0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Мира

Здравейте много моля Мели ако може да ми отговори на въпросите относно спермограмата на мъжа ми.Първо искам да ви разкажа за мен.От 6 години се опитваме за бебече но не се получава.Миналата година тръгнахме по прегледи.Направо във Варна от започнаха всички изследвания-цветна снимка и т.н абе всичко каквото трябва при мен всичко беше ОК.Спермограма -проблемна с диагноза АСТЕНОЗООСПЕРМИЯ.Хайде вие сте за Икси.Попитаха ни готови ли сме и ние съответно веднага без да чакаме по здравната каса колкото пари имахме ги дадохме и започнахме процедурата-като се надявахме и радвахме че най-после ще си имаме бебече.Нали все пак попаднахме на добър екип.Но за голямо съжаление ОПИТ НЕУСПЕШЕН.Казаха ни ЩЕ ОПИТАТЕ ОЩЕ ВЕДНЪЖ.От тогава насам се ровя в интернет и търся всякаква информация относно Спермограмата на мъжа ми-защото проблема ни идва от там.За сумата от 8 хил.лева която дадохме никой нямаше време да ни обясни и разчете нашата Спермограма.Затова МОЛЯ МЕЛИ да ми обясни по подробно къде по точно вижда проблем и с какво би се отразило за по добър резултат-като имам предвид лечение за подобряване на нашата спермограма и възможно ли е да стане по нормален начин и ние да си имаме бебче.МЕЛИ МНОГО МНОГО ТЕ МОЛЯ ДА ПОГЛЕДНЕШ А ЕТО И СПЕРМОГРАМАТА-защото от форума чета че двойки с нашите проблемни спермограми са заченали по естествен път.ОБЕМ-3мл pH-8,3 Сперматозоиди с нормокинеза-31%               
Сперматозоиди с хипокинеза-6%
Сперматозоиди с акинеза-63%
Левкоцити на поле-1
Аглутинати на поле-5-6
Заключение-АСТЕНОЗООСПЕРМИЯ
Пише също така подходящ за IVF/IGSI
Предварително Благодаря .Ние вече сме отчаяни и не знаем какво да правим.
*

    Zlatulka

  • *
  • 2153
  • Спермограма се прави САМО в клиника по стерилитет!
Скъпа Мира, извинявай, че се намесвам въпреки, че изрично молиш Мели за отговор, но докато тя има време да прочете постинга ти, не е зле да допълниш информацията от СГ на мъжа ти и с данни за количество на мл и най-вече за морфология. И аз не съм мн. спец в областта, но нашата диагноза е олигоастенозооспермия и покрай въпросите за нас, разбрах, че морфологията е мн. важна. Така че допълни данните за да може Мели като прочете да добие по-пълна представа за вашия случай. Още веднъж- извини ме, че се намесих :oops:

*

    Мира

Златунка Благодаря ти много напълно си права но аз направо съм се побъркала от инфо и да ти кажа честно отговори на моите въпроси не намерих.Да СПЕРМАТОЗОИДНА КОНЦЕНТРАЦИЯ 47млн.Нищо не ми говори това.Ако може включи се по темата и да си обменим малко инфо че направо не издържам-а искам да продължа живота си с моята голяма любов и мечтата ми боже би е само една и тя е да си имаме бебчо.БЛАГОДАРЯ ТИ ОТ ВСЕ СЪРЦЕ ЧЕ СЕ ВКЛЮЧВАШ.
*

    Zlatulka

  • *
  • 2153
  • Спермограма се прави САМО в клиника по стерилитет!
Re: Мъжът (или жена му) пита, ембриологът отгов
« Отговор #203 -: Май 24, 2007, 12:55:19 pm »
Мирче, с удоволствие ще се включвам, но пак казвам, че не съм мн. веща в тия неща. Само от собствен опит мога да говоря. Я кажи, мила, къде ви е правена тази СГ защото пак нищо не споменаваш за морфологията, а тя е наистина мн. важна. Освен това тази концентрация общо в ечкулата ли е или пише 47 млн/милилитър? :? Най-добре препиши цялата СГ от листчето в един нов постинг за да е по-ясно. Ама всичко препиши  :D
А, още нещо- направи си профил за да не пишеш все като гост (особено ако смяташ да се позадържиш наоколо)Някакси по-друго е. Вярно, че това са само никове амам все пак се създава впечатление, че говориш с някой конкретен човек.  :)
Честит празник и хубав ден :)

*

    Мира

Златунка много се радвам че се включваш.Ето и спермограмата.Обем-3мл.
Спермотозоидна концентрация-47млн/
Сперматодоиди с нормокинеза-31%
Сперматозоиди с хипокинеза-6%
Сперматозоиди с акинеза-63%
Левкоцити на поле-1
Аглутинати на поле5-6
Заключение-Астенозооспермия
Спермограмата е правена в "Майчин дом " при д-р Сариев гр.Варна
Също имаме при доктор Александров в гр.Варна където правихме ИКСИ
Същата спермограма.Но никой не ти обеснява нищо-даже че се чудят как така не ставало по нормален начин със нашите данни.Това е.А ако ти кажат така направо се побърква човек не знам накъде.
*

    Zlatulka

  • *
  • 2153
  • Спермограма се прави САМО в клиника по стерилитет!
Мире, тази СГ за мен не е пълна. Отново не виждам данни за морфологията ви, дните на въздържание и т.н. Май ще трябва да направите нова в специализирана клиника по стерилитет. А предния път кой ви насочи към икси направо?  :? Странно ми е, че са ви правили икси, а след това пък са се чудили как с вашата СГ не можеш да забременееш по естествен път?!  :? Нещо не ми се връзва.
Виж разрози се из форума. Тук има много момичета от варна и те биха могли да те насочат към лекар/клиника. Аз съм от София и за Варна не знам, но със сигурност и там има към кого да се обърнеш. Освен това изчакай и д-р Мели да вземем отношение по въпроса, а междувременно можеш да погледнеш това: http://old.zachatie.org/modules.php?name=News&file=article&sid=202
Тук са дадени референтните стойности на спермален анализ.
Успех :)

Здравей Мели моля те за мнение относмо спермограмата, дали да направиме допълнителни изсладваниа за да открием причината на лошата СГ.
Благодаря ти предверително
 СГ не е правена в България , опитах се да преведа стойностите със надежда че ще ме разберете.
  МАКРОСКОПИЧНА АНАЛИЗА
Въздржане 3 дена
Волумен 2 мл
Вискозитет нормален
ph 8
  МИКРОСКОПИЧНА АНАЛИЗА
концентрация    5 x10‘мл
неподвижни 61 %
бързи 7%
бавни 10 %
движещи се в място 22%
   МОРФОЛОГИЧНА АНАЛИЗА
Нормални 28%
неправилни глави 20%
неправилна шиечна част 10%
неправилни опашки 11 %
цитоплазматични грешки 4 %
левкоцити няма
бактерии няма
 Диягноза Олиготератозооспермия


 изписаха му
Цинк 2 по 1
Спирулина 2 по 1
Трибестан 2 по 1
Ще ги пие 2,5 месеца па нова спермограма
 
*

    Мира

ЗА ЗЛАТУЛКА:
Здравей отново-единствената си която ми даваш поне един отговор и това много ме радва.Нашите и две СГ са правени във Варна.И двете са правени преди Икси процедурата в гр.Варна при екипа на д-р Александров-незнам дали си чела или чувала за него но все пак за нашия регион е най-добрият.Лично той се чуди и казва че с нашите данни можело да се зачене по естествен начин но в същото време ни предложиха икси-което беше неуспешно.Миналия месец бях при него пак и аз сама му предложих да пробваме и Инсе-той се съгласи.В момента съм объркана да продължавам ли да правим опит или да чакаме да стане дай Боже по естествен начин.Но ние 6 години чакаме и аз това го обяснявам и на екипа но те казват:"Но защо не става не може да бъде тези данни са ок"и вече не знам на кого и какво да вярвам.Златулка-имам една молба към теб да ми пишеш според теб тези данни на СГ какво ти дава да се разбере че можело и по естествен начин да стане-??защото на мен не ми е ясно а пък толкова много работа имат тук докторите че даже и след трансфера не ти казват нищо-било то добро или лошо.Знаеш ли аз даже се чудя тук във форума много момичета хвалят целия екип при който аз лично имам вече опит.Но това няма значение-и пак там отивам за Инсе-защото все си мисля че може би само аз съм недоволната от този екип.Макар във групата да бяхме 12 момичета само 3 успешни опита.И накрая ни казоха-"Какво да направим тази година нямате късмет" що за отговор е това.Пиши ми моля те и нещо за тези аглутинати-може ли и те да са пречка.?БЛАГОДАРЯ ТИ ОТ ВСЕ СЪРЦЕ.
*

    Zlatulka

  • *
  • 2153
  • Спермограма се прави САМО в клиника по стерилитет!
Мира, аз разбирам притеснението ти, но още веднъж казвам, че не съм много наясно по тия въпроси. За аглутинатите честно казано нищо не мога да ти отговоря. За това моят съвет е да изчакаш да минат празниците (все пак хората си почиват) и съм сигурна, че Мели ще вземе отношение и по твоя въпрос. Само малко търпение, скъпа. :D
Аз си позволих да се намеся защото и ние с мъжлето имаме сходни проблеми, но основната причина, поради която на нас ни споменаха за икси беше ужасната морфология (е, естествено съчетана с леко влошена подвижност и занижено количество) :D- с др. думи лоша работа. :( А като гледам при вас концентрацията е в норма (макар да не разбрах дали е ма мл. или общо),подвижността ви е 37%(норма- 50%), което не е мн. добре, но до колкото разбрах би могло да се повлияе и медикаментозно и остава само да се прецени морфологията, където нямате никакви данни. Та затова не мога да разбера как така един и същи лекар виказва ту икси, ту инсе, ту пък, че може и по естествен път.. :?
А при уролог-андролог ходил ли е мъжа ти? Разбрах, че и пушенето действа мн. зле на сперматогенезата, както и ред др. неща разбира се. Това, което мога да те посъветвам е да проявиш мааалко търпение и да ти отговори някой, който наистина ги разбира тези аботи.
ПП И най-сетне си направи профил та да се идентифицираш някакси  :lol: Мн. е лесно и ще ти отнеме не повече от 2 минути.

Мира, не съм специалист, но аглутинатите обикновено навеждат на мисълта за  наличие на антиспермални антитела в еякулата.
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Мъжът (или жена му) пита, ембриологът отгов
« Отговор #210 -: Май 26, 2007, 00:11:49 am »
Мели, благодаря ти за отговора. Да, за съжаление той пуши и ще трябва да впрегна всички усилия да го убедя да спре, което не знам точно как ще стане :(. Все пак има ли някакъв начин за подобряване на морфологията? Искам да знам за да не се бавим повече и да пристъпя към изследвания за да скъсим периода на чакане и да мислим откъде да вземем парички за икси..

Животът ни е поредица от компромиси и трудни решения. Отказът от пушене е нещо, което човек може да направи за себе си и за бъдещото си дете. Въпрос на мотивация - колко силно иска дете. Ако повече иска да пуши ...

Да, има начини за подобряване на морфологията (отказът от пушене е един от тях). Доколко може да се подобри никой не може да прогнозира - но дори и за АРТ (ICSI) е по-добре мъжът да има подобрение в показателите.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Здравейте, д-р Мели, моят съпруг си направи за първи път спермограма и се оказа, че има отклонения от нормите.Ще ви бъда много благодарна ако ми обясните резултатите му и  възможностите за лечение.
повишен обем на еякулата 6,2
повишен вискозитет 5
наличие на слузни полекла
нарушена морфология (с нормална морфология са 12%)
подвижността е нормокинетични - групи а и b 57%
               хипокинетични - групa c 6%
               акинетични - група d 37%
Това е заключението, всичко останало е в норми според изследването
Благодаря ви много!

Повишеният обем на еякулата ччесто се дължи на варикоцеле. Повишеният вискозитет и наличието на слуз насочват към проблеми с простатната жлеза или семенните мехурчета. Нека го прегледа уролог, ако не е направено досега.

Само това мога да кажа по оскъдните данни.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Здравейте много моля Мели ако може да ми отговори на въпросите относно спермограмата на мъжа ми.Първо искам да ви разкажа за мен.От 6 години се опитваме за бебече но не се получава.Миналата година тръгнахме по прегледи.Направо във Варна от започнаха всички изследвания-цветна снимка и т.н абе всичко каквото трябва при мен всичко беше ОК.Спермограма -проблемна с диагноза АСТЕНОЗООСПЕРМИЯ.Хайде вие сте за Икси.Попитаха ни готови ли сме и ние съответно веднага без да чакаме по здравната каса колкото пари имахме ги дадохме и започнахме процедурата-като се надявахме и радвахме че най-после ще си имаме бебече.Нали все пак попаднахме на добър екип.Но за голямо съжаление ОПИТ НЕУСПЕШЕН.Казаха ни ЩЕ ОПИТАТЕ ОЩЕ ВЕДНЪЖ.От тогава насам се ровя в интернет и търся всякаква информация относно Спермограмата на мъжа ми-защото проблема ни идва от там.За сумата от 8 хил.лева която дадохме никой нямаше време да ни обясни и разчете нашата Спермограма.Затова МОЛЯ МЕЛИ да ми обясни по подробно къде по точно вижда проблем и с какво би се отразило за по добър резултат-като имам предвид лечение за подобряване на нашата спермограма и възможно ли е да стане по нормален начин и ние да си имаме бебче.МЕЛИ МНОГО МНОГО ТЕ МОЛЯ ДА ПОГЛЕДНЕШ А ЕТО И СПЕРМОГРАМАТА-защото от форума чета че двойки с нашите проблемни спермограми са заченали по естествен път.ОБЕМ-3мл pH-8,3 Сперматозоиди с нормокинеза-31%               
Сперматозоиди с хипокинеза-6%
Сперматозоиди с акинеза-63%
Левкоцити на поле-1
Аглутинати на поле-5-6
Заключение-АСТЕНОЗООСПЕРМИЯ
Пише също така подходящ за IVF/IGSI
Предварително Благодаря .Ние вече сме отчаяни и не знаем какво да правим.

Мира, намалената подвижност на сперматозоидите е проблем, на който е възможно да се дължи незабременяването ти. Наличието на аглутинати е косвен показател, който насочва ембриолога към търсене на антиспермални антитела.

Все пак показателите не са чак толкова лоши. Аз бих се опитала да изясня откъде идват проблемите, след което би могло да се опита консервативно да се повиши подвижността или да се премине към инсеминация.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Здравей Мели моля те за мнение относмо спермограмата, дали да направиме допълнителни изсладваниа за да открием причината на лошата СГ.
Благодаря ти предверително
 СГ не е правена в България , опитах се да преведа стойностите със надежда че ще ме разберете.
  МАКРОСКОПИЧНА АНАЛИЗА
Въздржане 3 дена
Волумен 2 мл
Вискозитет нормален
ph 8
  МИКРОСКОПИЧНА АНАЛИЗА
концентрация    5 x10‘мл
неподвижни 61 %
бързи 7%
бавни 10 %
движещи се в място 22%
   МОРФОЛОГИЧНА АНАЛИЗА
Нормални 28%
неправилни глави 20%
неправилна шиечна част 10%
неправилни опашки 11 %
цитоплазматични грешки 4 %
левкоцити няма
бактерии няма
 Диягноза Олиготератозооспермия


 изписаха му
Цинк 2 по 1
Спирулина 2 по 1
Трибестан 2 по 1
Ще ги пие 2,5 месеца па нова спермограма

Биляна, разбирам те отлично. Другия път просто дай текста в оригинал.  :)

Сега по същество - младежът има проблеми, които, при цялото ми уважение към водораслите, изискват изясняване преди лечението. Алгоритъмът за изясняване на причините за влошените показатели е сложен и е необходимо да намерите лекар, който да се заеме с това. Сами ще ви е трудно. Причините могат да бъдат много и разнообразни, като започнеш от прекарани в детството заболявания, генетични проблеми, хормонални, вродени дефекти, урологични заболявания и т.н.

Все пак добрата новина е, че в Македония според закона за изкуственото оплождане здравно осигурените имат право на три процедури за оплождане ин витро, които се поемат от Фонда за здравеопазване. Предполагам имате облекчения и за диагностичния процес, както и за инсеминации. Научи си правата и после ги сподели с нас.  :)
« Последна редакция: Май 26, 2007, 00:33:23 am от Мели »


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

    Мира

Мели здравей.Благодаря за отговора.
Мели моля те дай ми право да те питам още нещо.
Ти ми отговори че може би намалената подвижност на сперматозоидите е проблем за незабременяване.Разбирам те напълно.
Моля те Мели пиши ми как може и по какъв начин да увеличим подвижността на сперматозоидите за да може да стане забременяване по естествен начин?Нали все пак имаме някакви данни за наличие на такива.Благодаря ти много.И още един въпрос дано да не досаждам но радвам се че ти разбираш всички нас и ти успяваш да ни помогнеш с твоите отговори.
Наличието на антиспермалните антитела-пречка ли е също така за забременяване?
Има ли лечение за тях да бъдат премахнати ако е това проблема?
Мели БЛАГОДАРЯ ТИ ОТ ВСЕ СЪРЦЕ.
*

    Мира

Северина здравей.Благодаря ти за отговора.Може ли да ми обясниш нещо за антиспермалните антитела-предполагам че знаеш или вие сте със същия проблем.Моля те пиши ми какво имаш предвид като пишеш за антиспермални антитела в еакулата.БЛАГОДАРЯ ТИ МНОГО ПРЕДВАРИТЕЛНО.
Mерси мели много!
 Аз тъй като учих там със блгарския съм добре само че поконкретни медицински думи ми липсват  :D
 Имам първ братувчед спец. уролог , въпреки че не исках цялото семейство да разбере  ще трябва да му кажеме .
 За АРТ има некакви облекчениа обаче толкова е зле на държавно че ще те мотаят със години или докато не отидеш при тях на частно. И затова не ми се занимава поне засега.
  Доктора при който ходя е  спец АГ и субспец. по стерилитет и инфертилитет има малка частна клиника (преди беше на държавно)и там прави всичко обаче все още спорят със фонда на здравеопазването относно ин витрото.
  Толкова е познат и успечен че при него идват двойки от всички страни на еx- югославия Поне имах късмета че  той е във моят град та  да не ме тъпчат със противозачатачни преди да се открие причината. 
   Изледваниата за хомони и СГ не се поемат от фонда и си ги плащаш и на държавно и на частно по една и съща цена (70 евро Хормоните и 25 СГ)само че на държавно чакаш поне една седмица а на частно 2-3 часа.
    Мерси   :bighug:
   
*
Мели, на 30 май ще станат 7 месеца от операцията от варикоцеле на мъжа ми. Мислехме тези дни да дойдем при теб за контролна спермограма, но бяхме подложени на стрес и то най-вече съпруга ми. Свекърва ми претърпя операция на сърцето с последващо усложнение. Има ли силна връзка между стреса и спермограмата? Ако има след колко време може да се направи такава? Какво въздържание да има - 2-3 дни или повече?
« Последна редакция: Май 28, 2007, 07:46:34 am от Abloy »

*
Здравейте Мели!Нуждая се от съвет.Спермограмата на съпруга ми е с много лоши показатели:обем на еякула-5,2мл  РН-7,4  брой сперматозоиди-24млн/мл  неподвижни-55%  слабоподвижни-10%  добре подвижни-35%  с нормална морфология-45%  с отклонения-55%   Това е,като най-долу пише:левкоцити-паваж,предимно в главични.Какво ще рече това и какво бихте ни препоръчали в случея.Предварително благодаря.
Здравейте Мели,насочила съм се към инсе във вашата болница през следващия месец,но трябва ли мъжа ми да направи контролна спермограма предварително,като последната такава е правена в софия преди около 1,5 год.,и е с доста добри показатели,а и оттогава тои постоянно пие антиоксиданти и от 3 мес.спря цигарите?