0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Добре дошли в новата тема!

Много почивка, разходки и игри за всички майки, бебчета и малки дечица през лятото и най-важното без (или само с леки) боледувания. И татковциии забравих... Ама това е защото Рачо не се е появявал скоро тук! Да се поправи бързо!


« Последна редакция: Юни 15, 2017, 16:54:45 pm от 47 Smiles »
*
Весело лято на всички! Много слънце и усмивки!

avallon, направо ти завидях за яслата на Нора  :). При нас просто няма условия за чак толкова време навън. Яслата, а и градината, са в сгради, които първоначално не са били предвидени за такава дейност. Съответно, дворът е малък, стаите не са само на първия етаж, навън едва има място за пързалки и някакви играчки. В градината поне ще са по-големи и ще се обличат и обуват сами, ще се хранят сами, доста време ще се спестява за други занимания, включително и за излизане. Така ми се иска, де. А сега се качваме по стълби на третия етаж, където се преобличаме, после слизаме на втория етаж, където са групите. Излизането на двора е свързано със слизане и качване по стръмни и тесни стълби. А и като излязат, с десет крачки са прекосили двора. Но при този недостиг на ясли и градини в София разчитаме, че поне ще попаднем на свестни госпожи и лелки.

Момчетата изглежда са по-мързеливички - ако може някой да им свърши работата, хич не се напъват  :lol:. И Пепи може да се обува и донякъде да се облича сам, но всичко става с много кандърми, повтаряне, обяснение... Докато ми писне и или го оставям така, или го обувам аз. Особено, ако бързаме. "Търговията" върви с колички, които му вземам, докато не се обуе, а после му ги връщам. С Ани просто оставям дрехите и тя се облича. Ако има претенции какво да облече, изясняваме какво иска и обикновено не се бавим. Разбираме си се по женски  :D.
И аз ги уча да не удрят другите. Те това първо го тренират помежду си  :). Не се бият, но се случва единият да удари или оскубе другия. Не са агресивни, посягат, ако с нещо са ги засегнали, понякога от безсилие, а се случва и от обич  :). Ани понякога така си изразява емоциите  :D. Един ден обаче много ме умили, когато Пепи се пазареше с едно познато момиченце за колелото й. Ани каза на детето: Ще дадеш ли колелото на моя брат да го покара?

Да, и ние другата седмица тръгваме към морето  8).

kati_vm, не ми изглежда да е алергия. Предполагам, че УНГ ще смени лечението.
*
*
Бистри сополи едва ли ще дадат нещо на посявка.  Ей такива същите миналата година месеци се точиха. Току карах бабата (микробиолог) да ги изследва. Не знам колко пъти носих бележки в яслата, защото както споменах яслата беше частна и майките с милионите претенции, а видят дете с хрема, недай си боже пък да се изкашля и скандала готов. Вайбър групата вреше вечер.
Беата, това щастие за съжаление скоро ще свърши. Градината, където се класирахме ми е супер удобна, но била с малък двор, тази седмица щях да ходя да видя, но не успях. То и да гледам и да не гледам все тая - места нямааа. На крачки от нея е градската градина и ще има да се доиграва там, което много не ме утройва но ...
Аа, ние не се обличаме. Само се събличаме и то за норматив вечер за баня. И копчетата се разкопчават даже. :lol:
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
Здравееееейтее  :D
Днес отиваме да си вземем най-накрая детето от баба и дядо, че да могат да си починат малко. Запасила съм се с разните му там имуностимуланти и модулатори.... не, че има полза от тях  :( Предупредила съм мама да има готовност да идва, че точно следващите 2 седмици трябва да съм плъъътно на работа. Иначе като си дойде и другата баба, се кани да го гледа, че август месец затварят яслата.
Иначе и при нас до последно не изкарваха децата от групата на малкия, при все че след 16ч са винаги останали 3-4  8O Сега ще видя дали продължава тази практика. Утре сме на детски рожден ден, така че ще е щастлив да види най-накрая и други деца, не само овце и магарета  :D
Много прегръдки на всички  :D
*
Бонболини, да не те отчайвам ама най-много бацили има на детски РД и в клубовте.Аз зимата умишлено избягвах такива мероприятия.Знам че може би ще ме сметнете за луда, ама съм мерси след 2-3 часово тичане на един детски РД след два дни да ми е на АБ или с пристъп.

*
Здравейте, УНГ- то каза, че е настинала на яслата.  :x Даде ни ново лечение и да не съм я водела. Включи и противоалергични капки. Оф, направо съм много бясна.  :x
*
Кати, малко късно, но все пак за алерголог- д-р Марияна Бочева, работи в ДКЦ на окръжна. Работи и с деца.
Какво му изписа?
*
Кати, малко късно, но все пак за алерголог- д-р Марияна Бочева, работи в ДКЦ на окръжна. Работи и с деца.
Какво му изписа?
Благодаря за инфото за алерголога. УНГ-то каза да продължим с Бактробана, капки Коларгол, Зиртек противоалергични капки и Саностол.
*
Покрил е всичко :) Дано да има ефект и детето да се оправя бързо.
*
Покрил е всичко :) Дано да има ефект и детето да се оправя бързо.
Благодаря за пожеланието! Дано я овладеем тази хрема, че ни създава доста големи проблеми  :(.
*
Тути, до 7 дена без изхождане е нормално за бебе, което е само на кърма. Според мен усвоява всичко. По колко напикани памперса има на ден?
Остави термометри, мушката и не ходи в спешното, за да не се зарази детето с нещо! Ако си толкова притеснена, обади се утре на педиатърката си!
Имаме си и тема за кърменето, където можеш да питаш каквото те интересува. И аз като шуши мисля, че трябва да кърмиш и от двете гърди (в началото всички ги боли, при много от нас е имало проблеми, ако не можеш да се справиш сама, свържи се с консултант по кърмене). Ето я темата:
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=49807.msg1148445#new
« Последна редакция: Юни 18, 2017, 22:22:04 pm от blue_sky »

*
Покрил е всичко :) Дано да има ефект и детето да се оправя бързо.
Благодаря за пожеланието! Дано я овладеем тази хрема, че ни създава доста големи проблеми  :(.
Доста големи проблеми?
Да, покрил е всичко, защото не знае какво точно лекова.
Аз, не бих ..., но Кати ти знаеш най добре. Бързо да мине тази хрема.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
И аз като Авалон да кажа, ама много неща е изписал за една хрема.Моника от задната хрема стигаше до пристъпи и съм я оправяла с по-малко лекарства.А обикновена бистра хрема, може да я влачи много време.Ако е настинка наистина ще мине лесно и бързо.Но вие си знаете.

Днес Моника е пак на ясла.Сутринта беше драма, искала на градина вече не искала при бебетата.Ох да минава лятото да почне да ми реве, че не иска на градина  :lol:

А Дани пак си захаресва градината, а му остана само една седмица да е в нея  8O
После една седмица при баба и дядо и тръгва на новата.
Дано да му хареса, че не знам какво ще го правя....

Вече спи на голямото си легло (май вече бях споделила). Сложила съм един предпазител да не пада отстрани. Но снощи беше много смешен, защото се изсулил между леглото и предпазителя (той е една мрежа на една рамка) и се събуди и ми вика: "Мамо, заклещил съм се"  :lol:. Извадих го и заспа за 1 сек отново.
*
Дъщеря ми беше започнала да кашля от въпросната хрема, която лекувахме около 2 седмици с разни капки, които са ни под ръка, преди да отидем за пръв път на УНГ. Той й изписа само Бактробан първия път, но не свърши работа. Мисля, че сега има ефект от кафевите капки. По-добре е. Надявам се да я пусна в края на седмицата на ясла, защото откача вкъщи.
*
Да с кафявите капки се оправят бързо.Не знам какво има вътре, но е факт, че бързо помагат.
При нас положението беше много по-тежко като започнеше хрема.Има кремчета Назита унгвентум, много добре обръщат задната хрема, за предна действаме в зависимост от хремата, но е много миене с физиологичен/морска вода, инхалациите ги почвам веднага пресичат хремата много бързо, пръскам капки според предписаното от лекаря.Сиропи давам при кашлица постоянна, ако гърлото се зачерви пръскам Тантум верде и почвам компресите с извара.
Антиалергично давам изключително рядко, при все, че тя е алергична към цъфтежи например и сега е на Еуриус защото от липите едва диша и кашля постоянно.

Дано бързо да се оправи мъничето.Знам колко е трудно с малко дете в къщи.Ние с Моника дори и с температура излизахме на вън, но не можех така да я изморя като на ясла.Е и сега цяла седмица в къщи, всеки ден сутрин и след обед на вън да играе, че иначе ставах луда с нея.

Маги, ти добре ми напомняш за Низита. Аз бях го забравила, а напоследък изобщо не ми дава да му пръскам спрейчета в носа (нито ФР, нито друго). Това сигурно ще ми даде.
Аз съм доволна от Инфлуназал спрей иначе.

За гърло най-много му помагат Лихен Сед (спрей) и тонзилотрен, както и сока от бял бъз. Миналата седмица само с тези 3 неща му минаха гърло, много лека задна хрема и кашлица, породена от хремата. Да чукам на дърво, оправи се бързо.
Дано, бързо да се оправят болните дечица... коларгола съдържа колоидно сребро и при бистър сопол върши чудеса :lol: за задна хрема по бавно върши работа...
Ходих пак да видя Алек на село и той ми каза "искам в София", "добре, но ще ходиш на ясла", "аа, не искам, при баба ще остана" :lol:  много е добре там ама като се сетя, че като го взема и пусна на ясла как хем ще плаче, хем ще се разболее и ми става зле...
*
Ох, захванали сте много актуалната ми тема за болестите. Близнаците не са оздравявали от октомври, аз също покрай тях. И в момента се борим с поредния вирус. Всякакви цветове и консистенции на сополи видях, и кашлици всякакви видове чух. Юли месец ще стане, а ние сме все сополиви. А толкова болнични не съм вземала през цялия си живот, тази година сигурно едва половината работни дни съм присъствала на работа.
Добавки всякакви сме пробвали и нищо не помага. Дано следващия сезон е по-добре, че не знам те дали ще боледуват, ама има опасност аз да стана пациент на психиатрична клиника и то за дълго.
Сега са на гости на баба си, но на тръгване се пазарят: "Мамо, искам с вас!", "Добре, но ако си с нас, ще трябва да ходиш на градина, защото ние сме на работа." "Тогава оставам при баба."
Хубаво лято и бързо оздравяване на болничките дечица и/или родители!
*
Маури, в началото е така. И децата боледуват, и майките, понякога и бащите. Със сина ми изкарах сигурно 90 процента от яслените болести. После той спря да боледува, а аз забременях и явно имунитетът ми се беше сринал и през цялата бременност бях болна. Пих 3 пъти аб, не ми бяха изписани ей така. А що сиропи за кашлица изпих тогава. Колкото не съм в целия си живот.
Ноооо и това минава. Стискайте зъби! Няма друг начин.

*
maury, ако ще те успокои, нещата с порастването се подобряват. И аз не вярвах, че е възможно просто така да стане, но опитът показа, че може  :D. Миналата година разбрах на практика колко е лимитът за платени болнични за гледане на дете - 60 работни дни. След това и да си в болнични, не ти ги изплащат. Просто имаш оправдание, че не си на работа. Няма и заплата, де  :). Сега вече колегите, като ме видят, казват: А, значи децата са здрави  :D! Факт е, че изкарват хремите за кратко. Все по-рядко чувам онази гадна кашлица, която ни вкарваше в болница. Започнах и аз малко да си подобрявам имунитета, че при нас по-бавно става с напредването на годините  :lol:.

