0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Starshine

  • ***
  • 494
  • "When nothing is sure, everything is possible."
Re: Всичко за лапароскопията - тема 2
« Отговор #160 -: Февруари 18, 2013, 15:35:21 pm »
Здравейте момичета! Отдавна ви чета.. но така и не се решавах да пиша. Днес най-накрая събрах смелост. Моля ви, помогнете ми!  :( В петък лекарката ми съобщи, че единственият вариант който имам е лапароскопия и фенестрация.
Ще обясня набързо моят случай: На 13-14 год. получих първата си менструация, която трая 2-3 дни. След това година и половина - липса... продължих още година и половина на дуфастон, примолют нор... и разни такива, нямаше ефект. Смених лекаря - другият каза тежката си дума - поликистозни яйчници. От тогава до преди 4 месеца съм била на противозачатъчни. Вече съм на 24. Искам дете. Ходя при прекрасна лекарка... Имах 3 прекрасни фоликула, стимулирахме ги с кломифен цитрат... след това - утрогестан... фоликулите не пораснаха достатъчно, предизвикахме цикъл с дуфастон, защото въпреки утрогестана овулация или поне менструация не настъпи. Това продължи 2 месеца.
Хормоните ми са в норма (съвсеем леко повишен пролактин, който според всички лекари не би трябвало да създава проблем), нямам инсулинова резистентност, нямам аденом на хипофизата. От това което лекарката ми обясни (поне толкова помня, защото бях истински разстроена от новината, че се налага лапароскопия) зная, че обвивката на яйчниците е удебелена, поради което фоликулите не могат да се спукат, а и да пораснат повече от 12 мм. Ако не се направи лапароскопия - ще навляза в преждевременна менопауза... или фол. кисти ще станат толкова много, че ще се наложи яйчниците ми да бъдат премахнати. Не мога да направя ин витро в това положение.. общо взето съм в задънена улица. Моля ви, зная, че има много информация във форума по темата, но се нуждая от нещо по-сбито: какви са шансовете ми след лапароскопията и фенестрацията да получа овулация? Какви са и шансовете въпреки процедурата кистите да се върнат? Отчаяна съм, моля ви... дайте ми съвет... направо ми се плаче, имам бучка в гърлото... не зная какво да правя. Ще ми помогне ли лапароскопията?  :balk_145:
« Последна редакция: Февруари 18, 2013, 15:59:10 pm от Starshine »




Quiet people have the loudest minds.
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Всичко за лапароскопията - тема 2
« Отговор #161 -: Февруари 18, 2013, 22:14:38 pm »
Здравей! Първо искам да ти кажа да се успокоиш малко /как я мразя тази дума/, няма място за толкова голяма паника. По думите ти съдя, че посещаваш обикновен гинеколог. Време ти е за клиника по репродуктивно здраве при проблемите, които описваш. На мен не ми звучи да ти е прекрасна лекарката щом ти е правила стимулация с кломифен цитрат, ако не сте правили спермограма и цветна снимка. В някои случаи фенестрацията може да доведе до нежелание ефекти. Скоро коментирахме точно това в темата. На предната страница мисля беше или най-много преди 2-3 сттраници. Ние не сме лекари и не можем да ти предпишем лечение, нужно е да направиш консултация със специалист.  Това за преждевременната менопауза не ми стана много ясно. Аз също съм с поликистоза, нямах овулация, правех кисти. Правила съм лапароскопия, всъщност цели две, но фенестрация не ми е правена. Кисти не съм имала от доста време, но не съм имала и такива проблеми с цикъла като теб. На 30 години съм и не съм в менопауза.
В твоя случай трябва да се направи преглед от специалист, да се направят необходимите изследвания, задължително спермограма на партньора. И моля те, не позволявай да ти правят повече каквито и да било стимулации преди спермограмата и проверката на тръбите. Лапароскопията е чудесен метод за диагностика и лечение, така че не се страхувай от нея ако се наложи да я направиш. Няма нищо страшно. Обаче, ние не можем да ти дадем отговор на въпроса какъв шанс за овулация имаш след фенестрация. Поликистозата се преодолява, липсата на овулация също. Има различни начини за това. Пак повтарям - избери си клиника по стерилитет, запиши си час и действай. Забрави за кварталните гинеколози, ако ще да са най-хвалените. Няма какво да се отчайваш, мисля че малко повечко те е наплашила лекарката ти. Попрочети малко из форума, помисли, не се паникьосвай, изход има. Заповядай секцията с адреси на клиники - http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=1065&Itemid=109 Разгледай, избери си клиника, която ти е удобна като локация или просто ти харесва /не пишеш от кой град си, за да те ориентираме/, обади се за час и така. Ако имаш въпроси - ние сме насреща. Успех!
« Последна редакция: Февруари 18, 2013, 22:16:25 pm от sixsens »
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: Всичко за лапароскопията - тема 2
« Отговор #162 -: Февруари 19, 2013, 16:57:28 pm »
Здравейте,мина и моята лапароскопия вчера,не беше толкова страшно колкото си го представяме,вече съм без тръби и сега следва ин витро опит.Док. каза като си взема заповедта от фонда на 21.02. да отидаи ще плануваме нещата.Успех на всички :)
*

    Starshine

  • ***
  • 494
  • "When nothing is sure, everything is possible."
Re: Всичко за лапароскопията - тема 2
« Отговор #163 -: Февруари 19, 2013, 18:17:50 pm »
Здравей, sixsens. Благодаря ти много за съвета. Аз съм от Петрич. Лекарката ми е завеждаща Патологично отделение в Тина Киркова - София.. наистина и имам доверие защото ми бе препоръчана от братовчедка ми, която също имаше проблем с овулацията, сега е в 7-8 месец. Всъщност предполагам, че не съм обяснила добре в предния пост защото бях доста разстроена, но лекарката ми каза, че ще направи фенестрация ако се наложи.. а всъщност с лапароскопията ще провери тръбите и предполагам всичко друго което може  :oops:. А за цикъла - всъщност никога не съм имала такъв без противозачатъчни или други медикаменти. Спермограма не сме правили, но винаги съм мислела и знаела, че проблемът е в мен. Наистина много ме е страх и то най-вече от резултата след лапароскопията. Някак си чувствам, че нямам никакъв контрол над тялото си... винаги съм била здрава, дори като дете не съм боледувала, като изключим цялата тази ситуация. Наистина не мога да си обясня едно - дали има нещо, което изпускат лекарите? Възможно ли да е от други хормони (като изключим тези, които са ми правени - Тестостерон, 4 андростендион, 17 alfa ОН progesteron, Пролактин, Estradiol, DHEA-S, LH, FSH, TSH; + инсулин и кръвна захар; и + ЯМР - заради съмнение за аденом на хипофизата)? Извинявай за вероятно глупавите въпроси... но колкото повече чета, толкова по-изгубена се чувствам в цялата информация. Благодаря още веднъж за съветите, благодаря и за линка към клиниките. А за други стимулации - лекарката ми каза, че е изключено да правим каквото и да било преди лапароскопията - така ли трябва според теб?  :oops: Преди тази лекарка всъщност бях при уж много добър лекар - акушер-гинеколог-ендокринолог... при който изгубих повече от година и половина тъпчейки се с противозачатъчни(отново) за да се изчистят кистите от яйчниците ми... работещ само частно... направо не ми се говори за него.. толкова хвърлени напразно пари (без видим резултат) и толкова много нерви... но както и да е, това е минало.. Извинявам се за дългия пост... просто толкова много неща искам да кажа, надявам се да не ставам досадна...  :oops: Благодаря отново.




Quiet people have the loudest minds.
*

    Starshine

  • ***
  • 494
  • "When nothing is sure, everything is possible."
Re: Всичко за лапароскопията - тема 2
« Отговор #164 -: Февруари 19, 2013, 18:37:44 pm »
 :oops: Извинявай, забравих да добавя, че всъщност нямам нито един от симптомите... или странични ефекти (не знам точно как се водят) на поликистоза - т.е. нямам наднормено тегло, прекомерно окосмяване или дерматологични проблеми... това има ли някакво значение?




Quiet people have the loudest minds.
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Всичко за лапароскопията - тема 2
« Отговор #165 -: Февруари 19, 2013, 19:34:29 pm »
Специалист патологична бременност няма нищо общо със специалист по стерилитет. Лекарката ти може да е много добра в областта си, но това не значи, че разбира от безплодие. Абсолютно погрешно е да се провежда хормонална стимулация без да е направена проверка на тръбите. Особено пък с клостил, той се приема броени пъти в живота, не е шега това. След спермограма и хормони, цветната снимка е следваща стъпка, задължително. Това че ти имаш проблем, не значи, че мъжът няма. Спермограма се прави задължително. При 50% от случаите на стерилитет причината е в мъжа, при доста голяма част е и в жената, и в мъжа. Не казвам, че на партньорът ти задължително му има нещо, но това трябва да се изключи по недвусмислен начин.

А за други стимулации - лекарката ми каза, че е изключено да правим каквото и да било преди лапароскопията - така ли трябва според теб?  :oops:
Така трябва, да! Никакви стимулации повечче, преди да се видят тръбите. Но, не е трябвало да ти прави и предходните.
Колкото до ендокринолога и противозачатъчните - основното лечение на СПКЯ е точно такова. Противозачатъчните са хормонални препарати, чрез тях се контролира цикъла. Например, преди ин витро процедура повечето лекари предписват противозачатъчни, за да се избегне евентуално задържане на фоликули, както и за по-добър контрол над цикъла. Аз също задържам фоликули, не съм имала липса на цикъл, но ми беше нередовен, не ми идваше на еднакъв интервал, често си правех фоликулярни кисти. Години съм пила противозачатъчни. Само те ме спасяваха. Не знам какво те е разочаровало от този лекар, явно има и друго, но конкретно с контрацептивите, не мисля, че е сгрешил.
Не е задължително да имаш много симптоми на СПКЯ, за да имаш синдрома. Но ти имаш едни от основните - нямаш цикъл, нямаш овулация, правиш кисти. Какво повече от това?
Не задаваш глупави въпроси. По тези теми - няма глупави въпроси. Питай за всичко, което не ти е ясно, ние ще ти отговаряме. Ако искаш напиши резултатите от изследването на хормони в темата за хормони, да видим и да коментираме. Ето темата - http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=39329.240
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: Всичко за лапароскопията - тема 2
« Отговор #166 -: Февруари 19, 2013, 22:26:44 pm »
Здравейте.
Имам нужда от вашите съвети,мнения и препоръки и разчитам на тях,за което предварително благодаря!
Имам извънматочна бременност през 2010,при която бе направена коремна операция поради спукване на тръбата и съответно беше отстранена.След като не можах отново да забременея,направихме разни изследвания и миналата седмица цветна снимка,при която резултатите не са добри.Тръбата ми пропуска мнооооооого малко(и то под налягане в случая),а отстрани се образуваше някакво сакче,в което отиваше контраста.Така и не разбрах много,освен,че трябва да се ориентирам към ин витро по думите на докторката.
Попитах за лапарскопия,за която тя беше мн.оклончива.Спомена,че щяло да е трудно,защото съм имала операцияяяя,можело да имам срастваня,можело и след 24 ч. пак да се запушииии и общо взето  нищо...!
Мен обаче ме "човърка" нещо,че трябва да я направя!
Моля за вашето мнение  по този повод и да ми препоръчате доктор,който се занимава със стерилитет и е добър в лапарскопията.Ако може с препоръките да ме насочите и в цените,защото и това е сериозен проблем за жалост.Знам,че някои работят с НЗОК,но се доплаща за екип,на други май без НЗОК е пак същото........нещо се обърках като се опитах да търся информация
Като за капак наред с лошите новини съм се надула от мъдрец и е ад,и не мога да препускам подробно из форумите.
Дано някой ден се похваля с рожба!
*
Re: Всичко за лапароскопията - тема 2
« Отговор #167 -: Февруари 19, 2013, 22:38:44 pm »
laiose, аз имам лапароскопия, но нямам коремна операция в следствие на извънматочна.В същност имам коремна от апандесит, но тя е в детските години правена.При мен също на ЦС едната тръба пропусна много трудно, под налягане.Аз лично ти препоръчвам да се консултираш и с друг лекар специалист.Не знам твоята лекарка дали е обикновено АГ или специалист по репродуктивните проблеми, но аз знам че ако има джоб както ти казваш който може да е в следствие на хидросалпингс е по-добре да се направи лапаро.

