0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    dess_dess

  • *****
  • 2328
  • станах двойна мама
Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #140 -: Септември 14, 2009, 16:11:13 pm »
защото сдружението работи в много насоки, но тази точно, не е сред приоритетите му.
А кои са приоритетите на сдружението?
Смятам, че трябва да предприемем нещо в тази насока, чудя се,  дали да не пишем на Анна Зашева в качеството и на председател на сдружение Зачатие,..
Кои сте тези, които да предприемете нещо в тази насока?
А Анна Зашева, според теб, не чете ли тук?
И трябва с някакъв официален документ да й се обърне внимание?

Все още ми е странно, как някои хора се появяват с гръмотевица и с призива "Дайте да дадем", и си мислят че са открили топлата вода. И са обидени, че не им се ръкопляска за това!



Тези в случая трябва да сме всички, и внимание следва да се обърне и на други въпроси, като например включване във фонда за финанасиране и на останалите нуждаещи се жени  а именно, тези с ИЯР. И да, смятам че четат и тук, и където трябва и не смятам, че съм казала нещо излишно. И, не искам да ми ръкопляскат, достатъчно ще е само да са налице тези промени, от които всички да се възползват. И смятам, че именно тук е и мястото, където всеки може да изрази това което мисли и начина, по който го мисли. И да, ами различни сме и мислим по различен начин, което си е съвсем естествено!
А, къде е мястото, където можем да изложим това, което искаме и смятаме, че трябва да се направи, посочето го и там ще пишем, като Ви дразним тук!!!


*
Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #141 -: Септември 14, 2009, 16:28:50 pm »
Момичета, смятам че вместо тук да пишем каквото и да е било(не, че е проблем, но въпроса трябва да се постави и на друго място)но, няма да е зле да и предприем нещо в посока, ....
Смятам, че трябва да предприемем нещо в тази насока, чудя се,  дали да не пишем на Анна Зашева в качеството и на председател на сдружение Зачатие, да се поставят тези "наши" проблеми на обсъждане ....

dess_dess, две страници по-нагора Сигнус е дала линкове към различни статии и репортажи, в които са отразени точно предприетите от Сдружението действия.
*
Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #142 -: Септември 14, 2009, 16:31:03 pm »
Дес–дес - пиши на Ани ЛС с предложение да предприеме нещо сдружението в тази посока.
Не забравяй преди това да прочетеш цялата тази тема и темата за кръглата маса в подфорум АРТ, както и последните 2 статии, качени на сайта.

П.П. Между другото точно твоят пост в подфорум дневници и темата на Ифи форсираха тази инициатива, която прокарваме още от началото на годината.
Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #143 -: Септември 14, 2009, 16:59:36 pm »
Писах, писах и не можах да публикувам. :( Връзката се прецака.


dess_dess, исках само да ти кажа, че всички тук сме НИЕ. Не нужно да се делим. Членството в Сдружението също е възможност, ако човек иска да направи нещо повече, а се чувства "встрани". :)
*

    dess_dess

  • *****
  • 2328
  • станах двойна мама
Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #144 -: Септември 14, 2009, 18:13:54 pm »
А, как да се свържа оттук с Ани? Писах и във Фейсбук-а, но тук? Ако ми дадете линк или ме насочите, ще съм благодарна  :wink:.
В крайна сметка се оказва, че всички говорим едно и  също само, че на различни езици и затова и не се разбираме.


*

    Iffi.13

  • ****
  • 641
  • НАПРЕД И НАГОРЕ !!!
Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #145 -: Септември 14, 2009, 21:59:30 pm »
dess_dess нека да не превръщаме темата в арена  :D Наистина може би не си разбрала, че всъщност сдружението пое инициатива, която набира сила в тази насока. Подписката за която говориш, има своят израз в направената анкета, в която предполагам си взела участие. Анна Зашева, чете и се информира по темата и е ... как да кажа - байрактара на тази идея. Каквото е нужно се прави, и то точно така както трябва, за което аз лично, а предполагам и други жени сме безкрайно благодарни.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #146 -: Септември 14, 2009, 23:10:10 pm »
Момичета, смятам че вместо тук да пишем каквото и да е било(не, че е проблем, но въпроса трябва да се постави и на друго място)но, няма да е зле да и предприем нещо в посока, към промени ако щете на КТ или на др. нормативни актове, но, да променим това!

