0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Момичета, сигурни ли сте, че са 60 дни, аз знам за 40 дни болнични за майката, без значение дали е за детето или за нея. След надхвълянето им се минава вече на ЛКК.
Да, сигурна съм, защото ги надхвърлих  :( и ме предупредиха, че няма да ми покрият разликата. Става дума за болничен за гледане на дете до 18-годишна възраст, т.е. само по тази причина, а не за боледуване на майката. Всеки път, когато се е налагало, сме минавали през ЛКК, защото ЛЛ може да издава само до 10 (или 12, не съм сигурна) дни наведнъж.
Да, има си плюсове, че все пак можеш да отсъстваш, ако ти се налага, а няма кой друг да се грижи за детето. За сметка на заплатата, разбира се. Ако имах право да отсъствам само 10 дни годишно поради болест на детето, вероятно щях да напусна работа. Просто така се случи при нас.

Извинявам се, че се връщам към отминала тема, но виждам, че пак болестите са актуални  :(. Но и аз да споделя, че с порастването и боледуването е по-малко, и по-леко преминава  :D.

Благодаря, avallon, че си се сетила за моя именник! По това време бяхме на море и го отбелязахме с ходене на сладкарница. Добре, че нашата компания се оказа единствена в заведението, че децата опищяха орталъка и не спряха да тичат  :lol:. Ще ми се вече да е здрав като името си  :D. Тя също, разбира се, нали и тя имаше имен ден заедно с него  :wink:.

Да споделя за нашата ясла, с която вече ще се разделим. При отучването от памперса бяха изключително съдействащи. Занесох повече бельо и дрешки за смяна. Много помогнаха процесът да мине леко. С извеждането навън се получава твърде скромно, но има и обективни причини. В новата градина едва ли ще е много по-различно по този показател, но се надявам да ги водят тук-там, все пак са по-големи. Наказването в яслата се изразява в поставянето на детето на един стол, да стои мирно и... да осмисли защо е там :). Явно се получава, у дома няма сила, която да ги накара да стоят на едно място наказани.

Всички болни да оздравяват бързо и трайно! Пак ми се ходи на море...


Това, което прочетох е че до 40 дни може да издаде вашия лекар болнични, а след това само с ЛКК. Може би вие без да разберете сте направили точно това.
А до 60 дни е платеният от НОИ болничен, после пак можело но по специален ред май.

Градината е много хубава по принцип. Вчера малко по-големите  им организираха игра с водни бомби и водни пистолети на двора. Бяха по бански. Казаха, че и за малките ще има подобно, но август месец, като е стабилно топло.
Малките участваха в правенето на къща от кашон. Дадоха им да я боядисват. Дани имаше чак на шапката.
Той е като отвързан на двора. Нали досега не е имал. И вечер спи непробудно.
Много хубаво е яденето - хем полезно (много плодове и винаги салата на обяд, само черен хляб, чаят и млякото не са подсладени и т.н.), хем има и изкушения като сладолед например.

Някои възпитателки не ми харесват особено. Изнервят се бързо на децата като имат работа, а детето иска нещо, ама... май във всяка градина има такива изцепки. Едно дете (с памперс) искаше да отиде на тоалетна например и понеже беше заета в този момент, му каза "ти нали си с памперс, пишкай в него"  8O и чак като се разплака му го махнаха и го заведоха на тоалетна. Повече такива неща не забелязах, но вероятно като няма майки се случват по-често.

Режимът е толкова стриктен, че на всеки му се прави забележка като кривне от него. Аз както съм фенка на Монтесори, това ми създаде една вътрешна борба. Но пък виждам как децата, които са свикнали с удоволствие правят всичко. Дани бързо свикна и той с повечето правила - да се започне ядене, когато на всички деца е сервирано (пеят една кратка песничка, за да знаят че вече може да ядат), да не се става от масата по време на ядене, да чакат на скамейките да им дойде реда за миене на ръцете и зъбите, да не пипат играчките преди да са им казали, че е време за игра с тях, отсервират си сами, прибират си дрехите като си облекат пижамите и т.н.
Така си представям, че се случват в повечето градини нещата всъщност, но чак сега осъзнах колко много правила и забрани са това, за да може група деца да го правят едновременно и без протест.

Днес пак ще стоя, но само до към 9.30. Пак ще плаче като се разделяме сигурно, но после се успокоява.
*
Това, което прочетох е че до 40 дни може да издаде вашия лекар болнични, а след това само с ЛКК. Може би вие без да разберете сте направили точно това.
А до 60 дни е платеният от НОИ болничен, после пак можело но по специален ред май.
Нашата педиатърка може да издаде болничен само за определен брой дни в месеца, без да ни изпраща на ЛКК. Ако боледуваме по-продължително, си минаваме на комисия, в която задължително трябва да има педиатър. Да, до 60 дни е платеният от НОИ болничен (те затова ми отказаха да платят), но не съм проверявала има ли някаква възможност да се изплаща обезщетение за повече от 60 дни отсъствие по болест.

Така, както описваш нещата, Смайли, Дани много бързо ще свикне в новата градина. Хубаво е децата да са навън и да играят на въздух. Не си създавай вътрешна борба заради стриктния режим :). Методът на Монтесори не означава липса на ред. Напротив, много е важен. Просто начинът, по който той се налага, е по-естествен за децата. Като гледам, и във вашата градина ги учат на самостоятелност и съобразяване с другите, което е добре.
Тъжно ми става, като вземам моите малчовци от яслата, да ги видя седнали на пейка с другите дечица - няма тичане, няма скачане. Предполагам, че имат някакви игри и песнички на двора, рисуват с тебешири, но е далеч от представата ми за активни занимания. Не се учудвам, че имат още много енергия за изразходване до вечерта :).
*
Здравейте и от нас!

Ние изкарахме още една порция варицела. Тъкмо Марти оздравя и тръгна на градина и Габи се обрина. Милата изглеждаше много зле. Но от понеделник и тя тръгва на градина. Милите, подивяха в къщи че и ние покрай тях. Добре че Марти предиобед е на градина и там излизат задължително на двора. А сега като е горещо играят с вода и по бански.
47 Smiles, ще свикне Дани и с новата градина. Много ми харесва че и в България почва да навлизат такива детски градини. И е хубаво да са в смесени групи, защото малките учат много от големите и обратно - големите се учат да се грижат за малките, помагат им.

Приятни почивни дни на всички!


*
Аз пък смесените по възраст групи не ги харесвам. Да, малките учат от големите, но когато самите те станат големи, и скучаят. Възпитателките обикновено обръщат внимание на по-малките и не могат да се занимават с децата в предучилищна възраст. Сигурно съм твърда консервативна.
В Берлин има и смесени класове. Мисля, че бяха първи, втори и трети клас завдно и после 4,5 и 6. Някои много я хвалят тази система, но някак не ми се връзват нещата на мен.

*
В нашата детска градина затова по четири пъти в седмицата събират предучилищните деца от всички групи и правят неща само с тях например едната учителка им прави матиматически задачки, другата - английски за деца, третата се занимава с речевото развитие и четвърта прави разни опити и експерименти с тях. Така те се чувстват наистина различни от останалите. При нас групите са 3-6 год. В предната градина, където беше Габи правеха нещо подобно, там групите бяха 0-6 год.. И в Австрия има в началното училище смесени класове, но ако детето в първи клас не се справи го преместват в нормален клас. Но в Монтесори гимназиите и в по-горните класове децата са смесени, такава им е концепцията.


*
Изпокрихте се в тая жега.Не казвате кой къде е ходил, какво ново са научили децата.
Моника е с пореден алергичен пристъп, вече не знам към какво.Нямам толкова фантазия.Очаквам ходенето на море, което е чак края на август, като някакво бягство от реалността, че всичко ми идва в повече!

*
Ох, все си мислех, че с лятото, ще дойде края на болестите, ама и ние си мъкнем сополите. Чисти, бистри, ама сополи. Че и кашлица от време на време.
Иначе и нашата отпуска е края на август и вече броя дните, а те пусто са много. Децата ходят на ясла, сборни групи са и са по много, но поне им харесва. Явно заради многото хлапета са по-скоро на самотек, не им се карат толкова и затова са по-щастливи.
Събота и неделя ходихме до Дупница и изкарахме цял ден навън в парка. Имахме идеи за басейн, основно на баща им, ама аз се запънах. Някак не си представям 2 годишни хлапета в обществения басейн. Сега се чудим дали да не скокнем до някоя близка спа дестинация на хотелски басейн за 2 дена. Не че ще е почивка с 2 деца, ама поне ще е разнообразие.

