0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Декемврийска тема за най-малките
« Отговор #100 -: Декември 09, 2014, 12:34:17 pm »
Детето сменя режима си.Обикновено при нас преди смяна на режим е някакъв хаос.Просто те започват да намаляват броя на спанетата през деня и докато се натъманят е лудница.А вечер и ние отдавна след баня си будуваме 2 часа и чак тогава заспива.
Нощното ядене да кажеш че е махнато трябва да стане на 2 години, според мен.Сега е бебе, нормално е да има периоди в който нощем да не яде, после пак да иска и така.
За храненето пак са периоди, скокове в растежа, намаляване броя на храненията и така.
Води се по детето.Това е което мога да ти кажа.Жизнен ли е, добре ли се чувства, има ли достатъчно наакани и напишкани памперси значи всичко е наред.

*
Re: Декемврийска тема за най-малките
« Отговор #101 -: Декември 09, 2014, 12:42:28 pm »
magi_st, и аз така разсъждавам. Още повече, че онзи ден питах доц. Ралица Георгиева и тя каза, че ако има достатъчно наакани памперси и не реве за дохранване да не го мисля колко е изял на гърдата. Пък все пак тя е квалифициран неонатолог и гледа на него точно като на недоносено и знае по-добре от нас :) Той рядко нервничи за ядене, наакан памперс имаме поне 4-5 пъти на ден, понякога и повече, т.ч. в това отношение не се тревожа. Наддава по мое му добре (800гр последния месец, преди това по 1кг...). Просто ми е интересно да знам как е при другите, а и да си призная тайничко ми се иска да ми е по-предвидимо времето с него :oops: 8) (май по-скоро това :lol:).

Да се похваля, че снощи най-после ММ "засади" елхата (взели сме си такаво с коренче, но не и достигаше саксията и пръстта, та я преместихме). Днес сме я оставили на адаптация в хола, че и беше стегната в мрежа и да се поотпусне и довечера следва украса 8) Вече си точа фотото за дребния в костюм с елхата santa2 xmas-smiley-010 mf_bounce8 tree2a :photo:
Re: Декемврийска тема за най-малките
« Отговор #102 -: Декември 09, 2014, 13:38:21 pm »
Аз в началото къпех бебето вечер, но забелязах, че вместо да заспива след това успокоен от банята, той се възбуждаше и не искаше да заспива, затова почнах да го къпя по обяд или следобед, както дойде в зависимост от спането му. Той Явор никога не е бил от спящите. А що се касае до храненето, принципно дълги паузи правеше само първия месец, когато все още имаше жълтеница. Като му мина и започна да се храни доста начесто, при скок в растежа даже през 1 час ядеше. Не, че му се отразяваше на теглото -само 1 единствен месец качи 1 кг., през останалото време едвам качваше по 300-400 гр., даже имаше месеци, в които избощо не беше наддал на килограми. А относно нощното хранене -допреди 2-3 седмици си ядеше редовно нощем по веднъж. А докато се кърмехме, пък имаше поне 2-3 хранения нощем. Дъщеря ми беше в другата крайност -на 3 месеца отказа нощното хранене и си спеше по цяла нощ и си наддаваше доста добре и т.н. Но тя беше на АМ основно. Не съм сигурна, че това е от ключово значение за нощното хранене. аз се надявах, че като спра да кърмя и ще спрем и нощните хранения, ама нищо подобно не се случи.
« Последна редакция: Декември 09, 2014, 13:39:52 pm от meshko106 »
<br />[link=http:
*
Re: Декемврийска тема за най-малките
« Отговор #103 -: Декември 09, 2014, 14:15:32 pm »
Аз мисля точно като Маги. Ние нямаме режим, и не сме имали. Обаче съм убедена, че ако бях с близнаци щях да въведа такъв. И на мен ми се иска малката да е по-предвидима, но... Малките си променят режима постоянно, по хиляди причини: зъби, ваксини, скок в растежа, придобиване на нови умения, друго... Самото порастване ги прави различни. Ето, ние вече сме много впечатлителни и като излезем на разходка предпочитаме да разглеждаме. А доскоро самото излизане ни приспиваше. По отношение на нощното хранене, снощи си четох в един тефтер че бебите на 1.2-1.5 имат прилепчив период и е възможно да сучат дори повече отколкото са го правили през втория месец.
В очакване на зъби преценихме че ще е добра идея да поемаме възможно най-малко ангажименти за празниците. Вкъщи хаосът расте, и се отегчавам само при мисълта че трябва да се съобразявам с някого. Поради което и ваксини този месец не смятам да слагаме.

