0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Габи, засега по едно бурканче на Хип от малките - по 125 грама. понякога му додавам малко мляко, но Марти не е пример за подражание. късно е захранен, прекъсвах му захранването с нови неща за 2 седмици, работя бавно заради алергията...

Донкините чедета и малкото мармотче са с 12 дни по-големи само, но вече ядат месо, че и други работи, а ние още знаем ориз, тиква и картоф само.
« Последна редакция: Януари 19, 2007, 22:43:55 pm от jam »
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Аз ако Юлия изяде 1/3 от бурканчето се радвам та Марти оак е по-добре от нас. Май наистина ще зарежа за малко пюретата и ще опитам с каша, че този месец нищо не е качила.


*

    sami

  • *****
  • 1148
  • Обожавам малките ми куклички!!!!!!!
Здравейте мамита!
Искам мда ви попитам
от кога мога да започна да давам пюре от
картофче и морков?
За сега ядат само АМ с оризова каша,сокче и каша ванилиа.


http://www.zdravei.bg/videos/id_6940/title_v
torija-rojden-den/http://bg-mamma.com/ticker/69256
*
Сами, в срвнение с повечето от нас ти си започнала малко по-рано да захранваш. Твоите момичета са на 4 мес. и по принцип можеш да им даваш пюрета. Зависи кога точно си заменила с каша едното млечно ядене. Хубаво е да мине един месец преди да замениш още едно с пюрета.

А каква е тая ванилова каша?


Момичета да ви се похваля днес за първи път си изядохме картофа без възражение :D Да чукам на дърво и утре да е така. Целувам ви и ви благодаря за търпението и съветите. :thankyousign:
*

    sami

  • *****
  • 1148
  • Обожавам малките ми куклички!!!!!!!
Здравейте!
Габи,грешката е моя,не каша ванилия,а кремче ванилия.
На кутията пише от четвъртия месец.


http://www.zdravei.bg/videos/id_6940/title_v
torija-rojden-den/http://bg-mamma.com/ticker/69256
*
Sami, на кутията може и да пише 4м. ама по-добре му разгледай съдържанието на това кремче. Нали знаеш: не трябва да има пшенично нишесте (брашно), яйца (може само твърдо сварен жълтък в кашата от 6ия месец), мляко, остри подправки.


*
jam,
По повод на предишното ти питане – инстантната каша от елда на Хип е със знак А* - храна подходяща при алергия, приготвена само от специално подбрани продукти.
Предполагам, че имаш този списък, но да ти го дам за всеки случай – Готови храни и рецепти за алергични дечица.

За варенето на картофите – аз ги варях обелени и нарязани на кубчета, защото стават бързо и равномерно сварени. Идеята на варенето в малко вода е да може да не се изхвърля водата, а цялото й количество (с всичките вещества, преминали в нея при варенето) да се използва при пасирането.

NinaE,
Преди да въведеш глутен, дай първо една-две безглутенови каши или пюре с просо или елда. Аз дадох месото около месец преди глутена.
Бях ти писала да намаляваш намаляваш плодовото пюре, докато стигнеш до каша, приготвена само с вода. Това не е задължително. Просто мисля, че готовите разтворими каши съдържат достатъчно захар, за да се приготвят само с вода. Но, ако Алекс я предпочита смесена с пюрето и не е съгласен да му намаляваш количеството, давай кашата, както я предпочита.

gabi32,
Чела съм материала, който си цитирала за диабета, както и всички статии на този сайт. Там просто са цитирани две проучвания. Две от стотиците, може би, на тази тема. Пък и заключението е повече от ясно: „След 2 десетилетия на проучвания, самите причини за диабет 1 тип още не са известни. До сега е имало много теории, по които са се увличали притеснените родители, и никоя от тях не се е оказала вярна.” Не мога да ти дам повече инфо по въпроса, но не мисля, че прекалено късното захранване с глутен е опасно.
И не се шашкай, че Юлето яде малко пюре – особено ако го даваш след млякото. Давай толкова, колкото иска. Не е задължително да заместиш цяло хранене! Спокойно можеш да пробваш с каша. Няма определено време, за което детето да започне да яде по-големи количества – при всяко дете е различно. Най-добре е да оставиш твоето само да реши кога иска повече.
Моят Стефко много късно – чак на 11 месеца – успя да изяде цяло пюре от 190 гр. Но продължавах и да го кърмя, де.

