0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Здравейте, ето я и новата темичка! С пожелание за много слънце и игри през този хубав месец!
Бързам да се похваля, че ние хванахме черпака на прощъпулника  :D.
*
Eто я и малката готвачка.  :D
*
Записче . Кати, благодаря за новата темичка.
Най-накрая да я покажеш тая красавица. Много е хубава. Пу-пу!
Ясно е кой ще е следващия Мастършеф.


Всеки миг е още един шанс...
*
Записче . Кати, благодаря за новата темичка.
Най-накрая да я покажеш тая красавица. Много е хубава. Пу-пу!
Ясно е кой ще е следващия Мастършеф.
Благодаря! Да и аз така мисля, или следващия Джейми Оливър  :D.
*
Кати, голяма хубавица пу пу... Честити ходещи крачета и избор на професия!
Рачо, честито християнче!

Честит Великден и днес е летен Атанасовден! Затова в свети Влас има панаир. В църквата раздаваха осветен курбан. Но духа доста студен вятър, все пак купихме балони, топки и други глупости.

Но се притеснявам от поведението на детето. Не е само днес, ако е сама на детската площадка пее, играе, качва се сама на пързалката, пуска се без да я е страх и т. Н Но, има ли друго дете, дали пи-малко или по-голямо, става нещо ужасно. Например, започнала е да се качва по стълбичките на пързалката и друго дете тръгва след нея, тя яеднага започва да пищи, да я взема, хвърля се да я гушна и без малко да падне и тя и другото дете. Бяга, страни от децата. Страх я от всичко, дори от по силен вятър, от шум на работещите мотор или кола, веднага иска да я взема. Не иска да влиза никъде, по къщите на хората, макар ходила много пъти. Само в квартирата или в къщата ни на св. Влас няма проблем. А е сред хора постоянно, излизаме рано сутрин да играе, не е затворена у дома. Днес на панаира искаше да танцува, но да няма никой край нея. Незнам какво да правя, а ще тръгва на ясла... Не се отлепя от мен или баба си. Постоянно плаче и се аърди за всичко. Обяснявам, говоря й, показвам, но нищо не се подобрява.
*
Благодаря Стоека!
Аз не знам какво да те посъветвам за малката. Говорила ли си с педиатърката за нейното поведение? Да не е просто някакъв етап? Надявам се Синеочка да се включи, да си каже и тя мнението като педагог.
*
Кати, прелестна готвачка!
Стоека, това са временни състояния. Може дори да няма причина за тях. Ще свикне. Моят пък не можих да го прибера докато има деца. Дори ми казваше "Чао" и да си ходя, оставал с децата  :lol:
И тек духа ужасно. Направо се ядосвям вече. Тия деца броени пъти съм ги извеждала навън. Спира да духа като вали  :x
Малко на баир ми идва с тримата. Като стана и се чудя от къде да я захващам. Кърмене,  закуска на баткото и докато ошетам, станало обяд...
Ние боядисвахме заедно яйца, дадох да маже козунаците и е най-щастливият, че Той ги е направил  :lol:
*
Кати, прекресна е малката ти дъщеричка пу-пу ... :)

Стоека, и аз си мисля че е временно това поведение. Моите деца имаха други проявления, заради които за един период просто се въздържах да ходим на детските площадки.
При нас беше различно де, но също никаква игра не се получаваше. Едната не искаше да играе с децата, стои втрани и ги гледа лошо :), а другата се втурва взима от някое детенце играчка, топка ... и не че иска да играе, а стиска здраво в ръце, не я дава, и наставаше едно пищене  :) .... накрая аз се скарвам, почва рев и така си тръгваме  :).
За един период избягвах да ходим на детските площадки или ако отидем носех непременно топки, кофички и някакви играчки, и това по две  :lol:.... като си спомня колко багаж носех всеки път  :)....  А най-добре се получаваше, ако се случи да няма други дечица. Това беше миналото лято, децата бяха на две години и няколко месеца тогава.

Честит Великден, здраве и благополучие за всички!  :balk_40:


П.П.  .... а и това че абсолютно не се отделят от мен. Може да отидем някъде на непознато място, но като залепени за мен, ако за малко ме изпуснат от поглед и започваха да плачат.
До скоро едното детенце се разплакваше всеки път докато я слагам на столчето в колата. Аз закопчавам, а тя започва да плаче и повтаря "Мама, сяди, мама сяди...." (да съм седнела). Всеки път обяснявам, че само закопчаваме коланчето и мама сяда до детето..... е не, рев страшен. А не се е случвало да остава без мен в колата, да кажеш че има лош спомен...   Ами, рязко престана да го прави от около месец насам.
« Последна редакция: Май 02, 2016, 20:53:22 pm от marsi »

*
Стоека, за сега мисля, че няма от какво толкова да се тревожиш. Това, както са ти писали и другите момичета най-вероятно е временно явление, дължащо се на т.нар я бебешки пубертет, който трае някъде до средата на 2 г.
Относно липсата на желание да общува с други деца - нали знаеш , че хората сме различни. Едни са общителни, нахакани, стремящи се винаги да са средно много хора; а други са затворени, обичащи спокойствието и задушевната обстановка. Екстроверти и интроверти.И при децата е така. Мария най-вероятно е дете, което не обича промените, трудно свиква и се доверява на нови хора, но това не значи, че нещо ѝ има. Най-вероятно ще ти се наложи да потрошиш доста нерви с адаптацията ѝ в яслата, но не значи , че това няма да се случи. Имах такова дете не в детската градина и не на възрастта на Мария, но силно интровертен. Половин година му отне да се адаптира и да свикне с децата. Плачеше и го гушках и влачех навсякъде с мен първите седмици. Постепенно свикна. Да по-бавно от другите, но свикна. Просто повече търпение, време и любов.
Моят съвет е да обясниш на педагога и сестрите в яслата, какво точно те притеснява, за да видят как да подходят към нея. Може би ще е добре да я запознаеш с някоя от сестрите, за да не се чувства съвсем в непозната среда.


Всеки миг е още един шанс...
*
Привет на всички.

Стоека, за общуване в тази малка възраст е рано.Те още не могат да управляват емоциите си, пищят и плачат и от радост и от страх, така че е много рано да си правиш каквито и да е заключения.Минавате през етап на развитие.Мария започва да се страхува.

В момента те са много малки, общуването по между им е на ниво бутане, писъци, скубане и евентуално усмивка.Всичко друго е напъни на майките.Всичко от рода дай ръка на еди кой си или гушни еди кой си, те това не го осъзнават, правят го защото ние им казваме, не изпитват нужда от такъв контакт.

Ще отмине и това.

Здравейте и от мен
Кати,честита ти готвачка има кой да те отмени  :lol:
Стоека,нормално е да е залепена за вас та тя е само с вас по цял ден...и Алек е така като го прихване нещо само мен иска...миналия ден отиваме всички на разходка в гората чичо му,баща му,дядо му,кака му и батко му и двете кучета :lol: нашата ротваѝлерка и на наш приятел голдънретрийвърката..бре,като писна тоя и като вдига ръце да го гушкам,хубаво,ама ми тежи и го давам на баща му не и не...само при мен мълчи накрая останах с него на площадката,а другите се разходиха...ето,оставих го пак на село за тия три дни...ами не реве каза баба му та не я мисли,ще свикне...всички имат такива периоди и като се чувстват застрашени от нещо търсят тези с които прекарват най-много време...
*
Благодаря ви момичета!
запис и от мен
Кати да не сте правили прощапулник питки още там какво зърнах слушалки ли беше,ама щом готвачка ще става ти няма вече какво да се занимаваш да и готвиш.на мен пък не ми допада само на Джейми Оливър вижда ми се малко "разпилян" в кухнята.иначе добре готви

Make an ovulation ticker
Дядо го няма-04.08.2015 г.
*
Привет и от мен.

Кати и от мен честито ви прощъпулник и заявка за кулинарка.

Стоека , и аз да се присъединя към момичетата. Мария тепърва започва да навлиза  в околния свят , а по важното е че сега започва и да осъзнава. Инстинктите също започват да се появяват или по точно проявяват на база осъзнатото видяно. Всичко е временно. и да си призная и идея си нямам защо се приема за някакъв пубертет. Мъничка е още. Като тръгне на ясла нещата много е се променят. По друг начин ще разпознава себеподобните и по друг начин ще реагира към тях. Ще видиш тогава колко се разлчават едни от  други децата, които ходят на ясла/градина от тези, които не ходят.
Ако ползвам термините на Синеочка , Нора влезе в яслата като силно интровертна. Противно на очакванията ми обаче се адаптира точно за три дни (честно).  Тиха, мирна,, кротка, да не я занивава никой с нищо,  по площадките до тогава общо взето не знаеше как да реагира към децата.  В началото и в яслата по снимките във фейса  вечно  беше в страни от заниманията им  или нацупена и разревана ако  са я сложли  някъде в средата. Сега мога да кажа, че е силно екстровертна  - мнооооого шумна, вре се навсякъде, вечно се обяснява на някое детенце (не че я разбира де) и няма значение познава ли или не познава мястото и децата. Към големите хора е по- резервирана, не иска ТЕ да й досаждат и мисля че е нормално, аз не съм виждала дете да се радва на някакви непознати кото да му налитат да му щипят бузите и да го мачкат примерно.
По повод поведение  свързано с тръшкане, викове, агресия по принцип говорих и в яслата  , също и неформално с психолог, та общо взето ми казаха, че е твърде рано да се говори за характер и темперамент в момента и почти всички поведенчески крайности  ,, както на нас ни се виждат в същност могат и се приемат за нормални.
Това - тръшкане на асвалта, посягане, рев с повод и без, взимане на чуждите играчки ....  , между другото отдавна се отказах да мъкна целия ни арсенал, защото винаги има нещо чуждо, кето е свръх, супер по- итересно и на мига ТРЯВА да се приватизра и в един момент като се огледам всяко дете на площадата в крайна сметка играе с чужда играчка. И така.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
запис и от мен
Кати да не сте правили прощапулник питки още там какво зърнах слушалки ли беше,ама щом готвачка ще става ти няма вече какво да се занимаваш да и готвиш.на мен пък не ми допада само на Джейми Оливър вижда ми се малко "разпилян" в кухнята.иначе добре готви
Да, прощъпулник правихме. А Джеймито си е разпиляничък, но пък иначе съм му голяма фенка. Харесвам много и социалните му инициативи. Доста го гледах, докато бях бременна. Явно се е отразило но София :-D. Да е жива и здрава, пък каквато иска, такава да стане като порастне.
Avallon, благодаря и на теб!
*
Благодаря момичета. И аз си мисля, че е временно. Просто отскоро проявява такива претенции и леко се притесних. А как командва не е истина, не само нас. Има едно детенце момиченце на братовчедката ми, с което сме постоянно заедно навън по площадките. Хем я страх, тя да се качва след нея по пързалката, хем я командва, да стане от люллката и да седне на другата, дасе качи на кончета, да бере цветя и т. Н И то милото, хем емалко по голямо, я слуша и изпълнява.
*
И ние да се включим в новата тема. :P То тази седмица празници след празници. Тази седмица и ние сме рожденници. Не предвиждам големи партита, че тя госпожицата още не разбира от такива неща. Само леля и свако ще ни посетят и едно приятелско семейство с децата си. Надяваме се и веремето през почивните дни да се оправи вече, че да се разходим с гостите.

kati_vm, да са ви четсити ходещи крачета!

Лека вечер на всички!


*
Здравейте ,момичета. Запис и за нас! :lol: Кати,честито ви малка кулинарка! Добре се е ориентирала,сладураната! :D хубава тема сте отворили в последните постове. Интересна е. Съвети не мога да дам,че сме по-назад с годините,но пък това ни предстои.Няма ли вече да идва тая пролет.... :???? Май всички почивни ще ги изкараме в дъжд и мрачина!?
/www.mamaibebe.com][/url]
*
Ааааа, Рачо, великденските дни си бяха хубави . :D  така като гледам и следващия уикенд ще го бива май, а до тогава - стискаме зъби.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
Да Се присъединя и аз към вашата нова тема:-) вие до кога преварявах те водата,и стерилизирах те шишетата? Моята педи каза до годинката,но ми се струва прекалено много,не че ми тежи но нали трябва да започнат да пият и ядат от не толкова дезинфекцирани съдове,че да не ги изнежа много :-) а Девин розова и другите видове мин вода която е подходяща за бебета кога започнах те да давате? Незнам защо но моите бебета не обичат мн вода почти не пият,даже на моменти им се повдига от нея
*
Шишета стерилизирах до към 5 тия месец. Вода - още по навик сутрин като правя млякото наливам и водата преварена, не  нещо от втеляване,  а навик, и чешмяна съм давала ,  и  изворна.
Е какъв е смисъла до годинката да се стерилизира, да не би играчките които пъхат в устата или ръцете да са стерилизирани.
Щ е пропият Весита, като минат на храна човешка ще пропият.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Аз изварявах шишета до около годинката, но например не всеки път, а веднъж седмично като през останалото време миех добре на ръка с четка и бебешки препарат. След това ги слагах в съдомиялната на горния ред. Аз вода давах едва като започнах да захранвам и то много рядко преварена, а направо от чешмата.


И аз така мисля,че няма смисъл до годинката,те всичко пъхат в устата си,кърпи,играчки,ръце,ужас:-):-):-даже сега сме на тема лапане на пръстите на краката и дърпане и съответно лапане на чорапи:-);-)) смятам и аз от утре да разредя преваряването докато започна 1 в седмицата и след това да прекратя!
*
Както сама си забелязала, когато започнат да пъхат всичко в устата, както и да пълзят и да пипат всичко, стерилизацията става напълно ненужна.
Аз стерилизирах до 6 м.

*
И ние до към този период и спряхме. А за водата ,не се притеснявай. Ще пропият. :wink: нашия ,до като сучеше,не я 'познаваше"/което си даде повод за шашкане  :lol:/ ама после постепенно си станаха приятели и сега няма проблеми!! :D
/www.mamaibebe.com][/url]
Веситаа аз не съм стелиризирала или преварявала нищо. Измивам и слагам всичко в една купа, пускам врялата вода и толкова. Те ръцете са му облизани постоянно, а който мине все за ръчичките го пипа и целува. А гърдите си как да стелиризирам? Вода давам от родилното, купувам на бебелан. По мъничко, че аз дохранвам да си изплаква устата. Мислех да не давам, обаче имахме млечица. Така си научих урока за водата.
Момичета нас ни мъчат колики, помагайте. Давам колиф, био гая и инфакол. Ефект минимален само от последното. Вече не издържам и съм като парцал.
*
Момичета нас ни мъчат колики, помагайте. Давам колиф, био гая и инфакол. Ефект минимален само от последното. Вече не издържам и съм като парцал.

детето като има колики си има и почти нищо не помага, трябва да се изтърпи :(
при сина ми временно облекчение имаше от затоплената възглавница с черешови костилки (от ДМ) - успяваше да заспи и другото, което даваше що-годе ефект е гушкане и разнасяне из цялата къща, колкото и да е уморително
*
Веситаа аз не съм стелиризирала или преварявала нищо. Измивам и слагам всичко в една купа, пускам врялата вода и толкова. Те ръцете са му облизани постоянно, а който мине все за ръчичките го пипа и целува. А гърдите си как да стелиризирам? Вода давам от родилното, купувам на бебелан. По мъничко, че аз дохранвам да си изплаква устата. Мислех да не давам, обаче имахме млечица. Така си научих урока за водата.
Момичета нас ни мъчат колики, помагайте. Давам колиф, био гая и инфакол. Ефект минимален само от последното. Вече не издържам и съм като парцал.
Здравей, да много е трудно с коликите. С поза тигърче, бял шум за успокоение на бебето и тактиката на доктор Бърди опита ли? За друго не се сещам.
*
За колики Абоколикен е най-комплексен. Иначе и колик стоп давах. Биогая я смених с биобаланс бебе и давам само него сега.
*
А аз да попитам мамите на по-големи бебенца, до кога ползвахте бебешко веро?
*
Кати,  моите са по-малки и до първата бутилка този път. С баткото нямаше такова и изобщо не съм. То като си ги плакнеш добре, не е проблем.
А аз да попитам мамите на по-големи бебенца, до кога ползвахте бебешко веро?
Въобще не съм ползвала такова.винаги с нашето мия и не знам до кога

Make an ovulation ticker
Дядо го няма-04.08.2015 г.
*
За коликоте най-много му помагаха капките Коликинд. Могат да се дават преди и след хранене. След 15 мин се успокояваше и заспиваше. В по-тежките дни давах и Инфакол. Доста ни държаха нас, до средата на 3-тия м.





На нас пък Колийф мн ни помогнаха! При нас пък като че ли сега като се замисля само при едното бебе бяха малко по силни, спираше ни тока вечер,но отминаха бързо за мое щастие!
Моите са на 6 месеца мия си с бебешко веро и тяхна гъба,и вече от нвколко дена само веднъж дневно превРям но скоро ще прекратя и това!
Давам им преварена вода но както казах по горе те не пият,ако им купя друга която е позволена за пиене се чудя дали ще я пропият :-):-):-)
*
Здравейте и от нас. Напоследък трудно се добирам до телефона, за да седна да пиша. Слънчогледка пропълзя и развива страшна скорост. Изобщо не се спира, когато не пълзо се катери по мебелите и въобще по всичко, до което може да се докопа. Гони котките и им спира тока на милите.
Започнах да я слагам на гърне - след всяко ядене и преди/след сън за не повече от 10 мин и имаме резултати , знам че засега са неосъзнати, но вярвам, че е въпрос на навик.
Кати, смятам до годинката да мия с бебешко веро. Ползвам ДМ-ското и съм много доволна.
Веси, не стерилизирам от 4 месец и вода не преварям от тогава давам Девин розов етикет или Бебелан - пие по 240 мл, че и повече на ден.
Веречирия, мила, много се радвам да те видя в тази темичка. Коликите са кофти период и май наистина е вярно, че си трябва време и търпение. Като съвет мога да ти дам - Инфакол и Колик стоп - тези капки давах и имаше ефект, масажите след баня също много помагаха, както и една практика кожа в кожа ( слагаш голото тумбаче в/у твоето). Също слагах по-често по коремче. Дано скоро да минат и да успееш да се наспиш.



Всеки миг е още един шанс...
*
Момичета нас ни мъчат колики, помагайте. Давам колиф, био гая и инфакол. Ефект минимален само от последното. Вече не издържам и съм като парцал.

За съжаление, и при нас нищо не помогна. Първите три месеца със сина ми бяха най-трудните. Всяка вечер ревеше по 4 часа. Правих какво ли не, май само разнасянето по корем му действаше по-добре, но той си беше тежък, не можехме да го разнасяме непрекъснато. От бял шум, сешоар и прочие се плашеше. Капките, няколко вида, не му помогнаха. И така, докато не стана на 3 месеца и една седмица. Една вечер се учудих, че бебето не рева. Направо не можех да повярвам. Доколкото помня, и твоето дете е момче, за съжаление, тях по-често ги мъчат коликите. Дъщеря ми рева две нощи необяснимо и го отдадох на тях. Иначе не е имала изобщо.
А за наспиването - няма да е много скоро. Гледай да спиш, докато детето спи, а не да домакинстваш! 

*
В един момент просто свикваш да не спиш. Коликите минават, почват зъбите.При едни не се разбира нищо при други е малък ад.Аз мога книга да напиша, но какво от това.Последния изби тия дни, и след него веднага я хвана гнойна ангина.Е пак не спя, отново за пореден път.Разликата е че като бебе спях с нея, мъжът ми си готвеше сам, но сега ходя на работа, та е зор.

*
Аз съм от късметлийките. Моите ги подминаха проблемите със зъбите.

*
Блу, давала ли си Лефакс? Тук го няма в аптеките, а се твърди, че е супер ефективен. Дори бизнес са развили хората :) аз като идин Тома неверни за втори път го подминавам, защото другите препарати с нова съдържание не действат.
Маги, вярно е, че майк3те свиквят да не спят :) Дано бързо мине ангината!
*
Здравейте!
Кати, честит ви прощъпулник и от мен!
Весита, от началото си давам вода бебелана.
Веречирия, при нас най-добре беше с биогая.
Да се похваля имаме си вече християнче!
*
М-и, не съм давала, но като го видя, че е със симетикон, мисля, че пак нямаше да свърши работа. Давала съм инфакол, специално от Англия донесени, както и другите капки със "с", които бяха със симетикон. Що нещо изпи от това моичкият! А и не бяха евтини. Нищо не помогнаха и накрая спрях и да ги купувам. Саб симплекс бяха.
« Последна редакция: Май 09, 2016, 22:18:20 pm от blue_sky »

*
М-и, точно от Лефакса при Мария имаше ефект. Преди това, що нещо изпи. От Абоколикен имаше някакъв ефект, но Лефакса свърши работа. При нея коликите продължиха доста дълго времв, освен него ползвах и крем за колики Wind salbe,  пак от Германия.
Ние вчера направихме 40-сет дни и ходихме на молитва. Малкия като писна после докато се разхождахме та цял ден. Вечерта след поредното цедене и хранене с АМ обявих стачка. От тогава сме като скачени съдове. Толкова го мързи да суче, а аз такава борба водя да има кърма.
За коликите ще почвам наред.... Та си мисля може ли да не иска да суче понеже го боли коремчето?
*
verechiria, коликите при някои бебета могат да се преборят с два основни типа медикаменти. Тези съдържащи симетикон и другият вид, които са синтетичен енизм компенсиращ лактазният дефицит при някои деца в първите месеци живот, който пък е причина за коликите при тях. "Добрите новини" обаче са дотук. Това са двете известни ни засега причини за бебешки колики и ако се случи при твоето бебе да е една от тях - пробваш с едните, с другите препарати, улучваш точния и сте ОК. При моят син беше лактазен дефицит, след третия прием "Колийф" - колики не съм чула какво е, освен при опит да го спра (дано са минали) и много рязко и шумно ставаше ясно, че не са при пропусната доза и така беше до 5-я месец. При други бебета коликите са от газове - там действат Лефакс, САБ симплекс, Еспумизан и пр. Те съдържат едно и също активно вещество, просто в различна концентрация и са с различни търговски наименования, но по същество - е едно и също. Т.нар. "хомеопатични" не ги споменавам, това са дивотии.

Бебета, при които не действа нищо от посочените - не са извънземни зер. Просто имат колики поради причина, която още не сме установили и съответно - нямаме и лекарства, с които да ги облекчим тях точно. Тук има доста майки с такива бебета, при които не е помогнало нищо от споменатите напред. Малшанс и като стане така - можеш само да чакаш да мине. Няма какво друго засега. Ако си пробвала вече и от двата типа препарати (не е нужно да са всички марки) и няма облекчаване - то вероятно коликите на твоето бебе са от тези, за чиято причина ние не сме наясно засега.

Когато го боли коремчето - бебето не иска и да суче, ама и от шише не ще да яде. "Чудна картинка" става, понеже реве хем от глад, хем щото го боли корем... Казвам, защото коликите на Дани са били и при двата вида хранене, а иначе беше лакомия. Като не ще да суче, що се мъчиш с това цедене, все едно са ти малко нервите и стреса и без него. Ми давай му АМ, явно не запъва да го яде и да се храни със шише и си облекчи живота малко от малко. Ще си строшиш вагон нерви, за да установиш като много други, че тя кърмата не била вълшебна.  :lol: Ама като се светнеш - отнесла си месеци гърч заради това и не можеш да си ги върнеш вече. Ако ти се е случило не особено боледуващо дете - случило се, ако не - не. Не зависи хич дали кърмено, или не е. Да не се нагледах с години вече на тези неща, че да ти приказвам за "безценната кърма", ама уви - няма такъв филм. Ако е имало, е било едно време. Като живееш в балкана, ядеш читава храна и дишаш чист въздух. Сега познай какво има в кърмата ти? В нея влиза всичко поето от теб, без изключение. Баси и полезното... Кърмене на всяка цена се гони при АБКМ на бебето, в други ситуации - просто не си струва зора, ако не се получават нещата.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Веречирия, не помня на каква възраст беше бебето ти, не знам дали има месец или не, но в началото малкото суче почти непрекъснато. После към 5-6 м. си се наяжда за 5 минути. Първия месец само седиш и кърмиш. Забрави да правиш нещо друго!

*
Когато имат колики много бебета се успокояват като сучат на често. Но не знам и аз възрастта на бебето. Може да не е удобна позата, да заспива бързо, да се изморявя, да има скок в растежа.

*
Бебето е на 40 дни бе мацки. Пише го в началото на поста ;) Ако сучеше както трябва - вече да беше станало. Ако не идеално, поне прилично... Ама аз не съм примерна кърмачка все пак, та само предполагам. При всички случаи 40 дни да не суче и да цедя и да се нервя само - отдавна да бях от***а тия глупости.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Здравейте, оф ние пък имаме проблеми с храненето в столчето. Яде 4-5 лъжици госпожицата и после не иска. Само, ако има нещо с което да си играе на таблата, тогава продължава да яде. Много е изнервящо.  :(
*
Кати, по-скоро е типична тази ситуация, отколкото някакво изключение. Това са още бебета, не е реалистично да очакваш да се храни както го прави възрастен човек, или вече по-голямо дете. Сяда, изяжда си каквото там е предвидено - методично, съсредоточено и без да се разсейва и едва след това става от масата и се заема с други неща. Твоята госпожица е във възраст, в която не може да си концентрира особено дълго вниманието върху каквото и да било, непрекъснато иска да се движи, през 3 мин. й щуква да прави нещо различно и пр. Това са си съвсем нормални неща, не им се дразни.
Като сядате да я храниш - примъквай известно количество играчки, даваш няколко, като спре да се занимава с тях - сменяш с други, а междувременно - тъпчеш с лъжицата. При Дани вършеше чудна работа, като му дам и на него една силиконова лъжица. Аз го храня с моята, той си бърка в устата с неговата и ауууу какво чудно забавление, че и той прави като мама. Когато взе най-после да се зазяпва в телевизора - хранех го докато гледа рекламни блокове. Не знам какво толкова ги кефи в рекламите малките деца, но е масово. В този период беше доста шизофренично боравенето ми с дистанционното, понеже за разлика от нормалното - пуснат реклами и сменя канала, тогава го сменях като свършат някъде рекламите и веднага търсех друг рекламен блок.  :lol: Помня, че много се харчеше и най-омразното ми - телешоп. За едно ренде Бьорнер, дето един чичо го демонстрира поне половин час и се мели едно и също като за дебили. Е, това когато го пусна, за едно излъчване можех да го нахраня поне три пъти моя синковец, като препариран го гледаше от-до. Предполагам, че го привличаше яркия цвят на уреда и постоянно сменящите се картинки, гарнирани с неспирно дърдорене... Нямам точна идея какво го радваше точно, но работеше безотказно това и то месеци наред. Е, ясно, че аз и сега, ако я закъсам много за работа - спокойно мога да се цаня аз да демонстрирам въпросното ренде, знам всичко за него, ама....няма пълно щастие.  :lol:
В един период помня, че беше станал много швъклив малкия, било е преди да проходи, постоянно искаше да е в движение и на стола за хранене - не искаше да стои за повече от 2 мин.. Тогава го хранех в проходилката му. Кръжеше си с нея из хола и като глътне каквото съм дала, се добутваше до мен за следващата лъжица и така.
Варианти има много, просто трябва да улучиш най-подходящия за вас, а това става с пробване. Успех!  :D
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Благодаря Jbrul, и аз горе-долу като теб правя. Само още не съм пробвала да я храня, докато вървят реклами. Пускам й "Маша и мечока" от време на време, докато яде. Но като цяло за сега се забавляваме с някакви играчки, когато спрем да се храним и така прояждаме отново.  :)
*
Да порасва детето и храненето вече не е интересно, щом може нещо друго да се прави.

Моника е с гнойна нагина и се изприщи от антибиотика. Сега краката и са като жарени с коприва.

Веречериа, ако искаш малкия да суче предлагаш гърда на често, не цедиш, не даваш от шише.С шишето му даваш много погрешни сигнали.Все пак на гърдата има усилия, от шишето тече само.Да няколко дни като скачени съдове би трябвало да подобрят нещата.Има и друго, в началото бебетата сучат много време.Трудно им е, уморяват се, заспиват.Аз будех, побутвах, щипех и какво ли не за да се наяде.

*
храненето вече не е интересно, щом може нещо друго да се прави.

Храненето, в смисъл "натъпкване с определен вид и количество, което майка му е решила" определено не е от най-интересните неща :)
Пробвали ли сте да оставите едно дете гладно, за да видите колко време ще продължи "незаинтересоваността му" ;)

Смисълът на столчето за хранене, според мен, е да научи детето кога, как и къде е правилното място за извършване на това действие.
Не мисля, че пускането на ТВ и реклами е най-полезното нещо.



*
Да така е Неда.Моника знае че единственото място на което се храним е в кухнята на столчето качена.Аз и другаде не съм я хранила из апартамента.Аз ТВ не гледам, така че и тя не гледа, така че и рекламите отпадат.Някоя играчка или книжка да.Но всеки сам преценява какво да прави.

Апропо и племенника ми който е като зомби като види ТВ съм хранила ни тихо без пуснат телевизор на тази възраст.Аз просто така мисля че е правилно.

*
Кати, забелязала ли си връзка предпочитания към храната с охотата за хранене? 
Не мисля, че пускането на ТВ и реклами е най-полезното нещо.
Е, не мога да разбера защо е тази анатема с телевизията. 10- 15 мин. реклами в случая какво толкова ще навредят?
То и химиите в храните които даваме на децата не са от най- полезните неща ама .... нали - даваме.
Между другото аз съм била изключително злоядо дете.Майка ми какво ли не е пробвала, вкл. и глад - не, не и не, останах си незаинтересована някъде до към пубертета и определено имам неприятни спомени с пустото му хранене. Само една братовчедка успявала някак си да ме понахрани успешно, но аз помня и тези моменти (едни агнета, едни вълци бяха). Ама на , оцелях. Никога не съм настоявала , но и детето ми не е злоядо. Напоследък изразява вкусови предпочитания , снощи се назландисваше на едни тиквички с ориз ,  които преди без проблем ядеше, за сметка на това смело загреба  , повтори и потрети родопска закуска с чесън  8O, за мой потрес.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Авалон, и Моника е така от скоро. Започна да проявява вкусове и е искам, не искам.Аз лично имам лоши спомени от тъпкане и за това при нея не настоявам.Тя реално яде по-малко от братовчедка си, но изглежда по-пълна от нея.Нали е в границите, нали е жива и подвижна е аз не напъвам да се тъпче.Но в едно съм строга и това е мястото за хранене.Не се гони из апартамента, не се разнася храна навсякъде и се яде с всички.

*
Ами Маги то не вимаги е възможно това със стола . По примцип Нора си се храни на стола и с нас, но не винаги се събираме на масата, не е възможно. Случва се примерно тя вече да е яла, а ние малко по- късно да седнем - тогава настава едно притичване да си иска нещо от масата - най-често коричка хляб. Нито мога да не й дам, нито да я сложа на стола, защото ще преяде.
Про, пребиотик даваш ли с АБ?
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.


Смисълът на столчето за хранене, според мен, е да научи детето кога, как и къде е правилното място за извършване на това действие.
Не мисля, че пускането на ТВ и реклами е най-полезното нещо.

детството не е казарма все пак и малко телевизия няма да убие никое дете. Дъщеря ми имаше период, на ок. 2 годишна възраст, в който се хранеше единствено и само права пред огледалото в коридора. Никога не е имала проблем с апетита, но винаги е била супер упорита. И какво, да я оставя гладна, само защото не си е в стола за хранене?! За мен истината е да избереш кое е по-важното -детето да се нахрани или да му покажеш кой командва. После този период си отмина от самосебе си. реално ние вкъщи успяваме да седнем заедно само в събота и неделя на обяд, в останалото време децата се хранят отделно. Ние успяваме доста по-късно да вечеряме.
<br />[link=http:
*
Милч, честита ти християнка! Много сладка!
Блу, точно като теб разсъждавам, ама и без това съм оставила камара пали в аптеката, като изпуша пак 20лв. няма да ми се досвидят и ще съм сигурна че съм права де  :lol:
Стоека, а други със симетикон опитвала ли си? Инфакол, еспумизан, саб симплекс. Аз давам Абоколикен, че е комплексен, но пък може би идва слаб като има от всичко, знам ли. Имаме ужасни дни, вечерите в които лягам преди 12 са 1-2 месечно. Знам, че имам бебета ама и почивка си търся :)
Това със зора за кърмене и аз го преживявам. Има дни в които се запъват и не искат да засучат и си вадя АМ ама пък трябва и да цедя. Единият път открих, че е било заради афта. Често чистя нослетата с нужда и без :) иначе малките бебенца наистина може и много дълго да се хранят,  аз нито едно от моите не съм хранила повече от 20мин. другото е сън. Тия пък са и друг чешит, не са ли гладни не засукват, ако съм решила да им запуша устите де  :lol:
*
Нито съм анатемосала телевизията, нито някъде съм казала, че научаването на нещо трябва да става с казармени подходи :)
Приемете го като съвет и споделен опит ;)



*
Но в едно съм строга и това е мястото за хранене.Не се гони из апартамента, не се разнася храна навсякъде и се яде с всички.

И при нас е така. Честно казано, не желая да се самообслужват от хладилника, да ми разнасят ядене навсякъде и да ми правят трохи. Предпочитам да играем заедно вместо само да търча и да чистя, защото са изцапали. Не съм чак такъв маниак за чистота, но все пак си имам някакви граници. В градината и училището също не е разрешено да ядат, когато си искат, че и да стават и да се разхождат. Не смятам, че създаването на елементарни навици от този тип ще им навреди с нещо. Дори напротив. А по време на хранене на децата ядем и ние или поне единият от нас. Това го смятам и за важен момент, когато можем да си поговорим, както и да дадем пример с какво и как да се храни човек.
И ние нямаме телевизор и не ми липсва. Не вярвам, че дъщеря ми ще стане по-малко злояда, ако я храня аз или ако зяпа нещо. Разрешавам да гледат филмчета на компютъра понякога, но времето за хранене си е време за хранене според мен.
Всеки си има право на мнение. Не осъждам другите в никакъв случай, а просто споделям, защото Кати попита.

*
В моето семейство винаги сме вечеряли всички заедно.При мъжът ми не беше така и да ви кажа, направи ми лошо впечатление, за това държа на вечеря да сме заедно.Така съм направила часовете за хранене на малката, че успяваме да седнем всички.Лятото е малко по-сложно, но за сега ни се получава. През почивните дни успяваме на закуска и вечеря да седнем заедно, аз която не закусвам например, сядам с тях с чашата с кафето.Там съм, на масата, говорим и споделяме.

Както и Блу каза, аз не карам никой да прави като мен, споделям, защото беше попитано.Всеки прави нещата както намери за добре.

*
Кати, забелязала ли си връзка предпочитания към храната с охотата за хранене? 
Не, тя отказва, дори и любимите си неща след 10-та-15та лъжичка, ако няма някакво забавление. Явно е в такъв етап в момента.
*
Кати, моля те, припомни ми на колко месеца беше детето!

За мен е важно да се научат, че се яде закуска, обяд, вечеря, както и в градината или училището когато ядат, също е регламентирано. В училището няма лавка, така че всички си носят кутии от вкъщи и винаги ги отварят в едно определено междучасие и всички заедно. Защо за мен е важно да не ядат, когато им се прияде точно, ами в точно определени часове? Защото регламентираните часове на хранене също намаляват риска от затлъстяване. А не да отиде да си вземе бисквита, след половин час солети и накрая да не яде нищо на вечеря. Прави ми впечатление, че синът ми има огромен апетит откакто започна училище. Като казвам огромен, имам предвид, че яде колкото мен. Знам, че в голямото междучасие са навън, имат спорт, ако отсъства някой учител, както и почти целия следобяд са в двора. Явно изразходва повече енергия. И въпреки това в някакъв момент му казваме "стоп" и му обясняваме, че не е добре да яде толкова много вечер, защото тялото му няма нужда от толкова енергия, тъй като той ще спи. Сутрин не го ограничавам толкова. Ясно ми е, че ако сега започне да има проблеми с килограмите, вероятно ще е за цял живот. Все пак, с мъжа ми не сме слаби и факторът наследственост също го има.  :(
« Последна редакция: Май 12, 2016, 10:48:30 am от blue_sky »

*
Здравей Блу, в края на април навършихме 1 годинка.
Възхищавам се на всички, които успяват да ходят на работа и да имат сготвена вечеря в 7. Аз лично не успявам. Обикновено почвам да готвя след 8, което вече си е късно за децата. А пък реално едното ми дете вече почти 2 години не яде нищо готвено, та храня само дъщеря ми. Явор продължава  да се храни с хляб, сухари, сирене и кисело мляко. Да не говорим, че в 3 от вечерите тренираме и въобще не вечеряме с баща им, така че при нас вариант за ранна обща вечеря няма. За нас е изключително важно да им се показва колко е хубаво да тренираш, за да си здрав и да изглеждаш добре. Когато не тренирам гледам да разходя децата, като се приберем в 8 едва тогава започвам да готвя и то е за следващия ден. Любовта и разговорите в едно семейство трябва да се споделят във всякакви моменти, не само на масата, а и хранененто не е най-удобния момент за разговори. Поне според мен. А пък сутрин времето ми е супер критично -трябва да заведа единия на ясла, другуя на училище, имаме фиксиран служебен трянспорт, а и по рано от  7 не мога да стана, та закуска вкъщи е абсолютен мираж при нашия режим. А и честно казано толкова рано сутрин въобще не ми се яде. Преди даже изобщо не закусвах. А относно това колко е важно да се научат на някои неща, пак ги научават. дъщеря ми има супер добре организиран режим на хранене и без да съм й налагала часове, варианти и т.н. Синът ми неядейки почти нищо е в друагта крайност, ама двамата са супер различни. Живи, здрави и щастливи да са, останалото го научават. Няма страшно.
<br />[link=http:
*
Лелееее, трябва да си запиша да не споменавам думата телевизор (таблет и пр.)  :lol:

Сега сериозно. Питането (както аз го схванах) беше, по какъв начин да се задържи вниманието на едногодишно дете в столче за хранене, докато се наяде. Който е анти на телевизия и пр. - има и доста други опции (някои ги споменах), някои майки пеят песни, цъклят се, правят "самолет" с лъжицата и пр. На кой както му харесва и му съвпада с възпитателните (и житейски възгледи) може да подходи в една такава ситуация.
Моите уважения към всички с по-големи дечица, сред тях съм и аз, ама на 1 годинка, не е като на 2, да не говорим пък на 5 и нагоре. Сядаме си на масата нали семейно, двамата само, с гости, или каквото - и почва една пасторална картинка и разговори за "нещата от живота". И всички вие с по-големите деца го знаете все пак. Да, има и процент деца, които са просто лакоми, или не особено активни като цяло и в бебешка възраст - монтираш го на стола, яде колкото дадеш и това е. Аз лично съм виждала само едно такова дете откакто родих. Сега на 5 е същото като "темперамент", само дето има едни 10 кила + (на око така). Яде си бе, без телевизия, на масата, с прибори - само дето трябва кран да го махнеш от чинията. Иначе - да, има добри маниери, възпитано дете е и всичко към което се стремим в тази насока е налично.
Ми ОК, ама същото е налично и при моя син и хиляди други деца, които като много малки са хранени и с телевизора и с челни стойки и извън стола за хранене и пр. Не считам, че е особено коректно да се шашкат майки с бебета, как едва ли не ще си отгледат някое невъзпитано прасе, ядящо в леглото и зомбирано от телевизора, щото около годинката - и този номер е минат, за да не върви едно хранене по час и отгоре.
Данаил конкретно - си ядеше като ламя, всеяден е и в момента е така. Но, когато са твърде малки - става като с новородено кърмаче твърде често. Не, че не е гладно и не следва да се насуче за 10 мин. и да се приключва, ами - просто не може. Уморява се, заспива, събуваш чорапче, попипваш, пощипваш и айде - 40 мин. час на кърмене, повечето време не сукане, ами подръчкване де. Та моето дете - си беше винаги гладно в тези ситуации, ядеше си с охота, колкото желае - толкова. Обаче както е и до днес - шило в торба не стои и това е положението. Във възрастта си докъм година и половина - ако не го забаламосвах с нещо докато яде - просто бих го хранила час, вместо 10 мин. Достатъчно ми беше въз в онзи период от неспане, всякакви други простотии и да го гледам сама, че да си позволя лукса да храня по час всеки път, щото МОЖЕ БИ - ще му разваля бъдещите "безупречни английски маниери".  :lol: Т.е. бях сигурна, че няма и се оказах права. Откакто е хванал прибори в ръце - си яде с мен (нас) на масата, когато сядат всички - никакъв дерт. Просто това стана системно към 2-рата му година, без специални усилия от моя страна. И по заведения си се храни както следва, щото от бебе го влача къде ли не... От гледане на другите се научи кое как по-скоро, отколкото аз да обяснявам, или така си мисля де, може и моите обяснения (постоянно дуднене за салфетката и пр.) да са имали лек принос някакъв.

Това НЕ го пиша, за да се влиза в поредни пререкания за телевизори, готвене, място за хранене на детето, на семейството, че ние даваме пример (разбира се, че даваме). А само за да отбележа, че едни и същи резултати - могат да се постигнат и по относително различни начини. И начините следва да са съобразени със самото дете, родители, битова ситуация ако щете. Няма "универсално" чаааак толкова. И все пак - говорим за дете на ЕДНА година т.е. оттам тръгна. За дете на 1 - има мноооого изключения, които при дете на 5 - вече не биват. Като спане в родителската спалня и пр. Храненето не е изключение от всичко това. Разбира се, че сега няма да хукна да го гоня, ако кара колело и да му давам в устата, докато кара колело, строи замък и н'ам какво си. Ако е гладен - сложила съм, да заповяда, ако не - не. Няма умряло от глад здраво дете при налична храна. Ама много мъничките...знаете - накрая реве щото е гладно, ама не се сеща и само защо така се е накривило, та като се наеме вече - не можеш и да му дадеш да яде, та да се сети че реално - затова се киселяви така. От глад. Случвало ми се е просто няколко пъти, при пътуване и твърде изместваме часа за папането...малиии.  :lol:
И в количките ги храним, къде ли не -  докъм 2-3 години, което не знам на някое да е попречило да схване по-късно, че обичайно се яде на масата, в някакви часове. ;) Дали всички заедно, или не - както дойде. Ама схващат и спират да ядат по улиците нали? У дома не е толкова по-различно това "схващане".

П.П. И момичета, дето сме с по-големите деца...(и към себе си отправям тази критика) - седнем да пишем тук на "пресните" майки, уж да дадем практичен съвет за нещо, за което имаме опит и се увличаме да си бистрим собствените (актуални към възрастта на нашите деца) размисли. Не е нарочно разбира се, но то лесно и бързо се забравя с едногодишно какъв ти е жизненоважния зор - спане, ядене, тръшкане, каквото.... И особено лесно се забравя май, как тогава не можеш да обясниш нищо, щото не разбира и точка. Квичи и те прави на луда и това е положението. Ма баш ти е на дневен ред, дали ще яде някой път НЕ на масата (на онази възраст говоря), без всички да са седнали и пр...."и един мармот...".  Колкото ми е на дневен ред днес, на Данаил за абитуриентския бал, какъв костюм и откъде ще купувам. Цяяяял ден това мисля.  :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
да бе, сбъркахме темата, разбрахме те, можеше и с 1 изречение :wink:
извинявам се на всички, няма да пиша повече в темата за бебетата, ама си мисля, че и твоето място не е тук :wink:
*
Ох, Jbrul, много остроумни попадения имаш, признавам. :D :D :D
*
да бе, сбъркахме темата, разбрахме те, можеше и с 1 изречение :wink:
извинявам се на всички, няма да пиша повече в темата за бебетата, ама си мисля, че и твоето място не е тук :wink:

Не може с едно изречение, първи ден съм на АБ и съм с 39 - имам си оправдание и трябва да изразходя някъде излишното топло  :lol: Иначе - на всички ни е мястото тук, да дадем някой и друг практичен съвет според мен. Ако можем и имаме такъв за ситуацията. "Възпитателната" - в прекия и детайлен вече смисъл тема, ми се чини, че е съседната, ама както казах - болна съм м***** му. И баща му. И Данаил е болен и мама и ДА в темата съм, щото това е след седмица градина. Толкова. Но ще бъда така добра, да не пиша трактат на тема ясли/градини веднага след предишния спам.

