0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #940 -: Август 29, 2012, 20:13:56 pm »
здравейте,

не съм писала, защото бяхме на почивка, а не отвсякъде мога да влизам във форума.
ето затова много се чудих дали да пиша за продължителното кърмене и особено, че понякога ми се вижда трудно - защото изглежда трябва да се "мотивираме" защо кърмим продължително, а да казваме, че е трудно само "налива масло в огъня" на онези, които смятат това за меко казано прекалено, или май "фанатично" беше другата дума?

бяхме в аржентина, където фактът, че кърмя дъщеря си след годинката се посрещаше с одобрение и коментари от типа, разбира се, това е най-добре за детето. където и да отидехме хората си говореха и играеха с нея, изключително топли и приятелски настроени към бебетата (и майките им). въпросът за това как си гледаш детето въобще не стоеше на дневен ред, детето е ценност и всички се отнасяха с нея като с такава. не мога да си представя подобна дискусия да се води там, сигурно има, но това, което аз видях е съвсем друго отношение към децата и майчинството, нямаше "майчинска полиция".

бях писала и преди, ако си говорим за това кое е "нормално" (да разбираме, по биологичен/природен дизайн) трябва да се обърнем към физиологията и към онези общества, които не получават time magazine, няма интернет. е там децата се кърмят далеч след 3тата година, а човешкото тяло загубва способността да извлича мляко от гърдите на майката на 6-7 години.

това, че ние сме решили, че гърдите са сексуален обект и, че ще нанесем тежки емоционални вреди на децата си като ги кърмим е изключително ново явление, датиращо от викторианската епоха - 19ти век.

понеже имаше въпрос към мен като психолог - да отговоря - от това, което зная за човешката психика и за кърменето - кърменето е част от отношенията между майката и детето (и бащата, да не го забравяме и него) и ако в тях има проблем, ще има негативни емоционални последствия, но ако отношенията са ок, ако кърменето е част от отношения на любов, респект, уважение и топлина към всички в семейството, тогава не виждам по какъв начин кърменето може да навреди. от друга страна, травматичното отбиване (тогава когато детето и майката не са готови за това, когато то се налага от външни фактори - работа, нагласи, болест, страх....) то винаги има негативни последици. зная, че това звучи крайно, но е нещо, което много ясно се вижда в практиката. (помислете си колко деца се разболяват сериозно след като биват отбити, например).

ако се кърми тайно, ако това е свързано със срам и страх от страна на майката, тогава има проблем, тогава кърменето се превръща в нещо срамно, скрито, порочно. така, че може би онези от вас, които са толкова загрижени за емоционалното здраве на децата биха им направили по-голяма услуга ако уважават избора на майките им и не ги карат да се чувстват като че правят нещо непристойно.

между другото - както казах, детето ми е на 15 месеца (все още в рамките на "благопристойна" възраст за кърмене. срещахме се с деца на 4, 6 години, на 18 и 8 месеца. всички те бяха вече отбити, но в момента, който ади идваше да си иска да суче, те се заковаваха да гледат. едното момиченце ми каза, че и тя и брат й са сучели, даже и баща й, но после гърдата "умряла" и вече не сучат. това, според мен, е не-добър начин на отбиване, когато раздялата не е тогава, когато и двамата сме готови, когато от нея не оставят добри спомени и възможност винаги да имаш частица от тази близост, а тя е свързана със смърт, тъга, с идеята, че повече няма как да се върнеш към интимността на кърменето, защото нещо във връзката е умряло.

също така между другото - доста 4-5 годишни деца се разхождаха с биберони, никой не се тревожи за тяхният сексуален живот като възрастни

танита,, напълно подкрепям препоръката да смените педиатъра. това е недопостим съвет.  запек има когато има невъзможност да се изходи, когато изпражненията са "борбонки" - малки и твърди. иначе, детото си е добре, щом корема е мек и то е спокойно, нека го остават на спокойствие. няма връзка между стомаха на дъщеря ти и на внучка ти, поне засега.

