0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #360 -: Октомври 20, 2015, 18:10:11 pm »
До навършване на 2 години на детето - дори да посещава ясла, държавна, или частна - без значение - майката има право да си получава "майчинството" АКО не работи. Не всички майки си пращат децата на ясла, защото се връщат на работа. Изхожда се от виждането, че можеш да си пратиш детето на ясла с цел социализация. Или да нямаш работа на която да се върнеш, но да искаш да започнеш такава, да търсиш в момента и съответно - трябва да си решила въпроса "а с детето какво правим", имайки намерение да почваш работа. Не да те назначат, че тепърва да я мислиш, да кандидатстваш за ясла (хеле в София колко е лесно това), че да се адаптира това дете и пр.
Не съм сигурна съвсем (не съм била в това положение), но май наистина беше така, че докато детето навърши 2 години, ако ходи на ясла, а ти съответно работиш - имаш право на 50% от майчинството си пак. Карам я по спомени за приятелка, чието дете ходеше на ясла, тя започна работа около 4 месеца преди то да навърши 2 години, получаваше си за този период пълният размер на майчинството (т.е. като за неработеща жена). И в един момент като се задвижи бюрократичната машина и съответни декларации за това и онова стигнаха където трябва - накараха я да връща част от "майчинството" изплатено за въпросните месеци, като получено неправомерно. И ги върна парите де.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #361 -: Октомври 20, 2015, 20:52:04 pm »
Според мен е странна ситуацията и може би няма решение в закона (те там не знам как фигурират частните заведения). Предполагам има някакъв начин да се решават частните случаи и щом така са я посъветвали, може би това е варианта в случая. Реално детето ходи на частна ясла, не е на държавна и тя не ощетява държавата един вид с това. Ако си вземе бавачка и си седи в къщи или си прави каквото иска, но не и да се върне на работа, нали няма да и спрат майчинството?
*
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #362 -: Октомври 20, 2015, 21:26:17 pm »
момичета, не е така, ако детето посещава държавна ясла, т.е. всичко си е декларирано по закон на майката се спират тези 300 лв. или колкото са сега, идея нямам.
това със социализацията, търсенето на работа и т.н., Сис, са в сферата на добрите пожелания и теории :wink:
Както мешко ви е писала, а ако се върне на работа й се дава половината от майчинството за отглеждане на дете от 12 до 24 м.
*
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #363 -: Октомври 21, 2015, 04:07:43 am »
Стеф, ако се върне на работа е половината, ама ако ходи на ясла и тя не работи - беше цялото бе. Ама може и да бъркам аз, защото хем отдавна, хем не бях в такава ситуация с Дани и може да не съм схванала правилно какво ми обясняваха тогава по казуса. Извинявам се, ако съм подвела някого неволно, просто такива са ми спомените на мен.  :oops:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #364 -: Октомври 21, 2015, 08:10:24 am »
Здравейте,ние сме далече от яслите,но да ви попитам нещо,макар и различно от последната проблематика. :lol: При нас всичко върви нормално. Захранихме малкия отдавна,хапва всичко и то с апетит,което ни радва. Продължава и с кърмата. За жалост,почети всяка вечер се стряска на сън,сепва се и започва да плачи.Понякога и по няколко пъти на вечер  :(.Не е като да е гладен,но .... :(Майка му го успокоява с малко кърмене,което е далече от хранене,но това дали е нормално? Не знам дали децата сънуват,но възможно ли е от сънища да се стряска? Или от преживени емоции през дена? То не че са кой знае какви преживяванията през дена,абсолютно стандартно"бебешко" ежедневие  :lol:, но той е доста любопитен и всичко му прави впечатление.Ококорен е постоянно и нищо не пропуска.Ще си развие главата  :lol:. Въпреки всичко,дали тази "емоция" може да е причина за тези нощни събуждания? Има ли сте такава ситуация при вас?
/www.mamaibebe.com][/url]
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #365 -: Октомври 21, 2015, 08:21:47 am »
Рачо и Алек е така...аз все си мисля,че е от зъби,но и сънуват бебоците..той как е със зъбките? Колко има?
Благодаря ви за пожеланията  :)
*
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #366 -: Октомври 21, 2015, 08:29:33 am »
Рачо и аз смятам, че са зъби. Не може да направите нищо повече от това де.
*
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #367 -: Октомври 21, 2015, 08:48:22 am »
Не, не, ако е на държавна ясла, а майката не ходи на работа й се прекъсва майчинството и не взима нищо.  :) Нали си спомняте като го приеха тоя закон какъе бум имаше на майки дето трябваше да връзщат пари. Е, точно поради тази причина, че са децата са били на ясла, а тя дома и взима майчинство.
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #368 -: Октомври 21, 2015, 09:30:00 am »
За държавната ясла няма пет шест. Майката даде ли детето там и ако се води някъде на трудов договор, трябва да се върне на работа.
Различното е за частните ясли. Това ми е мисълта.
Сега изрових декларацията, която съм подала към НОИ след навършване на 1 г. на детето.
В нея декларирам, че "Детето не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка." и че "В срок 3 работни дни от промяна в декларираните обстоятелства се задължавам да подам декларация за промяната."
При мен няма никаква промяна. Точно като с детегледачка е, както казва и м-и.
Но тази декларация е свързана отново с паричното обезщетение, а не с връщането и невръщането на работа. Та не съм на 100% сигурна.

Ра4о, браво на Тео, че хапва с апетит. И аз мисля, че са зъбки.
*
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #369 -: Октомври 21, 2015, 10:11:43 am »
Да, да така е, за обещетението е и за държавните ясли. Частните са масово така, не декларират, защото повечето от тях са регистрирани дори като дневен център за работа с деца, а не като ясла или градина :)
*
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #370 -: Октомври 21, 2015, 12:15:34 pm »
Рачо, и ние имаме същия проблем от около месец и половина. Вечер се будим често. Първо мислех, че са зъбки, после мислех, че е гладна и сега от известно време освен кърмата вечер и давам и АМ преди заспиване, но продължава да се буди и сега пак мисля, че са зъбките, които още ги няма така или иначе.. През нощта не се кърмим, тя сама спря да иска от средата на трети месец някъде.
*
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #371 -: Октомври 22, 2015, 07:35:23 am »
Благодаря ви за отговорите! :)Малко ме успокоихте. Ние вече ги наредихме 6 зъба,но не изключвам и те да са причина. Все пак на различен етап на растеж са :wink:. Явно така ще е !
/www.mamaibebe.com][/url]
*
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #372 -: Октомври 22, 2015, 09:46:46 am »
Рачо, неизбилите болят. Като пробият мисля няма проблеми, но преди това болката е стрелкаща.
*
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #373 -: Октомври 22, 2015, 10:35:11 am »
Олеле, каква дискусия се е заформила, Смайли извинявай че попитах :?
Те щом нищо никъде не декларират, то значи че няма как да има проблем :lol: Друг е въпросът защо работят като ясли, а са регистрирани като детски центрове и съответно не подлежат на контрол... От личната ми капандура аз не съм съгласна че трябва да има връзка между частната ясла и обезщетението - идеята да го спират е да не плаща двойно държавата, но в частната ясла не плаща нищо. Ако се вземат в ръце и започнат да плащат на частните ясли полагащата се държавна издръжка на неприетите деца, а ние да доплащаме само разликата тогава ще се съглася ;) Иначе да кажа от опит - ако майката не работи няма право на втора година майчинство, т.к. втората година макар и платима от НОИ се води отпуск за отглеждане на дете и отпуск на неработещи не се полага... Но стига спам! Смайли, как е Дани с яслата, свикна ли, доволни ли сте? :D
ra40, Матей от 6м до 10м някъде не се беше будил нощно време. Като заспеше вечер е 21ч та сутрин до 7 8O Сега ако ставам по-малко от два пъти нощно време го пиша безпроблемна нощ :( Отказах се от идеята да е гладен, доста добре си хапва вечер, а и често не си доизпива млякото... Има и нощи, в които не се буди много, та си мисля че е по-скоро зъби (не че знам какво е това :x) или някакви емоции и внимание.... В тази връзка да ми препоръчате лекар/стоматолог за консултация за великите зъби? Не срещнах разбиране от педиатърката по въпроса, каза че още няколко месеца да сме изчакали и после евентуално се прави панорамна снимка. Аз обаче си изчаках чакането, вече е почти на 1г и 3м, венците особено на кътниците са подути до степен, че гърлото му изглежда подуто и не знам вече. Носът му доста често се запушва и хърка и не вярвам да е все хрема, пък сега и с адаптацията в яслата много сложно...
При нас е забавно както винаги. Мати се адаптира в яслата доста добре, лелите са казали че такива деца като него и повече могат да гледат - не реве, играе си сам, занимава се сам (с тази му работна майка детето се е научило  :( ), изяжда често двойна порция храна :lol:. Само че не спи. Сутрин не го слагат, че да заспи по-лесно на обяд, обаче той се превъзбужда и наобяд дремва 30-40мин и дотам. Опитах се да им обясня, че връзката е обратна - да си дремен сутрин 30мин поне и ще спи спокойно слдобяда, но така и не се получи дотук... Ходих на работа цели два дни :? :lol: и вторник срещу сряда не мигнахме и 5мин и просто нямаше как да го заведа в яслата. Надявах се да е някаква криза зъби, нерви,....но уви - оказа се стомашен вирус. И сега се гледаме вкъщи. Вчера имаше и температура малко, ама днес май е по-добре... Но с това неспане не знам - дали ще се пренастрои и ще свикне? :? В понеделник като го взехме неспал и заспа в 18:30 докато се возехме в колата към вкъщи и откара до сутринта....некъпан, невечерял,....то това работа ли е? :?
*
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #374 -: Октомври 22, 2015, 13:04:19 pm »
Mousyt, какво очакваш от стоматолога, да му сцепи венците, че да излязат зъбите ли :) а  той как заспива в къщи с гушкане или сам си заспива. Ако им дадеш идея някакъв номер да приложат, може би ще спи там. Наистина е неприятно да заспива толкова рано, че и без вечеря и баня.
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #375 -: Октомври 22, 2015, 13:10:03 pm »
Mousyt, много добре се адаптира Дани.
Само първата седмица плака. Сутрин вече ходи с голямо нетърпение. Разбира, че отива там и иска да ходи. Няма търпение да го обуем и да излезне. Вече не прави драма и, че аз оставам вкъщи, а само баща му го води.
Започнахме от началото на седмицата и адаптация за возене с бусчето. Засега само за връщането вкъщи.
Два дни се вози с лелите от яслата, но понеже на тях не им е това работата (нали трябва да се грижи някой през това време за другите деца в групата), та вчера за пръв път пътува само с другите деца и шофьорите. Малко е направил проблем на тръгване, но ми го докараха спокоен и полегнал на две седалки  :lol:

Направо му разбиват режима на Мати с това неспане сутрин. Наистина не виждам какво им пречи да го сложат и предиобяд. Аз знам за много случаи, в които малките ги слагат по два пъти.
Добре, че обаче си играе и хапва и не е нещастен  :P
*
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #376 -: Октомври 22, 2015, 14:06:32 pm »
Mousyt, какво очакваш от стоматолога, да му сцепи венците, че да излязат зъбите ли :) а  той как заспива в къщи с гушкане или сам си заспива. Ако им дадеш идея някакъв номер да приложат, може би ще спи там. Наистина е неприятно да заспива толкова рано, че и без вечеря и баня.
:lol: :lol: :lol: Не, ама може да си има нещо за мазане за омекотяване или някакъв витамин да му липсва или да има някакъв проблем да не излиза (на мен един постоянен зъб не ми излезна и на 18г ми вадиха млечния и разбиваха костна преграда отдолу за да излезе...). При всички случаи може поне да ме успокои :lol:
Вкъщи през деня го гушкам за да заспи, вечер само му пея и го галкам в леглото.... Но той няма проблем да заспи хич там. Още на втория ден си заспиваше преди обед там. Проблемът е, че явно се преуморява и заспива преди другите деца и после тамън минава в по-лек сън и те като лягат и се буди (аз така предполагам). И вече като се събуди явно не успяват да се оправят да го приспят втори път (то си е и трудно де, щото той си мисли че се е наспал вече....знам го от опит). Единия ден бяха седяли при него и си беше лежал в креватчето кротко, но не беше спал (ей това трябва да го видя за да го повярвам - да седи на едно място 8O).
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #377 -: Октомври 22, 2015, 14:35:37 pm »
Но с това неспане не знам - дали ще се пренастрои и ще свикне? :? В понеделник като го взехме неспал и заспа в 18:30 докато се возехме в колата към вкъщи и откара до сутринта....некъпан, невечерял,....то това работа ли е? :?
Леле Mousyt, направо ви завидях колко много спи. Моят син без значение дали спи или не през деня, откарва до 12-12:30 вечерта. А сутрин като го вдигам в 7 и седи спящ на гърнето, толкова му се спи на горкото, ама вечер пак до среднощ. В много редки случаи заспива по-рано и тогава обикновено се буди нощем. Защо продължават ад го мъчат детенцето със спането? Поговори с тях.
<br />[link=http:
*
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #378 -: Октомври 22, 2015, 15:00:12 pm »
Леле Mousyt, направо ви завидях колко много спи. Моят син без значение дали спи или не през деня, откарва до 12-12:30 вечерта. А сутрин като го вдигам в 7 и седи спящ на гърнето, толкова му се спи на горкото, ама вечер пак до среднощ. В много редки случаи заспива по-рано и тогава обикновено се буди нощем. Защо продължават ад го мъчат детенцето със спането? Поговори с тях.

На него графика му вкъщи е вечер да заспива в 20:30 (преди си лягаше в 21:30, но откакто се стъмва сам взе да заспива по-рано) и сутрин става 6:30-7, в зависимост колко пъти се е будил през нощта. През деня обикновено спи около 30-40мин, рядко повече преди обяд и следобяд още 1-1:30ч. Ако не спи предиобед и имам късмет, следобяд спи два часа... Въобще има страхотен график и то той сам си го диктува.
А в яслата говоря всяка сутрин и за тях още не се е адаптирал, ново му е и затова... за мен искат да го вкарат в графика на другите деца, защото той май е най-малкия или да има още 1-2 като него, ама не можеш да равняваш дете на 2-3г с дете на 1г и 2м :? Ще видим де. Той е бил на този режим два дена, може пък да свикне да спи само следобяд и по повече... Другият проблем е, че той вкъщи ако сме аз го оставям да се излежава и придремва до по-късно, дори и да се дигне рано и така той успява да изкара до обяд. А сега като стана единия ден например в 6:15 (сам се събуди), как според вас да изкара до 13ч? Та дори аз към 13 вече ми се доспива :lol: На втория ден си доспа половин час сутринта в колата и така ако се научи може, ама още не знам изобщо как ще се справим с логистиката и графика :?
Аз пък завидях на Смайли, че ги взимат с бусче и връщат направо - един ангажимент по-малко :lol:
*
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #379 -: Октомври 22, 2015, 16:03:54 pm »
Здравейте, момичета!

Бях ви изгубила дирите :), но ви попрочетох и се радвам, че децата ви растат доволни и щастливи, адаптират се към яслите и боледуват умерено :). Това последното го казвам за свое успокоение, защото при нас проблемът с яслите не се оказа адаптацията, а болестите. Радвах се, че моите малчовци не боледуваха, че се хранеха добре и тръгването на ясла започна успешно и хоп - неприятна изненада. Наложи се втори път да оставаме с Пепи в болница, за да се доизлекуваме, а от вчера Ани е с бронхит :(. Желязното ми момиче много добре се справяше в яслата, видимо напълня, все беше гладна :), но в крайна сметка се разболя и тя. Засега при нея нещата протичат по-леко, но пие АБ. Пепи вече е по-добре, но и при него апетитът още не се е върнал.

Темата за тръгването на работа и майчинството и на мен ми е интересна. Доколкото аз разбрах, прекъсването на майчинството е свързано с тръгването на детето на държавна ясла, а не толкова с връщането на майката на работа. Иначе до навършване на 2 години на детето майката получава половината обезщетение, независимо дали работи или не. Аз още не съм го проверила на свой гръб, защото реално се водя на работа от 1 октомври. Просто криви ми излязоха сметките :), този месец ще си го прекарам в болнични и отпуска. По-важно е децата да са здрави.

Огромно облекчение е да имаш ядящо дете :). Това си е признак на здраве и спокоен дух. Изключвам крайностите, но на тази крехка възраст децата наистина не преяждат, поемат толкова, колкото им е необходимо. Затова се опитвам и да не се тревожа, ако моите не се хранят "по правилата". И аз нямам апетит, когато съм болна. Щом са жизнени и весели, значи ядат достатъчно. Ще минем на по-здравословна схема, когато спрем лекарствата.

Малко странно ми се струва да сме пак вкъщи тримата :). Може ли да изгубя тренинг за няма и месец  :lol:? Сигурно съм по-изнервена, ама ще вляза в ритъм.

И аз пропуснах ротавирусната ваксина. Прецених, че ще минем и без нея. Поех си отговорността и ще видим дали съм рискувала прекалено. Дотук не сме имали стомашно-чревни проблеми, а що нещо слагаха и все още слагат в устата - изприщвам се като си помисля! Хеле пък в болницата, където вероятността да се заразят с някоя гадост е още по-голяма. Снаха ми пък ме замисли по още по-неприятна тема - чревните паразити. Но смятам умерено да се притеснявам по нея :). Просто ще се информирам, без да изпадам в параноя.

Нощното будене на различни етапи е по различни причини. До такъв извод стигнах. До преди три месеца Ани се будеше почти по часовник 1-2 пъти нощем и се успокояваше с кърмене. Пепи престана да се буди още след 7-мия месец. Когато отидохме на село, почти като с магическа пръчка буденето спря. Сега пък той започна да се буди и иска да го кърмя, а тя си спи  :lol:. През двата месеца, когато можех да се наспивам, отметнах много домакинска работа :).