0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Болничен и майчинство № 2
« Отговор #100 -: Май 16, 2015, 20:00:28 pm »
Ако евентуалното забременяване  може да  стане  скоро  -ползвай си неплатения -така към момента на забременяване  ще си на трудов договор  и би  могла през бременността да ползваш болнични -хипотетично .
Ако  има   по- належаща нужда от средства към момента-  си ползвай борсата - поне към момента ще получиш  някакви средства . И когато забременееш   предполагам знаеш  , че към датата на 45 дневния болничен трябва да си  на трудов договор , за да получиш 2 г  майчинство .


Re: Болничен и майчинство № 2
« Отговор #101 -: Май 21, 2015, 14:11:45 pm »
Благодаря ви!
*
Re: Болничен и майчинство № 2
« Отговор #102 -: Юни 16, 2015, 12:10:38 pm »
Здравйте,отново ще имам за какво да пиша в този форум.
Ще ви бъда благодарна,ако някоя от вас е наясно с нещата и ме ориентира за най-изгодния финансов  вариянт за моето положение.
 Ето я и ситуацията:
След дълги години борба със стерилитет накрая успях и сега се гледаме с малчо.
Водя се по майчинство втора година(в отпуск за отглеждане на дете до навършване на 2 години)Т.е. до 27.01.2016г.
Работодателят ми ме осигурява на 1200 лв.Първата година беше доста добре. А сега знаете-340 лв.
В нашия район местата в яслите и ОДЗ-етата са кът и по всичко личи,че дори и догодина шанса е нищожен,няма и на кой да разчитам.
Мислех да устискам тази година да се гледаме и другата да намеря жена срещу заплащане да ми гледа детето,а аз да се върна на работа.Че както повечето семейства и моето е с кредит.
С тези думи описах в общи линии положението си до скоро.
Имах замразени ембриони и в началото на този месец направих ембриотрансфер с единствения оцелял от 6 ембрион с много лошо качество и лоши прогнози за пологителен тест,но в крайна сметка теста е положителен. :D
По калкулаторите във форумите за термин излиза,че майчинството ще ми се застъпи.
Една позната ме уверява,че най-добрия вариянт бил да се върна на работа,и да съм в болничен,както и предишната си бременност бях.
Въпросът ми е дали това е така?И как трябва да се случат нещата?Какво би станало,ако загубя бременността си.Ще има ли и какви последствия.Абсолютно нищо не ми е ясно и трудно се ориентирам.Моля ако някоя от вас има желание да ми обясни да го направи по възможно най-фасулския начин,за да мога да разбера.Извинявам се за невежеството си.
Благодаря предварително.
*
Re: Болничен и майчинство № 2
« Отговор #103 -: Юни 16, 2015, 13:43:45 pm »
Браво, joly, честито! Твоите дечица ще са със същата разлика като моите :) Много е хубаво, да знаеш, да не се поддаваш на коментари от познати "Как ще се справяш с две бебета?", "Трудно ще ти е в началото" и т.н.

При мен нещата с майчинството бяха малко по-различни, защото двете не се засичаха за 20ина дни. Пък и баткото тръгна на ясла - макар и частна, пак си длъжен да прекъснеш майчинството и да се върнеш на работа. Да не говорим, че той само 4 месеца ходи, защото много боледува и в края на краищата си го оставихме вкъщи... Та, аз се върнах на работа с изричната уговорка, че съм бременна и ще ползвам платен отпуск и болнични до следващото майчинство. Реално в офиса не съм ходила.

При теб трябва да се сметне точно, за да прецениш кое е по-изгодно: да оставиш да се засекат майчинствата или да прекъснеш първото и да ползваш отпуска  болничен. На пръв поглед разликата не е голяма, по мои бързи сметки няма и 100 лв на месец. Това от парична гледна точка. Но от емоционална гледна точка, аз бих ти препоръчала да оставиш да се засекат - първо, за да не мислиш какво ще стане ако загубиш бременността (никакви такива!) и второ да не се занимаваш излишно с работодателя (болнични, отпуски, обяснения). Важно е докато си бременна, да си максимално разтоварена от мисли и сметки.





