0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Lisko

  • *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #820 -: Януари 31, 2012, 18:06:43 pm »
Здравейте момичета,
от скоро имам хлебопекарна /0т 09.12.2011/ и бях страшно доволна - досега.
Вчера както винаги сложих продуктите за основен хляб в машината, пускам от копчето, завъртя 2-3 пъти и спря - ни напред ни назад. Нито една програма не тръгва, вадих - слагах казанчето, бъркалките са както трябва и пак не става.
Не можахме да й се нарадваме както трябва с мъжа ми, докато се похвалим на всички и тя се развали. Някой имал ли е такъв проблем  :ask: , между другото марката е Мулинекс OW 5023 Bagette. Хляба ставаше страшен - толкова хубав не бях яла от години. Тя има 2 реотана и изпича навсякъде със страхотна коричка. Правих само основния хляб от книжката и тесто за пици, не можах да пробвам другите рецепти.
Аз имах същият проблем 3 месеца след като си купихме машината за хляб (Мулинекс). Занесох бъркалката на ремонт но се оказа, че точно тя не се шпокривала от гаранцията, вече не помня защо, че то беше преди 3 години. Поръчах си цялата бъркалка.
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #821 -: Януари 31, 2012, 22:32:36 pm »
и нашата е на мулинекс с багетите, купихме я преди 2 години и половина, докато беше в гаранция даде грешка програматора, оправиха я, после уплътненията на тавичката се разкъсаха и сменяхме тавичката (това не го покрива гаранцията, около 35лв струваше).
Харесва ми как работи.
*

    dess_dess

  • *****
  • 2328
  • станах двойна мама
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #822 -: Февруари 08, 2012, 14:33:31 pm »
И моята е Мулинекс и вече 2 пъти ако не се лъжа ходи на ремонт  :( /в гаранция е/ Първият път, както бъркаше и спря  8O... оказа се ел мотора изгорял. 2 път, не щеше да пече пък  8O и пак нещо и смениха, но иначе е незаменим помощник!
Откакто я имаме, вече година и 2-3 месеца някъде не съм купувала хляб или тесто от магазина! :lol:
Обаче, имам един въпрос, правих тесто по рецептата от книжката и /там беше тесто за пици/ обаче аз, не правих пици, а изп тестото за мекици  :P На вид станаха превъзходни и навкус, нооо много трудно се предъвкваха, ако ме разбирате, станаха някак жилави 8O Не мога да разбера защо??? 8O


Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #823 -: Февруари 08, 2012, 18:03:39 pm »
И аз правих тесто за пици но ми остана и реших да напря закуски вътре пълнени с гъби, филе ,кис. краставички. Ами и те така станаха твърди и някак си жилави дори не се надигна като се пече - все едно е вглетено ама си ги изядохме.
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #824 -: Февруари 08, 2012, 18:18:50 pm »
Привет Дами,

Тесто за пици и мекици, правя по тази рецепта:


300 мл вода
4 супени лъжици олио или зехтин
1 и 1/2 чаени лъжички сол
1 чаена лъжичка захар
600 грама брашно или 3 мерителни чашки
1 чаена лъжичка суха мая


Важно и изпитано от мен е тестото да отлежи в хладилник,
удвоява обема, става много пухкато и лесно за работа.
Обикновено го пускам предната вечер, прибирам в хладилника
и на сутринта правя мекици и пирожки или за обед пица!
Второ важно, само веднъж не ми се получи и то беше
заради брашното, защото нямах София Мел и сложих друго!

Успех!
« Последна редакция: Февруари 07, 2013, 15:42:12 pm от mishanta »
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #825 -: Февруари 08, 2012, 18:37:10 pm »
Тестото за пица го правя на ръка - брашно, зехтин, сол, захар, вода, суха мая, докато в това за мекици в хлебопекарната слагам кисело мляко и яйце.
*

    dess_dess

  • *****
  • 2328
  • станах двойна мама
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #826 -: Февруари 08, 2012, 19:50:43 pm »
Мишанта, нашето точно по такава рецепта го правих и така, замесих вечерта и втасва до сутринта в хладилника ама пак стана трудно дъвкателно 8O. Аничкаа би ли, споделила твоята рецепта за тесто в хлебопекарната?


Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #827 -: Февруари 08, 2012, 20:27:08 pm »
Мекици

Кисело мляко половин кофичка се разбива и долива вода до 370мл. в мерителен съд.
Едно яйце се прибавя и се разбърква добре, затопля се леко и се сипва в тавичката на хлебопекарната.
След това се прибавя 600гр пресято брашно.
сол малка мерителна лъжичка
захар голяма м.л.
1 пакетче мая

След втасване (край на програмата за тесто) се полива с мазнина(зехтин, олио...),
излива се в тефлонов намаслен съд (примерно тавичка) и се оформя, омесва леко.
Загрява се добре мазнината в тигана и оформените мекички се пържат. Стават много вкусни.
Ако остане тесто го слагаме в торбичка в нулата градуса в хладилника, за да не втасва повече или замръзне.
Това е рецептата на мъжа ми. Той готви страхотно :)
« Последна редакция: Февруари 11, 2013, 07:01:24 am от mishanta »
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #828 -: Февруари 09, 2012, 08:42:12 am »
krasavicata :?, а с какво брашно работиш!?

Кисело мляко половин кофичка се разбива и долива вода до 370мл. в мерителен съд.
Едно яйце се прибавя и се разбърква добре, затопля се леко и се сипва в тавичката на хлебопекарната.
След това се прибавя 600гр пресято брашно.
сол малка мерителна лъжичка
захар голяма м.л.
1 пакетче мая

Благодаря  :flower: anichka.bs !

Тази рецепта много прилича на рецептата за хляб с кисело мляко и яйце на linko 5!
Дори щях да питам тук, дали ако се пусне на програма за тесто,
ще бъде подходящо за пици и мекици!
Точно на време ми дойде мнението ти, ще пробвам следващия път вашата рецепта!
...само се чудя,  маята не е ли много цяло пакетче  :ask:

Хубав ден!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*

    dess_dess

  • *****
  • 2328
  • станах двойна мама
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #829 -: Февруари 09, 2012, 09:10:07 am »
Аничка, благодаря ти и аз, че сподели :)) Още този уикенд ще се пробва и ще споделя после ;)))


Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #830 -: Февруари 09, 2012, 11:36:43 am »
Не, маята не е много, за количеството брашно, което се слага.
Аз брашно използвам бяло за мекици. Без добавки.
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #831 -: Февруари 10, 2012, 17:58:14 pm »

Кисело мляко половин кофичка се разбива и долива вода до 370мл. в мерителен съд.
Едно яйце се прибавя и се разбърква добре, затопля се леко и се сипва в тавичката на хлебопекарната.
След това се прибавя 600гр пресято брашно.
сол малка мерителна лъжичка
захар голяма м.л.
1 пакетче мая

Аничко, седнах да си запиша рецептата
и ми изникнаха два въпроса?

1. Мазнина не се ли слага?
2. Общото количество на течността мляко/вода ли е 370 мл?
Половин кофичка е 200 мл + 170 мл вода...това трябва да се получи...или?
Ще ме извиниш но съм мега подробна  :oops:

 :thankyousign:
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #832 -: Февруари 10, 2012, 18:16:47 pm »
Здравейте, дами! Отдавна не съм се включвала тук. И моята машина е Мулинекс, прави страхотен хляб и всичко останало. Ползваме я през ден. Хляб от магазина не съм купувала, освен в периодите, в които ходи на ремонт. А мислех, че само моята ходи на ремонти честичко. Аз доста време мечтах за хлебопекарна и старателно проучвах мненията и моделите, докато си избера. Така или иначе си купихме Мулинекс, от началото имаше проблеми, беше повита цялата от долу, но ние като новобранци още не разбрахме. И започна едно ходене до сервиза в Бургас, добре, че поне Мулинекса имат читава гаранция. Смениха цялата вътрешна част, после изгоря електрониката - смениха и нея, после още веднъж.... и така месец преди да изтече гаранцията стана почти нова, само корпуса и остана по-старичък!  :lol: Така, че ако сега се наложи да си взема, бих взела първата попаднала ми евтина хлебопекарна, мисля, че хубав хляб правят всички.
Рецептата, която е в книжката за тесто, става много хубава. Аз и до ден днешен си спазвам пропорциите, докато мъжът ми работи по усет.
Рецептата, която Мишето е дала - супер е! Аз също си правя тестото вечер за следващия ден.
Аничка, ще пробвам тези дни и твоята рецепта, че сега, както е студено, ми се хапват мекичета. Но и аз, като Мишето да питам - няма ли никаква мазнина в тестото - 1 лъжичка поне? И 1 пакетче мая, означава 8 гр. суха мая, нали?
Мише, мисля, че за млякото и водата правилно си разбрала.  :wink:
Ако Аничка се включи, утре сутрин ще прабваме мекичетата!  :wink:

Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #833 -: Февруари 10, 2012, 19:05:49 pm »
Аничко, седнах да си запиша рецептата
и ми изникнаха два въпроса?

1. Мазнина не се ли слага?
2. Общото количество на течността мляко/вода ли е 370 мл?
Половин кофичка е 200 мл + 170 мл вода...това трябва да се получи...или?
Ще ме извиниш но съм мега подробна  :oops:

 :thankyousign:


1) не се слага, чак когато е свършила програмата се слага и с негова помощ се отделя тестото от тавичката на хлебопекарната
2) 200мл кисело мляко + 170мл вода

du6ka, доколкото помня едно пакетче мая е 7гр.

Аз съм харесала хлебопекарната на Карфур. Едно към едно е с тази на мулинекс, а е 130лв, но когато я купувахме нямаше такива.
« Последна редакция: Февруари 10, 2012, 19:09:40 pm от anichka.bs »
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #834 -: Февруари 10, 2012, 19:09:59 pm »
:flower: anichka.bs
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #835 -: Февруари 11, 2012, 10:22:06 am »
Страхотно стана тестото, а мекиците божествени...
 :thankyousign: anichka.bs

 :oops: без бой признавам сложих две лъжици зехтин
преди да сложа брашното в контейнера.
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #836 -: Февруари 11, 2012, 11:40:49 am »
Мазнината пречи на втасването, затова не слагаме.
Радвам се, че ви е харесала рецептата. Досега няма недоволни от гозбите на мъжа ми :)
*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #837 -: Февруари 11, 2012, 17:50:25 pm »
anichka.bs, благодаря за разясненията! Права си, на д-р Йоткер маята е от 7 грама, аз най-често ползвам нея. Но тук ми е попаднала една по-евтина, бг вариант, от 8 или 10 гр, но не е много хубава. Рецептата, ще пробвам утре. Мислех тази вечер да направя тестото, но от поясненията ми стана ясно, че няма смисъл, а направо сутринта, само дето докато стане, ще се озъбим от глад!  :D
Мише, на 13-та програма, на тесто с втасване ли ги прави?
И още нещо да попитам.  Тестото само за мекичета ли става?
« Последна редакция: Февруари 11, 2012, 17:51:56 pm от du6ka »

*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #838 -: Февруари 11, 2012, 18:28:52 pm »
Душе, аз съм твоя човек  :P, днес го тествах, идеално и за пици и мекици!
Половината направих на мекици тази сутрин и оставих за утре другата,
но ненадейно се събрахме пицОлюбеща група обедно и с останалото направих на пица-перфектно!

Моята машина е Зелмер и програмата за тесто/ пици и мекици е 9/,
времетраене 1 час и 30 мин, втасва си в машинката!
На тази програма си меся и козунаците!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #839 -: Февруари 11, 2012, 21:00:03 pm »
Мише, знам си аз, че си моят човек!  :hug2:
Благодарско! Утре сутрин ще го направя тогава и най-вероятно ще имаме мекици за преди обед и пица за след обед!  :D