0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #420 -: Януари 16, 2015, 23:38:26 pm »
Значи калпавата съм аз :x А нашата педи, все още, не ни дава да пием прясно изцеден сок, що така неразбирам, като ядем плодовете, пък във формата на сок -не можем, още утре им изцеждам! :lol:
За желязото, според ММ съм щяла да направя децата желязни :) Защото към чая сутрин в попарката добавям и малко сушена коприва, ама изследванията им са супер, та продължавам :lol:
Търся си рецептата за бебешкото гуакамоле, защо ми се струва, че скоро, някоя от вас беше споделила такава :P
Моята Стефи и тя спи по корем но отскоро, позата е тип жабче, с дупе вирнато към небето :lol:
Рачо, не се е разписвал, май днес, как ли е бебчо :P
Значи твоята педиатърка е в крак с най-новите разпоредби на СЗО и само може да те радва че се образова, което много рядко се среща сред българските педиатри. Тази тема със соковете сме я дъвкали n-пъти. Не се захранва със сокчета и то бебета на 4 м, може да навредите на децата вместо да им донесете ползи.Целта на захранването е децата да се учат да дъвчат, пиенето са го усвоили отдавна. Ето тук сме коментирали за последно преди месец някъде, като са включени и коментари на Д-р Бърди. :http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=50577.240
Bonbolini, бебока ти може да си спи по корем, но не го изпускай от поглед. Все още е мъничък и не може да се обърне ако се захлюпи по лице. И двете ми деца си спят най-редовно по корем, но откакто се научиха сами да се обръщат. Това е единствената му вреда. :wink:
Mousyt, на моите приятелки, които са с бебета изключително на кърма педиатрите не им препоръчват да започват със захранване преди 6 мес., а ти може да започнеш и нещо по средата, както е препоръчала и amanda.


*
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #421 -: Януари 17, 2015, 07:04:53 am »
Аз захраних точно на 6 месеца, педиатърката не позволи по рано. Беше и категорична да не давам сокчета. Препоръча ор другата седмица жъктък. За месото ще чакаме, хемоглобина е ок.
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #422 -: Януари 17, 2015, 08:12:25 am »
Много е приятна компанията на другите майки и за това май не ходим в темата за близнаците. :)Пък и аз вече трудно мога да отделя въпрос,който да е специфичен за близнаци.Може би с добиването на рутина,както казва  beata,вече не тежи толкова,че са две деца и проблемите са са същите,като при отглеждане на едно дете.
Някой ще обясни ли най-накрая какво могат да навредят прясно изцедени плодови сокове около 4-5 месечна възраст на бенетс,които вече не се кърмят,за съжаление.Това,че смисълът на захранването е да се научат да ядат с лъжица не ми е убедителен аргумент против соковете.Ползата виждам във витамините,които рне може да ме убедите,че липсват в току-що изцеден сок.Кажете микаква е вредата,за да мога да преценя как да продължавам.
*
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #423 -: Януари 17, 2015, 08:36:46 am »
добро утро,мами! Тук съм,просто вчера нямах време да пиша,но ви чета ,при възможност :wink:. А и скоростта ви на постване е достойна за Гинес :lol: Предлагам на модератора,тази тема да се прехвърля като достигне 100на страница :wink:. Ами ние сега се храним по-на често - 2.30-2.45 часа, и всичко си е добре. Възможно е и Лефакса вече да действа максимално.Всъщност ,не знам дали тези добавки нямат някакъв период на усвояване до достигане на максималното им действие.Малки обривчета по челото и бузките,но това е нормално-все пак ,първи срещи с реалния свят и съпътстващите го отрицателни последствия. :lol: :lol:Момчешки мами,от кога трябва да обръщаме повече внимание,освен за чистота,на пишлето на бебока?
/www.mamaibebe.com][/url]
*
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #424 -: Януари 17, 2015, 09:56:04 am »
Хоуп, мисля, че и в темата за захранването се обсъждаше такъв въпрос за соковете. Давам линк http://www.biberonbg.com/info/juicewhynot.htm
Те хората го препоръчват за доброто на децата ви, вие си правете каквото прецените, Ако има последствия, те са за ваша сметка. Абсолютно съм убедена, че за бебета с рефлукс соковете оказват негативно влияние и в момента, а не след години.
Реално през първата година от живота си бебенцата имат нужда най-вече от мляко, ако не се настоява прекалено, повечето и вода не пропиват.
Аз сок дадох към  2г., не като заместване на мляко или с цел хранене де, както би било в случая със захранването.
Рачо, ако под повече внимание имаш предвид "забелване", не е нужно. Ако насилствено се отлепя кожата, тя после може пак да залепне, съответно с нещо замърсено и да направи възпаление. Отлепя си се сама, при някой момчета по-бавно ( при моят син има още неотлепена част, но познавам такива, на които им се отлепи още в първият месец). Това отлепване не знам кога е започнало, но явно когато ние сме се раждали не е, защото майка ми щеше да припадне когато разбра, че Педиатърът е препоръчал  :lol: :lol: :lol:
*
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #425 -: Януари 17, 2015, 10:20:09 am »
Педиатърът на детето ни каза 2 седмици да давам прясно изцеден сок от ябълки и моркови, преди да започнем със същинското захранване, за да може стомахчето на детето да свикне с нещо, различно от АМ. Не знам доколко е вярно това, но на мен ми се стори логично. И аз четох много по въпроса тогава, тотално се обърках от противоречиви мнения, и накрая реших да направя, както той ми е казал.

