0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #300 -: Май 27, 2011, 08:36:41 am »
 Абе няма ли да се включи някоя новородила мама...Иска ми се да прочета още отзиви по повод болниците / а ако може и да е за Тина Киркова.../ и д-р Ташков ще е супер
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #301 -: Май 27, 2011, 08:46:40 am »
Дидон, какво за Тина Киркова. Аз раждах там, секцио. Но за д-р Ташков нищо не мога да ти кажа, момичето с което бях в стая беше раждало естествено при него-доволна беше, но подробностти не знам.
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #302 -: Май 27, 2011, 09:07:52 am »
Последните няколко страници от темата няма да помогнат на някой да избере къде да роди.


Не съм съгласна с това. На мен ми беше изключително важно кога и колко време детето ми ще е при мен, много дълго време обмислях дали искам да си взема самостоятелна стая и да сме заедно по 24 часа или не. Така че този елемент от раждането и престоя в болницата никак не е маловажен. Не мисля, че е лошо, хората да споделят мнения и опит, макар че трябва да се опиташ да игнорираш неприятния тон понякога  :wink:.
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

*
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #303 -: Май 27, 2011, 09:21:44 am »
 Зейтуни,миииии уж бях избрала място и доктор,но още не съм ходила при него за потвърждение на ангажимента...а ходя при д-р Ташков на ЖК и вчера говорехме как стои раждането при него. Той е привърженик на секциото възможно по-близо до термин,което и аз целя, готов е да се отзове ако бебечто реши да излиза не по график ... единственото ,което ме притеснява е ,че в Тина Киркова не съм стъпвала от 15 години.Уж се приключвал голям ремонт.Имало ВИП стаи,но дали е така и персонала как е не ми е ясно въобще...

 Абеее,важно си е да си знае майката колко време ще има с бебчето в болницата...
*
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #304 -: Май 27, 2011, 09:24:50 am »
Оооооо да, полезно е да знаеш къде как се случават нещата, спор няма и две мнения по въпроса.
Но пишеш и това е. Всеки да си чете и да си избира. Ама всеки следващ пост да убеждава предния в правотата си, не е конструктивно.
В никакъв случай не омаловажавам дали бебето е при майката или не.
Пак казвам всичко да е наред с мамите и бебетата, другото се нарежда :D

*
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #305 -: Май 27, 2011, 11:27:08 am »
Didon и аз съм се ориентирала към Тина Киркова, при друг лекар, с който още не съм се срещала, но при мен е и рано, но имам информация от януари месец за условията там. Т.к. престоях 10 дни в патологията и в нашата стая слагаха момичета, които се готвят за секцио, после идваха и разказваха за условията. ВИП стаите са на 5 етаж-по 2 жени в стая, и бебетата са си при тях( разбира се ако нямат някакви проблеми). Стаите не са големи, , но предимството е че имат отделна баня и тоалетна. След ремонт са, леглата са с кожени матраци, уж е за по чисто, но пък яко запаряват, има и телевизор. За персонала-като на всякъде има от всички типажи, а и се редуват та за тези 5,6 дни май ще се срещаш все с различни.За чистотата, не мога да коментирам, но в патологиията яко си куцаше, а и хлебарки си имаше в излишък( предполагам че един етаж под нас е било същото).
url=http://lilypie.com][/url]
[/url
*
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #306 -: Май 27, 2011, 14:34:31 pm »
Дидон болницата не е от най-прекрасните. В смисъл има си косури. Лично аз бях и в патологията и на втория етаж.
Въпроса с баните е, че са общи за две стаи. Има какво да се желае - не е лукс. За ВИП стаите незнам. Аз избрах да съм на втория етаж защото ми бяха казали, че бебета не стоели постоянно при родилките. Да ама се оказа точно обратното - бебета са в стаите, като се дават само в определени часове за тоалет. Дори и през нощта стоят при родилките.
Заради ремонта (или поне докато аз бях в болницата) топлата вода беше под всякаква критика. Ако случиш да се къпеш с хубаво топла вода си е направо за черпене. В повечето време е хладка, а понякога и дори студена.
В стаята в която аз бях, бяхме три момичета. Едното момиче го настаниха към 3 часа през нощта - е въобще не се съобразяват дали някой спи, просто отварят вратата и светват лампите, пък ти се оправяй. Сутрин в 5.30 е по същия начин - будят те, за да почнеш да се оправяш - за тези които са благословени с шевове се полага тоалет, които те ти правят, следва визитация като на нея си без бельо и т.н.
Иначе по веднъж или два пъти минава санитарка да измие пода с парцал. Ужким нещо мият и банята, ама колко мият е друг въпрос.
За отношение, както е писала и elis има всякакви типажи. Едната вечер в която бебка беше в стаята се скъса да реве. Отидох до детското отделение да видят за какво плаче - да не би пък нещо да й има. От там само ме върнаха в стаята и ми казаха като плаче да я слагам на гърда да суче. Едвам устискахме до един часа, за да си взема добавката (на мен ми даваха), бебето я изяде и се успокои. Явно беше гладна. Да ама в 4 часа отново писна. Слагам на гърдите ама нъцки - то какво да се успокои като нищо няма в гърдите ми. Идва пак същата дето ме прати в стаята и чак ми се кара, че в цялото отделение само ние се чуваме и пак нарежда да слагам бебето на гърдата да суче. Ама аз и се изрепчих и казах че то няма какво да суче. А тя "Е как така няма?" След малък спор се убеди, че действително няма нищо и след 2 минути се върна с шише. Има и отзивчив персонал разбира се. Не всички са гадни.
За изписването се приготви да научиш в същия ден когато ще те изпишат. Минават на визитация и ти казват "Теб днес ще те предложим за изписване. Ако с бебето всичко е ОК ще те изпишем". Имай го в предвид и ако родиш нормално си смятай на четвъртия ден да те изпишат. Най-малкото роднините да имат някаква готовност. При мен беше така. Предния ден ми казаха че е още рано да ме изпишат и аз съответно казвам на мъжа ми че още няма да се прибираме. Да ама на следващия ден на визитация минава друга акушерка ли е докторка ли е и аз незнам и ми казва, че си отивам вкъщи. Е няма такова бързо оправяне. Дано да си късметлиика и да те предупредят от предния ден.
Общо взето мисля че е това. Ако има нещо питай.
Извинявам се за дългия пост.

