0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Нашите бебета и деца - 5 тема
« Отговор #220 -: Май 13, 2022, 08:59:57 am »
Говорете ми, говорете.

Аз съм си самодостатъчна на моменти. Обичам да съм сама в къщи да ми е тихо, да се мотая. Да пия кафе на терасата, сама! И това ще стане. Нали гледам Моника. Тя на 6 още ни оставяше сами и ходеше да играе сама в стаята си. Нещата се променят, знам но в момента искам тишина.
Аделина мина през тръшкането, Габриела реши че е неин ред и от снощи реве и се тръшка. Тази сутрин рева до почервенява е, защото искаше да изхвърли точно определен памперс, а го е изхвърлила Ади. Почервеня, захласна се, отиде да рови в боклука да го хвърли и тя 🙄


*
Re: Нашите бебета и деца - 5 тема
« Отговор #221 -: Май 13, 2022, 09:09:35 am »
Маги, това с точно определеното ми идва в повече. На Симеон мога да му обясня в повечето случаи, но малкото...вчера плака за лопатка. Има 2, които са абсолютно еднакви. И като започне с 'Моа, моа (аз, мен на френски) и направо, а още не може да ми обясни кое иска той. Другото ми любимо е 'пам', тоест сам. Всимко е пам.
Ако не плачат за нищо и не се опитват да се претрепят или за избягат, аз нямам против да са около нас, даже ми е хубаво.
*
Re: Нашите бебета и деца - 5 тема
« Отговор #222 -: Май 13, 2022, 10:00:47 am »
Минавам само да се похваля, че Криси е приета на ясла. Ще имам 1 почивен ден на всеки 2 месеца, юхуууу

Re: Нашите бебета и деца - 5 тема
« Отговор #223 -: Май 13, 2022, 11:11:38 am »
Честито, Лято! И аз съм със същата хвалба  :D И Дари я приеха за 1-ва градинска група. Дано да свикне лесно и да и е приятно да ходи 😁
*
Re: Нашите бебета и деца - 5 тема
« Отговор #224 -: Май 13, 2022, 14:14:33 pm »
Благодаря, Мише. Честито и на Вас :)