Но пак казвам потърси второ мнение.

*

    Lisko

  • *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
Re: Всичко за лапароскопията - тема 2
« Отговор #168 -: Февруари 19, 2013, 22:41:54 pm »
Здравейте.
Имам нужда от вашите съвети,мнения и препоръки и разчитам на тях,за което предварително благодаря!
Имам извънматочна бременност през 2010,при която бе направена коремна операция поради спукване на тръбата и съответно беше отстранена.След като не можах отново да забременея,направихме разни изследвания и миналата седмица цветна снимка,при която резултатите не са добри.Тръбата ми пропуска мнооооооого малко(и то под налягане в случая),а отстрани се образуваше някакво сакче,в което отиваше контраста.Така и не разбрах много,освен,че трябва да се ориентирам към ин витро по думите на докторката.
Попитах за лапарскопия,за която тя беше мн.оклончива.Спомена,че щяло да е трудно,защото съм имала операцияяяя,можело да имам срастваня,можело и след 24 ч. пак да се запушииии и общо взето  нищо...!
Мен обаче ме "човърка" нещо,че трябва да я направя!
Моля за вашето мнение  по този повод и да ми препоръчате доктор,който се занимава със стерилитет и е добър в лапарскопията.Ако може с препоръките да ме насочите и в цените,защото и това е сериозен проблем за жалост.Знам,че някои работят с НЗОК,но се доплаща за екип,на други май без НЗОК е пак същото........нещо се обърках като се опитах да търся информация
Като за капак наред с лошите новини съм се надула от мъдрец и е ад,и не мога да препускам подробно из форумите.
Дано някой ден се похваля с рожба!

Като начало, кажи ни от кой град си за да ти препоръчаме клиники/лекари по репродуктивно здраве.

Аз имам коремна операция за пластика на тръбите през 1999г.. 10 години по-късно ми беше направена лапароскопия за отстраняване на останалата част от тръбите и нямаше никакъв пробелм с многото сраствания от предишните 2 операции( апендикс когато бях още ученичка-значи около 20 години преди лапароскопията).
Права си за едно, трябва ти репродуктивен специалист. Той ще използва вече направената цветна снимка (възможно е да поиска той да направи нова) и ще прецени дали си за лапароскопия.
Дано не греша но мисля, че лапароскопиите варират от 600 до 900лв.

Успех и дано не се налага да стигате до инвитро.
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Всичко за лапароскопията - тема 2
« Отговор #169 -: Февруари 19, 2013, 22:56:22 pm »
Момичетата вече са ти писали достатъчно изчерпателно, но да се включа и аз. Нямам коремни операции, но имам 2 лапароскопии. Много момичета имат сраствания и след операции, но това не е пречело да се направи лапаро. Зависи от много неща, най-добре би преценил един специалист по репродуктивна медицина, който прави лапароскопии.  Аз самата съм имала ужасно много сраствания заради хламидия, обаче. Буквално черният ми дроб е бил залепен за коремната стена, едната тръба увита около яйчника. Докторът каза, че едва е стигнал до тръбите, за да ги отстрани/при мен това се наложи/. Но не е било проблем да се направи самата манипулация. От това, което описваш като резултат от цветната снимка, е много вероятно да имаш хидросалпинкс /въпросният джоб, за който става дума/. Моят съвет е да посетиш репродуктивен специалист, да направиш една консултация и да решите заедно как да продължите напред. Кажи от кой град си, за да те насочим. Цените се движат около тези, които Лиско е казала. В общи линии, дали на частно, дали през НЗОК, ако избираш екип идва доста сходна цената. Разбира се, зависи от болницата. Когато се насочиш към някой лекар конкретно, тогава можеш да направиш по-точна сметка.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: Всичко за лапароскопията - тема 2
« Отговор #170 -: Февруари 20, 2013, 00:30:05 am »
Здравей!
Аз имам 3 коремни оперции и много сраствания. Независимо от това, ми бяха направени 2 лапароскопии.

