0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Благодаря за съветите, ще ги имам предвид!
*
Кати, извинявай че не помня, ама с рефлукс ли е дъщеря ти?
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Здравейте и от нас! Ние сме добре, ходихме на консултация за главата /че мина повече от 1 година от операцията/ и Слава Богу всичко е ОК. Иначе преди 1 седмица тръгнаха едни сополи, водаааа, не смогнах да ги забърсвам и изпомпвам с помпичката за нос и вече се бях отчаяла, че ме чакат 7-8 дни хъркане и сополи, но спря точно за 1 ден  8O. След това аз бях така - вода от носа за  1 ден. Сега уж се укротихме всички. Иначе броя дните, когато ще заминаваме на село с малкия, после ще го оставя там, че тук в София сутрин го изкарвам, после след обяд, но заради времето има дни, в които излиза за съвсем малко или въобще не излизаме и става страшно. Сега е на период да казва на всичко "пипи" и като че ли започна повече да разбира.
И ние чакаме класиране, ама сме по общия ред на 59-о място /за 6 места/. Подали сме и молба, че нали имаме ТЕЛК, но от ОДЗ-то нещо се увъртат, казаха, ако има места, ама ще видим октомври...  8O  8O  8O Странна работа... ние дотогава трябва да сме го записали, че аз май ще почвам работа септември-октомври. Това с яслите е отвратителна работа значи  :x  :x  :x
Пожелавам леки и спокойни дни на мамите и мъничетата /и татковците разбира се/
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Кати, не се шашкай 3а непоносмостта към парченцата в манджата на тая въ3раст. Божидар до към 2г му се гадеше, ако не е поне на ситни парченца храната и а3 също се бях притеснила - "ама 3ащо така, до кога?". Междувременно някои неща си ги гри3еше - плодове, солетки, бисквита. 3начи може, ама когато си поиска. После майка на наборче дето ядеше по-едра храна ми вмени, че било, щото като съм 3ахранвала съм пасирала фино, а не съм мачкала с вилицата по на едро. Ами като стана на 2г някъде и може би покрай децата в градината (щото ясла при нас няма, а сборна градинска група  2-5г) си прояде и храна 3а големи. 3а количествата също много се филмирах с баткото, щото, видиш ли, на Иванка бебето на 5м плющи по 1 голям буркан пюре, а моето на 7-8 м със 3ор 5 лъжички му давам. И беше един рев (и от двама ни) - тикам, плюе, песни пея и бърша... Сега по-малко го мисля храненето - и при двамата. Баткото щом не ще да яде, или почне да ми мрънка 3а сладко вместо 3а основна храна, ми е ясно че не е гладен и го чакам да си поиска сам. Гладно дете - нормално и 3драво - няма да остане ;) И с бебка 3ахранването ми е по-спокойно сега - колкот и3яде. Допълваме с кърмене. Оставям по някое парченце с пюрето и гледам, че тя пък се кефи да сдъвче нещо там. Върти го с е3ик, джвака с венци, щото 3ъби няма :)
Веречирия май пита 3а кърменето. И а3 мисля, че с цедене не става. Ако ще е с цедене - а3 много кофти спомени имам от висене на помпата - по-добре да е АМ. При нас е помагало често слагане на гърда. Баткото нон стоп висеше като малко бебенhttp://www.zachatie.org/forum/Smileys/default/icon_redface.gifце, малката я "откачах" след определено време от страх да не преяде, че много повръщаше. Обаче сега от 2-3 дни я мъчат 3ъбки и пре3 час суче, 3аспива и реееев като и в3ема цицата. А и се спи, не е гладна. 3ахранването спрях, че е сополива.
Стефи, и 3а тук сте :) Ми то не е само 3а да се оплачем, а и да ни даде съвет някой препатил. А кой както иска да поема съветите.
Я съм против ТВ, играчки и др ра3сейвания по време на хранене, не 3а друго, ами щото така не се усещаме колко храна натъпкваме. Не че не го правим и удома  :oops: Ама когато може, гледам да сме бе3 ра3сейване по време на хранене - и 3а малки,  3а големи.
Жбрул, паметен ще е денят, в който постнеш само 1 и3речение :) Ама пък мен си ми е кеф да чета нещата, поднесени с малко хумор.
Жбрул, Дани и Моника да о3дравявате бър3о.
Сетих се, че до скоро баткото ядеше месото само смляно, но пък и големи хора има дето им се "одъвква", абе гадно им става да дъвчат месо, особено по-жилаво.


*
Кати, извинявай че не помня, ама с рефлукс ли е дъщеря ти?
Не, не е.
И съвсем се отплеснах, извинявам се. Бързо оздравяване на Дани и Моника!
« Последна редакция: Май 13, 2016, 14:30:55 pm от kati_vm »
*
Бебе, само едно постнах малко по-нагоре, не е за деня, ама в тема - пак си е за отбелязване  :lol:

Иначе за това как гризкат и дъвчат парче морков, бебешка бисквитка и пр. , пък при пюре с парченца се давят, особено в началото - аз го отдавам на "навик". Когато започнем с пюретата - те са една фина каша, която само гълтат и си изграждат рефлекса, че това се гълта просто. Когато се сдобият със зъби и дадеш друго, освен пюре и опитат да го ядат - естествено им идва наум, че няма как да глътнеш цяла солета и си отгризват, придъвкват, безгрижно. Даже при още налични 3-4 зъба само, те и с венците мачкат в началото. Ама като дадеш пюрето вече с парченца - и те по инерция като тръгнат да си го гълтат  направо и оп - давене. В този ред на мисли, ако за храна Х сте се уверили, че умее да отгризне и да си сдъвче, преди да глътне, а се дави с пюре с парченца - според мен не следва да продължите всичко да пасирате фино, ами баш напротив. Дори е по-добре пюрето с парченца да се замени с едро намачкана храна (да я вижда, че е такава и да се сеща, че иска малко дъвкане), или дори една мусака - дайте я както я ядем ние. Колкото по-дълго (без реална нужда и с налични зъби вече) се пасира всичко на фино пюре - толкова по-дълго гълтат храната като пуйчета и ги мързи да дъвчат (или не им хрумва да го правят за храна Х). Не, че голям зор и до 3 и до 5 да яде само пасирано, ама като няма реално нужда да го правите пък...

За рефлуксните бебета да споделя нещо. И вече захранени - по-лесно връщат храна, сравнено с деца, които не са имали рефлукс. По тази причина, докъм 3 поне, когато го хранех Дани със супа да кажем - дробях вътре толкова хляб, че да стане като попара почти.  :lol:  В по-редките зеленчукови пюрета - дробях сухар, или добавях варен ориз...абеее да сгъсти там малко от малко. Иначе лесно връщаше, като се разтича след хранене, или ако нещо се напъне да реве и мрънка докато яде, дори само да се напрегне повечко, че да се измъкне от стола за хранене. Така, че и това може да се опита в такива случаи, ако проблемът е такъв все пак.

