0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Vali :)

  • *****
  • 1376
  • Вярата и надеждата винаги са с мен!
Re: синдром на хашимото
« Отговор #240 -: Февруари 12, 2009, 10:37:32 am »
Консултирах се.
Каза да редувам дози от 100 и 125 елтирокс и след 10 дни контрола :ask:
Не е ли почти нищо като промяна ?


Д-р Стаменов,обичаме ви!
*
Re: синдром на хашимото
« Отговор #241 -: Февруари 12, 2009, 10:53:29 am »
Напротив, има си голяма разлика. ДОсега си била на 125, сега ще си на 112.5. Това си е намаление с точно 10%. Целта е предполагам да се качи съвсем малко ТСХ, колкото да влезе в долната част на нормалните стойности. Ако се окаже недостатъчно сигурно тогава ще ти го намали на 100, което е по-добрия вариант - да се намалява постепенно, а не на големи стъпки, защото някои са много чувстителни при по-резки промени в дозите.
Re: синдром на хашимото
« Отговор #242 -: Февруари 20, 2009, 17:32:22 pm »
     Здравейте и аз съм с много въпроси - преди 7месеца
TSH - 2.93/0.34-2.5/
TAT - 270.7/75-100/
MAT - 340.30/40-100/
днес
TSH - 2.98/0.34-2.5/
TAT - 197.81/75-100/
MAT - 340.27/40-100/
    Днес ми изписаха освен старите /лимфомиозот,аспиринпротект,селен,метфогама/
  и L-Thyrox, в аптеката ми дадоха Euthyrox,
 :ask:Нещо съм объркана и посъветвайте ме нещо.
Молете се за нещата,които желаете,но работете за нещата,от които имате нужда.
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: синдром на хашимото
« Отговор #243 -: Февруари 20, 2009, 17:57:20 pm »
Селена и  аспирина  не са  повличли с-стите на ТСХ и за това предполагам  ти е изписан и Л тироксин.
Лимфомиозота  са хомеопатични капки и очевидно тяхното действие не е достатъчно,за понижаванетона ТСХ.При повечето момичета  лимфомиозота  е паралелно с  Л -тироксина .
Предполагам изписаната доза Л тироксин  ти е 0,25 -сутрин на гладно се пие-отбелязвам ,понеже аз  първоначално не знаех кога точно да го приемам.

Метфогамата  е друг препарат-предполгам знаеш за какво точно ти е изписан  -виж темата за инсулинова резистентност .

ТСХ не ти е толкова високо -така, че просто тярбва да  го следиш -при опити за забременяване трябва да е под 2.

L-Thyrox=Euthyrox -различни търговски имена.
Питай каквото искаш -аз бях на същите лекарства и все още съм  , с тази разлика че  д-р Владимиров и ендокринолога  казаха да спра  аспирина  .А д-р Начев -ендокринолог се изказа спорно по въпроса за действието на селена -в смисъл ,че с него и без него -ТСХ няма да се повлияе само от него.
Успех.


Re: синдром на хашимото
« Отговор #244 -: Февруари 21, 2009, 09:40:32 am »
  nimika-благодаря за отговора,
просто вчера док.се сети да ми го изпише този еутирокс,е звънахме на ендокриноложката да я питаме,но все пак тя е тази която трябваше да ми го изпише.Вчера в този сняг аз едвам се добрах до док.,а тя идва от София и не можа да дойде иначе си имах час и за двамата.Както и да е.Док каза че докато не влезна в граници няма да започваме нищо ще отложим с още 1месец.
Молете се за нещата,които желаете,но работете за нещата,от които имате нужда.
Re: хашимото
« Отговор #245 -: Март 13, 2009, 17:46:21 pm »
Здравейте, наскоро ми откриха ХАшимото, antitelata mi sa 971 8O, a tsh хормона е в норма. Докторката ми изписа еутирокс 75 и нищо не ми обясни, аз след като изчетох доста по темата, ми се стори че тази доза е доста висока и реших да се консултирам с друг ендокринолог. Тя каза веднга да спирам този еутирокс, че нямало нужда от него, хормона ми бил в норма, изписа ми селен и метфогама, от която съм щяла да отслабна и каза веднага да отивам на гинеколог, защото това обикноевно се съпътствало от кисти на яйчниците(съвсем ме наплаши). КАто се прибрах и прочетох листовката на тази метфогама разбрах че е за диабетици и въобще не се пие за щитовидна жлеза :( и тотално се обърках. Сега незнам какво да правя? Пият ли се хормони ако ТСХ ти е в норма а антителата в повече? не смея да почна лекарствата които 2рата докторка ми изписа, мисля да намаля еутирокса и може би да ходя при 3ти специалист?! съвсем да ме дообъркат?  :oops: ЕДната лекарка кажа че нямало проблем да забременея, а другата каза да изчакам и да се консултирам с гинеколог :?
[/quote


на мен също хормоните са ми в норма,а антителата (TSH-R-Ab) са високи.ходих до софия(понеже съм от русе)при проф.Лозанов и тои ми изписа cefasel(селен по 2),moraliz и витамин А-заради подутото ми око!надявам се да повлияе на антителата.
Re: синдром на хашимото
« Отговор #246 -: Май 20, 2009, 12:20:57 pm »
Здравейте, аз също съм с този синдром от няколко месеца. Първите ми изследвания - TSH 4.8, при горна граница 4.2.Започнах прием на еутирокс 25мг, както и селен, но него не ми го предписаха, а реших сама да го вземам - по 1 таблетка от 100мг.След месец и половина си направих изследвания и TSH беше паднал на 1.25:)бях изумена буквално. Имам позната лекарка, която също е с хашимото и сподели,че не приема селен, а саменто, с което си е смъкнала стойнотите на хормоните и антителата драстично. Реших да я послушам. След 2 месеца прием на саменто успоредно с еутирокс резултатите ми не бяха добри, ТАТ и МАТ бяха по-високи в сравнение дори с първите изследвания, TSH пак е висок, и след консултация с ендокриноложката ми се оказа, че трябва да мина на еутирокс 50, оставих саментото и пак си върнах селена:) :witch:
Re: синдром на хашимото
« Отговор #247 -: Май 20, 2009, 22:08:20 pm »
Здравейте момичета,
надявам се някой да ми помогне с бърза информация имам диагноза вероятен треоидит (хашимото)до колкото разбрах, ендокриноложката каза да отида при личната тя да ми пусне хормоните за иследване от здравната каса....Но от форумите разбрах че не всички хормони могат да се пускат от касата и понеже ендокриноложката нищо не ми е писала, а от опит знам че личната нищо няма да ми каже искам да знам:

Кои хормони трябва да си пусна за да се установи дали има или няма хашимото?
Питам защото мисля сама да си добавя и платя тези които личната няма да може да ми пусне по касата....

Предварително благодаря- дано нищо да ми няма
Re: синдром на хашимото
« Отговор #248 -: Май 20, 2009, 22:18:32 pm »
   Има тук една статия "Преди да попиташ - необходими изследвания ,добри специалисти" трябва да я потърся но тъй като съм си я разпечатала ето какво пише:
   Щитовидна жлеза:
1.LH тироид стимулиращ/тиреотропен/ хормон
2.FSH тетрайодтиронин
3.E2 трийодтиронин
4.TAT Анти-тиреоглобулин
5.MAT Анти-тро
  Като от 1 до 3 се поемат от здравната каса
Молете се за нещата,които желаете,но работете за нещата,от които имате нужда.
*

    Vali :)

  • *****
  • 1376
  • Вярата и надеждата винаги са с мен!
Re: синдром на хашимото
« Отговор #249 -: Май 20, 2009, 23:59:50 pm »
На мен за Хашимото ми пускат от време на време да следя и FT3 и FT4.


Д-р Стаменов,обичаме ви!
*

    Zlatulka

  • *
  • 2153
  • Спермограма се прави САМО в клиника по стерилитет!
Re: синдром на хашимото
« Отговор #250 -: Май 21, 2009, 00:45:12 am »
Палечка, странно е, че ендокринолог те праща за хормони при джи пи. 8O Обикновено е обратно. При предполагаем проблем с щитовидната, джи пи-то те праща на ендокринолог, който от своя страна ти предписва кои хормони да изследваш. И изобщо как се усъмнихте за Хашимото без хормони? А още по-странно е, че ендокринологът не ти е казал кои хормони да пуснеш  8O Въобще май не си за тоя ендокринолог. На твое място бих отишла на второ мнение. Иначе, хормоните, които първоначално се изследват при проблем с щитовидната жлеза са TSH (не FSH!!!), FT3, FT4, TAT и MAT. От всички тях със сигурност знам, че се поемат от ЗК TSH и един от двата FT3 или FT4. Но това най-добре трябва да го знае ендокринолог. Разбира се, ако не ти се разправя, винаги можеш да отидеш в някоя лаборатория и сама да си ги платиш. Струват по 15-18 лв всеки в зависимост от лабораторията, в която ги изследваш.

Re: синдром на хашимото
« Отговор #251 -: Май 21, 2009, 23:35:23 pm »
да права си златулка,
личната нямаше да ми направление затова отидох сама на ендокринолог, той видя някои промени на ехограф, които го осъмниха и понеже не беше сигурен ме попита дали да ми пусне хормоните или да отида при личната за да минат по каса, мен и без туй ме беше яд на личната защото нея ако я питаш все нищо ти няма и не пуща никакви изследвания, и реших да тя да ми ги пусне, обаче тя естествено каза че лимитите й били свършили и ми даде едва сега направление за ендокринолог, след като вече си бях платила прегледа,  той да ми  пуснел хормоните по каса...

В крайна сметка реших да си ги платя всички в комплект са 60 лева, ако са в пакет правели отстъпка, ако ми пуснат 2-та по касата, трябва да платя 40 лева ако искам всички....Просто не ми се обяснява на ендокринолога, предпочитам тези 20 лева да ги забравя и така надявам се само нищо да ми няма...
А личната сериозно се замислям да я сменям
Re: синдром на хашимото
« Отговор #252 -: Май 22, 2009, 11:19:43 am »
Палечка, странно е, че ендокринолог те праща за хормони при джи пи. 8O
И аз се учудих,когато отидох при личния да ми даде направление за ендокринолог,спешно трябваше да изследвам ФТ4 и ФСХ,но от тази година джи пито може да ти пусне щитовидни хормони,и ако не са в норма,тогава да те прати на ендокринолог.
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: синдром на хашимото
« Отговор #253 -: Май 22, 2009, 11:28:46 am »
Палечка, защо поне не се възползваш от направлението за ендокринолог- можеш да направиш преглед при друг ендокринолог -никога не е излишно...
Според резултата от хормоните ще е ясно как да процедираш занапред ,но при всички случаи ,посети доказано добър ендокринолог или търси и второ мнение.

Пиша това ,защото ендокринолог  в моя град при високи с-сти на  ТАТ и МАТ , и ТСХ  около 3 ми каза ,че няма нужда да пия Л тироксина,понеже  на ехографията няма изменения ,а и  в референтните с-сти  на ТСХ  пишеше до  4  -макар ,че при опити за забременяване с-ста трябва да е  около 2.
Успех.

Disi  ,благодаря за инфото - не знаех ,че личния може да пуска  вече щитовидни хормони -т.к. почти не го посещавам ,поне за това мога да се възползвам.


Re: синдром на хашимото
« Отговор #254 -: Май 22, 2009, 21:06:34 pm »
да от напвалението ще се възползвам вече съм питала и съм си запазила час за ендокринолог....

Джипитата също могат да пуснат тези 2 хормона, въпроса е че не го правят,щом моята предпочете да ми даде направление явно то им излиза по евтино....
за ТСХ и аз четох, че трябва да е до 2 при опити за забременяване, иначе до 3, въпреки че пише че границата е до 4....

Вече съм си пуснала излседванията във вторник резултата ще е готов...

Re: синдром на хашимото
« Отговор #255 -: Май 26, 2009, 16:21:58 pm »
Момичета, искам да питам трябва ли да спра Преднизолона преди контролното изследване на TSH, тъй като си спомням, че лекарката каза, че той повлиява резултатите от изследванията.
Пия го вече 30дни, но не разбрах да го продължавам ли?
А също така в момента пия и Регулон и тези дни ми е 7 дневната почивка.
Та питам, да взема ли да си пусна тези дни изследванията за TSH,докато не приемам други  хормони?
А и още нещо - в деня на изследването да си изпия ли поредната таблетка Л-Тироксин или да стане след изследването?
:balk_160:
Re: синдром на хашимото
« Отговор #256 -: Май 26, 2009, 20:24:49 pm »
моите изследвания излязоха:
хормони резул. референтни стойности   
  ФТ3 -4.9     2.8-7.1
  ФТ4 -17.49   12- 22
  ТСХ  2.33    0.27-4.2
  МАТ  45.6    до 34

ТАТ не съм си пуснала, притеснява ме МАТ за какво може да е сигнал това отклонение дали имам хашимото?
Плануваме бебе ЗА ТСХ знам че трябва да е до 2 при плануване на бременност, моя е 2.33 дали е притеснително?
Има ли нещо по специално което да питам когато на лекар?
При тези стойности може ли да се отхвърли вероятността за проблем на щитовидната жлеза, на ехографа имаше само съмнения без възли и т.н.?
п/с утре ми е прегледа
*

    Чоки

  • ****
  • 713
  • Аз ще успея защото се боря!
Re: синдром на хашимото
« Отговор #257 -: Октомври 10, 2009, 08:30:22 am »
Момичета, какви са симптомите при Хашимото? Усещате ли нещо? На мен ми откриха начален стадий, за сега съм само на Селен.
Но имам някой оплаквания /сърцебиене, прескачане, най-вече шум в ушите/ и не знам на какво се дължат? Споделете, моля ви!
*
Re: синдром на хашимото
« Отговор #258 -: Октомври 10, 2009, 08:59:59 am »
Сърцебиене,понякога стягане и болка в областта на шит.жлеза,тежест в областта на гърдите.Тези усещания ги имам понякога,дори когато ТСХ ми е в норма,но обикновено като се притесня за нещо.При мен Хашимотото не е в начален стадий.
*
Re: синдром на хашимото
« Отговор #259 -: Октомври 10, 2009, 10:13:33 am »
Бих добавила към симптомите,расеяност,честа смяна на настроенията ,изпотяване и чувството че нищо не можеш да свършиш.. Моето заболяване също не е от скоро..