За Фърбър е добре да се прочете цялата книга - човекът се аргументира доста добре. А за мен като родител беше важно да съм добре информирана и логично убедена, че това е методът за решаване на нашия проблем. Но наистина не е за всеки: аз се оказвам от коравосърдечните майки - ще се разписвам пак в темата за "лошите майки"
Аз се реших, защото става въпрос само за 1-2 нощи с плач и безсъние. Когато си будувал месеци наред, 1-2 нощи не ти изглеждат толкова много.
Фърбър твърди, че бебета на 3 месеца могат да спят по цяла нощ, и ако на 6 месеца още не спят цяла нощ, вече е време да се предприемат мерки. С баткото приложих метода на 11 месеца. С бебето обаче реших, че вече е време. Методът е да оставиш бебето да се научи да заспива само в собственото легло без залъгалки, мляко и т.н. Като го оставиш, почва да плаче, но ти се появяваш през нарастващи интервали от време да го увериш, че си тук и всичко е наред. За първата нощ се препоръчват интервали от 3 мин, 5 мин, 10 мин, 10 мин и т.н. За следващата нощ 5 мин, 10 мин, 12 мин, 12 мин и т.н. Фърбър твърди, че само първата нощ е тежка и до 3 дни плач почти няма, а до седмица детето спи цяла нощ.
Естествено, решението не е универсално и е важно да определиш правилно проблема. И при двете ми деца проблемите бяха комплексни.
При баткото - проблем с асоциациите за сън - беше свикнал на ръце, нощем, като се събуди в леглото, плаче, за да го вземем пак на ръце. В добавка обаче страх от раздяла (separation anxiety). Като приложихме метода с излизането от стаята, той плачеше дори и след седмица. Наложи се да останем с него в стаята, но да не го занимаваме или носим на ръце. Наистина магически почна да спи цяла нощ още от втората нощ.
При бебето - свикна да заспива сучейки. Това са два проблема - с асоциациите за сън и физически глад през нощта. Сега го оставям да заспива сам и увеличавам интервалите на храненията, за да се решат и двата проблема.
Методът се прилага лесно при бебета, защото си стоят в кошарката. Но може да се приложи и за по-големи деца - тях обаче трябва да ги затвориш в стаята с решетка. Пък и говорят и са по-издръжливи, сигурно е по-голяма драма...