0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Не е фатално и да е. По-издръжливи са отколкото изглеждат.  :lol:

*
Само набързо минавам, ама не схванах - какво ще постилате и ограждате? Оградка бива да има в къща, със стълбище, където бебето може да пропълзи нагоре по стълбите, да се прекатури по тях и.... В нормален апартамент, едноетажна къща - няма нужда от оградки, килим, юргани, дюшеци и пр. Ако не искате да пълзи някъде - затваря се съответната врата. Храната на домашните любимци - не е проблем особен също така. За котки - качва се нависоко ( у нас беше на трапезарната маса), детето не я стига, котката се сети за нула време, че там ще седи храната засега и толкова. Кучета в зряла възраст ядат веднъж дневно, това може да става под надзора на мама. За водата, ако не може да се сложи далеч от бебето - кучето се пуска на час до купата с вода за някакво време.
Добре е да се натъртват, спъват, падат и да се учат да се пазят децата в някаква реална среда. Не да пълзят/ходят по дюшеци. Да няма риск да се набучат на нещо, да бръкнат в контакт, да съборят нещо опасно тежко върху себе си, да изпият нещо отровно....друго "обезопасяване" на жилището е съвършено ненужно. В известен смисъл е и неполезно за самото дете.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Подкрепям мнението на Жбрул. Изобщо не виждам смисъл от огради. Малката пълзи вече месец и горе долу от тогава се изправя и ходи по мебелите. Купих килимчета пъзели и натръшках няколко възглавници по земята. Ако искам да свърша някаква работа - слагам я или в проходилката или в сгъваемата кошара. Относно храните за животните - не я пускам да пълзи там и готово.
Ние се позагубихме малко, но причината е фактор зъби , криза на израстване и пълзенето, което ме кара да отварям очи не на 4, ами на 24. Че миг невнимание и вече 2 пъти пада от спалнята, за щастие е ниска, а тя тупна по дупе.
От вчера сме в Сопот и ходихме да видим моите ученици - големи емоции бяха. Поплаках си, ама от радост.

Имам едно въпросче към "старите кучета". Кога започна тръшкането при вас? Все си мислех, че е някъде след 1-та година, ама Слънчогледка от около седмица е трагичен случай, само да не стане на нейната.


Всеки миг е още един шанс...
Синеочка,явно Слънчогледка е с характер :lol: Алек почна след годинката :lol: напоследък пищи и не знам дали е защото не може да говори и не го разбирам понякога или е от инат   :lol:
*
Има етапи на тръшкане  :lol: сега откривате ужаса който ви предстои.Сега си е чисто експериментално. И пищенето го помня още, леле как ми кънтяха ушите. Аз оставях Моника да се тръшка, да пищи и квото и е на душа, но не и давах това кеото съм решила, че не е правилно да получи, евентуално заменях, на тази възраст все още се лъжат. Сега на 2 вече е по-сложно.Помни добичето, силно е и тича.И като се затръшка на прибиране от ясла става направо веселба.

*
Оставам с впечатление, че някои проблеми с децата вървят в определени "пакети".  :lol: Ако зъби никнат трудно, то следва и тръшкане... Шегувам се разбира се, просто при Дани ни зъби разбрах кога изникнаха, нито ми се е тръшкал някога. При приятелки, чиито деца се тръшкаха - това нещо започна по различно време, но при всички спря от раз към 3 и половина - 4 години. Голяма утеха де ахахах, ама като куп други неща при тях - просто трябва да се изтърпи. Не знам някоя да успя да го "пребори" този проблем, независимо как е опитвала. За такива и подобни прояви при малките, поне аз за себе си стигнах до извода, че далеч по-лесно и спокойно ги преживявам, ако се настроя, че и това е просто временно, ще спре когато му дойде времето и толкова. Стресът и нервите, които си причинявах с опити да преборя/овладея проблем Х (безрезултатно естествено) - изобщо не си заслужават. Не стига, че ме тормозеше с еди какво си, ами и аз допълнително се тровех и "пуках откъм гърба" от безсилие някак да променя ситуацията, упреквах се, че явно съм некадърна майка щом не успявам и пр. дивотии. Пак добре, че се усетих към 2-рата му година, колко ирационално и автоагресивно е такова поведение и мислене от моя страна и оттам нататък - някак по-леко и спокойно ми върви родителството.

Аз имам едно питане относно яслите и градините. В тези, които посещават вашите деца - има ли случаи, в които персоналът се съгласява да дава на детето някакви лекарства, които са му предписани от лекар? Примерно назначен антибиотик и сироп за кашлица? Имам предвид ситуация, в която детето вече не е в заразната фаза на някой вирус, няма температура, разстройство, повръщане, гледали сте си го у дома няколко дни, настъпили са съответни усложнения от вируса, налагащи прием на АБ, мнението на педиатъра е, че няма проблем детето да бъде контактно оттук насетне... И в такава ситуация - го пускате да посещава детското заведение и там му дават назначените лекарства в съответните часове?
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Жбрул, в нашата ясла без проблем слагат/ дават каквото им занеса , не помня да са ме питали дали е изписано от лекар съответното.

За тръшкането ОМмммм. Уж съм се настроила , само да оцелея с нервите още година (не е сигурно).  Преди се възмущавах като видя такова чудо "аууу, що за възпитание" , сега ми е ясно - никога не осъждай преди да си го преживял. Не знам как все още се сдържам да не шамаря. Нищо не помага, става глуха и сляпа в тези моменти ... с два бели дроба и две гърла.  Два пъти ме докопа да ме одере, ходех като индианец в лицето.  И нищо не помага, нииищо. Търпение му е майката. Не става да съм " желязна", днес сутринта например ми донесе едни сандали и реши че с тях ще върви на ясла. Въпросните сандали са едни лопатари, които бабата решила да купи, нищо, че сигурно към предучилищна някъде ще са таман. Опитах да я забаламосам с тв, скрих ги ама не, това доведе до истерия, тръшкане със сълзи и сополи на балончета и съседите в кооперацията в съседство ако спяха - сори. Нора отиде с  НОВИТЕ сандали и т'ва е.  Също носихме и една магнитна дъска, и химикал ( някак си и те се оказаха хипер важни), и торбичка с обувките, и шишето и дамската чанта, и ключове за дома, колата и въобще .... + живата мръвка на ръце и  пак на контрола на достъп отчетена последна на работа. Май се оплаках.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Жбрул, когато детето има рецепта за лекарството - няма проблем да се дава от учител. Ние нямаме право да даваме леларства на своя глава - да речем детето е с висока Т и аз имам хексалгин в чантата - ще ме разпнат на кръста, ако го дам. Иначе лекарства с рецепта - няма проблеми.

Относно тръшкането и аз се настройвам, че е просто етап, ама някак си го очаквах да е на по-късен. Иначе кОпон да има  :lol:


Всеки миг е още един шанс...
*
Авално ,ей това е и в къщи.Вчера рева че иска да ходи с балон, надуваем балон на ясла, днес беше куклите Мики и Мини маус, онзи ден някаква рокля измъкна от шкафа.Както казваш Омммммм.Но не издържам на моменти, не издържам.

Синеочка, сега още можеш да я забаламосаш, възползвай се, стане ли на 2 няма такъв филм.

*
Хахаха, Маги , и ние вчера бяхме с балон, ама най- големия, един такъв - с уши, едвам ги натъпках през вратата  в колата, защото нали разбираш - балона не се пускааааа , ама нито за миг.
 Одеве, докато пишех се сетих как преди няколко години видях една майка как буквално влачеше едно ревящо по отсрещния тротоар  -  БЕЗУМНО облечено. Рекохх си Боже тая майка .... Ей на сега започвам да я разбирам. Една колежка пък си обличаше щерката на една бензиностанция по пътя за яслата защото нейното диване не можеше да го измъкне от в къщи освен ако не е по пижама. Бащата слизаше да им стопли колата 10-15 мин. по-рано, защото тая драма се случваше януари на -5 градуса примерно.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Леле, леле...добре, че това с тръшкането "не ме е огряло". Добре съм си аз с някакви 3 години и половина неспане. Не спи, ама не реве и не се тръшка пу пу - късмет за нервите ми.

За лекарствата - с рецепта, без рецепта - тцъ. Отказват ми. Нямали право и точка, това мед. сестра ми го казва, аз не съм карала учителките я да му дават нещо. Като оздравеел напълно - тогава да го доведа и точка. То и затова толкова "ходи" на ДГ моя, до пълно оздравяване са поне 2 седмици, после макс една работна изкарва здрав на ДГ и следват нови 2 седмици "пауза" по същите причини. И това е трета година вече. И винаги е едно и също - каквото ще е с Т и пр. е 2 дни. После са сополи и бухане 10 дни, ама не го искат там така и да му дават илачите де. Последно направи един спастичен бронхит, аре АБ на 12 часа мога да го врътна така, че да го пие у дома, обаче Вентоли-на има поне 2 приема, докато е на ДГ, има капки за нос...ако нарушим схемата - зазлява. Не щЪт тия хора и това си е.  :? Не знам вече какво да правя, освен да чакам заветните 6...
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
А Моника заспа в неделя вечерта държейки същия този балон, стиска го добичето не пуска.

Просто си мисля колко заблудена съм била преди като съм си мислела "Леле как може така да реве и тя нищо да не прави, горкото дете и т.н." Истината на моменти е горката майка  :lol:

Сигурно много се впечатлявам, знам ли, или и давам голямо поле за действие, но тя има характер, опитва да види до къде са границите ни и на моменти аха да ги прекрачи.Една вечер легна гладна, защото не искаше да яде нищо което се намираше на масата и само пищеше.Обаче ако я питаш иска да пие от на баща си бирата.Е девойко мари хубава това няма как да стане, пищи колкото искаш.

Имахме празник на града.Слава богу тоя път нямаше сергии, люлки и т.н. неща, но имаше много хроа, сладолед, царевица, балони и каквото се сетиш за децата.Тя се обърка за какво да пищи в един момент и да се тръшка.Въпросния балон го взехме точно тогава и минута след като го получи, зарева неистово защото искаше нещо друго.ВИкам на баща и нали го взехме да млъкне, аз разлика не виждам. Исках на концерта да останем, но след поредното показно "аз ще се хвърля в цял ръст на най-оживеното място", с доволно обтегнати нерви се прибрахме.

Джбрул, ние и не спим като хората, от както стана на 2 спи малко повече от преди.Та аз имам пълна програма  :lol:

*
Маги, аз без грам ирония казах, че съм се разминала "по тънката лайсна" само с тия проблеми със спането. До година и половина - една нощ не беше спал от-до, после почна да спи и по цяла нощ, но САМО качен на главата ми... Рекох си по едно време, че все пак положението малко по малко се подобрява, въпреки че не е с темповете, с които ми се щеше. Пък междувременно свикнах и да не спя много (което изобщо не мислех за възможно, скоро след като родих)  :lol: И една септемврийска вечер, когато беше на 3 и половина - човекът заяви, че отивал да си спи в стаята - и вЕрно отиде и си легна и това беше всичко по темата. Аз естествено не смеех да повярвам и да се зарадвам поне месец след това. При Дани всичко става ей така от раз и когато реши де - прохождане, сваляне на памперс, спане и каквото и да било. Та и отдавна спрях да се занимавам с "набиване на правилности" от всякакъв вид - когато си реши - реши.
Като се знам аз какво съм животно - тръшкане, като споделеното от вас би ме вкарало в лудница, та имало някой горе явно, да ми спести точно това. Другото по се ядва, поне за мен.