успех
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #941 -: Август 29, 2012, 20:50:50 pm »
За доброто и недоброто отбиване най-добре да оставим всяка майка да подходи както сметне за добре.
Сещам се за поне една възможна ситуация, в която преждевременното отбиване не е заради удобството на майката: желанието за друго дете, особено ако има нужда от АРТ.  

Елена В, като споменаваш за Аржентина, се сещам за Испания. И там децата са обожавани и в центъра на вниманието, в дома и навън, сред чужди и свои. Децата не пречат, не им се крещи, и се обгрижват с търпение и много любов.
« Последна редакция: Август 29, 2012, 20:55:08 pm от цигу »
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #942 -: Август 29, 2012, 20:54:32 pm »
Благодаря за съветите, но за съжаление е невъзможно да сменим педиатъра. Дъщеря ми живее с децата на село и там просто няма възможност за избор. А в близкия малък град това е може би най-добрият педиатър. Просто вече ще се консултираме и с вас, които явно в някои случаи сте по-наясно с нещата.
На времето, когато гледах сина си имах късмета да попадна на страхотен педиатър, но тогава живеехме в София. Наистина в това отношение предимство има големия град, но не всички могат да живеят там.
Аз например изобщо не съм съгласна с методите на лечение на повечето педиатри - веднага да се изписват антибиотици на децата(всъщност това не е предмет на обсъждане в тази тема). Но човек се принуждава като няма голям избор поне да направи най-добрия възможен.
Между другото предадох на дъщеря ми това, което ми бяхте написали и тя реши да се довери на вашия опит. Малката се изака сама след като една седмица не беше пълнила памперса. Всичко е нормално. Спря и дохранването и даването на сокчета. Детето се чувства добре. Благодаря ви на всички за помощта!

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #943 -: Август 29, 2012, 20:56:57 pm »
tanita68, отлични новини! Браво на дъщеря ти за смелостта да опита нещо различно. Хубаво е, когато споделяме опит и се учим една от друга за доброто на децата.
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #944 -: Август 29, 2012, 21:01:39 pm »
цигу, абсолютно си права, детето ми не ми прачи на мен за нищо, просто животът ни е така организиран, че не може да се живее с деца - не можеш да отидеш на работа с бебето например, в институциите те питат що не си го оставиш в къщи и тн.

не е случайно, че хората и в двете държави са мили и приятелски настроени и един към друг, като не ти се крещи като дете и ти не крещиш като възрастен.

колкото до отбиването, напълно съм съгласна, че е личен въпрос, но нека не забравяме, че и бебето участва в този процес, само това казвам. ако има нужда от лечение или нещо друго, това е друг въпрос, но ако е въпрос само на " какво ще кажат хората", тогава е проблем, според мен.
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #945 -: Август 29, 2012, 23:06:59 pm »
Момичета, моля помогнете.Много болезнени гърди подържам от няколко дена и д нес бях на мамолог. Направи ми ехографие и ми каза, че е галактоцеле и ми даде да си биа вкъщи инжекции окситоцин за 2 дена.Нещо обаче се съмнявам. Въпросният не ми е дал снимка и аз мисля , че по скоро е запушване на канали или мастит. През уикенда подържих и температура към 38, но ми спадна защото пих клеева тинктура.
Сега нямам никаква температура, но болката си остава и се смени от гърда на гърда. Само вчера към вечер вече ме боляха и двата гърди. Болката е ужасна и пониакога даже не мога да се изправя или да си протягам ръката нагоре.Болезнената гърда е твърда все едно е циментирана:(. Пия лецитин 1200 вече х 3/ден. Попитах този д-р. Василев ( в Тина Киркова) дали не може да ми даде някакви хомеопатични да пия против тия запушваниа, но ми отговори , че тои не е хомеопат. Общо взето разочарована съм от прегледа:(.
Някои от вас имае ли такъв проблем и този окситоцин дали ще помогне?
Иначе с цеденето съм много зле, защото с помпата не мога, а на ръка нямам нерви.
Моля, споделете , ако сте имали такъв проблем и как се оправихте?
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #946 -: Август 29, 2012, 23:22:22 pm »
Ваня, аз запушвания и твърдини махам само с окситоцин.
Обаче като сложиш инжекцията трябва бебето да суче до 5 минути или яко да цедиш. Защо не можеш с помпата, какво не се справяш? Каква е помпата? Махай силиконовия накрайник, вакуума е по-добър.

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #947 -: Август 29, 2012, 23:29:30 pm »
Ваня, аз имах такъв проблем два пъти, но само в едната гърда - първо дясната, после лявата.
Причината беше запушени канали.

Първият път закъснях, и освен температурата и болката имах на гърдата червена клиновида ивица - признак за мастит. Оправи ме антибиотик, предписан от личната лекарка, масажи и непрекъснати топли компреси на гърдата (с мокър памперс, подгряван в микровълновата) и постоянно кърмене и цедене.

Вторият път при първите признаци на болка веднага започнах с масажа, топлите компреси, цеденето и кърменето. Оправих се за два дни.

Твърдата гърда трябва да се изпразни и облекчи възможно най-бързо. Цеденето след топъл компрес или душ е по-лесно.
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #948 -: Август 30, 2012, 00:03:55 am »
Ваня,и аз имах проблем с гърдата от момичетата тук разбрах за лецитина,не знам дали той помогна или горещата грейка и честото сукане,но се оправих за 2 дни,без да се налага по сериозно лечение.Трябва на всяка цена да освободиш гърдата щом е станала"като камък"иначе има реална опасност от мастит.Аз също не цедя нито с помпа ,нито на ръка не ми се получава,а слава Богу не ми се е налагало,като изключим онзи случай.Под душа с гореща вода.като започнах да масажирам от гърдата започна да пръска мляко от няколко каналчета за около 10 минути омекна,после кърмих веднага и дотам се свърши.Пих Лецитина още 3 дни за всеки случай.Хомеопатката ми изписа Chamomilla 15CH,ама то е по скоро за болката.Дано се оправиш скоро.
АКО ИМАШ ЛЮБОВ,НЕ СЕ НУЖДАЕШ ОТ НИЩО ДРУГО.АКО ЛИ НЯМАШ,НЕ Е ОТ ОСОБЕНО ЗНАЧЕНИЕ КАКВО ДРУГО ИМАШ.
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #949 -: Август 30, 2012, 14:10:52 pm »
Благодаря ви, момичета! Явно съм труден случай, тъй като дори след окситоцина,които ми го биха сутринта още ми седи дясната гърда твърда като камък и мнго ме боли:(. Всичко съм пробвала до тук, но без резултат. Наистина след като махнах силиконовиая накраиник на помпата успях да изцеждам 10 мл и малко на ръка и забелязвах, че млякото тече много трудно и не знам защо и след окситоцина не ми се отпуши нищо:(. Бебето засука след 15 мин., но нищо :? Аз имам чувството, че се отпушват сами когато искат тези канали, а лошото е, че се отпушват в едната гърда и се запушват веднага в другата все едно са свързани по някакв начин.
Някои знае ли нещо за някаква физиотерапия в ИСУЛ? Може би трябва да се обърна към някои занимаващи се с проблемните кърмачки, а не всякакъв мамолог.
Къде да ходя ? А тези хомеопатични средства кои ви ги препише? Аз никога не съм пила хомеопатични и не знам при кои да ходя да ми препише нещо за тоз проблем.



Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #950 -: Август 30, 2012, 14:56:46 pm »
Според мен имаш усещането, че една се отпушва, а другата се запушва, защото окситоцина действа на двете гърди. Едната освобождаваш, но едновременно с това другата се налива и напрежението й расте. Опитай и двете да цедиш, докато получиш облекчение, не се отказвай.
Купи си от аптеката окситоцин и мъжа ти да ти слага инжекция, като веднага след това слагаш бебето, не след 15 минути.
Успех, дано се оправиш бързо или някой да ти помогне. Наистина е неприятно :(

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #951 -: Август 30, 2012, 16:43:24 pm »
Ваня, окситоцинът само дава сигнал на гърдата да започне да освобождава млякото и дотам. Ако не вадиш млякото чрез кърмене или цедене, няма полза от него.

