0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Нашите бебета и деца - 5 тема
« Отговор #140 -: Април 17, 2022, 13:27:15 pm »
С Моника не помня кога започнах да спя, някъде към три годишна беше, отдавна отбита, но не спяща. С близначките от скоро спим, отбих ги преди 5 месеца, независимо от това Аделина се буди по веднъж нощем задължително. Понякога иска само мляко(пие АМ по 30 млн) или направо идва при нас на спалнята. Та пак не спя. А разболее ли се някой край, било каквото било!

Аз целя 3 годишни да станат. Там някъде нещата се нагласят.
Сега съм луднала и пред нервна криза. Тая възраст я мразя! Всичко искат да правят сами, плачат за всичко, тръшкат се, бият се много, въобще всичко се борба. Едната искала на гърне, другата не ама като види сестра си и тя иска. После ги гоня да ги облека. Катерят се навсякъде и искат да скачат от къде ли не, лапат всичко. Днес изпаднах в ужас, че Габи си е завряла в носа едно топче! Щях да припадна, бърках и в носа, теглих сополи. Накрая стигнах до заключението, че май Ади го е глътнала! И това докато отида да пишкам!
Ще пораснат, но аз съвсем без нерви ще остана!

*
Re: Нашите бебета и деца - 5 тема
« Отговор #141 -: Април 17, 2022, 14:16:50 pm »
Сън, какво беше това?! От 30 дена Борис беше 12 дена с температура над 39,5С, 4 дена Симеон имаше температура, а от вторник Бобо е пак болен и вдигна 41,2С!. Щях да пукна от притеснение. Има грип А. Горкият вече сам си казва, че е болен. Поне бързо свикна с очилата си.
Аз също се каня да си продам количката от Симеон. Тя избута и Бобо. Двойната я продадох отдавна.

Честит празник на всички!
*
Re: Нашите бебета и деца - 5 тема
« Отговор #142 -: Април 17, 2022, 15:06:08 pm »
Павла, какво няма да пукнеш. Направо се ужасих като прочетох тези цифри. хайде, чупете го този карък. Води ги лятото на морето да заякнат пак
Момичета, как психически понасяте такива високи температури като 39 градуса. Видя ли такова нещо, 100% ще съм в спешното.
Около мен повечето си спряха вече децата от детски градини, не ги водят на закрити детски центрове, просто деца, възрастни се разсипахме да се разболяваме тази зима.
Днес заведох Матей за сефте на ресторант, да се видим с мои приятелки. Като чух как едната спи в кошарата на сина си и реших, че не е баш зле при нас положението
« Последна редакция: Април 17, 2022, 15:19:32 pm от teri_90 »
Бъди промяната, която искаш да видиш в света
*
Re: Нашите бебета и деца - 5 тема
« Отговор #143 -: Април 17, 2022, 15:34:34 pm »
Тери, тя температурата не е страшна до към 39С. Просто на 41С в ухото, не исках да меря в дупето.
Още другия месец ще ги заведем малко на плаж. Да стане Борис на около 4г и ще започнем да ходим и зимата на плаж. Всичко започна в короната, а варицелата е ужасна за имунната система. Реално децата не са болни, освен 1-2 реални боледувания, но моите деца са ужасно реактивни, а Бобо от един сопол ми вдига 40С. Лошото при него е, че не знам дали му има нещо или е епизод на температура. Този път му нямаше абсолютно нищо. На 4тия ден потече сопол. Аз обаче дадох кортикостероиди. Петък направих тест за грип, че вече се чудих какво може да е. Има един родител, който си тъпче детето с лекарства и не казва, че е болно и го води. Забавачницата са 5-6 деца и е срамота да се разболява повече от 25 деца при Сими.
Тери, няма как да не се  боледува, но според мен не трябва да е един постоянен страх, пазане и лечение. 20 вида капки, секрети нос и гърло на кихане, АБ за всеки случай и тн, и тн. Ще го израснат така или иначе.
*
Re: Нашите бебета и деца - 5 тема
« Отговор #144 -: Април 17, 2022, 18:33:37 pm »
Абсолютно съгласна с Павла.Имам набор лекарства, говорила съм с личната кое след кое следва.Както казах сега с ангината и двете вдигаха над 39, а Габи чукна 39,7 под мишница, в ухото не ми се мисли колко щеше да покаже.Просто действаш, нямаш право да се панираш, защото то зависи от теб.
Апропо с Моника изкарах де що вирус имаше в тоя град, сега съм по-добре, но Мерал реши да ме замести.Няма как, организма ти не е свикнал на детските вируси и съответно падаш болен.

Аз много ги влача в парка на разходка.За две годишни те ходят изключително много и всички са в потрес какви растояния изминавам с тях.Но това е положението!

*
Re: Нашите бебета и деца - 5 тема
« Отговор #145 -: Април 18, 2022, 10:34:59 am »
Аз съм отгледанА на антибиотик. За сопол : Оспамокс, за болки в главата: Оспамокс. Но и не съм твърдо против тях. В родилното ми сложиха три дена венозно Уназин и приключи сагата с бактериите ми, поне за сега. А може и от чистенето на лохиите да е било

Колкото повече хранения му замествам, толкова по-сърдит е Матей. Нищо, че в кашите има кърма, той иска сам да я изцеди. Преди два часа е ял каша със сирене и сега суче. Даже си измисли дума за кърмене "мбръм" и така "мбръм, мбръм" миналата вечер, докато разберем какво означава и ние щяхме да се разревем с него. Толкова му липсва сукането, че на празна гърда седи, само и само да навакса загубеното време.
Да ви попитам как действахте с гърнето. На Матей му е много интересно да седи, но той се изхожда, само докато обядва в столчето за хранене. Слагам го на гърнето поне да свиква, но пък ако реши да се изпикае ще ми измие очите. Пишлето все е отвън. Но и това не е свършил там
Бъди промяната, която искаш да видиш в света
Re: Нашите бебета и деца - 5 тема
« Отговор #146 -: Април 18, 2022, 11:10:24 am »
И при нас се зареди някакъв нов епизод. Последният месец реално Дари не е имала момент на пълно излекуване. Обаче имаше подобрения. Сега пак се пооправя, но миналата седмица отново беше с висока температура няколко дни, ужасна хрема и кашлица. И това за трети път в рамките на месец. Като пак казвам, че през останалото време не е здрава, а си влачи някакви сополи и кашлица. Дано да се свършва най - накрая тази серия при всички!
Тери, ако температурата се смъква с лекарства (или ако някой използва други средства за сваляне), не е проблем. И трябва да спре да я поддържа до 5-6 дни.
Аз също от доста рано слагах Дари на гърне. В един момент си акаше и пишкаше всяка сутрин след ставане. После престана този навик и на мен нещо ми стана досадно и спрях да я слагам. Не знам дали ми свърши някаква работа ранното слагане. Може и да не е помнила изобщо, докато стана време реално да я уча. На 1г и 7 месеца започнах целенасочено приучване към гърне. В къщи ходеше гола от кръста надолу. Около две седмици падна яко акане и пишкане на пода. Навсякъде из апартамента  :D След това като от раз спря и започна да си казва. И така на 1г и 8 месеца махнахме окончателно дневният памперс. Още около два месеца стискаше като сме навън и не искаше нищо да прави и трябваше да се прибираме като и се доходи. После и с това свикна. Но нощният как ще го махам, не знам. За сега никакъв шанс. А и не ми се ще да развалям сънят и на двете с някакви умишлени събуждания за тоалетна.
Маги, много е изнервящ бебешкият пубертет  :D Аз както ви казвах, Дари навън слуша много. Всички ми казват, че това е най - кроткото дете, което са виждали. Обачееее, приберем ли се в нас... Влудява ме. И започва да плаче истерично от най - малкото нещо. Примерно, ако иска да ми каже, че кашля(което е очевидно и без да ми го казва  :D) обаче като е със запушен нос не мога да я разбера какво говори и рев, че не я разбирам. Или,ако искам да сложа юфката в хладилника да изстине по - бързо, но тя е решила, че не иска да я слагам там, а трябва да я духам. Не мога да си взема нормално дрехи от гардероба, защото трябва да затваря вратата постоянно и всякакви такива нейни си хрумвания, от които започва истерията   :D
*
Re: Нашите бебета и деца - 5 тема
« Отговор #147 -: Април 18, 2022, 11:44:28 am »
Мише, пробвай да я оставяш да спи без памперс само на обедния сън. Първите пъти ще се буди и ще е неприятно, но постепенно ще свикне да задържа урина докато спи. Когато Васил беше бебе махнах първо този памперс, а след това дневния и накрая нощния. Слагах си протектори на матрака и перях чаршафи ежедневно, но не е драма. Криси също спи от раждането си на протектор заради рефлукса в началото, а и защото понякога може да се случи памперса да протече. Имам протектори и за голямото легло, но понеже са само 2 си мисля, че е преди да я преместя ще трябва да започна с обучението. Пусто време е още студено, за да я оставя и аз голичка из нас.
Оздравявайте бързо всички ♥

*
Re: Нашите бебета и деца - 5 тема
« Отговор #148 -: Април 18, 2022, 13:09:47 pm »
Сими около 1г6м започна да ако в тоалетната. Гърне никога не съм използвала и нямаме. Около 1г8-9м махнах памперса, но за сън към 2г 6-8м, че и после имаше инциденти. Не съм будила, не съм оставяла на мокро. Просто престана да го прави. Имаше един период го карат да пишка и преди той да си легне, и аз като си лягах. Бобо е с памперс. Ака в тоалетната когато поиска. Почти всеки път реално. Писането не се случва, не иска. Ще го уча като стане топло. При мен е проблем забавачницата, защото там с подобно нещо не се занимават. Аз не си усложнява живота. Нито биберон, нито пелени бързам.
*
Re: Нашите бебета и деца - 5 тема
« Отговор #149 -: Април 18, 2022, 14:36:29 pm »
Аз съм най-назад. Седят на гърнето и го използват за трон. Ако някоя свърши нещо в него е по изключение.

Детето, чисто физиологично, е готово да стиска когато започне само да качва и слиза по стъпала. Реално близначките го усвоиха рано това, но отказваха да ползват гърне. Аз не се втелясвам. Две са и е зор.
На яслата ги слагат и се научиха да седят. Моника от раз и го махнах на две години и половина.
Ранното слагане за мен лично, е губене на време, дресиране. Но всеки сам решава. Просто има един период на регрес.

*
Re: Нашите бебета и деца - 5 тема
« Отговор #150 -: Април 18, 2022, 15:37:39 pm »
За мен също е безсмислено слагането от малки. Със Симеон говорих много и като се върне от забавачницата му махах памперса и по гащи. Така свикна за нула време. Никога не съм слагала да седят, за да свикват.  Идват и с мен, и с баща си в тоалетната, а сега и Бобо ходи с брат си. Така  ми е по-лесно. Нямам достатъчно нито нерви, нито време да висим по 5 пйти по 30 мин в тоалетната. Като му кажа, че вече е момченце, а не бебе, започва да мрънка 'Но, Бобо е бебе, Бобо папа (памперс)'. Та при него инатът е силен. А и той тормози брят си. Посяга, маха пръст, строява... въобще е голям началник.  От инат не маха пелените.
*
Re: Нашите бебета и деца - 5 тема
« Отговор #151 -: Април 18, 2022, 20:48:40 pm »
Васил махна памперса на година и половина окончателно и завинаги. Инциденти е имал единични на няколко месеца по веднъж или 2-3 пъти в годината, което се случва и на по-големите деца понякога. И преди съм го казвала - имаше зверско подсичане на 6 месеца и дерматологът каза да диша кожата максимално. Да спи без памперс и когато сме си у дома да е гол. Та слагах го на обед без памперс, но докато се оправи дупето той вече беше свикнал на обедния сън да не се изпуска. Изкара цяло лято гол у дома, гърнето му беше в готовност, но не е слаган редовно. Ама знаеше за какво е и сам сядаше на него, а след това долазваше до мен и ме дърпаше за крака да покаже, че е тук и е готов. Прекарвал е по 20-30 минути там с играчка, сам си сядаше и като му писнеше си ставаше, но знаеше какво прави. Не можеше да говори и да ходи още, а той проходи на 10 месеца като Криси. Криси е друга бира - тя също знае за какво е гърнето, но не е готова и аз не напирам за това. Баща ѝ я слага след сън, но никой не стои с нея. Тя си седи малко и после става, не винаги е пълно, но повечето пъти е. Идеята му е поне да свикне с него. Планувам лятото и тя да седи по голо дупе у дома, но не смятям да я насилвам за гърне. По-скоро искам кожата ѝ да диша, тъй като и тя се подсича често, но не така жестоко. Чакам да се стопли и събирам сили да бърша след нея, а ако тя покаже, че иска ще положа повече усилия и да я науча. Но децата са различни и по различно време са готови за гърне. Трябва да се следят сигналите за това. Иначе идва един момент, в който като се заиграят и изведнъж като писнат за тоалетна трябва да се случи на секундата, защото вече е късно за стискане още няколко секунди. Та тренировките и привикването също са важни. В тая връзка имахме инцидент в училище със съученик на Васил и скоро на родителската родителите поставиха въпроса пред госпожата. Аз не считам, че е нормално и редно деца във 2 клас да не могат да контролират физиологичните си нужди и да бъдат пускани до тоалетна по време на часовете, но този инцидент е факт и няма как да го оспоря. А се е случил точно, защото детето се е усетило когато не може повече да стиска и да задържа. Така че аз съм против нещата да се случват насила, но ако детето прояви интерес и е спокойно на гърнето ако ще и на 2 месеца да е няма да се противя. А иначе нас като са ни гледали с пелени и сме били все мокри около годинката още сме се научавали да си казваме/показваме.

Re: Нашите бебета и деца - 5 тема
« Отговор #152 -: Април 18, 2022, 21:57:03 pm »
Тери, до годинка май беше , бебетата имат рефлекс за сучене и им липсва и им трябва или гърда или биберон.
На гърне го слагам Борко от 8-9 месечен и още от първото слагане се изпишка там, вероятно чиста случайност, но голямата работа сутрин я прави там от месеци,  а винаги като го сложа и пишка. Аз не го правя с цел да се научи от толкова рано, по- скоро да знае, че може и извън памперса. Иначе не бързам, когато е готов и може да си казва. Всичко става ьа секунди иначе не них се хабила да видим на гърне по 40 мин примерно.
 
Ние днес направихме прощъпулника, взе стетоскопа,  лекар ще става 😁
*
Re: Нашите бебета и деца - 5 тема
« Отговор #153 -: Април 18, 2022, 22:15:44 pm »
Здравейте и от мен! Успях да изчета последните няколко страници, отдавна не бях влизала, но наваксах.
Хелиантус, честит бъдещ лекар, браво! 😀
Аз слагам София на гърне от около месец, сега е на 11 месеца почти, сутрин след събуждане, защото често се случваше да се буди със сух памперс и да пишка много докато е на повивалника. Та пишка всяка сутрин в гърнето, но това е всичко, през останалото време не става и спрях да я слагам.
За хранененето, ние също сме по ЗВБ и отделям от общата храна като готвим. Също правя много кексчета, палачинки, питки. За да има разнообразие от всяка манджа замразявам по една порция. Майка ми като готви у тях също отделя и така. Замислям се за държавна кухня, може да пробвам, единствено ме спира консистенцията, надявам се да не е пасирана храната. Иначе София яде много и всичко, все още и суче, най-често по 2 пъти на ден, после вечер за приспиване и нощем по много пъти на всяко събуждане.  Новото със спането при нас е, че й взехме дървено легълце, което баща й преконструира така, че да е закрепено за нашата спалня  на същата височина и без решетка откъм нас. Не че спи там през цялата нощ, но все пак имаме малко повече място за нас поне в началото като си легнем 😀
*
Re: Нашите бебета и деца - 5 тема
« Отговор #154 -: Април 20, 2022, 21:12:25 pm »
Хелиантус, чудесен избор за Борко.

Ходихме на консултации за сърцата на децата. Всичко е наред и дори са малко по-добре.

Борис ме учуди много. За прегледите бяхме в Париж и това малкото ходи супер много. Симеон се качваше по-лесно на количката. Поносими ги малко, но Париж не е особено бебе френдли. Стъпала, няма рампи, асансьори, нищо. Инвалиди с метро не могат да се движат.
*
Re: Нашите бебета и деца - 5 тема
« Отговор #155 -: Април 21, 2022, 16:50:11 pm »
Здравейте и от нас.

Павла, видях снимката, радвам се че прегледа е минал добре.

Робин, и ние с Моника така действахме, после през лятото, тя сама започна да си ходи в нейното легло, защото и беше топло при нас, накрая съвсем се отдели.Прехода беше много лек и постепенен.

Аз нещо се ядосвам с яслата.Пускам Аделина здрава, звънят ми, че кашля.Тя има някаква алергия, това го знам на 100% вече, според мен или не проветряват или някой препарат там и дразни, защото в къщи не кашля, няма проблеми, спи си и така.Може и препарат за пране на чаршафите да е проблем.Защото това с кашлянето винаги се проявява около сряда на ясла и винаги го има.В понеделник детето е ОК, в сряда вече кашля на ясла.Ще ходя при личната за направление за УНГ, то е ясно.

*
Re: Нашите бебета и деца - 5 тема
« Отговор #156 -: Април 22, 2022, 11:23:35 am »
Честит прощъпулник и честит лекар, Хелиантус! :)

Дано вече всички да сте здрави. Болестите са голямо изпитание. На моя приятелка децата й минаха шарката (мисля, че варицела), последно бебетата й на 11 месеца.

Ивона от новородено си спи в леглото, отделно от нас. Тя си свикна там и нощем си спи непробудно от 11-12 вечерта до 6:30-7 сутринта. Съответно не я кърмя нощем, последно я кърмя около 23 ч. Значи на прегледа се оказа, че е наддала 250 гр. и абсолютно нищо на височина. Това след почти месец зеленчуково пюре на обед с кърмене след това. Сега редувам зеленчуково и месно пюре през ден, като няма кърмене. Но изяжда до 180-190 гр. Някои дни и по-малко, когато не й харесва нов вкус - засега пуйка и сирене май не й харесва. Докторката каза да пробвам сирене вече, но каза да изчакам с жълтъка. Обаче сиренето беше краве и сега мисля да пробвам козе. Иначе досега всичко друго ново (дори и броколи!) е яла с голям апетит, лъжица от лъжица, и ако се забавя, хленчи. Следобед й давам каша от готовите (млечно-плодова и зърнена), като добавям вода само. После я кърмя, но тя иска да яде много каша и я прекъсвам, за да я кърмя, иначе много се натъпква и повръща. Мисля преди 7-мия месец да махна и това следобедно кърмене, за да си яде на спокойствие колкото иска каша. Иначе сутрин има едно кърмене в 6:30-7 и след това се буди към 11 ч. и я държа до 12 ч. да обядва. Не знам как ще вмъкна попарата след 7-мия месец, както каза докторката, че тогава ще я включим. Вярно, че напоследък към 10:30 се буди. Освен да я будя към 10 ч. - да й давам да закуси и после да обядва към 1 ч. Чудя се как да направя.
*
Re: Нашите бебета и деца - 5 тема
« Отговор #157 -: Април 22, 2022, 15:47:36 pm »
Много бързо махаш кърменията. До една година те са основните хранения, а пюретата и кашитене носят полезни калории все още. А чисто физиологично, до годината детето има нужда от мляко определено количество на ден. По-скоро от млечни, които набавя от АМ или кърма. С махането им може да се достигне до липси. Аз съм изумена от нашите педиатри и бързото махане на кърменето от тях. На 7 месеца заместени три хранения са прекалено много, прекалено.

*
Re: Нашите бебета и деца - 5 тема
« Отговор #158 -: Април 22, 2022, 18:20:55 pm »
Аз на почти 7м започнах да захранвам Борис. На същото мнение съм като Маги. От 6м до 1г трябва около 1л мляко, 1г-1г6м 500мл, а до 2г около 250.
Re: Нашите бебета и деца - 5 тема
« Отговор #159 -: Април 22, 2022, 19:35:09 pm »
Благодаря ви!

Ние сме добре, човечета имам чувството, че се променя с дни, вече си е като малко момченце. След 2 седмици пътуваме към България за 1 месец 😬, което вече ми създава напрежение.

Павла, радвам се, че са добре момчетата.

Робин, ние още си спим с Борис заедно, сега в България ще се наложи вече да е отделно, за него мисля няма да е голяма драма, ще видим, но аз как ще го преживея не знам  :D

Грейси, аз щях да кажа същото за храненето. Борис имаше заместено чак на 9 месеца някъде. Още си е голям фен на АМ и си пие към 500 мл на ден като 250 от тях си ги пие посред нощ .