0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Не съм се почувствала обидена. Понякога ставам досадна и чак сама не се усещам.  :oops:
В никакъв случай не искам да омаловажавам напредъка на децата ви. Напротив. Много им се радвам.
« Последна редакция: Май 26, 2016, 02:35:00 am от blue_sky »

*
За мен дискусията не е никакъв проблем. София и на 4 да проговори съм о.к., нали и Айнщайн е проговорил тогава.... :D :D :D
*
Кати, права си, че улиците в Германия са по-чисти, но само сравнително, де. Зависи къде си. Може би в някое малко село или в Мюнхен са по-спретнати. В Берлин понякога на някоя спирка или след фойерверките за Нова година е страшна свинщина. Но нали съм си софиянка, не ми пречи особено.  :lol: Най-мръсният град, който съм виждала, това е Брюксел. Да, да, много по-мръсен от София.
Малко извън темата, аз имам наблюдения главно от Хановер и Мюнхен. 
*
О Синеочка недей да не пишеш.Значи много мразя писането по интернет защото не се виждаме и съответно не се разбираме. Аз ви ги казах тия неща, за да не се вкарате във филми моето дете не говори а на съседката прави изречения :) Защото и това съм виждала.

Иначе да мисля Моника около годинката започна да казва мама, баба, тате и т.н.Няма да забрава около 6-ия месец започват да сричкуват и тя започна с мамамамама и една позната ми викаше ей сега можеш да се похвалиш на всички мами, че ти вика мама  :lol: Та тъй, може аз да си подценявам и детето де, че имам такива склоностти.

Момичета в случая всички имате основания. Смятам, че Синеочка напълно основателно смята, че детето й назовава съзнателно хората, които са в средата й, но и Маги е права, че това не е проговаряне в истинския смисъл на думата. Истинското проговаряне е около 2 годишна възраст, а при голяма част от децата и доста след това. Моят син както си говореше доста малко изведнъж на около 2 точно за 1 седмица почна да говори страшно много. Онова, което ме впечатли тогава най-вече беше, че започна да говори много правилно, а не бебешки и неразбираемо. Има една единствена бебешка дума, която все още употребява: вместо браво, казва: дадо. Но всичко останало си беше съвсем разбираемо не само за нас, но и за околните. Така че радвайте се на всички етапи.
<br />[link=http:
*
avallon, Нора не излиза ли сама от кошарата?
Не за сега.  Обича да стои там и да се занимава с някоя играчка. Но и не прекалявам, щом се размрънка я вадя. няма да е още за дълго - откак я наказвам вътре.

Наколенко купих, но се оказаха излишни.
След захранването не съм изправяла за оригване.
Към 6тия мес. Нора като се захлюпи на някъде и нали беше мързел зацикляше на"мамамамаа",  помислих си в началото " аууу, на мама гения .......," , да, ама не, просто трябваше някой да й спести напъните да се намества сама.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Ще ме уморите с проговарянето  :lol: много са сладки. Моят упорито отказмаше да каже мама, дори като папагал съм сядала срещу него и съм опитвала да го излъжа, не и не  :D и той проговори късно поне по това което бях виждала у други деца, почти на 5 и все още говори грешно, бърка минало и бъдеще и аз не се уливам в поправките де, но когато е от неправилно чуване опитвам да корегирам и буквуваме, сричкуваме.... така дълго време водата беше "гада".
*
Той човекът може да е имал предвид, че водата си е гад 😂😂😂.
Иначе аз под проговаряне имам предвид съставяне на изречения, за което още е твърде, рано. Засега само назовава познатите си хора и животни пък мама кучета я яли.

Относно оригването спряг да оригвам към 5 месец, т.к. забелязах, че тя успешно се справя и сама.


Всеки миг е още един шанс...
*
И при нас мама каза късно, виж тати и го казваше така че баща и се размазваше.Та мама е само при зор.Сега се опитва да ме манипулира идва и ми висва на крака и казва мамооо и аз знам че иска нещо.

Същата история и при нас с мама. Диването казваше прекрасно тата, че и кака, ама мама дълго време не произнасяще.  :)
<br />[link=http:
*
Здравейте, някой ползвал ли е пелени, които са като бански. Не знам, дали правилно се изразявам. Марката пелени, която ползва бебето ми има вариант пелени-бански и се чудех, дали стават, или да й купувам бански? Не че чак толкова ще тръгнем да ходим на плаж, но все пак някое и друго плажче може да направим. Също така какви джапанки са подходящи за бебета на година и нещо? Миналата година говориха мамите по този въпрос, но тогава при нас не стоеше на дневен ред.
*
Кати, аз не съм ползвала, но най-добрата ми приятелка наскоро води нейното момиченце на СПА и ползваха памперс-банските на Либеро. Според нея няма смисъл от бански до 2 г. Аз също смятам да използвам такива, догодина, когато ѝ направим сефтето на морето ;)


Всеки миг е още един шанс...
*
Много е приятна темата с говоренето. Дали ще са само срички, думички или вече цеееели изречения, все си е радост и гордост. Скоро ме питаха кои са били първите думи, които моите деца са казали, и аз доста се затрудних с отговора :). Ами май беше "мама" все пак  :D. С любопитство ги наблюдавам как буквално за ден научават нови думи и вече ги използват правилно. Отскоро ги подслушвам, че си говорят помежду си. И досега имат някакви думи, на които много си се смеят, но са си само техни, ние не ги разбираме. Проблемът си е наш  :).

Отдавна спрях да се връзвам на приказки за спринтово развиващи се деца. Едните усвояват по-бързо едно, другите - друго. Моите са доста приказливи, но има и по-приказливи от тях. Някои от връстниците им са чевръсти като катерици по катерушките, а нас ни е страх и караме по-мързеливичко. Те и помежду си не вървят напълно синхронно. Ани има интерес към обличането и сама си обува чорапите и пантофите, Пепи по-скоро прави обратното - все е бос  :). Той е много сръчен и умело реди предмети, тя е по развалянето. Опитвам се да не пропусна да похваля нито едно ново умение, което е напълно възможно, особено когато съм уморена или ядосана.

Може би вече темата се е изчерпала, но и аз не ползвах помощни средства при прохождането на децата. Те така и не пролазиха, а започнаха да се изправят по мебелите и да се пускат. Умишлено не купих проходилка. И досега я смятам за ненужна. Освен това, малката ми племенница не веднъж се е премятала с нейната и дори имаше цицина, та аз реших да си спестя такива емоции. Когато исках да оставя децата за малко на безопасно място, пусках ги в леглата. Не че Ани не успя да се преметне и оттам, но за това вината си беше моя. Само за няколко дни ползвах колани за прохождане, защото Ани вече ходеше и трябваше някак да придържам Пепи, докато следя нея.

kati_vm, аз ползвах такива пелени миналото лято. Обувах им ги, като съм ги топвала няколко пъти в басейн. Мисля, че ги купих от DM. На морето - голи. Според мен са доста удобни сандалите-джапанки. Поне с тези на Пепи много случихме миналата година, сега пак им търся подобни.

avallon, казваш, че Нора не иска да ходи за ръка. Как си решаваш въпроса с пресичането на улиците? Моите малчовци се научиха да ходят с мен за ръка и от доста време вече не използваме количката, но Ани нещо я прихваща. Като я пусна за малко и после не иска да ми даде ръка - дърпа се, виси ми на ръката, реве, пищи. Обяснявам, че улицата се пресича само с мама, че колите са опасни, че има много хора и може да се загубим и прочие умни доводи, но тя си знае нейното. Ако я оставя да върви сама, хуква напред и въобще не спира, като я викам. Пепи също не реагира, когато го викам. Дори си мислят, че играем на гоненица и са неудържими. Гледам да не им давам много преднина :), ама скоро няма да имам предимство. Някакви идеи :)?
*
Ами  Beata,  проблема го решавам вързана в количката или триколката. Пускам я да ходи само в градината и пак главата ми се върти като вентилатор (заради преминаващите колездачи). И тренирам къс спринт постоянно. Всеки път количката или трик. се случва да бъде зарязана някъде си. Изпадам в странни състояния на умиления гняв и не знам какво още като видя някоя мама да върви с детенце хванати за ръка, или редом на ръка разстояние до количката, или пък приседнала на пейка и то да щъка наоколо .... Няма такова нещо, то е едно постояннннно търчане. И оглушаване. Всякак се опитвах да говоря, да обяснявам - не не и не.  Случва се да ми подаде ръка, но не за повече от 3   крачки ако стисна да й задържа ръката следва тръшкане на асфалта и оглушителен рев. Не знам  дано го израсте скоро. Без количка никъде не ходим, абсурд просто.
Кати, ползвала съм Молфикс, ама си пропускаха от вън навътре.  Имахме и цели бански за бебета -  те са с допълнителни импрегнирани гащи отвътре и ако не пропускат. "Бетон" беше комбиацията пелените с банските. Не знам защо но гола на плажа не мога да я пусна Нора.
За говорнето ,  срам не срам  -  думичките са английски, така се стекоха обстоятелствата и влиянието на телеизията. А на 1ви април най- накрая "мами".
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
За морето миналата година ползвахме Либеро, а преди това сме ползвали едни на ДМ.Те са за къпане, слагах ги само като трябва да е топнем във водата и не е акала.Всичките пропускат от вън на вътре, целта е да задържат акото вътре.

Моника миналата година на година и половина беше с бански.Взех от асда-та на промоция детски бански, съхне бързо и е била с него.Не съм я пускала гола.Аз не мога да възприема голи тичащи по пясъка деца, но проблема е в моя мозък предполагам.

Ние сме в някаква ужасна фаза на рев, писъци, тичане, тръшкане, влачене и нам си кво.Все си мисля, че всичко съм виждала и тя намира начин да ме изненада.

Аз също ползвам памперсите за плуване от ДМ нали ходим на плуване за бебета :lol: гол по пясъка без бански хич не го приемам ни за момче хеля пък за момиче да се напълни с пясък където не трябва,а няма нужда :lol:  Алек за сега ходи за ръката ми,ама да видим до кога :lol: официално е записан на ясла :)
Здравейте. Да се похвалим, от няколко дни Андрея седи самостоятелно седнала, без да е подпряна с възглавници. А в неделя проби първото ни зъбче.
Нелка,браво :lol: все така да се хвалиш,момичетата са по-бързи в тези неща и Вера по това време седеше за разлика от Алек :lol:
Кати,джапанки първо купих едни от Декатлон бързо му омаляха,сега е с кроксове..да ти кажа не му е много удобно ама колкото да стигне до басейна и да го изкъпя след това става, да имат каишка отзад,да не са съвсем като чехли гледай :)
Между другото имам спомен,че Смайли бе купувала някакви бански за Дани като памперсите за плуване ама не помня какъв бе точно..
*
Иво изкара морето с едни гумени сандалки. Сега пак се оглеждам за подобни. Кроксове мери в магазина, но не можах да му ги обуя. Има си и бански, и аз не харесвам голи дупета по пясъка.
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг