0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Слънчева седмица 07.04 - 13.04
« Отговор #100 -: Април 10, 2008, 23:38:19 pm »
виж тука, но не че се казва кой знае какво съществено. можеш да следиш темите.
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=278466.0
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=282011.20
« Последна редакция: Април 10, 2008, 23:43:52 pm от tzvetenze »
*

    Nina

  • *****
  • 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Re: Слънчева седмица 07.04 - 13.04
« Отговор #101 -: Април 10, 2008, 23:49:45 pm »
Аз там на едното миасто питах, ама нали до сега не съм влизала там и докато се ориентирам, пароли съм забравил....:) ама нямам отговор, сега ще погледна втория линк.

Мерси Цвети  :D
« Последна редакция: Април 10, 2008, 23:55:23 pm от Nina »
Re: Слънчева седмица 07.04 - 13.04
« Отговор #102 -: Април 11, 2008, 09:55:22 am »
Здравейте. Изкарах някакъв ужасен грип или нещо подобно, но такова нещо досега не ми се беше случвало. Уж нищо, гърло и хрема, обаче не се повлияват от никакви лекарства, капки каквото се сетите от бабините рецепти. Ей, направо не можех да дишам няколко дни. Пазете се точно сега, в това променливо време е най-опасно. сега ще изчета какво сте писали.
<br />[link=http:
Re: Слънчева седмица 07.04 - 13.04
« Отговор #103 -: Април 11, 2008, 10:26:53 am »
но приучаването на гърне има повече връзка с развитието на детската психика и физиология и по-малко с това, какво са правели майките ни и какво правят лелките в яслите. тази връзка не е за подценяване, защото в противен случай се получава точно дресиране.
Абсолютно споделям това мнение. Аз разсъждавам така -за да е успешно приучването на гърне, са необходими няколко условия: детето да може да ходи стабилно, да може да говори добре, така че да каже, че има пиш или аки и да разбира значението на тези дейности. Просто на 6,7 или 9 месеца няма как да са изпълнени тези условия. Не могат да се прескочат етапите в развитието на детето, само от някаква грешна майчина амбиция. Случайните постижения в гърнето са успех на дебнещата майка, а не Осъзнато действие от страна на детето. Аз тия дни ще купувам гърне на Мия. Забелязвам при нея някои признаци на готовност. Като я питам: има ли аки? и тя си пипа памперса и върти главичка -така казва "да" на този етап. е, не винаги е вярно, но се случва да казва истината. Освен това вече ходим заедно в тоалетната - тя не ме пуска да мръдна от стаята и почва да реве или тръгва след мен :lol:, та използвам случая да й обяснявам как отиваме да пишкаме в тоалетната и как скоро Мия ще си има гърненце и ще си пишка там и т.н.
<br />[link=http:
*
Re: Слънчева седмица 07.04 - 13.04
« Отговор #104 -: Април 11, 2008, 11:05:11 am »
И аз изкарах наскоро отвратителна настинка, с много лоша кашлица. От нищо стана. После и свекърва ми, сега мъжа ми. Симона засега не, но не посмях да й сложа поредната ваксина при положение, че у нас все някой е болен последните три седмици.
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: Слънчева седмица 07.04 - 13.04
« Отговор #105 -: Април 11, 2008, 11:28:13 am »
Симеон е слаган веднъж на гърне, някакси успя да падне и да го захлупи върху себе си :lol:
Като се постопли другия месец ще почвам с обучението. Братовчедка ми дебнеше и двете си щерки още от 3-4 месечна възраст и ги изакваше върху гърне като ги държеше. След като станаха на 5-6 месеца почна да ги слага на гърне. Малката сега е на годинка и си казва и си ходи без памперс 8O
Сестра ми е детегледачка в един детски клуб, като водя там Симеон само той е с памперс на неговата възраст, другите деца са или с памперс-гащи и си казват или са по гащички, ама са 2-3 месеца по-големи от Симеон. Той от няколко дни реши да изпълнява команди или да показва разни части от тялото си, та мисля скоро ще е готов за обучение. Освен това е голям фен на тоалетната чиния и може направо седалка да му взема :D
Вчера си притисна пръста на една метална врата на оградата на детска площадка. Беше си сложил пръста до пантата, а с другата ръка затръшна вратата с всичка сила. Писъците и плакането бяха невероятни. Имах усещането, че се напикавам от ужас, такова смразяващо усещане за себе си или за друг близък не съм имала. За щастие пръстчето е добре, леко синьо и подуто, но хваща с него играчки, шишето и всички други обичайни неща, така че май ни се размина :D
А бях точно до него и тъкмо си мислех каква беля може да стане! Явно рефлексите му са по-бързи от моята мисъл :lol:


