0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Правим опити за бебе - Тема 19
« Отговор #900 -: Февруари 12, 2019, 17:31:07 pm »
Разтърсих се и намерих, в случай , че някой се чуди,както аз.. "Ултpaзвyĸoвoтo oпpeдeлянe нa бpoя нa aнтpaлнитe фoлиĸyли (AFС) нocи oбeĸтивнa инфopмaция зa яйчниĸoвия peзepв. Tecтът ce извъpшвa в paннa фoлиĸyлapнa фaзa (2-4-ти дeн oт мeнcтpyaлния циĸъл), ĸaтo ce oпpeдeлят фoлиĸyлитe c paзмepи 2 - 10 мм в двaтa яйчниĸa. Πpи cpeдeн бpoй aнтpaлни фoлиĸyли, пo-мaлъĸ oт 5, ca нaлицe чyвcтвитeлнo нaмaлeни яйчниĸoви peзepви.
Oпpeдeлянe нa cpeдeн oвapиaлeн диaмeтъp (МОD). Извъpшвa ce в paннa фoлиĸyлapнa фaзa (2-4-ти дeн oт мeнcтpyaлния циĸъл). Πpи cтoйнocти нa cpeдния oвapиaлeн (яйчниĸoв) диaмeтъp пo-мaлĸи oт 20,6 мм e нaлицe гoлямa вepoятнocт зa нaмaлeни яйчниĸoви peзepви."
*
Re: Правим опити за бебе - Тема 19
« Отговор #901 -: Февруари 12, 2019, 18:36:21 pm »
apbt88, добре дошла. Нито едно изследване само не носи информация за ЯР, което да е пълна и да бъде окончателна. Съвкупност от показатели- ултразвуково изследване, брой атрални фоликул, хормони- Е2, ФСХ, ЛХ, АМХ, инхибин Б.
Ние с мъжа ми нямаме очевиден проблем- добра СГ, при мен всичко е ок, но имаме проблем. Имаме и загубени бременности. Дали, при нормални показатели, има проблем с Я, дали други фактори- не се знае, но е ясно, че съвкупност от малки, иначе незначителни неща водят до проблем. Важно е да се започне от малкото- хормони, СГ, ЦС и тн, а после да се премине към по- скъпи и по- тежки неща- генетични, лапароскопии, хистероскопии. Аз за 100 път го казвам, но при нас посткоиталният тест беше отрицателен и затова преминахме към инсеминации първо, при които имаме 50% успеваемост- 3 от 6 и чудесно момченце от последната 6та. Това е от изследванията, които трябва да се правят паралелно, поне за мен (макар да не е еднакво всеки месец) с МБ.
Желая ти успех и задължително си подготви написани въпроси, защото всички забиваме.
*
Re: Правим опити за бебе - Тема 19
« Отговор #902 -: Февруари 12, 2019, 20:10:17 pm »
У,според мен рано си почнала тестовете.Моя цикъл е също 27,рядко 28 дни.От десети ден ги почвах,на 12-13 ти ден засичах О.Правих ги много малко,защото страшно се изнервям,пия вода постоянно и съответно пишкам.Но и като ме  следи лекаря ми ,също се пада на тия дни ову.Продължавай ги,спазвайки инструкциите.
apbt88,на първо място ,добре си се ориентирала към репродуктивен,хубаво е да си харесваш АГ,но... ще се убедиш сама.
Тери,това с челюстта ме утрепа.Да,на такива непукащи им бременни ,да им се неначудиш.Явно аз съм нещо ненормална,кой знае.
Малко оф топик,има ли във вашите градове вече ,във Варна скоро ще ги поставят,пътен знак "пропусни движещите се по пътя с предимство",и вътре пише "купи й цветя" и има нарисуван букет.Много яко !
Re: Правим опити за бебе - Тема 19
« Отговор #903 -: Февруари 12, 2019, 20:24:40 pm »
Добър вечер, момичета! Имам въпрос относно всички ходения до болницата и процедури по време на инвитрото. Колки често се ходи и издават ли болничен. Явно ще трябва да казвам на шефа за какво ще липсвам толкова, а така да не ми се иска колегите да разбират, защото сме само женски колектив и знаете как е.
*