Рачо, ние започнахме да действаме със "забелването", когато дребният беше на 1 месец, тъй като една педиатърка ме беше стреснала много, че положението е много зле и направо се чудела как пишка детето. Правих го около 1 седмица, но ми се стори, че е твърде насилствено и спрях. После го проверявах от дъжд на вятър и установих, че нещата са си абсолютно наред и без моята намеса. И тук, както много от нещата, свързани с гледане на бебе, са изключително противоположни. Един казва да се забелва, друг-в никакъв случай да не се прави. Според нещата, които съм чела, проблеми се получават при децата с вродена фимоза (май бяха около 2%). При другите се получава от самосебе си. Ако имам следващ син, не бих го правила отново.
*

    dess_dess

  • *****
  • 2328
  • станах двойна мама
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #426 -: Януари 17, 2015, 10:42:50 am »
Привет!

у дома е забава яка, имаме една къщичка -сортер с различни формички, сещате се Wink Та, там има разл формички, една от които е сърчице и аз реших да образовам девойките, вече Laughing Та, показвам им сърцето, показвам с ръка и къде се намира в тялоото ни и казвам, ето така прави, туп-туп-туп ахахаха няма и минута време и моите схванаха за какво иде реч, и сега, като ме видят и двете ми показват hahaha къде е и как прави 35 Туй по цял ден го правиме 35
Вчера храня едната на стола и а другата, ми казва дай Mr. Green, а после и казвам, хайде Стефи идвай, сега е твой ред и тя, ми отвръща, хайдееее 35
Ох, много са смешни тези човечета и вече не мога да ги огранича да стоят само в една стая, обикалят този апартамент, Стефи като си хареса това топче-стопер за вратата и като иска да го измъкне, пък то не може, нали е залепено, там на пода 35 Ау опасна работа!

Тука нещо днес голяма мъгла, незнам няма ли да се вдигне вече Rolling Eyes   

 

 Ние, вече сме на годинка и нещо си, смятам да им правя сокчета аз, не сме мънички бибенца и вече всичко ядем, а някои и не отказваме никога :lol:



Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #427 -: Януари 17, 2015, 11:07:34 am »
Рачо,ние от първия месец започнахме без да е насилствено леко дърпам докъдето може и сега има още слепвания не е цялата оголена,но съм на мнение,че трябва да се почиства поне веднъж дневно...
Както вече казах дъщеря ми е гледана по старата школа на 45 ден съм въвела сок между храненията не виждам с нещо да съм и навредила :lol:
*

    dess_dess

  • *****
  • 2328
  • станах двойна мама
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #428 -: Януари 17, 2015, 11:21:05 am »
И аз съм гледана по старата школа, пък на, нищо ми няма :P с някое и друго изключение :wink: че даже и по древната, защото не съм искала, ни АМ, ни кърма, а направо кисело мляко :lol:


Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #429 -: Януари 17, 2015, 11:31:36 am »
Благодаря ви за отговорите - ще видим как ще процедираме. Другата седмица сме на преглед и ще попитам и педиатърката, но като цяло ми се иска да му дам сокче от морков - поне половин лъжичка...
Рачко, относно забелването - като отидохме първия месец на преглед, педиатърката пита дали "обработваме" пишлето, аз отговорих, че не сме го пипали, а тя директно го забели и каза като е във ваничката и се е запарил да го забелваме. Сега го правим всяка вечер, но той не плаче, само си рита с краченца. Малко тъпо ми се струва да правя тази процедура, ама нали уж е за по-добро /и пак тук е спорен въпросът.../
*
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #430 -: Януари 17, 2015, 13:13:14 pm »
Аз не съм забелвала, не се препоръчва тук и от педиатрите. Всичко трябва да си дойде от самосебе си според мен. Но и да беше го препоръчала педиатърката, пак не бих го направила. Такива потресаващи статии съм чела за дечица дето им е забелвано пишлето насила, че си казах от самото начало че няма да пипаме там.
На нас този вид захранване като не е навредил, не означава че при други не е оставил трайни последици. Нали затова детското здравеопазване се развива и прави нови изследвания в тази насока. Не напразно се правят тези препоръки и доклади от СЗО, те все пак се базират на изследвания в тази област.  :wink:


*
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #431 -: Януари 17, 2015, 13:24:24 pm »
На нас този вид захранване като не е навредил, не означава че при други не е оставил трайни последици. Нали затова детското здравеопазване се развива и прави нови изследвания в тази насока. Не напразно се правят тези препоръки и доклади от СЗО, те все пак се базират на изследвания в тази област.  :wink:

Моя мъж е от дете с гастрит, захранен е на 40 дни с кисело мляко.Колики е имал до 2 годишен,Така че да системата на здравеопазването се развива, както за децата така и за възрастните.Аз сокчета под никаква форма още не съм давала, при все че сока е полезен прясно изстискан и то до 30 мин след изстискването, след това е една оцветена и подсладена вода.Но все пак всеки си знае за него кое е правилното!Аз предпочитам да я науча да яде плодове, а не да пие сокчета, за разлика от майка си която плод не близва, но сокове пие в несвяст.

*
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #432 -: Януари 17, 2015, 14:07:24 pm »
Привет:)

И аз като Mousyt ви чета, но трудно пиша :lol:
Полезна тема обсъждате за захранването, че много мнения и аз умувам какво ще правя , че нали сме и недоносени.
За сега от всичко изчетено мисля да не бързам, но си е обърквация.
А и за това забелване същата работа.
Нашето педи като идва подръпна и вика така лекичко да правя , но ние не сме .честно казано и бе сме стигали до там от лудницата по хранене,колики и лекарства , а и по доктори вече.
Но като сменям памперса има беличко все засъхнало на върха.

А за това АР мляко ще да е от него това запичане. Иначе ака и днес но сухо и плаче
Не знаех, че може да се смесва с друго мляко

Dess dess ,разбирам те много добре за майка ти, моята почина преди три години и не се прежалва.
Татко да е жив и Здрав много помага колкото може, но бабата си е баба а нашата само това искаше да гледа внуци:( За жалост на брат ми бяха в Америка, а мойте не ги дочака:(

Аз близнашката тема не успях да я открия, имам нужда от съвети , но определено тука с момичетата и Рачо не се отделям:)))))
Рачо, и ние сме с пъпки дребни особено момата, а тя нали все се превива и поти и си търка лицето в нас та от това ще да е:)

*
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #433 -: Януари 17, 2015, 14:49:22 pm »
Стоека, преди да й даваш жълтък, я захрани с няколко зеленчука, за да има в какво да го слагаш този жълтък.

Рачо, да споделя и аз за забелването. На Запад казват нищо да не се пипа. Че това е естествен процес и можете повече да навредите отколкото да помогнете. Моят син сам си свърши тази работа под душа на около 2,5 г. Аз изтръпнах да не го боли, но както се беше ухилил, не вярвам да го е боляло.

И за соковете да кажа да не давате на такава ранна възраст! Няма полза от тях. Научете ги по-добре да пият вода (не преди шестия месец, особено ако са на кърма). Със соковете ще свикнат много бързо. Аз заради захарта гледам да ги избягвам, а като бебета не съм им давала изобщо. Големият се научи в яслата да го пие, а сестра му сега вече гледа от него. За да се направи сок, трябва да се изстискат много плодове и това прави висока концентрацията на захар.

Маги, аз преди пиех чат-пат сок. Сега пия май само вода, айрян (от безалкохолните, де). Захарта, ако ще я поемам, предпочитам да е под формата на шоколад.  :lol:
« Последна редакция: Януари 17, 2015, 15:19:07 pm от blue_sky »

*
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #434 -: Януари 17, 2015, 16:37:41 pm »
И аз отново да кажа за соковете. Имах предвид, че когато съм му давала сок първите 2 седмици, съм изцеждала и давала максимум до 7 лъжички, 1 път дневно (като се започва с 1 лъжичка и се стига в края на седмицата до 7). В никакъв случай не съм му давала някакви големи количества. И от тогава също не съм давала. Само вода пие.
*
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #435 -: Януари 17, 2015, 17:14:51 pm »
Темата за сокчетата е много коментирана. Аз също смятам, че новото виждане да не се дава сок на бебета, е правилно и полезно. Сокчетата имат само енергийна, но не и хранителна стойност, а за неразвитото стомахче на бебето могат да имат повече вреда. Когато детето е вече захранено и се е запознало с доста храни, може да се дават и прясно идцедени плодове от време на време - да речем след възраст 1-1,5 години. По-полезно си остава пиенето на вода. Аз там съм се концентрирала, че самата аз нямам полезни навици в това отношение :).

За забелването на пишлетата е друга много обсъждана тема. Четох доста и се убедих, че няма нужда да се насилва природата. Момченцата сами успяват да отлепят кожичката, когато започнат да се заиграват с тялото си. Много малък е процентът на онези, които имат нужда от специално внимание. Моят малчо вече намери къде му е момчешката гордост и си играе с нея  :lol:.

И аз харесвам тукашната компания и не смятам да я напускам :). Просто понякога има и специфични теми за близнаци, които е добре да са събрани на едно място. Вие поздравявате ли се с другите близнашки мами/татковци, когато се разминавате при разходките? Много е приятно  :D.
*
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #436 -: Януари 17, 2015, 19:29:42 pm »
Соковете освен висока концентрация на захар има висока концентрация на киселина. И двете са много агресивни към незрялото бебешко коремче. Преди години Джам беше публикувала една страхотна статия по въпроса, но трябва да потърсите.
И трите ми деца спяха изключително по корем (второто и третото от раждането). Инстинктът не им позволява да се задушат. Главата си я въртят безупречно дори на тази ранна възраст.  :wink: Освен това позата по корем е най-близка до ембрионалната.


"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #437 -: Януари 18, 2015, 08:11:34 am »
Повечето момченцй успяват...аз не забелвах и имахме болезнени последствия. Не ми се повтаря,, описвала съм по темата и с търсачката може да го намерите ;)
[/url][/url]
*
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #438 -: Януари 18, 2015, 08:22:08 am »
Добро утро! благодаря за съветите.Ще го наблюдаваме юнака и ще преценим в движение. Естествено,че татко му няма да допусне да има проблеми с този орган :lol: :lol:. "По мъжки" с него ще я оправим тази работа :wink:.  Съгласен съм с Уйат,че в соковете се крие и висока киселинност,когато не е добра за стомаха,особено на малчовците. Честно казано,аз и сега ,когато пия прясно изцеден и понякога ме "присвива".Така че темата е доста деликатна.
/www.mamaibebe.com][/url]
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #439 -: Януари 18, 2015, 09:30:43 am »
За соковете съм на мнение, да не се дават и съм го спазвала.
Пресни плодове, пасирани или настъргани, последователно и постепенно въведени
според схемата на д-р Бърди. Банана давах като дърпах само една лента от кората
от край до край на плода и просто с лъжичката обирах и си ставаше на пастет.
Супер удобно за следобедна разходка или междинно хранене навън.

Рачо, деликатното мъжко достойнство нашия татко във водата съвсем леко
почистваше и от само себе си се получи отварянето на около 6 месеца, никой не го е насилвал.
На около годинка правихме профилактика при детски уролог специалист заради особеност при Митака
и той каза, че е в добро състояние, да измиваме леко и само с вода събраната бяла субстанция /смега/.
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)