Всяко дете е индивидуално, но към 3-ти месец някъде трябва да се откажат от нощното хранене. Учудва ме бебчето на 6 месеца и нещо, дето още става! Ами че то му е нужно на детето да спи един голям, дълъг, дълбок сън за денонощието.
Ето опит от мен:
1. Детето през деня трябва да поеме цялото си количество храна за деня за възрастта си. Т.е. трябва да се храни добре цял ден, настойчиво, ако трябва дори и по-начесто, за да си поеме течността в милилитри за цялото денонощие. Със сито коремче ще спи добре и ще си усвоява храничката. Така че-направете сметка на количеството храна, поето през деня.
2. Дневните спанета намаляват с месеците, за сметка на нощното. Играйте повече с децата през деня, забавлявайте ги, дръжте ги в кондиция, за да са изморени през нощта и да спинкат добре.
3. Опитайте се да въведете режим. Не оставяйте детето един ден да спи до 9 сутринта, за да се излежавате и вие, а друг ден-да скача още в 5 по тъмното. Ако го събуждате всеки ден в определен час за хранене и цял ден храните в определени часове, +-15-30 минути, детето ще си изгради биологичен часовник и ще се чувства по-добре и по-вигурно. Ставането в един и същи час всяка сутрин може да е трудно за вас, но е добре за детето и за нощния сън.
4. Нощното събуждане може да е от страшен сън, от болка от зъбче, газове, от много горещо, много студено. Хладна стая, тишина, тъмно в стаята през нощта, добре оригнато и подсушено дете. Не вклЮчвайте лампата, тихо погледнете защо се събужда. Дайте биберон, ако ползвате, стойте тихо в тъмното и гледайте детето дали няма да се успокои само и да заспи. Ако не-тихо го извадете и приспете отново, но без да правите контакт и говорите.
Аличката ми засега е чудесна! Сега като почнат зъбките, ще видим как ще я караме. Търпение и лЮбов на всички!
Мари_ПЗ, аз знам, че между 40 и 70 % влажност е нормално, макар че 70 ми се струва много.