0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Прилагам поканата за участие в кръглата маса.
Всеки заинтересован е добре дошъл, вратите са отворени!

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,
 
   Областният съвет на НДСВ – Варна има удоволствието да Ви покани на Регионална конференция на НДСВ, която ще се проведе на 16 и 17 януари 2009 г. (петък и събота) във Фестивалния и конгресен център (ФКЦ) във Варна.
   Конференцията включва 5 кръгли маси, които ще се проведат в зала Пресцентър по следните теми:
   Петък, 16 януари 2009 г.
      10:00 ч. Здравеопазване
                        Модератор: Антония Първанова (народен представител от НДСВ)
      12:30 ч. Проблеми на хората с увреждания
                        Модератор: Деница Димитрова (народен представител от НДСВ, Варна)
      15:00 ч. Бизнес и икономическа политика
                        Модератор: Милен Велчев (зам.-председател на ПС на НДСВ
                        и народен представител)

   Събота, 17 януари 2009 г.
      11:00 ч. Образование
                        Модератор: Даниел Вълчев (вицепремиер и министър на
                        образованието и науката)
      13:30 ч. Политика за семейството, ин витро
                  Модератор: Христина Христова (народен представител от НДСВ)     
   Заключителната част на конференцията ще започне от 15:30 ч. на 17 януари в обновената Зала 1 на ФКЦ, където ще представим и резултатите от проведените кръгли маси.

   След събитието, от 18:00 ч. в Зала 1, Ви каним на концерт на Мария Илиева и нейните музиканти.

   Вашето мнение и предложения са важни за нас. Предвид ангажираността Ви в сферата на СЕМЕЙНАТА ПОЛИТИКА И АСИСТИРАНАТА РЕПРОДУКЦИЯ Ви каним да се включите в дискусията на тази тема, която ще се проведе на 17 януари от 13:30 часа в зала Пресцентър. Разбира се, за нас ще бъде комплимент участието Ви и в останалите събития от програмата на конференцията.

   Всички кръгли маси и заключителната част са открити за представителите на медиите.


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
дайте линк за медийното отразяване по новините нищо не можах да видя


благодаря Ви д-р Александров
*
Да споделя малко впечатления от срещата.
Като цяло съм доволна от дискусията. Тя беше на тема "Политика на семейството, ин витро". Модератор на дискусията бе г-жа Христина Христова - депутат от НДСВ. Обсъдиха се много аспекти на семейната политика. Сред предложенията на жълтата партия за бъдещи мерки в подкрепа на семейството тя посочи: развитие на услугите за възрастни хора и на услугите за деца чрез малки, семейни детски градини, както и насърчаване на работодателите да участват в социални проекти, и поставяне на акцент върху дистанционната работа от дома – особено за млади майки, студенти, пенсионери и хора с увреждания.
Д-р Антония Първанова, депутат от НДСВ обясни от трибуната на този форум за внесеният проектозакон за основаване на фонд "Асистирана репродукция" като подчерта какви са предимствата този акт да бъде законодателен - тоест регламентиран със закон или промяна в съществуващ закон, защото това е устойчивата форма и не подлежи на промяна при смяна на управлението през следващи мандати, както и предимствата му в прозрачността при усвояване на средствата за семействата с репродуктивни проблеми и контролът от страна на обществения съвет върху това. Особено важно според нея е разпределението на средствата да е максимално прозрачно и устойчиво, тоест да се създаде специален закон за ин-витро процедурите, регламентиращ контрола и сигурността за нуждаещите се семейства. Тя обясни и мерките, които взимат другите държави за преодоляване на проблемите на стерилитета. За разлика от други страни в Европа, като Германия например, където се осигуряват до девет опита, а в Румъния – до четири, у нас държавата като начало ще гарантира до три опита (до 5000 лева).
Професор Козовски от Медицински център по асистирана репродукция Варна сподели, че двойките страдащи от стерилитет са 116 000 и една трета от тях могат да се лекуват без да се налага изпозлване на асистирана репродукция, а останалите две трети да. Според него в тези средства ще достигнат за 4000 процедури годишно, а оптималната цифра за страната е 5-6000, също така подчерта, че бъдещето е на по-малко инвазивните технологии.
Г-жа Радина Велчева от "Искам бебе" сподели важността да бъде създаден този фонд и благодари на д-р Първанова за всеотдайността и разбирането и че се е наложило да поеме много негативи в името на нашата борба. Също така благодари на община Варна, която първа отпусна средства за подпомагане на ин витро оплождане, както и на бизнесът, който именно във Варна най-много допринася за подпомагане на семействата със стерилитет.
Аз се изказах накрая и много се притеснявах, но общо взето всичко, което бе набелязано да се каже на този форум се изтъкна.
Благодарих от името на сдружение "Зачатие" за това , че най-после след 5 г от нашето съществуване и най-голямото ни желание да има национална програма по репродуктивно здраве и утвърден стандарт за диагностика и лечение на репродуктивните заболявания и че сме удовлетворени и благодарни на институциите за конкретните и правилни действия на здравното министерство и за това, че най-после след толкова много години нашите проблеми са дебат на най-високо държавно равнище. Благодарих на д-р Първанова за разбирането и последователността за решаването на тези важни проблеми. Подчертах за важността от създаване на този регистър, че е важно да се знае точната бройка на семействата за да има точна информация за институциите за състоянието на репродуктивното здраве у нас. И накрая предложих да има трудово-правна защита за известен период от време поне за двойките регистрирани като такива с репродуктивни проблеми, според която да се ползват пред работодателя със същите права като бременните и младите майки, защото сме принудени да се крием и да живеем под опасност да останем без работа, когато правим ин витро процедури.
След срещата си поприказвахме още малко. С г-жа Христова разменихме няколко реплики, защото се притесних, че може би не съм се изразила ясно от много вълнение, но тя каза, че много добре ме е разбрала, това било много важно и ми показа, че го е записала и ще го имат задължително в предвид. И преди от медийните изяви останах с впечатление, че е много мила и добра жена, сега напълно затвърдих мнението си за нея и се надявам да има някакъв резултат.
С Радина си поговорихме накрая, че сме удовлетворени от събитието. Много се радвам, че успях най-после след толкова години да се запозная лично с нея. Много вълнуващо беше, сякаш се познаваме от години,  невероятно момиче е!
Много благодаря на организаторите и най-вече на д-р Първанова и г-жа Христова, на Радина Велчева и на всички момичета от "Искам бебе" и "Зачатие", които бяха с нас - с някои от които вече се познаваме отдавна, а с други имах удовелствието да се запозная вчера.
« Последна редакция: Януари 18, 2009, 22:56:30 pm от cygnus »
*

    kassi

  • *
  • 5258
  • Мама на трима
Дони, аз ти благодаря на теб и се присъединявам към твоите благодарности за всички, които се борят за каузата.


София е нашето чудо! Благодаря ти, Наде!
*

    Zlatulka

  • *
  • 2153
  • Спермограма се прави САМО в клиника по стерилитет!
А пък аз искам още веднъж да благодаря на всички от Зачатие, които вече 5 години като капчици вода дълбаят систематично и последователно скалата, наречена стерилитет. Благодаря и на всички момичета, които са участвали на тази кръгла маса.