0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Болничен и майчинство № 2
« Отговор #120 -: Юли 07, 2015, 15:47:08 pm »
По какви начини и колко време имам право да си остана вкъщи след,като детето ми навърши две години.
По този въпрос имам смътни спомени, но май можеше да пуснеш още няколко месеца неплатена отпуска след изтичане на втората година. Не мисля, че трябва да я мотивираш някак, но дано някой по-наясно се включи по въпроса.

По другата тема с детегледачката, на база личния си опит мога да кажа следното. Достатъчно хора, надеждни има, на които да повериш грижата не за 2 -годишно, ами и за по-малко дете. Проблемът е "да се намерите" с тях, а не че ги няма и не струва непосилно скъпо такава услуга винаги. Но си иска много търсене и то отраничко, защото за разлика от други държави - у нас няма никаква изградена система за този тип услуги (ни частна, ни държавна). Някаква агенция например, в която такива хора са минали предварителен подбор и вече да избираш кой ти върши работа, да договаряте условия и пр. У нас тия неща стават с питане по форуми, питане сред познати, или просто със "щастлива случайност". Което в превод значи, че трябва да започнеш търсене поне 2-3 месеца преди реално да ти се налага да ползваш такава услуга, за да намериш хем правилния човек, хем пък и за пари, които са ти по силите. Е, понякога може чисто случайно да уцелиш бързо и от раз, ама е повече изключение.
И да, големият процент хора работещи това - не искат да работят с бебета, или много малки деца, ами да е поне на 3 детето, или вече ученик. Много често са пенсионирани детски и начални учителки, бачкали по соц-а и ти се представят още на старта като "възпитател", с което на мен автоматично ми отпадаха де  :lol: Другата голяма група се пенсионирани мед. сестри и акушерки, което е плюс от една страна, при грижа за по-малко дете - в смисъл, че са медицински грамотни да окажат първа помощ при нужда и пр. При тях обаче пък го го има другият "проблем", че възприемат детето като пациент повече, за който да оказват физически грижи главно и не са много добри в частта "общуване и забавление". И за двете категории пък, понеже са хора на възраст с вкоренени навици и разбирания кое и как "трябва" - често въпреки, че си плащаш и следва да правят разни неща според твоите виждания и изисквания - те си държат на техните, някои чак спорят с работодателя и познай колко можеш да разчиташ, че когато не си и ти там - те не правят това и онова както те го разбират за правилно и по-добре. Та когато аз търсих бавачка навремето - споменатите дотук ми бяха "последни в списъка".
Предпочитах сравнително млад човек, около моята възраст, който има свои деца, или поне опит с деца (примерно грижил се е за малко братче/сестриче), просто ги обича, умее да си общува с тях и да ги забавлява (то това е даденост да ти кажа, на мен например много сериозно ми липсва  :lol:). Беше ми важно да е пределно наясно, че моето мнение за моето дете е единствено важно, а личното му мнение по въпроса - си е за у тях си. Човек все пак гледал деца - базови познания за аварийни медицински ситуации има все пак, каквото съм счела за нужно да добавя по темата - добавила съм. Дала съм и инструкции при инцидент - как точно следва да се процедира, на кого се звъни и пр., което напълно стига.

Търсех жена за почасово гледане на сина си от самото му раждане, ако знаех колко е трудно да намеря - щях да започна търсенето й още откъм 12 ГС, не се шегувам. Особено пък за живеещите извън София го казвам. След няколко сериозни удъра на камък, хем с препоръчани детегледачки  :? - вече се бях отчаяла. Една от тях, дето гледала три деца - не знаеше как се държи бебе, така й не успя да схване как се прави АМ и да пусне микровълновата, беше си ресала косата и гребена с космите тръснат до залъгалката на детето...на втория ден й казах "довиждане" естествено. Тя хубаво нали гледала деца и хората бяха доволни, ама гледала деца на 5,6 и нагоре и ги водила по разходки и писала домашни с тях, сервирала им да ядат, но с бебе (много малко дете) - други умения се искат, разбираш. И пак казвам - за почасово гледане ставаше дума, доста добре платено (давах за тук толкова, колкото е ставката за София на час) и няма и няма бе човек! Или някакви пенсии "възпитателки", дето искали да са на заплата и на пълен работен ден (което не ми беше нужно тогава), или която се навие на почасово - хабер няма какво да го прави това ми ти бебе.

Когато той стана на 10 месеца, идва у нас едно лъчезарно момиче (5 години по-голяма от мен), ама на интервю за чистачка, не за бавачка.  :lol: Като го видя Дани, като се разтече, като го загушка и взе да му пее и да го закача, той грее и седи залепен за нея като ваденка, не ме й поглежда. Рекох си - ей т'ва е моя човек и я питах направо дали е навита, освен за чистенето и в еди кои си дни, за почасово гледане на малкия. Съгласи се и така, чиста случайност, че ми попадна тя и то по съвсем друг повод. Жената има две момичета, към онзи момент голямата щерка беше почти пълнолетна, а малката на 4. И тя с малко дете у тях, дето няма на кого да го остави - освен някаква почасова работа, че нормална не може - нямаше други опции. Изгледала две деца, за всичко им разбира повече от мен, въобще не подлежеше и на съмнение. Осен това и отвътре й идва да се занимава с деца, направо ми падна от небето. И понеже е млад човек, с достатъчно съвременни и близки разбирания до моите - не се е налагало дори, да й обяснявам в прав текст, че всичко свързано с Дани - се прави както аз кажа и лични нейни мнения не важат. ако за нещо е имала чуденка, винаги ме е питала дали може това, или онова. винаги съм била напълно спокойна оставяйки сина си с нея, дори не съм звъняла по телефона да ги проверявам как са, в няколко случая, за повече часове съм го водила и у тях. Тогава се уреждаше с три бавачки реално - тя и дъщерите й.

Та...има начини, има си хора подходящи, въпрос и на шанс е - да. Но ако потърсиш усърдно и навреме - ще си намериш точния човек за вас. Убедена съм.  :D
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Болничен и майчинство № 2
« Отговор #121 -: Юли 09, 2015, 12:24:33 pm »
Jbrul,Благодарна съм за поста ти.И аз някакси така си представям нещата.
Можеби,когато започна да търся бавачка трябва успоредно с това да си водя записки евентуално за сшжет на филм или книга  :balk_173:  :balk_172:  :balk_127:
 :lol:
Re: Болничен и майчинство № 2
« Отговор #122 -: Юли 16, 2015, 01:20:11 am »
Здравейте! На скоро ми казаха, че след изтичане на първата година от майчинството имам право да ползвам още 6 месеца болнични. Някой на ясно ли е, дали е така? И след това как продължава майчинството или се прекратява?
*
Re: Болничен и майчинство № 2
« Отговор #123 -: Юли 18, 2015, 12:51:15 pm »
След първата - имаш право да ползваш още една година майчинство, ако желаеш. Разликата е в това, че след първата - вече не получаваш 90% от заплатата си, като обезщетение, а минимума, който е и за всички други. Примерно неработилите и неосигуряваните. За тази втора година - си защитена точно както и през първата - от уволнение, не си длъжна да се мотивираш, защо си решила да си я ползаш и пр. След нея вече:

Имаш право общо на 11 м неплатен отпуск за гледане на дете до 8 г.6 м са твои и 5 м може да ти прехвърли бащата.По време на неплатения ти се трупа платен годишен отпуск.От преди също имаш отпуска.Та ще докараш до 3 г и нещо да го гледаш.

Ако все пак, между първата и втората година си дадеш детето на ясла - вече нямаш право на майчинство, ама не съм сигурна дали е ако И работиш, или ако си безработна с дете на ясла - пак имаш право на майчинство.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Болничен и майчинство № 2
« Отговор #124 -: Юли 19, 2015, 17:47:32 pm »
Здравейте! На скоро ми казаха, че след изтичане на първата година от майчинството имам право да ползвам още 6 месеца болнични. Някой на ясно ли е, дали е така? И след това как продължава майчинството или се прекратява?

Колко деца имаш?След определен брой деца майчинството е 1 г и половина общо,а не две години.

Иначе нормално е две години майчинството.Преди да ти изтекат 410 те дни обезщетение за бременност и раждане подаваш в работата декларация за ползване на втората година.
*
Re: Болничен и майчинство № 2
« Отговор #125 -: Юли 25, 2015, 19:26:34 pm »
Момичета, един въпрос относно 45 дневния болничен - сега края на юли излизам в болничен. Август работодателят ще ми изплати заплатата за август, а после вече кога да чакам от НОИ обезщетението? Благодаря :)
Re: Болничен и майчинство № 2
« Отговор #126 -: Юли 25, 2015, 23:52:10 pm »
Момичета, един въпрос относно 45 дневния болничен - сега края на юли излизам в болничен. Август работодателят ще ми изплати заплатата за август, а после вече кога да чакам от НОИ обезщетението? Благодаря :)

Края на август-дните от юли по болничния.Септември-ще ти изплатят август.Това ако работодателят спазва сроковете и от НОИ ако не заспят на твоя болничен.Напоследък има оплаквания,че ги бавят и над установения за НОИ срок-15 работни дни от подаването на болничния в НОИ
*
Re: Болничен и майчинство № 2
« Отговор #127 -: Юли 26, 2015, 16:02:56 pm »
възможно е да си ги получиш и месец за месец, т.е. за юли в юли и за август в август
вземи си ПИК от НОИ (ако нямаш) и си следи в справката в електронните услуги

ако има шанс работодателят ти да ти забави болничния могат да ти подготвят документите и да си ги занесеш сама в НОИ за да стане по-бързо
*
Re: Болничен и майчинство № 2
« Отговор #128 -: Юли 26, 2015, 18:30:47 pm »
Мерси за отговорите, момичета :)  :bighug:
Re: Болничен и майчинство № 2
« Отговор #129 -: Юли 26, 2015, 18:47:54 pm »
На мен 45 дневният ми беше от 23.04-06.06 и ми беше изплатен на 10 юни чак .имах 7 дни от април които бяха изплатени юни месец.ако си знаеш срока на болничният мога да ти кажа горе-долу кога ще ти ги изплатят.вземи си ПИК от НОИ

Make an ovulation ticker
Дядо го няма-04.08.2015 г.
Re: Болничен и майчинство № 2
« Отговор #130 -: Август 31, 2015, 16:56:48 pm »
здравейте
имам нужда от малко помощ,по принцип ще ми е полезна информация за Бургас или момиче което е била в мое положение или всеки който би ми обяснил някой неща.
От Бургас съм,заченах инвитро и от деня на трансфера съм в отпуск,след като видях че съм бременна и се установи че са близнаци реших че няма как да се върна на работа и ми пускаха болничен всеки месец,и така минаха полагащите се 180 дни. не ми стигат около 28 дни болничен преди тези 45 дни,и сега се занимавам с документи за телк.следя бременноста си в софия и от там ми пратиха протокол,които заедно с амбулаторна карта трябваше да занеса в телк .казаха че това било достатъчно понеже протокола е описан и подписан от 3-ма лекари и вътре е описано всичко,как съм заченала,дати от кога до кога съм в болничен,състояние от последния преглед,всичко. днес отивам в телк Бургас и с извинение госпожата там се държа така все едно всяка седмица минавам телк и знам всичко,изисква ми документ от преглед от гинеколог? та въпроса ми е какъв е този документ от гинеколог при положение че аз и давам документ от преди седмица минал преглед? трябвало да мина преглед и да ми се издаде документ за този преглед.ходих при лекар,която виждайки какво са ми пратили от софия се зачуди какво искат още? някой знае ли за какво става въпрос? в сряда пак ще ходя при АГ ,понеже ми обещаха съдействие. ако някоя от вас скоро е минавала ТЕЛК БУРГАС моля да ми обясни какво са и изисквали като документи,и какво да обясня на АГ-то когато ида в сряда. Предварително ви благодаря :D
*
Re: Болничен и майчинство № 2
« Отговор #131 -: Август 31, 2015, 20:08:31 pm »
Може би става въпрос за листа, който ти дават при преглед да го занесеш на ДжиПи-то... И аз мисля, че ти се прави на важна, защото носиш документи от София, а не от някой техен лекар. Кажи и да ти напише точно какъв документ иска(точно наименование) или прочети някъде какви документи се изискват. Те имам чувството, че си измислят правила вече...
*
Re: Болничен и майчинство № 2
« Отговор #132 -: Октомври 06, 2015, 20:31:34 pm »
Здравейте, моля За съвет. Бременна съм, работех доскоро. На 3.08 ме преместиха в друга фирма на нов договор ( заплатата по който е малко по- висока) . Един месец по- късно излезнах в болничен и сега ми го продължават . Счетоводителката на фирмата ме посъветва преди 45 - дневния отпуск преди раждане да имам един ден работен прекъсване ( след болничните), щяло да е по- добре за мен. Но аз не й вярвам много, а и съм чувала точно обратното, че не трябва прекъсване да има. Или има нещо общо с това, че по новия договор взимам повече пари. Не разбирам много. Но до декември трябва да го измисля. Има ли някой с подобен случай?
*
Re: Болничен и майчинство № 2
« Отговор #133 -: Октомври 06, 2015, 20:53:42 pm »
Здравейте, моля За съвет. Бременна съм, работех доскоро. На 3.08 ме преместиха в друга фирма на нов договор ( заплатата по който е малко по- висока) . Един месец по- късно излезнах в болничен и сега ми го продължават . Счетоводителката на фирмата ме посъветва преди 45 - дневния отпуск преди раждане да имам един ден работен прекъсване ( след болничните), щяло да е по- добре за мен. Но аз не й вярвам много, а и съм чувала точно обратното, че не трябва прекъсване да има. Или има нещо общо с това, че по новия договор взимам повече пари. Не разбирам много. Но до декември трябва да го измисля. Има ли някой с подобен случай?
Re: Болничен и майчинство № 2
« Отговор #134 -: Октомври 06, 2015, 21:47:29 pm »
Здравейте, моля За съвет. Бременна съм, работех доскоро. На 3.08 ме преместиха в друга фирма на нов договор ( заплатата по който е малко по- висока) . Един месец по- късно излезнах в болничен и сега ми го продължават . Счетоводителката на фирмата ме посъветва преди 45 - дневния отпуск преди раждане да имам един ден работен прекъсване ( след болничните), щяло да е по- добре за мен. Но аз не й вярвам много, а и съм чувала точно обратното, че не трябва прекъсване да има. Или има нещо общо с това, че по новия договор взимам повече пари. Не разбирам много. Но до декември трябва да го измисля. Има ли някой с подобен случай?

Дали ще имаш работен ден преди 45 дневния или няма да имаш е без значение.И да имаш,и да нямаш от 45 дневния нататък ти правят нова 24 м база.Направи го както ти е удобно.
*
Re: Болничен и майчинство № 2
« Отговор #135 -: Октомври 07, 2015, 23:10:19 pm »
Или има нещо общо с това, че по новия договор взимам повече пари.

По принцип има, но един ден няма да промени картинката. Най-вероятно целият болничен леко ти смъква осигурителния доход. Но пък едва ли става въпрос за някакви колосални суми, че да си рискуваш здравето - своето и на детето.

Взимай си болнични колкото ти трябват за да сте добре.
Re: Болничен и майчинство № 2
« Отговор #136 -: Октомври 08, 2015, 11:47:15 am »
Момичета, днес ми издадоха последния болничен (ЛКК) преди 45-дневния. Дотук са 141 дни... каква би следвало да е процедурата нататък? Като ми издадат 45-дневния,ще станат 186 общо... може ли така?
Re: Болничен и майчинство № 2
« Отговор #137 -: Октомври 08, 2015, 13:02:32 pm »
Момичета, днес ми издадоха последния болничен (ЛКК) преди 45-дневния. Дотук са 141 дни... каква би следвало да е процедурата нататък? Като ми издадат 45-дневния,ще станат 186 общо... може ли така?

45 дневния не се брои към 180 те дни.Всичко ти е наред с дните.Не си превишила 180 те
Re: Болничен и майчинство № 2
« Отговор #138 -: Октомври 08, 2015, 14:37:52 pm »
Lilita, благодаря.
*

    naskomimi

  • ****
  • 1024
  • "Това, което Бог е събрал, човек да не раздели!"
Re: Болничен и майчинство № 2
« Отговор #139 -: Октомври 21, 2015, 07:23:22 am »
Здравейте, момичета!
Простете ми, че не прочетох назад, защото сигурно има по-назад отговор на питането ми, но връзката вкъщи ми е супер слаба на нета и постоянно ми забива и се отказах.
Още веднъж извинявайте!

Та: В момента съм бременна в 17-та г.с. Първа много желана и много чакана от повече от 8 години бременност. Разбира се, за да се застраховам и пазя детенцето си реших, че няма да се връщам на работа и ще остана вкъщи. Само че изобщо не се интересувах досега за размер на болнични, пък майчинство после и т.н. Все си виках - важното е бебче да е здраво и да стигна до раждане, което все още си викам, ама...

Някъде прочетох, че не трябва да има прекъсване на този непрекъснатия болничен, за да може после да смятат майчинството на процент от брутната заплата.
Аз обаче не знам как стоят нещата при мен.
Накратко:
 В края на юни си пуснах 5 дни общо заболяване при личната като направих блокажа.
После пуснах отпуск по време на стимулацията до самата пункция.
От пункцията, която беше на 10-ти юли си взех максимум 30 дни от клиниката с не помня диагнозата, но сигурно женско безплодие или нещо от рода.
После като разбрах, че съм бременна си изчистих всичката отпуска, бях и малко на работа.
До 18-ти септември, когато пролежах в клиниката, за да ми дадат болничен, на който пише "заплашващ аборт". Вчера минах на ЛКК, за да ми го продължат този с диагноза "Заплашващ аборт" и така ще карам ако даде Бог до края. Аг-то ми каза, че като ми свършат 180-те дни, ще ме праща на Телк и пак няма да имам проблем.

Въпросът ми е - дали непрекъснатия ми болничен е този последния и ако не го прекъсвам дали ще смятат майчинството на основата на брутната заплата или ще броят и двата предишни с различни диагнози болнични?
Искаше ми се да не, но вчера АГ-то ми каза, че тези 35 дни от старите два болнични влизат в общата бройка от 180 дни.
Затова се обърках и затова питам.

Ще ви бъда благодарна да ми отговорите!
Още веднъж извинявайте, защото съм сигурна, че го има назад отговора, но..
Благодаря предварително и ви желая хубав и усмихнат ден!


"Най-мощната сила на света - вярата" Майка Тереза