Маги, това с алергиите хич не е приятно, но и то се израства. И е от какво ли не в някакъв момент. Просто организма е раздразнен и реагира бурно на всичко. Ще мине, а до тогава търси отдушници, че не се издържа иначе.
*
Изпокрихте се в тая жега.Не казвате кой къде е ходил, какво ново са научили децата.
Моника е с пореден алергичен пристъп, вече не знам към какво.Нямам толкова фантазия.Очаквам ходенето на море, което е чак края на август, като някакво бягство от реалността, че всичко ми идва в повече!
Сигурно не е успокоение, но едната мома ми прави втора алергична реакция в рамките на две седмици, за първата имам съмнения от какво е, втората никаква идея, но май нещо я полази. В паузата между двата, тримата се изредиха с по ден температура, баткото почти два и то с над 39.
Чудя се дали да не идем на алерголог.
Здравейте,
При нас пък след 3-седмично ходене на ясла без проблеми /разбирайте - болести/, от понеделник малкият беше с разстройство и повръщане. Моята колежка е в отпуск тази седмица и няма как да отсъствам от работа, а мъжът ми пък дори не беше в София 3 дни... Викнах мама да го гледа, от днес вече е много по-добре и задружно решихме, че ще го оставим пак на село при нея и при баща ми за 2-3 седмици. Трябва само да питам яслата от кой септември ще работят, че да си правим сметката с бабите и дядовците кой и къде ще го гледа  :?
Всички болнички да оздравяват, а другите - да не се разболяват  :D
Офф, аман от болести...ходих за три дни сама с децата на Приморско :) на Алек много му хареса морето... не знам кога ще идем всички заедно, че ни изникнаха проблеми и нито ми се пише, нито нищо... както и да е...Алек от понеделник го пуснах на ясла, но до обяд, плаче, не яде там, с идеята да се адаптира и по-малко да боледува и да ми е по-лесно септември ама да видим...като ви чета то и лятото си боледува т...
Между другото миналия петък и Алек надвечер ми вдигна 39 и вечерта си я поддържаше...в събота нищо му нямаше... явно от жегата, не знам как да си го обясня иначе...
Бързо оздравяване на всички :)
*
М-и, никак не ме успокояваш, просто ми се иска да ги гледаме без такива проблеми.
При нас лятото е по-гадно от зимата от към болести.Повече ми боледува лятото и хич не ми е кеф като стане 35 на вън, а тя вдигне 38 да кажем!
Ще мине и това, и ще си спомням само.Нашите ясли затварят от идния понеделник и така до септември.Гимнастиката е голяма кой, кога да я гледа.Ще откачим всички дружно!

Здравейте, банда!
Много съжалявам да чуя за боледуванията  :(
При нас е обратно. От средата на април нищо сериозно не е имал, което са си 3 месеца вече, освен малко кашлица (да чукам на дърво, че като се похваля и после хваща нещо). Но и миналото лято беше така. 4 месеца ходи без да спира на градината.
Алекс, дано проблемите, които имате намерят лесно решение!

Да ви разкажа за яслите, градините и адаптацията. Няма значение дали родителят ще стои с детето или не. Колкото му е писано да плаче, толкова ще плаче.
Дани плака 3 дни след като спрях да стоя с него там. Толкова плака и при предишната градина.
На нашите познати, на които детето тръгна с Дани (но досега не беше ходило на градина), първата седмица, докато майката беше там, нямаше никакъв проблем, сега като го оставя и то вече плаче. Предполагам, че другата седмица ще спре.

Та, този период, в който родителят ходи е по-скоро докато детето свикне с обстановката, режима и навиците там, но раздялата, дори и постепенно да се случва, си е раздяла и децата плачат. Поне до такъв извод стигнах аз.

Иначе в новата градина Дани играе на двора само с големите (1-2 клас - има лятно училище в момента). Покровителстват го и всеки ден го обгрижват, изпращат и му казват чао, даже ми искаха телефона  :lol:

На почивка изобщо не сме ходили и ако ходим, ще е след 6 септември, че имам изпит тогава. Преди това две седмици ще сме при майка ми, за да може аз да уча уж.


*
Да ви разкажа за яслите, градините и адаптацията. Няма значение дали родителят ще стои с детето или не. Колкото му е писано да плаче, толкова ще плаче.
Според мен си е до характер на детенце и колко се е отделяло от мама. О още толкова важно е подхода на персонала. Също и този прием от 15 септември  всички деца на куп - почти всичките плачещи , как да се отдели внимание на всяко едно. Затова  миналата година помолих 2-3 дена по-рано да започне Нора . Тази година за градината пак така ще опитам.

Дано вече всички са здрави.
Ние сме на балкан. И е голям студ, и мъгла днес.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
Тази сутрин даже искаше да ходи на градина  :lol:

Авалон, дишайте чист въздух и за нас  :lol:
Здравейте,
Ниеоставихме вчера малкият при нашите. Стигнахме по обяд, нахрани се и заспа, тогава и тръгнахме. Като се е събудил ни е търсил  :?, но като цяло си играли тичал по двора. Нямам търпение да си го вземем след 2 седмици, само да си е здравичък.
Още не съм питала лелите от градината от кога ще започват, че последните пъти като ходеше, хич не искаше да остава и все странеше от децата. Даже си помислих, че има някакъв проблем при него и го водих на консултация няколко пъти с педагог, но там си играеше с другите деца и казаха, че няма проблеми в това отношение... Иначе, последните дни,  и на площадката все повече се заиграва с децата, в нас също му е интересно да рисуваме, да караме коли и влакчета заедно  :lol: И да благодаря за мненията за Икейското дървено влакче - много му хареса и го кара постоянно. Сега съм решила да му взема още релси и да редим в стаята му - поне място има и няма да се налага да го разваляме постоянно  :lol: Само да си дойде , вече нямам търпение...  :D
Бонболини, радвам се, че са се харесали влакчетата на малкия.
Аз миналата седмица видях, че Икеа имат нови модели мостове и други аксесоари, та и ние ще допълваме при повод колекцията.
При нас обаче няма как да стоят едни и същи релси наредени. Тази сутрин пак правиха нова композиция с баща му.
Аз пък съм се отдала на готвене, пране и подреждане на гардерби. Днес май няма да излизаме. С това непрекъснато стоене навън не мога да си свърша нищо вкъщи. Редовно сме до 22 ч. през седмицата в двора на училището до нас (страхотна компания приятели се заформиха), а уикенда редуваме Панчарево и Витоша и пак не може да се приберем.
Вчера беше уникален кеф за него - бяхме на Панчарево точно като се изсипа дъжда. Беше с дъждорбан и ботуши за дъжд. То беше едно шляпане и подксачане. Накрая беше целия мокър, въпреки ботушите - просто му влизаше и вода отгоре. Преоблякох го и тръгнахме, но беше премръзнал. Дано не съм го разболяла. 2 км имахме ходене след това до колата. Витамин Ц му дадох.
Та освен дъждобран и ботуши наистина си трябва и панталон за дъжд. Да ми подскажете откъде да взема?
*
Усмивки аз съм взела гащеризон от Лидл. Страхотен е! Минава през всички локви, скача в тях и накрая е суха. Ще пуснат на есен пак.
Ние сме в къщи днес, че тук вали. И ние едва се прибираме да оправя. Редуваме се с баща му кой да готви, че трябва и да се яде.
Бонболини, пораства детето. Сега ще почне да търси деца, да има приятели, да се сърди. Много са сладки сега.
Авалон завиждам ти за вилата и балкана! Дишайте, ихрайте на воля.

*
Авалон завиждам ти за вилата и балкана! Дишайте, ихрайте на воля.
Да бе, навън - в момента е 8 градуса, вали и мъгла има. Без огИн не става. Юли месец, по време на горещниците...все едно зима иде. А в петък се качихме от почти 40 градуса. Без климатизация... :lol:
 А, утре сабахлян си поемам от тук права на работа.  :oops: домочадието остава.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
При нас е 16 градуса.
Не е нормално наистина времето - с по 20 градуса за 2 дни се променя. До вчера по потник, сега ги пратих на магазина с яке с подплата и дълъг панталон.

Маги, не знам дали ще дочакаме септември (гледай го какво е времето), иначе и аз съм фенка на Лидл.