Първата лапароскопия ми бе направена в Шейново от д-р Попов( сега той работи в клиника Вита). Отстранена ми бе лявата тръба заради хидросалпинкс и част от дясната. Първоначално лекарите имаха притеснения дали ще е възможно да се направи лапароскопия заради срастванията. Слава Богу, всичко мина както трябва.

След лапароскопията ми бе препоръчано да се обърна към репродуктивен специалист. Така и направих. В клиниката, на която станах пациент, ми бе направена ЦС ( 7 месеца след лапароскопията) и резултатът беше, че и другата тръба е с хидросалпинкс и е нужна нова лапароскопия. Втората лапароскопия отново я направи д-р Попов. Беше по ЗК с избор на екип.

Моят съвет е да си избереш клиника по репродуктивно здраве и да направиш лапароскопията там. Ето клиниките по стерилитет в България:
http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=1065&Itemid=109
Re: Всичко за лапароскопията - тема 2
« Отговор #171 -: Февруари 28, 2013, 11:05:40 am »
Здравейте отново. Време е да докладвам :)
След още четене и консултации с лекари се спрях на д-р Попов от Вита (първо заради хилядите прекрасни мнения за него по отношение на лапароскопиите и второ, защото има и специализации в областта на стерилитета). При прегледа обсъдихме фенестрацията и той ме успокои - ако се направи както трябва, нямало проблеми, а и в случай на удебелена обвивка на яйчниците, при СПКЯ имало доста по-добри шансове за овулация в сравнение с приема на метформин. Отделно се избягват и недостатъците на стимулациите с кломифен цитрат. В крайна сметка той е лекаря, не аз и се разбрахме - ако прецени по време на лапарото, да прави фенестрация.
Във вторник лапароскопията мина, вчера ме изписаха. 
Резултатът от лапарото е: фенестрация, защото се оказало, че обвивката на яйчниците ми все пак е много дебела; тръбите са пропуснали к. вещество и с тях всичко изглежда наред.
*
Re: Всичко за лапароскопията - тема 2
« Отговор #172 -: Февруари 28, 2013, 11:08:35 am »
Браво, пожелавам ти успех от тук нататък и дано това е бил твоя крайъгълен камък.

Re: Всичко за лапароскопията - тема 2
« Отговор #173 -: Февруари 28, 2013, 11:20:34 am »
Благодаря ти magi_st. Надявам се за всички пишещи тук, нещата да се развият по възможно най-благоприятния и безболезнен начин.

Забравих да напиша какви са условията в болницата, за тези които се интересуват:
- лапароскопията се покрива от НЗОК. Клинична пътека 147. Изисква се направление № 7 от личния лекар. Диагнозата май беше 97.0; В сайта на НЗОК има търсачка, чрез която може да проверите, кои болници имат сключен договор по тази пътека.
- доплаща се избор на екип - 940 лева. В тази цена влиза и престоя;
- предварително изискват и някои изследвания в зависимост от случая. Но задължително трябва да се направят ПКК, микробиология на влагалищен секрет, кръвна група и т.н.; Доста от тях също се покриват от НЗОК;
- друго изискване е консултация с интернист + ЕКГ. Поради липса на направления в момента аз я направих в болницата срещу 30 лева. Но според мен тази консултация може да си я направите при личния лекар за доста по-малко пари ;)
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Всичко за лапароскопията - тема 2
« Отговор #174 -: Февруари 28, 2013, 12:22:51 pm »
Браво, чудесни новини! Искам само да добавя, че фенестрацията не изключва необходимостта от прием на метформин, ако имаш инсулинова резистентност. Той се пие не за да се контролира овулацията, а за контрол на инсулина. Благоприятното му влияние върху яйчниците е "бонус", а не предназначение на този препарат. Затова, ако имаш поставена диагноза инсулинова резистентност и изписан метформин, ти си го пий, нищо, че сте правили фенестрация. Връзката между този медикамент и яйчниковата функция е следната - високият инсулин влияе негативно върху функцията на яйчниците и качеството на яйцеклетките, затова, респективно приемът на метформин пък влияе добре на тези показатели.
Успех ти желая  и дано скоро се похвалиш! Пиши как се развиват нещата.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: Всичко за лапароскопията - тема 2
« Отговор #175 -: Февруари 28, 2013, 13:36:08 pm »
Sixsens, благодаря за пожеланията.
Аз си имам ИР и продължавам да пия метформина :)
Наскоро четох някакво международно проучване, завършило миналата година (сега не мога да го открия  osi_13), в което бяха изнесени резултати в проценти на постигнати овулации, бременности и живородени деца при жени със СПКЯ. Бяха сравнени по двойки групите жени които съответно са приемали само метформин; само кломифен; с фенестрация и инвитро.
Иначе, подобно такова проучване е това: http://www.adelaide.edu.au/robinson-institute/mediareleases/pcos_evidensebasedguidelines.pdf
В него има интересни статистики и друга полезна информация за СПКЯ.
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Всичко за лапароскопията - тема 2
« Отговор #176 -: Февруари 28, 2013, 21:42:04 pm »
Би било чудесно ако откриеш  въпросните статии и изследвания и да ги публикуваш тук. Ще ги прегледаме и може да ги качим в библиотеката, биха били много полезни за потребителите. Можеш ли да ги потърсиш?
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

    Starshine

  • ***
  • 494
  • "When nothing is sure, everything is possible."
Re: Всичко за лапароскопията - тема 2
« Отговор #177 -: Март 01, 2013, 14:59:25 pm »
Прочетох темата за фенестрация на яйчниците, разбрах защо не се препоръчва - заради риск от ИЯР. Обаче имам въпрос - аз не се повлиявам добре от стимулация с кломифен в комбинация с утрогестан, който помага на фоликулите да се спукат и да се отдели яйцеклетка. Фоликулите ми растат до 12 мм. и остават в яйчниците. Не идва менструация.. имам удебелена обвивка на яйчниците. Имам инсулинова резистентност. Аз лично не виждам как може да се направи дори инвитро при мен :? Изпила съм какво ли не вече... направо се чувствам като любител-ентусиаст. Не искам да губя още минимум 6 месеца в експерименти с лекарства - от кое ще се повлияя и от кое не... Мислите ли, че ще бъде толкова фатално ако се подложа на лапаросопия и евентуално фенестрация? Наистина, момичета, имам нужда от съвет... Консултирах се с лекар по репродуктивно здраве, предложи ми 6 месеца пробно прием на глюкофаж и инофолик по схема и ако не повлияе, увеличена доза.. а след това - лапароскопска фенестрация. Имам нужда от вашето мнение и съвет. Моля!  :balk_145: Как бихте постъпили вие? :( Извинявайте ако ставам вече досадна  :?




Quiet people have the loudest minds.
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Всичко за лапароскопията - тема 2
« Отговор #178 -: Март 01, 2013, 22:58:43 pm »
Не ставаш досадна, разбираемо е притеснението ти. Защо не се консултираш с още един репродуктивен специалист? Второ мнение няма да ти навреди. Не мога да ти дам повече съвети по този въпрос, дотук са ми компетенциите. Оттук насетне - лекарите ще кажат най-добре. Може би в твоя случай фенестрацията ще даде резултат.
Защо мислиш, че не би могло да се направи ин витро? Там стимулацията е съвсем различна, не се чака спонтанна овулация, яйцеклетките се вадят чрез пункция. Различно е. Наистина не знам какво да те посъветвам, освен да потърсиш още едно мнение и тогава да решиш.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: Всичко за лапароскопията - тема 2
« Отговор #179 -: Март 02, 2013, 13:05:10 pm »
Би било чудесно ако откриеш  въпросните статии и изследвания и да ги публикуваш тук. Ще ги прегледаме и може да ги качим в библиотеката, биха били много полезни за потребителите. Можеш ли да ги потърсиш?

Извинявам се за забавянето. Още не успявам да намеря това, което търся. Не си спомням какво точно бях написала в гуугъл. Но пък преди малко попаднах на това: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2885401/
В изследването има само статистически данни относно забременяване със СПКЯ при използвани различни терапевтични методи. Малко е извън темата за лапароскопия, но до някъде касае и нея.
Продължавам да търся :) При успех пак ще пиша