*
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #307 -: Май 27, 2011, 16:48:49 pm »
За отношение, както е писала и elis има всякакви типажи. Едната вечер в която бебка беше в стаята се скъса да реве. Отидох до детското отделение да видят за какво плаче - да не би пък нещо да й има. От там само ме върнаха в стаята и ми казаха като плаче да я слагам на гърда да суче. Едвам устискахме до един часа, за да си взема добавката (на мен ми даваха), бебето я изяде и се успокои. Явно беше гладна. Да ама в 4 часа отново писна. Слагам на гърдите ама нъцки - то какво да се успокои като нищо няма в гърдите ми. Идва пак същата дето ме прати в стаята и чак ми се кара, че в цялото отделение само ние се чуваме и пак нарежда да слагам бебето на гърдата да суче. Ама аз и се изрепчих и казах че то няма какво да суче. А тя "Е как така няма?" След малък спор се убеди, че действително няма нищо и след 2 минути се върна с шише.

Потресена съм.
И такъв скот обгрижва родилки и новородени?!
*

    mira_mimi

  • *****
  • 1375
  • И третото столче се запълни! Ще довавяме и 4-то!
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #308 -: Май 27, 2011, 18:38:02 pm »
Мислех да не пиша в темата, защото родих в малък град, едва ли имам съгражданки сред вас. Все пак се реших да споделя, защото може да помогна на някоя бъдеща мама да вземе своето решение.

Имах желание да родя в Токуда, но след финансовото източване по време на бременността не ни останаха заделени пари, трябваше да теглим пак кредит и така се замислих за алтернативи. След дълго обмисляне се реших да родя в Карлово. Уговорих се с АГ по ЖК да ми води раждането, при него ходя от години. Естествено, имах притеснения дали ще се положат всички грижи за бебето ако има проблем. Разговарях с други раждали майки в нашето АГО и накрая взех окончателно решение. Ще раждам в АГО Карлово.

Ако направя сравнение с МД (сестра ми роди там) при нас хигиената е доста по-добра, отношението също, по-евтино е (заплаща се по 20 лв. за ВИП стая)Вип стаята е с 2 легла, но аз бях сама. Има хладилник, баня с тоалетна, телевизор. Може да те посещават роднини. Може би заради не голямата натовареност, а може би и заради това че града е малък и почти всички се познават обръщат внимание на всяка родилка, всяка сутрин минава педиатър и преглежда бебето, ако имаш притеснения идва почти веднага като го повикаш. Не захранват бебетата с АМ, чакат 2 дни да слезе кърмата, дотогава на коластра и вода (аз много държах на това). Бебетата от раждането до изписването са при майката, в стаята ги къпят и сменят памперси, мерят ... (аз лично не исках да се разделям с Ния) Имах леко раждане, буквално за минути, присъстваше 1 акушерка и лекаря, бяха изключително внимателни. Док дори направи снимки на Ния в първите и минути живот на бял свят.

Силно се моля след година-две отново да посетя родилното по същия повод  :D
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #309 -: Май 27, 2011, 22:08:06 pm »
mira_mimi виж къде е в другия форум темата за похвали и копирай поста си. Такава болница е за пример и за радост, че имаме!
[/url][/url]
*

    Raissa777

  • *****
  • 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #310 -: Май 27, 2011, 23:52:21 pm »
mira_mimi виж къде е в другия форум темата за похвали и копирай поста си. Такава болница е за пример и за радост, че имаме!

И аз това щях да кажа ! Браво !
Все такива постове да се четат  :)

Те карловчани са големи хора, няма как да е иначе !  :D
*
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #311 -: Май 28, 2011, 00:12:07 am »
Тъци,Елис, благодаря за информацията...Е,малко съм  8O но ще видим.Мисля да отида на едно замерване на тонове там и да се поогледам и аз...
*
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #312 -: Май 28, 2011, 00:31:18 am »
Само да ви кажа, че на Запад, ако кажеш, че ще кърмиш, никакво АМ няма да му дадат на детето в болницата. Ще си реве, ще суче коластра. Чувала съм, че им давали чай от копър с капачка, не с биберон, за да не свиквало с него. На моя нищо не са му давали, защото беше през цялото време при мен. Иначе след като се роди рано сутринта, спа и събира сили до 16 ч. и после като почна да реве от глад, докато не ми тръгна млякото на третия ден, почти не спря. Не знам какво е трябвало да му стигне тази коластра, но за мен той очевидно беше гладен.
Ако кажеш, че не искаш да кърмиш, веднага ти връчват шишето.

Една приятелка, която искаше да кърми и роди в Германия, ми разказа, че била с още една жена в стая. Жената не искала да кърми и директно дали на бебето й АМ. Е, бебето спяло като къпано, а моята приятелка умряла от неудобство, че нейното само ревяло. :lol:

*
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #313 -: Май 28, 2011, 01:18:03 am »
Много ми е странна тази практика новороденото да стои гладно 2-3 дни, докато ти слезе кърма. 8O Нищо не разбирам от кърмене с моя скромен стаж в областта, но да си призная и неистово да държах да кърмя, ако трябваше Дани да стои гладен докато текне пустата кърма - въобще не бих го сметнала за вариант. Адски ми е крайно, независимо какви аргументи ЗА съществуват.
Идеята как бебето ще суче една суха и празна гърда, че да стимулира лактацията - при мен докара една посинена и натъртена гърда, протрито зърно и репликата: "донесете ми шише"  :lol: + неминало ми и до момента отвращение към кърменето като усещане /с което не се гордея, но факт/. Навих си на моето де, храних с АМ два дни, на третия си ми изби кърма от гърдата която бебето не беше дъвкало 3 часа апропо, без да съм помпила, слагала на гърда и пр. Когато организма се настрои - тогава.
И за протокола - Дани въпреки шишето и залъгалката - гърда не е отказвал, спрях да го кърмя заради рефлукса и се наложи да си спирам кърмата, след като напълних фризера с нея.

Споделям го, като "друга гледна точка" по отношение на АМ, болница, кърмене... Всяка жена и дете - сами за себе си, ако не мислите че при вас нещата се получават както трябва - заложете си на инстинкта. Лично мнение естествено.  :D
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #314 -: Май 28, 2011, 07:06:50 am »
Жбрул, гърдата не ти е празна, защото има малко коластра, която е много хранителна, а по количество съвпада с обема на стомахчетата на новородените беебта. Педиатъра в болницата ми обясни, че като се родят стомахчетата им са колкото зърно от грозде и затова им стига коластрата. Капацитетът им е към 5-7 мл. , После към края на първата седмица вече ставали доста по-голями - забравих с какво го сравни.


Боби


  
*

    Raissa777

  • *****
  • 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #315 -: Май 28, 2011, 09:31:33 am »
Аз съм чела, че новородено може спокойно 3 дни да не приема нищо. Има достатъчно запаси. Но както казва Жбрул - всеки сам си избира според усещанията си.
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #316 -: Май 28, 2011, 12:19:29 pm »
Болницата, в която раждах е на същия принцип, както описва blue_sky . Френска държавна болница, със самостоятелни стаи, в която бебетата са постоянно при родилките. Преди да родя ме попитаха дали искам да кърмя и ми казаха, че ако му дават добавка, то ще е само с лъжичка или спринцовка (без игла де  :D) така и не се наложи да му дават в началото. Засука на 3-тия час след като се роди. По принцип ги слагат на гърда веднага след раждането, но аз бях 2 часа в реанимация и нямаше как...Но имах късмет, че явно е засукал правилно и не ме боля изобщо в началото. Само на втория ден малко ми се разраниха зърната, но с крема лансинох се оправиха много бързо.

Така и не му дадоха нито капка АМ нито в болницата нито аз после вкъщи. Първите два дни изобщо не е останал гладен, сучеше си коластра през 2-3 часа и си заспиваше спокойно без да реве. Кърмата ми дойде на 3тия ден. Не знам, но при мен нещата потръгнаха от само себе си, бебето ми почна да наддава от 2-рия ден. Но имах коластра няколко дни преди да родя. Явно е била достатъчна.
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #317 -: Май 28, 2011, 12:32:04 pm »
Дидон, аз бях на 5-тия етаж, в двойна ВИП-стая. Там се отнасят съвсем човешки за щастие. Бебето ако искаш може да е при теб през цялото време, ако искаш могат да го взимат през нощта. За АМ те питат всеки път дали искаш. Можеш да ги тормозиш по всяко време за каквото ти хрумне. Аз ходих посреднощ да и капят на дъщеря ми физиологичен разтвор в нослето. Много мило се държаха.
За изписването-на мен ми казаха още първия ден кога ще ме изпишат, ако няма проблем.
Явно отношението във ВИП-а е различно. Лошото, е че не винаги има места и с предимство са тези с избор на екип.
Бях и 1 нощ в реанимация. И там беше човешко отношението.
Та аз съм доволна от Тина Киркова, но и двата пъти бях планово секцио, с избор на екип и във ВИП-стая.
*
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #318 -: Май 28, 2011, 13:43:05 pm »
ДжБрул, да ти кажа, че бях толкова ошашавена, че и през ум не ми мина да им кажа, че няма да кърмя и да носят шише с мляко. А и толкова много исках да кърмя. Но наистина се води, че е точно както ти е обяснила Боби - капацитетът на стомахчетата им е малък, коластрата по принцип им стига. Тя е много хранителна. Не знам дали аз съм направила нещо не както трябва, въпреки че много внимание ми обръщаха и ми помагаха, но фактът, че почти не спря да реве, си е факт.

Леко раждане на всички!

*
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #319 -: Май 28, 2011, 14:35:33 pm »
Блу, моят лекар ми обясни същото, което казва и Боби, даже ми го онагледи показвайки ми с една спринцовка за какви обеми иде реч. Факт е при мен, че коластра - нямаше. Нищо не текна до третия ден и вариантът беше, или наистина малкия да седи гладен, или АМ. Какво било при мен - естествено не е показател, че при всички ще е така, казвам само, че и това го има все пак. И когато си прясно родила и ошашкана и те "емнат" всякакви спецове и някоя напориста консултантка по кърмене - съвсем се шашкаш и губиш представа кое е добре, кое не е...
Моята консултантка по кърмене, беше буквално фанатично настроена и за да ме убеди, че бебето трябва нон стоп да ми виси на гърдите, които не пускат нищо, съвсем сериозно ми заяви, че не правя ли така - кърма ИЗОБЩО нямало да слезе. ;) Попитах я, защо тогава на майки, които предварително са решили, че няма да кърмят се налага да им дават медикаменти, че да спрат лактацията - при все, че същите жени - нито слагат бебето на гърда, нито помпи ползват... Беше неприятно изненадана от този ми въпрос и смени темата.  :lol: А както казах и кърмата дойде и бебето си сучеше. Мисълта ми е, че болничният персонал понякога изпада в крайности, зависи на кое течение в областта е фен и шашка пресните мами излишно.
Една мама, наша близка, чиито син е 15 дни по-малък от Дани, го "обзаведе" сега с вирус. Понеже тя се разболя, бебето е изцяло на кърма и дружките й кърмачки, я убедили да го кърми и болна, понеже му изграждала антитела така. Не знам какво му изгради, ама човечето сега е на АБ и беше доста зле като цяло. Същия съвет ми даде консултантката по кърмене, когато ни изписваха - ако се разболея, да продължа да кърмя, че било добре за малкия. Лекарят ми - каза да имам винаги АМ и ако се случи това - да не кърмя. И двамата имат някакви основания за твърденията си, аз избрах мнението на Д-р Даскалов за по-разумното, но всяка жена - сама си решава за тези неща.

На всички пожелавам, веднага да им слезе кърма и изобщо да не ги мислят тези неща, като дойде бебчо!  :D
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!