    y

  • *
  • 21
Re: Правим опити за бебе - Тема 19
« Отговор #904 -: Февруари 12, 2019, 20:30:16 pm »
Dark chocolate благодаря ти! ще продължа с тестовете, въпреки че днес имах адски болки в корема, все едно всеки момент ще ми дойде. Аз тестовете ги правя от първия ден след Ц и ще видим
*

    y

  • *
  • 21
Re: Правим опити за бебе - Тема 19
« Отговор #905 -: Февруари 12, 2019, 20:34:01 pm »
Слънчицето,  Благодаря за коментара :) Ами просто дълго време пиех хапчета и затова не мога да бъда сигурна за продължителността на цикъла, но продължавам с тестовете, въпреки че и мен ме изнервят адски много :(
Re: Правим опити за бебе - Тема 19
« Отговор #906 -: Февруари 12, 2019, 21:07:54 pm »
Леле, Тери... 15 години... Аз съм така от около година и все още не ми се е случвало да ми застине челюстта отворена, но много ме е страх да не се доразвие в нещо по-сериозно. Примерно да не мога да се храня. Бях на преглед при много препоръчвам лицево-челюстен хирург, но според него това са симптоми на психическа основа и нещо като паник-атаки. Но аз пък не съм съгласна с това негово заключение. Поне да ми беше казал да направя снимка на ставите....

apbt88, направо ме шокира с този цитат. На последния преглед АГ-то каза, че се виждат 4-5 антрални фоликула. Не знам какво е това, не съм и търсила, защото ми писна да чета за всяко едно нещо, но сега разбирам, че това не е никак добре  :?

Y, хубавото е, че не разчиташ само на един метод, този с тестовете, а мериш и базална температура. Аз този месец го изпуснах, но следващия мисля и аз да меря БТ... Поне не струва пари :lol:
Re: Правим опити за бебе - Тема 19
« Отговор #907 -: Февруари 12, 2019, 23:40:39 pm »
Здравейте момичета.Искам и аз да ви споделя тревогите си.Аз съм на 31 години,а моят мъж на 34 години.От една година и 8 месеца правим опити за бебче,но без резултат.Започнахме да ходим при Д-р Алекссндров в щерев.Всичките ни изледвания са добре,но резултат нулев.Започнах вече да се притеснявам.Според вас какво още трябва да изледвам?Другата седмица сме на антиспермални антитела.Направих един курс на летрозол таблетки ,но за съжаление освен не спукан фуликол друго не получихме,а и отлагане на инсиминацията.Прекачвам файлове с резултатите.
*

    y

  • *
  • 21
Re: Правим опити за бебе - Тема 19
« Отговор #908 -: Февруари 13, 2019, 07:57:03 am »
Дали е минала ОВУ въпреки, че няма повишение над 37  :oops:
*
Re: Правим опити за бебе - Тема 19
« Отговор #909 -: Февруари 13, 2019, 08:33:38 am »
Добро утро, много сте писали!

apbt88
моля те пусни СГ от Надежда, интересно ми е какви са ви показателите.Там масово на хора с не дотам добри спермограми казват, че всичко е прекрасно и в последствие се стига до необратими поражения при мъжа.Не мога да я схвана тая тяхна практика.

Дарк, антралните фоликули както трябва, може да ти изброи само репродуктивен специалист.В това съм се убедила.А и без да си пуснала АМХ и хормони няма как да знаеш дали там има проблем.

fani87
Фани, гледам ви спермограмата и пише Астенозооспермия.Все пак има някакъв проблем.Отделно ТСХ е високо, на ендокринолог ходила ли си?Също така да са ти казвали дали имаш поликистоза?

*
Re: Правим опити за бебе - Тема 19
« Отговор #910 -: Февруари 13, 2019, 08:52:27 am »
Добро утро на всички. Както днес бе мрачно, минахме през сняг, но вече ни грее слънце, така се
надявам, да ни "огрее" съвсем скоро :)

magi_st, малко е измачкана, но етоя. Има констатирана тератозооспермия, но този който я коментира спермограмата каза, че това  било субетивен фактор и ако се гледа от друг специалист можело и дори да не се констатира. Отново ми се каза, че щом имам едно раждане вече нямало как да не стане, което ми се видя леко казано несериозно.  Моят, гинеколог също каза че всичко е ок. Но почвам да си мисля, че по-скоро не са искали да не ме тревождат и да си изчакам часът във Надежда.

Pav-la , привет. Благодаря за посрещането и да ти е живо и здраво момченцето. <3 Аз много време се въздържах тук да пиша за да не се сугестирам ..някак си не можех да приема че НЕ СТАВА... Но гледайки ретроспективно освен факторът стрес,който никак не е за подценяване, имам коремна операция преди 2 години херния,доста тежка, със платно . Затова правих изследване за тръбите. Раничката на шийката на матката,която е горена миналата година.  Тук чета https://invitro.bg/testove-za-biologichna-savmestimost-na-spermatozoidite-s-tservikalnata-sluz/ и всъщност тестът е бил отрицателен при теб или при М?Питам ако има значение при инсеминацията.
Всъщност моят гинеколог, предложи инсеминация, но още не бяхме правили никакви изследвания, а сега както чета има доста тестове,които трябва да се направят за да не е напразна процедурата. Той изхожда от там, че имам едно раждане вече (преди 7 години) всъщност дъщеря ми има рожден ден другата седмица от друг партньор. Тогава забременях веднага след приключване на прием на дуфастон, заради една киста. Дори ми беше минало през акъла да пия дуфастон...  Не мога да повчрвам, че такива глупости са ми минавали през главата, сега като го пиша.  И да, доста ползен съвет за записването.

Слънчицето, директно от Надежда ми дадоха час при д-р Персенска. И сега тръпна,защото искат отново изследванията ,което са 150 лева-200 лв..не знам точно а миналият път ми бяха казали 6 месеца давност,което малко ме нервира, но каквото това. Ти имаш обратна връзка за нея ли? Ако „да“, моля сподели, дори и на лични. Аз доста пътувам и сега съм в шах защото чакам поредната командировка,за която ще разбера чак началото на м. Март а изледвания трябва да пусна другата седмица.. Явно ще пусна  Хормони: FSH, LH, E2 (изследват се на 2-3 ден на менструалния цикъл)..пък за останалите ще чакам. Ще допълня и този АМХ , благодаря за което на magi_st и Pav-la.
Ре: оф топика, в София поне няма такова нещо. Доста приятна инициатива 

fani87, и аз и моят партньор сме 31 и 34. От колко време ходите във Щерев? И колко време чакахте за час там?  Успех ви желая!

Dark Chocolate, аз съм психолог и честно казано, съм виждала такива случаи но без снимка, как този лекар ще го констатира. Според мен отиди другаде за да знаеш 100%  от какво е/не е предизвикана тази реакция.  А относно броя тecтът извъpшен ли е в paннa фoлиĸyлapнa фaзa (2-4-ти дeн oт мeнcтpyaлния циĸъл)?  „Πpи cpeдeн бpoй aнтpaлни фoлиĸyли, пo-мaлъĸ oт 5, ca нaлицe чyвcтвитeлнo нaмaлeни яйчниĸoви peзepви.“ Ти си имала 4-5 ,което поне на мен не ми звучи обезпокоително, но аз не съм доктор . Какво каза твоят доктор по този повод?

У, защо не комбинираш с мерене на базална температура?

« Последна редакция: Февруари 13, 2019, 08:54:16 am от apbt88 »
*
Re: Правим опити за бебе - Тема 19
« Отговор #911 -: Февруари 13, 2019, 09:20:17 am »
Да СГ не е толкова зле.Морфологията не е прекрасна, но имате много хубава подвижност и бройка което е добре.

Аз съм раждала веднъж, не виждам това да ми помогна много за второ забременяване.Много несериозно звучи, щом веднъж си забременяла ще стане пак!

Била съм при Персенска, за сега ще замълча, нека сама да си съставиш мнение, като минеш ще споделиш какво мислиш за нея.Хората сме различни, имаме различни очаквания и за това не е хубаво да се натоварваме със странични мнения.

