0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте,
Четох доста по форумите, но не всичко мога да разбера. Разбирам обаче че проблема ми е сериозен и моля за някаква предварителна информация и направление какво да правя, ако е възможно нещо да се направи по въпроса.
Преди няколко месеца си направих спермограма и се оказа че няма наличие на сперматозодиди. След това направих още 2 след спазване на всички процедури на различни места - включително и в клиниката за репродуктивно здраве на Щерев и пак - диагноза азооспермия. Отидох в Александровска болница и ми направиха биопсия да вземат материал и да видят спермогенезата. Днес си взех резултатите, но изглеждат според това което четох до сега отчайващи:

"В 67% от изследваните каналчета (108 общо)на изпратената биопсия не се намират герминативни клетки. Отчита се наличност на малък брой сперматоцити в 32.40% от каналчетата.
Около 90% от каналчетата са с намален тубуларен диаметър и високостепенна стеноза. Всички каналчета са с дифузно задебеляване на базалната мембрана.
Открива се в умерено изразено фиброзиране на интерстициума и сраствания в групи от атрофични каналчета при умерено изразена хиперлазия Лайдингови клетки (Leydig score = 4).
Матурационен арест на ниво сперматоцити (32.40%).
Тубуларна атрофия по Sigg: IV"

Може ли да ми кажете има ли известно някакво лечение и има ли смисъл от такова въобще?
Благодаря Ви предварително
*

    Zlatulka

  • *
  • 2153
  • Спермограма се прави САМО в клиника по стерилитет!
Здравейте пак. От вчера се ровя насам натам и на мн. места се твърди, че морфологията е показател, който мн. слабо се влияе и изменя. Това ми е малко странно защото при нас първата СГ даде резултат за морфология- 30%, а тази от вчера - едва 7%. Втората е по СЗО, а първата най-вероятно е също такава (като се има предвид стойността 30%). Възможно ли е да има таклава разлика и на какво би могла да се дължи тя? Имаме ли шансове с тия 7% за инсеминация защото вчера направо споменаха за ИКСИ, което съвсем ме довърши.. Моля за помощ.

*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Zlatulka, позволявам си да пиша тук защото, в 2 от СГ имахме морфология 60-70%, правени, не в спец. клиника, разбира се, и при първата СГ на точното място нещата стояха далеч по-различни. 
Така че, търсете причините и адекватно лечение!
Успех!

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*

    Zlatulka

  • *
  • 2153
  • Спермограма се прави САМО в клиника по стерилитет!
Благодаря ти, evro :) И аз си мисля, че причината е в предишната лаборатория, но в началото след лоши резултати просто не му се иска да повярва на моя мъж.. Та е решил да си направи още една съвсем скоро за сравнение. Иначе след това ще се насочим към андролог. Мисля да е Кацаров защото мн. го хвалите тук. Искам само да попитам колко струва прегледа при него и дали не  е редно и аз да си направя някакви изследвания та да сме напълно ориентирани в цялата картинка..

*
Златулка, насочете се към клиника по стерилитет едновременно с посещението при д-р Кацаров. Мисля, че шансовете ви за инсеминация са нулеви. Не го приемай трагично, просто го осъзнай и продължавайте борбата. Имате шанс за собствено дете, а това е най-важното.
Желая ти късмет и кратък път до победата.


"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*

    Мира

Здравейте много много бих искала ако някой знае да ми пиши какво трябва да пие мъжа с диагноза АСТЕНОЗООСПЕРМИЯ като има и аглутинати.Възможно ли е да се забременее с такава диагноза по естествен начин и ако е възможна как и какво лечение да се предприеми.С мъжа ми направихме ИКСИ миналата година във Варна за съжаление не успешно.Вече съм решила да опитам нещо друго.Мели ако може да ми пишеш и ти имам нужда от мнение защото пръснахме много пари но резултат никакъв даже и във Варна не ти обясняват защо какво и как.Казват ще опитате пак Икси а не ги интересува какво ни струваше на нас цялата тази процедура.Благодаря на всички ако ми напишат нещо по въпроса защото съм много объркана.
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Мира, диагнозата астенозооспермия е в много широк диапазон, така че ако конкретизираш параметрите на вашата спермограма на Мели ще й е доста по-лесно да коментира вашия случай. Успех и скорошно забременяване!
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
Здравейте д-р Даскалова,
Бихте ли ми казали мнението си за следната спермограма:
 период на полово въздържание - 4 дни
 обем на еякулата 5,0 мл
 pH 7,9
 цвят: нормален
 вискозитет: нормален
 време на втечняване: 30 мин.
 концентрация на сперматозоидите: 18,6 млн/мл
 общ брой на сперматозоидите: 93 млн
 обща подвижност 59%
   с нормокинеза 48%
   с хипокинеза 11%
   с акинеза 41%
 аглутинация: не
 агрегация: не
 Морфология по Крюгер: сперматозоиди с нормална морфология 14%
                       сперматозоиди с отклонения 86%
Заключение: Лека олигоастенозооспермия.

Благодаря предварително за коментара.

