0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #380 -: Октомври 22, 2015, 16:19:03 pm »
Мешко, може да опиташ да приспиваш по-рано. Децата като се преуморят и превъзбудят и още по-трудно заспиват, то и ние сме така де  :D

Mousyt, не мисля, че има за мазане за да избият, само обезболяващи гелчета ако има дискомфорт. Просто се сетих за моя позната, дето водила детето на зъболекар, че след годината нямало нито един зъб и на доктора великата реакция, питал я тя човек без зъби виждала ли е  8O :lol: и да си чака. Вид успокоение е, но надали я е задоволил отговора  :)
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #381 -: Октомври 22, 2015, 17:28:29 pm »
Мешко, може да опиташ да приспиваш по-рано. Децата като се преуморят и превъзбудят и още по-трудно заспиват, то и ние сме така де  :D


де да можех...не му се спи на това детенце и това си е, страшна енергия има, да е жив и здрав :). Той никога не е бил от особено спящите. Писала съм и друг път как като бебе се будеше нощем да си поиграе по 1-2 часа, отделно от буденето за храна. Както казва свекърва ми, трябва да го изследват: Не спи, не яде, а има енергия за петима.  Живи и здрави да сме, много му се радвам как се забавлява с всичко около него, но на моменти ми се ще малко почивка и за мен.
<br />[link=http:
*
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #382 -: Октомври 22, 2015, 22:36:57 pm »
Беата, за съжаление, наистина в началото почти всички боледуват. И моите бяха така. На щерка ми ще й е втора зима в градината и съм заредена с умерен оптимизъм. Миналата година май й се събират към два месеца у дома. Големият също боледуваше, при него пък прихващах почти всичко. Затова пък сега понякога малката ни носи нещо от градината и големите се тръшваме (особено аз, защото почти винаги аз оставам с нея), а брат й го подминава.

Маузи, заведи го на детски зъболекар! Пиши лс на мишанта! Помня, че водеше сина си при една жена и беше много доволна. Педиатърката да си гледа сополите и кашлиците, въпреки че би било добре и от зъби да има понятие.
Сигурно ще влезе в режима на яслата, но ще отнеме време. Не разбирам какъв им е проблемът толкова да го сложат. В държавите, където съм била, и в някои почват ясла на 3-4 месеца, там като видят, че им се спи, просто ги слагат. А при твоето дете е още по-лесно, защото то иска само веднъж да спи сутрин. Не е като да няма никакъв режим, както са 3-месечните.

*
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #383 -: Октомври 22, 2015, 22:56:01 pm »
meshko106, като те чета за енергията, все едно аз го пиша с изключение на спането :lol: Но пък пробуди ли се става и оттам до следващото лягане заставане на място за миг не съществува. И той не ходи, той само тича. Бавно и нормално движение няма, дори понякога се тревожа да не е някакво състояние от недоносеността :?
blue_sky, мерси ще я питам. тя и педиатърката сама каза, че ако не изникнат ще ходим на зъболекар (дори беше миналата седмица май...), но всеки път казвам другия месец и аз вече се отчаях... А за спането в яслата имам идея защо. Когато започна още не се пускаше сам да ходи или по-точно го правеше рядко. И там си е седял на едно място или лазейки и се е изморявал от емоции и понеже все пак е бил по-кротък на място и сам е клюмвал в един момент и те са го слагали да спи (те ми го казаха). Но гледайки по-големите и се пусна и тръгна още на 3-4 ден сам и сега няма спиране...и сега е в режима както м-и е писала дето му се спи, ама се изнервя вместо да си го покаже и те просто не го слагат... Надявам се да свикне. Сумарно за деня съня може да си го докара със следобедния и сутрешния сън, просто трябва да се пренастрои а и да свикне да издържа до обяд, че е по-дълъг периода...
Беата, аз имам един вкъщи дето не знае колко храна му трябва - яде се до повръщане :lol: Шега, шега, ама сега като е болен видях какво е да не яде. И да не помислите, че не си е изял количеството храна, просто яде по-бавно и по-мудно без обичайния ентусиазъм :lol:
Сетих се какво се каня да ви питам от няколко дни... Едното е за болничните - нали имаме право на 40 дни на година - това на календарна година ли е как ли е и детските не са ли отделно (да не влизат в тази бройка)? И другото е някакво нещо за балончета във ваната подходящо за малки деца и бебета? Напоследък доста си играе във ваната (голямата, бебешката отдавна я изселих) и си мисля, че ще е много яко водата да му е на балончета :)
И последно да се похваля - започвам обратното броене, Тати си идва след една седмица, макар и за малко, но нямам търпение :lol: :P
*
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #384 -: Октомври 22, 2015, 23:05:14 pm »
Маузи, сигурна съм, че не са толкова застреляни и могат да разберат кога на детето му се спи. Дали ги мързи, дали нещо друго - не знам. Но не съм съгласна, че детето не си показва.

*
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #385 -: Октомври 22, 2015, 23:13:06 pm »
Mousyt, някаква пяна за вана ли търсиш или нещо което прави балони(с което се прави балони). Пяната за вана прави мехури и съм чела на Бюбхен, че не е опасна при поглъщане (щото пък съм виждала едно дете от радост как с шепи се мъчеше да слага в устата  :lol: ). Препаратите за балони мисля, че не са много ок.
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #386 -: Октомври 22, 2015, 23:32:00 pm »
Моусит,нашата педиатърка наскоро ми каза,че е имала момиченце на което първото зъбче е избило на 1г.и 8 м. та не се тревожи...няма да остане без зъбки сладкия Мати  :lol:
Ние от понеделник ще сме с детегледачка вече...бабата си тръгва и съм шашната как ще е,въпреки,че той Алек и се радва,ама на мен ще ми е трудно с цялото домакинство,учене и т.н.
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #387 -: Октомври 23, 2015, 06:45:46 am »
Маузи, 40 дни сумарно за теб и детето за една календарна година може да издаде личният лекар. Ако се налага болничен над тези дни ще те изпрати на лекарска комисия. При мен така се случи, в годината, когато Марти тръгна на ясла. Без да искам да ви тревожа. Че гледам ясли обсъждате...
Хубав ден на вас и бебоците!
Има във морето на детските игри бисерче, което ни прави по–добри!
*
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #388 -: Октомври 23, 2015, 13:54:50 pm »
За спането сутрин зависи от лелките в яслата.Моя близка си пусна децата на годинка и малко като Мати и те сутрин си ги слагаха да спят, защото си спяха още малките.да 40 минутен сън, но за тях е важен.Та лелките се правят на застреляни според мен.

При нас нищо ново.Моника ми вдига три вечери под ред температура, като едната мина над 38,5.Само вечер, само след 8,30, ошашках се.Ходихме на лекар всичко наред уж.На четвъртата беше без температура и от тогава не е вдигала, а аз вече мислех да и правим кръвни и урина.Нов зъб няма, то останаха последните кътници вече.

*
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #389 -: Октомври 23, 2015, 14:12:53 pm »
blue_sky, естествено че си показва, ама може би не достатъчно настоятелно за да им се занимае ;) Днес му тествах градинския график - не е спал предиобед, ами добре си беше детето. Заспа обаче към 12:45 и още спи, така че явно има надежда :)
м-и, не знам как да го обясня - да стане водата във ваната на пяна :) Ще проверя на бюбхен, мерси...
Алекс 77 и на мен само за такива случаи ми разправят. Дори последния беше за детето на виден столичен стоматолог :lol:
cofee lungo, благодаря, значи не ме е излъгала личната (тя ни е обща с детето...). Попринцип ще вадим и баба му да го гледа, защото аз мога да отсъствам от време на време ама така без прекъсване по-дълги периоди не, така че ще се редуваме и се надявам да не се стига. Май аз съм най-розово гледащата майка по отношение на тръгване на ясла :lol: Все си мисля, че ще боледува умерено и че всичко ще е наред (в перспектива), само веднъж да тръгне като хората...
За спането сутрин зависи от лелките в яслата.Моя близка си пусна децата на годинка и малко като Мати и те сутрин си ги слагаха да спят, защото си спяха още малките.да 40 минутен сън, но за тях е важен.Та лелките се правят на застреляни според мен.
:good_post:
*
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #390 -: Октомври 23, 2015, 14:17:46 pm »
Mousyt, точно пяна за вана ти трябва :) сипваш я още в началото, че докато пълниш да се пени.
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #391 -: Октомври 24, 2015, 10:35:46 am »
Аз ли съм нещо сбъркана :? Дойде майка ми от 2 дена да помага, а мен вече ме изнерви. Помага жената, ама не мога да трая друг човек да ми се мота в къщи. За капак, малката от 12 до 3 през нощта рева и сега пак нервничи нещо. С детегледачка мисе струва най-добре - идва когато ти трябва и си заминава после   :wink: ама у наше село само една баба намерих за баткото за некой час да го оставя.
Два дни беше мн гадно времето - дъжд, вятър, студ и баткото и той милият подивя затворен. Сега са с тати на разходка в едни приятели, малко да се разнообрази. Замислям се вече след седмица да го връщаме на градина, че поне там се наиграва. И без друго и баща му като е на работа може да донесе бацили.
Моузит, държавна ли ви беше яслата? И аз не мога ги разбера, защо да не го оставят детенце да спи малко преди обяд- ами той си е още бебе. Божидар също си поспиваше сутрин на неговата възраст и като стана готов, сам си махна предиобедния сън.


*
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #392 -: Октомври 24, 2015, 11:12:36 am »
И аз съм така "сбъркана" - бабите ги каня понякога да идват да си видят внуците, но да ми помагат не издържам :)

Сега съм в течение на втори опит да науча Теди да спи нощем. Пратих баткото и таткото при едната баба за 3 дни и от снощи сме по програмата на Фърбър. С малкия програмата върви по-леко от баткото - вчера плака само 18 минути, после през нощта беше почти без плач, а резултатът е чудесен: намалихме ставанията от 8-9 на 3 и храненията от 6-7 само на 2. Плахо се надявам до седмица да сме решили нощния проблем.

Мешко, и аз снощи се замислих за съседите :)



   La vita è bella
*
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #393 -: Октомври 24, 2015, 12:09:55 pm »
И аз съм от клуба на сбърканите. Бабите - само да видят внучката, за друго не ми трябват.
*
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #394 -: Октомври 24, 2015, 14:15:00 pm »
Беата, за съжаление, наистина в началото почти всички боледуват. И моите бяха така. На щерка ми ще й е втора зима в градината и съм заредена с умерен оптимизъм. Миналата година май й се събират към два месеца у дома. Големият също боледуваше, при него пък прихващах почти всичко. Затова пък сега понякога малката ни носи нещо от градината и големите се тръшваме (особено аз, защото почти винаги аз оставам с нея), а брат й го подминава.
И аз така знам - че доста боледуват в началото, - но все се надявах, че у дома ще се лекуваме, а не в болница. А кога започват да боледуват по-малко? В нашия случай явно синът ми има предразположение към белодробни проблеми. Лекарите казват да го пазя. Което според тях включва и да не ходи на ясла. Точно това не знам доколко ще го предпази, при положение че сестра му би могла да ходи (ако е здрава, разбира се). А пък и аз искам да ходя на работа. Ще се консултирам и с други лекари, пък да видим.

Mousyt, на това ли му викаш да не яде - да се храни по-бавно и без ентусиазъм  :lol:? Жив и здрав да е, явно си хапва прекрасно. По този повод се сетих, че ти питаше за съчетаването на ясла и детска кухня. Няма проблем. И аз така правя - вземам храна от ДК, въпреки че децата си ходят на държавна ясла. За кухнята ти си плащаш и няма връзка с яслата.

rumyanau, сподели за тази програма на Фърбър.
*
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #395 -: Октомври 24, 2015, 14:47:53 pm »
И аз много харесвам Фърбър. Мисля тази седмица да почна да го прилагам. Добре, че под и над нас не живее никой, че сме гръмогласни. Иначе от време на време се самоприспива с висящите играчки, обаче не винаги минава номера с тях.


Всеки миг е още един шанс...
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #396 -: Октомври 24, 2015, 15:29:58 pm »
Четох го този Фърбър и много гадно ми звучи  :( Не разбрах за и каква възраст се препоръчва. Иначе постигнатото от Руми за един ден само звучи добре.
 То ние не сме много като хората де, че баткото още с гушкане го приспиваме и после го местим в неговото легло. Той е много гушкав - иска и дава много целувки, прегръдки, милване. Което и на нас ни е хубаво. Сега ще видим бебка как ще е - дали реве за внимание или е от колики само? Аз си мисля, че е рано за показване на характер и че реве, като я мъчи нещо. Днес от обяд се започна.6
Успокоихте ме, че несъм само аз да не трая хора в къщи  :P


*
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #397 -: Октомври 24, 2015, 15:54:11 pm »
Бебе, защо да е рано за характер? Когато са колики аз ясно ги различавам - дори на ръце взета пищи, та се къса, докато не я сложа на колянце или клрем в корем. То и коремчето зверски бълбука. Когато е от инат е от бял ден по-ясно, види ли някой край нея и започва да протяга ръце да маха и да "се кара", когато и това не помогне вади тежката артилерия с рева. И в момента, в който сме прптегнали ръце да я вземем млъква. Това, ако не е характер и инати не знам какво е.
Когато я оставям да се самоприспива с играчките се забавлява сама, само обаче да хване някой от нас в полезрение и се надава рев.
Фърбър е страшно, но е същото като с детската градина/ ясла - плаче известно време и спира, когато разбере, че няма кой да го слуша. Някои методи са драстични, но не мисли, че стресират децата, на този етап те са изклюичително адаптивни и бързо свикват с новите обстоятелства.
Ето една статия за метода Фърбър http://www.puls.bg/health/home-and-office/news_5561.html
« Последна редакция: Октомври 24, 2015, 16:11:13 pm от Синеочка »


Всеки миг е още един шанс...
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #398 -: Октомври 24, 2015, 16:53:31 pm »
Не осъждам прилагащите Фърбър  :) просто на мен, поне на този етап, ми изглежда гадно. Но животът ме е научил да не осъждам лесно и да не се заричам, че аз няма да ... еди какво си. А и оценявам всички мнения на майки от опит - не се знае кога може инфото да е от полза  :wink:
Ще се опитам да я проследя малката, ама все си мисля, че е будаличка още за циркове. Или будалите сме ние  :) Дадох и малко чай от копър - стискайте ни палци тази нощ да се приспим всички навреме.


*
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #399 -: Октомври 24, 2015, 17:24:12 pm »
За Фърбър е добре да се прочете цялата книга - човекът се аргументира доста добре. А за мен като родител беше важно да съм добре информирана и логично убедена, че това е методът за решаване на нашия проблем. Но наистина не е за всеки: аз се оказвам от коравосърдечните майки - ще се разписвам пак в темата за "лошите майки" :) Аз се реших, защото става въпрос само за 1-2 нощи с плач и безсъние. Когато си будувал месеци наред, 1-2 нощи не ти изглеждат толкова много.

Фърбър твърди, че бебета на 3 месеца могат да спят по цяла нощ, и ако на 6 месеца още не спят цяла нощ, вече е време да се предприемат мерки. С баткото приложих метода на 11 месеца. С бебето обаче реших, че вече е време. Методът е да оставиш бебето да се научи да заспива само в собственото легло без залъгалки, мляко и т.н. Като го оставиш, почва да плаче, но ти се появяваш през нарастващи интервали от време да го увериш, че си тук и всичко е наред. За първата нощ се препоръчват интервали от 3 мин, 5 мин, 10 мин, 10 мин и т.н. За следващата нощ 5 мин, 10 мин, 12 мин, 12 мин и т.н. Фърбър твърди, че само първата нощ е тежка и до 3 дни плач почти няма, а до седмица детето спи цяла нощ.

Естествено, решението не е универсално и е важно да определиш правилно проблема. И при двете ми деца проблемите бяха комплексни.

При баткото - проблем с асоциациите за сън - беше свикнал на ръце, нощем, като се събуди в леглото, плаче, за да го вземем пак на ръце. В добавка обаче страх от раздяла (separation anxiety). Като приложихме метода с излизането от стаята, той плачеше дори и след седмица. Наложи се да останем с него в стаята, но да не го занимаваме или носим на ръце. Наистина магически почна да спи цяла нощ още от втората нощ.

При бебето - свикна да заспива сучейки. Това са два проблема - с асоциациите за сън и физически глад през нощта. Сега го оставям да заспива сам и увеличавам интервалите на храненията, за да се решат и двата проблема.

Методът се прилага лесно при бебета, защото си стоят в кошарката. Но може да се приложи и за по-големи деца - тях обаче трябва да ги затвориш в стаята с решетка. Пък и говорят и са по-издръжливи, сигурно е по-голяма драма... 



   La vita è bella