като първа стъпка от твоето лично участие в промяната, защо не станеш член на сдружение "Зачатие", след като искаш то да ти реши проблемите? сдружението обединява точно такива като теб. помисли върху това.

колкото до искането за повече отпуска за АРТ, пак ще напиша - не съм съгласна, а и е абсурдно. има 20 работни дни по кодекс, което представлява 1 календарен месец. отделно от това, има 40 дни болнични годишно без ТЕЛК. има по кодекс и право на 1 месец неплатен отпуск със зачитане на трудовия стаж. е, извинете, ама какво повече се иска? напълно достатъчно е не за 1, не за 2, а за 3 опита АРТ годишно, а никой не прави повече. искането следва да е в посока защита на тези права пред работодателя.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #147 -: Септември 15, 2009, 09:48:10 am »
 :( :( :(

Много ми е мъчно, да видя такива неща...
На мене също не ми хареса постинга на Дес Дес, но не мисля, че точно тя превърна темата в арена!...

Има дами, които четат по-малко из темите тук,  нямат дар слово като някои други... не са наясно с някои особености (примерно, кой е ника на Ани Зашева)... Защо трябва да приемаме написаното от тях като лична обида и веднага да нападаме?! Хората просто са различни...

Четох, четох... и не ми се стори  Дес Дес, използвайки местоимението "ние", да е разделяла съфорумците... Не останах и с впечатление, да е целила овации... Основна нейна "грешка", според мене беше, че е недочела… (което може да се случи...) Дори и това за приоритетите не беше обида... Аз го разбрах, както и Джам, че...  да, работи се по въпроса, но да се увеличи възможността за отсъствия от работа, не е в приоритетите... (Което мнение, между другото, аз също не подкрепям!...) Но и на него може да се отговори, без да се нарушава добрия тон… Защо сме такива, как да кажа,... кибритлии? ;) (и друг път ми е правило впечатление... и не само на мене...) Защо не се опитаме, да сме по-добри... 

Даже поканата от Джам за членуване в сдружението, според мене беше не особено мила!...  (Между другото, аз станах член не защото искам някой да ми реши проблемите… А защото ми хареса идеята и защото исках да помогна по някакъв начин на хората, които са така самоотвержени и помагат...  )


(между другото, не се познавам с Дес Дес, не съм разменила и един ред с нея... По принцип не съм съгласна с мнението и... но просто не разбрах, защо се развиха така нещата...)
« Последна редакция: Септември 15, 2009, 09:55:57 am от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #148 -: Септември 15, 2009, 09:59:51 am »
Щото втора седмица бистрим точно това непрекъснато, отделно преди 2-3 дни бяхме втората новина във всички новини и вестници и сега четем, че това не е приоритет и че що не се прави. По принцип си права, но като те обвинят в нещо, което точно в момента правиш, а някой не си е направил дори да го прочете ... става лекинко кофти. Иначе никой не напада деси, напротив - прочетохме за проблемите й в работата в дневника й и много се вбесихме, това дори беше катализатор на поредната кампания.
*
Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #149 -: Септември 15, 2009, 10:09:45 am »
Цитирам от първа страница на сайта, която както знаем никой не чете:

Цитат

По време на кръглата маса председателят на Сдружение „Зачатие” Анна Зашева изнесе тревожни данни от анкета, проведена от неправителствената организация, според която много жени, които са планирали да стартират ин витро могат да изгубят работата си, заради честите отсъствия, които се налагат по време на процедурите. 10 % от респондентите са отговорили, че вече за изгубили работата си, а други 3 на сто са били предупреждавани от своите работодатели. Според 7 % от анкетираните по време на интервюта за постъпване на работа им е било заявявано, че не са желани, ако планират бременност. 30 на сто отговарят, че се страхуват да кажат на работодателите си, че планират бременност или процедура по асистирана репродукция.
 ...

Г-жа Надежда Михайлова се ангажира да проучи как могат да се приложат европейските практики за защита от уволнение на жени, подготвящи се за инвитро процедура.

Г-жа Зоя Паунова от Български форум на бизнес лидерите спомена няколко начина, по които бизнеса може да подпомогне борбата на двойките с репродуктивни проблеми:

- ще настояват за постоянна държавна политика
- ще пледира пред всички членове на борда (200 бизнесмени) да насърчават в качеството си на работодатели раждаемостта сред служителите си
- ще се ангажира да осигурява допълнителни средства като дарение към Фонда


Цитирам и мнението на Ани преди 3 страници в тази тема:
Много съм обнадеждена след срещата, обещано ни е съдействие от няколко места. Надежда Михайлова ще проучи механизмите за прилагането на европейската директива при нас, помощ обещаха и депутати и от соц. министерството.
Преди малко ми звъннаха от Фондация "Български център за джендър изследвания". Ще ни помогнат в борбата с дискриминационното отношение на работодателите.
http://bgrf.org/bg/?page&article=32

Пускам отново анкетата като активна.

Цитирам и себе си от една тема от януари от срещата на НДСВ Варна:


предложих да има трудово-правна защита за известен период от време поне за двойките регистрирани като такива с репродуктивни проблеми, според която да се ползват пред работодателя със същите права като бременните и младите майки, защото сме принудени да се крием и да живеем под опасност да останем без работа, когато правим ин витро процедури.
След срещата си поприказвахме още малко. С г-жа Христова разменихме няколко реплики, защото се притесних, че може би не съм се изразила ясно от много вълнение, но тя каза, че много добре ме е разбрала, това било много важно и ми показа, че го е записала и ще го имат задължително в предвид.
« Последна редакция: Септември 15, 2009, 10:18:53 am от cygnus »
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #150 -: Септември 15, 2009, 10:17:19 am »
Значи е станало недоразумение и сега всичко е наред  :)
Както Дес Дес сама е писала:
...В крайна сметка се оказва, че всички говорим едно и  също само(,) че на различни езици и затова и не се разбираме.

... според мене тя говореше (пишеше ;)) основно за удължени болнични или отпуски... но може и да бъркам...

Sygnus, благодаря ти за отговора и за всичко, което правите!  :) :flower:
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*

    brumbarche

  • *
  • 333
  • по пътя към нашето Чудо!!!
Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #151 -: Септември 15, 2009, 10:22:37 am »
аз да се върна на дискусията по темата;

да речем, че за 1 опит, една жена, която не живее в София, а прави опита си там, трябва да отсъства 15 дни, грубо. На нея и остават още 5 до края на годината. Само че, до колкото аз знам, платеният год. отпуск, докато не е минала първата 1/2 на годината не може да се ползва целия (имаше нещо такова); защото той се разпределя на базата на всички работни дни за 1 календарна година;
ако първият опит е неуспешен, жената ще трябва да ползва болничен, само че, личният лекър може да даде до 5 дни без прекъсване; след това се минава на НЕЛК, а после на ТЕЛК; неплатен годишен отпуск, до колкото аз знам, един служител може да ползва след съгласие на работодателя и след изразходване на всички дни платен такъв.
може и да съм в много голяма заблуда....поправете ме моля, ако бъркам...

идеята е, че за да се ползва болничен за повече от 5 дни нещата стават сложни, ходи се покомисии и пр.; може би е добре клиниките да дават болничен за периода на стимулация, пунция и трансфер (да се спести това ходене по НЕЛК и ТЕЛК);
аз лично бих се радвала, ако могат да ми дадат болничен, дори и за 5 дни само, но да не пише диагноза: стерилитет при жената или ин витро оплождане;

основният проблем тук идва от това, че работодателят не гледа добре на дълъг период на болнични за служителката си, която прави ин витро, защото след това ще излезне в майчинство; така тя няма да работи около година и половина;

ами това са част от моите разсъждения, ще се радвам все пак и на вашите коментари, защото искам да призная, че специално за отпуските не съм много сигурна как стоят нещата
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #152 -: Септември 15, 2009, 10:42:31 am »
да речем, че за 1 опит, една жена, която не живее в София, а прави опита си там, трябва да отсъства 15 дни, грубо.

защо 15 дни?

имаш няколко прегледа, една пункция, един трансфер. грубо, около 7-8 дни най-много. не е нужно да отидеш в другия град и да прекараш там целия период от началото на цикъла до трансфера.

"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #153 -: Септември 15, 2009, 10:45:37 am »
Jam, идеално пасва, когато правих опита във Варна - отивам на хормони, фоликуметрия и 4 часа път - единия ден го няма. На другия ден - на работа. На следващия пак във Варна - супер защото Варна е на 134 км от Бургас (през ден на работа - ако не знаят какво става работодателите става още по съмнително отколкото да излезеш в отпуск. Добре, че моите колеги бяха в течение и се радваха след всеки преглед като се отчитах).
Когато правих в София опитите никак не излиза сметката, защото само пътя е 2 дни и като се прибера в Бургас - трябва още същия ден да се връщам в София. Е - пункцията е на 14 ден. Както и да го смяташ 10 дни отпуск отиват (махам съботите и неделите за това).
« Последна редакция: Септември 15, 2009, 10:49:18 am от cygnus »
*
Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #154 -: Септември 15, 2009, 10:54:13 am »
Лесно е, когато си от същия град - сутрин преди работа минаваш през клиниката и толкова. Или когато си в близък град. Но когато си примерно от Разград и правиш опит в София, 6 часа в едната посока...доста интересно ще е да ходиш през ден за прегледа...
*
Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #155 -: Септември 15, 2009, 10:59:30 am »
  За хора, пътуващи от провинцията е по-сложно. За моя опит отидоха дори 20 дни (трансфер на пети ден).
  Вярно, някои хора пътуват между прегледите, пункцията и трансфера, но това за много хора  са 300-400км.
 Аз не пътувах, защото правих опит в доста снежна зима, други пък заради голямото разстояние.
 В крайна сметка (лично мнение), за едно ин витро  е от голямо значение спокойствието, така че е добре да се избегне стреса от дългите и изморителни пътувания, ходенето на работа и т.н.


 П.П. В клиниката, в която правих процедурата, прегледите са ежедневни.
Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #156 -: Септември 15, 2009, 11:17:51 am »
В клиника Надежда дават болнични 1 месец след трансфер, но аз не мога да се възползвам, тъй като пише реалната диагноза. Ще бъде много добре за повечето от нас, ако е възможно във всички репродуктивни клиники да издават болничен 1 месец, който да обхваща времето от 5 ден на стимулациите нататък (когато вече навсякъде прегледите са през ден или всеки ден)и да не се пише реалната диагноза.
Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #157 -: Септември 15, 2009, 11:26:59 am »
Всичко зависи от конкретния случай.
Момичета, имайте предвид, че при някои случаи/например дългогодишен неизяснен стерилитет/, не само ин витрото е решение, а е нужно да се правят и допълнителни специализирани изследвания във фиксирани дни от цикъла.
Имам 3 ин витро опита в Плевен - когато бях в процедура - пътувахме през ден, ползвах и отпуски, които не бях използвала предишни години. Когато трябваше да правя кръвни изследвания, ходех в местна лаборатория, вземаха ми кръв, изпращах по куриер.Пестих си отпуските, но след пункция в Плевен нямат навика да дават болнични и така поизгърмях доста дни - за трансфер, почивка след трансфер, вливания и т.н.
Тази година нямах залежали отпуски и трябва да се побирам само в 24-те дни които ми се полагат. Смених клиниката-първи преглед в София 14.04.-първи ден отпуск. Оттогава почти всяка седмица ходех до клиниката и обратно, за ендометриални биопсии, промивки на ендометриума, (правят се в конкретни дни), като междувременно следях фоликулите ежедневно около дните на овулация при местни гинеколози.
Правих ин витро на ЕЦ, за което след пункция ползвах и болничен. Последните 3 дни  от болничния бях на работа и ги "запазих" като резерв. Добре,че пряката ми шефка е много разбрана. Допълнително през годината съм позлвала един ден за изследвания, които в Разград не правят(хламидия, микоплазма и т.н.), 1 ден за нова ХСГ, 1 ден да отида до София, за да си взема заповедта от фонда(документите пратих по куриер).
Останаха ми 14 дни. Предполагам, че ще се наложат още биопсии, промивки, а ще направя и стимулирания опит финансиран от Фонда. Тези дни вероятно няма да ми стигнат, но не ми се иска да използвам неплатен отпуск, защото просто не бихме издъжали повече.
СЪвсем друга е ситуацията, ако проблемната двойка живее в града, където прави процедурата и има ясна диагноза.
С цялото това писане исках да ви кажа само, че нещата са строго специфични.
Зависят от местоживеенето, мед. история, местоработата и спецификата на работа.
*

    brumbarche

  • *
  • 333
  • по пътя към нашето Чудо!!!
Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #158 -: Септември 15, 2009, 11:32:46 am »
jam, аз го написах грубо, при някои може да отнеме 10 дни, но при други - повече; зависи от разстоянията и условията за пътуване (напр. зимата);

мимка, дори и от София, нямаш никкава гаранция и сигурност, че като отидеш сутринта и имаш час за 8.00ч. ще влезнеш точно тогава и към 9.00 например ще успееш да стигнеш на работа; освен това в повечето случаи графиците на докторите са препълнени, дават ти, какъвто свободен час има, а не те питат кога ти е удобно и пр.; ами в случаите, когато ти дадат час за 11.00ч или за 15.00ч... дори и в 12.00 или в 12.30 да имаш час, как точно в рамките на обедната си почивка ще успееш да стигнеш, да си изчакаш реда, да те прегледат и да се върнеш...
в София, по-специално, трафикът е ужасен (като изключим Август и Юли); задръствания...трудно става, затова просто е нормално човек да си вземе отпуск за периода на стимулация или да търси вариант с болничните; но личният лекар дава 5 дни, които не стигат, след това...не върви след болничните да излезнеш в отпуск...по-вероятно е да ти кажат, че сега не е удобен момент да излизаш в почивка;

от София или не, чакането пред кабинетите за почти всички жени е еднакво; затова повечето момичета тъсят вариант с по-дълъг болничен, който да покрие периода на същинската стимулация; трудно е да си направиш точна сметка на часовете, които ще ти дадат, на времето, което ще чакаш, за да можеш да си осигуриш сутрешни или следобедни (вечерни) часове;

освен това не можеш да разчиташ да си пускаш отпуск само в дните за посещение, защото винаги в даден момент могат да ти кажат, о не, днес имаш мн. важна среща и да не те пуснат (аз съм ставала свидетел на това как 1 колежка беше планирала отпуска, предплатила почивка и точно с такъв предткст й казаха, че няма да ходи на почивка); тя изгоря с капарото....знам, че е др. случаят, просто като пример го давам;

алия, съгласна съм с написаното от теб, но дори и да живееш в града, в който правиш опити, пак ще трябва да ползваш отпуск или да търсиш вариант с болнични;
*
Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #159 -: Септември 15, 2009, 11:35:01 am »
O, да, ако градът е София - имаш час и половина часа пътуване до клиниката и обратно.
Но пак се ограничавате в рамките на един ден.