По предишния въпрос - бях подробна, защото се говори в посока, как някой нещо не го е правил, считайки, че то ще навреди силно и има резултат Х. Аз съм правила това, което другите отричат и също имам резултат Х. Демек - аз (и не само аз) на практика сме установили, че неправенето на някакви неща - не опорочава крайната цел. Не и непременно, ако родителите са нормални, отговорни, ангажирани, каквито считам сме всички тук. И все пак - помня колко съм вързвала на някои неща с дете на 1-2 и колко ще вържа сега на същите. Колкото аз мога да седна да кажа обосновано, как се отглежда дете в двойка, толкова и някой, който няма телевизор в дома си от години и е с деца вече ученици - има резон да обяснява, как на 1 година гледането на реклами докато те хранят води до апокалипсис в маниерите на масата. И уврежданията на битието като цяло. На теория, така пишело по книгите. Ми аз съм чела по книгите как се държи един баща, ама ни тоя на детето ми, ни повечето от вашите мъже (дето все пак са читави) се държат като по книгите. Това не ги прави лоши бащи и съпрузи обаче, щом фемилито е заедно и хепи и децата се развиват добре. За мен поне е така, за друг ако не е - негово право.

Това ми беше дъъългата вметка напред, която въпреки това не се разбра. Някой има конкретен проблем, днес, сега, с нещо. Той няма да си го реши с липса на поне предложения (може и недобри), а с още шашкане по същия, както се получава.

П.П. Аз не съм тук, че да искам съвети за детето си. Не ги искам от години. Когато мога - давам някакъв в тази тема, гледам да обоснова все пак защо го давам. Нищо повече.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Кати, забелязала ли си връзка предпочитания към храната с охотата за хранене? 
Не, тя отказва, дори и любимите си неща след 10-та-15та лъжичка, ако няма някакво забавление. Явно е в такъв етап в момента.

Кати, не знам точно колко са големи лъжиците и каква точно е храната, но ако е картофено пюре примерно, също и с уговорката колко количество храна по принцип ви задоволява. .. та при нас към 15тина лъжици ни бяха достатъчни. Ама аз и с връх де, щото голяма уста  хаха, пък и да няма разход на движения. Дали не се нахранва и за това така. Никога не съм броила, представям си горе долу колко ще да са  10-15 лъжици. Утре на вечерята ще взема да ги броя, от лично любопитство де  :lol:
Жбрул, бързо да оздравявате, то па тези вируси край нямат - май месец.
Нора ми точи пак едни сополи вече трета седмица и нищооо, нищо друго... Аман. Не очаквах помпата да се окаже толкова оборотна вещ.
« Последна редакция: Май 12, 2016, 21:52:39 pm от avallon »
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
О,и аз го храня на реклами "анатема"  :lol: пробвам с книжки,музикални играчки,опити да се храни сам,а с друга лъжицааз тъпча и като крайна мярка тв...хич и не смятам,че нещо ще го повредя и т.н. като гледам сестра му не се е повредила :lol: освен това всички вечер сме на масата и гледаме тв и си говорим и т.н. та не виждам нещо ненормално в това,навиците ще си ги създаде така или иначе като стане по-голям на 1 година няма как да седи мирно на масата дълго време :D
Jbrul,бързо да оздравявате :)
Аз се вълнувам дали ще ни приемат на ясла...ще видим утре,ама едва ли ще е на първо класиране...
Хубав ден на всички :)
*
Привет и от мен в темата.
По въпроса за храненето Иво пък е съвсем наопаки. На 1 годинка си седеше в столчето, повърташе се по малко, но каква уста отваряше и ако се забавех малко се чуваше настойчиво "Дай! Дай!". Пък сега... то са постоянни ставания и сядания на стола (не детското столче, там не иска, а и на мен ми е трудно да го слагам там, че тежи вече доста), опити да се превърне масата в автопарк, ама да гледал колите през прозореца, ама аз да давам, ама баба да дава и постоянно се иска нещо друго, докато се намери нещо да го няма и за което да се цупи. И не дай си да види, че някой яде нещо друго, веднага се присламчва да го дегустира, пък ако реши и да му го изяде.
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
*
Здравейте,
придържам се към указанията за хранене на едногодишно дете - порция около 150-200 гр. Храня я с различни неща - за  сутрешната и следобедната закуска редуваме грис, кус-кус, каша от просо с царевица, мюсли, зеленчуково пюре с месо за обяд -4-5 пъти седмично и два пъти с жълтък, за вечеря се опитвам да вкарам постно зеленчуково пюре, но нещо не ми се получи и сме на кисело мляко с бисквитки и плодово пюре. Зеленчуковите пюрета, които предлагам са миксове от различни зеленчуци. Около два часа след сутрешната закуска, предлагам намачкани плодове -ябълка и банан. Бебето ми не обича попара, затова не й правя.   Не съм привърженичка на тъпченето. Храня дъщеря си в столчето за хранене, защото не искам да я размъквам из цялата къща. Под лъжици, имам предвид изядени бебешки лъжички, за които споменах не са пълни, защото понякога й се повдига. Напоследък на  няколко пъти  повръща, единият път го отдадох на това, че я пробвах с по-едри парченца в пюрето, но тя не искаше да го яде по този начин и повърна. Надявам се да не става въпрос за болестно състояние. Ако  зачести повръщането мисля да я заведа при специалист.
Пеем песнички, давам различни предмети и играчки, за да се забавлява, докато се храни, пускам в краен случай "Маша и мечока", не съм пробвала още с реклами, но по принцип и тях харесва, така че сигурно ще мине номерът. 
« Последна редакция: Май 13, 2016, 10:24:34 am от kati_vm »
*
Кати, още на пюрета ли сте?Защо не пробваш някакви малки манджидчки, лесни такива или супа?Може да и харесат. Да не и избива зъб?Може да ти откаже храна в този момент.

Аз пак казвам не насаждам мнение, аз за себе си така гледам детето си!

Моника също има етапи в който и е трудно да седи на едно място, има моменти в който не иска да яде.И в момента вечер като вечеряме седи 10 минути, нахранва се и я пускаме да тича докато ние се навечерме. Взехме и столче което се слага на наш стол, тя се качва сама в него и си слага коланите, така че поне това се е научила и ми е улеснение.

*
Кати, тя колко зъбчета има? И опитва ли се да дъвче храната (споменатото пюре с едри парченца), или го гълта както фино пасираните? Може да й се догади и от това. Мисля, че на 11 месеца беше Дани, когато го записах на детска кухня и дотам беше с пюретата, НО той много рано се сдоби с бая зъби и не му беше проблем да дъвче, да гризе пръчица морков, краставица, парченце ябълка, солета и пр. Че затова питам за зъбите при твоята дама и колко са засега.
Откровено казано - не помня изобщо какви са указанията (като количества) за хранене на бебе и малко дете  :oops:, пък и не се водех по тях, макар че навремето поне ги знаех. Но съм сигурна, че вече с дете на една година - можеш да прецениш кога отказва повече храна, защото се чувства заситена, кога отказва защото е кисела (избива зъб да кажем), кога просто защото се е отегчила да стои на едно място и си прави идеалната връзка, че свърши ли това с яденето - "ще я пуснеш на свобода"  :lol:
Когато упорито ти отказва повече храна, все едно от причината - не се запъвай и не храни зорлен (дори да е възможно), за да дадеш количеството храна, което е там по норматив. И ние възрастните - все пак не ядем едно и също количество храна на всяко ядене, не ядем и едно и също количество сравнено един с друг... Да ти призная - в общи линии и деца на една и съща възраст не съм виждала, дето да ядат баш каквото и колкото яде другото, второто, петото. А ние бяхме голяма компания майки, с деца чиято възрастова разлика беше от няколко дни до 3 месеца. И с АМ и с пюрета и с детска кухня после - по цели дни сме били заедно, захранвахме и хранехме с едни и същи неща, по едно и също време... Еми от пюре Х - едното омита цяло бурканче и търси още, другото половин и то с кандърми, третото изобщо го отказва това пюре и мама дава друго. Всичките са вече на 5 и над 5 годишни госпожици и господинчовци, живи и здрави, прекрасно се развиват, та за хранене - хич не се филмирай. И сега на тази им възраст, ако се заговорим за хранене - ми пак са супер различни. Едно си яде с апетит, ама не ще готвено и супа, само разни сухи храни, филии и пр., друго пък прояло всичко, а като бебе е било каприз дето нищо не ще, трето (моето) си е същата ламя каквато си беше. Но пак казвам - въпреки тези различия в хранителните им навици - до едно са здрави деца, активни, няма затлъстели, болестно слаби и пр. По вида им - не можеш да се досетиш кое, колко и какво яде.
Бебешките пюрета както знаеш са доста безвкусни (от наша гледна точка де), но има и деца, за които не са особено привлекателни по същата причина. Не, че имат с какво да сравнят, просто чак пък да са им вкусни повечето - тцъ. И бързо им писва и губят интерес, или си предпочитат сладкото АМ, или кърмата на мама. Често обаче, след като започнеш с детската кухня стават бая ящни.  :lol: Данаил, ако и да ядеше всички пюрета до дъно (само чисто броколи ми изплю в лицето, разбирам го де) - ха накарай го да хапне пак пюре, след първото хранене още от кухнята, да не е луд ;) Така и подарих 30-ина бурканчета пюре по тази причина. При нас случихме на много хубава частна кухня, наистина готвят страхотно. Толкова, че поръчвах от всичко по 2-3 порции и за известно време и аз самата си се хранех оттам. Можеш да поръчаш храната и пасирана и непасирана, зависи от самото дете. Дъщеря ти вече е достатъчно голяма за кухня, според мен поне пробвай как ще е с храненето, ако вместо пюрета - предложиш храна от детска кухня. Разнообразна храна, приготвена съобразно всички стандарти за детско хранене и несравнимо по-вкусна от кое да е пюре. Пък освен, че може да прояде детето повече от сега и ти ще си по-облекчена откъм мислене на меню за поне половината хранения за деня. Аз обичам да готвя, но преди да мине синът ми на т.нар. "общо хранене" - главният ми зор беше какво да измисля да му приготвя, ако няма да е бурканче, не че ми е зор да го сготвя. Просто беше зор да го измисля всеки ден, да е различно, да е полезно, да...знаеш.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Пюретата са пюрирани манджички, не купешки пюрета. Не ги иска на по-едри парчета просто. И месото се пасира на дребно. Имаме 8 зъба. Чакаме да избие следващ, или следващи от близо месец. Не я насилвам да яде, знам, че не трябва. По наши съображения не сме я записали на детска кухня. Относно АМ, София сама спря да го пие. Просто не го искаше повече.
« Последна редакция: Май 13, 2016, 13:02:13 pm от kati_vm »
*
Кати, аз също отписах Моника бързо от държавната кухня, готвех и.Но тя пък обичаше да е на парчета.Вкусове различни.За разнообразие гледах примерни менюта на частните софийски кухни, да се ориентирам. Съвет друг не мога да дам, не знам предлагаш ли и айрян?Моника например го обожава, друго което може да яде винаги е кисело мляко с бисквити и ако сложа пюриран плод вътре е радост голяма :) Това яде като и никнат зъби или е болна. И тя не яде попара до ден днешен, предлагах няколко пъти и няма такава отвратена физиономия :) Аз кашите ги давах след обед, сутрин беше кус кус, бананови палачинки, кисело мляко с бисквити и май това въртях докато не почна да ръпа добре и и дадох принцеса с яйце и сирене.

Пробвай да и направиш мусака ако ти се занимава или да отделиш от вашата.Каймата е много ситна и те я ядат, след като премине обработка.

Повръщането докато е ядяла ли е станало?

*
Кати, същото като Маги щях да ти предложа, щом не ползваш готова (приготвена другаде) храна. Цъкни в нет-а менютата на няколко от частните детски кухни и сготви няколко неща взаимствани оттам за проба поне. Можеш да пасираш всичко разбира се. Дани като Моника - също обичаше да дъвче и не щеше пасирани неща, още преди да захраня с месните пюрета мисля.
Също отказа АМ от раз, на годинка и три - оттам като се почна едно ядне на сирене, млечни салати, кашкавали и пр. млечни неща, чудила съм къде ги събира в такива количества.  :lol: Но сигурно приемът на мляко го докарваше повече отколкото с АМ.
Май всяко бебе си има нещо/неща, които категорично е отказало да яде.  :lol: При вас - попара. При нас, освен споменатото броколи, всякакви каши ми отказа. Аз да ти кажа бях много доволна от това, че много мразех да ги бъркам въпросните. Здрав и прав е и без ядене на каши точно, няма нужда храненето им да е "всичко коз".  :wink:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Моя пък точно кайма във вид на мусака,кюфтенца със сос,супа топчета отказва,плюе я инак месо всякакво яде...АМ от два месеца не иска вече...
*
Кати, аз също отписах Моника бързо от държавната кухня, готвех и.Но тя пък обичаше да е на парчета.Вкусове различни.За разнообразие гледах примерни менюта на частните софийски кухни, да се ориентирам. Съвет друг не мога да дам, не знам предлагаш ли и айрян?Моника например го обожава, друго което може да яде винаги е кисело мляко с бисквити и ако сложа пюриран плод вътре е радост голяма :) Това яде като и никнат зъби или е болна. И тя не яде попара до ден днешен, предлагах няколко пъти и няма такава отвратена физиономия :) Аз кашите ги давах след обед, сутрин беше кус кус, бананови палачинки, кисело мляко с бисквити и май това въртях докато не почна да ръпа добре и и дадох принцеса с яйце и сирене.

Пробвай да и направиш мусака ако ти се занимава или да отделиш от вашата.Каймата е много ситна и те я ядат, след като премине обработка.

Повръщането докато е ядяла ли е станало?
София също много обича кисело мляко с бисквитки и плод. И аз предлагам каша следобед предимно. Да, повръща след като е изяла известно количество храна. Повдига й се и после повръща. Айрян не съм й давала още.
*
Благодаря за съветите, ще ги имам предвид!
*
Кати, извинявай че не помня, ама с рефлукс ли е дъщеря ти?
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Здравейте и от нас! Ние сме добре, ходихме на консултация за главата /че мина повече от 1 година от операцията/ и Слава Богу всичко е ОК. Иначе преди 1 седмица тръгнаха едни сополи, водаааа, не смогнах да ги забърсвам и изпомпвам с помпичката за нос и вече се бях отчаяла, че ме чакат 7-8 дни хъркане и сополи, но спря точно за 1 ден  8O. След това аз бях така - вода от носа за  1 ден. Сега уж се укротихме всички. Иначе броя дните, когато ще заминаваме на село с малкия, после ще го оставя там, че тук в София сутрин го изкарвам, после след обяд, но заради времето има дни, в които излиза за съвсем малко или въобще не излизаме и става страшно. Сега е на период да казва на всичко "пипи" и като че ли започна повече да разбира.
И ние чакаме класиране, ама сме по общия ред на 59-о място /за 6 места/. Подали сме и молба, че нали имаме ТЕЛК, но от ОДЗ-то нещо се увъртат, казаха, ако има места, ама ще видим октомври...  8O  8O  8O Странна работа... ние дотогава трябва да сме го записали, че аз май ще почвам работа септември-октомври. Това с яслите е отвратителна работа значи  :x  :x  :x
Пожелавам леки и спокойни дни на мамите и мъничетата /и татковците разбира се/
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Кати, не се шашкай 3а непоносмостта към парченцата в манджата на тая въ3раст. Божидар до към 2г му се гадеше, ако не е поне на ситни парченца храната и а3 също се бях притеснила - "ама 3ащо така, до кога?". Междувременно някои неща си ги гри3еше - плодове, солетки, бисквита. 3начи може, ама когато си поиска. После майка на наборче дето ядеше по-едра храна ми вмени, че било, щото като съм 3ахранвала съм пасирала фино, а не съм мачкала с вилицата по на едро. Ами като стана на 2г някъде и може би покрай децата в градината (щото ясла при нас няма, а сборна градинска група  2-5г) си прояде и храна 3а големи. 3а количествата също много се филмирах с баткото, щото, видиш ли, на Иванка бебето на 5м плющи по 1 голям буркан пюре, а моето на 7-8 м със 3ор 5 лъжички му давам. И беше един рев (и от двама ни) - тикам, плюе, песни пея и бърша... Сега по-малко го мисля храненето - и при двамата. Баткото щом не ще да яде, или почне да ми мрънка 3а сладко вместо 3а основна храна, ми е ясно че не е гладен и го чакам да си поиска сам. Гладно дете - нормално и 3драво - няма да остане ;) И с бебка 3ахранването ми е по-спокойно сега - колкот и3яде. Допълваме с кърмене. Оставям по някое парченце с пюрето и гледам, че тя пък се кефи да сдъвче нещо там. Върти го с е3ик, джвака с венци, щото 3ъби няма :)
Веречирия май пита 3а кърменето. И а3 мисля, че с цедене не става. Ако ще е с цедене - а3 много кофти спомени имам от висене на помпата - по-добре да е АМ. При нас е помагало често слагане на гърда. Баткото нон стоп висеше като малко бебенhttp://www.zachatie.org/forum/Smileys/default/icon_redface.gifце, малката я "откачах" след определено време от страх да не преяде, че много повръщаше. Обаче сега от 2-3 дни я мъчат 3ъбки и пре3 час суче, 3аспива и реееев като и в3ема цицата. А и се спи, не е гладна. 3ахранването спрях, че е сополива.
Стефи, и 3а тук сте :) Ми то не е само 3а да се оплачем, а и да ни даде съвет някой препатил. А кой както иска да поема съветите.
Я съм против ТВ, играчки и др ра3сейвания по време на хранене, не 3а друго, ами щото така не се усещаме колко храна натъпкваме. Не че не го правим и удома  :oops: Ама когато може, гледам да сме бе3 ра3сейване по време на хранене - и 3а малки,  3а големи.
Жбрул, паметен ще е денят, в който постнеш само 1 и3речение :) Ама пък мен си ми е кеф да чета нещата, поднесени с малко хумор.
Жбрул, Дани и Моника да о3дравявате бър3о.
Сетих се, че до скоро баткото ядеше месото само смляно, но пък и големи хора има дето им се "одъвква", абе гадно им става да дъвчат месо, особено по-жилаво.


*
Кати, извинявай че не помня, ама с рефлукс ли е дъщеря ти?
Не, не е.
И съвсем се отплеснах, извинявам се. Бързо оздравяване на Дани и Моника!
« Последна редакция: Май 13, 2016, 14:30:55 pm от kati_vm »
*
Бебе, само едно постнах малко по-нагоре, не е за деня, ама в тема - пак си е за отбелязване  :lol:

Иначе за това как гризкат и дъвчат парче морков, бебешка бисквитка и пр. , пък при пюре с парченца се давят, особено в началото - аз го отдавам на "навик". Когато започнем с пюретата - те са една фина каша, която само гълтат и си изграждат рефлекса, че това се гълта просто. Когато се сдобият със зъби и дадеш друго, освен пюре и опитат да го ядат - естествено им идва наум, че няма как да глътнеш цяла солета и си отгризват, придъвкват, безгрижно. Даже при още налични 3-4 зъба само, те и с венците мачкат в началото. Ама като дадеш пюрето вече с парченца - и те по инерция като тръгнат да си го гълтат  направо и оп - давене. В този ред на мисли, ако за храна Х сте се уверили, че умее да отгризне и да си сдъвче, преди да глътне, а се дави с пюре с парченца - според мен не следва да продължите всичко да пасирате фино, ами баш напротив. Дори е по-добре пюрето с парченца да се замени с едро намачкана храна (да я вижда, че е такава и да се сеща, че иска малко дъвкане), или дори една мусака - дайте я както я ядем ние. Колкото по-дълго (без реална нужда и с налични зъби вече) се пасира всичко на фино пюре - толкова по-дълго гълтат храната като пуйчета и ги мързи да дъвчат (или не им хрумва да го правят за храна Х). Не, че голям зор и до 3 и до 5 да яде само пасирано, ама като няма реално нужда да го правите пък...

За рефлуксните бебета да споделя нещо. И вече захранени - по-лесно връщат храна, сравнено с деца, които не са имали рефлукс. По тази причина, докъм 3 поне, когато го хранех Дани със супа да кажем - дробях вътре толкова хляб, че да стане като попара почти.  :lol:  В по-редките зеленчукови пюрета - дробях сухар, или добавях варен ориз...абеее да сгъсти там малко от малко. Иначе лесно връщаше, като се разтича след хранене, или ако нещо се напъне да реве и мрънка докато яде, дори само да се напрегне повечко, че да се измъкне от стола за хранене. Така, че и това може да се опита в такива случаи, ако проблемът е такъв все пак.

По повод детските заведения, успех на всички които кандидатстват сега и да си ходят децата редовно и здрави!  :D Преди два дни, имах интересен разговор с педиатърката на Дани, ходила на една чужбинска конференция. Та станало дума и някакви доклади и проучвания се изнесли, че с детските заведения го имало същото като с резистентните щамове по болниците. Не разполагам с тези документи, иначе бих ги качила да ги видите, преразказвам набързо тя какво ми разправя. Като "си върнах лентата" - бе май има резон да е така. Понеже при мен се случва да знам категорично, че някакво мое разболяване - не е лепнато от детето, ами от контакт с възрастни - ей такива ми минават с парацетамолите и на крак, за 2-3 дни, не усложнявам. Ей Богу - няма нещо, което той да довлече от ДГ и да не ни простре и двамата, ама качествено. И при него съм забелязвала, че когато се е заразил с нещо, ама не от ДГ (понеже месец не е стъпвал там) - много често минава с капки за нос, малко Нурофен, малко Флудитек... Аз съм казвала мисля, ама ако не ходи на ДГ - не "пазя" не ограничавам контакти с болни и пр., обаче тогава - йок да се раболее, или ако хване нещо - минава бързо и леко. Трета година си блъскам главата какво е това нещо при него - иде на ДГ, максимум седмица и довлече поредното като ей това сега, за гарнитура - ни простре и нас възрастните, ама яко така. Не, че ме грее и да е така наистина както казва лекарката му - нищо не мога да направя, но поне е някакво разумно обяснения на целия филм. Че просто това което носи от ДГ е мутирал и агресивен щам на нещо и затова щетите са все сериозни и масови. Сегашната болест я донесе след САМО един ходене на ДГ, беше на велики четвъртък, че да боядисва яйца там и да се весели. Е, два дни след това се почна със сополите и покашлянето, пробвахме всякакво консервативно лечение и за него и за нас, като усетихме, че ни е накачил - нямааааа.
Благодаря на всички за пожеланията за бързо оздравяване! Дано и да не ни повтаря скоро. А вас да ви прескачат!!!

П.П. Не съм лигла, ама чак да ме болят зъбите заради запушения нос, подутите лимфни възли и Т - отдавна не е било.  :x  Егати бацила това!
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

С Ники опитах 1002 начина за хранене - с реклами, без реклами, с детски, без детски, до 4тата година не ядеше бе, това е! Катерина яде във всяка ситуация и не си слагам на сърце дали гледа Нинджа-та на брат си или Кухня. По на зор ми е нещо, което не мога да променя - излизат й доста разкривени горните зъби, един си е направо завъртян :?

И влезе в периода на къпят ме=на колят ме. Гадост и зараза, 4 дни в седмицата съм сам-сама с две деца и след всичките писъци в 8:30 главата ми е на вулкан, а ме чака учене и писане. Да живее бирата и виното, щото иначе ще откина главата на някой!!!

За яденето, ядат заедно с брат си, аз смогвам в късна доба, след като спят. Няма режим на вечеря в семейството, сутрин закусват и двамата в 6:30, че ми е по-лесно да ги инсталирам по столовете да си говорят, докато правя кафето и приготвяме обядите.

Ще ме побъркат тия зъби, не стига че точи лиги като булдог, буквално реки се леят, ами и на криво. няма справедливост в тоя живот! На брат й операции на зъбите, на нея се очертава брекети. Ма дано поне са здрави.

Моята педиатърка изрично каза флуорна паста, понеже водата тук е без флуор.
[/url][/url]
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
че тя и в БГ е бе3 флуор водата, до колкото 3нам. Дано се наместят 3ъбките. А на млечни слагат ли се брекети? И при нас са на дневен ред 3ъбките, ама в процес на и3биване със съответните екстри - лиги, сополи, нервничене, рев. Снощи мама и3пи една "ретро" и стана спокоооойна  :oops:


*
Bonbolini,децата с ТЕЛК не са ли с предимство в яслите..??? :? Какви ти ги увъртат !? И ние го записахме нашия юнак,но тук няма проблеми с местата. :D Кога ще тръгва и как ще стане е рано да се каже,но трябвало сега да се запише.И ние го гледаме без ТВ,но не съвсем. Вечер си гледаме и няма как да го изолираме. Но пък нека да свиква по малко с реалностите. :lol: :lol: С рекламите не можем да се преборим! Голям интерес,но то както всички деца.  :wink: Преди 10-15 години един млад татко ми беше споменал,че неговото дете е като омагьосано на рекламите,но то май всички са така. :lol: Да оздравяват всички!!!!
/www.mamaibebe.com][/url]
*
Моника, е здрава, благодаря на всички за пожеланията.Аз я изтормозих, но важното е че се оправи бързо.В понеделник е на ясла, макар да исках да я задържа още седмица в къщи след АБ-то няма как да ми се получи.Сега мога само да стискам палци да не хване нещо друго.

*
Вени, на млечните слагат ли брекети изобщо?
На сина ми двата постоянни долу в средата са леко криви. Щели да се наместят, каза зъболекарката. Или ще си останат леко криви като на майка му.

*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Блу, искай още едно мнение 3а "наместването" на постоянни 3ъби. На мен така ми бяха ка3али на времето - а3 си бях лапе и навита 3а "телчета". Е, не ми сложиха пустите телчета и не ми се наместиха и3оообщо 3ъбите. Сега са си бая криви. Не че ми е пречело нещо в живота :) Ама като пубер малко ме притесняваше.


На млечни зъби не слагат брекети,безмислено е...на Вера чакаха да и израснат постоянните и тогава сложиха брекети дотогава бе с шини...сега вече ще махаме брекетите и май пак известно време ще е с шини :)
Алек го приеха на първо класиране в яслата до нас сега ще го записвам и наесен с песен :lol:
*
Здравейте момичета,

Да попитам, някой да ползва (да е ползвал) някаква такава ограда?
http://detence.bg/2507-pilsan-%D0%B4%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0.html

Детенце е на 10 месеца и половина и вече се изправя. Не съм сигурна дали това нещо е достатъчно тежко и стабилно, ако се хване за него да се изправя или да се подпира дали няма да падне.
*
Бебе, отдолу има само два нови, леко разкривени. Горните сега растат.
На мен никога не ми е било проблем, а и като се усмихвам, не се виждат.
Ще изчакам да излязат новите и ако има нужда, ще си каже зъболекарката. На всеки 6 м. са му профилактичните прегледи на неговата възраст.

*
Здравейте момичета,

Да попитам, някой да ползва (да е ползвал) някаква такава ограда?
http://detence.bg/2507-pilsan-%D0%B4%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0.html

Детенце е на 10 месеца и половина и вече се изправя. Не съм сигурна дали това нещо е достатъчно тежко и стабилно, ако се хване за него да се изправя или да се подпира дали няма да падне.

mag, останах си само с намеренията за подобна ограда. Гледах подобна пред един мол и не ми се стори стабилна. Може и да не е била сглобена добре. А и като я гледах тази ограда Иво беше по-голям - на година и месец. Ако исках да ходя до тоалетна и нямаше друг човек у дома, го слагах в кошарата или в столчето за хранене.
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
*
благодаря, rtf
явно ще трябва да я огледам на място и да преценя, иначе я дават от 7м - 1 г. до 3-5 год. в зависимост от производителя
не ми е проблем оставянето за 10-15 минути - имаме кошара и доста сериозно я ползваме и ще продължим да я ползваме
само че вече ми се струва, че му е леко тясно (особено както е пълна с играчки) и няма къде да пълзи
искаше ми се да му осигуря по-голямо пространство, където да се забавлява докато съм наблизо, но все пак да не търча постоянно по него като залепена, а оставя ли го "неограден" за секунди е до раменете потопен във водата на кучето и пляска с две ръце вътре :)
в краен случай, в Баухаус може би ще се намери някаква дървена ограда на модули, които да се монтират в пода и така
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Маг, баткото му постилах одеала, барикади от юргани (от едновремешните :) ). И по едно време претръпнах - ра3чистваш колкото може опасните неща и да си пъл3и навсякъде. А като и3ле3ехме навън какво беше ... пъл3еше навсякъде и вечено мръсен. Ама просто нямаше мир, ако не го оставя. Хубаво, че не купихме и оградки - то и бе3 др сме се 3атрупали от вече ненужни джунджурии ;)
Ние се готвим 3а третия рожден ден :) Само да са 3драви децата и да е хубаво времето на РД, че много е променливо.


*
Mag, ние имаме 2 котки.За известен период от време вода и храна им се даваше само когато дребното спи.През останолот време тя пълзеше/ходеше навсякъде.Не веднъж съм я виждала с гранула в уста.Как да ти кажа изтръпнах и не ми пука, особено след като хапна пясък от детската площадка.

*
благодаря, момичета :)
ще постеля одеялата пък ще видим дали и колко ще ограждам - явно няма да е първото бебе полепнало с кучешка козина :)
*
Не е фатално и да е. По-издръжливи са отколкото изглеждат.  :lol:

*
Само набързо минавам, ама не схванах - какво ще постилате и ограждате? Оградка бива да има в къща, със стълбище, където бебето може да пропълзи нагоре по стълбите, да се прекатури по тях и.... В нормален апартамент, едноетажна къща - няма нужда от оградки, килим, юргани, дюшеци и пр. Ако не искате да пълзи някъде - затваря се съответната врата. Храната на домашните любимци - не е проблем особен също така. За котки - качва се нависоко ( у нас беше на трапезарната маса), детето не я стига, котката се сети за нула време, че там ще седи храната засега и толкова. Кучета в зряла възраст ядат веднъж дневно, това може да става под надзора на мама. За водата, ако не може да се сложи далеч от бебето - кучето се пуска на час до купата с вода за някакво време.
Добре е да се натъртват, спъват, падат и да се учат да се пазят децата в някаква реална среда. Не да пълзят/ходят по дюшеци. Да няма риск да се набучат на нещо, да бръкнат в контакт, да съборят нещо опасно тежко върху себе си, да изпият нещо отровно....друго "обезопасяване" на жилището е съвършено ненужно. В известен смисъл е и неполезно за самото дете.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Подкрепям мнението на Жбрул. Изобщо не виждам смисъл от огради. Малката пълзи вече месец и горе долу от тогава се изправя и ходи по мебелите. Купих килимчета пъзели и натръшках няколко възглавници по земята. Ако искам да свърша някаква работа - слагам я или в проходилката или в сгъваемата кошара. Относно храните за животните - не я пускам да пълзи там и готово.
Ние се позагубихме малко, но причината е фактор зъби , криза на израстване и пълзенето, което ме кара да отварям очи не на 4, ами на 24. Че миг невнимание и вече 2 пъти пада от спалнята, за щастие е ниска, а тя тупна по дупе.
От вчера сме в Сопот и ходихме да видим моите ученици - големи емоции бяха. Поплаках си, ама от радост.

Имам едно въпросче към "старите кучета". Кога започна тръшкането при вас? Все си мислех, че е някъде след 1-та година, ама Слънчогледка от около седмица е трагичен случай, само да не стане на нейната.


Всеки миг е още един шанс...
Синеочка,явно Слънчогледка е с характер :lol: Алек почна след годинката :lol: напоследък пищи и не знам дали е защото не може да говори и не го разбирам понякога или е от инат   :lol:
*
Има етапи на тръшкане  :lol: сега откривате ужаса който ви предстои.Сега си е чисто експериментално. И пищенето го помня още, леле как ми кънтяха ушите. Аз оставях Моника да се тръшка, да пищи и квото и е на душа, но не и давах това кеото съм решила, че не е правилно да получи, евентуално заменях, на тази възраст все още се лъжат. Сега на 2 вече е по-сложно.Помни добичето, силно е и тича.И като се затръшка на прибиране от ясла става направо веселба.

*
Оставам с впечатление, че някои проблеми с децата вървят в определени "пакети".  :lol: Ако зъби никнат трудно, то следва и тръшкане... Шегувам се разбира се, просто при Дани ни зъби разбрах кога изникнаха, нито ми се е тръшкал някога. При приятелки, чиито деца се тръшкаха - това нещо започна по различно време, но при всички спря от раз към 3 и половина - 4 години. Голяма утеха де ахахах, ама като куп други неща при тях - просто трябва да се изтърпи. Не знам някоя да успя да го "пребори" този проблем, независимо как е опитвала. За такива и подобни прояви при малките, поне аз за себе си стигнах до извода, че далеч по-лесно и спокойно ги преживявам, ако се настроя, че и това е просто временно, ще спре когато му дойде времето и толкова. Стресът и нервите, които си причинявах с опити да преборя/овладея проблем Х (безрезултатно естествено) - изобщо не си заслужават. Не стига, че ме тормозеше с еди какво си, ами и аз допълнително се тровех и "пуках откъм гърба" от безсилие някак да променя ситуацията, упреквах се, че явно съм некадърна майка щом не успявам и пр. дивотии. Пак добре, че се усетих към 2-рата му година, колко ирационално и автоагресивно е такова поведение и мислене от моя страна и оттам нататък - някак по-леко и спокойно ми върви родителството.

Аз имам едно питане относно яслите и градините. В тези, които посещават вашите деца - има ли случаи, в които персоналът се съгласява да дава на детето някакви лекарства, които са му предписани от лекар? Примерно назначен антибиотик и сироп за кашлица? Имам предвид ситуация, в която детето вече не е в заразната фаза на някой вирус, няма температура, разстройство, повръщане, гледали сте си го у дома няколко дни, настъпили са съответни усложнения от вируса, налагащи прием на АБ, мнението на педиатъра е, че няма проблем детето да бъде контактно оттук насетне... И в такава ситуация - го пускате да посещава детското заведение и там му дават назначените лекарства в съответните часове?
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Жбрул, в нашата ясла без проблем слагат/ дават каквото им занеса , не помня да са ме питали дали е изписано от лекар съответното.

За тръшкането ОМмммм. Уж съм се настроила , само да оцелея с нервите още година (не е сигурно).  Преди се възмущавах като видя такова чудо "аууу, що за възпитание" , сега ми е ясно - никога не осъждай преди да си го преживял. Не знам как все още се сдържам да не шамаря. Нищо не помага, става глуха и сляпа в тези моменти ... с два бели дроба и две гърла.  Два пъти ме докопа да ме одере, ходех като индианец в лицето.  И нищо не помага, нииищо. Търпение му е майката. Не става да съм " желязна", днес сутринта например ми донесе едни сандали и реши че с тях ще върви на ясла. Въпросните сандали са едни лопатари, които бабата решила да купи, нищо, че сигурно към предучилищна някъде ще са таман. Опитах да я забаламосам с тв, скрих ги ама не, това доведе до истерия, тръшкане със сълзи и сополи на балончета и съседите в кооперацията в съседство ако спяха - сори. Нора отиде с  НОВИТЕ сандали и т'ва е.  Също носихме и една магнитна дъска, и химикал ( някак си и те се оказаха хипер важни), и торбичка с обувките, и шишето и дамската чанта, и ключове за дома, колата и въобще .... + живата мръвка на ръце и  пак на контрола на достъп отчетена последна на работа. Май се оплаках.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Жбрул, когато детето има рецепта за лекарството - няма проблем да се дава от учител. Ние нямаме право да даваме леларства на своя глава - да речем детето е с висока Т и аз имам хексалгин в чантата - ще ме разпнат на кръста, ако го дам. Иначе лекарства с рецепта - няма проблеми.

Относно тръшкането и аз се настройвам, че е просто етап, ама някак си го очаквах да е на по-късен. Иначе кОпон да има  :lol:


Всеки миг е още един шанс...
*
Авално ,ей това е и в къщи.Вчера рева че иска да ходи с балон, надуваем балон на ясла, днес беше куклите Мики и Мини маус, онзи ден някаква рокля измъкна от шкафа.Както казваш Омммммм.Но не издържам на моменти, не издържам.

Синеочка, сега още можеш да я забаламосаш, възползвай се, стане ли на 2 няма такъв филм.

*
Хахаха, Маги , и ние вчера бяхме с балон, ама най- големия, един такъв - с уши, едвам ги натъпках през вратата  в колата, защото нали разбираш - балона не се пускааааа , ама нито за миг.
 Одеве, докато пишех се сетих как преди няколко години видях една майка как буквално влачеше едно ревящо по отсрещния тротоар  -  БЕЗУМНО облечено. Рекохх си Боже тая майка .... Ей на сега започвам да я разбирам. Една колежка пък си обличаше щерката на една бензиностанция по пътя за яслата защото нейното диване не можеше да го измъкне от в къщи освен ако не е по пижама. Бащата слизаше да им стопли колата 10-15 мин. по-рано, защото тая драма се случваше януари на -5 градуса примерно.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Леле, леле...добре, че това с тръшкането "не ме е огряло". Добре съм си аз с някакви 3 години и половина неспане. Не спи, ама не реве и не се тръшка пу пу - късмет за нервите ми.

За лекарствата - с рецепта, без рецепта - тцъ. Отказват ми. Нямали право и точка, това мед. сестра ми го казва, аз не съм карала учителките я да му дават нещо. Като оздравеел напълно - тогава да го доведа и точка. То и затова толкова "ходи" на ДГ моя, до пълно оздравяване са поне 2 седмици, после макс една работна изкарва здрав на ДГ и следват нови 2 седмици "пауза" по същите причини. И това е трета година вече. И винаги е едно и също - каквото ще е с Т и пр. е 2 дни. После са сополи и бухане 10 дни, ама не го искат там така и да му дават илачите де. Последно направи един спастичен бронхит, аре АБ на 12 часа мога да го врътна така, че да го пие у дома, обаче Вентоли-на има поне 2 приема, докато е на ДГ, има капки за нос...ако нарушим схемата - зазлява. Не щЪт тия хора и това си е.  :? Не знам вече какво да правя, освен да чакам заветните 6...
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
А Моника заспа в неделя вечерта държейки същия този балон, стиска го добичето не пуска.

Просто си мисля колко заблудена съм била преди като съм си мислела "Леле как може така да реве и тя нищо да не прави, горкото дете и т.н." Истината на моменти е горката майка  :lol:

Сигурно много се впечатлявам, знам ли, или и давам голямо поле за действие, но тя има характер, опитва да види до къде са границите ни и на моменти аха да ги прекрачи.Една вечер легна гладна, защото не искаше да яде нищо което се намираше на масата и само пищеше.Обаче ако я питаш иска да пие от на баща си бирата.Е девойко мари хубава това няма как да стане, пищи колкото искаш.

Имахме празник на града.Слава богу тоя път нямаше сергии, люлки и т.н. неща, но имаше много хроа, сладолед, царевица, балони и каквото се сетиш за децата.Тя се обърка за какво да пищи в един момент и да се тръшка.Въпросния балон го взехме точно тогава и минута след като го получи, зарева неистово защото искаше нещо друго.ВИкам на баща и нали го взехме да млъкне, аз разлика не виждам. Исках на концерта да останем, но след поредното показно "аз ще се хвърля в цял ръст на най-оживеното място", с доволно обтегнати нерви се прибрахме.

Джбрул, ние и не спим като хората, от както стана на 2 спи малко повече от преди.Та аз имам пълна програма  :lol:

*
Маги, аз без грам ирония казах, че съм се разминала "по тънката лайсна" само с тия проблеми със спането. До година и половина - една нощ не беше спал от-до, после почна да спи и по цяла нощ, но САМО качен на главата ми... Рекох си по едно време, че все пак положението малко по малко се подобрява, въпреки че не е с темповете, с които ми се щеше. Пък междувременно свикнах и да не спя много (което изобщо не мислех за възможно, скоро след като родих)  :lol: И една септемврийска вечер, когато беше на 3 и половина - човекът заяви, че отивал да си спи в стаята - и вЕрно отиде и си легна и това беше всичко по темата. Аз естествено не смеех да повярвам и да се зарадвам поне месец след това. При Дани всичко става ей така от раз и когато реши де - прохождане, сваляне на памперс, спане и каквото и да било. Та и отдавна спрях да се занимавам с "набиване на правилности" от всякакъв вид - когато си реши - реши.
Като се знам аз какво съм животно - тръшкане, като споделеното от вас би ме вкарало в лудница, та имало някой горе явно, да ми спести точно това. Другото по се ядва, поне за мен.

Сега направо ме сразихте с това, което споделяте за ясли, ДГ и лекарства.  8O Излиза, че мен нещо ме правят на луда в нашата ДГ и то три години. Снощи една съученичка дето живее в Холандия, ми разправя как било при тях по тези въпроси и ме докара до сълзи от яд. Не се шегувам хич... Няколко пъти съм опитвала да се разбера по този въпрос с персонала на нашата градина, но не и не. Нямали право ми се казва и толкова. Щото било имало риск да объркат кое лекарство на кое дете, те носели отговорност и затова - да си го държа у нас и толкова. Едни такива много логични ми ги разправят и аз хич не се усъмнявах. До сега де. Ето, в момента сме в поредната 10-дневка по такъв повод, която беше прекъсната за няколко дни, докато домъкне нов вирус, след като 2 седмици бяхме лекували предишния усложнен....

Междувременно направих пореден опит да си намеря някаква почасова бавачка, за когато се наложи...егати цифроманията! 6лв. на час, ако съм кажела 2 дни по-рано, за "аварийно" (в същия ден да дойде спешно) - по 7лв. на час. И това, ако е за 10 дни, аз за к'ва заплата следва да работя, че да го плащам това?  :x "Квалификацията" на дамата е: "Аз имам две деца", да не решите, че някоя Оксфордска гувернантка със синя кръв нали е с тоя "ценоразпис"...  :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Жбрул, дай ми го без пари ще го гледам, но ще го ползвам за работна ръка да помага със Слънчогледка, таман да тренира за проектобратче/сестричето 😜😜😜

Иначе, за лекарствата, не се прави на ЕнтелЕгентна, ами направо си говори с учителките, предполагам, че няма да ти откажат.

Дописвам: Сетих се да ви попитам какво ви е мнението за abubu.bg  Поръчвали ли сте от там?
« Последна редакция: Май 18, 2016, 16:45:37 pm от Синеочка »


Всеки миг е още един шанс...
*
Я
« Отговор #114 -: Май 18, 2016, 16:20:25 pm »
Jbrul, мисля, че няма да ти се "опре" един разговор ама с директорката,  така - обоснован отговор от нейна страна да получиш. След като ЛЕКАР е написал бележката, че детето е здраво и може да се върне в яслата. Сестрата каво казала ... Въпросния риск е оправдание , за мен е повод и измислено.
Една от причините да правя микробиологии на сополите зимата, ами то беше чудо. И постоянно някакви капки носех. Ако отказваха - не знам. Ако я връщаха - пак не знам , по 3 седмици в къщи заради пустата хрема . Първо таксата е твърда, ходи, не ходи. Отделно да си скубя косите по организацията на гледането.

И една септемврийска вечер, когато беше на 3 и половина - човекът заяви, че отивал да си спи в стаята - и вЕрно отиде и си легна и това беше всичко по темата.
Това помня, че го сподели тук  :D
« Последна редакция: Май 18, 2016, 16:22:22 pm от avallon »
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Момичета, първата му учителка прие да му дава един "Синекод", което беше точно 2 дни и жената (има 2 деца) ми каза, че ако зависи от нея - няма проблем, но я е "хванала" директорката, имало е разправия и повече - няма как. Естествено, че не исках да отварям ядове на жената, говорих тогава със сестрата по въпроса - тя каза, че не можело, такъв бил правилника и аз....просто приех, че е така. Явно съм баси кухата лейка! Покрай тоя "Синекод" - имаше и скандал с друга родителка, чието по-голямо дете й казало, че на моето му дават сироп (демек - пускам го болно и заразно), та и по това направление персоналът е брал ядове де. Предполагам, че щото е частна градина - имат право по тези въпроси да си въвеждат собствени правила някакви. Знам ли ги. Ще говоря накрая и със самата директорка, само това не съм още, но ако тя така е решила за своята ДГ - не виждам как ще ги принудя да правят друго.

Синеочка, ами да ти го дам и него, ама предполагам при доставката да ти нося и една жълта книжка, подпечатана и подписана.  :lol: Иначе момичета, относно услугите на хора гледащи деца - аз не е да не съм наясно, че е и отговорно и трудно, ако са много малки (ама моето вече не е все пак) и, че ся то - не моЙ съвсем без пари, но просто такива тарифи са неадекватни на масовия стандарт на живот в повечето български семейства. За почасово гледане - лягат едни към 50лв. на ден, при късмет - айде да са 40. Е кой бачка за 40 кинта надница дневно от вас? Знам, че има и такива хора, да, ама те са малък процент все пак. А такива суми се искат от разни жени масово. Подчертавам - повечето от тях нямат и специална квалификация някаква за целта, освен че те самите са родители. Което на мен лично ми стига напълно - аз не си търся някой да ми "възпитава" сина, а просто да стои с него у дома, когато аз не мога. Той ляга сам, става сам, храни се сам, до тоалетна ходи сам, сам мие ръце и зъби, сам се и забавлява. Реално - тя през повечето време би зяпала ТВ в хола, докато той си е в неговата стая, това й е "усилието". Тази жена, освен да му стопли нещо за ядене, или да го изведе някъде замалко - друг ангажимент с него няма, ама на - 7 лв. на час искала и това е.
Това била тарифата й, ако ще я викам понякога, понеже - тя не можела да си направи сметка, дали ще работи за мен този месец, или не, дали ще вземе пари, или не, така че ако ще взима някакви  - трябвало да са "сериозни" (цитирам). ОК, права е и тя, ама такова мислене си е баш "ден - година храни", ако може и без много напън да стане... Ако си смъкне ставката наполовина и е "на линия" за още 4-5 майки като мен - ще има плътен работен месец и ще изкара повече, отколкото да лежи у тях и да се надява, че този месец, ще съм на зор 10 дни и искам - не искам - ще и снеса към 500лв. за толкова дни работа. Абсолютно чисти, необлагаеми, найс.
Имала и друга оферта за мен де. Ако я наема на твърда заплата за целия месец - 650 искала. Аз се съмнявам, че от раз ще си намеря аз работа за 650 чисти в момента, ама нейсе, да кажем, че мога и за 1000 да си намеря. Нали...на мен ще ми искат бая "бекграунд" за такава заплата, че и данъци и осигуровки ще плащам от нея, но и това не е главният дерт. Дертът се явява, че трябва да държа човек на подобна заплата, все тая дали ми е нужен, или не ми е нужен + 230 такса за ДГ за Дани когато ходи + разходи за лекарства и какво ли не още за месеца. В един момент се замислих над офертата и я питах тази дама, ако Дани е на ДГ, а тя си е на заплата при мен, когато не го гледа него - би ли се грижила за домакинството, за да имам и аз малко от малко смисъл да й давам тия пари. Да поизичсти, да сготви някой път...ей такива регулярни неща. Не да мие прозорци и да ми пере дивана с четка за зъби зер. Аааа тя не била домашна прислужница, а детегледачка, за такива услуги - искала да й плащам още. Така излезе, че когато Дани е все пак на ДГ, а аз съм на раУта - ще плащам на една жена, която да седи на дивана у нас и да гледа ТВ. Или, за да не ми хаби ток в напразно стоене - ще си седи у тях, пък аз ще й плащам. Ми ако съм искала пък... Ми не, не искам, щото не съм малоумна. Засега поне.

Имах и една кандидатка с по-скромни финансови претенции, ама и тя искала твърда заплата - 400 на месец. Каза, че ако Дани не е у нас - можела и да пусне прахосмукачка, да позабърше прах, да простре пране евентуално. Рекох, че не простираме, имам сушилня - аааа значи това не можело, че тия уреди не ги разбирала  :lol: Жената е на 70 обаче, с диабет, инсулинозависим, с пейсмейкър...рискът да се тръсне да умре "докато гледа Дани" и да му изкара акъла доживот е твърде висок, та и на нея отказах. Иначе мила жена, бивша учителка детска, ама...всичко с времето си.

Аз не проумявам защо нямаме все още такива агенции за детегледачки, каквито има по белия свят? Не е да няма клиенти за тях. А и когато е организирано нещо - тарифите ще са по-приемливи, поради гарантирана заетост на персонала. Ако е малко бебе - ОК, там трябва да е лицето Х с него, с което бебето да свикне, не става всеки път да е различен човек. Но за такива като Дани - това не е проблем. Той всякакви жертви обича  :lol: Само да са живи и да говорят. Да мога като се наложи - да звънна в такава фирма, да ми пратят човек до час, да е 20- 25лв. на ден, ако са повече дни - да има отстъпка...съвсем друга бира става по тоА въпрос. При сегашната ситуация на този пазар на услуги, аз нещо не успявам да се справя и това си е. Може и в мен да е грешката, не го изключвам изобщо.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Жибруле, през агенция искат 10 лева на час, пък в бгмамата се вихреха едни спорове за защита на правата на детегледачките... на профсъюз баш заприлича. Аз имах голям проблем с намирането на жена, която да го прибира от ясла. В интерес на истината имаше и един мъж желаещ, ама той беше в работоспособна възраст и още по телефона се разбрахме, че няма смисъл. Отделно всичките ми параноични помисли. Едната жена, с която говорих, почна работа, на другата й се яви здравословен проблем. Взимаше го една пенсионерка от нашия вход, но жената е по-възрастна и се пристесняваше зимата като се заледи. Намерих една жена, тя го взимаше 2 месеца и почна работа, в работоспособна възраст си е жената. После го взимаше една пенсионерка, ама реши, че ще си ходят на вилата, пък и той боледуваше доста в този период. И сега пак го взима бабата от нашия вход. Преимущество и то голямо е, че вечер като си дойда в 20:00 часа, тя си взима асансьора и не излиза навън (кучета, луди, екхибиционисти, пияни и т.н.).
По принцип идеята е да стои някой възрастен с детето, докато се приберем или ако е хубаво времето да са навън по градинки и площадки, ама все пак си има изисквания:
- да е сравнително здрава и с ума си (да може да ходи, т. е. да не е с бастуни и да няма някое сериозно заболяване, както пишеш и да й стане лошо, та да уплаши детето, мен и всичките си близки);
- да се разбира с детето;
- да няма друг ангажимент (сериозно болен човек в семейството или внуче, което да прибира от ясла/градина/училище);
- да има собствен мобилен телефон (не на внучката й нали) и да може да ми се обади при нужда;
- пожелателно е да е от квартала, да може да стига до яслата пеш, а не с градския транспорт (понеже един път ще попадне в задръстване и ще ми се изпилят нервите);
- пожелателно е да е гледала други деца - нейни, внуци, прибирала е от ясла/градина/училище други деца;
- пожелателно е да не пуши или поне не в къщи.
Та виж, че си стана ферман, макар че това си е необходимост.
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
*

Дописвам: Сетих се да ви попитам какво ви е мнението за abubu.bg  Поръчвали ли сте от там?
[/quote]
Синеочка, аз поръчвам. Като цяло съм доволна. Имат добри попадения.
*
rtfrtf, мерси за изчерпателния коментар и насоки. Само да кажа, че аз изобщо не съм новак в търсенето на такива услуги, за сефте пробвах когато Дани беше на 3 месеца. Не да го гледа буквално някой, а да има някой при него няколко часа, когато аз опитвам да наваксам със съня, че то нали това беше у нас проблема. Т.е. аз съм си в спалнята, каквото и да стане - идва и ме буди жената. Не случих де... Викам си тогава - малшанс, много малко бебе все пак, то няма и много хора навити за такива ситуации. На 10 месеца като стана - поне почасова бавачка намерих, страхотна, ама и тя не беше хич "по тънката лайсна", а и тя с малко дете - не винаги можех да разчитам. После се занадявах на ДГ - какво последва, всички знаят. Еми той Дани другия септември ще ми е първокласник, аз още се боря да изкара, 2 седмици плътно на ДГ....баси филма.  :lol:

В един момент реших, че искам да се върна на работа (щото полудявам вече в сегашното положение), пък ако ще и за 100в. реално да работя на месец и другото да го давам на човек, който да е ангажиран с Дани през цялата работна седмица по 8 часа. Здрав, болен, на градина, без градина - аз да знам, че съм фри за другите си задачи. Не съм търсила за "без пари" и амен-амен благотворително, ама те пък се оливат тия хора с изисквания и за заплащането и за друго. Особено за дете на 5 +, което някакви грижи особени не изисква, но няма как да го оставя само у дома по цял ден, особено пък болно. Или аз просто не случвам на хора, може...
Предлагала съм варианти всякакви, ако искат "сив сектор", ако искат - надлежно наети и с осигуровки...Както искат. Но без безумни претенции от тяхна страна пък. 600-700 чисти искали за к'во? Да седят у нас на дивана, докато той е на ДГ? И в тия ситуации, ако пусне една прахосмукачка и съдомиялана госпожата - искала допълнително да й платя? Ай сиктир бе! Да дам 600 на някой дето ще го гледа, ако се разболее, а като е на градина - да ми върти домакинството - ОК. Все пак говорим за хора, дето в общия случай имат ценз "някаква гимназия", или са пенсионери с 100 болести и условия и за една МРЗ не могат да захванат нещо друго, ама дай ся да извиваме ръцете на майките, щото...те няма накъде да мърдат. Само това ме дразни в случая. Некоректно е и не е почтено.

Искали 10 лв. на час. Ми аз искам 20, в друга държава и 40 могат да ми дадат. Ама и аз и те живеем в тази и нито аз мога да изкарвам такива пари, нито на тях да ги дам, щото...ми няма откъде. Да го проумеят викам? Много ме кефи как всеки тук си цени труда, ама чуждия труд - не го брига нали. И това, че чуждият труд - не се заплаща тоже, според стандартите в Германия, ами по тия в БГ. Ама на някоя стрина дето ще ми дреме на дивана - следва да й плащам все едно сме в Берлин и съм с берлинска заплата. Или ти. Подчертавам, дори за МРЗ не съм отворила дума в такива случаи, винаги съм предлагала някакви разумни пари, за това което искам - не е каторга бе! Хората за толкова са всеки ден на някое банково гише например и това бруто....

Може да ти се струва странно, ама тоя бранш е такъв у нас, по същата логика, по която едно време ни деряха мобилните оператори. През 99-а съм плащала 72лв. сметка на Мобиком за няма и 15 мин. разговори за месеца. Ся как е - знаете. Когато и там се организират нещата - ела да видиш ти 10 лв. на час, 20 лв. на час и 1000 лв. на месец за стрина ти Пена. Не за някой с квалификация за тия неща, дето е подбран, обучен, проверен и пр. Щото все пак пазарът определя цената на услуга Х, ама я определя когато такава услуга е организирана малко от малко, по някакви пазарни механизми. Както е с фирмите за почистване и ред други. И там преди години беше подобно, като с "детегледачките".
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Жибрул, освен ти да се квалифицираш за почасова детегледачка, или да водиш/прибираш от ясла/градина/училище. Студентка по медицина, виж само как ще звучи,  :wink:
Помня, че беше намерила една жена, като беше по-малък Дани. Абе трудно си е. То сигурно и затова напоследък пак се тиражира историята за цялото село, нужно за отглеждането на едно дете.
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
*
хахах rtfrtf, аз да се квалифицирам и така и така моето гледам, ще гледам още едно, ще водя още 2-3 по училища и градини и ей ти един "дребен бизнес". Тотално необлагаемо доходче. Проблемът е само, че аз никак, никак не понасям деца и това твърде силно личи, та едва ли някой родител с акъла си би наел точно мен.  :oops: За разлика от други хора пък - супер добре и лесно се разбирам с тийнове, дори по-буйнички и проблемни. Всъщност, сред малкото неща, които не бих работила, дори да е много добре платено е нещо с деца - учител, аниматор, бавачка... Не съм "детишар" и никога не съм била, а хора като Синеочка и учителките на Дани - будят у мен съвсем искрено възхищение примесено със завист. Такива едни доволни и сияещи, докато 12-на пищящи същества кръжат около тях и ги дърпат всяко със своята си хрумка...и дори помен няма от раздразнение, главоболие и нещо от вида: "уфффф". Неслучайно - те такива професии са призвание, това не се учи. И такива, като мен, дето се знаят колко не стават за тях - не бива да си помислят да захващат подобна работа. За жалост обаче, виждала съм няколко дами, които все пак са завършили точно това и практикуват...ужасТ. За поверените им деца е ужасът де. Що се хвърляш да учиш и работиш баш такова нещо, като не ти понася на нервите и психиката - никога няма да проумея.

Жената, която бях намерила за Дани се премести със семейството си в Черноморец, преди повече от година и половина за жалост. Иначе е точно от споменатия тип хора - обожава деца, искрено се забавлява с тях, не й писва да пее песни, да отговаря на въпрос Х до припадък, абе...отвътре й идват тези неща. Точно тя научи Дани да казва "мама" за няма и 4 часа. Въпреки, че в момента имам къде по-занижени изисквания за детегледачка, отколкото имах към нея навремето, за момента - удрям на камък с хората, с които се срещнах. Трудно си е и още как.  :? Под "занижени изисквания", имам предвид, че очаквах да е доста по-лесно сега, когато търся човек, който в общи линии просто да присъства у дома, за да не е сам Дани. Не е както навремето с бебе на 10 месеца, шишета, неговорещо, неходещо, което все пак доста по-трудно се гледа...
Може би и затова съм подразнена от такива финансови изисквания от тяхна страна в момента, сякаш пеленаче ще им оставям. Хайде холан - аз добре знам разликата между гледане на бебе и на големичко вече дете, второто изисква от много малки до никакви усилия. Всеки е свободен разбира се, да поиска произволна сума за труда и времето си, такава на каквато си е оценил съответния труд. Пък мен като не ми изнася нали - отказвам да дам тия пари и продължавам да си чукам чуканките и те така.  :lol: За протокола само - на споменатата мега готина бавачка на Дани, плащах 4 лв. на час и то за гледане на БЕБЕ - разнасяй го, гукай му, забърквай му ядене, сменяй памперси, приспивай, извеждай с количката и прилежащия катун.... И сега някой ми иска 7лв. на час, за да стои просто в хола ми, защото не мога да оставя 5-годишно самичко по цял ден. А не, че нещо ще прави за въпросното 5-годишно и то по някакъв начин ще го ангажира. Той Дани дори яденето си вади сам и предпочита всичко студено от хладилника, а после си замъква сам чиниите в мивката. Ако е болен - пие с удоволствие всякакви лекарства, та и болен да е - тази жена само трябва да му дозира каквото ще пие, няма борба и кандърми за тези неща... Казах ги тези работи на въпросната жена. Уточних дори, че синът ми не обича да му се досажда и когато си е в стаята - няма какво да ходи, да го проверява, нещо да го занимава... Той, ако от нещо се нуждае - ще дойде и ще й каже и това й е "ангажимента" с него. През повечето време - може да си седи на дивана, да чете книга, да гледа филми, да цъка в нет-а....каквото желае. Хладилникът й е на разположение - да яде и пие каквото иска. Изобщо, аз не съм някакъв цербер, или скръндза, но все пак за такъв вид дейност какъвто й се очертава - 7лв. на час ми се струват безумна и неоправдана сума. Предложих й да са 5лв. на час за първите два дни, ако ми трябва още няколко, оттам нататък да са по 4лв. на час. Живее на майната си, в офертата включих й, ако й се наложи прибиране по тъмно - да я закарам до тях, или ще й платя таксито. Разходите й по ходене на работа биха били билетче за градския транспорт (едно, или две на ден) и никакви други, даже и за храна няма да прави такива. Аз съм пушач, у нас се пуши в хола - дори тук не съм поставила условие, ако иска да пуши - да пуши. Не та не, тя на по-малко от 7 - не била съгласна. Пък ми се жалва как 6-и месец била без работа и без доходи. Аз това не го разбирам, като поведение, ама явно аз нещо не съм У ред.
Много ми я препоръчаха, че затова много се постарах и да се договорим с нея, ама ядец. Главните й предимства са възрастта - 39 (аз искам млад човек за такава позиция) и също така - изключително правилния й, книжовен изговор, малко съм хахо на тази тема и не искам Дани да си разваля говора, попивайки нечий диалект.  :lol:  Гледала е вече 6 деца, около неговата възраст т.е. има и опит. Другото, за което ми я похвалиха е, че безпрекословно следва желанията на родителите, как да се гледа детето, няма някакви самосиндикални "възпитателни" действия. Запозната е с всички детски площадки, центрове, общува си и с други детегледачки т.е. в състояние е да осигури на Дани и компания на други деца, когато го извежда... Не е ангажирана със съпруг, свое дете (има дъщеря студентка), с възрастни родители и роднини. Има възможност, да остане с него и извън обичайното си работно време, ако аз се забавя нещо, вкл. и за през нощта би могла, ако и това някога се наложи (разбира се, че срещу допълнително заплащане). Все хубави и важни неща, да. Но финансовата част - така и не можахме да я договорим, ако и аз да "отстъпих" за доста неща, тя не щя и на милиметър.

Мисля, че ще спра с тия "препоръчаните", които идват и ми поставят своите условия. Може би трябва да пусна една обява, в която аз да обявя моите и който го устройват - да се обади и да се видим. Сетих се и аз нали, че имало и такава опция... :lol: Пък то, че ще работя в общи линии, за да плащам нечия чужда заплата - вече се примирих, но поне да спра с тази вегетация в къщи, че мозъкът ми стана на гъба. Година - две - ОК, ама 5...вече хич на нищо не обръща.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Аз не проумявам защо нямаме все още такива агенции за детегледачки, каквито има по белия свят? Не е да няма клиенти за тях. А и когато е организирано нещо - тарифите ще са по-приемливи, поради гарантирана заетост на персонала. Ако е малко бебе - ОК, там трябва да е лицето Х с него, с което бебето да свикне, не става всеки път да е различен човек. Но за такива като Дани - това не е проблем. Той всякакви жертви обича  :lol: Само да са живи и да говорят. Да мога като се наложи - да звънна в такава фирма, да ми пратят човек до час, да е 20- 25лв. на ден, ако са повече дни - да има отстъпка...съвсем друга бира става по тоА въпрос.
Сигурно  в мен  е проблема , но аз не мога да се пречупя  вътрешно  и съглася да оставя Калоян  на произволно  изпратен човек , бил той и от агенция .
Не  оспорвам   по  никакъв начин  нуждата от подобна Агенция     , за София  предполагам има  , за малките градове -  нуждата не  е наложила появата им навярно .
Но нали  е ясно по български какво ще се получи -  агенцията със сигурност ще има комисионна ...
И другия аспект -подобна  агенция не знам как би трябвало  да подбира и гарантира за кадрите си  , че  да няма някое хахо .
Преди време даже   питах дали някой знае как в детските кътове за игра подбират персонала -  има ли   изисквания   каква квалификация трябва да имат , кой държавен   орган ги контролира ?

Jbrul , за  твоя случай- или млада пенсионерка   , или студентка  .
 Аз  да ти кажа донякъде съм съгласна , че жената не може хем да ти е  в готовност на разположение , когато я повикаш  изненадващо , без да си планирала  ( логично  няма как знаем кога детето ще се разболее )    , хем   да не получава пари и да стои и чака в готовност .
Ако пък  поеме ангажимента към няколко родители  с деца  и всички те  й се обадят едновременно , излиза некоректна  ...

Хайде да спре да боледува  това   дете , и всички  останали да са максимално  здрави !!!






*
Нимика, имаш право, че и родителите са различни по тези въпроси. Аз просто "се пречупих" още когато Дани беше бебе по темата "оставям го на чужд човек". С неудоволствие признавам, че бавачката му го гледаше по-добре от мен, във всякакъв смисъл. Нямам скрупули и човек от агенция да пусна и да го оставя с него на този етап вече - голямо дете, говори, разказва, ако нещо не е било ОК - ще разбера. Мога да му се обаждам по 50 на ден, да питам как е и пр. Но агенция в СЗ няма. Както и да е.

Отчетох и това, което ти казваш за тази кандидатка, въпреки че тя самата дойде с оферта за почасово гледане на дете. Та как си организира ангажиментите, допуснах, че си има начин, де да я знам. Не знаех предварително, че е навита и на "постоянен договор", това в движение го изяснихме. На предварителното чуване, когато попитах за тарифата й - не ми каза сума, а "ще се разберем нещо". Което все пак ми прозвуча, като възможност да договорим цена, а не да ми заяви такава и: "Аз от това не мърдам". Повярвай ми, опитах всичко за да имаме някаква що-годе разумна договорка, вкл. както я търсех за почасово, в движение се навих и за твърда месечна заплата.