*
Re: Нашите бебета и деца - 5 тема
« Отговор #225 -: Май 13, 2022, 21:25:08 pm »
Честито на приетите, пускайте тото с този късмет! Нас не ни приеха, но аз и не бързам да я пускам, много малка ми се струва. Иначе по изчисления бяхме с 20% процента шанс. Вас с колко точки ви приеха?
Re: Нашите бебета и деца - 5 тема
« Отговор #226 -: Май 13, 2022, 23:49:45 pm »
Робин, честито и лека бременност! Наистина е мъничка София, макар че с бъдещо бебе, би ви било голяма помощ.
Аз много държах да е към 3г, за да разбира и да може да ми казва как се чувства в градината и как се държат с нея. Много ме е страх покрай всички истории. А и тя е много обгрижвано дете (като всички наши) и много се притеснявам да не се чувства изоставена или неразбрана. Но тя дори и сега всичко "порти"  :D и разказва, камо ли след 4 месеца. Ще имам информатор отвсякъде  :D А и няма да съм на работа, така че ще съм на 100% на линия за адаптационният период. За това исках и да я приемат тази година, иначе обмислях и следващата. Но мисля, че така ще е по - добре и за двете. Даже я водих да и покажа градината отвън (страхотна е материалната база) и бяха излезли всички дечица да си играят, тя поиска веднага да я оставя. Щяла да спи, да яде там, да си играе в двора с децата. Надявам се и като започне да ходи, да си запази ентусиазма.  Нас ни приеха с 13т., първо желание. За двете градини, които исках, калкулатора ми изчисляваше шанс 66%, но за градинските групи е много по - висока вероятността. Гледах за същите градини яслените групи, никакъв шанс. Те децата с 14т. бяха повече от свободните места.
*
Re: Нашите бебета и деца - 5 тема
« Отговор #227 -: Май 14, 2022, 20:47:59 pm »
Мише, а вярно ли, че като има атопичен дерматит Дари и я пишат с "хронично заболяване" и има повече точки от другите деца? Поне така се оплакваше една майка.
Мина нашата консултация по сън. Аз такава горда тръгвам да обяснявам на момичето как последните два дена съм набарал интервала за будуване, че е станал 3часа и 45 минути. Че сме минали така на две дремки. Видиш ли половината работа съм я свършила 😁 А тя ми каза, че Матей има хронично недоспиване. Факт, затова се свързахме с тях, не заради начина на приспиване. И че всъщност трябва да работя за скъсяване на интервалите на будуване, а не удължаването им. Общо взето трябва да увеличим съня на денонощие с около 3 часа и то да има непрекъснат, а не накъсан сън.
Като ми каза, че ще намаляме интервалите и детето нямало да протестира, признавам малко се засмях, мислейки си "Ела,да ми видиш детето. То иска на 3 часа и 45 да заспи". Казах й,че малко тъпо от моя страна, но тръгвам с очакване за неуспех, защото просто не можех да си го представя. Тя ми обясни за сигналите за сън, които ще следим. И се разбрахме във вторник да започваме. Да, ама ние решихме да пробваме от днес да видим. Спазихме време активно бодърстване, време пасивно. И изведнъж детето започна да показва признаци за сън. След като бях скрила светещите играчки и такива, които да го стимулират, макар и образователни. Пробвахме и заспа час по-рано. На последната дрямка пак така. Не се отрази на продължителността на самия сън. Пак се събуди на 30 Мин, но вместо да му се падне да си ляга в 10 вечерта, заспа в 20:30. Ясно, че една птичка пролет не прави и, че няма как да очаквам промяна в продължителността на съня, просто останах изумена как той заспа без протест, когато хванахме моста за сън 🤯
Иначе, Слънце, наистина ще правим фейдинг и някакъв baby sleep, но това ще го говорим след10 дена, в които трябва да оправим режима
Бъди промяната, която искаш да видиш в света
*
Re: Нашите бебета и деца - 5 тема
« Отговор #228 -: Май 14, 2022, 21:07:16 pm »
Чудесно е, Тери, че ще се наместите. Децата са малки машинки, колкото и да не ни се вярва и просто трябва да намерим вярната програма. Вярвам, че така всичко ще си дойде на място.

Честито на приетите на ясла и градина.

Робин, и тук честито. Чудесно е с породени. Поне така съм чувала :D

Слънце, вас учат ли ви как да се оправят режими, но на едно дете при наличие на 2. Тоест как да бутна на Бобо, за да наместя на Сими. Бобо не си доспива и характерът му се обостря още повече, а заради това и Сими не си доспива.

Аз осъзнах, че като съм сама с децата ми е по-лесно да ги гледам и те слушат повече. От 1ч съм се изпънала, пия вино и си говорим с децата, като ги научих да ми наливат вино и да носят вода. Вече е истинска почивка.
*
Re: Нашите бебета и деца - 5 тема
« Отговор #229 -: Май 14, 2022, 21:22:26 pm »
Тери,бейби слийп методът е адаптиран мек "вземи -остави" на Т.Хог,ако си чела Ръководството за недоспали родители.Рев има,има и истерии,трябва да си готова.Но се прави рестарт и овладяваш положението.Фейдингът е най-мекият ,без сълзи и премахва всякакви асоциации.Но само фейдинг е мноого бавен и може да направиш много грешки само по него .А при зъб ,болест,направо е обречен.Тя по фейдинг ще махне гърдата и други асоциации,а по бейбислийп ще го учи да спи сам.Аз в момента уча този метод ,за деца до 3 г е приложим .
Мостчето за сън е изключително важно.Ти ако си на концерт на АСДС и се върнеш,кога ще заспиш?Веднага няма да стане,същото е и при детето .Ще успеете,но изпълнявай всичко.За негово добро е,научи ли се да спи сам без гърди и т.н.,ще спи спокойно и пълноценно .
Павла,имахме седмица за сиблинги.По принцип често се бърка бебешки пубертет с хронично недоспиване и от там кривене и разни чупки.
Какво точно и от колко до колко часа искаш да бутнеш ?Може напред,може назад да се бутне режим.Може и с напасване към ритъмът на семейството .
Робин,честито!
*
Re: Нашите бебета и деца - 5 тема
« Отговор #230 -: Май 14, 2022, 22:20:55 pm »
И аз не знам. С половин час и за двамата. Ей сега излизат ваканция и ще  се наместим предполагам. Иначе знам, че е от липса на сън освен характер.
Re: Нашите бебета и деца - 5 тема
« Отговор #231 -: Май 14, 2022, 22:25:25 pm »
Слънчице, под мъчим се имам предвид, че първо започнах да го приспивам много трудно.  Преди ми отнемане между 2 и 5 мин през деня, а вечер около 10-15. Преди около месец и половина започна да ми отнема мнооого дълго време , над 30 мин да речем. Започнаха нощни будувания, ранни събуждания. Увеличих  интервали, но няколко пъти изобщо не можах да го приспя за първата дрямка и спа по един път. Сутрин издържаше интервала без проблем, но 2 часа след ставане започваше ужаса. Беше много ревлив, нощем се мяташе като риба на сухо, пак будувания, ранни ставания. Реших, че му е рано за едно спане. Купих си един справочник за плавно преминаване уж. Имаше период,  в който си спеше пак по 2 пъти и беше ок и реших, че му е рано за 1 спане , после пак започна да става трудно приспиването и да се буди нощем. Сега има дни с 1 от време на време и повечето дни си  спи по 2 пъти. Издържа интервалите когато спи по 1 път, спи спокойно нощем, но после няколко дена спи по 2 пъти. В дните с едно спане има нощно будуване, а с две става супер рано и много не си доспива. Вече мисля, че е хронично недоспал, пълна каша е и не знам как да го оправя вече. В дните с две спанета  му се събира много будно време , защото не мога да го приспя на време. И на мен като на Робин лайтмотива на майчинството ми е спането и съм изчела всичката информация , която съм намерила и постоянно смятам интервали на будуване, спане и пак не спим  :D Това определено ми е най- трудното нещо от всичко. Извинявам се за фермана, но то тази каша е трудно да се опише на кратко.

И на мен най- много от всичко ми липсва времето сама със себе си. Много обичам да съм си сама вкъщи от време на време.
*
Re: Нашите бебета и деца - 5 тема
« Отговор #232 -: Май 15, 2022, 00:10:00 am »
Хелиантус,не знам дали знаеш,че първата дрямка се смята като продължение на нощния сън.Интервалът будно време сутрин е най-кратък.По принцип е нормално да има дни с две и с една дрямка.Пробвай ако е възможно да го доприспиваш когато е спал веднъж,така че да има до 2-2.50 мин  сън.Ако спи два пъти ,това трябва да е общ дневен сън.Ако спи веднъж 5 часа максимум будно време ,с два обеден сън се получава денят му да е 12 часа.Става в 7.30 и ляга в 19 .30 примерно .
Ако спи две дремки интервалите са между 3 и 4.30 часа ,като едната дрямка (първата) е кратка.
Внимателно следи за признаци на умора-празен поглед,избягване на зрителен контакт,търкане на ушите ,очите ,загуба на интерес ,тръшкане на играчки и т.н.Не се подвеждай по "втората вълна" -спи му се ,но изведнъж се ококорва и всякакви признаци да спи изчезват.Нали знаеш,и при нас е така,когато не си легнеш в момента ,в който ти се спи,се разсънваш.
Когато има ден с много объркан режим ,пробвай да го сложиш 15-20 мин по-рано с хубаво мостче.Стаята където спи ако е по-осветена ,сега и се съмва по-рано и това оказва влияние .Пробвай и ако има ситуация ,в която реве,изпада в истерия и т.н.,да го изведеш от стаята,да го разсееш с нещо,но да бъде пак в спокойна среда ,и пробвай пак да приспиш.Не знам дали ти казах нещо ,което не знаеш,но за това се сещам.Приспивай без зрителен контакт и преценявай ако пееш-по добре с мммм отколкото с текст,на тази възраст поне .Бял шум още може да ползваш също.Със сигурност има натрупана умора ,за няколко дни може да компенсира при хубав сън.
Аз още не мога да си подредя информацията в главата,понеже е много за кратък срок и изпускам разни работи.
Re: Нашите бебета и деца - 5 тема
« Отговор #233 -: Май 15, 2022, 14:05:17 pm »
Тери, даже не знаех, че това се води за хронично заболяване. Не е получавала Дари такава точка. Тя вече и няма де, той се проявяваше покрай АБКМ.
Като сте на темата за спаннето, да питам и аз за идеи. Не знам дали помните, но ви бях казвала, че Дари заспива като войник. Слагам я, лека нощ, целувка и я оставям. Заспиваше за от 5 до 15 Мин, сама. И това беше доста дълъг период, около една година. Сега обаче от няколко месеца все иска да спи при нас, последният месец успях отново да я отделя в нейната стая, но иска да седим при нея, докато заспи. Обедният сън не е проблем, защото заспива бързо, обаче вечер видим по един час, което вече много ни натоварва. Не остава никакво време и желание за нас си. И иска да и държим и ръката и през 5 Мин. ни проверява дали сме при нея и сумати уговорки да не сме "бягали". Както и да я увещавам не иска да заспива сама, не е съгласна и на вариант, в който седим малко време, примерно само за приказка или песничка. Та, ще се радвам на съвети.
*
Re: Нашите бебета и деца - 5 тема
« Отговор #234 -: Май 15, 2022, 16:20:57 pm »
Мише, Васил заспива(ше така). Разликата е голяма и вероятно причините са различни, но малко преди да започнем да бебеправим Криси той започна да спи при нас периодично. По време на ин витрото беше предупреден и година и половина не си е правил устата да ляга при мен, но последната година пак взе да го прави на въпрос. Откак сме в новото жилище каза за някакъв кошмар и току идваше при мен да заспи. няколко пъти мъжа ми го месетеше вечер, но повечето пъти сам той отиваше да спи в детската и оставяше детето при мен. След 4-5 случая го попитах в прав текст дали не си измисля страхове, защото го е срам да каже, че иска да се гушкаме и той си призна. Сега сме на график и всеки петък и събота спя с Васил, за да е мирно селото в работни дни. Мисля си, че не си е изживял бебешкото гушкане и приспиване, но като малък и дума не даваше да обелим да се гушка с мама цяла нощ, че дори съм го заплашвала, че ще спи при мен ако продължава да не слуша, след като установих колко категорично идеята го ужасява.

*
Re: Нашите бебета и деца - 5 тема
« Отговор #235 -: Май 15, 2022, 21:41:52 pm »
Мише,като в отделихте имаше ли драма?Може би да е в период на силен страх от раздяла или сте я отделили рано.Гушкайте я много през деня и обяснявайте,че това ,че спи отделно не значи ,че не я обичате. Пробвай да я сложиш в стаята и да казваш,че излизаш за малко да си налееш вода ,или да пишкаш или друга основателна причина.Първо се връщай след минута ,после след три и т.н. докато тя заспи сама.При 75% от децата над 1,5 години работи и за седмица-десетина дни докато те чака би трябвало да заспи.
Re: Нашите бебета и деца - 5 тема
« Отговор #236 -: Май 16, 2022, 09:23:17 am »
Отделихме я като беше на година и 3-4 месеца. Нямаше никаква драма. До две годинки и нещо си спеше чудесно в нейната стая, без приспиване. Е, идвала е броени пъти като е имала някакъв дискомфорт, но след това пак си се връщаше без проблем. Преди около 2-3 месеца, след като беше спала при нас няколко поредни дни, започна изцяло да отказва нейното легло. Само повтаряше, че иска на голямото легло, а не на малкото.  Както и да е, това го преодоляхме и както казах, вече от месец си спи в нейната стая. Махнахме и няколко решетки и сега е спокойна, че като поиска може да слезе. Проблемът е в седенето при нея, докато заспи. Категорично отказва да заспива сама, а не знам защо, при положение, че го е правила почти година. Но това висене вечер по  над час е страшно неприятно. И то сме седнали на земята до леглото, защото не ни дава и да сме на стола, а трябва да сме до нея и да и държим ръката, в тъмна стая. Съответно като заспи, вече само искаш и ти да си легнеш и това е. А преди си пускахме по някой филм, играехме настолни игри, книжки, Абе имахме си малко време вечер за нас.
Слънчице, излизала съм за нещо да взема и тя знае, че винаги се връщам. Веднъж пробвах да и кажа, че отивам да си изсуша косата и се връщам. Не се върнах, но познайте кой дойде в хола след 10 Мин. Преценила е, че повече време не ми трябва за сушене 😀 И така няколко подобни провала. Не съм пробвала с постепенно увеличаване на времето, но ще опитам.
*
Re: Нашите бебета и деца - 5 тема
« Отговор #237 -: Май 16, 2022, 09:55:31 am »
Мише, аз седя с тях. Понякога до заспиване, понякога не. И двамата заспиваха лесно вечер и без нищо. С малкото си пускам на слушалки да слушам нещо и така заспива за 10мин. Понякога отнема повече време де. Имат и малки диванчета в стаите, та там го гушнал, ако искам да заспи бързо. Голямото седим на даването за 2 мин и после се мести в леглото си. На 5 мин излизам за нещо и после се връщам след 5мин да кажа, че имам още малко работа и така като се върна 3 пъти, но увеличавайки времето и той заспива.
При нас лошото е, че сега искат само мен. Тоест 15мин с малкото и после с голямото и вече е станало 22ч30. Затова те не си заспиват, но Сими  си иска неговото и не искам да го пренебрегвам, а Бобо заспива по-бързо, а и е леко нервен и не искам да го разтройвам преди сън. 
*
Re: Нашите бебета и деца - 5 тема
« Отговор #238 -: Май 16, 2022, 10:38:11 am »
Привет. Бясна съм. Паеля ме е чела, ама да омрънкам света аз. Две алергични към цъфтящи неща, деца си имам. Тополите са цъфнали и всичко е в пухчета. Децата кашлят порядъчно. Водих ги на лекар, с изписани препарати са и пак в близост до тополи кашлят. Яслата е до улица само с тополи. Водя ги на ясла сутринта и се започват изречения защо кашлят, здрави ли са, сигурни ли сме, че не са болни? И бележка за алергии занесох! Аделина има и трета сливица, писах ли? Сестрите искаха да си ги взимам в къщи, защото били болни!!!
Още ме е яд.

*
Re: Нашите бебета и деца - 5 тема
« Отговор #239 -: Май 16, 2022, 12:20:15 pm »
Мише,десет мин са много от раз.Пробвай и постепенно отдалечаване .Първо дръж две пръстчета,след няколко дни едно,след няколко дни стой без да я държиш,след няколко се отдалечавай постепенно от обичайното си място на пода и така леко се приближавай към вратата.Разбира се съпротива ще има,но ако си го решила ще стане.Ще се успокоява от присъствието ти ,не от допира.Аз по подобен начин я научих да спи сама вечер.Бавно стана,на тая възраст е бавно много ,зависи и от темперамента на детето.И ако правиш нещо,трябва да разбереш,че целта ти е не да заспи,а да заспи сама.
Аз изключително ценя времето след като тя заспи и нямам грам угризения .След 20.30 е време за мен,точка.Чета си книжка ,тренирам с ластици и си прекарваме време с мъжа ми.Та от егоизъм я приучих да си заспива сама.Поседявам 10 мин при нея и излизам,докато е будна.Въртя й режима така,че да й се приспива по това време или най-късно 21лятото.Сутрин се събужда и си взема книжки и си гледа в леглото,като й писне ми дава моите дрехи и очилата и ме подканва да ставам.
Маги,ужасно е това.Брат ми е така от малък,подува се целия,особено очите и сопола му тече постоянно.
Зори е с няколко лишея по краката.Някое мазило са препоръчате?
Павла,те в отделни стаи ли са?