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
Re: Слънчева седмица 07.04 - 13.04
« Отговор #106 -: Април 11, 2008, 12:41:36 pm »
Момичета, това с кашлицата май е моданата болест на сезона...И аз съм така от 1 седмица, но за съжаление не мога да пия никакви медикаменти, понеже кърмя. Големи мъки са, особено нощно време.
ultra , вас съм ви признала за изпълненията които имате...пълна програма  :)
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Слънчева седмица 07.04 - 13.04
« Отговор #107 -: Април 11, 2008, 13:32:00 pm »
единственото, което на този си акъл признавам от ранната дресировка на гърне е това, че свикват да седят там. а не като Мартин, дето днес се разрева, щом го сложих на гърнето и просто провали занятието. другото си е наистина дебнене и дресиране.
по същия начин, деца, които са слагани от малки в столче за кола, нямат проблем. а останалите реват и се тръшкат.

ултра, моят мозък сигурно е вече повреден, но съм като агент на ФБР. очите ми постоянно сканират околността, а мозъкът смила и анализира информацията, като преценява къде каква опасност може да възникне. при положение, че сте били до вратичката, трябвало е да предположиш какво може да стане. малките деца обожават да тръшкат врати. друго - почвай да учиш Симеон да се пази, пръстите, главата... Мартин вече внимава, наблюдавала съм го, че когато тръшка врати и чекмеджета, много старателно си премества пръстите на безопасно място. как го уча ли - ами не знам дали е верният подход, но просто всеки път казвам - внимавай за пръстите, пази пръстите, внимавай да не удариш ето тук главата - и посочвам къде точно - ще има ох!
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Слънчева седмица 07.04 - 13.04
« Отговор #108 -: Април 11, 2008, 13:42:16 pm »
Според мен с възрастта стават по-съобразителни. Деси преди беше много смела и безотговорна, никакво чувство за самосъхранение, но сега не е така, оглежда се, внимава къде стъпва, какво прави, абе пази се детето :lol:

А това с кашлицата е много тъпа работа, защото Деси от около седмица вечер също се дави, няма течаща хрема, няма Т, няма никакви симптоми на болест. Два пъти я водих на лекар, гърлото чисто, дори не е зачервено, гърдите също. Лошото в случая е, че лекарката има няколко версии. Най-благоприятната е някакво вирусче, слунките защото са много в монета, но има и вероятност да е възпалена трета сливица която си секретира по малко или дори някакъв вид алергия, което мен много ме плаши :(
НО пък вчера следобед на яслата е кашляла доста и дори ми казаха днес да не я водя, днес пак на лекар, е нищо му няма на детето, от сутринта се е закашляла точно 2 пъти. Имало вероятност да прави и реакция към някакъв препарат с който дезинфекцират там, ужас :(
*
Re: Слънчева седмица 07.04 - 13.04
« Отговор #109 -: Април 11, 2008, 13:43:33 pm »
няма да вземам стола за хранене, реших. то и без това няма да има място.
ако се окаже на място, че не се оправяме без стол, ще купя някакъв.

някой ползвал ли е тези:

http://shop.danet.bg/product_info.php?cPath=43_44&products_id=3019

или

http://shop.danet.bg/product_info.php?cPath=43_44&products_id=124 - това ми изглежда толкова извънземно и се чудя върши ли изобщо някаква работа...


