Да ви кажа честно, избягвах нарочно до днес, да зачеквам подробно тук "бежанската" тема. По една главна причина избягвах... Повечето хора са склонни да я коментират емоционално ( в двата плюса на "емоцията"), а лично аз я коментирам и предпочитам да водя рационални разговори по същата. Положението сега стана "дебело" и тепърва ще става още "по-дебело". И личното ми мнение е, че трябва всички ние, гражданите на ЕС - да спрем да си завираме главите в г**а, да плещим клишета за "толерантност, свободи, хуманност" и пр. и да покажем на правителствата си (всеки в държавата си), че "чашката взе да прелива". Силно и бързо при това.
ТОВА сега - не е сън да се размине и няма да се размине. Западните общества - заспали в охолството и безгрижието си от Втората Световна насам...ми някак не им се вярва и не осъзнават какво реално ги връхлита сега. А това е само "тест-драйв" в момента. Голямата "веселбЪ" все още предстои.
Какви бежанци, к'ви 5 лв.?! Европа в момента е като една разградена кошара!!! Реално - нямаме граници и те не изпълняват функциите си. Всеки там "байно" отнякъде си - влиза и вика "бягам от война", "длъжни сте да ме пуснете, устроите, правата ми..." И Европа к'во прави? Казва: "Ами добре, заповядайте".
Ей тоя симпатяга - стана световно известен даже.
http://dnes.dir.bg/news/isljamist-bezhanskiat-natisk-osama-abdul-mohsen-20106906?nt=10 Стана защото една нехуманна унгарска операторка го спъна с дете на ръце, докато предприемаше щурм към границата. Не, че постъпката на дамата е много ОК, ама благодарение на нея - този беше проучен от службите и оппааа - тероряга се оказа. При това такъв със завидна "трудова биография". Ми "колегите" му дето всеки ден налазват с хиляди и не са "спънати" м? Нямаме и бегла идея колко такива вече напускахме, а то сега започва "преселението на народите". Това е само прелюдията, пикът не е настъпил.
Гражданите на богатите западни държави в Европа - плюят по нас, че сме нетолерантни параноици. Ние от "втория", че и "трети" ешелон на Европа. Смея да кажа в момента обаче, че ние сме просто трезвомислещите. По исторически и битови причини дори. Не живеем толкова охолно и спокойно, така и не заживяхме по този начин, че да ни бъдат притъпени сетивата толкова и да се откъснем от реалността до такава крайна степен. За мое съжаление - източноевропейците ще се окажат правите и разумните в тази ситуация, но трябва да проявят и воля и да не клякат на богатия Запад. Иначе - лошо за всички ни вкупом.
Прясно от днес:
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5000891 Обичаме да си припомняме османското робство, да си живеем в миналото, да приемаме Турция за мега враг (персонално на нас)обаче... Истината в този момент е, че не сме удавени от "бежанци", благодарение на това, че турските власти все още ги удържат въпросните хора. Поради личен интерес естествено, не от благотворителни подбуди, но за друго ми е думата. Официално вече турските власти казват, че не им е по силите още дълго да удържат "ударната вълна". И съвсем разумно е становището им, че следва да се създадат предпоставки тя да се пресече, а не да се поощрява с "разселване из Европа". Ест., че Турция си има интереси в Сирия, което не значи, че по същество - позицията им не е най-разумната в сегашната ситуация. Значи също така, което дипломатите разбират идеално, че ако не се съобразим с нея - просто ще оставят "бента да се скъса" и ще е жална ни майка в Европа.
Вадя само няколко абзаца от писмото на Давутоглу:
"Масовото преселение на бежанци и мигранти, пред което сме изправени днес е глобална катастрофа, каквато не сме виждали от Втората световна война насам. Сложността на проблема и неговия трансграничен характер изискват международни решения, а за тях се нуждаем от ефективно сътрудничество и истинска солидарност.""В рамките на колективните усилия срещу кризата първостепенната мярка трябва да бъде установяването на „зона на безопасност”, която може да се създаде в северната част на Сирия. Такава зона би позволила доброволното завръщане на бежанците. Ако не можем да създадем такива зони на сигурност, ще стане неизбежно за повече от 7 милиона души в Сирия да поемат по пътя към Европа, което още повече ще задълбочи сегашната хуманитарна криза и ще причини още по-сериозни политически осезаеми последици."И още и още, в приложения линк го има всичко. И подчертавам, че тук се спрягат евентуални цифри за БЕЖАНЦИ (истински), а ПРЕСЕЛНИЦИТЕ от региона са в пъти повече от бежанците. И вълната само ще се усилва...
Честно ви казвам, в момента като ми захленчи някоя гъска (обичайно са жени) за хуманност, толерантност, права и "християнски ценности" и ми идва да имам властта да я пратя на дълга "ваканция" в Иран. Даже не при саудитците, щото съм хуманистка и аз.
Тия хора наистина се чудя на кой свят живеят, тъпи ли са, надрусани ли са, не регистрират ли какво се случва буквално до тях, че и У тях...
"Още от деня" - Саудитска арабия. Те там имат претенцията да с топ-мюсюлманите на планетата, най-праведните и пр. Докато "братята и сестрите им" по вяра се давят с гумени лодки, барабар с децата си - ония се занимават с ежегодния "хадж" и естествено - не са приели и един бежанец. Но пък оферираха на германците да им построят там 200 нови джамии нали, че на бежанците да не им залипсва нещо Аллах.
Днес бая други праведни мюсюлмани дадоха фира при саудитците, че имаше инцидент при поклонението... Нехуманната ми позиция по казуса е, че за съжаление - жертвите са твърде малко. Щото да ме прощават всичките либерали, дето ми хленчат как Корана учел на добро и съпричастност и не било то до религията дерта... Ми що тия не са съпричастни към другите изповядващи исляма бе?!! Защо чакат на християните сега да спасяват "братята", докато те си правят религиозни мохабети м? Не просто чакат, ами те тия направо
изискват да им решим сега дертовете. На какво основание?
Разбира се, щото сме най-големите исторически каръци като народ - а се присъединим към някакъв съюз/организация - а сме изяли дървото начело с въпросния съюз. Стига вече викам, а?