Не е ли опасно в момента да пробваме за бебе, преди да е установено с цветна снимка нейната проходимост?
Здравейте dendy,
съжалявам за случилото се, това наистина е много неприятно, но трябва да преодолеете страха и да опитвате. Ако не се получи няколко месеца - тогава снимка. Опасността от нова екстраутерина я има, но Вие не можете да седите и да не правите нищо, а и никой не знае какво ще стане. Такива случаи като Вас съм имал, дори съм спасявал една останала тръба с извънматочна и е последвало забременяване в матката! Вярвайте в успеха и горе главата и не губете надеждата!
Ваш д-р Стаменов
защото преди две години ми откриха алергия към упойки, по специално към Лидокаин.
Привет lis, този въпрос не е маловажен и напрво си е от голямо значение! Да верно е работим с упойки, но всички алергични пациенти минават на тестване и консултация с нашия анестезиолог. Нищо няма да пропуснем от това, защото Вашето здраве и спокойствие е много важно за нас и успеха на процедурата. Споко и ще се видим и говорим пак като се видим.
Поздрави д-р Стаменов
Бих искала да зная и повече за инвитрото. За септември ми е първият преглед, но кога всъщност започва стимулацията и самата процедура. Ще трябва ли да правя други изследвания и какви? Каква е цената приблизително? Доколкото разбрах касата е спряла прима на документи.Благодаря В иза вниманието и за времето което отделяте за нас.
Теодора Христова
Здравейте Теодора, видим ли се септември ще започнем да изглаждаме проблемите при Вас един по един и чак като сме готови тогава почваме, защото подготовката е много важна, а при нея ще говорим за самата процедура и ще изясним всичко. Цените са публикувани на сайта ни, касата уви спря да приема документи, но ще търсим други възможности за финансиране. Спокойно лято!
Поздрави д-р Стаменов
Имам хашимото,но TSH е в норма.Вече съм на 30 и незнам накъде,вие какво ще ме посъветвате,да се насоча ли към инвитро,дали е подходящо като имам хормонални проблеми?
Благодаря за писмото disi, наистина проблема, който излагате не е лесен за решаване, елате на консултация за да видим къде е причината, а с ин витрото не бързайте докато не я открием, иначе рискуваме поредния неуспешен опит.
Поздрави д-р Стаменов
Направиха абразио - 4,5 месец...
През 2005 г беше ред на "кухо яйце", а през 2006 г - мисед... Направихме вливанията, но не ми било писано...Следващия кошмар беше извънматочна бременност в тръба с хронични неспецифични възпалителни промени, Миоматичен възел с размер на мандарина, и киста на левия яйчник...
След цветна снимка се установи, че другата тръба е непроходима, с голям хидросалпингс... Какви са шансовете ми от тук нататък...
Благодаря предварително!!!
ПП А има ли някаква вероятност да е направена грешка при цветната снимка...
надеждата умирала последна...
Здравейте vanja_s,
тъжна история, но ще започна отзад напред, надеждата не умира последна, тя просто никога не умира. Не зная какво да ви кажа в тези няколко реда, но все пак :
1. Имате имунологичен проблем, който е коригируем
2. Имате работещи яйчници, които произвеждат добри яйцеклетки
3. Партньора Ви има сперматозоиди способни да оплодят яйцеклетките и да дадат жизнеспособни ембриони
Вече знаем имате шанс и то не лош, а миомата и хидросалпингса също могат да се коригират.
Много сте изживяла и Ви съчуствам истински, но не пускайте надеждата, има я и при Вас нещата могат да имат добър край.Сигурен съм.
Винаги с надежда д-р Стаменов
- смятате ли ,че мъжа трябва да даде материал на две места за доказване на диагноза
Привет didon, ето и кратките отговори на трите въпроса
първи - не , ако вярвате на клиниката си
втори - да, би могло, но е трудно да го коментирам без цялата спермограма
трети - да, само ако е професионален колоездач
Благодаря за въпросите д-р Стаменов
Здравейте д-р Стаменов, на 5-ти юни ми направиха ЕТ, от пункцията бяха извадени 4 яйцеклетки от който се оплодиха 2 и тях трансверираха, преди това стимулацията ми бе с "клостилбегит". След ин витро-процедурата ми изписаха "хош па"-до 10 юни и "утрогестан"-вагинално до теста за бременност, който трябва да направя на 19 юни.
Мила ralies ,
съжалявам, че се забавих с отговора, дано всичко да е при Вас със знак +, но ако не е така не се отчайвайте, имате шанс и гледайки показателите той не е малък. Защо се е стигнало до ин витро? Е, това трябва да отговорят лекуващите Ви специалисти, но ще Ви кажа, че ендометриозата е изключително коварно заболяване и е на едно от първите места като индикация за ин витро фертилизация, но това съвсем не е безнадеждно, а тъкмо обратното с ин витрото ние често я побеждаваме.
Горе главата! Ваш д-р Стаменов
Въпросът ми е след като имам поликистоза /според доктора/, съмнения за запушени тръби и завишен пролактин трябва ли да го пия този Клостил? Нали може само 6 пъти да се пие, а и изтънява маточната лигавица?
Здравейте Maxi, благодаря за писмото Ви и съжалявам за Вашата история и намерете сили да продължите, въпреки, че знам какво е умората...
Вашият случай според мен е за специализирана клиника по стерилитет, без да подценявам качествата на колегите на местно ниво. Така бързо и конкретно ще се предприемат последователни действия по Вашия случай. Моля пазете анонимноста на клиниките и чувствата си към тях,поне в този форум , иначе ме поставяте в неприятно положение. Благодаря Ви! Пак ще кажа не се бавете, а се обърнете към специализирана клиника така ще имате нужния резултат.Стискам палци !
Ваш д-р Стаменов
Кървенето се засили, изпадна някакво парченце, което не видях и не мога да кажа какво е точно. Възможно ли е в толкова късна седмица плода да е достатъчно голям, но да е спряла сърдечната дейност? Не съм имала болки, освен стандартните за бременноста - леко придърпване, малко бодежи, но никакви индикации, нищо сериозно. Кървенето, което имах до сега беше по-скоро зацапване - розово-кафеникава лигавица. Не съм боледувала от нищо от началото на бременността, не съм имала болки, не съм имала проблеми - абсолютно нищо. Възможно ли е да се случва всичко това?
Благодаря ви предварително за отговора!
Съжалявам Ganka, че отговарям късно на въпроса Ви и най - вероятно всичко вече е минало, но нямам възможност да чета ежедневно вашите постинги, едва ли колегата в 13 - та седмица се е заблудил... Дано всичко поне да е минало гладко. Преди нова бременност , трябва да направите редица консултации и изследвания и тя ще завърши щастливо.
Ваш д-р Стаменов
Понеже сме се насочили към вас, бих искала да попитам дали е време вече да дойда на преглед и какво евентуално трябва да приготвя като изследвания и т.н. Не искам да губим повече време.
Здравейте Zlatulka и аз мисля, че трябва да се срещнем вече, защото предстоят и при Вас изследвания. Очаквам Ви
поздрави д-р Стаменов
има ли оптимален брой ембриони при ЕТ със замразени такива?
Привет Niki1, не такъв според мен няма, още повече, че всичко зависи от тяхното качество, виждането на екипа , с който работите, едно е да вкараш два с високо качество и друго четири с не добро.
Пожелавам Ви успех д-р Стаменов
Междувременно чета непрекъснато из форума и виждам, при някои ваши пациентки правите Ин-витро/ ИКСИ на естествен цикъл. Бихте ли ми казали в какви случаи е възможно това и как бихме могли да разберем дали съм подходяща за АРТ на естествен цикъл?
Благодаря за въпроса Пламена,
да можете да опитате тази процедура и тя в някои случаи е доста успешна, при Вас мисля, че ще се наложи минимална стимулация, но за това ще говори като се видим. ИКСИ на естествен цикъл е удачна процедура, която може да се приложи при всяка жена с овулация и нормални стойности на хормоните, но не при всички е подходящето решение. Това именно е индивидуалния подход.
Очаквам Ви д-р Стаменов
P.S. С това май отговорих и на Dindin
При тази ситуация мога ли да забременея по естествен път?(припомням,че преди три години имах извънматочна).Мислите ли, че високия тестостерон е пречка да забременея , при положение ,че при лапароскопията всичко е наред?
Какво мислите за резултатите от спермограмата?
Привет NOEMI, радвам се, че всичко е минало добре с лапароскопията. Мисля, че ако имате нормална овулация тестостеронът не е пречка. Струва ми се също, че да можете да забременеете по естествен път при подходящо проследяване. Спермограмата не е лоша, въпреки, че нищо не става ясно за морфологията на сперматозоидите, но нали с такава спермограма сте забременяла вече веднъж?!
Успех! и то скоро!
поздрави д-р Стаменов
Винаги ли, когато забременяването е в следствие от АРТ процедура раждането трябва да бъде направено само чрез секцио? Допуска ли се раждане по естествен начин
Хубав въпрос Roby , мога да пиша много по него, но конкретния отговор е - не, секциото не е задължително, стига да има добри условия за нормално раждане. На въпроса Ви ще отговоря и с въпрос, а колко жени минали през тежко лечение са готови психически и подготвени за нормално раждане? Как след всичко минало през главите им да превъзмогнат страховете си? Сложно е и отговорите не могат да са 100% за или 100% против.
Поздрави д-р Стаменов
здравейте д-р Стаменов искам да попотам каква може да е вероятната при4ина за моят спонтанен аборт.парвото ми инвитро заварши с аборт в 2 месец а 4етвартото в 6 месец.
Съжалявам да прочета това petq74, дано следващия път да мине всичко нормално, смятам че трябва да направите ендокринни изследвания, имунологични, за вируси и паразити и може би консулт и с генетик и да се огледат резултатите и от Вашите лекуващи лекари, вярвам причината ще излезе и чак тогава бавно спокойно нов опит,надявам се искрено да е успешен.
От сърце ви желая успех д-р Стаменов
Мили момичета, завършвам тази поредна консултация и благодаря за въпросите Ви, мисля си, че щом ги има значи има и много НАДЕЖДА. Благодаря Ви и за топлината, в тях, така никога няма да ми стане студено. Сигурен съм!
Ваш д-р Стаменов