По повод детските заведения, успех на всички които кандидатстват сега и да си ходят децата редовно и здрави!  :D Преди два дни, имах интересен разговор с педиатърката на Дани, ходила на една чужбинска конференция. Та станало дума и някакви доклади и проучвания се изнесли, че с детските заведения го имало същото като с резистентните щамове по болниците. Не разполагам с тези документи, иначе бих ги качила да ги видите, преразказвам набързо тя какво ми разправя. Като "си върнах лентата" - бе май има резон да е така. Понеже при мен се случва да знам категорично, че някакво мое разболяване - не е лепнато от детето, ами от контакт с възрастни - ей такива ми минават с парацетамолите и на крак, за 2-3 дни, не усложнявам. Ей Богу - няма нещо, което той да довлече от ДГ и да не ни простре и двамата, ама качествено. И при него съм забелязвала, че когато се е заразил с нещо, ама не от ДГ (понеже месец не е стъпвал там) - много често минава с капки за нос, малко Нурофен, малко Флудитек... Аз съм казвала мисля, ама ако не ходи на ДГ - не "пазя" не ограничавам контакти с болни и пр., обаче тогава - йок да се раболее, или ако хване нещо - минава бързо и леко. Трета година си блъскам главата какво е това нещо при него - иде на ДГ, максимум седмица и довлече поредното като ей това сега, за гарнитура - ни простре и нас възрастните, ама яко така. Не, че ме грее и да е така наистина както казва лекарката му - нищо не мога да направя, но поне е някакво разумно обяснения на целия филм. Че просто това което носи от ДГ е мутирал и агресивен щам на нещо и затова щетите са все сериозни и масови. Сегашната болест я донесе след САМО един ходене на ДГ, беше на велики четвъртък, че да боядисва яйца там и да се весели. Е, два дни след това се почна със сополите и покашлянето, пробвахме всякакво консервативно лечение и за него и за нас, като усетихме, че ни е накачил - нямааааа.
Благодаря на всички за пожеланията за бързо оздравяване! Дано и да не ни повтаря скоро. А вас да ви прескачат!!!

П.П. Не съм лигла, ама чак да ме болят зъбите заради запушения нос, подутите лимфни възли и Т - отдавна не е било.  :x  Егати бацила това!
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

С Ники опитах 1002 начина за хранене - с реклами, без реклами, с детски, без детски, до 4тата година не ядеше бе, това е! Катерина яде във всяка ситуация и не си слагам на сърце дали гледа Нинджа-та на брат си или Кухня. По на зор ми е нещо, което не мога да променя - излизат й доста разкривени горните зъби, един си е направо завъртян :?

И влезе в периода на къпят ме=на колят ме. Гадост и зараза, 4 дни в седмицата съм сам-сама с две деца и след всичките писъци в 8:30 главата ми е на вулкан, а ме чака учене и писане. Да живее бирата и виното, щото иначе ще откина главата на някой!!!

За яденето, ядат заедно с брат си, аз смогвам в късна доба, след като спят. Няма режим на вечеря в семейството, сутрин закусват и двамата в 6:30, че ми е по-лесно да ги инсталирам по столовете да си говорят, докато правя кафето и приготвяме обядите.

Ще ме побъркат тия зъби, не стига че точи лиги като булдог, буквално реки се леят, ами и на криво. няма справедливост в тоя живот! На брат й операции на зъбите, на нея се очертава брекети. Ма дано поне са здрави.

Моята педиатърка изрично каза флуорна паста, понеже водата тук е без флуор.
[/url][/url]
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
че тя и в БГ е бе3 флуор водата, до колкото 3нам. Дано се наместят 3ъбките. А на млечни слагат ли се брекети? И при нас са на дневен ред 3ъбките, ама в процес на и3биване със съответните екстри - лиги, сополи, нервничене, рев. Снощи мама и3пи една "ретро" и стана спокоооойна  :oops:


*
Bonbolini,децата с ТЕЛК не са ли с предимство в яслите..??? :? Какви ти ги увъртат !? И ние го записахме нашия юнак,но тук няма проблеми с местата. :D Кога ще тръгва и как ще стане е рано да се каже,но трябвало сега да се запише.И ние го гледаме без ТВ,но не съвсем. Вечер си гледаме и няма как да го изолираме. Но пък нека да свиква по малко с реалностите. :lol: :lol: С рекламите не можем да се преборим! Голям интерес,но то както всички деца.  :wink: Преди 10-15 години един млад татко ми беше споменал,че неговото дете е като омагьосано на рекламите,но то май всички са така. :lol: Да оздравяват всички!!!!
/www.mamaibebe.com][/url]
*
Моника, е здрава, благодаря на всички за пожеланията.Аз я изтормозих, но важното е че се оправи бързо.В понеделник е на ясла, макар да исках да я задържа още седмица в къщи след АБ-то няма как да ми се получи.Сега мога само да стискам палци да не хване нещо друго.

*
Вени, на млечните слагат ли брекети изобщо?
На сина ми двата постоянни долу в средата са леко криви. Щели да се наместят, каза зъболекарката. Или ще си останат леко криви като на майка му.

*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Блу, искай още едно мнение 3а "наместването" на постоянни 3ъби. На мен така ми бяха ка3али на времето - а3 си бях лапе и навита 3а "телчета". Е, не ми сложиха пустите телчета и не ми се наместиха и3оообщо 3ъбите. Сега са си бая криви. Не че ми е пречело нещо в живота :) Ама като пубер малко ме притесняваше.


На млечни зъби не слагат брекети,безмислено е...на Вера чакаха да и израснат постоянните и тогава сложиха брекети дотогава бе с шини...сега вече ще махаме брекетите и май пак известно време ще е с шини :)
Алек го приеха на първо класиране в яслата до нас сега ще го записвам и наесен с песен :lol:
*
Здравейте момичета,

Да попитам, някой да ползва (да е ползвал) някаква такава ограда?
http://detence.bg/2507-pilsan-%D0%B4%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0.html

Детенце е на 10 месеца и половина и вече се изправя. Не съм сигурна дали това нещо е достатъчно тежко и стабилно, ако се хване за него да се изправя или да се подпира дали няма да падне.
*
Бебе, отдолу има само два нови, леко разкривени. Горните сега растат.
На мен никога не ми е било проблем, а и като се усмихвам, не се виждат.
Ще изчакам да излязат новите и ако има нужда, ще си каже зъболекарката. На всеки 6 м. са му профилактичните прегледи на неговата възраст.

*
Здравейте момичета,

Да попитам, някой да ползва (да е ползвал) някаква такава ограда?
http://detence.bg/2507-pilsan-%D0%B4%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0.html

Детенце е на 10 месеца и половина и вече се изправя. Не съм сигурна дали това нещо е достатъчно тежко и стабилно, ако се хване за него да се изправя или да се подпира дали няма да падне.

mag, останах си само с намеренията за подобна ограда. Гледах подобна пред един мол и не ми се стори стабилна. Може и да не е била сглобена добре. А и като я гледах тази ограда Иво беше по-голям - на година и месец. Ако исках да ходя до тоалетна и нямаше друг човек у дома, го слагах в кошарата или в столчето за хранене.
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
*
благодаря, rtf
явно ще трябва да я огледам на място и да преценя, иначе я дават от 7м - 1 г. до 3-5 год. в зависимост от производителя
не ми е проблем оставянето за 10-15 минути - имаме кошара и доста сериозно я ползваме и ще продължим да я ползваме
само че вече ми се струва, че му е леко тясно (особено както е пълна с играчки) и няма къде да пълзи
искаше ми се да му осигуря по-голямо пространство, където да се забавлява докато съм наблизо, но все пак да не търча постоянно по него като залепена, а оставя ли го "неограден" за секунди е до раменете потопен във водата на кучето и пляска с две ръце вътре :)
в краен случай, в Баухаус може би ще се намери някаква дървена ограда на модули, които да се монтират в пода и така
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Маг, баткото му постилах одеала, барикади от юргани (от едновремешните :) ). И по едно време претръпнах - ра3чистваш колкото може опасните неща и да си пъл3и навсякъде. А като и3ле3ехме навън какво беше ... пъл3еше навсякъде и вечено мръсен. Ама просто нямаше мир, ако не го оставя. Хубаво, че не купихме и оградки - то и бе3 др сме се 3атрупали от вече ненужни джунджурии ;)
Ние се готвим 3а третия рожден ден :) Само да са 3драви децата и да е хубаво времето на РД, че много е променливо.


*
Mag, ние имаме 2 котки.За известен период от време вода и храна им се даваше само когато дребното спи.През останолот време тя пълзеше/ходеше навсякъде.Не веднъж съм я виждала с гранула в уста.Как да ти кажа изтръпнах и не ми пука, особено след като хапна пясък от детската площадка.

*
благодаря, момичета :)
ще постеля одеялата пък ще видим дали и колко ще ограждам - явно няма да е първото бебе полепнало с кучешка козина :)