П.П. Спермограмата е правена в клиника по стерилитет.
*

    Мира

Здравейте.Ето спермограмата на мъжа ми.Обем:3мл.pH-8`3 Сперматозоидна концентрация-47млн./мл. Сперматозоиди с нормокинеза:31% Сперматозоиди с хипокинеза:6% Сперматозоиди с акинеза:63% Аглутинати на поле:5-6 Заключение:АСТЕНОЗООСПЕРМИЯ. Много много ще бъда благодарна ако ми кажете какво лечение може да се приеме във нашия случай.Объркани сме след като миналата година не беше успешно нашото ИКСИ във Варна.Нека някой да ми пиши ако е възможно лечение за да упеем по естествен път да си имаме бебче.БЛАГОДАРЯ на всички който се включат.
Здравей Мели,
Моля те кажи какво мислиш за спермограмата на мъжа ми. Ясно е че не добра но дали ще е пречка? Дали и какви витамини ще ни препоръчаш? Аз съм с поликистоза и съм на стимулация с Клостилбегит поради липса на спонтанна овулация.
 
обем на еякулата - 3.6
PH - 7.8
цвят - нормален
вискозитет - нормален
време на втечняване - 30
концентрация на сперматозоидите - 75 млн/мл
общ брой на сперматозоидите в еякулата - 270 млн
обща подвижност на сперматозоидите - 31%
сперматозоиди с нормокинеза - 19%
сперматозоиди с хипокинеза - 12%
сперматозоиди с акинеза - 69%
брой нормокинетични сперматозоиди/мл - 14 250 000
общ брой нормокинетични сперматозоиди - 51 300 000
аглутинация на сперматозоидите - не
агрегация на сперматозоидите - не
левкоцити - 4-5
епителни клетки - < 1
еритроцити и др. - не
желатинови конгломерати - не
сперматозоиди с нормална морфология - 9.5% (нормални стойности >=14%)
сперматозоиди с отклонения в морфологията - 90.5%
сперматозоиди с главични дефекти - 32.5
сперматозоиди с шийни дефекти - 14
сперматозоиди с опашни дефекти - 19
сперматозоиди с цитоплазматичен остатък - 22
клетки на сперматогенезата - 3%
Teratozoospermia index - 1,48 (нормални стойности <= 1,6)

Мерси предварително :)
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Здравейте Д-р Мели,
моля, Ви да си кажете мнението по спермограмата на мъжа ми:

Аладина, спермограмата е прилична, с дребни отклонения, заради които на човека му е изписано лечение. Ако не го е видял уролог, нека отиде на преглед - профилактично,  а и заради леко повишения вискозитет, сравнително бавното втечняване на еякулата (макар и в норма) и наличието на окултна кръв. Помислете с колегите за посткоитален тест, който има практическа стойност при леко повишените антиспермални антитела и понижената подвижност. Аз бих потърсила и обща причина за оксидативния стрес в контекста на малко наднормения SDI - примерно затлъстяване, пушене, повишено кръвно налягане, професионални вредности и т.н. Ако има такива фактори, успоредно с антиоксидантното лечение може да се помисли и за коригиране на диетата, преминаване към хранене с естествени източници на антиоксиданти, да се откаже цигарите, ако пуши, да се регулира кръвното, да се оптимизира теглото и т.н. според причината.

По причините от твоя страна за двете неуспешни бременности едва ли се налага да коментирам.

Желая ти успешна следваща бременност.  :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
И аз да попитам нещо  :D
Мели, техниката swim up за обработка на сперматозидна проба винаги ли се прилага от ембриолозите или е само една от възможните такива? Да считам ли, че ако материалът не е обработен чрез swim up, обработката е незадоволителна? В кои случаи се/не се прилага swim up и зависи ли начина на обработка от характеристиките на матириала?

Грейс, има много и различни методики за обработка на еякулата, които зависят от целта на обработката (за какво ще се използва финалната фракция сперматозоиди), показателите от спермалния анализ, резултат от предишни обработки, техническа обезпеченост на лабораторията, опит на ембриолога и т.н.
Важното е да се обработва, а не да се ползва необработена сперма за АРТ.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Здравейте д-р Мели!Моля да ми дадете мнението си за спермограмата на приятеля ми:
обем 3ml
pH 8.5
вискозитет-завишен
сперматозоидна концентрация 85млн/1мл
общ брой нормокинетични сперматозоиди-64млн
сперм. с нормокинеза-25%
сперм. с хипокинеза -25%
сперм. с акинеза-50%
масово адхедирани сперматозоиди
левкоцити-7-10Lu на зрителното поле
много слуз,макроскопски пресечки и аглутинати

Вал, показателите са влошени, макар и не драматично, затова трябва да се потърси причината и после да се предложи лечение (или АРТ при неуспех от лечението). Първо да го прегледа уролог и после всичко останало.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Мислиш ли ,че с такава спермограма може да забременея по естествен начин? Правим опити вече 2г. и половина, но без резултат. Имаме едно дете на 15 г. Съпругът ми пие вит.Е и Трибестан от близо един месец.Трябва ли да пие още нещо.Сега ще правим инсеминация.Дали имаме шанс да успеем?
Спермограмата е правена в Клиника по репродуктивно здраве "Надежда".

