0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Всичко за лапароскопията
« Отговор #1300 -: Юли 14, 2011, 10:12:12 am »
Най-лесен начин да установите извънматочна в ранен стадий е чрез ЧХГ-то пускаш ЧХГ и проследяваш след 48 часа, дали нараства двойно.Ако ли не значи има проблем и тогава се насочваш към извънматочна.

В комбинация с горе казаното ,уринарния тест ,чертата която отчита БР започва да избледнява точно във връзка с намалящото ЧХГ
Re: Всичко за лапароскопията
« Отговор #1301 -: Юли 14, 2011, 11:33:37 am »
zarina, благодаря за хубавите думи. А относно "гафа" какво ще рече ползвайте сигурни предпразни мерки, нима на презервативите не може да се разчита по тази логика ли??? Аз не смятам,че скъсания презерватив е безотговорно отношение наистина, просто както се вика извадила съм късмет ... и то какъв ако се окаже извънматочна ...  :(
Притеснявам се за извънматочна защото по мои изчисления съм забременяла един ден преди цикъла ми , или на дата 5-6 юни, а на мен ми идва на 7 и наистина след като изпих ескапела на 6 юни, на 7 юни ми дойде и ми продължи 5 дни .... съответно сега на 7 юли не ми дойде и тестовете бяха положителни.Не знам какво да мисля вече ...
Днес съм на преглед отново при доц.Тюфекчиева да видим какво ще покаже ехографа  :? Тя ми обясни,че ако и този път не се види околоплоден сак отново ще пускам ЧХГ за да проследим как варират стойностите.
Благодаря ви момичета, много сте мили, пожелавам ви наистина само хубави емоции през лятото и по малко притеснения  :)
*
Re: Всичко за лапароскопията
« Отговор #1302 -: Юли 14, 2011, 21:35:54 pm »
lolitaМалко ти е объркан поста . От 7юни до 7юли има цял месец в който ти си забременяла . Пиенето на Ескапела предния месец си е за предния месец.  Случват се такива неща.

За извънматочна БР трябва да има предишни индикации,като възпалителни процеси на репродуктивната ти система ,предишни аборти . И най-вече запушени тръби.Много рядко явление е това за се забременее извънматочно ако си била здрава и не си имала проблеми не че не се случва но е много рядко.

Аз продължавам да мисля че си нормално заченала . Щом на 7юли трябвало да ти дойде вече имаш 7дни закъснение надявам се на прегледа при Тюфекчиева да се види плоден сак. Само не изпадай в паника. Ако тя не види нищо преди да реши да прави каквото и да е вземи още едно мнение т е. отиди на още един ехограф. Не че няма да се доверя на лекарката но това с извънматочната БР е сериозна диагноза а да се вземе решение за това трябва много внимателно няколко пъти да се уточнят нещата.
При такава диагноза се отстранява едната тръба а това автоматично намаля възможността ти за естествено забременяване с 50%. което никак не е малко.

Аз три седмици се консултирах преди да се види и докаже наистина че е това.
Освен спадащото ЧХГ.Липсата на плоден сак в матката,има и едно необичайно кървене ,коетоо има особен цвят,не е като цикъла.


Стискам ти палци всичко да е наред.
« Последна редакция: Юли 14, 2011, 21:40:49 pm от zarina »
*
Re: Всичко за лапароскопията
« Отговор #1303 -: Юли 16, 2011, 13:04:23 pm »
Здравейте,

Ето ме и мен след лапароскопията в новата клиника (вече със статут болница) на д-р Владимиров. Всичко беше чудесно и мога спокойно да кажа на момичетата, на които предстои, че наистина няма нищо страшно :) На мен ми беше първа операция и първа пълна упойка, но всичко в клиниката беше перфектно организирано и персоналът ме гледаше като писано яйце. Обстановката също е чудесна, все пак това е съвсем нова и съвременно оборудвана болница. Ето малко детайли, дано не ви отегча:
Операцията беше препоръчана от д-р Владимиров заради съмнения за ендометриоза. Хирург беше д-р Начев. Операцията (четвъртък, 14 юли) продължи 1 час и е била диагностична - видели са ендометриозни възли, които ще лекуваме с медикаменти. Повече подробности ще имам в понеделник, когато ще е готова епикризата и в петък, когато ще е готова хистологията. Упойката ми създаваше проблеми първите часове - виждах двойно и разфокусирано, повръщах няколко пъти, но всичко отмина за 10-ина часа. На следващия ден ме изписаха, имах малко температура, но било нормално. Сега съм си вкъщи с две малки дупчици в корема и почти не се сещам, че съм била оперирана. Като цена излезе 927 лева: 810 лапароскопия, 80 престой, 37 медикаменти. Все още болницата не работи със здравната каса.

Успех на всички :)



   La vita è bella
*
Re: Всичко за лапароскопията
« Отговор #1304 -: Юли 16, 2011, 13:22:13 pm »
rumyanauМного се радвам .Точно така трябва да се чувстваш след перфектно направена лапароскопия. Бързо оздравяване и успех за напред.

Какво стана с лолитка не е писала за прегледа с Тюфекчиева.
*
Re: Всичко за лапароскопията
« Отговор #1305 -: Юли 25, 2011, 17:37:06 pm »
Благодаря за пожеланията, zarina. Аз ще се прехвърля в темата за ендометриоза: имам 1-2 степен и предписано 3-месечно лечение със Золадекс. Поздрави.



   La vita è bella
Re: Всичко за лапароскопията
« Отговор #1306 -: Септември 01, 2011, 12:42:57 pm »

Здравейте момичета!

Пиша, за да споделя опит за моята лапароскопия /в Лондон/ - бях писала преди, че имах назначено лапаро през Април.. тогава имах притеснения в ръцете на кого ще попадна и дали лекаря ще е способен не само да направи диагностика, но ако е нужно - и терапевтика при интервенцията.. та по съвет на Оливия от форума се заех и си направих проучването за NHS в Англия и в крайна сметка намерих лекаря, който смятам че е най-добър при такива операции.. Трябваше да чакам 5 месеца повече, за да ме оперира именно той, но мисля, че си заслужаваше - вчера ми направиха лапарото, плюс "боя" или ЦС, плюс хистероскопия за оценка на вътрешността на матката - за мое щастие, тръбите ми са проходими, имала съм външни сраствания, които са били отстранени /срастванията са вследствие на отворена операция преди 9 години, когато Гунев от Майчин дом реши да ме отвори, когато бях постъпила с обострен корем, оказа се от - спукано жълто тяло, при което се отделя течност, която е могло да отстранят с пункция.../ за сведение, Ноември 2010г. в БГ в Щерев ми бяха правили ЦС и там едната ми тръба показваше, че е напълно запушена - в началото.. оказва се сега, че или снимката не е направена адекватно, или съм направила спазъм по време на интервенцията...

Както и да е, сега лекаря ми каза, че би следвало всичко да ми е наред /хормони, матка, и вс. останало са в изправност/ и че трябва да правим усилени опити в следващите 6 месеца.. Почвам със здравословния начин на живот и с подсилването със всякакви витамини и т.н. /не че досега не сме водили здравословния начин на живот, обаче си пийвах винце и бях поизоставила всякакви витамини, докато не мине лапарото  /...

Като коментар на един предишен постинг искам да споделя, че тук не са ме карали по никакъв начин да си регулирам/спирам цикъла - само ми казаха да правим секс с презерватив, за да се елиминира риска от забременяване и после от аборт при интервенцията.. И последно - лапарото при мен мина много добре - изписаха ме на същия ден, нямам никакви болки   /освен леко дращене и дискомфорт около пъпа, където имам 1 шев.. имам още 3 малки разреза, които са залепени/..

Пожелавам успех на всички! Бъдете позитивни и не се отказвайте - дори и да стигнем до инвитро - и през това ще минем, само да можем да сме с подути кореми и после да гушкаме малки бебешоци! 

Всякакви съвети по отношение на забременяване след лапаро ще бъдат крайно полезни  :) Благодаря предварително!
*
Re: Всичко за лапароскопията
« Отговор #1307 -: Септември 01, 2011, 16:42:01 pm »
Понеже никой не ми отговори преди, пак да си питам: по време на лапароскопията отвътре ли се оглеждат тръбите? И ако да, откъде проникват инструментите в тях? Там ли после започват срастванията от операцията?
Re: Всичко за лапароскопията
« Отговор #1308 -: Септември 03, 2011, 13:57:57 pm »
 lili2011 инструментите проникват през три малки разреза (два около яйчниците и един под пъпа) и предполагам и през влагалището т.е. тръбите се оглеждат отвътре. С лапароскопията срастванията са минимални в сравнение с коремната операция.
*
Re: Всичко за лапароскопията
« Отговор #1309 -: Септември 03, 2011, 14:39:15 pm »
Понеже никой не ми отговори преди, пак да си питам: по време на лапароскопията отвътре ли се оглеждат тръбите? И ако да, откъде проникват инструментите в тях? Там ли после започват срастванията от операцията?
http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=992&Itemid=42
*
Re: Всичко за лапароскопията
« Отговор #1310 -: Септември 03, 2011, 15:02:44 pm »
При лапароскопия се преминава през два или три малки разреса на корема, при хистероскопия е вагинално.

*
Re: Всичко за лапароскопията
« Отговор #1311 -: Септември 03, 2011, 15:54:06 pm »
Разрезите на корема са ми ясни - преди два месеца правих лапароскопия - а и не ме интересуват. Въпросът ми е дали се правят дупки/разрези на самите фалопиеви тръби, или се прониква в тях вагинално или по друг начин? Ако изобщо при лапароскопия се оглеждат отвътре, естествено. Никой ли не е наясно с техническата работа при подобни лапароскопии? При мен не мисля че са оглеждани през вагината, само хидротубация оттам.
*
Re: Всичко за лапароскопията
« Отговор #1312 -: Септември 03, 2011, 16:03:20 pm »
Аз мисля, че не се оглеждат а евентуално се пуска боя и се гледа дали тя изтича през тръбите, но не съм специалист и не знам.Защо не попиташ лекаря си?

*
Re: Всичко за лапароскопията
« Отговор #1313 -: Септември 03, 2011, 16:37:02 pm »
Точно това ми е въпросът - боя ми пуснаха, дали има друго оглеждане - на власинките отвътре и т.н.т. А защо не питах оператора тогава идея си нямам. Много неща исках да питам и това не ми дойде на акъла  :?.
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Всичко за лапароскопията
« Отговор #1314 -: Септември 03, 2011, 17:14:28 pm »
Мисля, че не се оглеждат отвътре с лапароскопа, а още по-малко да се правят разрези по тях - това би ги увредило. Оглеждат се отвън, за външни сраствания и се прави хидротубация. Прочети статията, която Елфи ти даде, мисля, че там подробно е описано как се извършва процедурата.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: Всичко за лапароскопията
« Отговор #1315 -: Септември 03, 2011, 17:42:22 pm »
Четох, както и цялата тази тема (поне два пъти). Не успях да си отговоря. Според мен все пак някак бъркат И вътре в тръбите иначе как ще отпушват тръби където се налага? Ако отстраняват само сраствания отвън няма да има смисъл. Май наистина ще отида да питам оператора. Важно ми е, за да преценя дали да направя цветна снимка (пак) тия дни.
*
Re: Всичко за лапароскопията
« Отговор #1316 -: Септември 03, 2011, 17:53:35 pm »
Не се оглеждат тръбите отвътре. Ако има сраствания отвътре, те се отстраняват частично с вкарването на контрастната материя. Отстраняват се външите сраствания, ако има такива. Разбира се, че има смисъл в това отстраняване, външните сраствания също пречат на парвилното функциониране на тръбите.

Какво точно е направено при тебе трябва да е отразено в епикризата.
*
Re: Всичко за лапароскопията
« Отговор #1317 -: Септември 04, 2011, 18:36:28 pm »
Какво точно е направено при тебе трябва да е отразено в епикризата.
Мерси, явно все пак не се оглеждат отвътре. В епикризата пише разни неща, които обаче аз не разбирам, например 'овариолиза' - какво е това? И ако може някой да ми каже от 'sin' и 'dex' кое беше ляво и кое дясно? А 'оментум'?
« Последна редакция: Септември 04, 2011, 18:38:23 pm от lili2011 »
*
Re: Всичко за лапароскопията
« Отговор #1318 -: Септември 04, 2011, 19:17:40 pm »
Оментум

Було, дубликатура на перитонеума, простираща се от стомаха до съседни органи в коремната кухина.

Sin е ляво  , dex - дясно , но овариолиза - не знам


*
Re: Всичко за лапароскопията
« Отговор #1319 -: Септември 05, 2011, 10:26:59 am »
:youwoman:
Овариолизата е нещо, което са правили на яйчника или около него, но не намерих никаква информация какво е. Търсих доста, защото ме беше страх да не са ми дупчили яйчниците, но така и не разбрах.