Хубаво е при баба на село. Алекс, ще заякне малкият. Ще видиш, че няма да е толкова трагично, когато го пуснеш пак на ясла.
Ехх, тази болна тема - болести  :( Нашето момче ходи от понеделник на ясла, милият беше отвикнал и мрънка сутрините, отделно не му се става толкова рано /6,15ч/, а си ляга иначе - най-късно в 21,00ч. Ходи на гърне, но не си казва, просто си го слагаме редовно, така казахме и на лелите в яслата да правят. Иначе само се моля да изкара поне 10-ина дни без да се разболее, да видим  :? Пак давам разни имуностимуланти, не че досега е имало ефект. Предполагах, че през лятото децата ще са по-малко, но тц -даже са повече от зимата  :wink:
Дано всички дечица мами и татковци сме здрави  :D
Прегръдки  :D
« Последна редакция: Юни 20, 2017, 16:32:52 pm от bonbolini »
*
beata, blue_sky, от вас знам, че положението се подобрява с времето, но все още не ми се вярва. Все си мисля, че няма да има край. В момента не изглежда като да има.
beata, това с болничните не го знаех, благодаря за информацията. 60 дни сигурно съм наближила за 2017-та, а без заплата не се стои с 2 деца и ипотека на главата.
Аз чакам нашата морска почивка с нетърпение. Надявам се тогава да забравим за кашлици и сополи, а дори да не забравим, поне ще си имаме вода за промиване на носове в изобилие :-).
И тази връзка да питам: Има ли някой с опит в къмпингуването с малки деца? На каква възраст ги заведохте за първи път?
*
А, то е ясно, че покрай малките и ние си ги лепим вирусите одма. Аз не помня да съм боледувала така, както последните две зими. И не само аз, а всички по домова книга.  Разликата е, че последния път Нора го изкара вируса с три панадола и четири нурофена  за два дни и после айде на ясла, а аз се влачих две седмици, удари ме и в ушите, та доволно си отпих на антибиотици.
Ще мине всичко момичета, само си пазете нервите и не треперете толкова за едната хрема . Неприятно е да, но нищо фатално, наблюдавайте си децата и ги познавайте . Колкото повече ги пазите толкова повече ги изнежвате.
Ние сме на море уикенда беше доста хладен, , и въпреки това дзверОт се кисна и в басейна и в морето - удържане просто няма.  Давам вит С за някакво лично успокоение и се надявам да остане здрава. Още с пристигането със засилка се джасна в дълбокия басейн барабар с дрехите ..... мама й също. Вчера си беше направо студ и буря, добре, че анимацията работи. Днес от 10 до 2 не е излязла от водата, едвам я прибрах в стаята да дремне за час и после пак. И да знаете, онези бански, които коментирахме в предната тема вършат страхотна работа. Последните два три мисля да я оставя за кратко по половинки да напече гърбината и това е.
Маури, обожавам къмпингуването, така съм израстнала. Сега не се наемам. Ол инклузив на този етап мисля е най-подходящо. Затворен комплекс, анимация детски басейн и храна по всяко време. Може би и от съображения,, че Нора ми е палава като за 3. Въпреки изброеното единственото ми сядане е сега, докато спи и около час на детската дискотека, когато е на сцената и я виждам идеално какви ги върши. Храним се с ММ на бегом, като се редуваме за пазванти, включително и семейството с което сме. Не знам дали някога ще утихне малко тоя бяс. Толкова се надявам да я видя някога седнала за 5мин на едно място. Не е лоша Нора, не е подбудителка към конфликти, но някой посегне ли й, не прощава и става караманелата. А желанието на децата за доказване и показване на надмощие е постоянно.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
Avallon, как така се джаснахте с дрехите в басейна???  8O
Ти се хвърли да я спасяваш ли?

Леле, направо си е мега кротичко моето момче. Даже се налага да го подкукуросвам да влиза и да цопа в локвите  :lol: Че като влезне в първата локва, после на втората пак ме пита дали може  :lol: И това защото не беше с гумени ботуши, а с маратонки, а знае че трябва да е ботуши. И беше много учуден, че му давам.

Аз не хващам от Дани вируси, а от работа. Като се усетя, че съм малко зле и си слагам маска вкъщи. Тази зима само леко гърло ме е боляло. Обаче миналата пролет имаше един ужасен вирус, който мъжът ми го донесе и се изредихме всички. Детето беше последно, та пак не беше виновно то. Тогава за пръв път пих АБ от не помня колко години - със сигурност над 10. Ще го помня дълго това боледуване ....
Болнични не ползвам почти никакви. Тази зима виках един път свекърва ми, един път майка ми и един път баща ми. През останалото време съм работила от вкъщи или съм си пускала отпуск за по 1-2 дни.
*
Цитат
beata, това с болничните не го знаех, благодаря за информацията. 60 дни сигурно съм наближила за 2017-та, а без заплата не се стои с 2 деца и ипотека на главата.
В тези 60 дни не влиза престоят в болница. Уточнявам, в случай че за някого е от значение. Не ви го пожелавам, разбира се  :). Така и не разбрах, ако съм в болнични заради мое заболяване, дали се променя сметката. Най-добре е да не знам  :D.

avallon, екстремно си е при вас  :lol:. Май трябва Нора постоянно да е с надуваема жилетка. Сега поне прогнозата е за затопляне и закаляването ви ще мине по-спокойно  :).

47 Smiles, наистина си е кротичък твоя Дани. Има да си чааакам Пепи да ме пита може ли да цопне в някоя локва. Обожава и дори да кажа "не може", пак се набутва с двата крака. Миналата седмица след дъжда в градинката имаше тук-таме локви. Ани, пременена натъкмена с кокетна поличка, ми показва как може да прескача. Първи опит - "браво", на втория се подхлъзна и се накисна с все воланчетата. Пепи, като я видя, се засили и - бух - по дупе в локвата. Никой не възрази, като си тръгнахме за вкъщи  :lol:. Но Пепи е смел само за локвите, за басейн и море му трябва време. Докато тя се забавлява яко. Не е чак жаба, но обича.

Който си е свикнал да къмпингува, си ходи и с деца, и с бебета дори. Имам познати семейства, които не са сменили начина си на почивка заради децата. Водят ги от бебета на къмпинг. Аз не съм фенка и не мога да споделя личен опит.
47 Smiles, наистина си е кротичък твоя Дани. Има да си чааакам Пепи да ме пита може ли да цопне в някоя локва.
Абе даже после ми й благодари, че съм му позволила  :lol:

Затова децата навън засега само му влияят в посока "разваляне на дисциплината"  :lol:. Вчера някакви момиченца му казали, че ще го набият. Дойде да ме извика да се разправям с тях. Не се разправях, разбира се. Само му казах, че никой не трябва да бие никой и не е хубаво да се говори така.
*
За къмпинга, имам познати водят малкия от бебе на къмпинг.Миналото лято на година и малко бяха в Гърция с него на къмпинг, тази година пак така ще са.

Децата са много различни факт е!Моника е дива на моменти, на моменти кротка и спокойна.Търпелива е към малките, но като прекалят ги строява.Рачо има опит ;) Тео отнесе един шамар в Бургас на ДРЗ от нея. Иначе всички локви са нейни, вози се на почти всички превозни средства и е ужасно упорита.

Сега е в етап рева за всичко, за да ме чуеш и може и да мине номера.Реве, че иска сладолед, реве че не иска сладолед, реве че не съм и дала сладоледа със синята клечка!И това в рамките на 5 минути и така може да откара час.Накрая аз съм като див звяр в клетка, а тя не е получила нищо от това което иска, защото съм и казала, че с рев не се постига нищо а с приказване!

*
Смайли, така, докато се опитвах да обясня че ТОЗИ басейн е дълбок и не е за деца, тя реши да провери твърдението ми . Тръгна и аз след нея. Някъде за гащеризона я докопах в летеж. Рева има няма три минути.  Сега внимава, но пак сме на нокти защото когато бяга редовно гледа в страни или назад и сменя посоката без да се усети. Подканям я дя влезе с мен на дълбокото, ама нъц :lol:
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Хах, Беата, ето  жилетката. И обувките вършат супер работа, иначе до сега да се е пребила Нора
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
Е, много е готина Нора :) да е здрава, пък щуротията ще отмине все някога :wink: ще се престраши и в дълбокия да влезе...и Алек и Вера все с нас на дълбоко са били, не ги е страх с жилетката и няма проблем :lol:
Ахах, страшна бандитка е  :lol:
На мен това ми е един от страховете. Да не се наложи да спасявам някой давещ се, защото не мога да плувам. В повечето дълбоки басейни не мога да стигам дъното с крака. И ако Дани ми спретне такъв номер... ужас ...
*
Страхотна е Нора  :D

А моите момичета в последните дни само пакости правят. Започнаха да взимат неща, които сме говорили, че децата не ги пипат и не играят с тях- вчера едната ми взела телефона, днес сутринта извадили едни албуми от шкаф, за който сме си обяснявали, че няма техни книжки и играчки, и няма за какво да ровят там. А преди малко разбрах, че на печката един от ключовете (за градусите на фурната) са го въртели и сега е изместен и не сочи правилните позиции ... та пак обяснения, скъсаха ми нервите.
Разяснявах отново всичко за уредите, за кабелите..... не знам колко са запомнили и дали няма да се повтори. Доскоро не си позволяваха да пипат, това което съм казала, че не е за тях, а сега започнаха да хитруват.
« Последна редакция: Юни 21, 2017, 21:48:06 pm от marsi »

*
Ау фен съм на Нора!АКо ги съберем с Моника можем да луднем заедно  :lol:

Марси, порастват ти децата и хитруват.Все повече ще си сядат на ушите!

*
Ау фен съм на Нора!АКо ги съберем с Моника можем да луднем заедно  :lol:
И на мен така ми се струва.
Марси, мнооого нерви. Омммм.
Смайли, от към тема плуване нямам проблеми. Задача е и малката да я научим.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Авалон, много е сладка Нора, да е жива и здрава!
Гледам за пакости си говорите. Марси, внимавай да не оставиш нещо върху котлоните на печката и малките да решат да го включат. Нашата госпожица така зимата, при наличие на двама родители в стаята, включи котлон на печката, отгоре беше фурната за хляб, която отбелязвам РАБОТЕШЕ в момента. В един момент ми замирисва на кабел, оглеждам се и какво да видя - вече излиза пушек изпод пекарната, и докато се развикам се чу лек гръм, съответно бушонът изключи. Добре, че успяхме да ремонтираме пекарната, че не е много евтина и че нямаше поражения върху стъклокерамичния котлон. 
Наскоро изскубна един от бутоните на лаптопа. Ей такива весели неща.
Направоо....
*
Ох, голяма беля, Кати, добре че бързичко сте реагирали.
Това с включването на котлоните и фурната сме го мислили с мъжа ми и още миналата година започнахме да изключваме печката от контакта, за радост контактът е поставен на удобно място  :). И така всеки път-  включваме, готвим и накрая изключваме  :). Амо то само това да беше  :). Сега голямото ми притеснение е терасата. Доскоро излизаха сами, по-ниски бяха и нямаше никакъв риск. Вчера ги гледам, че се опитват да се катерят по металния парапет и сега се оказа, че вече сами не мога да ги пускам на терасата.

*
Аз никога не съм я пускала сама там.Самата тераса е много смотано направена и парапетът е като стъпала.Ако я оставя ще се покачи и ще се пребие.А живеем на 5-тия етаж.Не ми се мисли просто!Фурната ни е високо още не стига бутоните, котлоните са индукционни и нямаме проблем за сега.Но пък е правила други велики неща, та като беше около 2 бях нон стоп с нея.Аз готвя, тя с мен.Давах и една купа, сипвах брашно и какао и и давах бъркалка да бърка.Всичко ставаше в брашно, но поне беше до мен и я виждах.Сега уж е по-голяма оня ден оцвети разклонителя с водните боички 8O

*
avalon, Нора е супер. Тъкмо се чудех дали да вземам такива жилетки, обувки имаме всички от предната година, добра работа вършеха и при нас.

Момичета, като ви чета и се ужасявам. Все си мислех, че около 4 се кротват, ама явно не е така. Моите хлапета също са диви и любопитни. Оставям ги сами, неизбежно е, но и те се катерят къде ли не и не знам кога някой ще падне лошо. Ровят по шкафовете от малки, но сега вече достигат почти навсякъде. А ако не достигат, се сещат да си вземат помощните столчета, които използват в банята, и се катерят на тях. И те включват котлоните, но нашите имат защита и съм ги заключила. Още не са се научили как да ги отключват, но вероятно е въпрос на време. И аз обяснявам, обяснявам, те уж знаят, повтарят ми как не бива да играят с това и онова, защото не е за игра и от време на време пак ги хващам в крачка.
Попаднах на статия, дето казваха, че гледането на деца е повече от работа на пълен работен ден. Та моя мъж като направи забележка за нещо вкъщи, обикновено му го казвам. Важното е децата да са добре, пране, чистене и готвене винаги ще има.
*
Здравейте и от нас!

Подхванали сте едни от любимите ми теми. :lol: Нашите деца откак са проходили са любопитни и все измислят пакости, затова шкафовете са под ключ. Фурната ни е на стената, а копчетата на котлоните горе върху плота и не се стигат. Но Марти преди няколко месеца се обадил на 112 и искал да говори с чичковците пожарникари. Добре че не ги е повикал, че глобата си е доста голяма. :wink: На басейн и мен ме е страх да ходя сама с тях, защото не мога да плувам, а те не се спират. И ние имаме такива жилетки като на Нора, но не ме успокоява много този факт. 47 Smiles, направо благородно ти завиждам за твоя Дани, дано да си е все така кротичък.
И да се оплача, нашият батко е от миналия петък с варицела. Но да е по-пълна картината е и с болно гърло. Нещата почнаха да отшумяват, но първите беше трагедия - реве, че го сърби, има температура и само лежи. Добре че имате право на толкова много болнични за болни деца, при нас в Австрия са само 10 дни на година. :( Но е най-добре ако никой не се разболява.

Приятен ден на всички и приятна почивка на отпускарите!


*
В Люксембург са само два дена платен болничен за гледане на дете на година.  :x Иначе човек може да си се прави на болен и да си отсъства до три дена без бележка (излишно е да казвам, че има хора, които злоупотребяват). С бележка не знам колко е лимитът.
Аз имах общо 12 дена за гледане на болно дете, но не повече от 2 дена на болест. Понякога съм си взимала болничен за мен, защото много често детето ме разболяваше, понякога съм си взимала малко отпуска, рядко съм и казвала, че съм болна без да имам бележка (мисля, че два пъти). Врътки всякакви. Затова и много родители си пращаха децата със сиропите и антибиотиците обратно на ясла. Честно казано, в началото всички боледуват. После не помня да съм чувала за някакви непрекъснато боледуващи деца отвъд възрастта от 3-4 г. Разбира се, има си по-болнави дори и след това, но не чак да са три дена на градина и после две седмици вкъщи.
Иначе много ми харесва в Люксембург, че има фирма, която гледа болни деца. Една част мисля, че я покрива държавата, другата си я плащаш сам, но според доходите. В Берлин също има, но там цените са безумни, а заплатите са доста ниски, т.е. тази услуга е непосилна за обикновения човек. Тя е само за бизнес дамата, която не може да си позволи да изпусне важна среща и ще плати по 30 евро на час, за да остане някой при болното й дете.

Рачко, не е ли ваксиниран Марти срещу варицела?
« Последна редакция: Юни 22, 2017, 18:22:18 pm от blue_sky »

*
Момичета, сигурни ли сте, че са 60 дни, аз знам за 40 дни болнични за майката, без значение дали е за детето или за нея. След надхвълянето им се минава вече на ЛКК.
*
Аз знам за 45 дни, и миналата година за малко да ги изразходя всичките.Редувахме се с моя мъж кой кога да вземе, за да ходя и на работа все пак.

60 дни годишно...с Вера ги достигнах една година :lol: за това сега не си давам зор да се връщам на работа с Алек, че и той е като нея...
Здравейте,
Ние от сряда вечерта сме със сополи /е, как - все пак 3ти ден на ясла/. Засега обаче няма температура и е жизнен и си хапва  8O. Много съм изненадана. Вече 3 дни прибирам малкия от двора на яслата - извеждат ги, ама са много сладки - като се появя отдалеч стават 5-6 деца и казват: "Мамаааа"  :lol:
За съжаление обаче все мрънка като го оставям сутрин, вкопчва се и не иска да ме пусне, гледа ме чак с укор. Даже и сестрите се учудиха, че преди не е плакал като сме го оставяли... явно е фаза, не яде и по цял ден в яслата.
И да ви питам - на колко годинки започват долу-горе да държат лъжичка/виличка и да ядат? Преди искаше да яде сам, сега обаче все някой трябва да го храни. Знам, че е индивидуално, ама как да го прилъжа сам да си държи виличката и да се пробва да боцка?
*
Трудно, в яслата ги хранят масово.В къщи се глези, не че не може не иска.С Моника почнах след 3 като и казвах, че ще седи сама на масата докато не се наяде.И най-интересното като е само с мен или само с баща си проблеми няма.Но ако е с двамата се глези.

Уфф, да глезят се...и Алек сега на село баба му го храни...ама аз като бях там му сервирам и заявявам, че няма да го храня и яде сам :lol: той чудесно се справя с вилица ама в яслата с лъжичка ядат...
Бонболини, бързо да се оправи малчо и Алек така бойкот прави след като не е ходил на ясла дълго време..не ми се мисли какво чудо ще е след 2 седмици и при нас...
*
Разбира се, че могат. Като записвах големия на ясла, почна на 1,5 г. и ме питаха дали може да яде сам. Можеше, както и всички останали деца. Дъщеря ми мисля, че можеше малко по-рано от брат си.
А защо ги хранят в яслите?  8O Няма ли да им е по-лесно, ако ги оставят да си ядат сами? Деца на почти 3 г. са това, не са бебета.

Дани тръгна на ясла на 1 г. и 5 м. и се хранеше сам вече. Леличките бяха много впечатлени. Явно наистина е до желание и интерес. Както сега пък няма желание и интерес за обличането.

Връчих му лъжицата на 1 г. точно и после вече не можех да я взема аз. Беше му много интересно.
*
А Моника е отявлен мързел и скатавка.Значи ако може някой друг да и свърши работата ще е много добре.Ако я нахранят добре, ако я облекат добре и така до край.Да има го момента искам аз, докато усвои дадено нещо и после почва да се скатава.Е сега знаете ли колко хубаво си подрежда играчките като и кажа, че ако аз ги подреждам ще ги изхвърля.Е да де, ама ако може аз или баща и да ги подредим всеки път ще е идеално.И така е с абсолютно всичко!

Хранят малките по принцип, тия дето не могат.Ама такива като Моника се възползват.Ще я видя аз в градината как ще е, че там няма да я чакат да яде по 30 минути.А тя много се мота и зяпа като яде.Ще ми я връчват гладна ясно ми е!

*
blue_sky, в Австрия ваксината за варицела не е задължителните. Обикновенно се препоръчва на деца, които до 10 г. на са се разболели. Затова и аз не съм ги ваксинирала.


*
А, ясно. Моите са ваксинирани и двамата.

Данюши тази сутрин рано, рано го водих за кръв и урина (за изследвания за новата градина).
Много е смел. Последните пъти като сме го водили да му вземат кръв изобщо не плаче.
После замина с баба си и дядо си за Търговище. За пръв път ще е някъде без нас.
Я опитните да кажат как е по-добре - да го чуваме ли по Скайп или не?
Аз си спомням от детсвото, че само се разстройвах като чуя майка ми по телефона като бях някъде на лагер и си мисля, че по-добре да не се сеща за нас и да не му става мъчно.
Не започнаха добре нещата освен това, че вчера каза на баба си: Аз теб не те обичам, само мама и тате :(
В петък отиваме да си го вземем обратно.
Смайл, за кратко го оставяш, спокойно  :) ще се справиш и ти и той :lol: ние се чуваме с Алек, проблем няма, два пъти ходих да го видя, той знаеше, че ще си тръгна, защото съм на работа...малки са, залисват се още стига бабата да знае как :lol:...ти ще си притеснена на него даже ще му хареса :)
*
Според мен му звъни.За скайп не знам ама по телефона го чувай.Така ще е спокоен и няма да се чувства изоставен.Ще се оправят, просто са привързани.

Моника е пак болна, гнойна ангина.Ох ще оживеем, нямаме избор!

*
Привет мами, ние се прибрахме живи , здрави и без произшествия. Сутринта на яслата мина съвсем гладко, а вечерта  научавам,( понеже мъжо я прибра) че децата са били на двора голи и боси по гащи само :lol: , под дебелите сенки .... и все повече съжалявам, че ще я напуснем тази ясла.
Смайли, ти най-добре може да прецениш според детето си как да процедираш. Аз не бих. Може и  10 пъти да звънна да питам всичко дали е наред  :oops:
Задават се някакви ужасни жеги и ще бягаме на прибежки и смени към планината, че тука от сега не се диша, а при едни прогнозни 42 градуса, което вероятно ще е и малко отгоре. Не  знам още само организацията, че пусто трябва и да се работи ... Много подраниха горещниците тази година значи.
Маги, бързо да се оправяте. Какви са тези ангини насред лято. Една колежка си тръгна днес - същата картинка. Вирус било имало. Не знам вече, объркаха ми се понятията за тези вируси.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Ох, писах, писах и ми изчезна текста...
Смайл, аз се обаждам, но той не винаги говори с мен. Страхува се, че ще кажа да слуша  :lol:
И аз имам едно болно дете. Някаква неизвестна инфекция и след 5 дни температура е на АБ.
И тук започват жегите, та днес сготвих две тенджери и утре смятам, да не сгрявам къщата по пладне. И както е жега, един леден вятър брули, но поне разхлажда.
Забелязала съм, че и племенникът не обича да говори с техните по телефона като е при бабите. Май им е досадно да ли лалат празни приказаки просто  :lol: Момчета  :lol:

Иначе всичко е минало добре първите ден и нощ.
Пил е сокчета и е ял кренвирши  :? Спал е добре.
*
Здравейте, нашата драма с хремата продължава. :-( След 3 дни затишие, спиране на Коларгола, който според мен най-помагаше от снощи сме с кашлица и пак задно стичане на секретите. Аз нищо не мога да източа с помпичката, но носа на дъщеря ми хърка и тя кашля. Сега кашлицата е по-скоро суха. Преди да започнем лечението с Коларгола беше по-мокра. Нищо не разбирам вече. Другият проблем са УНГ-тата във Варна. Ние ходихме при Габровски. Някой друг да ми препоръчате? Утре от няма накъде, защото този лекар е в отпуск, ще ходим при Мутафова, но и нея не я знам каква стока е, уж ми я похвалиха. За този Сапунджиев да имате инфо? Много трудно се взема час за него, не знам толкова ли е добър.
*
Сапунджиев е добър, даже е много добър. За д-р Георги Илиев също имам добро мнение. Мутафова не мога да кажа. Проф. Недев също е добър.
То те всички са от една клиника, в Терапията. Дано да помогнат.
*
Кати, изследвай за всеки случай секрета преди да започнете следващото лечение.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Кати, изследвай за всеки случай секрета преди да започнете следващото лечение.
Тъй като до онзи ден бяхме на Бактробан, изследванията на секрета няма да са точни. Трябва да изчакаме поне 10 дни за такива.
*
Сапунджиев е добър, даже е много добър. За д-р Георги Илиев също имам добро мнение. Мутафова не мога да кажа. Проф. Недев също е добър.
То те всички са от една клиника, в Терапията. Дано да помогнат.
Благодаря за инфото!
*
Кати, изследвай за всеки случай секрета преди да започнете следващото лечение.
Тъй като до онзи ден бяхме на Бактробан, изследванията на секрета няма да са точни. Трябва да изчакаме поне 10 дни за такива.
Не.  3-4 дни, 5 даже са много . Пояснявам - свекърва ми е 50г. е лекар микробиолог, специално се обадих да я попитам. И понеже  Нора миналата година беше с едни безспирни бистри секрети няколко пъти я изследвахме. Та малко и от опит. Чисти бяха, в такъв смисъл е абсолютно безмислено да се прилага лечение с антибиотици ксилометазолинови капки и подобни , остава само вредата от тах. Промивах само и докато мислех че това край няма да има сама си изчезна хремата. Ако поникне нещо, то тогава антибиограмата ще даде точния препарат и сагата ще приключи.
Обърнете внимание и на вероятна алергична причина, макар, че детенце е още малко. 
Аз така и не разбрах "нашата" хрема. На балкана изчезваше, в града се появяваше.  Въздух ли какво ...
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Благодаря, Авалон. А Нора кашляла ли е от тази хрема?
*
Разбира се, че кашляше. Като легне и се стича назад. След сън най-много. Не знам и не мога да кажа, че  е едно към едно ситуацията, не съм лекар педиатър или УНГ.
И  Кати, не казвам КАК да си лекуваш детето, а само идеи, които да коментираш и ангажираш УНГ . Напоследък им е много по-лесно да нашаткат дългите рецепти с 1001 лекарства и да те пратят в къщи. Не им се ангажира много с анализи. А и често майките избираме по-лесния път, с което в същност вредим на децата си. Колежката, за която споменах детето й е с херп ангина. Но ... това дете цяла зима е на антибиотици, кажи речи по два на месец. Само да вдигне НЯКАКВА температура и веднага антибиотика -същия ден още. Ми за какъв имунитет става въпрос. Един ден в къщи и на втория, когато започне да пада температурата айде на градина. И след две до три седмици пак наново.
« Последна редакция: Юни 27, 2017, 19:10:44 pm от avallon »
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
И като заговорихте за херп ангина, първо МОника, после баща и, сега аз!Няма пропуск!

Уф, Маги  :( Бързо да се оправяте.

Свекър ми ни пуска периодично снимки как си изкарва Дани при тях.
За него е най-важно да яде и съответно само снима какво и колко я изял. Нищо свястно разбира се. Както писах първия ден кренвирши, втория луканка :(
За мен пък е по-важно да излиза и да си играе.

Аз днес пък ходих на среща с възпитателките на Дани от новата градина. Много хубаво впечатление ми направиха. Много са мили и естествени, и ... млади :)
Дано всичко да е наред и да му хареса.*
Маги, бързо оздравяване. Смайли, успех с новата градина!
Аз да питам някой давал ли е Ескимо кидс?
*
Усмивки, да не ти пука. Детето е при баба и дядо. Там ще го глезят, няма да спи по час, ще яде боклуци, но ще е при баба и дядо, ще има своите спомени, ще е щастливо както ние сме било. Помня есно лято изкарах на филии с лютеница при баба. Ако бях в къщи нямаше шанс, но там.... Еха живот си беше!

Кари, Ескимо не съм давала, давах Марсианци с бетаглюкани. Но истината е че порасна. Проста справка хееп ангона преди 2 лета, вдигна температура 39,5 аз бях в потрес, цялата и уста беше във афти. Херп ангина днес, температура до 38,5, само червено гърло и нито една афта!
И да препоръчам компрес с варени белтъци и пудра захар за ангина, действа безотказно!

*
Кати, задната хрема била се повлиявала добре от Низита маз. Хич не се бях сетила, но спряха да хъркат нослетата от нея. Коларгола точно това му е целта, да пресушава. Аз не го слагам. Купувала съм веднъж и ми омаза цялата къща. С помпичката точа само ако тече, иначе били се стимулирали. С противоалергични капки спрях кашлицата и сопола пресъхна за няма и 10 дни обаче. Докторат за сополи ще напиша от толкоз четене и опити накрая :lol:
Смайл, на всички баби и дядовци това им е най-важното. Храната прави борбата, не знаеш ли  :D Само сандвичи, пица и някакви сухи неща, ако ще филия с лютеница се яде при нашите.
*
Маги, неприятно много, вички да оздравявате бързо.
Беата, честит да ти е именника. Здрав, красив и много щастлив!
Дааа, при бабите най-важната е (х)Раната  :lol:
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Здравейте, благодаря за съветите! Да, Низитата свърши като че ли работа, но аз реших да отидем пак на УНГ - този път друг специалист. Според лекарката, дъщеря ми има възпалена трета сливица. Затова е тази упорита задна хрема и съответно, когато се засили и кашлица. Изписа Макситрол и едни хомеопатични капки за свиване на сливицата. Носът веднага се повлия от Макситрола. Въпросът е като ги спрем, дали пак ще стане старото положение.  :(
Абе мрънкам си, защото е у свекърите. Ако беше при нашите нямаше да мрънкам за същите неща сигурно  :lol:
Вчера вечерта се чухме по скайп. Не се разстрои. Всичко е на шест  8)
Здравейте,
Смайли, радвам се, че Дани е добре. Баба и дядо са незаменими  :D Ние пак ще оставим нашия при мама за 2-3 седмици към средата на юли, после август - море с нас, а след това го поема свекървата, че яслата е затворена целия август. Ние се чувахме по скайп, когато малкият беше при нашите и всеки път беше различно-понякога е плакал като свършим разговора, друг път само ни маха щастливо, чао-чао и отива да си играе  :lol:
Маги, да оздравявате бързо-бързо.
Момчето ни вече 2ра седмица кара на ясла, ама има някакви сополи бистри, които ту се появяват, ту ги няма. Преди да започне яслата, започнах да му давам Резиста Кидс, а като се разсополиви - капки Умкалор и изсмуквам секретите с помпичка. Вчера обаче се закашля и му направихме инхалация, която като че ли го облекчи...
Имам проблеми малко с лелите в яслата, защото искат да е все с памперс, защото не си казвал  8O и се напикавал. При условие, че у нас на 95% си върши нещата на гърне  :o Обяснявам, ама кой да ме чуе  :x Поне сега ги изкарват по 2 пъти на ден - друг е въпросът, че при 35градуса са с чорапи, горна плътна дреха, и дори дълги панталони - но тук си реших проблема - не нося чорапи и дълги панталони и поне не е сварен и червен като го прибирам  :? Охх, помрънках ви, извинявайте  :(
Дано само всички да сме здрави, а другото все ще се нареди  :D
*
Bonbolini, щом си върши нещата в гърнето у вас, просто не носи памперси.Зареди го с повече дрехи и така.Те ги слагат под час, отделителната им система, а и те самите привикват.Аз Моника директно я заведох без памперс и не съм носила.Но и нашите лелки са много свестни, не мога да си изкривя душата.И махни всички дебели дрехи.Ние в понеделник я заведохме с чорапи, че сутринта беше бая хладничко, но като я взех беше без.Лелките ги махнали и ги оставили в шкафчето.

Ние оздравяхме, остана някаква кашлица при мен и Моника дано отшуми, че ми писна.

Усмивки, как е изкарал Дани на гостито?

Маги, то проблем има само с едната лелка. Казва, че сядал с другите на гърнето, стискал и като го обуели , тогава "нарочно" се напикавал и нааквал  8O. Не нося памперси, но явно взимат от другите деца, че ми го връщат с памперс и то с чужди. Да изкара и другата седмица и ще ходи при баба и дядо. Спрях му дебелите дрехи аз, само вчера, че беше студено, беше с едно тънко долнище, иначе съм ги предупредила да не го навличат, защото даже се беше обринал от топлото. Браво на вас, че се оправяте. Аз пък цяла седмица кашлям и ми беше лошо, явно малкият нещо ме зарази като имаше сополи, той пък сега е добре  :wink:,  Слава Богу. Само да изкара още седмица и половина на ясла.

Смайли, как е Дани? И да питам, нали вие сте си купували релси и дървено влакче от IKEA? Доволни ли сте? Че много искам да взема на малкия, пък сега сондирам мнения  :wink:

Всички бъдете здрави и се наслаждавайте на вече нормалните летни температури  :D
Бонболини, много са хубави икейските релси и влакчета. Ние имаме тях и на още 4 марки някъде  :lol:

Мерси, че ни мислите.
Дани изкара в Търговище много добре. Не е плакал (освен, ако не са ми го спестили). Като ни видя в петък подскачаше и ни гушкаше един час без да спира  :lol:

От тази седмица е в новата градина. Аз ходя с него, за да се адаптира. Първо цял ден, после само сутрин и само на обяд и докато заспи. Днес беше само сутринта до към 10 и голям рев беше като си тръгнах.
Иначе свикна с режима и порядките, хапва си добре и си иска допълнително, обаче раздялата с мен е мъчителна. А уж вече е ходил на градина и сме се разделяли. Не е новобранец. Явно обаче свикна, че и аз стоя там и сега не иска да си ходя. Дано мине бързо този период.

*
Бонболини, още 1 глас за икейските релси и от мен. Ние имаме и на Лидл, аз лично не ги различавам, но според мъжо има разлика. На тази възраст (2,5 години) май още не са за моторни локомотиви. Имахме един от Лидл, счупиха го, защото искат да си го карат като тези без мотор. Втория на Брио още държи фронта, но и той бива експлоатиран по същия начин, не го оставят да се движи сам, а го карат те и му виждам края скоро.

Смайли, за такава градина не съм чувала до момента, а проверявах как ги адаптират в няколко частни. За държавните съм казвала вече. Споделяй как ти се вижда, че се ослушвам. Аз не съм доволна от нашата ясла: не ги извеждат, едни мрънкащи за всичко лели, наказват ги защото са шумни, викат по тях, обиждат ги. Моите не ходят, а и са от кротките, та не им са случва да са наказвани често, но това не ми харесва като отношение по принцип. Ако с новата група от септември пак сме по същия начин, ще сменяме градината задължително.
*
Момичета, сигурни ли сте, че са 60 дни, аз знам за 40 дни болнични за майката, без значение дали е за детето или за нея. След надхвълянето им се минава вече на ЛКК.
Да, сигурна съм, защото ги надхвърлих  :( и ме предупредиха, че няма да ми покрият разликата. Става дума за болничен за гледане на дете до 18-годишна възраст, т.е. само по тази причина, а не за боледуване на майката. Всеки път, когато се е налагало, сме минавали през ЛКК, защото ЛЛ може да издава само до 10 (или 12, не съм сигурна) дни наведнъж.
Да, има си плюсове, че все пак можеш да отсъстваш, ако ти се налага, а няма кой друг да се грижи за детето. За сметка на заплатата, разбира се. Ако имах право да отсъствам само 10 дни годишно поради болест на детето, вероятно щях да напусна работа. Просто така се случи при нас.

Извинявам се, че се връщам към отминала тема, но виждам, че пак болестите са актуални  :(. Но и аз да споделя, че с порастването и боледуването е по-малко, и по-леко преминава  :D.

Благодаря, avallon, че си се сетила за моя именник! По това време бяхме на море и го отбелязахме с ходене на сладкарница. Добре, че нашата компания се оказа единствена в заведението, че децата опищяха орталъка и не спряха да тичат  :lol:. Ще ми се вече да е здрав като името си  :D. Тя също, разбира се, нали и тя имаше имен ден заедно с него  :wink:.