Стоека, при нас ново 20: снощи и днес се укроти много бързо в следната поза: аз съм седнала в леглото, приятно облегната на взглавница, а малката полуседнала с гръб в корема ми, държейки ме за ръцете. И двата пъти след това много лесно заспа, дори като сменя позата. Аз от доста време подозирам тих рефлукс и май накрая ще се окажа права.
Re: Декемврийска тема за най-малките
« Отговор #104 -: Декември 09, 2014, 14:43:42 pm »
А и ние се ободряваме след банята поне два часа не заспива след нея :lol: странна работа сестра му изобщо не бе така къпех я към 21h ядеше и заспиваше и до 4.30/5 си спеше и това от първия ден у дома АМ го започна от втория месец та не смятам,че е от него...изместих му къпането в 20h от една седмица снощи бодърства и се кривеше  след банята както обикновено :lol: нахраних го в 23h и реших,че след това ще заспи е да ама не чак в 00.30 заспа след това яде в 4.30 и се събуди в 9.30  ами никакъв режим ден с ден не си приличат и да непредвидим е...да не говорим,че като е буден все иска или някой да го държи или да си лежи ама някой да е до него и да му говори това адски ме затормозява,защото като остана сама идея нямам как ще се оправям,а се ядосвам на свеки,щото тя така го научи и сега ми се оплаква,че той се глезел :lol: а,бе с две думи нищо общо няма със сестра си и да убедих се,че по-трудно се гледат момчетата.... :lol:
*
Re: Декемврийска тема за най-малките
« Отговор #105 -: Декември 09, 2014, 15:13:28 pm »
Мауст на вашите месеци и ние доста често сменяхме режима,аз се ръководех от сутрешното ставане тогава знам какъв режим ме очаква през деня та така до другата сутрин,хранех я на 3 часа беше само на АМ,а нощтното хранене го отказа края на 2-рия началото на 3-тия месец ,е в началото ставаше 1 път понякога пък и 2 пъти, но до 2 седмици след това спря изцяло.
Къпем и до сега вечер към 8 часа,следва хранене и 21-21,30 часа вече спи.Не се  е превъзбуждала от банята.
Ние също имахме един период в който изяждаше по 50-60 гр.,а тогава беше 4 месец някъде ,но пък си вървеше добре ,наддаваше си така,че не се тревожи за това,щом си имате ясни доказателства -памперси ,растеж и т.н..Даже си спомням преди 2 месеца имаше известно време в което вечерното ни хранене с АМ беше 80гр./това на 9м./ и не ще повече и това е ,викам си няма да издържи цяла нощ,е издържа  :) ,спа си непробудно и си стана както си му е реда в 7 да яде  :wink:.Тъй че води се по детето то ще ти покаже как и какво  :wink:

*
Re: Декемврийска тема за най-малките
« Отговор #106 -: Декември 09, 2014, 16:12:33 pm »
Благодаря ви момичета, че споделяте :)
Предполагам, че на АМ все пак е по-лесно донякъде. Мен ме тормози режимът му, защото в рамките на един ден е ту на 2ч ту на 4-5ч, а схемата ни е доста сложна. Преди ядене правим гимнастика 20мин (т.е. не мога да я започна когато вече е умрял от глад, а не мога и да го събудя само заради това пък той още да не е гладен...). После се кърмим кажи го 30-40мин, след което аз се изцеждам още 15мин минимум, защото последните дни нещо пак ми се засили адски много кърмата и от неговото дъвкане се стимулира още повече и се запушвам... разбира се после трябва да измия и стерилизирам помпата и т.н. И така в общи линии като не знам кога ще поиска и не мога да свърша нищо или да излезем някъде за повече. Преди две седмици не беше така...ядеше на 3ч, а ако излезем навън заспиваше и бях спокойна, че и да се събуди изтрайва до 4ч (не е такова бебе да пищи от глад по принцип). Сега обаче с това недояждане не търпи и направо не ми се занимава...
Е ще порасте ;) Поне сезонът и без това е скучен, че да не ме е яд, че сме все вкъщи :lol:
А иначе мен ми хрумна да ви питам основно заради коментарите с вечерното приспиване, останах с впечатление, че е по-специално такова. При нас всяко време от денонощието ни е еднакво и затова може би не мога да го определя като "график" :lol:
Ех, добре че има себеподобни като вас да си поговорим, че иначе взема превъртя :lol: :oops:
*
Re: Декемврийска тема за най-малките
« Отговор #107 -: Декември 09, 2014, 16:17:40 pm »
Скоро, много скоро ще се нахранва за 15 мин и ти ще си рахат.И аз кърмех в началото по 40-50 мин, после 2 часа съм и после пак кърмене.Но всичко отминава.
Ние какви драми имахме с махането на третия сън, някакво голямо натъманяване беше, но и това отмина :)

*
Re: Декемврийска тема за най-малките
« Отговор #108 -: Декември 09, 2014, 16:43:20 pm »
Явно при всички деца е различно.
Аз горе долу следвах някакъв режим и се водих по детето.
От бебе го къпя в 20 часа и след това заспива.До 1 година имаше нощно хранене,а сега си спи цяла нощ.Сутрин се буди в 8-8:30 часа.
На обяд също спи,ляга в 13 часа и до 16-16:30 часа спи.

Ако не вярвате в чудеса вероятно сте забравили,че всеки от нас е чудо!
Re: Декемврийска тема за най-малките
« Отговор #109 -: Декември 09, 2014, 22:14:24 pm »
Ние сме в криза поради никненето на първото зъбче на Митето.Подробности не ми се разказват.Всеки ги знае или много.Май ни се връща за това,че на баткото всичките му зъби поникнаха без изобщо да разберем. :)Дано поне да не е двойно.И на Кирчо венецът му е подут и иска да му го чешем-спира да яде,опира си биберона долу и подканва да го почешеш,като прави и едни мили муцунки.От време на време изплаква без друга видима причона и мислим,че от зъба.Дано с това се размине при него,че с Мите е много изтощително-все на ръце и пр.
За режима- с едно дете е хубаво да се опита да се наложи някакъв режим,аз в голяма степен успявах и беше добре:спокойно дете и доволна майка.Близнаците-те май сами ти го налагат Водейки се по всеки от тях,все пак гледам да установя някакви закономерности.Интетересното е,че децата са по-спокойни и спазват "режима",когато сме сами,без помощници.Като че разбират,че аз съм единствената,на която могат да разчитат за всичко и са по-търпеливи и спокойни.Има ли повече хора наоколо-пощръклява,сякаш се конкурират за внимание.Това,което Алекс разказва за нейния бебо и свекърва й го стори у нас моята майка.Но нищо,така пък децата се  развиват по-бързо,като им се говори и им се показват разни неща за да се залисват още от съвсем мънички.Нашите са вече "професори",а баба им е много горда,че първа даде тласък на това тяхно развитие. :)
« Последна редакция: Декември 09, 2014, 22:44:31 pm от hope-love »
*
Re: Декемврийска тема за най-малките
« Отговор #110 -: Декември 09, 2014, 22:35:08 pm »
Мацки,с много голям интерес прочетох какво сте писали по повод за режима,че съм на тая вълна.
Днес докторката в Първа Градска ни каза до 12.30(вечерта) за едното близначе хранене ,а за другото защото е по-малко може да се събуди и в 3(вечер) за хранене.
Каза така става режим и ако искат посреднощ да съм им давала вода 8O тоест да ги залъгвам каза.И тука да ви питам правилно ли е?Аз от много четене на инфо (и от Д-р Бърди) разбрах,че вода не се дава.Дава се след 6 месеца.
От Д-р Бърди разбрах,че трябва да се дава на новородени колкото и когато си поискат.
В същото време като я слушам докторката там определено си имат режим децата и ни каза особено за близнаци е желателно за да мога да се справям аз.
Днес Боби хич и не искаше да яде(стискаше си устата бая 8O) ,докторката успя някакси след много усилия да му сложи биберона,малко хапна и аз ли направих нещо незнам(ММ каза,че съм го посвила била)много повърна ама много 8O

И така скоро живот и здраве ще ни изпишат и това хранене много го мисля и без това ббавно наддават.

« Последна редакция: Декември 09, 2014, 22:39:47 pm от mih »
*
Re: Декемврийска тема за най-малките
« Отговор #111 -: Декември 09, 2014, 22:52:16 pm »
Hope, много ми е познато това, което пишеш :) И аз имам усещането, че когато съм си сама и той е спокоен и така...не знам обаче дали няма нещо, че аз се изнервям като има "помагащи" наоколо и той да усеща ;) А за емоционалното развитие сме наопаки...колкото и да обяснявам и да са съгласни с мен за тях едно бебе се гледа като му се дава храна, сменя му се памперса и се залюшва кошчето, че да млъкне :? Онази вечер дори изтрещях, защото ги оставих двамата "аз мога всичко" (ММ и свеки) да го пазят докато да се изкъпя и те след като приключиха сеира с показването му на родата по скайп го сложили в кошчето и си седнали по занимания и никой никакво внимание не му обръща, а дори и играчката да му бяха пуснали поне пред него да се заглежда в нещо а не в стената :? :x Е имаше превъзпитание ама да видим ;)

mih, дано се включи някоя близнашка мама да ти каже как е. Аз тези дни чета критериите на СЗО за хранене на децата и особено за развитието им и там си пише наистина както напоследък се съветва до 6 месеца да са изключително на кърма. Така ми обясниха и акушерките, неонатолога и педиатъра. Мотае ми се обаче, че ако бебето е на АМ се дава вода заради самото мляко нещо си, така че най-добре да слушаш докторите :) Иначе не знам как наддават и дали наистина е бавно твоите сладурковци, но аз в началото си карах на режима от МД - през 3часа и нощем, въпреки че той не се будеше и не огладняваше, но ме беше страх да не спре да наддава. Сега си викам, че трябваше да го оставя да не свиква нощем, ама тогава други мухи ме тревожеха :lol:
Re: Декемврийска тема за най-малките
« Отговор #112 -: Декември 09, 2014, 22:58:50 pm »
Имаш два фактора да спазваш режима на хранене-недоносени деца,за постигнеш по-скоро желаното тегло и както ти е казала докторката-близнаци.Ако ги оставиш кой-когато...,незнам кога ще спиш изобщо.А кога ще приготвяш адаптираното мляко-при събудило се ит глад ревящо дете или две едновременно.Аз ги оставих така в периода,в който се отказваха постепенно от нощните хранения.Добре,че трая кратко,що то е доста гадно кой когато се сети.Хем мама беше в къщи и понякога поемаше единия и то в другата стая,та ние поспивахме с другия през това време.Послушай си докторката най-добре.А и това хранене в 3 часа сигурно ще отпадне скоро и децата ще си спинкат.Няма нужда да ги залъгваш с вода,мен ако питаш.
*
Re: Декемврийска тема за най-малките
« Отговор #113 -: Декември 09, 2014, 23:27:33 pm »
Mousyt,да с това наддаване -да наддават ,че да наддават :lol: :lol: :lol:.Луда работа :wink:
Ще гледам да спазвам режима,който са им създали-аз много им се радвам,че ги научават ,но незнам дали аз ще успея :? :lol:.
За вниманието(занимавката) на бебешоците с ММ имахме спорове и превъзпитание :wink:,но да видим.
Заболя ме устата да обяснявам и аз ,че не бива детето да гледа само тавана я :lol:.Като са малки и си мислеше ,че няма нужда от друго освен от хранене и памперси.

Hope-love,благодаря ти:).А вечер си мислих,че трябва да има хранене (тоетс примерно през 3-4 часа) при новородени непременно .Явно ако си поискат е.

*
Re: Декемврийска тема за най-малките
« Отговор #114 -: Декември 10, 2014, 00:21:17 am »
Не залъгвай децата с вода вместо мляко, особено недоносени. Те ще си направят режим и ще се будят по едно и също време. Е, понякога реват, ама се изчакват  :)
*
Re: Декемврийска тема за най-малките
« Отговор #115 -: Декември 10, 2014, 08:52:30 am »
Михче, мисля че можеш да намериш много полезна информация относно кърменето на близнаци тук: http://zabliznacite.wordpress.com/nachaloto/
*
Re: Декемврийска тема за най-малките
« Отговор #116 -: Декември 10, 2014, 09:10:52 am »
При новородени е много важно да се хранят, а за недоносени няма да обяснявам.Аз Моника целия първи месец, ако през нощта не се събуди, съм я будила да яде.Станах свидетел на наддаване на 100 грама за месец и съответно огромна ленивост и недохранване на бебе, точно поради съвета не го буди да си доспи, той ако е гладен ще се събуди и т.н.Не казвам, че при всяко дете се случва, но аз бях изплашена и реших да не рискувам.
От майки с близнаци знам, че при тях само железния режим работи, иначе ще си развалина в един момент.Хранят ги едновременно, за да спят едновременно, за да може и тя да спи и почива.Вода се дава при бебета хранени с Ам, защото АМ е по-тежко от кърмата.Аз на Моника и първите 6 месеца и предложих вода, но тя я отказа.И до сега не съм я залъгвала някое хранене с вода.За мен това не е правилно.

Re: Декемврийска тема за най-малките
« Отговор #117 -: Декември 10, 2014, 09:22:13 am »
Добро утро момичета. Явор трети ден подред едвам заспива в 11 вечерта, не желае да си легне това дете по никакъв начин. Предишните 2 вечери пробвах да го приспя около 2 часа, в резултат, на което аз се изнервих безкрайно, а той пак не заспа. Снощи го оставих, да видим кога ще му се доспи да си легне сам -ами пак в 11. освен всичко друго го мъчи 1 кътник и се събужда нощем с рев. Изкарахме будни от 1 до 3. Но поне изгледах няколко мача :).
<br />[link=http:
*
Re: Декемврийска тема за най-малките
« Отговор #118 -: Декември 10, 2014, 11:26:56 am »
Михче, мисля че можеш да намериш много полезна информация относно кърменето на близнаци тук: http://zabliznacite.wordpress.com/nachaloto/
Полезна информация (също от опит) има и в нашия сайт, само човек да има време и желание да чете.
Ето аз какво съм описала (от опит) преди 2 години за кърменето на близнаци:
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=48605.440
Има и близнашка тема и там сме писали и при конкретни въпроси никой няма да откаже да отговори.
Re: Декемврийска тема за най-малките
« Отговор #119 -: Декември 10, 2014, 11:53:44 am »
Михче и аз мисля,че трябва да си ги храниш вместо да ги лъжеш с вода..недоносени са и са малки..ето Алек първия месец се хранеше и в 1 и в 4 часа,а сега като го нахраня в 11 яде в 4 чак...,така че те сами ще ти покажат какво да правиш :) инак им давай вода между храненията,защото се запичат много от АМ и се опитай да спазваш режим за твое удобство :lol: