0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Болничен и майчинство № 2
« Отговор #40 -: Ноември 04, 2014, 14:59:57 pm »
Прекратява се отпуска за гледане на дете до две години. Намалява се на наполовина обезщетението. Но тъй като вече не си в отпуск за гледане на дете, трябва да се върнеш на работа или да ползваш други причини за отсъствие за работа.

Аз също се явих при счетоводителката с идеята да не се връщам, а просто да ми намалят обезщетението, но уви... Тя провери и се оказа, че и отпуската се прекратява. Отделно проверихме и с познати счетоводители и се оказа така. Но може и нещо да не така. Наистина материята е пипкава.



   La vita è bella
Re: Болничен и майчинство № 2
« Отговор #41 -: Ноември 04, 2014, 15:19:34 pm »
Руми, благодаря, сега вече разбрах и ми се изясни картинката. Но не ми харесва хич...

А сетих се нещо друго. Ако да речем детето посещава някаква занималня за 2-3 часа да речем, от тия нелицензираните и там ли стои така случая?
« Последна редакция: Ноември 04, 2014, 15:22:36 pm от Врабчо »
*
Re: Болничен и майчинство № 2
« Отговор #43 -: Ноември 04, 2014, 16:55:24 pm »
Благодаря на mag за коректния линк. Малко офф-топик, ама ми е трудно да се въздържа от възмущение защо и при ползване на платена ясла го спират...някак не е честно - като няма място в държавните вместо да плащат безсмислени помощи и глупости да вземат да си дават тези пари на майките - те тази платена ясла нали от някъде я плащат....
*
Re: Болничен и майчинство № 2
« Отговор #44 -: Ноември 05, 2014, 00:08:13 am »
Mousyt, малко не разбрах повода за възмущението ти, но поне в тая част, според мен, настоящата система е прилично коректна. Обезщетенията от НОИ не са социални помощи, а осигурителни плащания, които заместват доход при определени условия. В случая условието е ти да си заета с  гледане на детето си и от това да губиш доход (съвсем отделен е въпросът доколко е компенсиран въпросният изгубен доход). Ако някой друг ти гледа детето се предполага да употребиш това време за получаване на въпросния доход, а не за нещо друго, т.е. обезщетение не е необходимо.

Въпреки това, ако решиш да се върнеш на работа (да прекъснеш точно определен вид отпуск), някой  гледа детето, а ти получаваш доход, пак получаваш обезщетение, но само 50%. И критерият за "гледащия" в тоя случай става доста по-либерален - втората част от отговора на НОИ.
Re: Болничен и майчинство № 2
« Отговор #45 -: Ноември 24, 2014, 14:14:38 pm »
Здравейте, моят "казус" не го срещнах никъде, затова да питам:

Кой издава 45-дневния болничен? Четох някаква наредба, там пише, че е следящият ме лекар.

След ин-витро съм и досега ползвах 180 дни болничен, изтичат на 6.12.2014 г.

Болничните досега ми ги издаваха в частната клиника, където направихме опита. От там хората ми дадоха и протокол за ТЕЛК, защото излизам в 45 дневен болничен на 11.12.2014, така че ТЕЛК се надявам да ми продължат болничния за въпросните 5 дни (от 6 до 11.12.2014).

Но не това е проблема. Успоредно с частните прегледи в клиниката, си ходя при моя АГ по ЖК, тъй като си живея в моя град, извън София и частната клиника. Та тукашния АГ ми каза, че той пускал 45-дневния болничен и че ако не го направи, щяло да се отрази върху плащането му по Здравна каса (нещо такова, не го разбрах добре).

Така ли е, наистина, спират ли му плащанията и има ли право той да ми откаже следващ преглед, ако не ми пусне той 45-дневния болничен? Проблемът е в това, че  той ми води термин с 1 ден по-късно от вече определения в протокола за ТЕЛК от частната клиника. А в частната казаха, че също могат да ми издадат 45-дневен болничен.
Някой имал ли е подобен проблем и къде според вас мога да се обадя и питам за правата на АГ-тата по Здравна каса в случая?
Re: Болничен и майчинство № 2
« Отговор #46 -: Декември 01, 2014, 00:55:14 am »
Здравейте, моят "казус" не го срещнах никъде, затова да питам:

Кой издава 45-дневния болничен? Четох някаква наредба, там пише, че е следящият ме лекар.

Може и от клиниката да ти го издадат.Плащанията по касата не са обвързани с издадени болнични,а с направените прегледни
*
Re: Болничен и майчинство № 2
« Отговор #47 -: Декември 05, 2014, 19:10:34 pm »
Здравейте, момичета,

От скоро възобнових посещенията в ин витро клиника, но се появи проблем с работното ми място. На постоянен трудов договор съм, след като септември ми изтече изпитателния срок. Заради непрекъснатите ми смени на работа все отлагаме бебеправенето, но вече съм решила да не отлагам, независимо какво се случва. Имам около 5 год. назад непрекъснато осигуряване с нарастващи суми. В момента се очаква настоящата ми фирма да предприеме масови съкращения и има реална опасност да е в несъстоятелност, но не се знае кога - т.е. работата ми е много несигурна, макар и на постоянен договор. От конкурентна фирма ми предлагат трудов договор по заместване на служител в майчинство, като е явно, че изобщо не са добронамерени към майките обаче, като семейния ми статус беше обект на обсъждане и на интервюто, което не ми се коментира.
Така и не можах да се ориентирам какво би станало с майчинските в единия и другия случай и да взема мотивирано решение.
1) Ако остана тук и ме пратят на борсата и аз докато съм на борсата забременея
2) Ако приема новата работа и титулярят се върне докато съм бременна или отпуск по майчинство.
Много Ви моля за съвет какво бихте направили Вие и защо.
В същото време се надявам да мога да отложа отговора до 17 дек, когато трябва да направя теста и ако е положителен, това би отговорило на всичките ми въпроси и ще остана тук.
Но ако не е - трябва да дам отговор веднага, иначе губя тази възможност.
Стискайте ми палци за  :bfp1: и предварително благодаря за подкрепата.


*
Re: Болничен и майчинство № 2
« Отговор #48 -: Декември 05, 2014, 21:12:34 pm »
Към датата на първия болничен за бременност и раждане, т.е. 45 дни преди термина, трябва да си осигурена за фонд ОЗМ или иначе казано да имаш действащ трудов договор или друг вариант за осигуряване (напр. свободна професия и др.). В този случай получаваш обезщетение за целия период от 410 дни, дори и след началото на първия болничен ТД да бъде прекратен. За да получаваш обезщетение за втората годинка на детето обаче ще ти трябва ново осигуряване.

Ако към началото на 45-дневния болничен не си осигурена за фонд ОЗМ, дори и да получаваш обезщетение от борсата нямаш право на обезщетение от НОИ.

-------------------------------

За тези, които имат ПИК в НОИ - на сайта им има нов калкулатор
Изчисляване на прогнозен размер на парично обезщетение за бременност и раждане
*
Re: Болничен и майчинство № 2
« Отговор #49 -: Декември 05, 2014, 22:02:58 pm »
Т.е. да разбирам, че срочният трудов договор може да е по-добрият вариант за мен, дори и да ми се наложи да търся някой да ме осигурява в последствие. Вие как бихте постъпили на мое място? Големи са ми колебанията, тъй като срочният договор ще е с 3 мес. предизвестие като всички такива договори, което ми връзва много ръцете да си търся реална друга работа. Така временното решение може да се окаже доста дългосрочно.
Аз имам ПИК, но там изчисленията са по действащия в момента закон, а се говори, че от 2015 ще връщат правилото с двете години, а не 18мес., което за мен би било по-неизгодно може би.


*
Re: Болничен и майчинство № 2
« Отговор #50 -: Декември 06, 2014, 18:36:16 pm »
Имай предвид, че срочен трудов договор също може да се сключи със срок на изпитване (от което новият ти работодател не вярвам да пропусне да се възползва) и правилата са същите както при безсрочния, т.е. в срок на изпитване излиташ веднага без обяснения. 3-те месеца предизвестие са вече след изтичане срока на изпитване.

срочният договор ще е с 3 мес. предизвестие като всички такива договори, което ми връзва много ръцете да си търся реална друга работа.

всъщност не е точно така
в момента, в който си намериш работа на безсрочен ТД, можеш да напуснеш моментално, от днес за утре и без предизвестие

При срочния ТД имаш по-малка защита по КТ ако си в напреднал етап на инвитро или, дай боже, бременна, но пък по сегашния ти ТД, ако решат да закриват предприятието, пак нямаш защита.
*
Re: Болничен и майчинство № 2
« Отговор #51 -: Декември 06, 2014, 19:10:47 pm »
Не знам дали отново ще е със срок за изпитване, не съм видяла текста още, не са го и коментирали . Иначе на сегашното място не вярвам, ако успея да им дам документ, че съм бременна преди евнтуално дело по несъстоятелност да успеят да ме съкратят, защото в моя отдел специално не е намалял обемът на работа, макар да има колеги по други отдели, които бездействат. Както казах трябва да направя тест на 17-ти дек, в момента слагам утрогестана и се кръстя, друго не остана. Ще гледам да отложа отговора до тогава, но предвид колко е сложна ситуацията не вярвам да има правилен отговор. Все пак новата работа може да ми осигури същите осгуровки като че ли за по-дълго време, не вярвам да не ме харесат, старателна съм, но недвусмислено ми казаха, че скорошна бременност би била проблем за тях. А аз точно за това мечтая, с мъжът ми вече 10год. сме заедно. Само не го разбрах това за работата на постоянен договор, как така мога да напусна като те ми казаха 3мес. предизвестие за напускане?


*
Re: Болничен и майчинство № 2
« Отговор #52 -: Декември 07, 2014, 09:36:15 am »
Само не го разбрах това за работата на постоянен договор, как така мога да напусна като те ми казаха 3мес. предизвестие за напускане?

чл. 327 ал. 1 т. 7 КТ
*
Re: Болничен и майчинство № 2
« Отговор #53 -: Декември 07, 2014, 12:04:24 pm »
Благодаря много, това си е успкоение поне до някъде. Каквото и да стане положителният тест и успешна бремнност са по-важни за мен. Дано се наредят нещата по добър начин.


*
Re: Болничен и майчинство № 2
« Отговор #54 -: Декември 13, 2014, 16:33:46 pm »
Искам да попитам чисто практически някой може ли да ми каже кога да очаквам да ми преведат майчинството за декември? НОИ пускат масови плащания вторник и четвъртък, затова обикновено в системата им излиза обработката за плащане първият понеделник или сряда от месеца и на следващия ден ги получавам. Сега обаче като се събират доста почивни дни ми се струва, че ще дойде чак към 6 Януари, или греша?
*
Re: Болничен и майчинство № 2
« Отговор #55 -: Декември 13, 2014, 17:36:45 pm »
Миналата година преведоха майчинството за декември в един от последните работни дни на месеца.Забравих точно кой ден,но предполагам и сега ще е така.

Ако не вярвате в чудеса вероятно сте забравили,че всеки от нас е чудо!
*
Re: Болничен и майчинство № 2
« Отговор #56 -: Декември 13, 2014, 17:42:56 pm »
kerita, много мерси :bighug:
Re: Болничен и майчинство № 2
« Отговор #57 -: Декември 14, 2014, 15:31:14 pm »
Дано наистина ги преведат по-рано, че този месец много критичен  :lol:
*
Re: Болничен и майчинство № 2
« Отговор #58 -: Декември 14, 2014, 20:40:50 pm »
Така е Смайли :lol: Макар че за мен Януари е по-критичен, защото след ранната заплата Декември обикновено ми се вижда мноооооого дълъг :lol:
Аз междувременно съобразих, че болничния ми изтича около 20 и тогава ще ми подават декларацията за останалите дни, така че при всички случаи ще получа първата част от парите преди празниците, а останалата като се сетят НОИ :lol:
*
Re: Болничен и майчинство № 2
« Отговор #59 -: Декември 15, 2014, 10:41:27 am »
Момичета, и аз с едно питане  :) Имам да чистя 2 месеца отпуска (натрупана в периода на майчинство 13/14г.) На 08.02.2015 ми изтича майчинството, но мисля да ползвам и тази отпуска. Споменаха ми обаче за някакво преизчисление на парите, които ще ми плащат за отпуската и че било добре да се върна за 3-2 дни на работа и тогава да пусна отпуск. Може ли някой да ми разясни има ли подобно нещо и каква точно е схемата, какво ще спечеля аз? Благодаря предварително и хубава седмица на всички  :)