Silwi25,
Има деца, които предпочитат само домашни сокове и пюрета, други пък предпочитат само купени, трети – не подбират.
При замразяване и притопляне се губят част от полезните вещества, но е безкрайно удобно. Найлоновите пликчета за лед, които аз ползвам, са марка “Fino” – на опаковката (също найлонова, синя на цвят) пише „кубчета за лед”. Вътре са 9 пликчета с по 28 сферички, общо 252 бр. Цената на една опаковка е около 1,00 лв.

gybka,
Щом сте само на кърма, пробвай в началото да разредиш кашата (безмлечна) с кърма, за да е познат вкусът на бебето. В началото се прави и по-рядка консистенция, пак за да е по-близо до кърмата. Иначе може и с вода, ако бебето я харесва. Пробвай различни варианти и виж кой се приема най-добре. Моят син в началото отказа домашните каши, независимо от консистенцията им и дали са с вода или кърма, но ги включих на малко по-късен етап и до ден днешен ги яде с удоволствие. Разтворимите каши винаги съм приготвяла с вода, а домашните смесвам с плодово пюре или плод.
Някои от готовите млечни каши са с адаптирано мляко, други – с пълномаслено.

Cvetelina,
Не се притеснявай от педиатърът и от свекърва ти – щом е енергичен бебко, значи има от къде да си набавя енергията. Схемите за хранене по месеци са ориентировъчни. Нищо няма да му стане на детето, ако закъснееш с някоя и друга седмица, примерно, с въвеждането на месото. Според мен, имаш много време пред себе си, но ако толкова държиш бързо да въведеш месото, можеш да дадеш „Тиква с ориз и пилешко месо” на „Sunval” или „Тиква с пуйка” на „Hipp”.
Добре е, че сте си изяли картофа днес, но изобщо не е нужно да даваш всеки един нов зеленчук самостоятелно. Никакъв проблем не е, ако е смесен с някой познат и харесван от бебето вкус. Както е писала Вени, смесваш всеки нов зеленчук със стар, като постепенно променяш съотношението – увеличаваш новия и намаляваш харесвания.

sami,
Спокойно можеш да започнеш пюре от картофче, морковче, тиква и други зеленчуци. Дори и да не си заменила никое млечно хранене. 


На въпросите за нишестетата и киселите:
- Давала съм няколко пъти „Царевин”, смесен с плодово пюре.
- В „Билла” се продава оризов грис, а на „Милупа” има царевичен грис.
- Готови нишестета и кисели
Едната марка, която знам, е „Лапа-лапа” на „Радиком”: кисели в кутия (млечно-плодов, екзотик, касис, ябълка); кисели в плик (ябълка, ягода, праскова, горски плод) и десертни нишестета (ягода, малина, лимон, ванилия, кайсия, праскова, портокал, вишна, горски плодове, шоколад, карамел, сметана, царевично натурално, пшенично натурално).
Другите са на „Биосет” : десертни нишестета (ягода, малина, лимон, ванилия, кайсия, банан, праскова, портокал, киви, какао, шоколад, карамел, царевично нишесте, пшенично нишесте) и натурални десертни кисели (вишна, ябълка, портокал, лимон, екзотик).
- Още рецепти за кисели – тук и тук.

Аз не мисля, че един кисел е по-доброто решение, отколкото каша (инстантна или домашна), смесена с плодово пюре или намачкан/настърган плод. Затова и до ден днешен не съм давала кисели.


cygnus,
Когато кашата се приготвя с кърма, трябва веднага да се даде на бебето, иначе се втечнява много бързо.
Нещата, които си писала за „Хип”, са верни (с изключение на това, че по-голямата част от пюретата съдържат мляко), но на мен пък ми е правило впечатление и друго. На доста от техните пюрета означението „от еди-кой си месец” на етикета на немски език не отговаря на етикета на български (винаги с 1-2 месеца по-рано). На теб това какво ти говори?
Някъде бях чела, че една майка се обаждала на вносителите на „Хип” и й гарантирали, че пюретата се правят с адаптирано мляко, а не с пълномаслено. На сайта на „Хип” на руски, за кашите пише така – „приготвени на основата на млечна смес, адаптирана за нуждите на бебето”, след което в скоби пише – „сухо обезмаслено краве мляко” или „обезмаслено мляко на прах” + захар + витамини и т.н., а за съдържанието на зеленчуковите пюретата на същия сайт, както и върху етикетите на бурканчетата на български, си пише – „пълномаслено прясно мляко”.
Иначе всички деца по default са предразположени – нали затова изобщо има постепенно захранване. Има деца, които получават алергичен шок и от адаптирано мляко. Принципно, от къде знаеш, че твоето не е от тях, докато не опиташ?
И друго си мисля – за да има толкова ясно разграничение на бебешките храни на безглутенови и глутенови и на безмлечни и млечни, значи не е толкова безобиден въпросът, колкото се струва на повечето майки. А съм сигурна, че ти отдавна не се сравняваш с тези „смелите” в градинката.
Чела съм и за лекари, които препоръчват бебето да опитва от всичко, че, ако има алергии, те да се проявяват от рано, че да се знае, че ги има.

Имам приятелка, която, въпреки че беше чела за късното захранване, захрани бързо, пренебрегвайки доста от принципите (като последователност, като видове продукти). Два месеца по-късно, съжаляваше сто пъти за това, след като беше научила, че самата тя като бебе е била кърмена до 2-годишна възраст и е била захранена на 10 месеца с бананова каша. Не казвам, че това е правилното.
Добре е, че имаме достъп до информация и четем – така мисля аз. Всяка майка решава за своето дете. Добре е, когато това е „информиран избор”.
Наистина има много противоречиви схващания за храненето, не само на децата, но и на възрастните, но аз предпочетох да следвам съвремените теории и практики, отколкото тези, отпреди 20 години. И, въз основа на прочетеното, предпочетох също да се съобразявам със собственото си дете. Да предлагам различни храни, а той да избира коя и по колко да яде.
А за това, кое ще се окаже по-опасно в бъдеще – „Поживем, увидем!” – казват руснаците.
*
Фактори, които разрушават витамините, са светлина, топлина и въздух.
Основните правила за запазване на водноразтворимите витамини са:


1. Съхраняване на плодовете и зеленчуците на тъмно при температура 1-5 градуса и относителна влажност 80-90%.
2. Избягване на повторното замразяване и затопляне на продуктите.
3. Измиване на продуктите непосредствено преди употреба или обработка.
4. Нарязване на по-едри късове - така общата повърхност на контакт с въздуха ще е по-малка.
5. Съкращаване на времето от обелването и нарязването до последващата обработка.
6. Съкращаване на времето за термична обработка - продуктът да се поставя не в хладка, а във вече кипяща вода.
7. Избягване на честото разбъркване.
8. Желязото и медта разрушават витамините - да се използват никелирани и емайлирани съдове или от неръждаема стомана.

Източник:
Справочник на витамините
*
Верди, етикирането за възрастта ми говори следното:
Според международния кодекс и допълнително хранене не трябва да се етикирани, рекламирани и комерсиално предлагани за деца под 6 месеца. ( СЗА 39,28  , СЗА 54,2 2001). Сега като сме в EU и нашите етикети вероятно ще се актуализрат. В интерес на истината само 2 пюрета съм дала , които отговарят точно на надписа - ябълка и ябълка и морков (да не говорим, че тях педките ги препоръчват и на 2  :x :x :x). Всички останали съм ги дала след минимум 1 или 2 месеца повече навършени от това, което пише - на практика след 6. А спанакът независимо, че е БИО и пише след 4 месеца ще дам след 8 и повече. Ако на това му викаш смела майка :) Иди виж в мамата какво ядат юнчетата и юлчетата, майкитеим четат и се информират също, остави неинформираните майки по градинките.
По отношение на млечната съставка на пюретата - не съм биоорганик за да знам каква преработка е минало това мляко. Знам че е в минорни количества, HiPP също предлагат и  мляко за деца над 4, 6 и т.н месеца, над 100 години компания са, продават се във всички EU с един и същ състав и са преминали през всички здравни институции на съответните, така че не мисля, че давам нещо вредно с тях, напротив. Нека някой си сложи ръката на сърцето и да каже има ли пюрета, на които да може да се довери повече, отколкото на тази на HiPP? (те май трябва да вземат да ми платят нещо за тоз постинг :) :) :))Това са единствените доскоро БИО продукти у нас. Всеки от нас си има различни паранои за вредност - за едни е това, за друг онова. В интерес на истината педитата ни са разрешили доста отдавна всичко, което ние с месеци не смеем да дадем, така че вече въпрос на интуиция и вътрешно чувство кое и кога ще се даде след като става въпрос за месеци след като е казано от педиатърът че може да се дава (поне според моето де). Аз лично не бих дала скоро домашно приготвено пюре с продукти от пазара, а виждам че всички дават и децата ги ядат с удоволствие. Не знам дали бъркам, това ми е усещането никого не съдя нито укорявам. Не зная в какви почви са расли, покрай коя магистрала или промишлено предприятие, с какви торове са торени - в България  пък и кой от къде още са внесени и с какъв контрол и т. н. с какво са обработвани да бъдат съхранени повече време, спирам да пиша да не вменявам допълнително  паранои... Тук, където живея няма БИО магазинче (за София чух че има), а пролетта съвсем друга треска ме тресеше за да съобразя да сеят на мястото каквото им поръчам :)
Така, че не мисля, че захранвам смело - вярно започнах на 4 месеца и половина но почти месец ядяха само ябълка и морков, после половин месец и тиква и круша. На практика заленчук дадох на почти 6 месеца. Не знам дали е рано, но изключително плавно и слава Богу досега не са имали проблем с храненето. Затова всяка майка се информира на max и преценя със собствения си усет, ръководена от собственото си дете и неговите предпочитания!
« Последна редакция: Януари 23, 2007, 10:40:17 am от cygnus »
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
то малко офф-топик, ама да споделя от дочутото в градинката :)

бебе на 4,5 месеца. захранено с пюре "Зеленчуков букет с капия и масло" на Ганчев. след 5 дни, майката гордо сподели как направила супичка с фиденце, пасирала му я, и сега се чудела дали да не тури и малко сухар за сгъстяване, преди да му я даде. давала му да си близне от нейната салата Снежанка. с нетърпение чакала да стане на 5 месеца, че да му дадяла месото вече...

бе кво правиме ние тука? :)

Verdi, пак въпрос от неукия - тия формички за лед, които описваш, са пликчета, нали? ако да - как успяваш да напъхаш и да извадиш после пюрето от там? ние сме ползвали веднъж за лед, водата лесно влезе, но после бая зор видях да извадя бучките лед - сигурно аз нещо не схванах чалъма.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Става и в обикновенни формички - като се замръзят хубаво ги изсипваш в пликове за фризер и готово!
Матей - 1.04.2006 г
*
Верди, Вени, Гане, Ния и другите по-големички за глутена кога? Спомням си че питах и ми казахте края на осмия месец ама понеже дойде време имате ли нещо против да обсъдим темата - защо тогава, какво ако по-рано и какво ако по-късно? С какво го въведохте и как?
*
cygnus,
Моля да ме извиниш, ако съм те обидила неволно. Нито пък съм искала да те съдя и да те упреквам като смела майка. Напротив, имах точно обратното предвид – че си много, много по-информирана и отговорна от майките в градинките.
Аз съм споделяла тук, че ми се е случвало да забравя, че въвеждам една храна и на другия ден да дам друг вид. В началото домашни пюрета съм си правила само с продукти от градината на свекърва ми.
Колкото до пюретата на „Hipp” – моето дете прояде с тях и ядеше основно тях почти до едногодишна възраст. За млякото – просто се разтърсих из нета, за да си изясня точно как стои въпросът. Примерът с приятелката ми дадох точно, за да илюстрирам, че всяка майка си взема решенията сама – тя е човек, който, въпреки че чете много в кърмаческия форум на бг-маммата, където почти всички захранват след 6 месец (или поне казват така), реши да захрани детето си по-рано и доста бързо, според мен, бебето започна да яде от тяхната храна.
Наистина се обърнах към теб, но разсъжденията, които споделих, са по принцип.
Извинявай още веднъж.

jam,
Напъхвам пюрето в пликчетата с помощта на една малка дървена пръчица (малко по-дебела от шиш за месо и без остър връх; преди време си купих суха смес за бухти и тя беше в кутията – реших да си я запазя и сега ми влиза в чудесна употреба) и с изгонване на въздуха нагоре, а на пюрето надолу – чрез притискане с ръце. Подреждах пликчетата във фризера, лежащи едно върху друго, като между тях слагах по една салфетка, за да не залепнат едно за друго.
Вече замръзналите кубчета се вадят много лесно като изрежеш с ножица найлона между тях.
Дано ти е станало ясно от обясненията ми.

*
Оф бе Верди, що остана с впечатление че съм се обидила??? Няма такова нещо :) Виж за глутена какво съм питала след тва, че ми е зор?
« Последна редакция: Януари 23, 2007, 12:22:47 pm от cygnus »
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Дони, тъй като Алекс е предразположен към алергии, аз нарочно изчаках малко повече за глутеновите каши, тъй като ги дават като силен алерген. Въпреки че в интерес на истината с тези каши съм имала най-малко проблеми.
"Важно е до 5-6 месечна възраст да се избягват високо алегизиращи храни като яйца, риба, портокали, домати, съдържащи глутен брашна, особено при наследствено обременени с алергични заболявания деца.
Когато липсват готови пюрета или храната на детето се приготвя в къщи, по-добре е през 5-ия месец да се започне с безглутенова оризово-млечна каша или с млечен кисел – приготвен с картофено или царевично нишесте, а следващия месец да се добави млечно-зеленчуково пюре.
Ако сме захранили детето със зеленчуково пюре, с което сме заместили 1 кърмене, то след месец – през 6-ия месец, заместваме постепенно още едно кърмене с млечно-брашнена каша или с плодово-млечна каша (кисел). Ако през 5-ия месец е захранено с каша, през 6-ия месец се дава пюре. Кашите и киселите също трябва максимално да се разнообразяват. Вече могат да се дават и смесени, съдържащи глутен брашна. По този начин се избягват евентуални рискове от недоимък на отделни вещества. " 
Това е от книгата на Лиляна Трифонова мисля. Не съм 100 % сигурна, тъй като аз имам само разпечатки за захранването, но не знам от къде е. Но това е, което ми даде моята педиатърка, която е привърженик на късното захранване.
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
аз започнах с кашите към 5-6 месец  с Фризо и Слънчо за следобедна закуска. малко по късно започнах с жълтък. на кутиите пише за деца над 4 месеца.Следобедна закуска силно казано за бебе, но имам предвид че обедното бях заместила вече с зеленчуковото пюре с жълтък.
17.01.2005                                                                              21.11.2013
Дони, аз бях решила на 8 навършени месеца като следно артметично между двете теории / да ги наречем/, че след шестия вече можело или да се изчака до десетия! Но реално въведох следата на осмия, т.е. на 7.5, защото трябваше нещо да му дам да се занимава, докато вечеряме, че ни гледаше в устата!
Матей - 1.04.2006 г
*

    muckata

  • *
  • 14
  • мама за чудо и приказ
лелее,момичета ако не бяхте вие,как щях да захраня.моята дъщеря се казва Ема и е на 5 месеца и 3 дена,ще захранвам от другата седмица,досега сме само и единствено на Аптамил.Чета ви от много време и сте ми изключително полезни.ще захранвам с картофче.
ако ми изникнат въпроси ще търся помощ.
 :P
Матей - 1.04.2006 г