Гърдата трябва да се масажира, затопля и изпразва - това е единственият начин да се справиш със запушени канали, ако това е проблемът при теб. Ако гърдата продължава за задържа мляко, запушените канали може да се инфектират и да получиш мастит.

Друга рядка, но не невъзможна ситуация, е бактериална инфекция на гърдите. Моя приятелка се мъчи около два месеца със запушени канали и мастит, докато не се установи, че още при раждането се е заразила с пеницилин резистентни стафилококи. Споменавам го не за да те плаша, а за да имаш предвид, че проблемът може да е сериозен, и за да намериш добър лекар за навременно лечение.

Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #952 -: Август 30, 2012, 18:06:58 pm »
Ваня, препоръчвам ти да се обадиш на консултант по кърмене(двата телефона в подписа ми), и евентуално да помолиш за координати на добър лекар или мамолог, мен ме насочиха към Майчин дом при д-р Попиванова, тя е завеждаща на кабинета по кърмене.


0888 555 385 - национален телефон на Ла Лече Лига
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #953 -: Август 31, 2012, 15:21:06 pm »
Благодаря ви момичета! Аз лично мисля , че проблемът е , че не мога да се изцедя и имам мляко в повече. Аз съм с една тъпа помпа на Канпол. Ето тази:
http://www.minimod.bg/424/canpol-%D1%80%D1%8A%D1%87%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D1%8A%D1%80%D0%BC%D0%B0
Не мога нищо да изцедя с нея и мисля да търся някъде електрическа , но не знам коя марка. също така мисля да си я купя втора ръка, защото не знам дали и тази ще ми свърши работа.
Иначе не мисля,че имам бактериална инфекция, защото не са ми наранени зърната, макар, че бебо виси постоянно на гърдите ми и стана пристрастен вече :lol:. Сега как го слагам долу и почва да пищи :lol:
Нямам и никаква температура.
ПП: Къде е тая тема кдето се продават неща в този форум?
« Последна редакция: Август 31, 2012, 15:24:08 pm от Ваня:) »
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #954 -: Август 31, 2012, 16:21:47 pm »
Ваня, тъкмо щях да ти пращам линк и видях, че си пуснала питане за Медела в Борса Зачатие.

Аз ползвам електрически помпи на Медела - много съм доволна от тях, и от единичната, и от двойната. Благодарение на тях работя и кърмя без дохранване с АМ вече седем месеца.
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #955 -: Август 31, 2012, 18:46:07 pm »
Мерси, Цигу! На нашият базар се намират тези:
 http://www.pakostnik.com/bg/products.php?cat=16

Ти коя ползваш? Тая кдето се води Мини електрик Медела става ли за нещо?Хич не ми се дават 300лв. за ннази Swing :oops: Пуснах запитване и в продавалника. Мойе някои да реши да си я продава.
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #956 -: Август 31, 2012, 19:13:54 pm »
Ваня, щом нямаш възможност за електрическа нова помпа, ти препоръчвам да си купиш нова механична. Имали сме вече тук дискусия ползва ли се помпа втора ръка и какви рискове крие. Ти си прецени, но това е лична вещ от хигиенна гледна точка, въпреки стерилизацията. Помпата на Авент е чудесна.

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #957 -: Август 31, 2012, 20:12:46 pm »
Swing ползвах, доволна съм. Не съм сигурна за Мини-то. ю
Съгласна съм, че са много пари за нещо, което може и да не ти свърши работа. Обаче не знам как можеш да пробваш, без да купиш.

Аз нямах избор дали да ползвам помпа заради връщането на работа и преглътнах цената, като сметнах цената на АМ. За 7 месеца кърмене отдавна са се изплатили и двете помпи. А купих две, защото първоначално ми се свидеше да купя двойната, най-скъпата.
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #958 -: Август 31, 2012, 23:19:09 pm »
цигу, коя е двойната? тая за близнаците ли?
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #959 -: Август 31, 2012, 23:47:39 pm »
Не, за двете гърди вероятно има предвид цигу.