0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #500 -: Януари 20, 2013, 17:43:39 pm »
зиза, не мога да видя от лентичката ти колко е голямо бебето (знам, че сте малки, но не зная колко точно). а питам защото след първите няколко седмици те си променят начина на сучене и стават "по-добри" изсукват същото количество за по-малко време.

но, от това което описваш си мисля няколко неща

1 преглеждали ли са я за къса юздичка на езичето - може би това й пречи да засуква добре, на това ме навежда изказването ти, че от шише не е имала такъв проблем, а знаеш, че техниките на сукане и на пиене от шише са коренно различни. от друга страна, казваш, че има кърмения, когато всичко е наред, значи вероятно няма физиологична причина у бебето.
2 възможно е млякото ти да "слиза" по такъв начин, че тя все още да не може да се справи със силната струя - опитай да изчеждаш съвсем малко (на ръка) от гърдата преди да я сложиш
3 от писаното разбирам, че се храните на поискване, или спазваш някакъв режим - питам защото те често си сменят ритъма, на който сме свикнали
4 изключително кърмените деца не е задължително да се оригват непрекъснато, ако имат нужда те си се оригват, не се побърквай с друсане и тн
5 кърми от едната гърда, докато бебето не пусне, ако иска още тогава можеш да дадеш и другата, но бебето ти е още малко, много е възможно едната да му е достатъчна. ако след като я пусне иска да суче още, предложи и другата гърда.
6 на следващото кърмене започни от тази, от която не си кърмила или си кърмила по-малко предишния път. аз често забравях и просто предлагах тази, която я усещам по-пълна.
7 често, когато плачат на едната гърда и просто предложиш другата се успокояват.
8 разбира се, че по различно време има различни нужди от мляко бебето, затова те питах за режима. не дей да настояваш, ако иска да суче, ще суче, ако иска да ползва гърдата за успокоение, както знаеш, според мен няма лошо и прави живота на всички по-спокоен. имай предвид, че и с възрастта им се променят нуждите (намаляват, особено след 3-4 месец, когато и спират да наддават по толкова много), а и сучат по-ефективно.

пиши пак как сте
Да-оправих си лентичката вече,че все нямах време за това,почти сме на 2 месеца!И аз си мислех за къса юздичка на езичето,че понякога е доста болезнено но само на лявото зърно,з-то то е на вътре,но когато и давам да суче го оправям малко като го намазвам с Lansinoh-то си излиза(не са я проверявали за това до сега-трябва да попитам и за това).Другото зърно е безпроблемно.Гълтанията й са мн.звучни и пълни с въздух когато захапва-дърпа-пуска-реве и пак същото,но и нормално когато суче се чува понякога това-наистина може и да е от бързо слизащото мляко,з-то мн.често се задавя.При мен и да предложа другата гърда пак плаче-сякаш се е наяла и не иска повече и затова плаче. Благодаря ти за отговорите,ще давам и аз от която гърда чувствам,че е по-пълна!Иначе преди малко цокна 5 леки глътки и рев-не иска повече,сега продължаваме с напъните и газовете(явно я мъчи коремчето и затова не иска да яде).
« Последна редакция: Януари 20, 2013, 17:47:15 pm от zyza »
   
