0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #340 -: Януари 03, 2013, 12:05:31 pm »
Дори когато засуче, пак ли се върти? Обсъди пак с педиатъра ви късата юздичка. Струва ми се, че от там идва целия проблем. При къса юздичка е нормално бебето да суче от шише без проблеми, тъй като там езика не играе такава роля за изсмукването на млякото. Но при сукането от гърда езикът играе важна роля. За да изтегли млякото в устата си, бебето трябва да изкара езика си над долния венец и да обхване част от ареолата на гърдата. Но ако е по-къса юздичката, бебето обхваща само зърното и го стиска с венци. Така, едно че може да ти разрани зърната, друго че не може да суче ефективно и за това се върти постоянно.
Често до годинката юздичката се удължава сама, но до тогава кърменето може да е същински ад. Ако искаш, посъветвай се и с консултант по кърмене. Ето линкове, където може да споделиш и да почерпиш опит
http://www.facebook.com/zabliznacite?fref=ts
http://zabliznacite.wordpress.com/
Ако желаеш, мога да ти дам координатите на ЛЛЛ помощник за кърмене, която е майка на близнаци.
« Последна редакция: Януари 03, 2013, 12:49:05 pm от krasi(ahiito) »
[/url]
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #341 -: Януари 03, 2013, 13:19:57 pm »
Боги, всичките капки за колики имат една и съща съставка - симетикон. Давала съм инфакол и саб симплекс на сина ми. Ами, ефект нула. Ама голяма кръгла нула. На нас нищо не ни помогна. Изчакахме да минат три месеца и една седмица и сами спряха. Поне зъбите не ни мъчиха после.  8)

Не сменяй млеката безраборно! Защо искаш да го правиш? А и за тяхната възраст е подходящо пре или единица.
Чух се с педиатърката и тя каза същото като теб за капките срещу колики. Каза да гушкаме, люлеем и галим коремчето и да се оригваме.
За млякото, което ми препоръчаха, каза че има ванилов вкус, бебетата го харесват и дундеят от него, но каза да не сменяме нашето засега.
Обясни ми, че на хранене трябва да приемат околко 80-90 мл. Проблемът е, че не зная колко кърма приемат въобще. Каза ми схема, която да се опитам да приложа, за да продължим и на кърма, а не само с АМ.
За Кристиан предложи след полунощ да не се мъча да кърмя щом е нервен и не успява да засуче, а да даваме само АМ.
Като й казах, че след второто сутрешно хранене цедя само по 30 мл., каза да не се мъча да цедя, а първите две хранения да се опитам да са предимно на гърда с по-малко добавка.
Ще опитаме, да видим дали ще ни се получи. Като отидем след 9 дни за имунизация и видим дали наддаваме, ще решаваме пак.
Иначе аз като гледам децата, ми се струва че наддават. Пък и ми понатежават май. Дано!
Благодаря на всички, които се включиха с коментар на поредния ми зов за помощ!
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #342 -: Януари 03, 2013, 13:35:59 pm »
боги, пак заповядай, но няма защо да ни благодариш, затова сме тук.
от това, което си говорила с лекарката, обаче, имам едно опасание - ако не храниш едното бебе през нощта рискуваш да намалее кърмата - нали бяхме говорили, че между 2 и6  се стимулира най-добре един хормон, който в първите месеци е много важен за лактацията.

не мога да ти помогна за поставянето на двете бебета на гърда едновременно, но при нас  много добре сработи биологичното кърмене - ти лягаш в удобна за теб поза (малко повдигната в горната част на тялото) и аз слагаш бебето на корема ми, ти може да ги слагаш от страни и ги оставяш сами да си намерят гърдата и да сучат колкото искат. не се притеснявай те могат да го направят това, новородени бебета могат, пък вие сте вече големи  :wink:

това, че един час след кърмене изчеждаш кърма означава, че ти е съвсем добра продукцията. според мен нямаш нужда от добавка, но явно това те кара да се чувстваш по-спокойна. мисля, че би ти било от помощ да се свържеш с консултант по кърмене с опит с близнаци. а колкото до това, че се чувстваш неподготвена - няма как да си подготвена за нещо, което никога преди това не ти се е случвало, пък при теб е двойно. както звучи се справяте страхотно, ще видиш, че с времето и ти ще се успокоиш и бебетата. за коликите - само едно мога да добавя, аз ти го писах и преди - носене в слинг - по-удобно е за теб и по-спокойни са бебетата.

без да искам да спамя темата - тъй като казваш, че ще ходите на имунизации, аз много се ядосвах, че не се сетих да им кажа да не слагат всичките три наведнъж, а по една на седмица. или там както, но не на куп. сигурно нямаш време да четеш по другите теми, затова ти го пиша тук. говори го с педиатърката си. моят опит е, че много по-леко се понася когато са една или две, а не три както е тук.
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #343 -: Януари 03, 2013, 21:49:21 pm »
Минавам да сe похваля от днeшната консултация - момата e наддала половин килограм за двe сэeдмици. Явно моя инат и жeланиeто ми да кърмя дават рeзултат...ощe по-нахъсана съм сeга да продължим да сe кърмим :)
Бeба, оба4e има колики от два дни, та май e врeмe да помисля и за това, коeто хапвам. Дали трябва да ограни4а шоколадитe?
Благодарим Ви д-р Александров, д-р Кисьов, д-р Ковачев, Малена и Ани - МЦАР Варна.


*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #344 -: Януари 04, 2013, 01:22:29 am »
Уайт, забравих да кажа, че ако се поръча от онлайн аптека, ще е по-евтино. Пиши ми лс, ако искаш да потърся някоя по-изгодна оферта!

Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #345 -: Януари 04, 2013, 10:38:16 am »
Dragony :), чудесна новина, браво на вас. Вече можеш да дишаш спокойно и да се отпуснеш ;)
Относно въпроса ти за коликите на бебето и храната на кърмещата майка - няма данни определени храни да оказват влияние на коликите. Бебето е свикнало с хранителните вкусове на майката още от утробата, тъй като околоплодните води менят вкуса си спрямо храната на майката. А и кърмата се синтезира от състава на кръвта, а не от съдържимото в стомаха. Това, че някои храни на теб ти действат газообразуващо или ти причиняват някакъв дискомфорт не означава, че непременно и на бебето ще действат така. В индийската кухня например, се използват доста люти подправки, но няма данни техните бебета да с повече колики.
Елена в началото също я кара само на шоколадови бисквити, но не са имали проблеми с коликите.
Но има майки, които споделят, че бебетата им реагират на някои храни. Така че, ако и ти забележиш нещо такова, можеш временно да ограничиш дадена храна.
Ето тук може да прочетеш повече за храненето на кърмачката http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=188569.0

Боги, ето една полезна статия и за вас http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=135165.0
[/url]
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #346 -: Януари 04, 2013, 15:02:06 pm »
При нас нищо не се получава.Свързах се с консултант по кърменето.Нищо ново не ми каза от това,което вие ме съветвате и което съм прочела.Не тръгва кърма.Бебка категорично не иска да се и опита да суче,с помпата изкарвам по 10 мл за цял ден.Вчера идва педиатъра да я прегледа и измери.Здравичка е,яде си в нормата като грамаж и според док е време да се откажа,щом досега не е тръгнала кърмата.Днес ходих  до Шейново да ми свалят конеца от секциото и според докторите в кабинета също вече няма смисъл.А аз не спирам да се самообвинявам.Съпругът ми от няколко дни ми повтаря да престана вече с опитите,не иска да ме гледа нещастна,а иска да си гледаме детенце и да сме щастливи.Ами това е.Вината ще си остане,въпреки че направих всичко възможно.
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #347 -: Януари 04, 2013, 15:19:33 pm »
Perlichka, пак ще кажа- кърменето е само едно от хилядите неща, които съставляват грижата ти за детето, само един начин да сте близки от възможни милиони!
Страхотно нещо е, ако се получава. Понякога просто не става. Нямаш вина. Така е било от край време- имало е дойки, млечни майки и т.н. Адаптираните млека не са измислени случайно, а за да помогнат в такива случаи. Не е като да си имала кърма и поради липса на упорство или поради липса на мотивация просто да си се отказала.Ти направи всичко по силите си.Време е да приемеш нещата каквито са и да се наслаждаваш на майчинството си- без угризения и вини!Бебка няма нужда от тъжна и виновна мама!
 :bighug:

Нощта е най-тъмна преди зазоряване.
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #348 -: Януари 04, 2013, 15:42:14 pm »
Така е,права си.Вината я пращам да си ходи,остава щастието,че държа в ръцете си съкровището ни,целуваме я,радваме й се и сме благодарни,че я имаме.За всички вас :bighug:
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #349 -: Януари 04, 2013, 18:22:28 pm »
драгони, много хубави новини, виж какво става като се спрат водички, чайчета и тн  :wink:

помни ми думата, след още две-три седмици ще започнеш да се оплакваш, че ти казват че твърде много наддава момата и да "ограничавате" храненето - не им се връзвай, ела да видиш моята мома как се издължи и изтъни, по едно време й се брояха ребрата, сега пак има гънка на крачетата, но е една, а не три както беше вначалото. радвай се на кърменето и ще видиш, че става все по-лесно.

перличка, съжалявам, че не е имало начин да ти се помогне по-ефективно. ти така или иначе я дохранваш, може би е добре да я слагаш на гърда или да й даваш изцедено мляко (дори и един път на ден, дори и 10-20 мл) за имунитет. но си давам сметка, че това е твърде много работа за твърде малко удовлетворение. няма смисъл да се обвиняваш, не си на процес, това не е провал, важното е, че си опитала, ако някой се е провалил то е системата за подкрепа на кърмещите, но това се случва непрекъснато. успех и доскоро в другите теми :)
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #350 -: Януари 05, 2013, 23:58:54 pm »
Мишле, преди години ми беше излезнало едно топче към мишницата. Кзаха ми, че е от хормонално смущение. Появяваше се няколко дни преди да ми дойде М и след като ми свърши изчезваше. Така в продължение на няколко месеца (тогава отказах да приемам лекарства). Пиши как си и какво е станало.
Стана това, което се е случило и на теб. На 1 януари като писах ми дойде М, вече свърши и топчето изчезна. Явно и при мен е от хормоналните смущения.

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #351 -: Януари 06, 2013, 00:09:02 am »
мишле, хубави новини, чудно, радвам се, че всичко е наред
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #352 -: Януари 06, 2013, 11:01:17 am »
Радвам се, че не е нещо сериозно. Никак не е приятно и се надявам, че е било само този месец.
[/url]
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #353 -: Януари 06, 2013, 20:31:42 pm »
 :bighug:

Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #354 -: Януари 07, 2013, 12:44:38 pm »
Моля ви, кажете ми някъде греша ли или просто и на друг така му се получава. Бебето ми е на пет месеца и е изцяло на кърма. Благодарение на този факт никога не сме спали през нощта. Вечеря в 20-20,30 и заспива и среднощният тероризъм започва -12 часа едно хранене, 2 часа, друго ядене, 4 часа пак е буден да хапне, 6 часа иска да закусва и в 8 оконачтелно се разбужда. При всичките будения през нощта не минава с никакви номера за вода и биберон, иска да се накърми. Като чуя някоя майка победоностно да ми обяснява как детето й махнало нощното хранене на 40-тия ден само и ми се пригажда. Кърма има много, бебето наддава много добре, да не кажа, че е дунти към 8 килограма. Но това нощно будуване е побъркващо и не става дума за едно нощно хранене, а за няколко нощни закусчици. Не съм фанатична кърмачка и пробвах да давам АМ, я го яде, я не го изяде ефектът на среднощното будене е все един и същи. Дали ще настъпи примирие,ако го отбия след 6-тия месец? Мисля, че някой беше казал тук, че децата тогава са престанали да се будят. Не ме разбирайте погрешно, ама ако може нощното хрнаене да е поне само 1, много бих се радвала. Не си гледам собствения кеф, но от системно недоспиване и липса на помощ през деня, започнах постоянно да съм болна,а това е също не толкова хубаво за детето.
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #355 -: Януари 07, 2013, 13:33:05 pm »
шмати, не бъркаш никъде, просто има такива деца. всъщност детето ти се държи според всички правила и дори попада в графата "спящи през нощта" защото има 6 часа нощен сън, а иначе си спи 12 часа със съответните закусчици. тъкмо заради това и наддава така добре и ти имаш мляко. преди да ми се вбесиш - пиша ти го това, за да те успокоя, че не ти си направила нещо лошо или грешно.

сега - къде спи детето - при теб или в отделна стая?
писала съм и преди - дъщеря ми спи при мен и затова не ми се разбива чак толкова съня. освен това си ляга заедно с мен, така че имам първите 4-6 часа непрекъснат сън. вероятно го правиш, но може би е добре когато си лягаш, ако не съвпада с неговото събуждане да го поразсъбудиш малко, да го накърмиш, така да си спестиш поне едното будене. аз лично не съм го пробвала, не ми се е налагало, но ми звучи разумно.

моят опит с въвеждането на твърда храна е, че това, както и ам-то, не помага особено на нощното кърмене. има хора, които като поотрасне бебето го отбиват само от нощното кърмене - в kellymom,com има специална секция за night parenting виж я, има някой полезни неща, както и the no cry sleep solution - също можеш да вземеш идеи от там. моят основен съвет е да направиш така организацията на съня, че да е възможно най-щадяща твоят сън - за мен това е да спим заедно, защото така никой не се събужда напълно. също, аз ползвам следобедният сън на девойката основно за почивка - може и да не спя, но сме се гушнали заедно и отмарям. съжалявам, чене мога да ти кажа, че ще отмине това по магически начин, много е малък още за да спре изцяло нощното кърмене, дано намериш решение, защото е ужасно изтощително. но да, наистина става по-лесно по-нататък и има само периоди на събуждане с такава честота. при мен беше около месец и нещо след 4тия месец и около годинката. успех
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #356 -: Януари 07, 2013, 14:54:40 pm »
Елена, няма за какво да ти се вбеся, общо взето ме успокояваш, че явно не гледам някакъв змей, а всичко е наред и ситуацията е такава защото се кърми. Омръзна ми от съжалителни физиономии на ведри майки, който хранят с АМ и спят по цяла нощ (не съм против АМ, някой да не ме разбере погрешно, но спящите кърмачета са доста по-малко като процент). Не може да спим в едно легло,опитвах многократно, сънят ми е много слаб, а бебето въртеливо и пак не се наспивам като хората. да не говорим, че от както порастна малко повече като съм до него ми рови из блузата, което пак не е особено дълбок сън.Отивам да видя какъв съвет мога да си харесам от сайта, който си дала. Благодаря!
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #357 -: Януари 07, 2013, 15:08:42 pm »
Шмати, ще ти разкажа за моя опит.
Бебе № 1:
Хранен на поискване, без чайчета, водички и пр. Захранен на 6 м., но изяждаше нищожни количества твърда храна до почти 2 г. Имахме по 2-5 нощни кърмения. Наддаваше не добре от 3-4 м. натам заради възстановен на 2-рия месец цикъл. Кърмен 1 г. Пи нощнИ АМ до 4 годишен. :D
Бебе № 2:
Хранена на поискване, захранена на 6 м. Пиеше почти само кърма до 1,5 г.Имахме по 2-5 нощни кърмения. Кърмена 2 г.Спря да се буди нощем два дни след като я отбих. Наддаваше лошо от 3 м. заради възстановеният ми на 2-рия месец цикъл.
Бебе № 3:
Кърмим се на поискване, буди се 1-2 пъти нощем от около 40-тия ден. Спи по 7-8 часа непробудно от 20-21 ч. натам. Наддава засега най-добре, въпреки възстановения ми цикъл. Усмихва се денонощно. :D
Според мен всичко си е до характер и настройка.


"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #358 -: Януари 07, 2013, 17:04:54 pm »
Спи по 7-8 часа непробудно от 20-21 ч. натам.
Късметлийка!!! Искаме и ние!!! МОЛЯ!
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #359 -: Януари 07, 2013, 17:24:50 pm »
Боги, разбирам те напълно. Все пак беше редно 1 от 3 поне малко да поспива. :lol:
Вие как сте? Да идвам да помагам? :D


"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери