0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #380 -: Септември 20, 2013, 08:18:46 am »
Здравейте,

Моля, да ме извините, че нахълтвам в темата, но отчаяно се нуждая от информация и може би съвет......

Бременна съм на 43 години и съм пред голяма дилема да се подложа на амниоцинтеза, за установяване на структурни хромозомни аномалии или да поема този риск.

Единствената причина да се колебая и въздържам от амниоцинтеза е високия риск от аборт след манипулацията 1:200.

За мен със сигурност това е последната възможна бременост и затова много се притеснявам да не загубя бебето, още повече, че за сега всички изследвания БХС, пренатест и Фетална морфология, които направихме са добри, т.е. бебето изглежда добре.

Сега когато отхвърлихме с пренатест  риска от Даун синдром, Папау и Едуардс остава същестения въпрос за структурните хромозомни аномалии....
 
Високата ми възраст се указа изключително "коварен"
риск. Указва се че само заради по-високата си възраст попадам в "черния"
списък, т.е. имам висок риск от деликатни структурни хромозомни аномалии, които са неуловими от БХС, пренатест или ехографски преглед, но които могат както да бъдат незначителни, така и сериозно да увредят плода, например да засегнат умственното му развитие.

Опитвам се да намеря статистика за структурни хромозомни аномалии при бременни на висока възраст за да го сравня с риска за аборт при амнио. Ще съм признателна на всеки, който може да цитира свързани с това данни!!!
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12113
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #381 -: Септември 21, 2013, 18:37:52 pm »
Здравейте д-р Даскалова, направения ми ранен БХС показа повишена стойност на Free bCG - 2.93.  Възможно ли е стойността на хормона да се влияе от приемани лекарства /в моя случай имуран и салофалк/, или други фактори. Освен тоза между 6 и 9 г.с прекарах заболяване с продължителна висока температура и прием на няколко антибиотика и лекарства. Това ми дава допълнителен повод за притеснение, че наистина има проблем. Доколко са основателни притесненията ми, и възможно ли е при нормални други показатели наистина да има увреждания на плода. Достатъчен ли е в случая втория БХС или е препоръчително да се направи и амниоцентеза? Благодаря предварително.

В тази ситуация, когато биохимичният риск е по-висок от възрастовия, препоръката е да се направи скрининг с оценка на интегриран риск /т.е. комбинация от ултразвуковите и биохимични маркери през първи и през втори триместър/. След което ще се прецени има ли нужда от допълнителни тестове, напр. амниоцентеза или прератест.

Приемът на антибиотици, на другите лекарства, както и прекараното заболяване с висока температура, нямат отношение към тризомия 21 /синдром на Даун/, за което заболяване е излязъл по-високия биохимичен риск. Ако има друг проблем, той ще се оцени по време на изследването на фетална морфология.

Поздрави и успешна бременност! :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12113
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #382 -: Септември 22, 2013, 17:42:50 pm »
Здравейте,

Моля, да ме извините, че нахълтвам в темата, но отчаяно се нуждая от информация и може би съвет......

Бременна съм на 43 години и съм пред голяма дилема да се подложа на амниоцинтеза, за установяване на структурни хромозомни аномалии или да поема този риск.

Единствената причина да се колебая и въздържам от амниоцинтеза е високия риск от аборт след манипулацията 1:200.

За мен със сигурност това е последната възможна бременост и затова много се притеснявам да не загубя бебето, още повече, че за сега всички изследвания БХС, пренатест и Фетална морфология, които направихме са добри, т.е. бебето изглежда добре.

Сега когато отхвърлихме с пренатест  риска от Даун синдром, Папау и Едуардс остава същестения въпрос за структурните хромозомни аномалии....
 
Високата ми възраст се указа изключително "коварен"
риск. Указва се че само заради по-високата си възраст попадам в "черния"
списък, т.е. имам висок риск от деликатни структурни хромозомни аномалии, които са неуловими от БХС, пренатест или ехографски преглед, но които могат както да бъдат незначителни, така и сериозно да увредят плода, например да засегнат умственното му развитие.

Опитвам се да намеря статистика за структурни хромозомни аномалии при бременни на висока възраст за да го сравня с риска за аборт при амнио. Ще съм признателна на всеки, който може да цитира свързани с това данни!!!

Разбирам тревогите ти. Но всъщност нещата са доста по-прости - ти си направила всичко, което е възможно, за да отхвърлиш основните рискове, свързани с възрастта. Резултатът от пренатеста почти напълно покрива очаквания резултат от анализа на амниотичната течност. Затова и не виждам смисъл да се препоръчва инвазивна диагностика. Има десетки, стотици заболявания, чиято диагностика може да се направи едва след раждане. Каквато и статистика да ти предоставя, тревогите ще останат, обяснимо е, но моят съвет е да се радваш на бременността и да гледаш позитивно напред.

Между другото, какъв е полът на бебето според пренатест?


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #383 -: Септември 26, 2013, 08:13:38 am »
Много, много благодаря, че отговорихте на запитването ми!!!

Полът на бебето е момиче  :wink: Ние вече имаме едно момиченце на 8 години и тя вече се  вживява в бъдещата си роля за голяма "кака".
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #384 -: Октомври 02, 2013, 08:38:48 am »
Здравейте и от мен
В 38гс с остри болки в корема ме приеха в Тина Киркова. Оказа се че имам тотално отлепена плацента(абрупцио на плацентата) с голям ретроплацентарен хематом и матка на Кувлер (преписвам от епикризата). След ЛКК по време на спешното секцио се реши да ми оставят матката, която по думите на лекарите вече след месец от секциото се възстановява много добре.
За голямо мое съжаление при отлепването на плацентата бебето ми е починало.
В аутопсионния протокол е записано, че теглото на бебето е 2480г и ръст 47см с интраутеринна асфикция, причинена от отлепване на плацентата.Съпътстващите страдания са хронична интраутеринна хипоксия с морфологични изяви от изразена периартериарна и периартериоларна фиброза на съдовете в белите дробове, координиращ с инфаркт на плацентата.
След цялата тази трагедия се опитвам да разбера какви са причините.
Според лекарите е необходимо да се изследвам за тромбофилия, както и за антифосфолипиден синдром и лупус.
Въпросът ми е , дали след тези усложнения ще мога да износя отново бременност и какви изследвания трябва да направя и къде бих могла да ги направя.
Трябва да отбележа че това беше второ секцио за мен и имам дъщеря на 3г ,като бременността ми беше напълно нормална.
Прилагам снимка на маркерите, които изследват в лаборатории геника за тромбофилия- ако може да ми кажете кои от тях да пусна.
Предварително ви благодаря
*

    Бубулина

  • *
  • 1352
  • Благоденствие да сполети тази къща!
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #385 -: Октомври 02, 2013, 10:31:31 am »
Здравейте и от мен
В 38гс с остри болки в корема ме приеха в Тина Киркова. Оказа се че имам тотално отлепена плацента(абрупцио на плацентата) с голям ретроплацентарен хематом и матка на Кувлер (преписвам от епикризата). След ЛКК по време на спешното секцио се реши да ми оставят матката, която по думите на лекарите вече след месец от секциото се възстановява много добре.
За голямо мое съжаление при отлепването на плацентата бебето ми е починало.
В аутопсионния протокол е записано, че теглото на бебето е 2480г и ръст 47см с интраутеринна асфикция, причинена от отлепване на плацентата.Съпътстващите страдания са хронична интраутеринна хипоксия с морфологични изяви от изразена периартериарна и периартериоларна фиброза на съдовете в белите дробове, координиращ с инфаркт на плацентата.
След цялата тази трагедия се опитвам да разбера какви са причините.
Според лекарите е необходимо да се изследвам за тромбофилия, както и за антифосфолипиден синдром и лупус.
Въпросът ми е , дали след тези усложнения ще мога да износя отново бременност и какви изследвания трябва да направя и къде бих могла да ги направя.
Трябва да отбележа че това беше второ секцио за мен и имам дъщеря на 3г ,като бременността ми беше напълно нормална.
Прилагам снимка на маркерите, които изследват в лаборатории геника за тромбофилия- ако може да ми кажете кои от тях да пусна.
Предварително ви благодаря
Съжалявам за спама, но искам само да ти кажа, че ми стана много мъчно за теб и бебето и те прегръщам  :bighug: :bighug: :bighug:
"Това,което не ни убива, ни прави по-силни!"

Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #386 -: Октомври 02, 2013, 12:41:58 pm »
Здравейте д-р Даскалова,
На 38 г. съм и имам два инвитро опита с положителен тест за бременност, но поради една или друга причина бременност не се развива. При направена цветна снимка ми беше открит хидросалпингс на лявата тръба и седловидна матка. Докторът, който посещавам отскоро, ми препоръчва лапароскопия за отстраняване на хидросалпинга и хистероскопия за корекция на матката. При отстраняване на хидросалпинга необходимо ли е да се отстрани цялата тръба или е по-добре да се клампира? По време на стимулации не образувам голям брой фоликули (първи опит-6 , втори опит- 9, от които само 3 са годни за оплождане и в двата случая).Последното изследване за яйчников резерв показва резултат малко под нормата. Четох, че е по-добре тръбата да се клампира, за да продължи да кръвоснабдява яйчника и да има по-добър отговор при стимулация ? Това така ли е и клампирането крие ли някакви рискове за повторна поява на хидросалпинг или е по-добре да се отсрани тръбата. Относно седловидната матка се консултирах с друг лекар, който ми каза, че на този етап не е наложително да правя корекция, тъй като имам шансове за нормална бременност, а и седловидната матка е най-близка по форма до нормалната от всички аномалии на матката. Моля за вашия коментар и съвети. Благодаря предварително!
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12113
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #387 -: Октомври 10, 2013, 09:41:53 am »
Много тежка загуба, papilio, приеми моите съболезнования. Ситуацията, през която си преминала, е била критична за твоето здраве, в условията на спешност добрата новина е, че колегите са успели да спасят живота ти, без да премахнат матката.

Изброявам ти някои рискови фактори, за да ги имаш предвид преди и при следваща бременност.
- хипертония /високо кръвно налягане/ - преди бременността или по време на бременност /прееклампсия/
- тютюнопушене
- сърдечно заболяване на бременната жена
- тромбофилия /вкл. предразположения/
- кървене в ранни срокове на бременността
- миома
- плацента, закрепена на мястото на маточен цикатрикс
- диабет /вкл. инсулинова резистентност/
- вътреутробно изоставане в растежа на плода
- полихидрамнион /по-голямо количество околоплодна течност/
- преждевременно пукнат окололоден мехур
- злоупотреба с алкохол, кокаин
- травми в областта на корема
- възраст на бременната жена
- многоплодна бременност
- брой раждания

От генетичните изследвания обикновено препоръчваме да се направи основен панел две, но можеш да ги изследваш и поотделно, маркерите са изброени в дясната част на фиша. Ако имаш възможност, изследвай и последните 4 маркера. Изброявам ти ги:

Генетични маркери:
1. Генни мутации, асоциирани с тромбофилия:

- Мутация R506Q на фактор V Лайден /Factor V Leiden/
- Мутация G20210A на фактор II /протромбин/
- Полиморфизъм 4G/5G PAI-1 /plasminogen activator inhibitor/ - инхибитор на плазминогенния активатор
- Полиморфизъм I/D в ACE гена /ангиотензин I конвертиращ ензим/
- Полиморфизъм Val34Leu във Factor XIII гена

2. Генни мутации, асоциирани с проблеми в обмяната:

- Генетичен вариант C677T в гена на Метилентетрахидрофолат редуктаза /MTHFR/[/li][/list]
- Генетичен вариант A1298C в гена на Метилентетрахидрофолат редуктаза /MTHFR/[/li][/list]
- Полиморфизмът G66A в MTRR гена /Метилтетрахидрофолат-хомоцистен метилтрансфераза редуктаза/

3. Допълнителни маркери, свързани с трофобластната инвазия и регулация на фибринолизата:

- Полиморфизъм 936C/T в VEGF гена /съдов ендотелен растежен фактор/
- Полиморфизъм -1154G/A в VEGF гена /съдов ендотелен растежен фактор/
- Полиморфизъм +505A/G в TAFI гена /тромбин-активиран инхибитор на фибринолизата/
- Полиморфизъм в ANXA5 гена /анексин 5/ - M1/M2 хаплотип


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12113
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #388 -: Октомври 10, 2013, 09:46:30 am »
Здравейте д-р Даскалова,
На 38 г. съм и имам два инвитро опита с положителен тест за бременност, но поради една или друга причина бременност не се развива. При направена цветна снимка ми беше открит хидросалпингс на лявата тръба и седловидна матка. Докторът, който посещавам отскоро, ми препоръчва лапароскопия за отстраняване на хидросалпинга и хистероскопия за корекция на матката. При отстраняване на хидросалпинга необходимо ли е да се отстрани цялата тръба или е по-добре да се клампира? По време на стимулации не образувам голям брой фоликули (първи опит-6 , втори опит- 9, от които само 3 са годни за оплождане и в двата случая).Последното изследване за яйчников резерв показва резултат малко под нормата. Четох, че е по-добре тръбата да се клампира, за да продължи да кръвоснабдява яйчника и да има по-добър отговор при стимулация ? Това така ли е и клампирането крие ли някакви рискове за повторна поява на хидросалпинг или е по-добре да се отсрани тръбата. Относно седловидната матка се консултирах с друг лекар, който ми каза, че на този етап не е наложително да правя корекция, тъй като имам шансове за нормална бременност, а и седловидната матка е най-близка по форма до нормалната от всички аномалии на матката. Моля за вашия коментар и съвети. Благодаря предварително!

Метод на избор е прекъсването на маточната тръба с цел течността, която се зъдаржа в тръбата, да не може да изтича към маточната кухина, а не клампиране /клампите понякога отпускат/ и не премахване /за да не се нарушава кръвоснабдяването на яйчника/. Степента на седловидност на матката и нуждата от оперативна корекция трябва да се прецени след измерване на дълбочината на септума /това се вижда при ултразвуково изследване на маточната кухина/.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #389 -: Октомври 15, 2013, 13:31:57 pm »
    Много тежка загуба, papilio, приеми моите съболезнования. Ситуацията, през която си преминала, е била критична за твоето здраве, в условията на спешност добрата новина е, че колегите са успели да спасят живота ти, без да премахнат матката.

    Изброявам ти някои рискови фактори, за да ги имаш предвид преди и при следваща бременност.
    - хипертония /високо кръвно налягане/ - преди бременността или по време на бременност /прееклампсия/
    - тютюнопушене
    - сърдечно заболяване на бременната жена
    - тромбофилия /вкл. предразположения/
    - кървене в ранни срокове на бременността
    - миома
    - плацента, закрепена на мястото на маточен цикатрикс
    - диабет /вкл. инсулинова резистентност/
    - вътреутробно изоставане в растежа на плода
    - полихидрамнион /по-голямо количество околоплодна течност/
    - преждевременно пукнат окололоден мехур
    - злоупотреба с алкохол, кокаин
    - травми в областта на корема
    - възраст на бременната жена
    - многоплодна бременност
    - брой раждания

    От генетичните изследвания обикновено препоръчваме да се направи основен панел две, но можеш да ги изследваш и поотделно, маркерите са изброени в дясната част на фиша. Ако имаш възможност, изследвай и последните 4 маркера. Изброявам ти ги:

    Генетични маркери:
    1. Генни мутации, асоциирани с тромбофилия:

    - Мутация R506Q на фактор V Лайден /Factor V Leiden/
    - Мутация G20210A на фактор II /протромбин/
    - Полиморфизъм 4G/5G PAI-1 /plasminogen activator inhibitor/ - инхибитор на плазминогенния активатор
    - Полиморфизъм I/D в ACE гена /ангиотензин I конвертиращ ензим/
    - Полиморфизъм Val34Leu във Factor XIII гена

    2. Генни мутации, асоциирани с проблеми в обмяната:

    - Генетичен вариант C677T в гена на Метилентетрахидрофолат редуктаза /MTHFR/[/li][/list]
    - Генетичен вариант A1298C в гена на Метилентетрахидрофолат редуктаза /MTHFR/[/li][/list]
    - Полиморфизмът G66A в MTRR гена /Метилтетрахидрофолат-хомоцистен метилтрансфераза редуктаза/

    3. Допълнителни маркери, свързани с трофобластната инвазия и регулация на фибринолизата:

    - Полиморфизъм 936C/T в VEGF гена /съдов ендотелен растежен фактор/
    - Полиморфизъм -1154G/A в VEGF гена /съдов ендотелен растежен фактор/
    - Полиморфизъм +505A/G в TAFI гена /тромбин-активиран инхибитор на фибринолизата/
    - Полиморфизъм в ANXA5 гена /анексин 5/ - M1/M2 хаплотип

    Здравейте отново д-р Даскалова,
    много благодаря за вашият отговор!
    Като за начало си пуснах имунологични изследвания за анти-фосфолипидни антитела, които излязоха отрицателни
    Ig G- 2,6
    Ig M - 4,2
    Също така пуснах разширеният пакет за тромбофилии в генетичната лаборатория на Майчин Дом
    ето и резултатите от там:
    Фактор V Лайден- мутация R506Q- нормален генотип (коментар 1)
    Фактор II (протромбин) - мутация G/A 20210 - нормален генотип (коментар 1)
    Инхибитор на Плазминогенния ативатор Pai 4G/5G - хетерозиготен носител 4G/5G (коментар 1)
    MTHFR - мутация C677T - хетерозиготен носител С/Т (коментар 2)

    Коментари:
    1.Не се отчита повишен риск за венозни тромбози въз основа на изследвания показател
    2.При генотип С/Т може да се наблюдава синтезиране на MTHFR с намалена ензимна активност от 35%
    Въпросът ми е може ли на база на тези изследвания да се разбере каква е причината за отлепването на плацентата?
    или да продължавам с изследванията на други маркери за тромбофилия или пък други генетични изследвания?

    *

      Мели

    • Д-р Мариела Даскалова
    • *
    • 12113
    • Timeo Danaos et dona ferentes
    Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
    « Отговор #390 -: Октомври 18, 2013, 11:52:08 am »
    Продължи с изследванията. При планиране на следваща бременност трябва да приемаш по-висока доза фолиева киселина.


    "Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
    Димитър Кудоглу
    Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
    « Отговор #391 -: Октомври 18, 2013, 21:04:48 pm »
    много благодаря за отговора  :thankyousign:
    Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
    « Отговор #392 -: Октомври 23, 2013, 18:56:38 pm »
    Здравейте д-р Даскалова,
    На 38 г. съм и имам два инвитро опита с положителен тест за бременност, но поради една или друга причина бременност не се развива. При направена цветна снимка ми беше открит хидросалпингс на лявата тръба и седловидна матка. Докторът, който посещавам отскоро, ми препоръчва лапароскопия за отстраняване на хидросалпинга и хистероскопия за корекция на матката. При отстраняване на хидросалпинга необходимо ли е да се отстрани цялата тръба или е по-добре да се клампира? По време на стимулации не образувам голям брой фоликули (първи опит-6 , втори опит- 9, от които само 3 са годни за оплождане и в двата случая).Последното изследване за яйчников резерв показва резултат малко под нормата. Четох, че е по-добре тръбата да се клампира, за да продължи да кръвоснабдява яйчника и да има по-добър отговор при стимулация ? Това така ли е и клампирането крие ли някакви рискове за повторна поява на хидросалпинг или е по-добре да се отсрани тръбата. Относно седловидната матка се консултирах с друг лекар, който ми каза, че на този етап не е наложително да правя корекция, тъй като имам шансове за нормална бременност, а и седловидната матка е най-близка по форма до нормалната от всички аномалии на матката. Моля за вашия коментар и съвети. Благодаря предварително!

    Метод на избор е прекъсването на маточната тръба с цел течността, която се зъдаржа в тръбата, да не може да изтича към маточната кухина, а не клампиране /клампите понякога отпускат/ и не премахване /за да не се нарушава кръвоснабдяването на яйчника/. Степента на седловидност на матката и нуждата от оперативна корекция трябва да се прецени след измерване на дълбочината на септума /това се вижда при ултразвуково изследване на маточната кухина/.

    Благодаря Ви за отговора  :D
    Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
    « Отговор #393 -: Ноември 13, 2013, 22:32:48 pm »
    Добър вечер, доктор Мели. Бих искала да задам и аз един въпрос - няколко дена преди очакваното начало на стимулация за инвитро, на партньора ми се установи наличие на streptococcus mitis в семенната течност. Направен му е и тест за чувствителност към антибиотици и са му предписани инжекции за шест дена. Въпросът ми е дали ще си изчисти за шест дни от инфекцията, и ако не - можем ли да направим инвитрото въпреки наличието й. Благодаря предварително.
    *

      Мели

    • Д-р Мариела Даскалова
    • *
    • 12113
    • Timeo Danaos et dona ferentes
    Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
    « Отговор #394 -: Ноември 14, 2013, 16:18:44 pm »
    Добър вечер, доктор Мели. Бих искала да задам и аз един въпрос - няколко дена преди очакваното начало на стимулация за инвитро, на партньора ми се установи наличие на streptococcus mitis в семенната течност. Направен му е и тест за чувствителност към антибиотици и са му предписани инжекции за шест дена. Въпросът ми е дали ще си изчисти за шест дни от инфекцията, и ако не - можем ли да направим инвитрото въпреки наличието й. Благодаря предварително.

    Странна локализация за този микроорганизъм. На лични ще те попитам някои неща относно начина на отделяне на пробата за анализ. Иначе като цяло, за групата на алфа-хемолитичните стрептококи, към която спада и streptococcus mitis, се смята, че не могат да окажат вредно влияние върху качеството на сперматозоидите. От друга страна, те често са резистентни на няколко групи антибиотици, затова според чувствителността и прилагания антибиотик трябва да се прецени доколко е възможно да се пристъпи към опити за асистирано оплождане и дали не е оправдано да се изчака. В някои клиники обичайна практика е преви асистирана репродукция да се прилага антибиотик на партньора, дори и да не се изолират микроорганизми. Така че отстрани погледнато, вероятно няма причина да се отлага опита. Но все пак най-точно на този въпрос ще ти отговори лекарят, който ще прави стимулацията.

    Поздрави! :)


    "Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
    Димитър Кудоглу
    *

      VeryMe

    • ***
    • 198
    • Любовта можеш да задържиш в длани, а не в юмруци
    Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
    « Отговор #395 -: Ноември 19, 2013, 19:54:54 pm »
    Здравейте, Д-р. Даскалова! Бременна съм след инвитро в 5 г.с. През 2009 годиа ми правиха изследвания за ревматоиден артрит и резултатите показаха, че имам анти-кардиолипинови антитела / 2,15 положителен при реф. стойност над 1.2 /. Бях забравила за тези изследвания съвсем, но сега, когато разбрах как те се асоциират с бременността се страхувам. Искам да попитам, възможно ли е титъра на ACL да спадне с времето? Възможно ли е да титъра им да е резултат от бактериална инфекция? Предполагам, че трябва да повторя изследването и ще го направя още утре. Благодаря Ви предварително за отделеното време!
    « Последна редакция: Ноември 19, 2013, 20:18:43 pm от VeryMe »


    *
    Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
    « Отговор #396 -: Ноември 24, 2013, 12:01:45 pm »
    Здравейте, д-р Даскалова, след трансфер на 20.10. 13г. имах положителен резултат до 5г.с., ЧХГ достигна 800,5 след което опитът приключи. Преди следващ трансфер решихме да направим няколко изследвания в клиниката, която посещавам. Направих отново цветна снимка, тръбите са проходими. За следващата седмица е планирана хистероскопия, след три дни ще излезе резултатът от имунологичните, евентуално ще направя и биопсия...
    Междувременно пуснах стерилна урина.
    Резултат:Изолира се Streptococcus agalactiae.
                    Микробно число 10^4 cfu/ml.
                   Антибиограма: Penicillin   S      
                                             Ampicillin   S
                                             Ofloxacin   S
    Имах усещане за парене в седмицата преди трансфера, което затихна три дини преди ЕТ. Тъй като сега,месец по-късно, нямам никакво усещане за проблем, а се изолират тези коки, така посочената стойност за активна инфекция ли говори или за вече затихваща, няма референтни стойности и не мога да се ориентирам? Нужно ли е сега да взимам антибиотик и доколко този вид стрептококи може да са били причина за проваления ми опит? Благодаря Ви предварително!
    « Последна редакция: Ноември 24, 2013, 13:42:29 pm от marsi »

    *

      Мели

    • Д-р Мариела Даскалова
    • *
    • 12113
    • Timeo Danaos et dona ferentes
    Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
    « Отговор #397 -: Ноември 29, 2013, 10:45:44 am »
    Здравейте, Д-р. Даскалова! Бременна съм след инвитро в 5 г.с. През 2009 годиа ми правиха изследвания за ревматоиден артрит и резултатите показаха, че имам анти-кардиолипинови антитела / 2,15 положителен при реф. стойност над 1.2 /. Бях забравила за тези изследвания съвсем, но сега, когато разбрах как те се асоциират с бременността се страхувам. Искам да попитам, възможно ли е титъра на ACL да спадне с времето? Възможно ли е да титъра им да е резултат от бактериална инфекция? Предполагам, че трябва да повторя изследването и ще го направя още утре. Благодаря Ви предварително за отделеното време!

    Добре е да се уточни антифосфолипидния синдром - дали има изолирани антикардиолипинови антитела /което няма отношение към бременността независимо от титъра/ или освен тях има и други антифосфолипидни антитела /напр. лупусен антикоагулант/ което би изисквало по-сериозно отношение към проблема и евентуално лечение.


    "Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
    Димитър Кудоглу
    *

      Мели

    • Д-р Мариела Даскалова
    • *
    • 12113
    • Timeo Danaos et dona ferentes
    Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
    « Отговор #398 -: Ноември 29, 2013, 10:48:05 am »
    Здравейте, д-р Даскалова, след трансфер на 20.10. 13г. имах положителен резултат до 5г.с., ЧХГ достигна 800,5 след което опитът приключи. Преди следващ трансфер решихме да направим няколко изследвания в клиниката, която посещавам. Направих отново цветна снимка, тръбите са проходими. За следващата седмица е планирана хистероскопия, след три дни ще излезе резултатът от имунологичните, евентуално ще направя и биопсия...
    Междувременно пуснах стерилна урина.
    Резултат:Изолира се Streptococcus agalactiae.
                    Микробно число 10^4 cfu/ml.
                   Антибиограма: Penicillin   S      
                                             Ampicillin   S
                                             Ofloxacin   S
    Имах усещане за парене в седмицата преди трансфера, което затихна три дини преди ЕТ. Тъй като сега,месец по-късно, нямам никакво усещане за проблем, а се изолират тези коки, така посочената стойност за активна инфекция ли говори или за вече затихваща, няма референтни стойности и не мога да се ориентирам? Нужно ли е сега да взимам антибиотик и доколко този вид стрептококи може да са били причина за проваления ми опит? Благодаря Ви предварително!

    Марси, аз бих лекувала дори и безсимптомна бактериурия. Доколко това има отношение към неуспешно развилата се бременност - не мисля, че могат да се правят изводи със задна дата. По-скоро гледай преди следващия опит всичко друго да е наред.


    "Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
    Димитър Кудоглу
    *
    Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
    « Отговор #399 -: Ноември 30, 2013, 23:35:28 pm »
    Д-р Даскалова, много Ви благодаря за отделеното време! В момента взимам антибиотик за стрептококите.
    Бях се съсредоточила върху инфекцията, но се оказа, че има друг по-сериозен проблем. По време на хистероскопията вчера се установи, че имам аденомиоза. Направено е почистване и предстоят промивки. Все още не съм видяла епикризата и не знам доколко е била засегната матката. Правилно ли мисля, че инфекцията се е развила на база на аденомиозата?
    За радост резултатът от имунологичните е добър, всичко е в норма, но мисля да настоявам за биопсия на маточната лигавица( за имплантационни показатели). Дали това е достатъчно? Още веднъж, благодаря за отделеното време!
    « Последна редакция: Ноември 30, 2013, 23:59:14 pm от marsi »