0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Тема на бременните 104
« Отговор #260 -: Август 07, 2020, 13:57:31 pm »
Последния месец на мен ми мина най бавно 😁 защото си в очакване и нямаш търпение вече хах. А преносването се брои за цяла бременност 😂😂
*
Re: Тема на бременните 104
« Отговор #261 -: Август 07, 2020, 15:11:50 pm »
Ха аха, това с преносвавето ме разби.
Минах но фм. Доплер през септември, ендокринолог незабавно. Бебето към 1 700 гр, което е множко и предвид резултатите от ОГТТ ще има строга диета. Отделно има някакъв много малък сърдечен дефект от 1, 5 мм, който сам ще се оправи с времето, но ще се  ходи и на кардиолог след раждането. Всичко друго е добре. Малко се сдухах, макар че всичко това е поправимо.
« Последна редакция: Август 07, 2020, 15:13:42 pm от Лято »

*
Re: Тема на бременните 104
« Отговор #262 -: Август 07, 2020, 16:55:43 pm »
Това с преносването със сигурност е така хах Лято, няма ли да ходиш на ехокардиография? Почна ли диета?
*
Re: Тема на бременните 104
« Отговор #263 -: Август 07, 2020, 17:59:24 pm »
Не съм почнала. Така се стекоха нещата, че от празник в празник хвърчах 2 дена и у дома има половин торта. Другата половина си я поделих с Васил (тортата е от най-малките) 😢

Re: Тема на бременните 104
« Отговор #264 -: Август 07, 2020, 21:48:17 pm »
Лято, аз съм по същия начин с растежа на бебка, минах на диета, много ми е трудно, но правим най-доброто за децата ни. Динята и сладоледа, най-много ми липсват.  :( Като изкарам цялата седмица ще се възнаградя с една топка сладолед.
*
Re: Тема на бременните 104
« Отговор #265 -: Август 08, 2020, 06:28:53 am »
Конкретно се чудя как мога да се нахраня без хляб, сладкото не ми е драма. По принцип не ме съблазняват плодове и десерти, но действително откакто съм бременна ми се дояжда доста често. Предполагах, че щом изпитвам нужда от захар по-скоро стойностите ми са ниски, но явно захарта ми е сравнително добре, а инсулина е висок и от там идва този глад за десерти. Това което д-р Чачева ми обясни вчера е, че всъщност трябва инсулина да вкарам в норма, тъй като на 60 и 120 минути стойностите са доста високи и дори се покачват още, а кръвната захар пада, макар че остава на граничните нива. Естествено и захарта трябва да взема под внимание, но вероятно това идва от инсулина. Все пак ендокринологът ще каже повече, но вероятно ще има и медикамент някакъв. Не налитам на кифли и баници, но по 2 филии хляб на хранене си хапвам. Отделно от това пркарвам доста време навън и често хапвам някой бургер или пица, а за закуска принцеси с малкия. По-скоро сладките напитки са ми в повече - 3 в 1 вместо кафе, понякога фанта, сок или лимонада от тия дето ги правят навън и с различни сиропи. Като цяло избягвам газираното, след като преди години живеех на кока-кола. Но напоследък наистина пийвам повечко фанта (0,5л. си я деля с малкия поне веднъж седмично). Така като ги изброявам и виждам, че действително прекалявам - малко от това, малко от онова и сборът става огромен, но го усещам като нужда от захар, а не като каприз. Инак снощи вечерях без хляб и тая сутрин от 2 часа съм будна и гладна, но нямам идея какво да ям и си стоя така вече 4 часа.

*
Re: Тема на бременните 104
« Отговор #266 -: Август 08, 2020, 08:07:59 am »
Кукапел, сладолед не, но синя можеш да ядеш всеки ден. Тя не е с висок гликемичен индекс.


Лято, ти изброи около 5 неща, които не са ок с бебето. Прибави и рисковете за трудна приспособимост, липса на самостоятелно дишане, куриоз и тн. Хипогликемия при новородени. ГД не е шега. Това, че бременната трябва да яде кякво си иска са митове.
Постоянно изпитваш глад, защото организма произвежда инсулин, който не е ефективен, за да преработи захарта. Става порочен кръг. 4-5 дена ще ти е гладно и нещата ще влязат в релси. Спазвай си режима, а после яж както се искаш. Можеш да ядеш по 1 филия пълнозърнест хляб на ядене.
Плодове- ябълки, диня, всякакви бурета, портокал и тн.
Спокойно можеш да ядеш боб,леща, грах.
Мога и примерно меню да ти дам
Закуска-
Кис.мляко, овесени ядки, филия пълнозърнест хляб, яйце, бяла шунка.
Тоест можеш да ядеш сандвич с шунка и кашкавал
Сварено яйце, филия хляб и малко маслини и краставица
Овесени ядки с мляко
Има много варианта

Междинна закуска може малко кис. мляко

 Обяд можеш колкото си искаш зелени зеленчуци сурови или готвени. Месо/ риба едно парче. 4 пълни лъжици пълнозърнести ориз, паста. Или арабски кускус.

 Междинна закуска- плод с млечен продукт- резен диня със сирене и подобни


Вечеря- не повече от 3 лъжици зърнен продукт, салата или сготвени зеленчуци (има се предвид зелени основно) колкото искаш, млечен продукт- сирене, кашкавал и това е.

Можеш да направиш достатъчно разнообразна храна.
Вместо бургер седни и хапне една пържола със салата.

Фанта, торти са аут.


*
Re: Тема на бременните 104
« Отговор #267 -: Август 08, 2020, 10:02:55 am »
Лято, Павла ти е дала меню, доста обилно даже :D Почвай, няма какво да чакаш. Аз например готвя месо и зеленчуци/или нещо по режима за мен. Тоест по няколко манджи (две +-) на ден. Същото го правех и докато работех. За Митко и малката правя отделни менюта включително закуски,баници, кус-кус, макарони и общо взето каквото малката поиска. Единствено за чипсовете, ако супер много ми се дояде и усещам , че искам да ям, си взимам съвсем мъничко от време на време и си намирам някаква работа в другата стая :D Няма да ти дават медикаменти, ще ти кажат диета. Ти живееш главно на тестено ( и аз обожавам) и наистина първите няколко дни е гадно след това е все тая. Аз имам сутрини, ям пържола от снощи например със сирене, толкова вече ми е все тая. Миналата седмица хляб не съм яла изобщо, защото цялото хлебче "бонус" , което съм купила е мухлясало  :oops: неотворено. Ей сега го метнах.
Кукапетал, хапвай плодовете, остави десертите.
Забравих да кажа, че на мен голям проблем ми се оказаха краката. Постоянно съм с компресионните чорапи, разхождам се, вдигам ги и пак болки, оттоци и кво ли не. Къпя се със студена вода, защото топла ако попадне върху краката първо, че боли второ, че оттича зверски. Чудя се дали да не взема чорап с по-горна компресия?
« Последна редакция: Август 08, 2020, 10:11:49 am от Lina88 »
*
Re: Тема на бременните 104
« Отговор #268 -: Август 08, 2020, 12:49:33 pm »
Лина,коя седмица стана,за по-горна компресия май питай лекаря.Аз бях така до края и малко след като родих даже,а белтък и албумин,кръвно ,всичко беше ок.Избра ли количка?
*
Re: Тема на бременните 104
« Отговор #269 -: Август 08, 2020, 13:51:45 pm »
Слънце, как те гледа Зори, ти си целият й свят! имах коментар ама ми се е изстрил, по-скоро не публикувал от телефона. Почнах и аз да чета ръководството :) Наплаших, се нещо, четох някви кофти неща и се посдухах. Не съм търсила преднамерено- някакъв пост ми излезе просто. Иначе съм 32+3, взех количка, Сайбекса Приам, от един немски сайт на намаление,защото тук са луди с тези цени. Кош 0+, си взех от една жена. Кошарата е некст 2 ме. Мисля за мивката да взема нещо подобно и от 4тия месец, живот и здраве корито направо. https://puj.com/products/puj-baby-bathtub
*
Re: Тема на бременните 104
« Отговор #270 -: Август 08, 2020, 14:24:05 pm »
Приама е супер количка,кой цвят,не е дизайнерския с ангелчета и доларчета,нали?Тука стигат до 4000 с разните му рами и цветове,най-евтино пак е над 2000.
Ръководството е хубава книга,аз напредвам бавно там.
Има и в БГ такива сгъваеми шезлонги за мивка,на Мони май бяха,25 лв.
Зори е голяма душичка
,много обича гушкане.
*
Re: Тема на бременните 104
« Отговор #271 -: Август 08, 2020, 14:42:50 pm »
Да, усетих, че съм се увлякла доста с десертите. При предната диета ми беше зле, а дори не бях бременна. Причерняваше ми, виеше ми се свят и едва се придвижвах от и до работа. Мисля да повторя изследването преди часа при ендокринолог, но все пак дотогава ще опитам силно да се огранича поне. Иначе половината от изброените храни не обичам. Вечерям само месо на скара и салати, изброените неща са обедите ми. Не закусвам, но се насилвам да хапна по нещо заради хапчетата. То нали трябва да ги разграничавам от млечните с няколко часа, а това съвсем усложнява обстановката. Режимът ми е всеки ден различен - тичам на една тренировка, до работа, до лекар, до зъболекар, до друга тренировка и много често ям на крак, навън и в движение. А това значи, че като огладнея ям каквото видя. Случва се и да нямам особено много пари в мен и да се налага да задоволя глада на двама души (моя и на васил) с 5 лв., а винаги гледам поне някоя стотинка да остане в джоба. Последните 2 седмици беше така, забавиха ми заплатата (забравиха е по-точно), а мъжът ми плати всички тренировки за месеца с последните си пари, защото очаквахме всеки ден аз да имам превод. Добре, че поне за лекар и изследвания си предвиждам и заделям предварително, че иначе ни ОГТТ, ни pcr, ни ФМ щях да направя. Уви, никакво време не ми остава, а дори не ходя на работа. Притичвам до офиса само при нужда, но не съм там по 8 часа. И с тия блокади съвсем ми отива времето е обиколки из града, чакане в задръствания и т.н.

*
Re: Тема на бременните 104
« Отговор #272 -: Август 08, 2020, 15:12:04 pm »
О, не , абсурд Слънце, чакай че преглътнах. Нямам 4000 за количка. Особено Митко откакто е съкратен ...600 евро излиза целия комплект, на намалението. Никакви ангелчета и доларчета :Д светло сива е :) Столчето е червено и сиво. Лято, няма ли да си натовариш панкреаса много така? Аз много бих помислила преди да правя второ ОГТ , в такъв кратък период от време. По-скоро бих си мерила КЗ с глюкомер.   Готви си и си носи кутя. Аз така правех. И с транспорта като съм била, пак съм носела. Въпрос на навик е, но ти си знаеш. Лори от вкъщи носеше храни.
« Последна редакция: Август 08, 2020, 15:36:11 pm от Lina88 »
*
Re: Тема на бременните 104
« Отговор #273 -: Август 08, 2020, 15:29:04 pm »
:D Много мразя да готвя и не готвя. Освен ако някой не иска специално аз да приготвя някаква храна, но обикновено се въздържат и ограничават до 2 пъти в месеца. И няма сила на земята, която да ме закотви на печката в лятно време. Много отдавна съм казала у дома, че времето за готвене ми е време за детето, който е гладен да яде каквото намери. Не съм чистачка, перачка, гладачка, детегледачка и готвачка докато другия си вее байряка. Че и ремонти сама си правя. Всъщност повече ме бива с отвертката отколкото с черпака, но това е свързно и с желанието ми да извърша дадено действие. Никога не съм обичала да готвя, но да ям обичам много :)

*
Re: Тема на бременните 104
« Отговор #274 -: Август 08, 2020, 16:30:35 pm »
Абсолютно никакъв смисъл да повтаряш през 3 дена няма.
Като цяло искаш да не си с ГД и да си живееш както си искаш, но с чиста съвест. Другото са оправдания само. Извинявай, но малко несериозно ми звучи всичко, което казваш. Като нямам пари ще направя 2 сандвича на детето и в една кутия ще сложа 2 домата и малко сирене с една филийка хляб. То цената на 2 закуски е колкото 3 дена сандвичи.
Ние като пътувахме като съм била бременна редовно си бяхме с кутийките. Правех кюфтета и готово или си направя малко салата с останало месо от вечерта.
Ставало ти е лошо защото организмът иска време да свикне, а и ти се била и на хапчета.
Пак ти казвам. ГД не е шега. Няма да умреш от 2 месеца режим.

Лина, моите колички също са сиви. Аз исках да са светли, че много жега иначе.
С каква компресия си? Пробвай с по-голяма. Пий и течности.
*
Re: Тема на бременните 104
« Отговор #275 -: Август 08, 2020, 16:43:44 pm »
И моята количка е сива,със сива раница за количка,на Чиполино е раницата,много е удобна и пасна като цвят.И сива стойка за чаша,тя е на Макларън.Казвали са ми ,че шарените колички много ги кацат мухи,не знам така ли е.
Аз четири години си носих храна на работа,както и мъжа ми си носи,малко е занимавка,но докато си взема храна и вися по опашки ми е свършила почивката.Свикнали сме с кутиите,колегите ни също си носят от вкъщи,айде мъжа ми е почти извън града и при него няма варианти,но на мен ми беше удобно много.
Лято,Павла е права,имах колега с един куп заеми,няма парички човека,всеки ден си носеше сандвичи и айрян,пак е вариант.Стегни се сега,пък като родиш ще я мислиш.
*
Re: Тема на бременните 104
« Отговор #276 -: Август 08, 2020, 17:22:41 pm »
Лято, аз също не обичам да готвя и не го правя. Но никой в нашата къща не яде хамбургери, пици и т.н. Ако ядем навън, то е само в проверени ресторанти и винаги месо със салата. Дори и човек да не готви, пак има какво да сложи в кутия. Аз дори имам мини прибори за ядене навън и 15 вида кутии, бутилки и чаши, дори и за супа имам. Моето дете никога не е яло МакДоналдс, БъргърКинг и нам какво си.
А липсата на средства не е оправдание, а причина да си носиш храна в кутия. 3 сварени яйца и резен краставица са под 1 лев.
И имай предвид, че без контрол ГД може да стане истински диабет и тогава вече наистина ще трябва да си силно ограничена и то завинаги.

26.09.2019
*
Re: Тема на бременните 104
« Отговор #277 -: Август 08, 2020, 21:42:27 pm »
Абе , Пия, м/у 3 и 4 л. На ден. Ходя, все е зле. Като ходя ме болят, като не ходя оттичат и пак ме болят. ВЕрно, че остана още малко ама не се трае. Пише I на чорапа, въпреки че помня че е две :/ Ще ида до магазина и май ще взема над коляното, че почват и отзад да ме болят , на свивката на коляното. За количката и мухите за първи път чувам да са привлечени от шарено, ама може.  Чанта имам от Лори, само да я намеря. Черна е на АБЦ дизайн , ако не се е разпаднала.
Слънце, наистина е душана. Нагушкай я от нас!
*
Re: Тема на бременните 104
« Отговор #278 -: Август 08, 2020, 22:06:28 pm »
Моите да 2.
Не си взимай до горе. Няма да ти е по-добре. Ти нали и имаш такива?
*
Re: Тема на бременните 104
« Отговор #279 -: Август 08, 2020, 22:38:04 pm »
CCL/KKL I пише, Павла. Имам дълги от тези силиконовите, които приличат на дамски чорап ама те не стават за сега и са в пъти по-нестягащи от тези, които нося в момента. Нямам белтък в урината от преди 3 седмици, ще искам пак да ми пусне в понеделника, ПКК ми беше добре при Паскалева. Кръвното също е ок. Като цяло много са ми се увеличили вените по тялото. Забелязах и по ръцете, такива, които досега не съм виждала. Надявам се да се приберат, след раждането.