Силви, с тези показатели при инсеминация имате реални шансове. Спермалният анализ, за голямо съжаление, не е метод, който може да даде отговор на въпроса - може ли с такива показатели да се получи бременност. Само може да се прогнозира с някаква относителна вероятност какви са шансовете. Разбира се, колкото повече показатели са в норма, толкова са по-големи изгледите за успех.

Успех на процедурата!  :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Здравейте,д-р Мели.Диагнозата на съпругът ми е астенозооспермия и тератозооспермия/така мисля,че бяха термините,извинете,ако бъркам/-намалена подвижност и нарушена морфология.Според Вас при това положение имаме ли шансове за естествено забременяване,или не?Предварително Ви благодаря за отговора.

Термините са правилни, не бъркаш, но само по тях нищо конкретно не мога да ти кажа. Ако ми напишеш и стойностите, ще съм ти по-полезна.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Здравей Мели :DИсками се да те попитам  кои са най важните неща в една спермограма позволяващи бременност по нормален път-благодаря
Свободата означава да чувстваш това, което сърцето ти желае, независимо от мнението на околните.Паулу Коелю
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Май е резултатите са доста отчайващи.. :x
Споменаха нещо за ИКСИ..
Много моля да ми дадете съвет. Тази морфология може ли да се повлияе по някакъв начин. За съжаление е по-лоша от миналия път СГ по вс. показатели с изключение на подвижността. Какво да правим оттук нататък?! :balk_146:

Златулка, без да се отчайваш, явно ситуацията при твоето момче не е отлична, но пък и не е ужасно лоша. Момичетата са ти отговорили защо са се получили разминаванията в морфологията на сперматозоидите. Ти сама вече правилно си се насочила към уролог, така че смело напред и успех. :)

Ако пуши, кажи му, че съм му забранила.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Здравейте,
Четох доста по форумите, но не всичко мога да разбера. Разбирам обаче че проблема ми е сериозен и моля за някаква предварителна информация и направление какво да правя, ако е възможно нещо да се направи по въпроса.
Преди няколко месеца си направих спермограма и се оказа че няма наличие на сперматозодиди. След това направих още 2 след спазване на всички процедури на различни места - включително и в клиниката за репродуктивно здраве на Щерев и пак - диагноза азооспермия. Отидох в Александровска болница и ми направиха биопсия да вземат материал и да видят спермогенезата. Днес си взех резултатите, но изглеждат според това което четох до сега отчайващи:

"В 67% от изследваните каналчета (108 общо)на изпратената биопсия не се намират герминативни клетки. Отчита се наличност на малък брой сперматоцити в 32.40% от каналчетата.
Около 90% от каналчетата са с намален тубуларен диаметър и високостепенна стеноза. Всички каналчета са с дифузно задебеляване на базалната мембрана.
Открива се в умерено изразено фиброзиране на интерстициума и сраствания в групи от атрофични каналчета при умерено изразена хиперлазия Лайдингови клетки (Leydig score = 4).
Матурационен арест на ниво сперматоцити (32.40%).
Тубуларна атрофия по Sigg: IV"

Може ли да ми кажете има ли известно някакво лечение и има ли смисъл от такова въобще?
Благодаря Ви предварително

Даниеле, положението не е добро, както сам вече си разбрал. Въпреки матурационния арест и напредналата атрофия понякога има смисъл да се опита лечение и в някои случаи се получава известно възстановяване на сперматогенезата, доколкото да може да се пристъпи към АРТ. Прогнозата обаче зависи от причината за проблема, първо тя трябва да се открие и изясни и тогава да се мисли за лечение.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

    Zlatulka

  • *
  • 2153
  • Спермограма се прави САМО в клиника по стерилитет!
Re: Мъжът (или жена му) пита, ембриологът отгов
« Отговор #198 -: Май 22, 2007, 11:31:29 am »
Мели, благодаря ти за отговора. Да, за съжаление той пуши и ще трябва да впрегна всички усилия да го убедя да спре, което не знам точно как ще стане :(. Все пак има ли някакъв начин за подобряване на морфологията? Искам да знам за да не се бавим повече и да пристъпя към изследвания за да скъсим периода на чакане и да мислим откъде да вземем парички за икси..
« Последна редакция: Май 22, 2007, 11:33:20 am от Zlatulka »

Мъжът (или жена му) пита, ембриологът отговаря.
« Отговор #199 -: Май 23, 2007, 22:31:34 pm »
Здравейте, д-р Мели, моят съпруг си направи за първи път спермограма и се оказа, че има отклонения от нормите.Ще ви бъда много благодарна ако ми обясните резултатите му и  възможностите за лечение.
повишен обем на еякулата 6,2
повишен вискозитет 5
наличие на слузни полекла
нарушена морфология (с нормална морфология са 12%)
подвижността е нормокинетични - групи а и b 57%
               хипокинетични - групa c 6%
               акинетични - група d 37%
Това е заключението, всичко останало е в норми според изследването
Благодаря ви много!