Да споделя за нашата ясла, с която вече ще се разделим. При отучването от памперса бяха изключително съдействащи. Занесох повече бельо и дрешки за смяна. Много помогнаха процесът да мине леко. С извеждането навън се получава твърде скромно, но има и обективни причини. В новата градина едва ли ще е много по-различно по този показател, но се надявам да ги водят тук-там, все пак са по-големи. Наказването в яслата се изразява в поставянето на детето на един стол, да стои мирно и... да осмисли защо е там :). Явно се получава, у дома няма сила, която да ги накара да стоят на едно място наказани.

Всички болни да оздравяват бързо и трайно! Пак ми се ходи на море...


Това, което прочетох е че до 40 дни може да издаде вашия лекар болнични, а след това само с ЛКК. Може би вие без да разберете сте направили точно това.
А до 60 дни е платеният от НОИ болничен, после пак можело но по специален ред май.

Градината е много хубава по принцип. Вчера малко по-големите  им организираха игра с водни бомби и водни пистолети на двора. Бяха по бански. Казаха, че и за малките ще има подобно, но август месец, като е стабилно топло.
Малките участваха в правенето на къща от кашон. Дадоха им да я боядисват. Дани имаше чак на шапката.
Той е като отвързан на двора. Нали досега не е имал. И вечер спи непробудно.
Много хубаво е яденето - хем полезно (много плодове и винаги салата на обяд, само черен хляб, чаят и млякото не са подсладени и т.н.), хем има и изкушения като сладолед например.

Някои възпитателки не ми харесват особено. Изнервят се бързо на децата като имат работа, а детето иска нещо, ама... май във всяка градина има такива изцепки. Едно дете (с памперс) искаше да отиде на тоалетна например и понеже беше заета в този момент, му каза "ти нали си с памперс, пишкай в него"  8O и чак като се разплака му го махнаха и го заведоха на тоалетна. Повече такива неща не забелязах, но вероятно като няма майки се случват по-често.

Режимът е толкова стриктен, че на всеки му се прави забележка като кривне от него. Аз както съм фенка на Монтесори, това ми създаде една вътрешна борба. Но пък виждам как децата, които са свикнали с удоволствие правят всичко. Дани бързо свикна и той с повечето правила - да се започне ядене, когато на всички деца е сервирано (пеят една кратка песничка, за да знаят че вече може да ядат), да не се става от масата по време на ядене, да чакат на скамейките да им дойде реда за миене на ръцете и зъбите, да не пипат играчките преди да са им казали, че е време за игра с тях, отсервират си сами, прибират си дрехите като си облекат пижамите и т.н.
Така си представям, че се случват в повечето градини нещата всъщност, но чак сега осъзнах колко много правила и забрани са това, за да може група деца да го правят едновременно и без протест.

Днес пак ще стоя, но само до към 9.30. Пак ще плаче като се разделяме сигурно, но после се успокоява.
*
Това, което прочетох е че до 40 дни може да издаде вашия лекар болнични, а след това само с ЛКК. Може би вие без да разберете сте направили точно това.
А до 60 дни е платеният от НОИ болничен, после пак можело но по специален ред май.
Нашата педиатърка може да издаде болничен само за определен брой дни в месеца, без да ни изпраща на ЛКК. Ако боледуваме по-продължително, си минаваме на комисия, в която задължително трябва да има педиатър. Да, до 60 дни е платеният от НОИ болничен (те затова ми отказаха да платят), но не съм проверявала има ли някаква възможност да се изплаща обезщетение за повече от 60 дни отсъствие по болест.

Така, както описваш нещата, Смайли, Дани много бързо ще свикне в новата градина. Хубаво е децата да са навън и да играят на въздух. Не си създавай вътрешна борба заради стриктния режим :). Методът на Монтесори не означава липса на ред. Напротив, много е важен. Просто начинът, по който той се налага, е по-естествен за децата. Като гледам, и във вашата градина ги учат на самостоятелност и съобразяване с другите, което е добре.
Тъжно ми става, като вземам моите малчовци от яслата, да ги видя седнали на пейка с другите дечица - няма тичане, няма скачане. Предполагам, че имат някакви игри и песнички на двора, рисуват с тебешири, но е далеч от представата ми за активни занимания. Не се учудвам, че имат още много енергия за изразходване до вечерта :).
*
Здравейте и от нас!

Ние изкарахме още една порция варицела. Тъкмо Марти оздравя и тръгна на градина и Габи се обрина. Милата изглеждаше много зле. Но от понеделник и тя тръгва на градина. Милите, подивяха в къщи че и ние покрай тях. Добре че Марти предиобед е на градина и там излизат задължително на двора. А сега като е горещо играят с вода и по бански.
47 Smiles, ще свикне Дани и с новата градина. Много ми харесва че и в България почва да навлизат такива детски градини. И е хубаво да са в смесени групи, защото малките учат много от големите и обратно - големите се учат да се грижат за малките, помагат им.

Приятни почивни дни на всички!


*
Аз пък смесените по възраст групи не ги харесвам. Да, малките учат от големите, но когато самите те станат големи, и скучаят. Възпитателките обикновено обръщат внимание на по-малките и не могат да се занимават с децата в предучилищна възраст. Сигурно съм твърда консервативна.
В Берлин има и смесени класове. Мисля, че бяха първи, втори и трети клас завдно и после 4,5 и 6. Някои много я хвалят тази система, но някак не ми се връзват нещата на мен.

*
В нашата детска градина затова по четири пъти в седмицата събират предучилищните деца от всички групи и правят неща само с тях например едната учителка им прави матиматически задачки, другата - английски за деца, третата се занимава с речевото развитие и четвърта прави разни опити и експерименти с тях. Така те се чувстват наистина различни от останалите. При нас групите са 3-6 год. В предната градина, където беше Габи правеха нещо подобно, там групите бяха 0-6 год.. И в Австрия има в началното училище смесени класове, но ако детето в първи клас не се справи го преместват в нормален клас. Но в Монтесори гимназиите и в по-горните класове децата са смесени, такава им е концепцията.


*
Изпокрихте се в тая жега.Не казвате кой къде е ходил, какво ново са научили децата.
Моника е с пореден алергичен пристъп, вече не знам към какво.Нямам толкова фантазия.Очаквам ходенето на море, което е чак края на август, като някакво бягство от реалността, че всичко ми идва в повече!

*
Ох, все си мислех, че с лятото, ще дойде края на болестите, ама и ние си мъкнем сополите. Чисти, бистри, ама сополи. Че и кашлица от време на време.
Иначе и нашата отпуска е края на август и вече броя дните, а те пусто са много. Децата ходят на ясла, сборни групи са и са по много, но поне им харесва. Явно заради многото хлапета са по-скоро на самотек, не им се карат толкова и затова са по-щастливи.
Събота и неделя ходихме до Дупница и изкарахме цял ден навън в парка. Имахме идеи за басейн, основно на баща им, ама аз се запънах. Някак не си представям 2 годишни хлапета в обществения басейн. Сега се чудим дали да не скокнем до някоя близка спа дестинация на хотелски басейн за 2 дена. Не че ще е почивка с 2 деца, ама поне ще е разнообразие.

Маги, това с алергиите хич не е приятно, но и то се израства. И е от какво ли не в някакъв момент. Просто организма е раздразнен и реагира бурно на всичко. Ще мине, а до тогава търси отдушници, че не се издържа иначе.
*
Изпокрихте се в тая жега.Не казвате кой къде е ходил, какво ново са научили децата.
Моника е с пореден алергичен пристъп, вече не знам към какво.Нямам толкова фантазия.Очаквам ходенето на море, което е чак края на август, като някакво бягство от реалността, че всичко ми идва в повече!
Сигурно не е успокоение, но едната мома ми прави втора алергична реакция в рамките на две седмици, за първата имам съмнения от какво е, втората никаква идея, но май нещо я полази. В паузата между двата, тримата се изредиха с по ден температура, баткото почти два и то с над 39.
Чудя се дали да не идем на алерголог.
Здравейте,
При нас пък след 3-седмично ходене на ясла без проблеми /разбирайте - болести/, от понеделник малкият беше с разстройство и повръщане. Моята колежка е в отпуск тази седмица и няма как да отсъствам от работа, а мъжът ми пък дори не беше в София 3 дни... Викнах мама да го гледа, от днес вече е много по-добре и задружно решихме, че ще го оставим пак на село при нея и при баща ми за 2-3 седмици. Трябва само да питам яслата от кой септември ще работят, че да си правим сметката с бабите и дядовците кой и къде ще го гледа  :?
Всички болнички да оздравяват, а другите - да не се разболяват  :D
Офф, аман от болести...ходих за три дни сама с децата на Приморско :) на Алек много му хареса морето... не знам кога ще идем всички заедно, че ни изникнаха проблеми и нито ми се пише, нито нищо... както и да е...Алек от понеделник го пуснах на ясла, но до обяд, плаче, не яде там, с идеята да се адаптира и по-малко да боледува и да ми е по-лесно септември ама да видим...като ви чета то и лятото си боледува т...
Между другото миналия петък и Алек надвечер ми вдигна 39 и вечерта си я поддържаше...в събота нищо му нямаше... явно от жегата, не знам как да си го обясня иначе...
Бързо оздравяване на всички :)
*
М-и, никак не ме успокояваш, просто ми се иска да ги гледаме без такива проблеми.
При нас лятото е по-гадно от зимата от към болести.Повече ми боледува лятото и хич не ми е кеф като стане 35 на вън, а тя вдигне 38 да кажем!
Ще мине и това, и ще си спомням само.Нашите ясли затварят от идния понеделник и така до септември.Гимнастиката е голяма кой, кога да я гледа.Ще откачим всички дружно!

Здравейте, банда!
Много съжалявам да чуя за боледуванията  :(
При нас е обратно. От средата на април нищо сериозно не е имал, което са си 3 месеца вече, освен малко кашлица (да чукам на дърво, че като се похваля и после хваща нещо). Но и миналото лято беше така. 4 месеца ходи без да спира на градината.
Алекс, дано проблемите, които имате намерят лесно решение!

Да ви разкажа за яслите, градините и адаптацията. Няма значение дали родителят ще стои с детето или не. Колкото му е писано да плаче, толкова ще плаче.
Дани плака 3 дни след като спрях да стоя с него там. Толкова плака и при предишната градина.
На нашите познати, на които детето тръгна с Дани (но досега не беше ходило на градина), първата седмица, докато майката беше там, нямаше никакъв проблем, сега като го оставя и то вече плаче. Предполагам, че другата седмица ще спре.

Та, този период, в който родителят ходи е по-скоро докато детето свикне с обстановката, режима и навиците там, но раздялата, дори и постепенно да се случва, си е раздяла и децата плачат. Поне до такъв извод стигнах аз.

Иначе в новата градина Дани играе на двора само с големите (1-2 клас - има лятно училище в момента). Покровителстват го и всеки ден го обгрижват, изпращат и му казват чао, даже ми искаха телефона  :lol:

На почивка изобщо не сме ходили и ако ходим, ще е след 6 септември, че имам изпит тогава. Преди това две седмици ще сме при майка ми, за да може аз да уча уж.


*
Да ви разкажа за яслите, градините и адаптацията. Няма значение дали родителят ще стои с детето или не. Колкото му е писано да плаче, толкова ще плаче.
Според мен си е до характер на детенце и колко се е отделяло от мама. О още толкова важно е подхода на персонала. Също и този прием от 15 септември  всички деца на куп - почти всичките плачещи , как да се отдели внимание на всяко едно. Затова  миналата година помолих 2-3 дена по-рано да започне Нора . Тази година за градината пак така ще опитам.

Дано вече всички са здрави.
Ние сме на балкан. И е голям студ, и мъгла днес.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
Тази сутрин даже искаше да ходи на градина  :lol:

Авалон, дишайте чист въздух и за нас  :lol:
Здравейте,
Ниеоставихме вчера малкият при нашите. Стигнахме по обяд, нахрани се и заспа, тогава и тръгнахме. Като се е събудил ни е търсил  :?, но като цяло си играли тичал по двора. Нямам търпение да си го вземем след 2 седмици, само да си е здравичък.
Още не съм питала лелите от градината от кога ще започват, че последните пъти като ходеше, хич не искаше да остава и все странеше от децата. Даже си помислих, че има някакъв проблем при него и го водих на консултация няколко пъти с педагог, но там си играеше с другите деца и казаха, че няма проблеми в това отношение... Иначе, последните дни,  и на площадката все повече се заиграва с децата, в нас също му е интересно да рисуваме, да караме коли и влакчета заедно  :lol: И да благодаря за мненията за Икейското дървено влакче - много му хареса и го кара постоянно. Сега съм решила да му взема още релси и да редим в стаята му - поне място има и няма да се налага да го разваляме постоянно  :lol: Само да си дойде , вече нямам търпение...  :D
Бонболини, радвам се, че са се харесали влакчетата на малкия.
Аз миналата седмица видях, че Икеа имат нови модели мостове и други аксесоари, та и ние ще допълваме при повод колекцията.
При нас обаче няма как да стоят едни и същи релси наредени. Тази сутрин пак правиха нова композиция с баща му.
Аз пък съм се отдала на готвене, пране и подреждане на гардерби. Днес май няма да излизаме. С това непрекъснато стоене навън не мога да си свърша нищо вкъщи. Редовно сме до 22 ч. през седмицата в двора на училището до нас (страхотна компания приятели се заформиха), а уикенда редуваме Панчарево и Витоша и пак не може да се приберем.
Вчера беше уникален кеф за него - бяхме на Панчарево точно като се изсипа дъжда. Беше с дъждорбан и ботуши за дъжд. То беше едно шляпане и подксачане. Накрая беше целия мокър, въпреки ботушите - просто му влизаше и вода отгоре. Преоблякох го и тръгнахме, но беше премръзнал. Дано не съм го разболяла. 2 км имахме ходене след това до колата. Витамин Ц му дадох.
Та освен дъждобран и ботуши наистина си трябва и панталон за дъжд. Да ми подскажете откъде да взема?
*
Усмивки аз съм взела гащеризон от Лидл. Страхотен е! Минава през всички локви, скача в тях и накрая е суха. Ще пуснат на есен пак.
Ние сме в къщи днес, че тук вали. И ние едва се прибираме да оправя. Редуваме се с баща му кой да готви, че трябва и да се яде.
Бонболини, пораства детето. Сега ще почне да търси деца, да има приятели, да се сърди. Много са сладки сега.
Авалон завиждам ти за вилата и балкана! Дишайте, ихрайте на воля.

*
Авалон завиждам ти за вилата и балкана! Дишайте, ихрайте на воля.
Да бе, навън - в момента е 8 градуса, вали и мъгла има. Без огИн не става. Юли месец, по време на горещниците...все едно зима иде. А в петък се качихме от почти 40 градуса. Без климатизация... :lol:
 А, утре сабахлян си поемам от тук права на работа.  :oops: домочадието остава.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
При нас е 16 градуса.
Не е нормално наистина времето - с по 20 градуса за 2 дни се променя. До вчера по потник, сега ги пратих на магазина с яке с подплата и дълъг панталон.

Маги, не знам дали ще дочакаме септември (гледай го какво е времето), иначе и аз съм фенка на Лидл.
Здравейте от нас. Септември Андрея тръгва на ясла (на 1г и 9мес.). Аз нямам желание да се връщам на досегашната работа, та кандидатствам на нови места. Чудя се обаче какъв трябва да е реда на нещата. Първо да напусна досегашното място... или да пусна да чистя отпуските и през това време да е адаптацията на Анди ѝ задвижването на новата работа... Моля ви, дайте ми съвет (боря се, разбирате, да не загубя 170лв).
*
Според мен пусни я на ясла, ти си пусни отпуските.Ще получаваш заплата върху отпуската и половината майчинство до навършване на детето на 24 месеца.През това време търси нова работа.Но имай в предвид, че в началото много боледуват и не знам на новата работа дали биха издържали да отсъстваш много.

*
Нелка, като напускаш така или иначе ще трябва да ползваш отпуските си. Или трябва да ти ги платят.
Но помисли и върху това, което ти пише Маги. Ако има кой да гледа детенце ще е по-лесно.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
За съжаление няма кой да помага и гледа. Основно съм аз, баща ѝ...  след дълги уговорки.
А единствената работа да не желая да се връщам на досегашната работа е работното време. 2/3 от смените ми ще са такива, че да се прибирам в 23ч. Няма опция за промяна на работно време.
Нелка, аз бях в подобна на твоята ситуация.
Съветът, който Маги ти е дала е най-разумният според мен.

Аз също исках да си сменя работата след майчинството. Пуснах детето на ясла преди навършване на 2 г. и тогава започнах да подавам документи, още си стоях по майчинство (с него вкъщи, нямаше как да ходя по интервюта). Така и обаче не успях да намеря нищо. Може би, защото навсякъде казвах, че имам малко дете и си търся по-спокойна работа от досегашната. Сигурно изглежда глупаво отстрани, но някак си не мога да лъжа за такива неща и бях откровена.

Сега съм си на старата работа. Просто имах разговор с шефовете и ги помолих да съм на облекчен режим. Във фирмата съм от много години и ме уважават, та затова се и съгласиха. Донякъде се получи, донякъде не. Нещото, което извоювах и от което съм най-много доволна е да съм на работа, вместо от 9 до 18, от 8 до 17 ч. (това от 8, често се случва да е от доста по-рано, но съм ОК и с това). Така моят мъж кара детето сутрин на градина (аз почти винаги съм тръгнала, още преди да се е събудил малкият), а аз го вземам вечер. Добър баланс постигнахме.

Ако имате възможност, когато си до 23 часа на смяна, мъжът ти да го взема, също е вариант, макар и не много предпочитан предполагам.

На Данюши му е 4-та седмица на новата градина. Вече му е интересно и няма проблем при воденето сутрин.
Офф, това с работата и малките деца си е проблем...аз за това съм в неплатен до ноември и после ще видим как ще я карам...не бива да се оплаквам, защото работя до 13.30 все пак с 2-3 целодневни месечно, но най ми тежи, че той боледува и ще ме гледат накриво с болничните като си вземам, но това е положението..
Данюшката е с нов дъждобран от вчера. Искат му за градината. Сега остава да намеря и панталони на по-нормална цена.
Ах, тоя Дани какъв сладур е  :)
Алек от една седмица е с колело с помощни и не мога да го стигна вече :lol:
*
Усмивки от къде е дъждобрана?

*
47 Smiles, голям сладур е дани с тоя дъждобран  :lol:. При нас пускат в LIDL панталони за дъжд на много ниски цени - под 10 евро са, но не знам как е в България. Огледай се в H&M дали няма да намериш нещо сега на разпродажбите.


*
Приемате ли хора с n-брой неизвинени отсъствия? :)

На финални метри съм с втората бременност и имаме една луда Слънчогледка, която е като НУРС, откакто стана на 1. Успокоявам се, че като навърши две няяяма да е чак такова тръшкало и инат и да ми пили нервите и зъбите. Септември тръгва на ясла, защото иначе не знам как ще се справям с нея и брат ѝ без да си сложа въжето и ритуално да се обеся на чинара пред блока 😹😹😹
Иначе пък е много бъбрива и всичко разбира, но инатите ѝ са в повече.

Относно връщането на работа на мен..ми е много далечна, че презастъпах майчинствата, но така или иначе няма да се върна на предишната работа. Обмислям вариант да се върна за актуализация и да си ползвям 5-годишната отпуска, която при мен ще е около 9 месец +/- . Но много далечна все още. Сега да се роди жив и здрав малкият Слънчогледчо пък ще му мисля.
« Последна редакция: Юли 28, 2017, 23:50:21 pm от Синеочка »


Всеки миг е още един шанс...
*
Синеочка, много е пораснала малката принцеса. Да ви е жива и здрава. И стискаме палци на финалната права. :)


Разкошна е тази Слънчогледка!  :heartbeat:
Синеочка, успех и с раждането, и със съвместяването на гледането на бандитката и бебо!

Ра4ко, не знам кога ще ги пуснат пак Лидълските панталони.
Много са им хубави нещата, но това че не са непрекъснато в продажба, обърква плановете.

А H&M-ските също не са евтини. Има ги в момента само в он-лайн магазина и с доставката излизат 41 лв., което може би е нормала цена, но за дреха която се ползва в редки случаи не ми се дават толкова пари.

Дани снощи заспа след 1 часа  8O Тази сутрин съответно не иска да става за градина. Баща му се оправя с него, аз вече съм на работа.
*
Смайли, много е сладък Дани с динозавърския дъждобран  :D

Пораснала Слънчогледка  :), прекрасна! Синеочка, и този етап с безсмисленото упорство ще отмине  :), леко раждане ти желая :)

А моите момичета са на етап да се дърпат за всичко, затова в последните седмици са разделени  :). Първо Цвети беше на гости при баба и дядо за десетина дни, а тази седмица Ани им гостува. Поведението им е много различно, когато не са заедно, много по-тихи, послушни и по-концентрирани в това, с което се занимават. Преди много добре си играеха заедно, а напоследък само едно викане и дърпане.... та, с промяната се надявам да забравят този вариант на общуване. 

*
Марси, да те разочаровам ли или да те оставя да се надяваш?По наблюдение от близнаци, нормален период.

Моника не е на ясла, щото всички ясли почиват.Гледа я свекърва ми.По-голяма лигла от нея в момента няма, но аз стискам зъби и се усмихвам.

Ах, че е пораснала Слънчогледка :) да Ви е жива и здрава и леко раждане..
Марси, всички минават през различни периоди дано отмине по-бързо вашия...
Маги, стискай зъби и си знай, че като е при теб няма да се държи така те много добре знаят при кого ще им мине номера и при кого не.. :D наскоро бяхме за уикенда при свекърва ми и Вера " мамо, баба и мен ли така лигавеше като малка"  :D "да, сега се припомням защо в краен случай само те оставях при нея"... :D оставете ги бабите на тях това им е останало да се радват на внуците... разбирам, че се дразниш и че не е правилно да се държат така, но е факт, че и Вера и Алек само при нея се лигавеше, при нас и моите родители и през ум не им минава да го правят...
Ние чакаме с нетърпение почивката на морето... още малко..
Привет, момичета!

Синеочка, Слънчогледка е голямо сладурче наистина! Стискам палци за леко раждане и бързо отминаване на инатливия период при каката.

И ние имаме вече прояви на инат, макар беба да е само на почти 7м. Иначе е много спокойна и лъчезарна, но от няколко дни пищи пронизително, когато не й се угоди с нещо или не й харесва нещо. Не знам дали да го отдам на нервност от никненето на зъби или си е някаква друга фаза. Искрено се надявам да отмине бързо.

Някой да сподели опит как се преодолява тази фаза?
*
Чакаш да мине и това е.Характера тепърва предстои.На 1,5 любимото им е да се хвърли в цял ръст на земята и да пищи, реве и да удря/просто чакаш да мине периода/пристъпа.Иначе става по-зле.Кофтито е, че народа се чувства длъжен да ти даде съвет и това те изнервя, ама майната му.

О аз знам, че при бабите е така, само си примрънквам  :oops:

*
Сладурчета са тези малките. Да са ни живи и здрави! И нашите нерви да са от желязо  :lol:.

Марси, според мами на близнаци, предимно от един пол, конкуренцията не преставала. Аз не смея да се оплача, защото доста рядко се дърпат за нещо. Вариант да ги разделям засега нямам, но наистина са по-кротки по единично :). Ще се наложи да си арбитър доста често.

Смайли, ние имаме лидълски панталони за дъжд и съм ги купувала, когато са в продажба, а не при нужда. Мислех, че няма да имам случай да ги ползвам, но са доста свободни в номерацията, та вече няколко сезона ги обуваме.

Синеочка, малко ти е останало :). Хубавицата ти е много пораснала. Ще ти бъде интересно с двамата, но може да те изненада приятно каката,когато се роди бебо. Безпроблемно раждане! Да сте здрави!

И нашата ясла е във ваканция. По този повод аз съм в отпуск. От известно време прилагат номер да не заспиват следобяд. Говорят си, смеят се, заиграват се през леглата. Опитвах със заплахи, разделяне, шъткане, четене на приказки... Не заспиват. А до вечерта са кисели и с тях не можеш да се разбереш за нищо. Мъжът ми прилага техника със стоене при тях, уж и той спи, докато заспят... всички дружно  :lol:. На мен това не ми харесва, че имам куп неща за вършене, докато децата спят. А доскоро това въобще не ми беше грижа. Лягат си, затварям вратата и след минути имам тишина  :D. Еееех...  :)
« Последна редакция: Август 01, 2017, 17:22:24 pm от beata »
*
Слъгчогледка е прекрасна! Леко раждане и от мен Синеочке!
Беата, плашиш ме, но факт ревност има от първият ден и не е намаляла. Не се карат често за сега  :lol:
В Лидл има някакви непромокаеми якета в момента.
Хоп и ние се записваме в темичката.Още сме малки и скучни,но ще пораснем :D.
Днес беше първата ни имунизация,жалвахме се доста и сме неспокойнии,но в кръга на нормалното.
Говорейки за характер,незнам кога се показват и до колко е показателно,но ние май ще си имаме една малка лимонка.Последните седмици коликите ни мъчат много и ревем по 7-8часа в добрите дни,съответно се гушкаме и носим много.От няколко дни ходим на Бауен терапия и определено има малко подобрение,но малката си  свикна на ръце.От вчера се опитвам да я оставям по малко сама в люлката иначе не мога да свърша нищо,а и всичко ме боли.Съответно е един рев,едно жалване,влизам в стаята и я поглеждам да не и стане нещо все пак,ако ме види увеличава децибелите,но ако не ме види се успокоява и се заглежда в някоя играчка (до колкото е възможно).
По този повод баща и ми предложи да си намеря детегледачка за по няколко часа 2 пъти седмично.Още обмислям варианта,хем ми се иска,хем ми се струва много малка.Добрите детегледачки искат пълна заетост,има една фирма за почистване,която предлага и услуги за гледане на дете до 4 часа.Използвала съм им услугите за почистване и съм доволна,но незнам дали мога да се доверя за нея.Някой ако има опит ще се радвам да сподели.
Относно почивките нас морето няма да ни огрее,въпреки моето желание да отидем септември.То е ясно,че няма да ходим на плаж,тя е прекалено малка,сутрините можеше да се разхождаме по плажната алеа,но баща и е твърдо против.За сега успях да го навия да отидем 3-4дни на балкан,което пак е нещо.
Здравейте  :D
Ние утре ще си вземаме детето най-накрая, едва ще издържа  до вечерта :( Много ми липсва  :? . Иначе този месец ще е голямото нагаждане на малкия с другата баба, после пък пак ще идва майка ми, че яслата почиват целия август... 8O Една седмица ще сме на море в Гърция, после сме кумове на морска сватба и смятаме да вземем малкия и бабата, за да си направим и там малка почивка с тях :wink:
Бебешок, аз оставях малкия някъде към 5-месечна възраст на една приятелка, на която й плащах 5лв на час. Тя основно идваше вечер, за да можем ние да излезем на кино, на парти или да хапнем някъде с мъжа ми. Винаги ми е било притеснено, но тя си се спряваше добре - даваше му мляко, сменяше му памперсите, дори си спеше с него (е, друг е въпросът, че досега не е имал проблеми със съня, много рядко е бил буден, когато тя е идвала). После тя замина и едно младо момч,е по препоръка от друга приятелка, гледаше малкия - пак по същата схема. Ти ще си прецениш, но най-добре е някой, който ползва детегледачка, да ти го препоръча лично.
Бебешок, аз също ползвах детегледачка...е,верно, че беше от както стана на 10 м. ама нямаше как..приеха ме редовно, съответно всеки ден лекции и той си бе по 5 часа с нея, свикна си даже като тръгна на ясла ревеше, защото искаше Галя, а не на градина :lol: в един момент ще ти е нужно да правиш нещо за себе си без бебето, то е ясно, че ще се притесняваш когато не е с теб, а с чужд човек, но когато намериш правилния човек ще видиш, че не е толкова страшно....и мама е човек все пак... въпросната Галя е свободна от септември и търси почасово да гледа дете, цял ден и е в повече :) пенсионира се преди 2г. от яслата в която е сега Алек  :)
Здравейте и от нас!От много време не съм писала тук.И така подготвям Боги другият месец за ясла.Отказа бибата още миналата година и памперсите махна юни месец,но все още неговори много.Прави някое изречение,казва някоя дума поне чисто и ясно.От няколко дена и казва пиш,но за акото не казва.И се дебнем :D
Бебе ще ми обясниш ли какъв е този  метод еБауен?
« Последна редакция: Август 03, 2017, 15:53:30 pm от shinzou »

Make an ovulation ticker
Дядо го няма-04.08.2015 г.
Бебешок,

Добре те разбирам как се чувстваш, защото не беше чак толкова отдавна, когато и аз се чувствах така. Едно мога да ти кажа от опит - бебетата са на периоди. И при нас имаше моменти, в които беба искаше да е по цял ден в ръцете ми и после пак си появяваше период, в който беше по-спокойна и се заиграваше на активната гимнастика или в кошарата за игра за по трийсетина минути. После пак  като учеше нещо ново ставаше нервна и пак искаше мама и после пак ставаше по-самостоятелна. Тук има една статия, която на мен ми беше полезна.

http://www.biberonbg.com/info/plach.htm

*
М да бебетата са на периоди.Сега има нужда да е близко до теб и Моника имаше такъв период и повярвай това не е свикване да се носи на ръце.Свикране на ръце е когато 2-3 годишно отказва да ходи и го разнасяш из половината град, защото го болели краката.Е това е свикване и лигавене.Сега са малки, беззащитни и искат мама/тате по-рядко.Гушкайте ги дами, ще се завъртите, ще станат на 3 и няма да ви дават да ги гушкате!

Mirracles, благодаря за статията.Много е интересна,даже баща и прояви интерес.

shinzou ,на кратко Бауен терапията са едни много леки масажи върху определени точки на тялото.Може да се използват за много неща.До този момент съм се възползвала за отпушване на слъзестите каналчета на малката и за колики.Каналчетата се отпушика от 3 терапии,сега за коликите след 3тата опрделено има подобрение.Ходим през ден.В понеделник реално ще е доста показателно колко има ефект,защото през уикенда ще е по-голяма пауза между процедурите.Взимат ми 10лв.Приложението е голямо,не съм се интересувала конкретно,нас педиатърката ни насочи.
Ходим при тези жени http://www.bowenbg.bg/

Относно детегледачката стигнахме до споразумение с мойте родители.Те са на 120 км от нас по магистралата,ще им плащаме горивото и ще идват 2 пъти седмично,като ще се редуват ,за да не им идва в повече пътуването(и двамата работят на смени).Така поне за 3-4 месеца,пък после ще му мислим

magi_st гушкам,гушкам,играем си,но все пак и моя организъм има някакви физиологични нужди :D.Има дни в който и това не мога да направя,за чистене и готвене въобще да не говорим-един парцал докато тя спи,готвенето е когато баща и се прибере и то е нещо,което може да се сготви до 30мин. Разбира се ,че не искам да спи по цял ден и нощ и въобще да не се занимавам с нея.Ето вчера беше един прекрасен ден-порева си 2-3 часа,поспа 2-3 часа,гушкахме се,аз успях да свърша някаква работа,вечерта се разходихме ,даже успяхме да хапнем на вън без хората да се обръщат и да ни съжаляват :D
 
*
Бебешок, понеже Моника много ревеше, а мен ме боляха много китките и не можех да я нося си взех ерго раница.Това ми реши много проблема с носенето, оправянето в къщи, яденето и т.н.А и също така ме спасяваше като се разревеше по улиците, че ревеше на умиране в количката и само в раницата се успокояваше и заспиваше.Обещала съм си ако имаме второ, да инвестирам в по-хубава раничка и слинг и да не си тровя нервите с ревящо дете.
Вие много добре сте се споразумели, голяма радост е за бабите това да се грижат за внуче.

*
Бебешок, надявам се, а и вярвам, че този труден период скоро ще отмине заедно с коликите. Съвета ми е да използваш всяка свободна минута за сън и почивка, гладни и неизпрани няма да останете  :wink:. На мен безценен помощник ми беше шезлонга, а и на Нора й харесваше . Имаше музика и вибрации, но не се ползваха постоянно. Местех я с него навсякъде, в която стая съм и си вършех работата наоколо.
Гушкането винаги ми е липсвало - диването от бебе не искаше. Чак към трите години започна да се гуши .... Тя и ръка не даваше до тогава.

Лято е , жега, цялото домочадие е на балкан, само аз сама се гърча в тия жеги и вече в петък сърцето на стафида ми се е свило докато отида да си видя детенце.

Страхотни са зачатските дечица, показвайте ги по-често.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
magi_st на нас ни подариха едно кенгуру на Стоке ,но или аз съм индианец или тя все още ми е малка за него.Уж пише за над 4 кг,тя ми е 4580(данните са от вчера)е пробвах я тази седмица, но нещо не мисля,че е ок.Една приятелка ще ми даде нейния слинг,та ще се пробвам и с него.
Люлка/шезлонг купихме...А като се сетя как преди да родя отказвах да се купува и люлка и кенгуру,казвах щом мен са успели да ме гледат без тях и аз ще успея въпрос на воля,кой аз да бебенося? :D :D :DМмм да много силни приказки докато не ти опре ножа до кокала
За китките не си ги чувствам особено през ноща, когато трябва да я вдигна за ядене.Понякога си мисля ,че ще я изпусна.
За бабите дано проработи схемата,така всички ще сме доволни :D

avallon ще оцелем някак си.Нито ще сме първите нито последните.За гушкането тя си е гушкава.Навира си главичката в рамото ми постояно. Другото успокоение е, като сме легнали една срещу друга на леглото,даже това е начин сутрин да поспим още малко(тя спи в кошарата и се буди сутрин към 6,местя я на спалнята при нас или отиваме в хола на дивана)

*
Bebeshok, от бременността китките и пръстите на ръцете ми се надуваха и боляха жестоко до около 6-тия месец след като родих.Сутрин ми трябваше време да ги раздвижа и аз не знам как и сменях памперса през нощта.За слинговете, раничките и кенгурата има изписана много информация, но съвет, не кенгуро-раничка, за теб самата е по-удобно като стойка и разпределение на тежестта, а за детето е дваж по-удобно.

*
Бебешок, гледай да включваш по-активно таткото в домакинските и бебешките задължения! Да, той ходи на работа, ама и ти не си почиваш по цял ден (и нощ). Нека готви той, като се прибере вкъщи! Или пазарува! А ти си почивай повече, докато бебето спи! На това дете му трябва психически и физически здрава майка, а не изпрано пране и изчистена къща.
Вземи си всякакви предмети, които смяташ за смислени и които ще ти улеснят живота. То е ясно, че и децата в Африка ги отглеждат без слинг й шезлонг и стерилизатор. Това са неща, които правят живота на родителите по-лек. :-)

Шинзу, според мен детето ти е още малко, ама ти си знаеш. Моите по-късно махнаха без дебнене и циркове памперса (и без инциденти).

Хубаво лято ви желая!

*
Бебешок, възползвай се и ти от тази Бауен терапия. Или друга, подхдяща за теб. Аз, по понятни причини, не съм от разнасящите майки. Но, разбира се, ми се налагаше много в началото. Тогава просто не си чувствах ръцете. Изтръпваха ми и ме боляха. Спасиха ме масажите. Иначе всякакви помощни средства са добре дошли :).

Момичета, има някакъв гаден вирус, летен грип ли е, не зная. Така ме тръшна, че не можех да се надигна от леглото. Още се възстановявам. Добре, че малките го изкараха само с кашлица и сополи.

shinzou, няма да ти го върнат, ако не казва за ходенето по нужда :). Ще се справи детето. Ние от септември тръгваме на градина и от децата се очаква сами да се обслужват. Е, познай, дали могат :). Нещо правят, показвам им, но колкото - толкова.
Здравейте,тази седмица започнах да виждам светлина в тунела :D.Първо беба е доста по-спокойна,второ два дни си имах помощници.Не ,че съм си починала,но си е друго.Успях да свърша някакви неща без нея и съм много доволна.От другата седмица,започвам уроци по английски.Ще ходя 2 пъти седмично по час и половина,дано се справя,намерила съм си доста взискателна учителка.
Уикенда мислим да отидем на я.Искър и ако е хубаво времето да спим там в един хотел.Това ще ни е първото ходене на такова място с беба,дано ни се получи.
*
Здравейте, момичета!
Не съм се вясвала тук от много време. Има-няма 2 години. Моята мишка вече е голяма и дори тръгна на детска градина преди месец и нещо. Та мама има повече време да рови из нета.
Минах просто да поздравя и да ви пожелая хубав остатък от лятото. При нас (Англия) нямаше такова и затова сега си чакаме есенната почивка, че да видим малко хубаво време :-)
Слагам и една снимчица, та да видите колко е голямо диването.

26.09.2019
*
yanicka, много е пораснала малката мишка  :). Здрави и щастливи бъдете!

Ние пак сме с едно детенце вкъщи, другото е при баба и дядо. Добре се получи с това разделяне и гостуване при баба, почина ми главата от шум, викане и дърпане  :).

Хубав ден на всички!  :)

*
Хайде, и аз да се присъединя към темичката!  8)
*
Йоли, добре дошла.

Момичета как сте предградински?Аз подготвям Моника за градина на 04.09 ще и е първия ден.Тя е много ентусиазирана, защото щяла да е с големите.
Как ви минаха почивките?Нашето море беше супер за дечко.Тя не излизаше от водата, щастлива, дива, морска рибка е тя.Майка и искаше да намери вътрешен мир, но не успя  :?

И да споделя още нещо.Моника вече сънува и има кошмари.Тази нощ се събуди защото рачета се катерили по леглото и и идвали при нея.Аз съм като пребита, тя още приказва за тия раци.Говоря, обяснявам, предполагам е видяла едни раци по нешънала, че онзи ден моя мъж гледаше такова предаване.Ще трябва да редуцираме предаванията пред нея.

Йоли,добре дошла и тук.

За почивките не мога да се включа.Бяхме за ден до я.Искър,до края на месеца,ако успеем да се организираме ще отидем пак някъде.Дайте съвети за близко до София място,което става за бебчета.
Това с което мога даа се похваля е че в неделя скачах с парашут.Изживяването е уникално.В средата на месеца ми предстои още един скок.

Момичета,чувствам се адски изморена,знам,че всяка една от вас е минала през това.Почва да ми минава мисъл през главата да се откажа от кърменето,което ме кара да се чувствам ужасна майка.Не,че ще го направя,знам че и това ще мине.Миналата седмица беба 4-5дни беше неспокойна и от хранене на 3-4часа мина на 2,понякога и на по-малко.След това се успокои  и си мина на стария режим за 4-5 дни.Казах си ,че е минал поредния скок в растежа,но от два дни пак е някакъв ад.Спрях да броя храненията,след като онзи ден се събуди в 5 и до 14ч имаше 7 хранения.Вода не иска,биберон,слинг,кенгуру,нищо.Китките така ме болят,че не мога да си отворя кафеварката сутрин :D.Почна да си смуче палеца,като го дръпна се сърди.Как да я отуча,като не иска биберон?Имам на Авент и на Хук,да взимам ли друг?Помислих си,че може венците да са започнали да я сърбят,но е много малка.Как да разбера дали е това?
Ох,оплаках се. :D
*
Бебешок, описваш Моника точно в тия месеци. Същата красота беше и в къщи. Това с палеца е нормален инстинкт при бебетата, сега ще почне палец, после ще премине на всички пръсти, по нататък ще стигне до краката.Ще смуче звучно и силно все едно е най-вкусното нещо на света.Не се добива навик от това.Добре че имах добри приятелки да ми вкарат акъл в главата като беше Мони на 3-4 месеца, че се бях ошашкала като теб.И Моника не искаше биберон, бях купила всички марки, ако до сега не иска, значи не иска и това е.Примиряваш се, макар че аз при номер 2 ще му дам биберон още в родилното ако ще всички да ме гледат кръвнишки.Аз се научих да я кърмя в ерго раницата.Така ми беше най-лесно в тия периоди дето само суче и реве и не спи и реве и така.Преминава, но е ужасно изморително и изпитателно за теб.Виж дали някоя песен, мелодия не я успокоява.Моника се успокояваше като пея Две калинки-детската песен.Пеех я и на сън.

Маги,определено е изпитание.Все си мислех,че съм изтеглила късата клечка,ама чак толкова ли?Шегувам се.Да ми е жива и здрава само.Казват,че ревливите бебета после ставали много кротки и разбрани деца.Сега съм се хванала, като удавник за сламка с тази реплика.
Иначе шумното смучене не ми пречи,предпочитам го пред изтеричен рев,може би по ме е страх да не стане навик,който по-късно да се чудя как да премахвам.Не ми се иска в първи клас да ходим с палец в уста :D.
Като сте се загиворили за ясли/ градини.След,като детето е прието в държавна ясла,колко време може да се отложи пускането?Далечно ми е,но с таткото от сега водим разговори(спор).Аз съм на мнение,че другата есен е добре да я пуснем,той съответно е против :D
*

Как ви минаха почивките?Нашето море беше супер за дечко.Тя не излизаше от водата, щастлива, дива, морска рибка е тя.Майка и искаше да намери вътрешен мир, но не успя  :?

Ха, ха Маги, аз вътрешния мир съм го намерила, ама с външния не ми се получава.
Нашата отпуска ще я повтаряме от утре.
Много хубаво, че от 4 септ. ще може да започне в градината. Тук е твърдо от 15ти. Проблема е, че вчера от яслата ме сюрпризираха, че на 11ти до 14 ти няма вече да я приемат при тях. А аз всичко съм планирала и предварително съм ги уведомила още от 1 юли как и кога точно ще отсъства Нора, съответно и отпуските и гледачите са ми нагласени по график. Вбесих се и им казах, че на 11 ще им заведа Нора, ако искат да я изхвърлят на улицата ... но до тогава ще съм наясно има ли  наредба, заповед, закон или там какъвто и да е норматив, който да им позволява това. Днес вече друга песен запяха. Добре поне, че хванахме място от последните класирания в желаната градина, където по принцип едва ли не, не е за простосмъртни, а какво да направя, като ми е под носа и има "pool" (водолеят говори). Късмет някакъв.
Да, Маги и ние вече си имаме сънища. И бълнува, но нищо не разбирам понеже е един английско-български меланж на сън. После явно не помни.

Йоли, добре си дошла.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Бебешок, редуцирай домашните задължения ако питаш мен и почивай повече.
И при нас градината е от 4ти, но изследванията не са готови и вероятно чак на 7ми ще го пратя.
За кошмарите... просто ходя да гушкам и шъткам като на бебе, не търся обяснения, не предлагам води ако го направя истерията става ужасна. При нас са от емоции. Сутринта не помни, че е ставал. Прилагам и друг метод. Не ми се смейте, не вярвам на бабини деветини, но помага, може би, защото е голям и разбира. Чупя му яйце в буркан както бабите и му казвам, че ще му вземе страха докато спи, оставяме буркана в стаята и сутринта демонстративно изхвърляме този страх на кучето примерно да го изяде  :)
*
Бебешок, доколкото аз разбрах, в София яслите започват годината официално от 15-ти Септември. Можеш да отлагаш 3 месеца започването, т.е. до 15-ти Декември, после губиш мястото. По медицински причини имаш право на още отлагане, но не съм запозната точно колко и каква е процедурата.
"Не ми казвай, че небето е лимитът, след като има стъпки на Луната."
"И все пак, докато имам дъх, топя ледените цветя по прозорците си, защото имам душа, която не може да не се надява.”
“Sad birds still sing.”
*
Бебешок, не остава навик.Сега опознават света чрез устата.Ще смучат всичко.

*
А Мария ходи цяло лято на градина :) На първи юни я приеха в първа група и така...малко си проплака за леките от яслата, но те всеки ден ходеха в групата да ги виждат, играя с тях и адаптация с новите госпожи беше лесна. Научи три стихотворения и рецитира с голям ентусиазъм. Тук лято градина да почива е абсурд.
Цялото лято от морето не излезе. Ходихме всеки ден, след работата ми и нейната детска градина. Рибка, като Моника. Отказа пояс, плувки и т.н. влизаше без нищо във водата и започна да се отпуска да плува. Да се учи..все пак на морето живее.
Аз обаче, съм тотално преуморени. На работа, на море и дъх не ми остана. Вечер почти не спя, защото не мога да я преместя в нейното легло. Иска при мен и да спи гушната. Ако заспи и я преместя, усеща че не съм до нея и като почне да плаче, няма спиране.
Yanichka, много сладка снимка и сладка малка мишка  :P

Yollie, добре дошла! Спокойно бебче ти желая и спящи нощи  :P

Маги, нашата почивка на море предстои. Ще видим дали ще случим на време толкова късно. По гръцко ще е тази година.

На Дани официалният първи учебен ден в детската градина беше на 1 септември. Родителите бяхме поканени на закуска, а после имаха пиратско парти в двора. Но и той цяло лято ходи на градина, с изключение на две седмици, в които беше при двете баби. Така, че си беше просто поредния ден на градина. По-различното е, че до сега бяха сборни групи. Сега вече ще са си по техните и има нови дечица. Но той дори и стаята не сменя.

Дани от много отдавна сънува и кошмари, и хубави сънища. Много говори насън и се изправя седнал, замахва да удря като се бие с някого (даже по неволя и аз съм ставала жертва), вика и т.н.
Завчера направо се събуди от съня си и ми вика: "Мамо, аз паднах от небето". Беше много впечатлен и на другия ден разказваше на всички как е паднал от небето. Тази емоция беше породена от качване с лифт на Витоша, така че не е задължително да е от телевизията.

Бебешок, дано минете бързо през този труден период. Те се редуват най-различи, повечето все трудни. Аз се поуспокоих чак като стана на 1 годинка.

Стоека, и ние сме така с гушкането вечер, направо ми омръзна да заспиваме в някаква крива поза. И той ме е сграбчил, но и аз трябва да съм го гушнала и то има претенции с коя ръка. После като заспи се местя, но той се буди по някое време и пак отивам при него и нещата се повтарят.

Напоследък много се дразня с храненето му. Налита само на месо и то на кайма или салами. Яди ги чисти, без нищо. Салати не иска. Преди поне домати хапваше, а сега и тях не иска. Добре, че хапва плодове, че иначе съвсем щях да се притесня.