Сега направо ме сразихте с това, което споделяте за ясли, ДГ и лекарства.  8O Излиза, че мен нещо ме правят на луда в нашата ДГ и то три години. Снощи една съученичка дето живее в Холандия, ми разправя как било при тях по тези въпроси и ме докара до сълзи от яд. Не се шегувам хич... Няколко пъти съм опитвала да се разбера по този въпрос с персонала на нашата градина, но не и не. Нямали право ми се казва и толкова. Щото било имало риск да объркат кое лекарство на кое дете, те носели отговорност и затова - да си го държа у нас и толкова. Едни такива много логични ми ги разправят и аз хич не се усъмнявах. До сега де. Ето, в момента сме в поредната 10-дневка по такъв повод, която беше прекъсната за няколко дни, докато домъкне нов вирус, след като 2 седмици бяхме лекували предишния усложнен....

Междувременно направих пореден опит да си намеря някаква почасова бавачка, за когато се наложи...егати цифроманията! 6лв. на час, ако съм кажела 2 дни по-рано, за "аварийно" (в същия ден да дойде спешно) - по 7лв. на час. И това, ако е за 10 дни, аз за к'ва заплата следва да работя, че да го плащам това?  :x "Квалификацията" на дамата е: "Аз имам две деца", да не решите, че някоя Оксфордска гувернантка със синя кръв нали е с тоя "ценоразпис"...  :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Жбрул, дай ми го без пари ще го гледам, но ще го ползвам за работна ръка да помага със Слънчогледка, таман да тренира за проектобратче/сестричето 😜😜😜

Иначе, за лекарствата, не се прави на ЕнтелЕгентна, ами направо си говори с учителките, предполагам, че няма да ти откажат.

Дописвам: Сетих се да ви попитам какво ви е мнението за abubu.bg  Поръчвали ли сте от там?
« Последна редакция: Май 18, 2016, 16:45:37 pm от Синеочка »


Всеки миг е още един шанс...
*
Я
« Отговор #114 -: Май 18, 2016, 16:20:25 pm »
Jbrul, мисля, че няма да ти се "опре" един разговор ама с директорката,  така - обоснован отговор от нейна страна да получиш. След като ЛЕКАР е написал бележката, че детето е здраво и може да се върне в яслата. Сестрата каво казала ... Въпросния риск е оправдание , за мен е повод и измислено.
Една от причините да правя микробиологии на сополите зимата, ами то беше чудо. И постоянно някакви капки носех. Ако отказваха - не знам. Ако я връщаха - пак не знам , по 3 седмици в къщи заради пустата хрема . Първо таксата е твърда, ходи, не ходи. Отделно да си скубя косите по организацията на гледането.

И една септемврийска вечер, когато беше на 3 и половина - човекът заяви, че отивал да си спи в стаята - и вЕрно отиде и си легна и това беше всичко по темата.
Това помня, че го сподели тук  :D
« Последна редакция: Май 18, 2016, 16:22:22 pm от avallon »
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Момичета, първата му учителка прие да му дава един "Синекод", което беше точно 2 дни и жената (има 2 деца) ми каза, че ако зависи от нея - няма проблем, но я е "хванала" директорката, имало е разправия и повече - няма как. Естествено, че не исках да отварям ядове на жената, говорих тогава със сестрата по въпроса - тя каза, че не можело, такъв бил правилника и аз....просто приех, че е така. Явно съм баси кухата лейка! Покрай тоя "Синекод" - имаше и скандал с друга родителка, чието по-голямо дете й казало, че на моето му дават сироп (демек - пускам го болно и заразно), та и по това направление персоналът е брал ядове де. Предполагам, че щото е частна градина - имат право по тези въпроси да си въвеждат собствени правила някакви. Знам ли ги. Ще говоря накрая и със самата директорка, само това не съм още, но ако тя така е решила за своята ДГ - не виждам как ще ги принудя да правят друго.

Синеочка, ами да ти го дам и него, ама предполагам при доставката да ти нося и една жълта книжка, подпечатана и подписана.  :lol: Иначе момичета, относно услугите на хора гледащи деца - аз не е да не съм наясно, че е и отговорно и трудно, ако са много малки (ама моето вече не е все пак) и, че ся то - не моЙ съвсем без пари, но просто такива тарифи са неадекватни на масовия стандарт на живот в повечето български семейства. За почасово гледане - лягат едни към 50лв. на ден, при късмет - айде да са 40. Е кой бачка за 40 кинта надница дневно от вас? Знам, че има и такива хора, да, ама те са малък процент все пак. А такива суми се искат от разни жени масово. Подчертавам - повечето от тях нямат и специална квалификация някаква за целта, освен че те самите са родители. Което на мен лично ми стига напълно - аз не си търся някой да ми "възпитава" сина, а просто да стои с него у дома, когато аз не мога. Той ляга сам, става сам, храни се сам, до тоалетна ходи сам, сам мие ръце и зъби, сам се и забавлява. Реално - тя през повечето време би зяпала ТВ в хола, докато той си е в неговата стая, това й е "усилието". Тази жена, освен да му стопли нещо за ядене, или да го изведе някъде замалко - друг ангажимент с него няма, ама на - 7 лв. на час искала и това е.
Това била тарифата й, ако ще я викам понякога, понеже - тя не можела да си направи сметка, дали ще работи за мен този месец, или не, дали ще вземе пари, или не, така че ако ще взима някакви  - трябвало да са "сериозни" (цитирам). ОК, права е и тя, ама такова мислене си е баш "ден - година храни", ако може и без много напън да стане... Ако си смъкне ставката наполовина и е "на линия" за още 4-5 майки като мен - ще има плътен работен месец и ще изкара повече, отколкото да лежи у тях и да се надява, че този месец, ще съм на зор 10 дни и искам - не искам - ще и снеса към 500лв. за толкова дни работа. Абсолютно чисти, необлагаеми, найс.
Имала и друга оферта за мен де. Ако я наема на твърда заплата за целия месец - 650 искала. Аз се съмнявам, че от раз ще си намеря аз работа за 650 чисти в момента, ама нейсе, да кажем, че мога и за 1000 да си намеря. Нали...на мен ще ми искат бая "бекграунд" за такава заплата, че и данъци и осигуровки ще плащам от нея, но и това не е главният дерт. Дертът се явява, че трябва да държа човек на подобна заплата, все тая дали ми е нужен, или не ми е нужен + 230 такса за ДГ за Дани когато ходи + разходи за лекарства и какво ли не още за месеца. В един момент се замислих над офертата и я питах тази дама, ако Дани е на ДГ, а тя си е на заплата при мен, когато не го гледа него - би ли се грижила за домакинството, за да имам и аз малко от малко смисъл да й давам тия пари. Да поизичсти, да сготви някой път...ей такива регулярни неща. Не да мие прозорци и да ми пере дивана с четка за зъби зер. Аааа тя не била домашна прислужница, а детегледачка, за такива услуги - искала да й плащам още. Така излезе, че когато Дани е все пак на ДГ, а аз съм на раУта - ще плащам на една жена, която да седи на дивана у нас и да гледа ТВ. Или, за да не ми хаби ток в напразно стоене - ще си седи у тях, пък аз ще й плащам. Ми ако съм искала пък... Ми не, не искам, щото не съм малоумна. Засега поне.

Имах и една кандидатка с по-скромни финансови претенции, ама и тя искала твърда заплата - 400 на месец. Каза, че ако Дани не е у нас - можела и да пусне прахосмукачка, да позабърше прах, да простре пране евентуално. Рекох, че не простираме, имам сушилня - аааа значи това не можело, че тия уреди не ги разбирала  :lol: Жената е на 70 обаче, с диабет, инсулинозависим, с пейсмейкър...рискът да се тръсне да умре "докато гледа Дани" и да му изкара акъла доживот е твърде висок, та и на нея отказах. Иначе мила жена, бивша учителка детска, ама...всичко с времето си.

Аз не проумявам защо нямаме все още такива агенции за детегледачки, каквито има по белия свят? Не е да няма клиенти за тях. А и когато е организирано нещо - тарифите ще са по-приемливи, поради гарантирана заетост на персонала. Ако е малко бебе - ОК, там трябва да е лицето Х с него, с което бебето да свикне, не става всеки път да е различен човек. Но за такива като Дани - това не е проблем. Той всякакви жертви обича  :lol: Само да са живи и да говорят. Да мога като се наложи - да звънна в такава фирма, да ми пратят човек до час, да е 20- 25лв. на ден, ако са повече дни - да има отстъпка...съвсем друга бира става по тоА въпрос. При сегашната ситуация на този пазар на услуги, аз нещо не успявам да се справя и това си е. Може и в мен да е грешката, не го изключвам изобщо.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Жибруле, през агенция искат 10 лева на час, пък в бгмамата се вихреха едни спорове за защита на правата на детегледачките... на профсъюз баш заприлича. Аз имах голям проблем с намирането на жена, която да го прибира от ясла. В интерес на истината имаше и един мъж желаещ, ама той беше в работоспособна възраст и още по телефона се разбрахме, че няма смисъл. Отделно всичките ми параноични помисли. Едната жена, с която говорих, почна работа, на другата й се яви здравословен проблем. Взимаше го една пенсионерка от нашия вход, но жената е по-възрастна и се пристесняваше зимата като се заледи. Намерих една жена, тя го взимаше 2 месеца и почна работа, в работоспособна възраст си е жената. После го взимаше една пенсионерка, ама реши, че ще си ходят на вилата, пък и той боледуваше доста в този период. И сега пак го взима бабата от нашия вход. Преимущество и то голямо е, че вечер като си дойда в 20:00 часа, тя си взима асансьора и не излиза навън (кучета, луди, екхибиционисти, пияни и т.н.).
По принцип идеята е да стои някой възрастен с детето, докато се приберем или ако е хубаво времето да са навън по градинки и площадки, ама все пак си има изисквания:
- да е сравнително здрава и с ума си (да може да ходи, т. е. да не е с бастуни и да няма някое сериозно заболяване, както пишеш и да й стане лошо, та да уплаши детето, мен и всичките си близки);
- да се разбира с детето;
- да няма друг ангажимент (сериозно болен човек в семейството или внуче, което да прибира от ясла/градина/училище);
- да има собствен мобилен телефон (не на внучката й нали) и да може да ми се обади при нужда;
- пожелателно е да е от квартала, да може да стига до яслата пеш, а не с градския транспорт (понеже един път ще попадне в задръстване и ще ми се изпилят нервите);
- пожелателно е да е гледала други деца - нейни, внуци, прибирала е от ясла/градина/училище други деца;
- пожелателно е да не пуши или поне не в къщи.
Та виж, че си стана ферман, макар че това си е необходимост.
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
*

Дописвам: Сетих се да ви попитам какво ви е мнението за abubu.bg  Поръчвали ли сте от там?
[/quote]
Синеочка, аз поръчвам. Като цяло съм доволна. Имат добри попадения.
*
rtfrtf, мерси за изчерпателния коментар и насоки. Само да кажа, че аз изобщо не съм новак в търсенето на такива услуги, за сефте пробвах когато Дани беше на 3 месеца. Не да го гледа буквално някой, а да има някой при него няколко часа, когато аз опитвам да наваксам със съня, че то нали това беше у нас проблема. Т.е. аз съм си в спалнята, каквото и да стане - идва и ме буди жената. Не случих де... Викам си тогава - малшанс, много малко бебе все пак, то няма и много хора навити за такива ситуации. На 10 месеца като стана - поне почасова бавачка намерих, страхотна, ама и тя не беше хич "по тънката лайсна", а и тя с малко дете - не винаги можех да разчитам. После се занадявах на ДГ - какво последва, всички знаят. Еми той Дани другия септември ще ми е първокласник, аз още се боря да изкара, 2 седмици плътно на ДГ....баси филма.  :lol:

В един момент реших, че искам да се върна на работа (щото полудявам вече в сегашното положение), пък ако ще и за 100в. реално да работя на месец и другото да го давам на човек, който да е ангажиран с Дани през цялата работна седмица по 8 часа. Здрав, болен, на градина, без градина - аз да знам, че съм фри за другите си задачи. Не съм търсила за "без пари" и амен-амен благотворително, ама те пък се оливат тия хора с изисквания и за заплащането и за друго. Особено за дете на 5 +, което някакви грижи особени не изисква, но няма как да го оставя само у дома по цял ден, особено пък болно. Или аз просто не случвам на хора, може...
Предлагала съм варианти всякакви, ако искат "сив сектор", ако искат - надлежно наети и с осигуровки...Както искат. Но без безумни претенции от тяхна страна пък. 600-700 чисти искали за к'во? Да седят у нас на дивана, докато той е на ДГ? И в тия ситуации, ако пусне една прахосмукачка и съдомиялана госпожата - искала допълнително да й платя? Ай сиктир бе! Да дам 600 на някой дето ще го гледа, ако се разболее, а като е на градина - да ми върти домакинството - ОК. Все пак говорим за хора, дето в общия случай имат ценз "някаква гимназия", или са пенсионери с 100 болести и условия и за една МРЗ не могат да захванат нещо друго, ама дай ся да извиваме ръцете на майките, щото...те няма накъде да мърдат. Само това ме дразни в случая. Некоректно е и не е почтено.

Искали 10 лв. на час. Ми аз искам 20, в друга държава и 40 могат да ми дадат. Ама и аз и те живеем в тази и нито аз мога да изкарвам такива пари, нито на тях да ги дам, щото...ми няма откъде. Да го проумеят викам? Много ме кефи как всеки тук си цени труда, ама чуждия труд - не го брига нали. И това, че чуждият труд - не се заплаща тоже, според стандартите в Германия, ами по тия в БГ. Ама на някоя стрина дето ще ми дреме на дивана - следва да й плащам все едно сме в Берлин и съм с берлинска заплата. Или ти. Подчертавам, дори за МРЗ не съм отворила дума в такива случаи, винаги съм предлагала някакви разумни пари, за това което искам - не е каторга бе! Хората за толкова са всеки ден на някое банково гише например и това бруто....

Може да ти се струва странно, ама тоя бранш е такъв у нас, по същата логика, по която едно време ни деряха мобилните оператори. През 99-а съм плащала 72лв. сметка на Мобиком за няма и 15 мин. разговори за месеца. Ся как е - знаете. Когато и там се организират нещата - ела да видиш ти 10 лв. на час, 20 лв. на час и 1000 лв. на месец за стрина ти Пена. Не за някой с квалификация за тия неща, дето е подбран, обучен, проверен и пр. Щото все пак пазарът определя цената на услуга Х, ама я определя когато такава услуга е организирана малко от малко, по някакви пазарни механизми. Както е с фирмите за почистване и ред други. И там преди години беше подобно, като с "детегледачките".
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Жибрул, освен ти да се квалифицираш за почасова детегледачка, или да водиш/прибираш от ясла/градина/училище. Студентка по медицина, виж само как ще звучи,  :wink:
Помня, че беше намерила една жена, като беше по-малък Дани. Абе трудно си е. То сигурно и затова напоследък пак се тиражира историята за цялото село, нужно за отглеждането на едно дете.
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг