0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
хахах rtfrtf, аз да се квалифицирам и така и така моето гледам, ще гледам още едно, ще водя още 2-3 по училища и градини и ей ти един "дребен бизнес". Тотално необлагаемо доходче. Проблемът е само, че аз никак, никак не понасям деца и това твърде силно личи, та едва ли някой родител с акъла си би наел точно мен.  :oops: За разлика от други хора пък - супер добре и лесно се разбирам с тийнове, дори по-буйнички и проблемни. Всъщност, сред малкото неща, които не бих работила, дори да е много добре платено е нещо с деца - учител, аниматор, бавачка... Не съм "детишар" и никога не съм била, а хора като Синеочка и учителките на Дани - будят у мен съвсем искрено възхищение примесено със завист. Такива едни доволни и сияещи, докато 12-на пищящи същества кръжат около тях и ги дърпат всяко със своята си хрумка...и дори помен няма от раздразнение, главоболие и нещо от вида: "уфффф". Неслучайно - те такива професии са призвание, това не се учи. И такива, като мен, дето се знаят колко не стават за тях - не бива да си помислят да захващат подобна работа. За жалост обаче, виждала съм няколко дами, които все пак са завършили точно това и практикуват...ужасТ. За поверените им деца е ужасът де. Що се хвърляш да учиш и работиш баш такова нещо, като не ти понася на нервите и психиката - никога няма да проумея.

Жената, която бях намерила за Дани се премести със семейството си в Черноморец, преди повече от година и половина за жалост. Иначе е точно от споменатия тип хора - обожава деца, искрено се забавлява с тях, не й писва да пее песни, да отговаря на въпрос Х до припадък, абе...отвътре й идват тези неща. Точно тя научи Дани да казва "мама" за няма и 4 часа. Въпреки, че в момента имам къде по-занижени изисквания за детегледачка, отколкото имах към нея навремето, за момента - удрям на камък с хората, с които се срещнах. Трудно си е и още как.  :? Под "занижени изисквания", имам предвид, че очаквах да е доста по-лесно сега, когато търся човек, който в общи линии просто да присъства у дома, за да не е сам Дани. Не е както навремето с бебе на 10 месеца, шишета, неговорещо, неходещо, което все пак доста по-трудно се гледа...
Може би и затова съм подразнена от такива финансови изисквания от тяхна страна в момента, сякаш пеленаче ще им оставям. Хайде холан - аз добре знам разликата между гледане на бебе и на големичко вече дете, второто изисква от много малки до никакви усилия. Всеки е свободен разбира се, да поиска произволна сума за труда и времето си, такава на каквато си е оценил съответния труд. Пък мен като не ми изнася нали - отказвам да дам тия пари и продължавам да си чукам чуканките и те така.  :lol: За протокола само - на споменатата мега готина бавачка на Дани, плащах 4 лв. на час и то за гледане на БЕБЕ - разнасяй го, гукай му, забърквай му ядене, сменяй памперси, приспивай, извеждай с количката и прилежащия катун.... И сега някой ми иска 7лв. на час, за да стои просто в хола ми, защото не мога да оставя 5-годишно самичко по цял ден. А не, че нещо ще прави за въпросното 5-годишно и то по някакъв начин ще го ангажира. Той Дани дори яденето си вади сам и предпочита всичко студено от хладилника, а после си замъква сам чиниите в мивката. Ако е болен - пие с удоволствие всякакви лекарства, та и болен да е - тази жена само трябва да му дозира каквото ще пие, няма борба и кандърми за тези неща... Казах ги тези работи на въпросната жена. Уточних дори, че синът ми не обича да му се досажда и когато си е в стаята - няма какво да ходи, да го проверява, нещо да го занимава... Той, ако от нещо се нуждае - ще дойде и ще й каже и това й е "ангажимента" с него. През повечето време - може да си седи на дивана, да чете книга, да гледа филми, да цъка в нет-а....каквото желае. Хладилникът й е на разположение - да яде и пие каквото иска. Изобщо, аз не съм някакъв цербер, или скръндза, но все пак за такъв вид дейност какъвто й се очертава - 7лв. на час ми се струват безумна и неоправдана сума. Предложих й да са 5лв. на час за първите два дни, ако ми трябва още няколко, оттам нататък да са по 4лв. на час. Живее на майната си, в офертата включих й, ако й се наложи прибиране по тъмно - да я закарам до тях, или ще й платя таксито. Разходите й по ходене на работа биха били билетче за градския транспорт (едно, или две на ден) и никакви други, даже и за храна няма да прави такива. Аз съм пушач, у нас се пуши в хола - дори тук не съм поставила условие, ако иска да пуши - да пуши. Не та не, тя на по-малко от 7 - не била съгласна. Пък ми се жалва как 6-и месец била без работа и без доходи. Аз това не го разбирам, като поведение, ама явно аз нещо не съм У ред.
Много ми я препоръчаха, че затова много се постарах и да се договорим с нея, ама ядец. Главните й предимства са възрастта - 39 (аз искам млад човек за такава позиция) и също така - изключително правилния й, книжовен изговор, малко съм хахо на тази тема и не искам Дани да си разваля говора, попивайки нечий диалект.  :lol:  Гледала е вече 6 деца, около неговата възраст т.е. има и опит. Другото, за което ми я похвалиха е, че безпрекословно следва желанията на родителите, как да се гледа детето, няма някакви самосиндикални "възпитателни" действия. Запозната е с всички детски площадки, центрове, общува си и с други детегледачки т.е. в състояние е да осигури на Дани и компания на други деца, когато го извежда... Не е ангажирана със съпруг, свое дете (има дъщеря студентка), с възрастни родители и роднини. Има възможност, да остане с него и извън обичайното си работно време, ако аз се забавя нещо, вкл. и за през нощта би могла, ако и това някога се наложи (разбира се, че срещу допълнително заплащане). Все хубави и важни неща, да. Но финансовата част - така и не можахме да я договорим, ако и аз да "отстъпих" за доста неща, тя не щя и на милиметър.

Мисля, че ще спра с тия "препоръчаните", които идват и ми поставят своите условия. Може би трябва да пусна една обява, в която аз да обявя моите и който го устройват - да се обади и да се видим. Сетих се и аз нали, че имало и такава опция... :lol: Пък то, че ще работя в общи линии, за да плащам нечия чужда заплата - вече се примирих, но поне да спра с тази вегетация в къщи, че мозъкът ми стана на гъба. Година - две - ОК, ама 5...вече хич на нищо не обръща.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Аз не проумявам защо нямаме все още такива агенции за детегледачки, каквито има по белия свят? Не е да няма клиенти за тях. А и когато е организирано нещо - тарифите ще са по-приемливи, поради гарантирана заетост на персонала. Ако е малко бебе - ОК, там трябва да е лицето Х с него, с което бебето да свикне, не става всеки път да е различен човек. Но за такива като Дани - това не е проблем. Той всякакви жертви обича  :lol: Само да са живи и да говорят. Да мога като се наложи - да звънна в такава фирма, да ми пратят човек до час, да е 20- 25лв. на ден, ако са повече дни - да има отстъпка...съвсем друга бира става по тоА въпрос.
Сигурно  в мен  е проблема , но аз не мога да се пречупя  вътрешно  и съглася да оставя Калоян  на произволно  изпратен човек , бил той и от агенция .
Не  оспорвам   по  никакъв начин  нуждата от подобна Агенция     , за София  предполагам има  , за малките градове -  нуждата не  е наложила появата им навярно .
Но нали  е ясно по български какво ще се получи -  агенцията със сигурност ще има комисионна ...
И другия аспект -подобна  агенция не знам как би трябвало  да подбира и гарантира за кадрите си  , че  да няма някое хахо .
Преди време даже   питах дали някой знае как в детските кътове за игра подбират персонала -  има ли   изисквания   каква квалификация трябва да имат , кой държавен   орган ги контролира ?

Jbrul , за  твоя случай- или млада пенсионерка   , или студентка  .
 Аз  да ти кажа донякъде съм съгласна , че жената не може хем да ти е  в готовност на разположение , когато я повикаш  изненадващо , без да си планирала  ( логично  няма как знаем кога детето ще се разболее )    , хем   да не получава пари и да стои и чака в готовност .
Ако пък  поеме ангажимента към няколко родители  с деца  и всички те  й се обадят едновременно , излиза некоректна  ...

Хайде да спре да боледува  това   дете , и всички  останали да са максимално  здрави !!!






*
Нимика, имаш право, че и родителите са различни по тези въпроси. Аз просто "се пречупих" още когато Дани беше бебе по темата "оставям го на чужд човек". С неудоволствие признавам, че бавачката му го гледаше по-добре от мен, във всякакъв смисъл. Нямам скрупули и човек от агенция да пусна и да го оставя с него на този етап вече - голямо дете, говори, разказва, ако нещо не е било ОК - ще разбера. Мога да му се обаждам по 50 на ден, да питам как е и пр. Но агенция в СЗ няма. Както и да е.

Отчетох и това, което ти казваш за тази кандидатка, въпреки че тя самата дойде с оферта за почасово гледане на дете. Та как си организира ангажиментите, допуснах, че си има начин, де да я знам. Не знаех предварително, че е навита и на "постоянен договор", това в движение го изяснихме. На предварителното чуване, когато попитах за тарифата й - не ми каза сума, а "ще се разберем нещо". Което все пак ми прозвуча, като възможност да договорим цена, а не да ми заяви такава и: "Аз от това не мърдам". Повярвай ми, опитах всичко за да имаме някаква що-годе разумна договорка, вкл. както я търсех за почасово, в движение се навих и за твърда месечна заплата.

Поиска 650лв. За 20 работни дни, на 8 часов работен ден. Казах ОК. За всеки допълнителен час, ако се наложи – доплащам си – ОК. Проблемът се оказа в това, че тя няма да има дете за гледане през цялото това време, а аз все пак – гледа, не гледа дете й плащам заплата. Ма тя нямала проблем да го гледа и здрав... Бе ти нямаш, ама това е голямо дете, има си нужда от градината, други деца, реално вече е в предучилищна възраст и когато е здрав – трябва и е добре да ходи на градина. Няма да го държа зорлен в къщи, щото ти плащам на теб да го гледаш и "да не се прецаквам".
Затова й предложих, когато не го гледа него – да ми помага в домакинството. Аз ще й се обаждам предишната вечер с някакви конкретни задачи у дома, за следващия ден. Уточних, че в тези ситуации – не е нужно да отвисява 8 часа в такива дни, ей така щото за толкова й плащам егати. Свършва каквото има за час-два – три...колкото и е свободна да си ходи. Под „помощ в домакинството” – се има предвид да пусне прахосмукачка и да забърше пода, когато се налага, прах когато се налага, да смени спално бельо... КОГАТО СЕ НАЛАГА, не всеки ден и без нужда, ей така „да си избивам парите” я. Прането го пускам и суша аз – тя да вземе да го сгъне и сложи по шкафовете някой път. Когато нещо трябва да се готви – аз ще купя и ще й оставя нужните продукти, ако иска и точната рецепта за нещото и съдовете, в които да го сготви. Когато Дани яко е разхвърлил стаята си – да вземе да я подреди. Ей такива неща, които всички правим у дома си. Изрично казах, че миене на прозорци, пране на щори и пр. – не са й ангажимент.  Когато пък гледа Дани у дома – нищо от тези домакинските няма да върши. Също така, когато ще го извежда някъде – оставям й пари и за такива цели, нека пие едно кафе и сок за моя сметка, ако ще ходят някъде на платено със заведение, искам само касови бележки в такива случаи и казвам колко и доколко да му купува. У дома – нека си яде и пие каквото има, няма проблем. Не я карам да си носи от тях, че „да не ме набутва”, което все пак си е някакъв косвен финансов бонус за нея. Съгласих се дори половината й пари за автобусни билетчета да поема.
Моето жилище е към 80 кв. м. – всичко е новичко и направено идеално лесно за поддръжка – на мен ми отнема под 2 часа да почистя основно + миене на банята. Ламинат и гранитогрес, няма и много открити повърхности да им бършеш праха, няма купища дребни джажди да ги местиш, че да бършеш под тях и пр. пипкави гадории. Нямам кьорав килим, всички мебели са плътно до пода и дори няма гъзене да вадиш прахоляк оттам... Демек „помощ в домакинството” не е някакъв страхотен гърч. Но все пак си иска време, което аз пък мога да си спестя в такава ситуация, при все че плащам и на някого заплата.

Еми да, когато Дани е на ДГ, що пък вечер като се прибера, да не вдигана баджак на чистичко и яденето да е готово, ами да захващам пранета, чистене и манджи оттам насетне? Бях пределно откровена с дамата и й казах, че твърде вероятно – ще почна работа за заплата, колкото е нейната, или малко над нея, ама за тия пари – ще ми скъсат трътката от бачкане и пътуване. И не, няма да е да взимам 2-3 000лв. и на ся – от скръндзавщина не искам да и дам 1000 на нея. Тя ме запита все пак, що изобщо ще почвам работа, при такива условия. И тук бях пределно откровена – казах и, че просто вече не ми понася на психиката и нервите да си стоя у дома, чувствам се зле, непълноценно, че затова. Не щото намирам за супер да блъскам по цял ден, да ми късат нервите и то за едни пари, дето ще ги дам на нея, за да „имам честта да работя изобщо” + че и уча в същото време и съвсем ще ми идва въз, ама...така съм решила. Обясних й причините да ми допада точно тя (които споменах нагоре). Даже й предложих контакт с бившата ми детегледачка, ако иска да чуе отзиви що за работодател съм....

Е, драги зрители – явно съм просто некадърен преговарящ. Нямам друго обяснение, че не успях да се разбера с тази дама, на описаните нагоре условия. Ако и в домакинството помагала – искала 1000 на месец. Абе кукумицин – хората с каква квалификация и каква гърчава работа рядко взимат 1000, ти за малко слугинаж и компания на сина ми чат-пат – 1000? Накрая не се сдържах и й казах, че с тези й претенции – още доста по 6 месеца ще си остане без работа. Все повече ми се струва, че по този случай точно не е „повредата в моя телевизор” де. Все пак – бива малко реализъм да има човек и адекватна оценка за какви усилия точно иска сумата Х. Дано някоя по-адекватна се появи на хоризонта скоро.

Студентките ги "преслушах" още навремето. Супер опция са, ама има един голям проблем с тях - когато са в сесия, или имат упражнения ( в нашия ВУЗ основно медицина - ветеринарна и хуманна се учи) - не може да им разчиташ. Физически няма как да идват тези девойки и училището си да гледат. С 3-4 съм говорила, всичките бяха ОК, ама без сесиите. Моите сесии в общи линии съвпадат с техните и когато баш ми трябват най-много, да си гледам аз даскалото - и те имат да учат.  :lol: Тотален цирк сЪ получава.
Млади пенсионерки вече няма Нимика в общи линии :?. Народецът работи до изнемогване, щото с този размер на пенсиите - знаеш. Тези, които са здрави и прави - си работят това, с което са се пенсионирали, докато могат. На интервюта, (поне при мен) са идвали все пенсионерки, които са такива поради куп тежки заболявания и вече - няма как да си работят бившата работа, че затова се цанят да гледат деца. То ако имаше млади пенсионерки - щях да разчитам на бабите, ама и те като гледам така - ще работят още 15-ина години след пенсионна възраст, само да са в кондиция.

Айде спирам с тази тема, все нещо ще измисля и ще намеря, явно няма да е бързо и лесно, ама не е невъзможно все пак.  :D

НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Джей, в Л-бург има агенция за гледане на болни деца. Ако работиш в частния сектор, имаш право на 2 дни платен отпуск за гледане на болно дете на година. Другото или неплатено, или сам се правиш на болен.
Как функционира агенцията? Обаждаш се сутринта, пращат ти човек, после мисля, че някаква част от таксата се поема от държавата, но не съм сигурна. Не съм ги ползвала аз. Големият обикновено ме заразяваше, та и аз си взимах болничен без да се налага да се преструвам. Една позната ползваше услугите на тази агенция. Каза, че всички били много добре обучени и знаели как да подходят дори с недоверчивото дете. И като се върнала майката, детето доволно, рисувало, рязало, лепило, дори и за нея имало подарък - картина.
За лекарствата - в яслата пак в Люкса даваха лекарства. Трябваше на един лист да опиша кое, по колко и кога. В Германия отказват. Дръжте си ги вкъщи и си им давайте лекарства!

*
Блу, само за Лондон имам инфо как работят тези агенции. От приятелки, които работеха това, към агенции, докато бяха студентки. Координирано им е от университетите, имат право на Х часа работа на месец. Минават няколко дневен базов курс в агенцията, преди да започнат - в общи линии - как се подхожда към деца, с какво да ги забавляват на еди каква си възраст, какви грижи изисква бебе.Мисля, че изобщо не бачкаха за максималните ставки, ами съвсем напротив, ама за тях - всеки паунд беше добре дошъл. При всички случаи - тарифите бяха съвсем адекватни на доходите на тамошната средна класа. Отделно, че след някакви часове - ставката падала, макар и с малко. Ако често им ползваш услугите пък (направиш над някакви часове на месеца) - има процент отстъпка.
Т.е. хората си докарват пари "от оборот" и постоянна заетост на персонала си, а не от неадекватно високи цени, които малко хора могат да си позволят.
Да, не е евтина услуга това разбира се, но можеш да разчиташ, че до час - ще ти пратят човек при нужда. Било сутринта, че детето болно и тръгваш на работа, било за вечерта, щото ще излизате някъде без деца, без никакъв риск спазарената "на черно" леля да ти каже: "Ми не мога, болна съм, гледам внучето и пр.". Или да те изнудват да даваш едни немалко пари без нужда на месец, само за да можеш при реална такава - все пак да й разчиташ на тази жена. И съвсем логично нали - колкото повече и по-често ползваш услугата - свалят ти от цената хората. Да не говорим, че както споделяш за Люкс - те ги занимават през това време. У нас какво мислиш е? Тя си пуска телевизора, пуска му на него и дотам са "заниманията" й с детето. Поне в общия случай.

Няма как да сравняваме ставки в Люкс, Берлин, или Лондон и да си говорим, че същите са си съвсем ОК за тук. Техните са съобразени със средните доходи там и са просто по бюджета на работещите родители. У нас - няма такова нещо. Няма отстъпки, няма гъвкавост, студентките работят по дюнерджийници и пр. за някой лев отгоре, няма никакви програми за "студентска заетост".

Явно обаче, аз съм и от изключенията повече, като родител склонен да ползва подобна услуга, ако я имаме в нормален вид. Като чета и слушам познати повечето са: "аз не мога да оставя детето на непознат човек". Та май е логично да нямаме и такива фирми на този етап.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
В наше село не знам за детегледачки.Има възрастни жени който гледат, даже една моя съседка това прави, но какви са цените не знам никога не съм се интересувала.

Моника е със сополи и тръгва гърлото.Много исках да я задържа в къщи една седмица след АБ да укрепне, ама пуста работа.Сега почивните дни ще го играем болни пак.

*
Милч, честита ти християнка! Много сладка!
М-и, благодаря!
Привет! Тези дни само се панирам. Това  професионално изкривяване ще ме подлуди накрая :) :) :)  Хич не ми е лесно само болести са ми в главата :(  Непрекъснато се оглеждам в Крисито и забелязах, че се движи повече с десните си крайници. Реакцията ми беше да изкарам неврологичното чукче и да проверя и рефлексите. Слава Богу всичко беше наред! Но естествено и на невролог я водих да си каже и той мнението. И той каза, че всичко е Ок, но за мое успокоение да я заведа пак след 2 месеца.
И днес най-накрая си отдъхнах. Обърна се и от гръб  на корем като че ли за да ми угоди :) :) :)
Започнах със захранването (нали е с рефлукс и реших, че няма какво да чакам) но определено купени пюрета не яде :)
Днес и правих домашно и много го хареса. Понеже пасатора ми не пасира фино и ще взимам нов.
Ако може някоя мама да даде съвет за марка и модел.
« Последна редакция: Май 20, 2016, 17:34:56 pm от milch »
milch и ти като мен се вкарваш в филми:-):-) при твб пак раничко е почнала да се обръща ,при мен ситуацията е следната:
 Ние сме вече на 6 пълни месеца на 2.06 правим 7,едната е много гъвкава, и много клющаво вдига крака,лапа си пръстите и от скоро миже би месец започна да се върти от гръб по корем прави го постоянно не се спира,докато другата не че е по дебела ама като че ли е по тромавичка:-):-) прави почти всимко което сестра си,даже първа когато я сложихме по корем започна да си държи главата стабилна,но например сега не се върти от гръб по корем незнма защо,даже и не се опитва,слагам я и и помагам да го направи но веднага се обръща и неще.
А и да се похваля точно бебчо което неще да се обръща от гръб по корем вече има зъбче едно пробило и едно до него което скоро ще пробие и то:-):-) много се радвам на това зъбче все едно съм спечелила от лотарията:-):-) и като вземе да прави едни муцки и да се хили зъбчето се вижда и е мн смешна милата:-):-
А кога започват да пълзят? При мен Нито едната от двете не е започнала?
*
Пасатор ползвам Кенууд, страхотен. Има приставка за картофено пюре и става много пухкаво с нея, може и други зеленчуци де. Аз все още съм силно амбицирана да купя робот за пюрена. Да ми прави всичсо в една-две купи.

Това с майчините притеснения не е професионолно изкривяване и аз понякога се шашкам. Ако знаете как избеснях при последното посещение при Педиатъра... Дава ми направление за друг Педиатър да направим ТФЕ, оглед на стави и корем, казва ми къде да ида. Отивам и ужас. Оглед на стави не знаела, че може с ехограф, апарата и бил лош за ТФЕ и само бъбреци и черен дроб оглежда..... Обаждам му се и ми казва "Ми тя фонтанелята е малка, може нищо да не се види" Направо Ооммммммм
Кога трябва да се обръщат всъщност?! Забравила съм и не се шашкач тоя път, че все пак са рано родени и няма за къде да бързам. Моите само от корем на гръб се обръщат, но аз много и не ги оставям да лежат на гръб.
Чух нещо за близнаци паднали от прозорец :(((( Живеем в къща и дори баткото ако усетя че е горе полудявам.
М-и , относно малката фонтанела бих те посъветвала да отидеш при специалист. Ако си в София, доц. Георгиева прави такава. Ние бяхме с почти затворена на 5 месец, но тя си направи перфектно прегледа. Е, при нас излезе проблем от въпросното ранно затваряне, но реагирахме бързо, операция и сега всичко е наред, Слава Богу . Разбира се това НЕ означава, че при вас ще има нещо, но за твое успокоение , идете при специалист за ТФЕ.
Аз ползвам пасатор и миксер 2в1 , махам само приставките и ми върши страхотна работа... като цяло и аз мечтая за кухненски робот...
*
Моя мързел се обърна на 8 месеца, пролази точно на годинката, проходи на 1г. и 5 мес., за сметка на това сега е урагана фифи.
За пасатор ползвам Филипс, още е миксер и блендер, черен, с метален корпус, ..голямо обяснение. Доволна съм, доста години вече държи. Но не пасирах дълго,  може би не повече от три мес. Действах с вилицата после, не съсем фино да е.
« Последна редакция: Май 21, 2016, 18:56:30 pm от avallon »
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Бонболини и аз не знам какво точно ме притеснява. На 2м ги водих на ТФЕ тогава лекарят ми каза, че едната е добре, другата още по-добре. И това ме гложди. Аз пак там ще си ги заведа. Но се ядосах, че физически много трудно организирам пътуване и ходене по лекари с 3 деца, отделно, че каквото ми беше важно не се прегледа. Реално гледахме нещо, което никога не е било проблем и изгубих време, защото ме подведоха. То преди първият преглед си мислех, че и в главичките няма проблеми, защото нищо не пише в епикризите освен препоръка за ТФЕ, та вероятно просто си се шашкам.
Явор започна да лази на 7, 7,5 месеца, проходи на 1 година. Дъщеря ми никога не е лазила, проходи много късно на почти година и половина, но тя си имаше двигателни проблеми. Относно обръщането -мисля беше на около 4,5-5 месеца и при двамата. Разликата беше, че Мия специално я учехме да го прави и макар, че го правеше на упражненията, самостоятелно започна на 8 месеца. При Явор всичко си ставаше от самосебе си.
Относно детегледачките, аз в другата тема споделях колко безуспешно се опитах да намеря някой, който само да прибира дъщеря ми от училище. Ангажиментът реално е за половин час, нямаше нужда да стои с нея вкъщи, само да я прибере. Ами не можах да намеря. Проблемът беше в това, че хем става дума за нещо постоянно, т.е. 5 дни в седмицата в 5 следобед, хем, е само за половин час, та реално кой знае колко пари няма как да предложа за това.  Та се наложи да търся други решения докато майка ми се възстанови.
<br />[link=http:
Сега гледам записките и съм отбелязала, че се е обърнал  от гръб по корем на 17.04.2015 значии на около 5 месеца и една седмица, започнал е да пълзи на 8.07.2015 на 8 месеца и проходи официално на 1 година и 1 седмица.
М-и, само като си представя с 3 деца подготовка за лекар, направо.... истенски герой си. Щом са казали , че няма проблем, все пак това са хора специалисти и разбират повече от нас... всичко е ок. При нас ще ти кажа как беше: затворена почти фонтанела на 5 месеца и педиатърката ни изпрати на ТФЕ , при което се видя, че няма налягане върху мозъка, но вече беше необходима козметична корекция на вече затворил се метопичен шев /този, който минава през челото/, за да не се появят в бъдеще проблеми със зрение, запаметяване, учене и т.нат. Просто вече се застраховат при по-затворени фонтанели... Иначе, ако главичките си нарастват както трябва, не би имало нужда от допълнителни изследвания :)
*
Весита, малки са още на 7 м. да пълзят. Е, има и такива бебета, например дъщеря ми започна на 7,5 м. да пълзи, а проходи чак на 17.  8O Синът ми пропълзя на 8-8,5 м., а започна да ходи на 13 м.
Като имаш две деца, сама забелязваш колко са различни. Не се притеснявай! Това е абсолютно нормално.
« Последна редакция: Май 21, 2016, 22:04:31 pm от blue_sky »

blue_sky права си ,много са различни ,една с друга не си приличат,и двете са били на едно място,хранили са се с едно и също,по едно и също време са излязли,и както казват " една майка ги е родила" ,но двете са коренно различни. има неща които и двете ги правят на този етап ,но както казах по горе едната се обръща другата не,и например когато ги сложа прави едната почва да прави малки стъпки а другата когато я сложа на крака и не прави нищо ми почва да се сърди:-):-)  мн са интересни вече,гледат се,пипат се,усмихват се една на друга,просягат се,едната взима на другата бибата и си я слага в устата,правят едно бръмчене с устата и същевременно хвърчат лиги:-);/) но се изчакват едната като почне другата я наблюдава и след това почва другата!
Как само разбират вече,бебет а? :-);-)
М-и прегледа за ставите го правих ме рано може би в 3 месец не помня сега,а иначе сега пусках ме кръв,урина и гледах ме коремчетата. Уж лекаря каза че всичко е наред а при това което е писал,на едната това не видял ,на другата друго ,нали е по касата прегледа и ни притупа на бързо за 5 мин минаха двете :-(,а имаче прегледа за ставите мина добре лекаря беше или поне изглеждаше Свястен и ги прегледа обстойно .незнам как са твоите и дали си почнала да ги водиш на друго място освен на техен терен,но мойте когато сме на чуждо място с мн хора е голям рев,и двете,просто колкото и да се опитвам да се сдържам настава такава лудница че им събирам багажа и в къщи! Преди 3-4 дена бяхме на гости което продължи от 17:15-18:00 ! Защо така плачат? Как да ги накарам да се приобщят??
*
Весита, просто са още много малки. И тъй като не могат да си кажат какво им е, няма как да знаем със сигурност. Дали са били уморени, дали многото хора или чуждото място са им дошли в повече, дали са били гладни, жадни и т.н.
Период е, ще отмине. Няма да имат проблем с приобщаването. На тази възраст започват и да не искат да се отделят от родителите, особено от майката.

*
Веси, моите са хаймани като майка си явно  :lol: спят си, хилят се. Може би и още са малки за да реагират негативно, а и нали не се движат и да пипат, че да им се прави забележка, много са щедри на усмивки като няма колики  :D За сега рядко ходим някъде, че с това кърмене не мога да се облека  :lol:
Бонболини, аз изобщо не я виждам затворена фонтанелата, какво би могло да се види, също не знам, просто не съм компетентна. Ще ги заведа за мое си успокоение.
За ставите, доста късно тръгваме да, явно най-спокойният педиатър си имаме, виждам една гънчица в повече на едното краче и той я вижда, но не било нещо фрапиращо  8O Първо ми каза да не му ги водя до май, после всичко препоръчано не е направено, а то е препоръка, не могат да го задължат да прави прегледи и изследвания.... Ще се оглеждам пак с кого да го сменим, но предният път останах разочарована от възможностите.
*
Привет на всички! Ние сме на село малко на свеж въздух и на Слънчогледка много и хареса.

М-и, аман от фунтанели шЪ знаЙш, нашата пък все още е голяма и няма изгледи скоро да се затвори. Водихме на ортопед, но нищо ѝ няма. Според него на шега..казано била от Новите деца, които подържали връзка с Космоса по-дълго време. Успокои ни, че е нормално и просто ще приемаме по-дълго време вит Д.

Иначе сме луди, като за 5 бебета. Майка ми и свекърва ми повтарят в хор : "Всичко се връща". Аз си бях доста пашаво дете, а мм и той не отстъпвал. Аз съм проходила на почти 10 месеца, а мм малко преди 11. Та очакваме и малката да проходи към годинката.
Обърна се на 4 месеца, на 5 изби 1-то зъбче, на 6 месеца за няма и 3 дни , в които почнах да я слагам да седи, седна стабилно, на 7 месеца пролази , на 7 1/2 започна да се изправя, сега на 8 ходи по мебелите и пълзи като луда. Изобщо не се спира. Нямам вече гран свободно врене. Докато я пусна на земята и тя вече набрала обороти. Та в тази връзка, Весе, не ти трябва скоро да пролазват, че аз с едно се виждам в чудо, а не ми се мисли каква луда гъба ще съм с две.


Всеки миг е още един шанс...
*
Благодаря Ви за препоръките!
По принцип от 6 месец се води, че може да се опитва. а на 7 да пълзи добре. Обръщането от гръб по корем би трябвало да стане в 5 месец. При преждевременно родени си се гледа коригираната възраст. Всичко си е индивидуално и е нормално да има известни колебания. Моят син така и не пропълзя направо си проходи на 10 месеца  :D :D :D