   La vita è bella
*
Re: Болничен и майчинство № 2
« Отговор #104 -: Юни 16, 2015, 16:08:33 pm »
Здравей joly и честито!
С изричната уговорка, че не съм специалист и не знам как е, ще кажа какво си спомням че съм чела за аналогичен на твоя казус, за да можеш да потърсиш в нет-а (бих ти препоръчала да изчетеш форума към калкулатора за майчинство на кик-инфо и да питаш там - няма да те подведат 100% ;) ).
По мои спомени е по-добре да се застъпи майчинството, защото по този начин първата година от второто майчинство ще ти се изчислява на абсолютно същата база както за първото, защото имаше нещо, че понеже не си била на работа и няма как се взима последното такова - т.е. ще разчиташ на същите парички.
Ако се върнеш обаче тогава започва да ти се смята нов 18 (или 24 не знам колко са сега) месечен период, който ще включи месеците ти в болничен (работа) и тези от майчинството (върху 340лв, което е по-малко от 1200). Допълнително и болничния ще ти е намален заради майчинството, а и както Руми е писала ще стане голяма галимация... Т.е. сега ще взимаш повече заради болничния, вместо 340лв, но пък после според мен ще ти се намали майчинството.
Успех и не мисли за прекъсване на бременност ;)
*
Re: Болничен и майчинство № 2
« Отговор #105 -: Юни 16, 2015, 17:48:00 pm »
Благодаря ви,момичета за бързите отговори и напътствия.Тези дни ще се обадя тук там,за да ми се попълни информацията съвсем,макар че няма да ми стане напълно ясно.Що се отнася до счетоводство и подобни въпроси ми е тъмна Индия.  Можеби другата седмица ще намина да ви съобщя какво съм предприела.
*
Re: Болничен и майчинство № 2
« Отговор #106 -: Юни 16, 2015, 21:36:00 pm »
Не подвеждайте - joly няма как да си застъпи или не майчинствата по желание, освен ако не си прекрати ТД. Или е бременна с термин, който е преди навършване на 2 години на детето, за което вече ползва майчинство или не. Ако се застъпва има право на същия размер като първото обезщетение, ако това е по-благоприятно за нея.

Калкулаторите в КиК са платени, а и не съм убедена че форумът е наистина безпогрешен (по-скоро обратното). Най-истински е калкулаторът на НОИ, назад в темата съм пускала линк.
*
Re: Болничен и майчинство № 2
« Отговор #107 -: Юни 16, 2015, 23:13:28 pm »
mag, калкулатора в кик специално за майчинството не е платен, просто изисква безплатна регистрация. Ползвала съм го 1 000 000 пъти. И под застъпване на майчинството аз разбирам точно каквото и ти си написала - термина да и е преди навършване на 2г на първото дете, но в този случай тя пак може да го прекъсне - прекъсва си втората година, "връща" се на работа и излиза в болничен... поне аз това разбрах :D
*
Re: Болничен и майчинство № 2
« Отговор #108 -: Юни 17, 2015, 10:52:04 am »
Аз не знаех, че дори и да си прекъснеш първото майчинство, пак имаш право на същия размер като при първото. Мислех си, че преференциалните условия са при непрекъснати майчинства. Но не съм специалист и съжалявам ако съм ви подвела...



   La vita è bella
*
Re: Болничен и майчинство № 2
« Отговор #109 -: Юни 17, 2015, 11:59:25 am »
Е,сега наистина се омотах.
Бях чела в тази или минала тема за застъпването на майчинство.Откъдето си извадих извод,че моето ще се застъпи макар,че разликата е над две години защото 45 дневния болничен преди раждане е вече по майчинство,който ще влезе раждането на второто ми дете.
Трансфера на първото успешно инвитро ми беше на трети ден от оплождането на 18 май.
А сегашния размразен ембриотрансфер на 6-ден(размразен ембрионслед замразен на трети ден и отгледан до фаза на бластоцист,върнат три дни след размразяването) на 6 юни.
И така разликата точно немога да я сметна,защото не съм сигурна как точно се смятат седмиците и термина при втория случай,а и е рано да се планира секциото,а от тази стана и то е винаги преди термин,но и в най лошия случай разликата не е  повече от 20 дни,която разлика се стопява наполовина от 45 дневния болничен.
Моля някой,който знае със сигурност да пише ще бъде ли застъпено или не  в случая първото с второто майчинство?
*
Re: Болничен и майчинство № 2
« Отговор #110 -: Юни 17, 2015, 12:08:41 pm »
А калкулатора на НОИ,както и който и да било друг калкулатор на мен не ми вършат никаква работа,защото е абсурдно да стигна до правилна сметка,понеже никога не ме е бивало в математиката.Една от идеите ми беше да се обадя на касиерката в работата ми и ще го направя,но няма да е днес.
*
Re: Болничен и майчинство № 2
« Отговор #111 -: Юни 17, 2015, 21:27:28 pm »
За да сметнеш дали изобщо ще имаш застъпване ти трябват две неща:
1. Рождения ден за навършване 2 годинки на детето, с което сега си по майчинство. За целта е без значение дали ще се върнеш на работа втората година - важно е да получаваш обезщетение, нищо че е в по-малък размер (50%).

2. Дали изобщо си бременна и кога е първият ден на последния цикъл. От там смяташ термин по обичайния начин с всеки калкулатор в нета и кога се пада 45-дни преди този термин.

Ако тази последната дата по т. 2 е преди датата по т.1 имаш право на обезщетение в размера за първото дете, ако това е по-благоприятно за теб и НОИ ти го смята служебно (дай боже да стигнеш до там :))

Така че, ако се окаже, че има застъпване можеш да си правиш спокойно допустимите врътки за увеличаване на ОД и нищо не губиш - НОИ по закон е длъжен да избере по-доброто за теб.
*
Re: Болничен и майчинство № 2
« Отговор #112 -: Юни 18, 2015, 01:14:23 am »
mag,благодаря,много.
Рожден ден на първото дете - 27.01
Последен цикъл - 20.05
Кръвен тест - положителен.
Термин по калкулатор - 24.02
45 дни преди термин - 10.01
Следователно за второто майчинство, дай Боже, през първата година ще ми превеждат същите суми,както за първото дете първата година.И това се нарича обещетение,така ли?
А сега,ако прекъсна отпуска си за отглеждане на дете до навършване на 2 години и изляза в непрекъснат болничен(плаща ми се на 80 процента от трудовото възнаграждение) През първата си бременност от мига в който разбрах,че съм бременна излезнах в болничен до майчинството и първата година беше доста добре финансово.Разликата между сегашните 340 лв.и 800 лв.е доста)(даже сега ще станат 970лв.)  ще си повиша доходите през оставащите месеци до второто майчинство?А така няма ли да загубя обезщетението? Нали ще се водя на работа?
Извинявам се,ако дразня някой,с непрекъснатото си присъствие с искането на отговори.Ако придобия знания някой ден и аз ще отговарям на някои по елементарни въпроси в темата.До сега не съм се замисляла за това с майчинството.Керванът си въреше.Но сега ситуацията ме кара да се заинтересувам сериозно.И има защо.Друго ще е,ако и аз допринеса с нещо семейния бюджет,че наш "тати" да не е от желязо :)
След като тупаме джобовете от години по изследвания,доктори и клиники и не сме първа младост вече,нямаме време да отлагаме второ дете.Готова съм да се озъбя жестоко финансово,но да имам още едно детенце.
Има едни такива любезни женички в този форум,които отварят очите на съмишленичките си и им правят живота по-лесен.Благодаря.
« Последна редакция: Юни 18, 2015, 01:17:20 am от joly »
*
Re: Болничен и майчинство № 2
« Отговор #113 -: Юни 18, 2015, 09:03:28 am »
Това мисля вече съм го пускала, но още веднъж :)
http://www.nssi.bg/forusers/faq/243-faqbgbenefits/1567-faqbenefits19

Ако прекъснеш отпуска за гледане на малко дете можеш да ползваш обезщетение от 50% дори и когато си в друг вид отпуск - платен например или в болничен. Отделен е въпросът дали си струва да взимаш болничен или е по-добре да си вземеш платения отпуск, който ти се е натрупал за година и нещо, докато те е нямало с първото дете. Ако си в болничен обезщетението ще се смята върху осигурителния доход за 18 месеца назад. В тях ще ти влязат и месеци с отглеждане на малко дете, за които доход се зачита МРЗ и съответно ще ти падне доходът и обезщетението. Ако си вземеш платен отпуск за доход ти се зачита това, което ще получиш като заплата за времето на отпуска, а то твърде вероятно ще е по-голямо.

Поговори с някой грамотен, вземи си ПИК от НОИ за да си видиш осигурителния доход и смятайте. Който от вариантите да избереш не губиш нищо относно обезщетението за второто майчинство - ясно е че се застъпват, само трябва да устискате живи и здрави :)
Re: Болничен и майчинство № 2
« Отговор #114 -: Юни 19, 2015, 08:30:29 am »
Джоли,45 дневния ще ти почне преди първото да е направило 2 г,нали така?Тогава имаш застъпване на майчинствата.Още си много в началото и може да манипулираш термина за второто,ако се налага.Аз така направих с моето второ раждане.Изместих си термина с 2 седмици
Добър вариант ти е да ползваш болничен и малко преди 45 дневния на второто дете да си върнеш в майчинство за първото.Така ще отговаряш на условията за застъпено майчинство и обезщетението за второто ще е колкото е било за първото ти дете.
*
Re: Болничен и майчинство № 2
« Отговор #115 -: Юни 19, 2015, 23:03:37 pm »
....и малко преди 45 дневния на второто дете да си върнеш в майчинство за първото.Така ще отговаряш на условията за застъпено майчинство...

мисля вече обясних, че не е необходимо - справка 49 (2) КСО, да се чете внимателно
Re: Болничен и майчинство № 2
« Отговор #116 -: Юни 20, 2015, 21:06:53 pm »
Здравейте, имам нужда от помощ по моя казус и не знам как да постъпя. Бременна съм в 6-ия месец и другия месец на 26.07.15г. ми предстои да изляза в болнични по майчинство.Да,но все още не съм назначена на трудов договор, а ми предстои назначаване,което чаках дълго, но ще е август месец. Въпроса ми е,мога ли да пропусна първия болничен от 45 дена до термина, а да взема този,който ще ми се издаде след като родя. И ще получавам ли обезщетение?
Благодаря
Re: Болничен и майчинство № 2
« Отговор #117 -: Юни 21, 2015, 15:36:25 pm »
Здравейте, имам нужда от помощ по моя казус и не знам как да постъпя. Бременна съм в 6-ия месец и другия месец на 26.07.15г. ми предстои да изляза в болнични по майчинство.Да,но все още не съм назначена на трудов договор, а ми предстои назначаване,което чаках дълго, но ще е август месец. Въпроса ми е,мога ли да пропусна първия болничен от 45 дена до термина, а да взема този,който ще ми се издаде след като родя. И ще получавам ли обезщетение?
Благодаря

Да,можеш да не ползваш 45 те дни преди термин.Но ще загубиш тези 45 дни обезщетение за бременност и раждане.Ще започнат да ти плащат от болничния от болницата,ако отговаряш на условието 12 м осигурителен стаж през целия ти живот и да си осигурена в момента на издаване на болничния
*
Re: Болничен и майчинство № 2
« Отговор #118 -: Юли 07, 2015, 13:09:50 pm »
Здравейте,момичета.
Тъкмо разбрах,какви са вариянтите и щях да се "връщам"на работа и после болнични и нещата се разпаднаха,за съжаление.Бременността ми така да се каже приключи.
Следващите ми въпроси ще са след няолко месеца.По какви начини и колко време имам право да си остана вкъщи след,като детето ми навърши две години.Ако до тогава не намеря някоя свястна жена да го гледа.Незнам как мога да се доверя на някой.На този етап ми се струва нереално.Малко хора искат да гледат две годишни.Бабите няма да имат сили да тичат по дете на тази възраст.А тези,които са способни със сигурност ще искат високо заплащане.Можеби трябва да започна да преглеждам обявите за детегледачки още сега.А на мен ми се стува рано.
Какво ще ме посъветвате?Зная,че нещата са много относителни,но все пак питам според вас кога трябва да мисля за намирането на жена?При положение,че искам да си го гледам до края на януари,докато навърши 2 годинки?
Re: Болничен и майчинство № 2
« Отговор #119 -: Юли 07, 2015, 15:19:56 pm »
Имаш право общо на 11 м неплатен отпуск за гледане на дете до 8 г.6 м са твои и 5 м може да ти прехвърли бащата.По време на неплатения ти се трупа платен годишен отпуск.От преди също имаш отпуска.Та ще докараш до 3 г и нещо да го гледаш.
За жена не мога да коментирам.Обикновено ги дават на ясла и градина,ако детето се ваксинира с всички ваксини.Ако не ваксинираш-жена,кооператив.