*
Re: Правим опити за бебе - Тема 19
« Отговор #912 -: Февруари 13, 2019, 09:20:51 am »
fani, има някакво сериозно разминаване между спермограмите. Като на едната е диагностицирано Астенозооспермия, което е проблем. Не че не забременяват и така жените, но в такива случаи при опити от доста време се прибягва към инсеминация. Другото, което ми прави впечатление е, че спермограмите са по  НЕСТРИКТНИ критерии. Това означава за мен, че не са по Крюгер, а по СЗО.  Всяка клиника си пише нейни си референтни стойности, което мен много ме дразни. Поставят диагноза Астенозооспермия, но ако се сравнят резултатите с изискванията на ЦАР се оказва съвсем друга диагнозата. Ако наистина критериите за мофрология са по СЗО, то ЦАР водят нормозооспермия при морфология >30%. Определено трябва да провериш това, защото може да се окаже проблем с морфологията също. Спермограмата е голям фактор. Ние се борим с мъжки фактор вече 2 години и го твърдя от опит. ТСХ е високо, както е казала Маги. То не е проблем за забременяване, но е проблем за плода, затова е добре да посетиш ендокринолог, ако все още не си. Други изследвания, които е добре да бъдат пуснати при теб:
- антифосфолипиди, НК клетки
- инсулинова резистентност
- АМХ и Инхибин Б за яйчников резерв
- Хламидия
- Уреаплазма
- посткоитален тест
« Последна редакция: Февруари 13, 2019, 09:25:27 am от teri_90 »
Бъди промяната, която искаш да видиш в света
*
Re: Правим опити за бебе - Тема 19
« Отговор #913 -: Февруари 13, 2019, 09:25:09 am »
 magi_st, благодаря за бързия отговор. Ох, аз вече се настроих негативно. Може и да си има причина за евентуалното ми разминаване. Кого би препоръчала?
« Последна редакция: Февруари 13, 2019, 10:06:26 am от apbt88 »
*
Re: Правим опити за бебе - Тема 19
« Отговор #914 -: Февруари 13, 2019, 09:49:33 am »
Имах предвид като цяло репродуктивни и разликата с обикновен АГ.Адхезии означава сраствания.Лекаря какво каза за това?
*

    y

  • *
  • 21
Re: Правим опити за бебе - Тема 19
« Отговор #915 -: Февруари 13, 2019, 09:52:16 am »
Аз меря и БТ, а вчера и днес имам две чертички на тестовете за ову, но не знам дали са положителни( мисля че трябва да са по-наситени). Прилагам снимка.
*
Re: Правим опити за бебе - Тема 19
« Отговор #916 -: Февруари 13, 2019, 09:58:18 am »
y, препоръчвам ти да пробваш Clear ovu лентичките. На Oview ми даваха и на мен все такива резултати дни наред и не можех да резбера кога ми беше овулацията. Спазваш ли изискването да правиш тестовете към 18:30 часа след 3 часа без течности и тоалетна? Щом си правила днес теста, значи не :). Пикът на ЛХ по книга настъпва към 15:30 часа, затова трябва да се тестваш няколко часа след това, после драстично пада.
Бъди промяната, която искаш да видиш в света
*
Re: Правим опити за бебе - Тема 19
« Отговор #917 -: Февруари 13, 2019, 10:21:51 am »
y,Clear ovu и при мен добре работиха. Можеш в едно тефтерче, да ги лепиш за сравнение. Наистина е много досадно, защото ,когато пиеш доста вода по-често ти се уринира :) Прави още един тест довечера ,както посъветва тери
Re: Правим опити за бебе - Тема 19
« Отговор #918 -: Февруари 13, 2019, 10:29:32 am »
apbt88, за преглед в Щерев изобщо не се чака. Можеш да влезеш в сайта им, имат платформа за записване на часове и да разгледаш.

Може ли да ми дойде по- рано в месеца след процедурата? Нещо мого ми се появиха симптомите, пък имам поне оща седмица.

*
Re: Правим опити за бебе - Тема 19
« Отговор #919 -: Февруари 13, 2019, 10:46:11 am »
mary cherry, благодаря за отговора. Това се чудя Надежда или Щерев :ask: