0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #260 -: Май 05, 2011, 21:34:36 pm »
Надинка,радвам се че всичко минало леко  :D и аз съм се насочила към Илиев за секцио.
Поуспокоих се като прочетох какво си написала.
За "Лукс" стаята си плати допълнително, нали? Това, че в общата стая няма баня и тоалетна е много гадно  :( , а бебетата дават ли ги по цял ден?

*
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #261 -: Май 05, 2011, 23:04:25 pm »
Надеж, бебетата са в стаята по цял ден, взимат ги само, за да им сменят памперса и за изследванията, които са включени в пакета за бебето. На втората вечер помолих да ми дадат бебето и за през ноща ( преди това се разбрах с другите в стаята) и нямаше проблеми.
Имаш опция и да оставяш бебето в аквариума ( общото помещение за всички бебета), когато ти идват на посещение или не се чувстваш добре.
*
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #262 -: Май 06, 2011, 01:17:20 am »
Надеж, независимо в коя болница си, ако искаш бебето да е при теб /и няма медицински причини, които правят това невъзможно/ - никой не може да ти откаже да ти го даде - все едно по кое време на денонощието. Това го казвам, заради употребата на думата "дават" във въпроса ти. Нямат право да не ти "дават" бебето, понеже ги мързяло и твоето желание им разстройва "вътрешния ред" и "болнични правилници". ;)
Споменавам го, за да си знаят бъдещите мами правата и, че не им е нужно ничие благоволение, ако искат да си видят детето. Разбира се, предполагам всички кандидат-мами тук са достатъчно разумни и възпитани, за да не затрудняват персонала с чиста проба капризи. Но пък на някои места - персоналът си позволява да третира вашето дете като своя собственост, в този смисъл е горното ми изказване.

Иначе, като вече раждала и то по-най-лесния и приятен начин, без нищо да ме затруднява физически като грижа за бебето, ще споделя следното лично мнение.
Ако имате възможност във вашата болница, възползвайте се от опцията докато сте там бебо да ви го гледат в "аквариума" през нощта поне. А ако се чувствате зле физически - и по всяко друго време, в което усетите нужда от почивка. Това не ви прави лоша мама, която не иска да е с детенце 24/7 и от сорта неща...
Аз още в деня на секциото, с висок адреналин и пусти мерак най-после да полагам грижи за бебе бях наскачала да ми го оставят. Доволна съм, че и майка ми и персонала на болницата ме разубедиха. След раждане - не усещате умора, заради цялата еуфория и щастие които ви налягат, но нея си я има и е добре да си осигурите всяка почивка, която можете в този момент - ще ви е от полза още първата вечер у дома. Обещавам. Лично аз за 4-те дни в болницата, давах бебето вечер към 6 да го къпят, хранят и да спи при акушерките и ми го "доставяха" на другата сутрин в 6 и цяяял ден си го гушках и гледах. Не, че не бих се справила ако беше при мен постоянно, но тези 4 нощи ефективна почивка тогава - мисля, че ми бяха от голяма полза като се прибрахме у дома с Дани и се почна екшъна.
Мисълта ми е просто - ако имате опцията през нощта да го гледат в "аквариума", помислете добре преди да откажете, защото подобна практика не се предлага случайно и все пак раждаме в болници също неслучайно. Ако си решите друго - пак ще сте прави. :) Всяка мама знае най-добре как трябва да е.

Успешно раждане на всички, които са в очакване!
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #263 -: Май 06, 2011, 11:24:29 am »
zayak3, Jbrul благодаря ви за разясненията, момичета  :flower:
И аз се замислям, че ще е по-добре бебето да е в "аквариума" през ноща, защото незнам как ще се чувствам за да мога да го обгрижвам през цялото време.
« Последна редакция: Май 06, 2011, 11:26:42 am от Надеж »

Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #264 -: Май 06, 2011, 11:49:07 am »
Но пък на някои места - персоналът си позволява да третира вашето дете като своя собственост, в този смисъл е горното ми изказване


И аз малко се учудих, как така няма да ти дадат бебето, то да не е тяхно ? Наистина момичетата трябва да си знаят правата и да не се оставят да ги третират така!

Лично аз предпочетох да съм си с него, така и така не можех да спя в болницата, а с бебчо си ми беше по-спокойно. Само първата нощ ми го "взеха" и ми го носеха само за кърмене. Разбира се с мое съгласие, но аз тогава не можех още да ставам, заради множеството упойки, които ми биха по време на раждането  :? Иначе всеки си решава сам разбира се, кое е по-добре.. Наистина после, като се приберете вкъщи може и да няма кой да ви замества през нощта, имайте го пред вид.  :wink:
*
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #265 -: Май 06, 2011, 14:42:24 pm »
В предишния си пост по невнимание "излъгах" :D От 4-те ми нощувки в болницата, трите нощи Дани го гледаха в "аквариума", а последната ни нощ там си го оставих в стаята. Сега това го отчитам като грешно решение, но за другия път ще знам, ако имам късмета да има "друг път".
Та имах възможност да пробвам и двата варианта, поради което мнението ми е в полза на "аквариума" за нощното гледане.
Аз започнах да кърмя в деня преди изписването и съответно реших бебето да си спи при мен, считайки че ще е по-удобно така за кърменето. Те хубаво ми разправяха акушерките: абе легни си поспи, утре да си свежа, чака ви път, докато се настаните у вас, докато се нагласите, нека си отпочинала... Щяха да го вземат, да го гледат през нощта, да ми го носят като огладнее да го кърмя и пак да го взимат, а аз между кърменията да си дремна. Ма аз "умницата" не та не, тука ще стои. И стоя де, тогава не знаех, че е и с рефлукс и като го накърмя се почваше едно сумтене и огъване и познайте дали цяла нощ не се кокорих в него да не умре случайно  :lol: Та от този момент, в който си го оставих в стаята, минаха почти 48 преди да намеря някакво време да дремна вече в къщи, а кърмата ми секна за над 24 часа тогава, заради собствената ми глупост. Ама сега го знам това. Тогава пърхах от щастие и се чувствах желязна, ама не било така. ;)
То не ми е за първи път да върша глупости понеже съм твърдоглава, а и водена от убеждението "айде бе, толкова майки си гледат бебето 24/7 веднага след раждането, че какво толкова пък..." само си докарах допълнителна умора без никаква смислена причина.

Това го споделям, само като "друга гледна точка" по въпроса. Иначе съм категорична, че "мама наистина може всичко" и няма жена, която да не е в състояние да се грижи за бебето си, независимо колко е изтощена, как е раждала и колко часа не е спала. Като го видиш бебето само и ти идва прилив на енергия одма.

Просто мамите на които им е за първи път, от радост и висок адреналин, често сами си създават излишно натоварване, а силички им трябват занапред и то много. За това, всеки час отмора преди да си отидете в къщи - не е за изпускане, поне според мен ;)

На всички - леко раждане и кротки, усмихнати бебета пожелавам!
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #266 -: Май 08, 2011, 18:14:20 pm »
Абсолютно потвърждавам всичко, написано от Заяк и Жбрул :-) И сериозно си позволявам да посъветвам - бебето през нощта (аз бих добавила и за следобедния ви сън) - марш в аквариума, а вечер си поискваш пълна с благини инжекция! Много скоро ще сте вкъщи без никакъв аквариум и сестри и имате нужда от цялата почивка на света! И за кърменето/АМ може спокойно да не ви пука тогава - Калин си се хранеше на 99% АМ през 6-те дни в болницата, а сега кърма не е отказал.
Надеж, ей, как скоро ще ти дойде ред! Да, и за ВИП, и за ЛУКС стаята се плаща допълнително - съответно 85 и 125 лева. Специално за това аз лично изобщо не съжалявам.
Ааа, да си подчертая: да, нямат право да не ти "дават" бебето, но са много внимателни: например, поне в първите дни, не ти дават да го буташ ти напред-назад, дори и в легена му, особено след секцио - предполага се, с основание, че си нестабилна и има опция да се претрепете заедно. И не ти го дават във ВИПа - щото е в друго отделение. Не ти дават и да го преобличаш и къпеш ти, само да гледаш - защото бебетата са на тяхна отговорност и ако го изпуснеш в мивката... Та всичко с мяра, момичета, особено майчинските страсти в тези първи дни - после ще има достатъчно време и възможности, та чак байгън :-)
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #267 -: Май 08, 2011, 23:47:04 pm »
Аз също мога вече да потвърдя, това което преди време в тази тема се притеснявах да питам да не помислят за безчувствена  :wink: но както си го мислех така се и чувствах след раждането- още не бях готова да се оправям с малкото същество в легена -и то съвсем психически (бях след естествено раждане и почти подвижна). Та в Токуда точно това ми хареса, че бебетата не стоят през цялото време при теб. Даже аз очаквах, че ги носят само за кърмене, но всъщност освен първия ден, почти през цялото време денем са по стаите. Помня че първия път когато малкия нададе вой (което въобще не беше мощно както у нас по-късно) се молех някой да се появи да го вземе, защото не знаех какво да правя. А една акушерка ме попари като ми каза "ами да свиквате, те са така, ето сега явно ака"  :lol: въобще не предположих..  :lol:
Учудвам се даже, че на Заяк са разрешили да остане през нощта, както и другите в стаята. Да си призная аз се подразних, че една от жените в стаята искаше същото и се зарадвах че любезно й отказаха- последното което исках е друго бебе да хленчи  :?

От друга страна искам да споделя отнсно условията в общите стаи, че въобще не ми беше проблем- има пердета както каза Надин и при нас нямаше много комуникация, което на мен лично дори ми беше странно. За хора минали през най-голямото изпитание в живота си (и особено такива пишещи във форум :wink:)на много хора им действа положително споделянето и ако бях сама въобще не бих се чувствала по-добре, но това е строго инвидидуално. Банята е съседна врата и наистина нямаше никаква навалица, то повечето едва се движат :?
Относно отношението и професионализма- честно казано не съм очаквала и друго за тази добра сума. Доволна съм, показват ти как се прави тоалета на бебето на т.нар. бебешка визитация, което ми беше много ноебходимо и съвети за хранене, но на жената в стаята, която имаше същите проблеми като Надин с кърменето не й оказаха помощ от началото. Илиев е много приятен и внимателен, но ако беше дошъл по-рано може би щеше да е друго, но така е в почивни дни  :?. Също така ви се полагат и по 2 прегледа на бебето и за вас до 30 дни след изписването, което може би го има и на други места.
 Обаче сега се сещам, че така и не разбрах името на акушерката която ме изражда и не я видях повече, но тази жена беше светица за мен- много ми помогна от начало до края  :balk_81:
*
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #268 -: Май 09, 2011, 01:10:10 am »
И аз като Сами, а сигурно и като доста други раждали вече момичета, се притеснявах да споделя мненията, които все пак написах в предишните два поста, за да не се изтълкува погрешно като "безчувственост", или "оплакване от бебето".  :lol:

Както слушате лекарите си преди да забременеете и докато сте бременни, както слушате акушерката и лекаря си докато раждате /които раждате естествено/, слушайте персонала и след това момичета. Не в смисъл на "послушание", ами като съвети, препоръки как да постъпите.

Те такива "ентусиастки" като нас - виждат всеки ден по много пъти, години наред и добре знаят какъв мерак имаме това бебе да не го пуснем, но знаят и какви грижи иска то и колко сили на мама са нужни после. ;) За това ни увещават да почиваме там колкото можем хората, понеже им е по-ясно отколкото на нас в онзи момент точно, че имаме нужда да "вземем въздух" преди реалния старт на "голямото приключение".
В съседната на моята стая беше една мама, която роди второ бебе. Естествено раждане по тези най-актуалните сега тенденции, още като се родил - сложили го на гърда да засуче и пр. Та този бебок го носеха да суче само и после си го гледаха в аквариума 24/7. При мама да яде - и после пак при акушерките. Бяхме само двете на този етаж, засичаме се веднъж като носят бебетата и аз я питам, защо поне през деня не го държи при нея. А тя ми се усмихна едно толкова благо и разбиращо и ми казва: " О, на вас сигурно ви е първо детенце?". Казвам "Да, първо е" и мацката ми каза : "Живи и здрави да сте, за второто ще знаеш колко е важно да си починеш добре доколкото можеш". И аз наум си казах: "мммм тая пък" Малко по-късно схванах какво имала предвид :oops:

И не пропускайте инструктажа за бебешки тоалет и всякакви грижки, които ще трябва да полагате после сами - много е полезно, макар че не е задължително да присъствате. Заслужава си определено. Аз от първия ден у дома, та досега - Дани го "тоалирам" както ми обясниха там и проблем не е имал малкия никакъв. Доста ми натърти акушерката за мазането - да не омазвам бебето, да не мажа без кожен проблем и бях доста учудена от тези наставления. После четох, че Д-р Бърди препоръчва същото.  :lol:
« Последна редакция: Май 09, 2011, 01:17:59 am от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #269 -: Май 09, 2011, 09:21:35 am »
Учудвам се даже, че на Заяк са разрешили да остане през нощта, както и другите в стаята. Да си призная аз се подразних, че една от жените в стаята искаше същото и се зарадвах че любезно й отказаха- последното което исках е друго бебе да хленчи  :?
Момичетата от стаята нямаха против да взема бебето. От самото начало бях решила, че ако плаче, ще го върна в аквариума, за да не пречи  на останалите. Не плака.
Бебето ми беше в интензивното след раждането и  ми го донесоха в стаята 24 часа след раждането. Затова за мен беше изключително важно да стои при мен  колкото се може по-дълго време, за да засуче и се радвам, че останалите момичета влезнаха в положението ми. Дори ситуацията да не налагаше, пак бих взела бебето през ноща при себе си.
*

    z22

  • *
  • 3293
  • мама на слънцa
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #270 -: Май 09, 2011, 09:43:57 am »
на мен ми оставиха бебето веднага след секциото.Родих в 20.09 и още същата нощ ми го оставиха.Когато се разплака успях да го взема от креватчето ,но като заспа ,не можех да го върна и си остана да си спи върху мен .Беше ми ужасно хубаво :D.После ме питаха дали да го вземат ,но аз не си го давах .На третият ден обаче започна много да плаче и си личеше ,че не е просто плач на бебе,а има нещо.Тогава ги помолих да го вземат ,за да видят какво му е,а те решиха че просто искам почивка.На сутринта обаче се оказа,че наистина не е добре и после поседя в кувьоз.Ами аз много повече се наспивах ,като си беше с мен .След това се будех в 4 ,заспивах късно и изобщо не можех да спя.
 И сега си спомням ,сякаш е било вчера ,как ми спеше на гърдите и колко щастлива бях.Живот и здраве с второ ,пак ще искам да е с мен.
<br />
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #271 -: Май 09, 2011, 10:13:00 am »
В подкрепа на заяк и Жбрул - само ще допълня, че от самото начало твърдях, че не искам бебето да е при мен денонощно в болницата. Не съм се притеснила и за миг, че изглеждам безчувствена - просто добре бях помислила по въпроса. В Токуда има възможност да си във ВИП стая и да си нон стоп с бебето, та по тоя повод хубаво обмислих нещата и прецених, че ще изкукам сама с едно ревящо / спящо бебе в една стая. Не мисля, че трудното забременяване  причина да се изсилваме по един или друг начин - въпреки че през деня Бобо беше само на кърма, нощем му даваха АМ и не ме будеха за кърмене. Бях благодарна, тъй като последните месеци на бременността ме гонеше страшно безсъние в допълнение към това, че ставах по 3-4 пъти на нощ да пишкам - радвах се да получа 5-6 часа непрекъснат сън.

При нас в стаята имаше комуникация, доста даже, дори с две от момичетата, поддържаме връзка и до сега. Срещаме се минимум веднъж месечно и е много готино, все пак раждахме буквално заедно  :D
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

*
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #272 -: Май 09, 2011, 11:09:12 am »
А на мен ми се падна темерутеста комшийка по стая-какво да се прави, съдба. В МД във ВИП-а след първите 2 дни-говоря за секцио, оставят бебетата изцяло при теб и моята комшийка по стая се размрънка, че бебока ми ревал през ноща 8O-ми кво да правя да го набия ли, стиснах зъби и премълчах, което си беше трудно предвид ситуацията. На другата нощ, нейното порева :lol:-е не и казах нищо, само погледнах по-продължително, дано се е сетила колко не е била права, макар че ме съмнява.
Раждането- в Сандански
« Отговор #273 -: Май 25, 2011, 12:59:52 pm »
Здравейте мами, специално се регистрирах, за да се оплача и да се знае че д-р Атанасов от Сандански е голям изнудвач и грубиян - в пълният смисъл на думата. Той е началник на АГ отделението и изнудва масово за пари.  Бременна съм и лежах в отделението за ивестно време. Няколко пъти ми намекваха, че не посещавам неговият частен кабинет за ЖК. Демек, че не му внасям в касичката по  15 лв. при всеки преглед с ехограф. Слушам масово коментари от бременни и родили, че ги изнудва за пари. Включително и докато лежах в болницата бях свидетел на това. Лъжи бременните, че носят едър плод и че се налага секцио. При наложително /по медицински причини/ секцио изчаква докато си вземе парите. Страхувам се да си помисля даже да раждам в Сандански. Чета вашата тема и търся варианти.
Даже вчера чух за два смъртни случая при раждането...
Всички бременни от страх се записват при него на ЖК, само за да нямат проблеми.
Какво можем да направим?!?! Въпреки, че много са възмутените - никой не смее нищо да каже и да направи. Дайте съвети как да се преборим с него.
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #274 -: Май 25, 2011, 14:00:27 pm »
За съжаление незнам какво да те посъветвам...
Мисля си... евентуално за белязани пари.. но незнам как се организират такива .../незнам как се казва../

"Бъди благодарен за това, което имаш. Накрая ще имаш повече.
Ако се концентрираш върху това, което нямаш, никога няма да имаш достатъчно."
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #275 -: Май 25, 2011, 17:18:03 pm »
За съжаление незнам какво да те посъветвам...
Мисля си... евентуално за белязани пари.. но незнам как се организират такива .../незнам как се казва../
Организира се със съдействието на полицията. Трябва да подадеш сигнал при тях и те ще ти кажат как да го направиш точно. Друг е въпросът че в момента трябва да си спокойна а такова "приключение" ще те изнерви и притесни излишно. По-добре ако имаш възможност да родиш на друго място и град.
За жалост това е до болка позната мила родна картинка от страната на магистралите...
*

    Raissa777

  • *****
  • 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #276 -: Май 25, 2011, 18:43:11 pm »

- никой не може да ти откаже да ти го даде - все едно по кое време на денонощието. Това го казвам, заради употребата на думата "дават" във въпроса ти. Нямат право да не ти "дават" бебето, понеже ги мързяло и твоето желание им разстройва "вътрешния ред" и "болнични правилници".

 :lol: Много се извинявам, ама това не е вярно. В МД, на седмия етаж, ти дават детето по часове. И ако закъснееш с връщането - има мъмрене. Там където стоят бебетата - дори нямаш право да влизаш. Може само когато връщаш бебето.
А да го поискаш за през нощта ми звучи малко като виц  :lol:

Аз в началото бях много ядосана, защото хем плащам за ВИП хем - условията за съвсем съвсем други ! Но после ми мина и видях че е добър вариант...добре си починах.
« Последна редакция: Май 25, 2011, 18:47:34 pm от Raissa777 »
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #277 -: Май 25, 2011, 19:47:58 pm »
Хей Жбрул, да ти кажа и аз като теб мислех, че трябва да си държа бебето при мен. Мислех, ще съм едва ли не лоша майка,ако не е при мен детето, но сега  родили се това бебче, колкото може повече ще седи при сестрите. Тук гледат да настояват да е при теб, но определено през нощта няма да спи при мен и ще я пращам при тях. Миналият път беше почти непрекъснато при мен и плачеше, ако не я държиш на ръце и когато ме изписваха не бях спала повече от 2-3 часа за 3 дена и в къщи тотално рухнах.  За капак мъжът ми баш тогава реши да изпразнува ражаднето и си подпийна яко, та четвърта нощ не спах, защото не смеех да му я дам да се грижи за нея. Направо бях побесняла. Това не смятам повече да си го причинявам и този път не желая да ме будят за нищо през нощта.
А - и визити на всякакви познати ще огранича, че като започнаха да се влачат колеги, приятели.. и аз таман да легна и хоп някой звънне, че идвал. Сега ше им дам график от толкова до толкова часа приемам хора и през останалото време да не ми идват.


Боби


  
*
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #278 -: Май 25, 2011, 20:11:12 pm »
Напълно те подкрепям Боби. При мен се получи същото - бебето беше през цялото време при мен и почти не съм мигнала докато бях в родилното. Първата вечер само я нямаше бебка, но тогава не успях да заспя от болките след раждането. На следващата вечер моята щерка рева през почти цялото време. На следващата вечер ревеше бебето на другото момиче в стаята. Така че въобще не успяхме да спим. Спяхме в моментите в които оставяхме децата за тоалет.
Варианта бебето да е при родилката през деня, а да се връща за през нощта мисля е най-удачния. Имаш време да му се радваш, но имаш и малко време да си поспиш, че после наспиване няма, макар и да не се буди през нощта.

*

    Raissa777

  • *****
  • 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #279 -: Май 25, 2011, 21:33:25 pm »
И още нещо...аз като се прибрах в нас беше бомба !
От същия ден започнах чистене, перални ( 4 броя...), гладене и подреждане.
Направо ми се прииска да се връщам в болницата !  :lol:
Това беше наистина кофти момент и бях бясна на мъжа ми. Но то от толкова пиене...кога да пооправи !