Поиска 650лв. За 20 работни дни, на 8 часов работен ден. Казах ОК. За всеки допълнителен час, ако се наложи – доплащам си – ОК. Проблемът се оказа в това, че тя няма да има дете за гледане през цялото това време, а аз все пак – гледа, не гледа дете й плащам заплата. Ма тя нямала проблем да го гледа и здрав... Бе ти нямаш, ама това е голямо дете, има си нужда от градината, други деца, реално вече е в предучилищна възраст и когато е здрав – трябва и е добре да ходи на градина. Няма да го държа зорлен в къщи, щото ти плащам на теб да го гледаш и "да не се прецаквам".
Затова й предложих, когато не го гледа него – да ми помага в домакинството. Аз ще й се обаждам предишната вечер с някакви конкретни задачи у дома, за следващия ден. Уточних, че в тези ситуации – не е нужно да отвисява 8 часа в такива дни, ей така щото за толкова й плащам егати. Свършва каквото има за час-два – три...колкото и е свободна да си ходи. Под „помощ в домакинството” – се има предвид да пусне прахосмукачка и да забърше пода, когато се налага, прах когато се налага, да смени спално бельо... КОГАТО СЕ НАЛАГА, не всеки ден и без нужда, ей така „да си избивам парите” я. Прането го пускам и суша аз – тя да вземе да го сгъне и сложи по шкафовете някой път. Когато нещо трябва да се готви – аз ще купя и ще й оставя нужните продукти, ако иска и точната рецепта за нещото и съдовете, в които да го сготви. Когато Дани яко е разхвърлил стаята си – да вземе да я подреди. Ей такива неща, които всички правим у дома си. Изрично казах, че миене на прозорци, пране на щори и пр. – не са й ангажимент.  Когато пък гледа Дани у дома – нищо от тези домакинските няма да върши. Също така, когато ще го извежда някъде – оставям й пари и за такива цели, нека пие едно кафе и сок за моя сметка, ако ще ходят някъде на платено със заведение, искам само касови бележки в такива случаи и казвам колко и доколко да му купува. У дома – нека си яде и пие каквото има, няма проблем. Не я карам да си носи от тях, че „да не ме набутва”, което все пак си е някакъв косвен финансов бонус за нея. Съгласих се дори половината й пари за автобусни билетчета да поема.
Моето жилище е към 80 кв. м. – всичко е новичко и направено идеално лесно за поддръжка – на мен ми отнема под 2 часа да почистя основно + миене на банята. Ламинат и гранитогрес, няма и много открити повърхности да им бършеш праха, няма купища дребни джажди да ги местиш, че да бършеш под тях и пр. пипкави гадории. Нямам кьорав килим, всички мебели са плътно до пода и дори няма гъзене да вадиш прахоляк оттам... Демек „помощ в домакинството” не е някакъв страхотен гърч. Но все пак си иска време, което аз пък мога да си спестя в такава ситуация, при все че плащам и на някого заплата.

Еми да, когато Дани е на ДГ, що пък вечер като се прибера, да не вдигана баджак на чистичко и яденето да е готово, ами да захващам пранета, чистене и манджи оттам насетне? Бях пределно откровена с дамата и й казах, че твърде вероятно – ще почна работа за заплата, колкото е нейната, или малко над нея, ама за тия пари – ще ми скъсат трътката от бачкане и пътуване. И не, няма да е да взимам 2-3 000лв. и на ся – от скръндзавщина не искам да и дам 1000 на нея. Тя ме запита все пак, що изобщо ще почвам работа, при такива условия. И тук бях пределно откровена – казах и, че просто вече не ми понася на психиката и нервите да си стоя у дома, чувствам се зле, непълноценно, че затова. Не щото намирам за супер да блъскам по цял ден, да ми късат нервите и то за едни пари, дето ще ги дам на нея, за да „имам честта да работя изобщо” + че и уча в същото време и съвсем ще ми идва въз, ама...така съм решила. Обясних й причините да ми допада точно тя (които споменах нагоре). Даже й предложих контакт с бившата ми детегледачка, ако иска да чуе отзиви що за работодател съм....

Е, драги зрители – явно съм просто некадърен преговарящ. Нямам друго обяснение, че не успях да се разбера с тази дама, на описаните нагоре условия. Ако и в домакинството помагала – искала 1000 на месец. Абе кукумицин – хората с каква квалификация и каква гърчава работа рядко взимат 1000, ти за малко слугинаж и компания на сина ми чат-пат – 1000? Накрая не се сдържах и й казах, че с тези й претенции – още доста по 6 месеца ще си остане без работа. Все повече ми се струва, че по този случай точно не е „повредата в моя телевизор” де. Все пак – бива малко реализъм да има човек и адекватна оценка за какви усилия точно иска сумата Х. Дано някоя по-адекватна се появи на хоризонта скоро.

Студентките ги "преслушах" още навремето. Супер опция са, ама има един голям проблем с тях - когато са в сесия, или имат упражнения ( в нашия ВУЗ основно медицина - ветеринарна и хуманна се учи) - не може да им разчиташ. Физически няма как да идват тези девойки и училището си да гледат. С 3-4 съм говорила, всичките бяха ОК, ама без сесиите. Моите сесии в общи линии съвпадат с техните и когато баш ми трябват най-много, да си гледам аз даскалото - и те имат да учат.  :lol: Тотален цирк сЪ получава.
Млади пенсионерки вече няма Нимика в общи линии :?. Народецът работи до изнемогване, щото с този размер на пенсиите - знаеш. Тези, които са здрави и прави - си работят това, с което са се пенсионирали, докато могат. На интервюта, (поне при мен) са идвали все пенсионерки, които са такива поради куп тежки заболявания и вече - няма как да си работят бившата работа, че затова се цанят да гледат деца. То ако имаше млади пенсионерки - щях да разчитам на бабите, ама и те като гледам така - ще работят още 15-ина години след пенсионна възраст, само да са в кондиция.

Айде спирам с тази тема, все нещо ще измисля и ще намеря, явно няма да е бързо и лесно, ама не е невъзможно все пак.  :D

НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Джей, в Л-бург има агенция за гледане на болни деца. Ако работиш в частния сектор, имаш право на 2 дни платен отпуск за гледане на болно дете на година. Другото или неплатено, или сам се правиш на болен.
Как функционира агенцията? Обаждаш се сутринта, пращат ти човек, после мисля, че някаква част от таксата се поема от държавата, но не съм сигурна. Не съм ги ползвала аз. Големият обикновено ме заразяваше, та и аз си взимах болничен без да се налага да се преструвам. Една позната ползваше услугите на тази агенция. Каза, че всички били много добре обучени и знаели как да подходят дори с недоверчивото дете. И като се върнала майката, детето доволно, рисувало, рязало, лепило, дори и за нея имало подарък - картина.
За лекарствата - в яслата пак в Люкса даваха лекарства. Трябваше на един лист да опиша кое, по колко и кога. В Германия отказват. Дръжте си ги вкъщи и си им давайте лекарства!

*
Блу, само за Лондон имам инфо как работят тези агенции. От приятелки, които работеха това, към агенции, докато бяха студентки. Координирано им е от университетите, имат право на Х часа работа на месец. Минават няколко дневен базов курс в агенцията, преди да започнат - в общи линии - как се подхожда към деца, с какво да ги забавляват на еди каква си възраст, какви грижи изисква бебе.Мисля, че изобщо не бачкаха за максималните ставки, ами съвсем напротив, ама за тях - всеки паунд беше добре дошъл. При всички случаи - тарифите бяха съвсем адекватни на доходите на тамошната средна класа. Отделно, че след някакви часове - ставката падала, макар и с малко. Ако често им ползваш услугите пък (направиш над някакви часове на месеца) - има процент отстъпка.
Т.е. хората си докарват пари "от оборот" и постоянна заетост на персонала си, а не от неадекватно високи цени, които малко хора могат да си позволят.
Да, не е евтина услуга това разбира се, но можеш да разчиташ, че до час - ще ти пратят човек при нужда. Било сутринта, че детето болно и тръгваш на работа, било за вечерта, щото ще излизате някъде без деца, без никакъв риск спазарената "на черно" леля да ти каже: "Ми не мога, болна съм, гледам внучето и пр.". Или да те изнудват да даваш едни немалко пари без нужда на месец, само за да можеш при реална такава - все пак да й разчиташ на тази жена. И съвсем логично нали - колкото повече и по-често ползваш услугата - свалят ти от цената хората. Да не говорим, че както споделяш за Люкс - те ги занимават през това време. У нас какво мислиш е? Тя си пуска телевизора, пуска му на него и дотам са "заниманията" й с детето. Поне в общия случай.

Няма как да сравняваме ставки в Люкс, Берлин, или Лондон и да си говорим, че същите са си съвсем ОК за тук. Техните са съобразени със средните доходи там и са просто по бюджета на работещите родители. У нас - няма такова нещо. Няма отстъпки, няма гъвкавост, студентките работят по дюнерджийници и пр. за някой лев отгоре, няма никакви програми за "студентска заетост".

Явно обаче, аз съм и от изключенията повече, като родител склонен да ползва подобна услуга, ако я имаме в нормален вид. Като чета и слушам познати повечето са: "аз не мога да оставя детето на непознат човек". Та май е логично да нямаме и такива фирми на този етап.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
В наше село не знам за детегледачки.Има възрастни жени който гледат, даже една моя съседка това прави, но какви са цените не знам никога не съм се интересувала.

Моника е със сополи и тръгва гърлото.Много исках да я задържа в къщи една седмица след АБ да укрепне, ама пуста работа.Сега почивните дни ще го играем болни пак.

*
Милч, честита ти християнка! Много сладка!
М-и, благодаря!
Привет! Тези дни само се панирам. Това  професионално изкривяване ще ме подлуди накрая :) :) :)  Хич не ми е лесно само болести са ми в главата :(  Непрекъснато се оглеждам в Крисито и забелязах, че се движи повече с десните си крайници. Реакцията ми беше да изкарам неврологичното чукче и да проверя и рефлексите. Слава Богу всичко беше наред! Но естествено и на невролог я водих да си каже и той мнението. И той каза, че всичко е Ок, но за мое успокоение да я заведа пак след 2 месеца.
И днес най-накрая си отдъхнах. Обърна се и от гръб  на корем като че ли за да ми угоди :) :) :)
Започнах със захранването (нали е с рефлукс и реших, че няма какво да чакам) но определено купени пюрета не яде :)
Днес и правих домашно и много го хареса. Понеже пасатора ми не пасира фино и ще взимам нов.
Ако може някоя мама да даде съвет за марка и модел.
« Последна редакция: Май 20, 2016, 17:34:56 pm от milch »
milch и ти като мен се вкарваш в филми:-):-) при твб пак раничко е почнала да се обръща ,при мен ситуацията е следната:
 Ние сме вече на 6 пълни месеца на 2.06 правим 7,едната е много гъвкава, и много клющаво вдига крака,лапа си пръстите и от скоро миже би месец започна да се върти от гръб по корем прави го постоянно не се спира,докато другата не че е по дебела ама като че ли е по тромавичка:-):-) прави почти всимко което сестра си,даже първа когато я сложихме по корем започна да си държи главата стабилна,но например сега не се върти от гръб по корем незнма защо,даже и не се опитва,слагам я и и помагам да го направи но веднага се обръща и неще.
А и да се похваля точно бебчо което неще да се обръща от гръб по корем вече има зъбче едно пробило и едно до него което скоро ще пробие и то:-):-) много се радвам на това зъбче все едно съм спечелила от лотарията:-):-) и като вземе да прави едни муцки и да се хили зъбчето се вижда и е мн смешна милата:-):-
А кога започват да пълзят? При мен Нито едната от двете не е започнала?
*
Пасатор ползвам Кенууд, страхотен. Има приставка за картофено пюре и става много пухкаво с нея, може и други зеленчуци де. Аз все още съм силно амбицирана да купя робот за пюрена. Да ми прави всичсо в една-две купи.

Това с майчините притеснения не е професионолно изкривяване и аз понякога се шашкам. Ако знаете как избеснях при последното посещение при Педиатъра... Дава ми направление за друг Педиатър да направим ТФЕ, оглед на стави и корем, казва ми къде да ида. Отивам и ужас. Оглед на стави не знаела, че може с ехограф, апарата и бил лош за ТФЕ и само бъбреци и черен дроб оглежда..... Обаждам му се и ми казва "Ми тя фонтанелята е малка, може нищо да не се види" Направо Ооммммммм
Кога трябва да се обръщат всъщност?! Забравила съм и не се шашкач тоя път, че все пак са рано родени и няма за къде да бързам. Моите само от корем на гръб се обръщат, но аз много и не ги оставям да лежат на гръб.
Чух нещо за близнаци паднали от прозорец :(((( Живеем в къща и дори баткото ако усетя че е горе полудявам.
М-и , относно малката фонтанела бих те посъветвала да отидеш при специалист. Ако си в София, доц. Георгиева прави такава. Ние бяхме с почти затворена на 5 месец, но тя си направи перфектно прегледа. Е, при нас излезе проблем от въпросното ранно затваряне, но реагирахме бързо, операция и сега всичко е наред, Слава Богу . Разбира се това НЕ означава, че при вас ще има нещо, но за твое успокоение , идете при специалист за ТФЕ.
Аз ползвам пасатор и миксер 2в1 , махам само приставките и ми върши страхотна работа... като цяло и аз мечтая за кухненски робот...
*
Моя мързел се обърна на 8 месеца, пролази точно на годинката, проходи на 1г. и 5 мес., за сметка на това сега е урагана фифи.
За пасатор ползвам Филипс, още е миксер и блендер, черен, с метален корпус, ..голямо обяснение. Доволна съм, доста години вече държи. Но не пасирах дълго,  може би не повече от три мес. Действах с вилицата после, не съсем фино да е.
« Последна редакция: Май 21, 2016, 18:56:30 pm от avallon »
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Бонболини и аз не знам какво точно ме притеснява. На 2м ги водих на ТФЕ тогава лекарят ми каза, че едната е добре, другата още по-добре. И това ме гложди. Аз пак там ще си ги заведа. Но се ядосах, че физически много трудно организирам пътуване и ходене по лекари с 3 деца, отделно, че каквото ми беше важно не се прегледа. Реално гледахме нещо, което никога не е било проблем и изгубих време, защото ме подведоха. То преди първият преглед си мислех, че и в главичките няма проблеми, защото нищо не пише в епикризите освен препоръка за ТФЕ, та вероятно просто си се шашкам.
Явор започна да лази на 7, 7,5 месеца, проходи на 1 година. Дъщеря ми никога не е лазила, проходи много късно на почти година и половина, но тя си имаше двигателни проблеми. Относно обръщането -мисля беше на около 4,5-5 месеца и при двамата. Разликата беше, че Мия специално я учехме да го прави и макар, че го правеше на упражненията, самостоятелно започна на 8 месеца. При Явор всичко си ставаше от самосебе си.
Относно детегледачките, аз в другата тема споделях колко безуспешно се опитах да намеря някой, който само да прибира дъщеря ми от училище. Ангажиментът реално е за половин час, нямаше нужда да стои с нея вкъщи, само да я прибере. Ами не можах да намеря. Проблемът беше в това, че хем става дума за нещо постоянно, т.е. 5 дни в седмицата в 5 следобед, хем, е само за половин час, та реално кой знае колко пари няма как да предложа за това.  Та се наложи да търся други решения докато майка ми се възстанови.
<br />[link=http:
Сега гледам записките и съм отбелязала, че се е обърнал  от гръб по корем на 17.04.2015 значии на около 5 месеца и една седмица, започнал е да пълзи на 8.07.2015 на 8 месеца и проходи официално на 1 година и 1 седмица.
М-и, само като си представя с 3 деца подготовка за лекар, направо.... истенски герой си. Щом са казали , че няма проблем, все пак това са хора специалисти и разбират повече от нас... всичко е ок. При нас ще ти кажа как беше: затворена почти фонтанела на 5 месеца и педиатърката ни изпрати на ТФЕ , при което се видя, че няма налягане върху мозъка, но вече беше необходима козметична корекция на вече затворил се метопичен шев /този, който минава през челото/, за да не се появят в бъдеще проблеми със зрение, запаметяване, учене и т.нат. Просто вече се застраховат при по-затворени фонтанели... Иначе, ако главичките си нарастват както трябва, не би имало нужда от допълнителни изследвания :)
*
Весита, малки са още на 7 м. да пълзят. Е, има и такива бебета, например дъщеря ми започна на 7,5 м. да пълзи, а проходи чак на 17.  8O Синът ми пропълзя на 8-8,5 м., а започна да ходи на 13 м.
Като имаш две деца, сама забелязваш колко са различни. Не се притеснявай! Това е абсолютно нормално.
« Последна редакция: Май 21, 2016, 22:04:31 pm от blue_sky »

blue_sky права си ,много са различни ,една с друга не си приличат,и двете са били на едно място,хранили са се с едно и също,по едно и също време са излязли,и както казват " една майка ги е родила" ,но двете са коренно различни. има неща които и двете ги правят на този етап ,но както казах по горе едната се обръща другата не,и например когато ги сложа прави едната почва да прави малки стъпки а другата когато я сложа на крака и не прави нищо ми почва да се сърди:-):-)  мн са интересни вече,гледат се,пипат се,усмихват се една на друга,просягат се,едната взима на другата бибата и си я слага в устата,правят едно бръмчене с устата и същевременно хвърчат лиги:-);/) но се изчакват едната като почне другата я наблюдава и след това почва другата!
Как само разбират вече,бебет а? :-);-)
М-и прегледа за ставите го правих ме рано може би в 3 месец не помня сега,а иначе сега пусках ме кръв,урина и гледах ме коремчетата. Уж лекаря каза че всичко е наред а при това което е писал,на едната това не видял ,на другата друго ,нали е по касата прегледа и ни притупа на бързо за 5 мин минаха двете :-(,а имаче прегледа за ставите мина добре лекаря беше или поне изглеждаше Свястен и ги прегледа обстойно .незнам как са твоите и дали си почнала да ги водиш на друго място освен на техен терен,но мойте когато сме на чуждо място с мн хора е голям рев,и двете,просто колкото и да се опитвам да се сдържам настава такава лудница че им събирам багажа и в къщи! Преди 3-4 дена бяхме на гости което продължи от 17:15-18:00 ! Защо така плачат? Как да ги накарам да се приобщят??
*
Весита, просто са още много малки. И тъй като не могат да си кажат какво им е, няма как да знаем със сигурност. Дали са били уморени, дали многото хора или чуждото място са им дошли в повече, дали са били гладни, жадни и т.н.
Период е, ще отмине. Няма да имат проблем с приобщаването. На тази възраст започват и да не искат да се отделят от родителите, особено от майката.

*
Веси, моите са хаймани като майка си явно  :lol: спят си, хилят се. Може би и още са малки за да реагират негативно, а и нали не се движат и да пипат, че да им се прави забележка, много са щедри на усмивки като няма колики  :D За сега рядко ходим някъде, че с това кърмене не мога да се облека  :lol:
Бонболини, аз изобщо не я виждам затворена фонтанелата, какво би могло да се види, също не знам, просто не съм компетентна. Ще ги заведа за мое си успокоение.
За ставите, доста късно тръгваме да, явно най-спокойният педиатър си имаме, виждам една гънчица в повече на едното краче и той я вижда, но не било нещо фрапиращо  8O Първо ми каза да не му ги водя до май, после всичко препоръчано не е направено, а то е препоръка, не могат да го задължат да прави прегледи и изследвания.... Ще се оглеждам пак с кого да го сменим, но предният път останах разочарована от възможностите.
*
Привет на всички! Ние сме на село малко на свеж въздух и на Слънчогледка много и хареса.

М-и, аман от фунтанели шЪ знаЙш, нашата пък все още е голяма и няма изгледи скоро да се затвори. Водихме на ортопед, но нищо ѝ няма. Според него на шега..казано била от Новите деца, които подържали връзка с Космоса по-дълго време. Успокои ни, че е нормално и просто ще приемаме по-дълго време вит Д.

Иначе сме луди, като за 5 бебета. Майка ми и свекърва ми повтарят в хор : "Всичко се връща". Аз си бях доста пашаво дете, а мм и той не отстъпвал. Аз съм проходила на почти 10 месеца, а мм малко преди 11. Та очакваме и малката да проходи към годинката.
Обърна се на 4 месеца, на 5 изби 1-то зъбче, на 6 месеца за няма и 3 дни , в които почнах да я слагам да седи, седна стабилно, на 7 месеца пролази , на 7 1/2 започна да се изправя, сега на 8 ходи по мебелите и пълзи като луда. Изобщо не се спира. Нямам вече гран свободно врене. Докато я пусна на земята и тя вече набрала обороти. Та в тази връзка, Весе, не ти трябва скоро да пролазват, че аз с едно се виждам в чудо, а не ми се мисли каква луда гъба ще съм с две.


Всеки миг е още един шанс...
*
Благодаря Ви за препоръките!
По принцип от 6 месец се води, че може да се опитва. а на 7 да пълзи добре. Обръщането от гръб по корем би трябвало да стане в 5 месец. При преждевременно родени си се гледа коригираната възраст. Всичко си е индивидуално и е нормално да има известни колебания. Моят син така и не пропълзя направо си проходи на 10 месеца  :D :D :D
*
Благодаря на всички! Аз се моля да не пълзят, но сигурно пак няма да ми се случи :) синът ми то слагах в проходилката със ставането, че да изчистя и да го пусна на пода.
Това за моториката и аз мисля, че е по коригирана възраст,  но питах за захранването пак ли да чаком и ми казаха Не. Та след малко повиче от месец и аз се мятам с пюретата :D
*
М-и, защо не искаш да пълзят децата?

Между другото аз мн искам да почнат да пълзят:-):-) ще стана пълно ку-ку не че вече не съм хахахаха но аз за едно зъбче се кефя камо ли да пълзят :-):-)
Blue_sky не е лесно с близнаци а като почнат да шават и ще е мн напрегнато особено,ско няма кой да ти помогне,а м-и е с 3 деца:-) и ако сама ги гледа кой знае какво и е милата!
Кой знае как и минава деня аз с две нямам време за нищо свързано с себе си,а с 3 представям си!
Моите като цяло са кротки но мн викат и в главата ми се набиват,имам периоди ми идва да избягам но ми минава :-)
*
Весита, голямото не е бебе вече. Разбира се, че е трудно, това никой не го отрича, но пълзенето си е част от естественото развитие на едно бебе, въпреки че някои деца го пропускат. На мен пък ми беше добре, като пропълзяха. Можеха сами да си взимат играчките вместо само да мрънкат, че да им ги давам аз.
То и на мен ми идва да избягам понякога.  :lol: Като сме само тримата и вечер ги оставям сами да се къпят, защото вдигат много шум, чак главата ми почва да пуши. А не искам да им развалям удоволствието. Е, освен ако не почнат да се карат и бият, де. Тогава се намесвам.
При мен, когато се роди малкото, голямото ходеше вече на градина, така че през деня бях заета с едно, а не с две деца.

М-и, сигурно си казвала, но защо голямото не ходи на градина?

За всички майки на близнаци:
   :lol:
http://www.maikomila.bg/%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B5%D0%B5%D0%B5%D0%B5%D0%B5%D0%B5-%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8/
« Последна редакция: Май 24, 2016, 12:36:45 pm от blue_sky »

Олееее тази иСТОРИЯ ЗВУЧИ КАТО ФИЛМ НА УЖАСИТЕ:-):-):-) част от разказа ми е познат но този изглежда по страшен :-):-):-):-):-)
*
Не искам да пълзят за да не чистя като идиот ежедневно  :lol: ама мечтииии
Баткото не ходи поради ред причини, защото пътуват до градината с автобус, а аз трябва да го водя и посрещам на 1км. Няма как да работя и да 7ъм ангажирана и с горното, просто не мога да се прибера в 4.30,  отделно, че има предимно циганчета и не съм фен. Предпочетох да се гърча докато съм в къщи, но на есен с песен :D предучилищната е задължителна.
*
Хаха, М-и, и аз така исках, ама не ми се получи. Когато закъсня с лазенето си помислих, че мечтата ми се сбъдва и директно ще проходи. Да ама не  :lol: миех си пода като идиот , че и космат котарак си имаме, и папагал още. Обаче някой чул другите ми молитвити - не ми се случи одисеята да се влачим за ръце докато проходи. Тръгна съвсем сама,  при това не помня някакви катастрофии, мисля това е предимството - късно прохождане, ама сигурно.   До ден днешен не дава никой да я държи за ръка. Междувременно изкърти и счупи три от четирите стоманени пружини на бънджито , иначе от стабилните беше.... това съоръжение ми спаси живота. От джаскане в него имах чуството, че ще стане като римски пехотинец  :lol:
А за да си осигуря време за близането на пода - кошарата.Това е другото култово съоръжение на почит (все още ). Интересното е, че вече я ползвам и за наказание при колосалните тръшканици и въпреки това от време на време сама даже иска да влиза вътре .. да видим до кога.

Не мога да разбера как едвам свършиха зимните сополи и тутакси се прехвърлихме на летните дрискавици и повръщане.

Честит да ни е хубавия български празник!
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Не се престаравайте толкова с чистенето, момичета! Излишно е.

Уфф, това чистене....мъжът ми не дава с белина и само на парочистачка сме един път седмично, понякога и на седмица и 2-3 дни. И веднага след нея, ако мина с кърпичка по плочките в кухнята остава мръсно. обаче Катето още лапа ръцете и се пльоска на пода, та не дава с белина мъжо и ми е драма.
[/url][/url]
*
И аз не бих дала. Белината ми напомня по миризма на обществена тоалетна.  :lol:
Вкъщи е само паркет, така че няма как да дезинфекцирам. А и според мен не е нужно.

*
Тази пословична българска почит към чистотата не мога да я разбера. И двете ми деца пълзяха и много се радва, за което. В къщи се чисти само веднъж седмично. Та те винаги ще лапат неща, когато не са в къщи не можете да ги предпазите. По мое мнение стерилната среда не е здравословна. Използвайте времето за чистене за игри с децата, разходки, защото времето си тече и докато се обърнете ще са порастнали. :wink:


*
То и в яслата не мисля, че чистят по-често. Премитат веднъж дневно и толкова.
В Германия децата си се въргалят къде ли не, пълзят навън, по тротоара, детската площадка, където се сетите. И родителите са съвсем спокойни.  :lol:
И аз чистя веднъж седмично основно и изобщо не смятам, че е необходимо по-често. Да, да събера трохите под масата. Но иначе не искам да ставам роб на чистенето.

*
Авалон, същото у нас. Баткото не искаше в кошарата де и ревеше ама и аз там или в проходилката го заточвах, той пък се научи да се катери по нея, не да ходи  :lol: В българските ясли и градини се чисти веднъж дневно минимум, мисля че с доста агресивни препарати, защото доста от децата са със сополи, които се повлияват от Ксизал, а като са си в къщи ги нямат. Изобщо не ми пречи да си лъскам ламината с доместос, но с тях не го правя. На мен ми е мръсно за лазене, ходя боса, полепя ли ми нещо по краката, значи не е ок. Навън не разрешавам лазене, а захранване с боклук поне след 1г. :D
Това за близнаците го четох, моите поне спят,  като заспят де, че то са колики, газове и смени на памперси до 12  :lol: пък и АМ не разбивам, пфуу чак си завидях  :D
И ние в къщи сме само на ламинат и теракот и по принцип сутрин почиствам,бърша праха и до там.в началото като се родиха мн се пристарявах ама то писва,докато оправя и като мина 5 пъти от едната в другата стая и пак пръшлясва. Те всичко лапат,ръцете им са все в устата ,имат една маймуна,опашката на която не излиза от устатат им няма по дезинфекцирано нещо от тая опашка:-):-):-€:-)
Даже сега се сещам че наскоро като им взимаха кръв  от пръстчето им сложиха памуче с лепенка,за секунда даже и не забелязах,ме как вече лепемката не беше на пръста и а в устатата,.
И аз искам да ми е чисто и оправено но уви на тоя етап не се получава макар че все още не пълзят ,но много шават,особено когато са на леглото ни и докопат ли се става страшно все трябва да има човек до тях:-):-)
Даа от този разказ и аз си завидях,в началото беше лудница и горе долу има сходни неща с това от разказа но врче хубавото е че нямаме среднощно ядене от доста време и че поне за сега на този етап спят,от 8 вечерта до към 7 сутрин,понякога се събуждат към 6 и нещо но лежат до към 7 без да мрънкат хахахаха
*
avallon, Нора не излиза ли сама от кошарата? Иво ако го сложа в нея, ще се измъкне сам моменталически. Катери се като маймуна. И вече ползвам кошарата само за багаж, кога ли ще я разглобя и прибера в кашона (сгъваема е). Вирусът с повръщането и дрискането и Иво го изкара миналата седмица, + 4 дни празници, главата ми стана на плондир. Сега замина на ясла, та си допивам кафето на спокойствие.
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
*
Весита, в момента, в който се примирих, че вече няма нито да ми е толкова идеално чисто, нито толкова подредено колкото е било, се почувствах по-добре. Човек се старае, но не искам да се побърквам от мания за чистота.

Ааааа не не съм от тия дето са маниячки на чистото,дето една прашинка да имат и откачат,искам да е поправено до там че като дойде един човек що горе да му мяса!:-)
Да питам нещо до кога трябва да ги изправяме да оригнат? Те ядат вече почти седнали но след ядене ги взимам да оригнат, и в кой месец се слагат в паяци вече?
*
То и в яслата не мисля, че чистят по-често. Премитат веднъж дневно и толкова.
В Германия децата си се въргалят къде ли не, пълзят навън, по тротоара, детската площадка, където се сетите. И родителите са съвсем спокойни.  :lol:
И аз чистя веднъж седмично основно и изобщо не смятам, че е необходимо по-често. Да, да събера трохите под масата. Но иначе не искам да ставам роб на чистенето.
Блу, хайде да не сравняваме улиците на Германия с тези в БГ, защото разликата от Земята до Марс.  Аз чистя също веднъж седмично. Започнах да ползвам немски био препарати за почисване. Никога не съм чистила с белина.
*
Ааааа не не съм от тия дето са маниячки на чистото,дето една прашинка да имат и откачат,искам да е поправено до там че като дойде един човек що горе да му мяса!:-)
Да питам нещо до кога трябва да ги изправяме да оригнат? Те ядат вече почти седнали но след ядене ги взимам да оригнат, и в кой месец се слагат в паяци вече?
Този момент с оригването малко ми се губи, но като приключих с кърменето към 7-я месец вече не я държах да се оригва след хранене. Защо искаш да слагаш децата в паяци/проходилки, или там както ги наричат? Не е ли по-добре да си се научат да ходят без тези приспособления? Моето бебе се научи да ходи без такава чудесия.
*
Да попитам някой ползвал ли е бебешки наколенки? Ние ползваме гети, но вече стана топло за тях и се замислям за наколенки, защото въпреки, че ходи, когато се зазяпа госпожицата и полита към земята.
за ненужните покупки
« Отговор #160 -: Май 25, 2016, 13:26:09 pm »
Минахме без кошара за игра с близнаците. Проходилка, като кола ни дадоха съседите. Почти не искаха вътре да ти слагаме, а повече отвън си играеха да натискат копчетата и да въртят разните джаджи по нея. Бънджито Митко не щя и минута да поседи в него. Кирето поскача два-три пъти и той взе да отказва. Изобщо, откакто взеха да се измъкват сами от столчетата за кола, които ползвахме в къщи вместо шезлонги - я за дневен сън, а докато са будни, но няма кой да стои с тях да ги забавлява и наглежда да не се изтъркулят от леглото, тези деца не искаха да бъдат поставяни в каквото и да е нещо от този род. Искаха си свобода и без ограничения- да се търкалят, да пълзят и ходят най-накрая. Или да бъдат гушнати или седнали в нас, за да си общуваме нещо. Не можаха да ги оценят от към забавната им страна явно - и бънджито включително. Изглежда прозряха опита ни да се измъкване и да вършим нещо, поставяйки ги там. :)Не съжалявам обаче. От ден на ден стават все по-самостоятелни и ще дойде мига, в който ще можем да се върнем към обичайния си ритъм на живот, без да сме отдадени непрекъснато на грижи и игри с тях и да открадваме време за любимите си занимания. 
Но признавам, че съжалявах, че не можех да се възползваме от удобството, които предлагат тези бебешки уреди и завиждах на хората, чиито деца прекарват време в кошара за игра, люлка-шезлонг или бънджи.Така че, ако детето ви ги харесва - чудесно, но моят съвет е да не бързате да хвърляте сума пари да ги купувате - ако може някой да ви даде да пробвате или да ви подари или продаде запазени употребявани. Да не стане като с нашето бънджи.
После идва времето да се купуват коли и кончета за бутане, коли и мотори с педали,без педали, тротинетки и каквото там се сетите. От тях, колкото и да имате у дома, никое няма да бъде пренебрегнато и оставено без да се ползва. Зная го от опит с баткото, а го виждам вече и по-малките. Но пак първо и давам да пробвам нещо за тяхната възраст, запазено от бате и ако има интерес, гледам да купя второ или нещо подобно, за да не се карат и сърдят. Макар, че ги учим и да се редуват и изчакват.
Мисълта ми беше, да не се хвърляме да купуваме всяко едно нещо за бебета и малки деца, само защото някой ни е казал, че тяхното дете много го е харесало и използвало. Добре е да сме по-умерени в тези покупки и да влагаме парите си в наистина нужни и полезни вещи. Да не се затрупваме с излишни.
Защо искаш да слагаш децата в паяци/проходилки, или там както ги наричат? Не е ли по-добре да си се научат да ходят без тези приспособления? Моето бебе се научи да ходи без такава чудесия.
Проходилката е улеснение предимно за майката. дава й няколко минути спокойствие. След пълзящо бебе тичаш по същия начин като след ходещо. Дъщеря ми прекара много време в проходилка и страхотно й харесваше, но тя прохожда много дълго и за мен наистина беше голямо улеснение. успя да унищожи само цветята. Синът ми ползва проходилка сигурно 3-4 пъти. Тя страшно го ограничаваше в движението, защото той лазейки достигаше до толкова много места, които с проходилката бяха абсолютно недостъпни. А и ни бяха дали една изключително голяма, едвам минаваше през вратите, така че не я е ползвал много. Той лазейки, разказа играта на всички дискове, уредби, книги изобщо, всичко, което му беше достъпно. Наложи се да заключа всички шкафове, прибрахме дисковете в кашони, уредбите спряхме да ги използваме и ред подобни неща.
<br />[link=http:
*
Аз не съм ползвала проходилка.За мен е ненужна вещ, но за мен! Моника се научи да се изправя по мебелите, да ходи държейки се за тях.После почна да се изправя по стените и така проходи.Тя беше страшно пасивно бебе, но проходи малко след годинката нямаше и месец след като направи годинка.Ходенето без проходилка я научи как да пада, как да се пази.Защото беше падала много пъти преди това.А аз просто пернаредих в къщи, така че да не е опасно за нея. За шкафовете и чекмеджетата взех едни гумени държачи от Джъмбо, то дали е с проходилка или без детето в един момент пак почва да рови по шкафовете и да бърка в контактите.Така или иначе пак трябва да се пренареди къщата, защото всичко му е интересно и иска да пипне навсякъде.И ако сега е проблем ходенето, после с катеренето какво правите?Защото аз решение не намерих, само прибрах всичко чупливо.

Нашият пък обожаваше проходилката. И не е имал проблем после нито с лазенето, нито с прохождането. В интерес на истината счупи 2 проходилки, защото се друскаше в тях.  Накрая от olx взехме една втора употреба , стар модел за 10 лв!!! И в момента извозва след нас 3то детенце :lol: За мен беше голямо улеснение проходилката, а като беше на село , той обичаше да се засилва в нея и да си вдигне краката. И тогава, и сега си е страшно активен, любопитен, много обича да се катери, да бяга, да скача...
*
Засилването с проходилката и вдигането на краката са особено опасни.Поради увреждания на деца в следствие на такива маневри в проходилки в редица страни те вече се забраняват.Казвам го просто за сведение.Но помислете, вратлето им не е укрепнало още, мозъка няма такава защитна среда, при едно рязко спиране от проходилката какво се случва с врата и главата на детето?

Не го казвам като укор!!А като нещо върху което да се помисли!

*
Маги, сегашните проходилки имат стопери, вкл. защита, ако се живее в къща да не падне с нея по стълбите детето. Дани както е "би турбо" - всякак е "опитвал" да я обърне тази проходилка - не успя. Вкл. когато вече ходеше - мяташе се в нея, ей така за весело, след което излизаше от нея висейки с главата надолу (сметни каква тежест и дисбаланс за уреда) и пак не се е обръщала. Отделно, че в едно стандартно българско жилище - къде чак пък такава скорост и как да развие едно непроходило още дете на месеци? В кои държави ги забраняват проходилките? Сефте чувам, ама вече като не следя такива теми...

Не налагам мнение и аз, споделям само личния си опит с уреда, за мен беше удобен, за Дани - голяма радост. Не му е забавила прохождането - тръгна си сам и стабилно, без никакво държане и пр. преди годината. Също така - няма ни една травма от "незнание как да падне". Проходилката му беше марка Jane, нова струваше към 120лв. тогава, виждала съм същата ползвана и за 30лв в olx.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Моля, кажете нещо за наколенките.
Маги, да и аз бях чувала такива неща за проходилките и затова не взехме. Иначе аз слагам моето бебе от 4-ри месечна възраст в кошара за игра. Малко не я долюбва, но в общи линии си играе в нея. Бънджи ползвахме около 5 месеца. Започнах да я слагам малко преди навършването на 5 месеца два пъти на ден по 20 минути, повече не искаше да стои, пък и в инструкциите пишеше, че не трябва да се държи детето повече от 20 минути. Когато стана на 10 месеца, бънджито вече не й беше интересно. Всъщност то не е бънджи, а детски център с функия бънджи. Въпреки играчките и музиката все пак й омръзна.
« Последна редакция: Май 25, 2016, 15:28:42 pm от kati_vm »
*
Изчаках 6м за да поставя в проходилка. Наколенки не съм ползвала, контузии не е имало. Проходилките уж натоварвали стави т.н.н.н. не виждам проблеми. Да забавят развитието и да възпрепятстват ходенето също. Моят го беше страх да се пусне дълго време, но вече не беше в проходилка, заради излизане от нея по описания от Жбрул начин.
И аз вече се моля да спираме оригването. Направо откачам тия дни, раздразних им с нещо стомасите ли не знам, но са милион оригвания, повръщане почти на всяко, преобличам и тях и мен. Не мога да държа нон-стоп и като сложа някъде едната за да държа другата, то първата пак връща.
*
Начи нашата е била куча марка, ама тя ни беше и дадена не съм я гледала.Но Моника не я хареса.Слагах я в нея само като ходех до тоалетна и то така че да ме вижда.Иначе ревеше, мяташе се назад и проходилката за малко веднъж да се катурне с нея.Спираше я един вид. Джбрул, трябва да потърся къде го бях чела това, че вече и аз забравям, карам по спомен :)

Не съм ползвала наколенки, имах арника гел и йодасепт.Носех ги в чантата на количката и при падане мажех.

И при нас не е имало инциденти и при 2те скъпи проходилки и при тази от 10 лв , която как ли не се мята вътре, но никога не се е облъщал. А и по това време вече беше с направена операция на главата, но неврохирургът каза, че няма проблем да я ползва /стига да е сигурна естествено  :D/ Веднъж една приятелка ме заклейми и каза, че детето ще е бавноразвиващо , защото ползва проходилка /сполед най-нови изследвания/ и , че тя за своето НИКОГА не би ползвала. Ееееее, 2 седмици след разговора ни ми звъня да пита коя марка ползваме и т.н.
Наколенки и аз не съм ползвала. При все, че Явор откакто е проходил, непрекъснато тича, не е имал някакви сериозни падания с изключение на 1 в яслата, което не съм видяла . виж при сестра му, всяко падане си беше страшно. тя има няколко много свирепи падания -едно от люлка, едно от катерушка и едно ходейки по тротоара. И при трите един от нас беше близо до нея, но и трите завършиха с разбита уста, кръв и много рев и т.н. Страшна гледка, тя просто наистина не умее да се предпазва при падане. В този ред на мисли, едно обелено коляно не е чак толкова страшно. По-страшни са наистина наранявания по лицето, челюста и т.н.
<br />[link=http:
*
В проходилка слагам от 6 месец, но откакто пролази хич не я долюбва. Нашата се води 2 в 1 после става на уокър , още не сме я преожеазували, че си я слагам там, за да ида до вц и да свърша някоя 5-мин работа.

Да се похваля и аз кат' циганка стока на пазара, Слънчогледка вече говори осъзнато - казва тате, баба, деде, маце, писе (на котката маце, на котарака писе), дай, само..мама е мираж. Дори неоаъзнато не го казва. Иначе като я питат къде е мама ме посочва или търси с поглед. Но не иска да го каже и това е. А по-големите деца какво казаха най-напред и кога чухте мечтаното мама/о/е ?


Всеки миг е още един шанс...
*
На моето бебе, любимата му дума е "тата". "Мама" присъства само като е много на зор, но по принцип не я използва.  :wink: Казва баба, дада, ам. Всъщност това е. Приказва си несвързани неща, като че ли малко е назад с говоренето, но аз не се притеснявам.
*
Хора, децата ви са малки какво говорене?Да казват отделни думи Да, ама говорене?Моника от скоро говори.Около 2 годишна направи изречение от две думи, сега вече прави повече изречения, пита, казва някакви неща, разбираме се макар и с малко фантазия.
Аз забелязах следната зависимост и мисля има и научно обяснение.В момента в който има физически възход някакъв всичко свързано с говорене, мислене и т.н. остава на заден план, щом усвои физическото и стане сигурна прави възход в говорене, изразяване, фина моторика.

Не се вкарвайте във филми, гледайте си децата, следете просто дали са ОК за възрастта си.Не гледайте на нам си кой детето дето на 6 месеца направило изречение  :P Покрай мен има много деца говорещи много по-рано от Моника, но те пък имат проблеми с други неща.А и да сме честни няма двама еднакви човека.Та аз не съм се закъхарила, и да ви кажа ограничих силно контактите около 1,5 на малката.Не ми издържа нервната система да слушам всеки ден колко е велико някое дете.А като го гледаш то в пъти по-зле от твоето, ама нали сме културни мълчим :)

Та гледайте си децата, радвайте им се щото много бързо порастват бебоците!
« Последна редакция: Май 25, 2016, 18:42:44 pm от magi_st »

*
На 8 м. децата произнасят някакви звуци. Това е част от нормалното им развитие. Но съвсем не е осъзнато говорене. Дори и за думи не може да става въпрос.

Маги, синът ми проговори със срички на 2 г. София май беше малко по-бърза. После на човек му се иска щъркелът да ги доставяше с копче за изключване.  :lol:

*
Хора, децата ви са малки какво говорене?Да казват отделни думи Да, ама говорене?Моника от скоро говори.Около 2 годишна направи изречение от две думи, сега вече прави повече изречения, пита, казва някакви неща, разбираме се макар и с малко фантазия.
Аз забелязах следната зависимост и мисля има и научно обяснение.В момента в който има физически възход някакъв всичко свързано с говорене, мислене и т.н. остава на заден план, щом усвои физическото и стане сигурна прави възход в говорене, изразяване, фина моторика.

Не се вкарвайте във филми, гледайте си децата, следете просто дали са ОК за възрастта си.Не гледайте на нам си кой детето дето на 6 месеца направило изречение  :P Покрай мен има много деца говорещи много по-рано от Моника, но те пък имат проблеми с други неща.А и да сме честни няма двама еднакви човека.Та аз не съм се закъхарила, и да ви кажа ограничих силно контактите около 1,5 на малката.Не ми издържа нервната система да слушам всеки ден колко е велико някое дете.А като го гледаш то в пъти по-зле от твоето, ама нали сме културни мълчим :)

Та гледайте си децата, радвайте им се щото много бързо порастват бебоците!
:good_post:
*
Кати, права си, че улиците в Германия са по-чисти, но само сравнително, де. Зависи къде си. Може би в някое малко село или в Мюнхен са по-спретнати. В Берлин понякога на някоя спирка или след фойерверките за Нова година е страшна свинщина. Но нали съм си софиянка, не ми пречи особено.  :lol: Най-мръсният град, който съм виждала, това е Брюксел. Да, да, много по-мръсен от София.

Аз не съм ползвала нито наколенки, нито проходилка, така че не мога да се изкажа. Философията ми беше съвсем прагматична, че хората и без проходилки прохождат от векове.

*
Блу, гаратирам ти, че е осъзнато! Всеки път, когато види баща си казва тате. Не го казва на никой друг освен на него ,същото е и с другите думи, които казва ОСЪЗНАТО. И не е случайност. Иначе неосъзнати думи си бращолеви нон стоп всякакви от няколко месеца.
Позволи ми малко по-добре да знам..какво може да прави МОЕТО дете. Дори педиатърката ни я похвали..
Повече няма да се обадя да си хваля детето..сакън..
Хубава вечер..


Всеки миг е още един шанс...
*
Ти извинявай! Май прекалявам с участието си в тази тема.

*
Ти извинявай! Май прекалявам с участието си в тази тема.
Не исках да избухвам така и да наруша хубавата атмосфера тук, но наистина се почувствах макар и индиректно обвинена в лъжа.  Знам, че е рано за осъзнато говорене и  1 -2 пъти мога да нарека случайност, но всеки път не знам как по друг начин освен осъзнато да нарека. Наистина, не ме разбирай погрешно, нямам нищо против теб и не съм искала да бъда груба, просто леко си изпуснах и аз нервите, за което и аз се извинявам.
💐💐💐


Всеки миг е още един шанс...
*
Не съм се почувствала обидена. Понякога ставам досадна и чак сама не се усещам.  :oops:
В никакъв случай не искам да омаловажавам напредъка на децата ви. Напротив. Много им се радвам.
« Последна редакция: Май 26, 2016, 02:35:00 am от blue_sky »

*
За мен дискусията не е никакъв проблем. София и на 4 да проговори съм о.к., нали и Айнщайн е проговорил тогава.... :D :D :D
*
Кати, права си, че улиците в Германия са по-чисти, но само сравнително, де. Зависи къде си. Може би в някое малко село или в Мюнхен са по-спретнати. В Берлин понякога на някоя спирка или след фойерверките за Нова година е страшна свинщина. Но нали съм си софиянка, не ми пречи особено.  :lol: Най-мръсният град, който съм виждала, това е Брюксел. Да, да, много по-мръсен от София.
Малко извън темата, аз имам наблюдения главно от Хановер и Мюнхен. 
*
О Синеочка недей да не пишеш.Значи много мразя писането по интернет защото не се виждаме и съответно не се разбираме. Аз ви ги казах тия неща, за да не се вкарате във филми моето дете не говори а на съседката прави изречения :) Защото и това съм виждала.

Иначе да мисля Моника около годинката започна да казва мама, баба, тате и т.н.Няма да забрава около 6-ия месец започват да сричкуват и тя започна с мамамамама и една позната ми викаше ей сега можеш да се похвалиш на всички мами, че ти вика мама  :lol: Та тъй, може аз да си подценявам и детето де, че имам такива склоностти.

Момичета в случая всички имате основания. Смятам, че Синеочка напълно основателно смята, че детето й назовава съзнателно хората, които са в средата й, но и Маги е права, че това не е проговаряне в истинския смисъл на думата. Истинското проговаряне е около 2 годишна възраст, а при голяма част от децата и доста след това. Моят син както си говореше доста малко изведнъж на около 2 точно за 1 седмица почна да говори страшно много. Онова, което ме впечатли тогава най-вече беше, че започна да говори много правилно, а не бебешки и неразбираемо. Има една единствена бебешка дума, която все още употребява: вместо браво, казва: дадо. Но всичко останало си беше съвсем разбираемо не само за нас, но и за околните. Така че радвайте се на всички етапи.
<br />[link=http:
*
avallon, Нора не излиза ли сама от кошарата?
Не за сега.  Обича да стои там и да се занимава с някоя играчка. Но и не прекалявам, щом се размрънка я вадя. няма да е още за дълго - откак я наказвам вътре.

Наколенко купих, но се оказаха излишни.
След захранването не съм изправяла за оригване.
Към 6тия мес. Нора като се захлюпи на някъде и нали беше мързел зацикляше на"мамамамаа",  помислих си в началото " аууу, на мама гения .......," , да, ама не, просто трябваше някой да й спести напъните да се намества сама.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Ще ме уморите с проговарянето  :lol: много са сладки. Моят упорито отказмаше да каже мама, дори като папагал съм сядала срещу него и съм опитвала да го излъжа, не и не  :D и той проговори късно поне по това което бях виждала у други деца, почти на 5 и все още говори грешно, бърка минало и бъдеще и аз не се уливам в поправките де, но когато е от неправилно чуване опитвам да корегирам и буквуваме, сричкуваме.... така дълго време водата беше "гада".
*
Той човекът може да е имал предвид, че водата си е гад 😂😂😂.
Иначе аз под проговаряне имам предвид съставяне на изречения, за което още е твърде, рано. Засега само назовава познатите си хора и животни пък мама кучета я яли.

Относно оригването спряг да оригвам към 5 месец, т.к. забелязах, че тя успешно се справя и сама.


Всеки миг е още един шанс...
*
И при нас мама каза късно, виж тати и го казваше така че баща и се размазваше.Та мама е само при зор.Сега се опитва да ме манипулира идва и ми висва на крака и казва мамооо и аз знам че иска нещо.

Същата история и при нас с мама. Диването казваше прекрасно тата, че и кака, ама мама дълго време не произнасяще.  :)
<br />[link=http:
*
Здравейте, някой ползвал ли е пелени, които са като бански. Не знам, дали правилно се изразявам. Марката пелени, която ползва бебето ми има вариант пелени-бански и се чудех, дали стават, или да й купувам бански? Не че чак толкова ще тръгнем да ходим на плаж, но все пак някое и друго плажче може да направим. Също така какви джапанки са подходящи за бебета на година и нещо? Миналата година говориха мамите по този въпрос, но тогава при нас не стоеше на дневен ред.
*
Кати, аз не съм ползвала, но най-добрата ми приятелка наскоро води нейното момиченце на СПА и ползваха памперс-банските на Либеро. Според нея няма смисъл от бански до 2 г. Аз също смятам да използвам такива, догодина, когато ѝ направим сефтето на морето ;)


Всеки миг е още един шанс...
*
Много е приятна темата с говоренето. Дали ще са само срички, думички или вече цеееели изречения, все си е радост и гордост. Скоро ме питаха кои са били първите думи, които моите деца са казали, и аз доста се затрудних с отговора :). Ами май беше "мама" все пак  :D. С любопитство ги наблюдавам как буквално за ден научават нови думи и вече ги използват правилно. Отскоро ги подслушвам, че си говорят помежду си. И досега имат някакви думи, на които много си се смеят, но са си само техни, ние не ги разбираме. Проблемът си е наш  :).

Отдавна спрях да се връзвам на приказки за спринтово развиващи се деца. Едните усвояват по-бързо едно, другите - друго. Моите са доста приказливи, но има и по-приказливи от тях. Някои от връстниците им са чевръсти като катерици по катерушките, а нас ни е страх и караме по-мързеливичко. Те и помежду си не вървят напълно синхронно. Ани има интерес към обличането и сама си обува чорапите и пантофите, Пепи по-скоро прави обратното - все е бос  :). Той е много сръчен и умело реди предмети, тя е по развалянето. Опитвам се да не пропусна да похваля нито едно ново умение, което е напълно възможно, особено когато съм уморена или ядосана.

Може би вече темата се е изчерпала, но и аз не ползвах помощни средства при прохождането на децата. Те така и не пролазиха, а започнаха да се изправят по мебелите и да се пускат. Умишлено не купих проходилка. И досега я смятам за ненужна. Освен това, малката ми племенница не веднъж се е премятала с нейната и дори имаше цицина, та аз реших да си спестя такива емоции. Когато исках да оставя децата за малко на безопасно място, пусках ги в леглата. Не че Ани не успя да се преметне и оттам, но за това вината си беше моя. Само за няколко дни ползвах колани за прохождане, защото Ани вече ходеше и трябваше някак да придържам Пепи, докато следя нея.

kati_vm, аз ползвах такива пелени миналото лято. Обувах им ги, като съм ги топвала няколко пъти в басейн. Мисля, че ги купих от DM. На морето - голи. Според мен са доста удобни сандалите-джапанки. Поне с тези на Пепи много случихме миналата година, сега пак им търся подобни.

avallon, казваш, че Нора не иска да ходи за ръка. Как си решаваш въпроса с пресичането на улиците? Моите малчовци се научиха да ходят с мен за ръка и от доста време вече не използваме количката, но Ани нещо я прихваща. Като я пусна за малко и после не иска да ми даде ръка - дърпа се, виси ми на ръката, реве, пищи. Обяснявам, че улицата се пресича само с мама, че колите са опасни, че има много хора и може да се загубим и прочие умни доводи, но тя си знае нейното. Ако я оставя да върви сама, хуква напред и въобще не спира, като я викам. Пепи също не реагира, когато го викам. Дори си мислят, че играем на гоненица и са неудържими. Гледам да не им давам много преднина :), ама скоро няма да имам предимство. Някакви идеи :)?
*
Ами  Beata,  проблема го решавам вързана в количката или триколката. Пускам я да ходи само в градината и пак главата ми се върти като вентилатор (заради преминаващите колездачи). И тренирам къс спринт постоянно. Всеки път количката или трик. се случва да бъде зарязана някъде си. Изпадам в странни състояния на умиления гняв и не знам какво още като видя някоя мама да върви с детенце хванати за ръка, или редом на ръка разстояние до количката, или пък приседнала на пейка и то да щъка наоколо .... Няма такова нещо, то е едно постояннннно търчане. И оглушаване. Всякак се опитвах да говоря, да обяснявам - не не и не.  Случва се да ми подаде ръка, но не за повече от 3   крачки ако стисна да й задържа ръката следва тръшкане на асфалта и оглушителен рев. Не знам  дано го израсте скоро. Без количка никъде не ходим, абсурд просто.
Кати, ползвала съм Молфикс, ама си пропускаха от вън навътре.  Имахме и цели бански за бебета -  те са с допълнителни импрегнирани гащи отвътре и ако не пропускат. "Бетон" беше комбиацията пелените с банските. Не знам защо но гола на плажа не мога да я пусна Нора.
За говорнето ,  срам не срам  -  думичките са английски, така се стекоха обстоятелствата и влиянието на телеизията. А на 1ви април най- накрая "мами".
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
За морето миналата година ползвахме Либеро, а преди това сме ползвали едни на ДМ.Те са за къпане, слагах ги само като трябва да е топнем във водата и не е акала.Всичките пропускат от вън на вътре, целта е да задържат акото вътре.

Моника миналата година на година и половина беше с бански.Взех от асда-та на промоция детски бански, съхне бързо и е била с него.Не съм я пускала гола.Аз не мога да възприема голи тичащи по пясъка деца, но проблема е в моя мозък предполагам.

Ние сме в някаква ужасна фаза на рев, писъци, тичане, тръшкане, влачене и нам си кво.Все си мисля, че всичко съм виждала и тя намира начин да ме изненада.

Аз също ползвам памперсите за плуване от ДМ нали ходим на плуване за бебета :lol: гол по пясъка без бански хич не го приемам ни за момче хеля пък за момиче да се напълни с пясък където не трябва,а няма нужда :lol:  Алек за сега ходи за ръката ми,ама да видим до кога :lol: официално е записан на ясла :)
Здравейте. Да се похвалим, от няколко дни Андрея седи самостоятелно седнала, без да е подпряна с възглавници. А в неделя проби първото ни зъбче.
Нелка,браво :lol: все така да се хвалиш,момичетата са по-бързи в тези неща и Вера по това време седеше за разлика от Алек :lol:
Кати,джапанки първо купих едни от Декатлон бързо му омаляха,сега е с кроксове..да ти кажа не му е много удобно ама колкото да стигне до басейна и да го изкъпя след това става, да имат каишка отзад,да не са съвсем като чехли гледай :)
Между другото имам спомен,че Смайли бе купувала някакви бански за Дани като памперсите за плуване ама не помня какъв бе точно..
*
Иво изкара морето с едни гумени сандалки. Сега пак се оглеждам за подобни. Кроксове мери в магазина, но не можах да му ги обуя. Има си и бански, и аз не харесвам голи дупета по пясъка.
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
*
Здравейте,темата за банските стана актуална... :D Работата,май е "И замириса на море...." :wink: Да се включа за малко и аз по темите. За наше щастие,не сме купували нито една от "специалните джаджи" ш бънджи,проходилки,шезлонги и т.н. Все са ни ги давали за временно ползване. И по-добре. На определен етап,всяка от тях се ползваше,но доста ограничено и за кратко. Просто не се задържаше интереса или не бяха много нужни. Нашия младеж дълго време пълзеше ,като стрела. преди да проходи и след като майка му дълго време се "филмира",че нещо му има и няма да проходи. :lol: Е,сега е "огън".Смешен е още,като пате,ама си ходи съвсем уверено.проходилка ползвахме 2-3 пъти,да не говорим,че с такива габарити може да се ползва само в някой салони за бални танци. :lol: Хубавото на цялата работа е ,че се научи да е внимателен при клякане и изправяне. сега и ние имаме проблем с "втория етаж" и както и Маги го е решила,че изпразваме и изнасяме. каквото можем ,заключихме с джаджите от Джъмбо ,но то технически не може всичко... За говоренето,бърбори си ги неговите,но още ясно "мама" не може да се каже ,че произнася. Понякога -кака,баба,тата,но сме далеч от говорене,което пък е повод за Вили отново да се "филмира",че се бави,но като ви чета тук и разбирам,че всичко си е наред.Най-смешното е,че много харесва кашкавал и често прави опити да го повтори и излизат доста смешни вариации... :lol: Относно чистенето,когато можем. аз по -принцип съм за ред и подредено.Даже малко прекалявам.От както се появи Тео,е не веднага,се примирих и даже не ми прави впечатление.подреждаме с него играчките,колкото да се учи на това,но не мога да кажа ,че има някакъв ред вкъщи.Ама сега май,съм по-добре. :wink: И за хигиена не се престараваме. каквото и да правим,стерилна среда не може да постигнем,а и трябва ли? навън редовно обираме боклуците от земята и ги пускаме в кошчетата за боклук.Голяма игра. Бършем ръцете с мокри кърпи и то когато можем и толкова. :lol:
Редовно ви чета,но не се включвам често.За това пък малко се "унесох" с поста..... :oops:
Забравих,наколенки не сме ползвали и нямам никакво мнение. Арника и ние си я носим с нас :lol:.
/www.mamaibebe.com][/url]
*
Нелка, браво на Андреа! И честито първо зъбче!
Ние също вече седим почти самостоятелно, но зъбки за сега нямаме. Утре сме на ортопед.





*
Благодаря за мненията!
Нелка, браво на момичето!

Аз мисля да взема от  памперсите-бански на Либеро. Ще се огледам за джапанки, или гумени сандалки.
Хубав ден на всички!
*
Явно доста съм обръгнала по отношение на хигиената и нейното ниво, защото още с прохождането на моите буболечки правехме пълна уборка на детската площадка. Затова пък сега, започвайки на игра както и Тео на Рачо, съвсем съзнателно и с радост изхвърляме боклуците в кошчето. Но що фасове, камъчета и прочие гадости преминаха през устите на шушулките... просто се чудя как се разминахме без афти или някакви други проблеми. Мислех, че периодът с лапането на боклуци е отминал, но не би. Както тихо и кротко си пълнеше кофичката на пясъчника, Ани със замах си метна една шепа пясък в устата. Ей тъй, да си припомни, че е гадно. Ядосах й се, но бързо ми стана смешно, като видях киселата й физиономия.

По същия начин и с голите дупета на плажа. Те ядоха пясък, миди, ровиха, поливаха се, банските си се пълнеха с пясък, така че просто ги прескочих. Добре, че не им се излизаше от водата, та донякъде решавахме проблема. Просто споделям, момичета. Не мислете, че агитирам в една или друга посока. Аз лично не обичам да се ровя в пясъка, не ми харесва да лежа с хавлията направо на плажа. Търчащите деца, пилеещи пясък навсякъде, ме дразнеха много. Преди. Сега съм достатъчно високо, за да не ме пръскат с пясък, просто защото въобще не ми се случва да седна, камо ли да се излежавам по плажа.

Чистенето ми е болна тема обаче. От всички приоритети този ми е останал на по-задно място и не смогвам да чистя толкова често, колкото искам. Все си казвам, че ще вляза в ритъм и ще ми се получава, но явно няма да е скоро  :).

Честито първо зъбче на Андреа! Много мили трепети са това. Както и седящите вече бебета :).
*
Беата, ако имаш възможност, си викай жена за чистенето, щом толкова те притеснява.

*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
То3и месец хич не успявам да пиша, а едва сега и3четох няколко страници :) Имахме си рожденник с и3биващи - все още!! - 3ъби. На моменти лъче3арен и греещ, на моменти кисел и ревящ "мамо, боли ме 3ъбчето :( ". Бебка и тя е в 3ъбоникнене... Утре е на консултация и се притеснявам, че още не може да седи и3правена самостоятелно - няколко секунди и се катурва, обръщането от корем на гръб го е правила 3-4 пъти самосиндикално и не се кефи хич да е по корем. Все сравнявам с баткото - на 4м се обърна, на 6м и дни седеше, на 1г и 4-5м си правеше "и3речения" от 2-3 думички, а сега на мога да му 3атворя устата :) Все се успокоявам, че се е родила 4-5 дни преди да вле3е в 9тия месец и уж съм с опит вече, а пак се притеснявам 3а някои неща. Щях да питам, че съм 3абравила - месо, като дам веднъж пиле, и се смята 3а 3ахранена с всички меса освен риба и дроб, нали? Нещо такова ми се върти и3 ума.
Проходилка пол3вахме и с двамата. Баткото сега я преоткри и си вли3а в нея, когато е свободна. На него въобще не му попречи нито в пъл3енето, нито в прохождането. 3а чистене не ми се мисли - не съм чистофайница, а и3пол3вам времето като спи бебе 3а готвене, пране и почивка на мама ;) Баткото пъл3еше на бе3умно мръсни (според мен) места - претръпнах и нищо му няма пупупу. Сега буболечката ще я видим - ще пъл3и ли и3общо. тя да 3апочне да си държи гръбчето хубаво поне, че да се успокоя.
На море баткото ходеше по голо дупе - пробвахме с гащички и се пълнеха с пясък, та поне гол лесно го и3мивах. Ама на дребната не ми 3вучи добре да и се опесъчават някои части, та ще търся и а3 памперси 3а къпане сигурно.
Ето и една снимка на порастналото ми слънце :heartbeat:


*
Ухааа, днес има много за четене. Ние сме хаймани и чак сега се прибираме.
Честито зъбче на Андрея, все така да радва мама и тате.

И ние сме с нов зъб от онзи ден. Трети и голям зор, докато избие. Снощи спа спокойно за пръв оът от много време насам.

Кати, а защо не ѝ вземел от тези плажните маратонки, с които може и във водата да се влиза?

Бебе, много е хубаво порасналото момче. Да ти е жив и здрав и много да те радва.
Относно захранването с месо - всеки вид съм давала по три дни. Започнах със заешко, после пуешко, пилешко и телешко. Другите смятам след годинката да вкарам. А риба след 10 м.

Препоръчайте ми хубави обувчици-сандалки за прохождане. Без Колев и Колев (не харесвам тази марка). Благодаря предварително.


Всеки миг е още един шанс...
*
Attipas, Geox, Капчица, Беко. Но май се препоръчва основно модела с цип минаващ напреко отдолу през крачето.  Най-добре е на босо краче.  Чорапки на Некст със силиконов надпис отдолу основно ползвахме за у дома. В най- студените дни едни като трелички със силиконови топченца отдолу.  Тези със силиконовите цели подметки бяха събувани моментално,.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
Бебе, да ти е живо и здраво порасналото момче :)

Ние пък нямаме зъб. Ама ядем шушулки  в парка :lol: може да е някаква био-еко стимулация, ама ходи, къса, яде.
За обувки имам към милион, предпочита боса. сваля ги и крачетата стават на крачета на прасенце.

Опитвам да измисля начин да я откажа от бебешкото мляко и да й въведа прясно. Не съм измислила. Кисело отказва категорично.
[/url][/url]
Синеочка, аз харесвам много обувките на Капчица.
<br />[link=http:
Вени защо бързаш да я откажеш от АМ? Аз моите и двамата ги оставих да си го пият докато имаха желание. за мен винаги е било за предпочитане пред неясното прясно мляко, което имаме в България.
<br />[link=http:
*
Вени, и аз това щях да те питам.

Бебе, прекрасно пораснало момче. Да ти е жив и здрав!
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Здравейте, някой ползвал ли е пелени, които са като бански. Не знам, дали правилно се изразявам. Марката пелени, която ползва бебето ми има вариант пелени-бански и се чудех, дали стават, или да й купувам бански? Не че чак толкова ще тръгнем да ходим на плаж, но все пак някое и друго плажче може да направим. Също така какви джапанки са подходящи за бебета на година и нещо? Миналата година говориха мамите по този въпрос, но тогава при нас не стоеше на дневен ред.

И аз съм използвала от памперсите за къпане, до 2 г. възраст са наистина най-удобни. Но, както са писали и останалите, се слагат на плажа или на басейна, защото не задържат течности, а само акита. А ето тези сандалки са подходящи за малко детенце за плажа: http://www.deichmann.com/AT/de/shop/home-kinder/home-kinder-schuhe/home-kinder-schuhe-sandalen/00005001359028/Beach*Sandalen.prod?s=2&imgFmt=&positionInList=46
Синеочка, ние проходихме с обувките на Elefanten: http://www.deichmann.com/AT/de/shop/home-kinder/home-kinder-schuhe/home-kinder-schuhe-lauflernschuhe.cat Много са мекички и удобни.
bebe 13_15, да ви е жив и здрав рожденника. Да расте слънчево ищастливо дете.

Приятен ден на дечица, мами и татковци!


*
Честит празник на всички малки, големи и още по-големи деца. Нека са много здрави, весели, щастливи, пакостливи и инатливи  :lol: Честит и весел празник от нас

Честит празник и от мен! Нека са здрави и да имат щастливо и безгрижно детство всички дечица! :)
Малко ми е криво,защото Алек е на село,заради сесията ми,но....такъв е живота :)
Весел празник!
*
Честит празник на всички дечица! Нека да са здрави и щастливи! :balk_9: :balk_16: :balk_7:
Аз за прохождане препоръчвам обувки Attipas. Много съм доволна от тях.
Бебе, да ти е живо и здраво момчето и много да ви радва!
*
А аз съм фен на "Капчица". Не само за бебета, но и за по-големи деца са подходящи и много удобни. "Колев" не ги харесвам.