Цвете, аз от самото начало съм с подобен стол. Моят е на на Cam. С едни колани за захваща за нормален стол, има и други за да се осигури детето и малка табличка отпред. Табличката вече не я ползваме, защото с този стол вече има достатъчна височина за да се храни на нашата маса и малката вече държи да папа с мама и тате. Но иначе стола е много практичен и аз като пътуваме го взимам, тъй като  малък и заема малко място. С лъжицата още не се справяме, но с вилицата е доста по-задоволителен резултата, а с ръце няма никакъв проблем. За протокола Юлия е на 1г. и 8 м.

Все още пие от шише с сламка, но това е по мое настояване. Иначе тя иска от чаша. Купила съм 2 пластмасови за целта. Сипвам по няколко глътки и тя се справя. Проблема е само, че като си утоли жаждата пак продължава да иска да и сипя, но започва да си играе и изсипва съдържанието на пода.

Виждам, че доста разисквате темата за гърнето. Ни имаме отдавна, но аз не я насилвам да ходи на него.Само сутрин при ставане от сън я слагам и обичайно има резултат. Но причината да го правя е, че не ме пуска сама в тоалетната, та често си ходим двете. Явно това е поредното нещо в което ни имитира.Все още не си казва, само понякога като Деси на СтефиЗ казва, когато вече се е наакала. Вече н харесва памперса и мисля, че като се постопли времето и махна памперса, сама ще поиска да ходи на гърне.


*
Re: Слънчева седмица 07.04 - 13.04
« Отговор #110 -: Април 11, 2008, 15:09:46 pm »
И ние сме на вълна гърнета, но започваме скоро след пловдиската одисея, дай боже всичко мине нормално и безпроблемно. Сега няма как да се опитвам да приучавам Тони, защото изхождането ни е съпроводено с нервни изблици на агресия и пищене, независимо че изхожданията не са твърди. Дано разберат какъв му е проблема, че покрай неволите му, се научи на възможно най вредните навици. Не дъвче, не заспива сам и спи при мама и тате на леглото. Всички това е следствие от проблемите в храносмилането, които ту ги има, ту ги няма, но определено изиграха роля върху поведението му до момента.
Аз също съм за гърне, когато детето даде знак че е готово за тази процедура. Ние от както се опитваме да излизаме от кошарата, ходим до WC заедно. Интересно знае, че мама прави пиш, но не проявява интерес към гърнето. Може би защото в тоалетната си намира играчки (кош за пране и прахосмукачка) и те са доста по интересни от правенето на пиш.

Нине аз определено мисля да купя от тези бански, миналото лято се въздържах, защото беше още малък на 8-9 м., но за това лято определено ще има така придобивка.

Джам и аз така като теб дебна за възможни опасности на всяка крачка, но малкото ми дяволче сякаш нарочно изпробва и без друго изпънатата ми нервна система. Прави ми все опасни номера и това вече започва да ме вбесява.

Ултра и аз като Джам, само повтарям внимавай пръстите, ръката, краката, главата и т.н. и в повечето случаи няма кой знае какъв резултат. Истината е по средата, хем захитряват, хем вече "слушат". Това са вратите е новата ни страст, след катеренето и скачането.
Радвам се, че Монката е ОК, защото много добре знам как пищи едно дете от невероятна болка и как сърцето ти слиза в петите и ти се опитваш а не можеш да помогнеш. Ужасно е!
« Последна редакция: Април 11, 2008, 15:14:03 pm от Perdeto »
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*
Re: Слънчева седмица 07.04 - 13.04
« Отговор #111 -: Април 11, 2008, 16:12:33 pm »
Момичета, това с кашлицата май е моданата болест на сезона...И аз съм така от 1 седмица, но за съжаление не мога да пия никакви медикаменти, понеже кърмя. Големи мъки са, особено нощно време.
ultra , вас съм ви признала за изпълненията които имате...пълна програма  :)
ani4ka внимавай да не се усложнят нещата.При мен от хрема и лека кашлица се стигна до бронхит.И аз се пазех да вземам лекарства понеже кърмя,въпреки че е силно казано защото се и дохранваме,но нещата при мен се усложниха.Сега малкия човек е поверен на баба си ,а мама се лекува пак с антибиотици и се надявам бързо да се възтановя.Ходя с маска из къщи и се старая да имам колкото се може по-малък контакт с малката да не прикачи и тя от вируса.
По добре се консултерай с лекар.
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: Слънчева седмица 07.04 - 13.04
« Отговор #112 -: Април 11, 2008, 16:17:56 pm »
А, естествено, че внимавам и повтарям, непрекъснато се говори, но си има случаи, когато не може да си плътно до детето, нито пък смятам, че е необходимо. Пръстите е научен да си пази. То и аз съм научена да дъвча, ама понякога се задавям...


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
Re: Слънчева седмица 07.04 - 13.04
« Отговор #113 -: Април 11, 2008, 16:56:04 pm »
И Симона е всеки ден с мен в тоалетната - не знам колко е редно, ама ако не влезе с мен стои пред вратата, блъска по нея и се дере. Като отворя да влезе, гледа с такава блажена и доволна физиономия. Но мисля, че е много далеч още от някакво осъзнаване какво се прави там.
Но тя не ходи по голяма нужда по едно и също време, никак даже. Та като реша да почна да я слагам, не знам как да процедирам и кога точно да я слагам.
*
Re: Слънчева седмица 07.04 - 13.04
« Отговор #114 -: Април 11, 2008, 16:59:55 pm »
Но тя не ходи по голяма нужда по едно и също време, никак даже. Та като реша да почна да я слагам, не знам как да процедирам и кога точно да я слагам.

Ето това е една от причините, според мен която означава, че детето не е още готово за гърне.
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

Re: Слънчева седмица 07.04 - 13.04
« Отговор #115 -: Април 11, 2008, 18:12:39 pm »
Ех, това гърне. Преди 2 месеца пробвах Атанас , но прецених че не е готов и отложихме във времето. Сега вече казва "пиш" и "ляк"/майка ми всеки път като се наака му казва "уф, че има миризляк" на което много се впечатли/ и знае какво значат, така че като се постопли ще подновим опитите.
От друга страна вчера една приятелка толкова беше доволна и ми изпрати как 6 мес. й дъщеричка седи на гърне 8O, да ме извинят привържениците на ранното слагане , но за мен това не е правилно. По скоро се прави за облекчение на майката, отколкото да е по-добро за детето.
Атанас също влиза с мен и с баща си в тоалетната. Някъде бях чела че така трябва да се прави, за да се приучат децата по-бързо и да осъзнаят какво се прави там, за да не ги е страх след това като дойде техния  ред. :lol:
« Последна редакция: Април 11, 2008, 18:16:13 pm от Cvetelina »
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Слънчева седмица 07.04 - 13.04
« Отговор #116 -: Април 11, 2008, 18:39:41 pm »
явно всички на тая възраст са обсебени и очаровани от тоалетната. Мартин направо е възхитен, даже редовно ми посочва тоалетната хартия, зер да не забравя да я използвам :)
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Слънчева седмица 07.04 - 13.04
« Отговор #117 -: Април 11, 2008, 19:16:36 pm »
явно всички на тая възраст са обсебени и очаровани от тоалетната. Мартин направо е възхитен, даже редовно ми посочва тоалетната хартия, зер да не забравя да я използвам :)

 :lol:

А бе друга песен щяхме да пеем, ако карахме на тензухени пеленки и полуавтоматични перални, ами хайде...
Alexandra
*
Re: Слънчева седмица 07.04 - 13.04
« Отговор #118 -: Април 11, 2008, 19:25:14 pm »
ама не караме :wink:

Деси пък обожава да пуска водата, качва се на тоалетната чиния и натиска сифона по 20 пъти, както и да "прибира" на баща си мръсните чорапи вътре :lol:
*
Re: Слънчева седмица 07.04 - 13.04
« Отговор #119 -: Април 11, 2008, 22:08:51 pm »
Ааа, Стефи! Започвай да я учиш на екология, щото 20 пъти Х 6 литра са си 120 литра вода ей така за единия кеф! Пак е за нея! Не се заяждам!
Alexandra