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #501 -: Януари 20, 2013, 19:01:24 pm »
виж, звучи сякаш не захапва добре зърното. по този начин гълта и повече въздух. провери за късата юздичка, ако можеш обади се на консултант по кърменето да види дали добре захапва бебето. не я насилвай, напълно е възможно да прави кратки кърмения, няма страшно, не заслабват от това. не съм сигурна, че лансиноха преди кърмене е добра идея - най-малкото променя вкуса, възможно е и от това да се дърпа. по принцип, ако всичко е наред със захапката й, няма значение формата на зърното ти. аз бих опитала без лансинох, да видим как ще е, но щом на теб ти е болезнено има проблем, който трябва да се види - или юздичката или захапката на бебето. стискам палци да се реши скоро и да си отдъхнеш, ако се сетиш още нещо, на разположение съм.
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #502 -: Януари 20, 2013, 19:08:49 pm »
zyza, това което прочетох мв навежда на мисълта, че зърното е проблема. Пробвай със силиконови зърна да видиш дали ще се храни по-добре. Ако изцеждаш малко кърма преди хранене, зърното също ще изпъкне.
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #503 -: Януари 20, 2013, 19:42:57 pm »
Ще пробвам да се консултирам с някой за езичето.Лансинокса го слагам само на лявото зърно,з-то само при него е болезнено а при другото няма болка,но и там се дърпа и се чуват гълтоци с въдух.А иначе зърната са ми големи,издадени и предполагам добре за сукане.Забравих да пиша,че сме само на кърма без вода,храним се на поискаване.Давам и инфакол за колики.
   
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #504 -: Януари 20, 2013, 20:09:26 pm »
мисля, че това е най-добрият вариант. ако искаш ще ти дам скайп на консултант по кърмене или виж в ла лече лига - имат и телефон, на който можеш да питаш за консултант по кърмене
http://lalechebg.com/contacts/
в подписа на йоана - писала е малко по-нагоре има телефона на асоциацията за подкрепа на кърменето.

имаш ли рани по зърното си? звучи, сякаш зърното само по себе си не е проблема (за бебето, проблем е за теб, че те боли).

за коликите мога да кажа, това дето винаги съм го казвала - носене, носене в слинг и пак носене  :), спане на корема на мама и някой, който да се грижи за теб и да ти носи неща за хапване, но към 20тия ден вече такива се намират по-трудно :). коликите не са физиологичен проблем, но ако мислиш, че инфакола оказва някакво влияние, добре.

Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #505 -: Януари 20, 2013, 20:32:20 pm »
 zyza- при моята дъщеря имаше същия проблем на същата възраст, оказа се прекалено много мляко, ако при теб е такъв проблема мога да те посъветвам да изцеждаш преди кърмене, да я храниш ти полегнала тя върху теб възможно по изправена на мен ми бяха казали поза аз седнала, детето седнало на единия ти крак все едно го е яхнала, но на мен ми беше много сложно и не успях да я приложа, но точно при тази поза яде най спокойно когато бяхме при докторката която е и консултант по кърмене и неонатолог в Майчин дом , точно тя ми обясни, че през първия месец до 40 дни бебетата ядат без много осъзнаване и и повечето пъти приемат повече мляко от колкото реално имат нужда и за това се оказва след първия месец толкова много наддаване, също така тогава и осъзнават, ако им е силна струята и почва едно дърпане въртене, и повръщане.
Пак повтарям, че това беше при мен проблема и не мога да кажа сто процента при теб как е. И още нещо до около седми осми месец на детето имах проблем с кърменето, детето не искаше да яде по много цокваше по две три минути и почваше едно опъване дърпане, а навън беше кошмар да я нахраня, все си мислех, че хората ще ме помислят за луда, че се опитвам да и навра цицата в устата, а тя се дърпаше все едно, че отрова ще и дам. След втория месец също почна да наддава по много малко, но не искаше да яде повече, затова и аз и педиатъра не сме се притеснявали също и изследванията ни бяха идеални та никога не съм си помисляла да давам добавка само и само да качва при положение, че съм имала мляко за няколко бебета.
За гърдите винаги съм кърмила от едната, не съм предлагала другата защото не е успявала да я изпразни до край, чак около две годишна възраст детето само почна да си иска и другата, че в първата вече няма мляко.


0888 555 385 - национален телефон на Ла Лече Лига
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #506 -: Януари 20, 2013, 20:53:36 pm »
Момичета аз съм с желязодефицитна анемия и без да съм раждала, нямате си и на идея, колко е трудно и колко без сили се чувстваш, не ми обяснявайте, че само се лежи и си кърмиш детето, будиш се, не ядеш редовно и т.н. а всяка хапка храна ти е важна, нямаш сили да го вземеш дори, чувстваш се отпаднал постоянно и дори съня, не може да те вдигне на крака и да ти даде сили.Да важно е да се кърми, но моля ви не бъдете фанатични а реалистки!

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #507 -: Януари 20, 2013, 20:58:37 pm »
zyza, можеш да видиш тук - http://www.biologicalnurturing.com/video/bn3clip.html

хубаво, че йоана ми напомни, на нас ни е много удобен този начин на кърмене, че чак бях забравила, че си има име.

маги, не мисля, че някой подценява трудностите, но пак казва, най-малкото кърменето спестява всичката хамалогия по правенето на ам, а по-важното е, че намалява кръвозагубата (поради отделянето на окситоцин по време на кърмене, матката се свива по-бързо и е доказано, че кръвотечениетое по-кратко след раждане). не мисля, че това е фанатизъм, всеки сам си решава, тук се дава само информация.
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #508 -: Януари 20, 2013, 21:01:18 pm »
zyza, момичетата са ти добри добри и много пълни отговори. Аз мога да допълня само
това http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=50119.0 и
това http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=46389.0
[/url]
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #509 -: Януари 20, 2013, 21:06:53 pm »
Елена, изобщо не ме интересува какво доказват статиите. Аз бях със същия хемоглобин след секциото. 4 дни ми вливаха желязо, останах без вени. При изписването хемоглобинът ми беше към 80. Нямаш представа как се чувстваш и колко е трудно. При все, че кърмех, кървях над 1 месец. Кърменето те изтощава много повече от правенето на АМ, особено в началото.

Оливче, предполагам пиеш лекарства. Грижи се за здравето си, почивай си. За детето е важно да има здрава и отпочинала майка!
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #510 -: Януари 20, 2013, 21:13:47 pm »
маги, не мисля, че някой подценява трудностите, но пак казва, най-малкото кърменето спестява всичката хамалогия по правенето на ам, а по-важното е, че намалява кръвозагубата (поради отделянето на окситоцин по време на кърмене, матката се свива по-бързо и е доказано, че кръвотечениетое по-кратко след раждане). не мисля, че това е фанатизъм, всеки сам си решава, тук се дава само информация.

Точна така Елена ти НЕ МИСЛИШ! Ти само мелиш и да - фанатичка си и още как. И не само ти. Била давала информация...цъ цъ. Каква информация даваш? Знахарска. Оливия едвам износи до 35-а ГС, детето й се роди 2 кила и нещо, тя е с хемоглобин 66!!! Знаеш ли поне коя е здравословната стойност на въпросния? Тази жена е с тежка, тежка, много тежка анемия! Не може да се занимава с глупости, нито да носи себе си даже, пък бебе в слинг - още по-малко. И да, най-важно е това дете да наддава добре на този етап, много по-важно от това на кърма ли е, на АМ ли е, на двете заедно ли, от гърда ли се храни от шише ли... Много родилки имат истински проблеми след раждане, както и децата им. Не са като мен и теб да си свиркаме. Пък като кърми и анемията ще й се оправи, ма да разбира се, как може да не ми хрумне?  :lol: Така и така е зле, с преждевременно родено дете, наистина 24/7 гърчене да кърми на поискаване е добра терапия за нея...или поне чудесна възможност за хоспитализация. По-вероятно второто.

И стига сте писали глупости колко е сложно, тежко и трудоемко храненето с АМ, като даже хабер нямате какво представлява същото по обясними причини. Радвам се, че нямате, ама не говорете за нещо, което никога не сте правили все едно ви е добре познато в детайли.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #511 -: Януари 20, 2013, 21:31:13 pm »



И стига сте писали глупости колко е сложно, тежко и трудоемко храненето с АМ, като даже хабер нямате какво представлява същото по обясними причини. Радвам се, че нямате, ама не говорете за нещо, което никога не сте правили все едно ви е добре познато в детайли.

Аз винаги съм мислила, че е по-лесно или поне има начин да те отменят при нужда. Ако нямам кърма или сили бих минала на смесено хранене поне за известно време, непрестанно помпане и пиене на какво ли не не ми се вижда добре.
С това кърмене дали не се понижава още хемоглобина, все пак то изцежда(не мога да намеря по-точна дума) организма допълнително? Аз успях да го задържа през бременността, но да си знам за другия път.
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #512 -: Януари 20, 2013, 21:32:11 pm »
Елена, наистина ще те помоля да не изсипваш на килограм съвети, защото тук има момичета, които търсят и допълнителна информация и четат, но има и такива, които ще приемат написаното от теб като чиста монета, и ако застрашиш човешки живот с твоите сигурности кой ще ти е гаранта. Моля те да се изказваш в не толкова крайни посоки, защото това може да навреди на някой. Може да сметнеш и като предупреждение този пост, защото ти не си медицински консултант със съответното образование, за да гарантираш каквото и да било  на когото и да било тук. Надявам се, че няма да се наложи следваща забележка в този дух, защото тя ще ти гарантира почивка от форумите първоначално, а ако ти хареса и за по-дълго време. Благодаря, че ме изчете и ще се съобразиш с това, което написах.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #513 -: Януари 20, 2013, 21:37:50 pm »
Момичета, много благодаря на всички за включването, но не е необходимо да се разпалват страстите на вечния спор, който се води в тази тема.
Написах няколко дребни детайла за себе си, защото всеки случай е частен и с кърменето(храненето) трябва да се подхожда индивидуално според конкретните нужди.
Засега предимно сме на кърма, за напред - ще направя каквото е необходимо, за да продължа, но не на всяка цена.
И нещо позитивно - днес акушерката беше вкъщи и тегли Ивон - цели 2.520кг сме :P

П.П. Да ми е жив и здрав мъжът - мие, стерилизира, приготвя АМ, въобще безценен. Да видим как ще се справям като се върне на работа :wink:




"What other people think of you is none of your business" - Paulo Coelho
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #514 -: Януари 20, 2013, 21:44:49 pm »


...Предпочитам да се презастраховам до след 3-те кг или до термин, което настъпи по-напред...

Това изчакване е силно вероятно да ти изиграе лоша шега и да се завъртите в порочния кръг "не ми достига кърмата и за това дохранвам с АМ", защото колкото повече добавки приема бебето, толкова повече намаля лактацията (търсенето определя предлагането)

пишете неща, които никога не сте преживяли, а само повтаряте като латерни заучени фрази
Стефания е дохранвана 3 месеца, след това е кърмена без проблем и достатъчно до 12 месеца и я отбих по моя преценка
племенника ми е кърмен и дохранван 50/50, след като го захраниха /около 7 месец/ детето само си спря дохранването и продължи на кърма до 2 години и 2-3 месеца
още примери да давам ли, че добавката не е пагубна за новородените ...?
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #515 -: Януари 20, 2013, 21:48:15 pm »
Не само за Олив, но и за всички майки. мОже да изнесете тези неща и на първа страница, всеки сам да се следи.
Референтни стойности на хемоглобин:
http://www.medicine.bg/izsledvaniya/hemoglobin-hb/referentni-stoynosti
Тук има и критични стойности:
http://www.arsmedica.bg/bg/lab/c_id/2173/subprm/haematologictest/alpha/0.html

"Намалената концентрация на хемоглобина е белег за анемия. За лека анемия се говори при стойности на хемоглобина между 140 (120 за жените) и 90 g/l, за умерена анемия – между 90 и 60  g/l и за тежка – под 60 g/l.   "

Оливче, близо си до тежка анемия, днес видях как хемоглобин пада за 2 часа с 10 единици. Моля те, никакви геройства! Сигурна съм, че си на терапия, но приемай и много червено цвекло и черен дроб. Червеното цвекло ще ти оцвети кърмата най-вероятно - не се плаши. Прекрасно е желанието да кърмиш, но много строго се следи и посети хематолог, ако вече не си. Обсъди с него процеса за кърмене и дали организма ти може да издържи.

Ивон ще качи грамчета, имаш си кърма, имаш и АМ под ръка за спешни случаи. Молбата ми е ти да си обърнеш внимание.
[/url][/url]
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #516 -: Януари 20, 2013, 22:09:36 pm »
Оливия, за съм с анемия, но с много по-добри стойности от твоите. Честно казано съм един голям, нещастен, кърмещ парцал. Кошмарно е за мен и едвам издържам, даже скоро по тази причина ще приключвам. Ти си с много ниска стойност, първо гледай себе си, защото детето има нужда първо от майка, а  после от кърма. Има дни, в които даже не успявам да сиизведа детето от умора и световъртеж. Излишно е да казвам, че не нося в слинг, за да не падна някъде с него.
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #517 -: Януари 20, 2013, 22:24:03 pm »


...Предпочитам да се презастраховам до след 3-те кг или до термин, което настъпи по-напред...

Това изчакване е силно вероятно да ти изиграе лоша шега и да се завъртите в порочния кръг "не ми достига кърмата и за това дохранвам с АМ", защото колкото повече добавки приема бебето, толкова повече намаля лактацията (търсенето определя предлагането)

пишете неща, които никога не сте преживяли, а само повтаряте като латерни заучени фрази
Стефания е дохранвана 3 месеца, след това е кърмена без проблем и достатъчно до 12 месеца и я отбих по моя преценка
племенника ми е кърмен и дохранван 50/50, след като го захраниха /около 7 месец/ детето само си спря дохранването и продължи на кърма до 2 години и 2-3 месеца
още примери да давам ли, че добавката не е пагубна за новородените ...?


За това и съм написала "силно вероятно", а "задължително"!
Радвам се, че при вас лесно са се случили нещата да спрете добавката от АМ.
Похвално е, че племенника ти е кърмен толкова време. Но това, че е отказал АМ след захранването ме навежда на мисълта, че е заместил АМ с твърдата храна.
И никоя от нас не е казвала, че добавката е пагубна за новородените, а че естественото хранене е най-доброто. Защо да вървим срещу природата?

На мен лично Елена много ми е помогнала. И ако на някой не му се четат постовете на мен, Елена или Йоанна, има два варианта:
1.Подминавате, без да обръщате внимание;
2.Още в началото на вашия пост пояснявате, че не искате нашето мнение

п.п. Елена, Йоанна, извинявам се, че намисам и вашите имена, но така поне ще ни предупреждават да не си губим време да четем и да отговаряме (за което и никой не ни кара де. Чак се чудя има ли смисъл вече да го правя.

Извинявам се за спама, но този път не се сдържах. Ничий живот не е заплашен - едни предоставят информация, други си решават какво да правят с нея.
[/url]
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #518 -: Януари 20, 2013, 22:30:54 pm »
имаш ли документ, с който да докажеш, че можеш да даваш консултации, че си лице, което е обучено и може да се има доверие на 100 процента
ако не- ще те помоля да се въздържаш от такива коментари, защото те подвеждат аудиторията
експериментирайте на друг място
давала ли си добавка на детето си, имала ли си нисък хемоглобин и въпреки това си кърмила- ако ми отговориш с не на тези въпроси, мисля че сама ще разбереш защо мението ти няма никаква тежест, за това си го запази за друго място, а не за тази тема
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #519 -: Януари 20, 2013, 22:36:41 pm »

Защо да вървим срещу природата?


По същите причини, поради които правим "ин витро" например? Защото има много сериозни пречки за преодоляване да се зачене естествено/спонтанно, или в даден момент е ясно, че опитите за спонтанна бременност не си с труват загубата на още време при ниска вероятност за успех, дори тя да не липсва напълно... и все пак е най-важно да има живо и здраво бебе накрая, а не да е естествено заченато. Трудно ли ти е да го схванеш?
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!