0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Зелена тема - да опазим природата около нас
« Отговор #80 -: Септември 25, 2014, 16:32:53 pm »
Смайли, не съм "против". Как да бъда "против" някакво изделие, което се предлага на пазара?  :lol:  Споделям своите аргументи, защо не ги харесвам и го казвам на база ползване на всякакви телефони. Първият ми мобилен беше още на Мобиком" Нокиа) и му се вадеше антената - смятай.  :lol: Най-любимият ми беше Нокиа 6110 (хамелиона) с монохромен дисплей разбира се... :lol: Сравнявам просто в момента един "ай фон, като опции и цена на апарäта - със същия клас апарати на други фирми. Петицата -  с Галакси и HTC one. Изброените са минали през нашата къща, само за последната няма и година т.е. сравнявам на база ползване, не на къде какво съм чела за тях. При сходна цена, "ай фон-а" духа здраво супата спрямо другите два по който параметър се сетиш, пък цената им еднаква. Еми ако ще ги давам тия пари - няма да ги дам за "ай фон-а" естествено. В 90% от случаите - тези апарати са ни подарък от оператора всъщност, понеже ни е такъв договора с тях и колко струват - не ми играе при избора кой ще си избера да ми дадат. По тая схема ми подариха S4. Много ми хареса всичко в него, обачИ за моя вкус - просто беше твърде голям. Да, по-голям дисплей е по-удобен като цъкаш в нетЯ и пишеш с тъч, но дотам. Та като не му свикнах за 10-ина дни на габаритите - "отиде по веригата" той и си купих кеш S2, (напомпаната на макс софтуерно версия де) и си ползвам него. Даже ме е шубе да не му спрат производство и да не мога да си купя пак такъв, когато тоя сега сдаде багажеца.  :lol:

Извинявам се, че това вече е тотален спам на темата. Но исках да си аргументирам мнението за тоя телефон просто. Лично за мен, при положение, че все таблети и други устройства ми бачкат с Андроид и да нямаше други забележки - просто нещо с IOS не ми е удобно, щото е несъвместимо с другите първо, второ, че почти всичко тяхно се плаща. Ако не искам да го плащам - трябва да карам Иван да се занимава (той умее да ги "присвоява" техните приложения  :lol:) и за всяко там нещо дето ми дотрябва, ако не ща да го плащам - завися от него. Естествено, че предпочитам да мога да цъкна и да си сваля фри всичко което ми щукне андроидско без пари, вместо да си правя "гимнастики" с "ябълковите продукти". Аз ползвам всички налични опции на устройствата си обаче. За човек дето ще ползва смарта основно за телефония и чат-пат за игрички да кажем...може би не са важни толкова нещата, които изброих, но за мен - са. Ако не си ползвам смарт-а, като смарт в "пълния му блясък" - веднага бих си взела една Нокиа с копченца за 50лв. дето забравям кога съм я зареждала последно. Не като сега да не смея да мръдна без зарядно в чантата и колата.  :?

П.П. Донка е напълно права за проектирането и, че е заложено да е такова, че да не ползваме нещо "до гроб" по икономически съображения. Все още японци и корейци, с цел завземане на повече пазари - "бягат по тъча" от тази схема, но в Европа се прилага 20-ина години вече, ударно и резултатът от това е видим в две други теми, баш в нашия форум в момента. Още една причина за мен е това, като потребител - да се ориентирам все повече и повече към стоки, произведени от хора с дръпнати очета (изключвам китайците де). :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Зелена тема - да опазим природата около нас
« Отговор #81 -: Септември 25, 2014, 21:05:48 pm »
тук Лео много ми хареса с тази реч
http://www.youtube.com/watch?v=vTyLSr_VCcg
Re: Зелена тема - да опазим природата около нас
« Отговор #82 -: Септември 25, 2014, 22:23:25 pm »
Кога ще ги стигнем шведите?  :lol: :lol: :lol:
http://gorichka.bg/shvetsiya-e-na-pt-da-stane-prvata-strana-bez-nikakv-bokluk/
*
Re: Зелена тема - да опазим природата около нас
« Отговор #83 -: Септември 26, 2014, 06:40:07 am »
изгарянето на боклука замърсява въздуха обаче, доста нечестно от тяхна страна.
Re: Зелена тема - да опазим природата около нас
« Отговор #84 -: Септември 26, 2014, 09:08:26 am »
изгарянето на боклука замърсява въздуха обаче, доста нечестно от тяхна страна.
Cygnus, това е казано наистина и в самата статия.
Вероятно обаче, сложени на кантар нещата, за да се избере по-малкото зло, изгарянето на боклука с цел добив на енергия е по-щадящият вариант.
При нас хем се изгарят въглища, за да се добива енергия, което си е голям замърсител, хем боклукът се складира и сам по себе си замърсява. Отделно  добивът на въглища уврежда земята за сума ти години напред.

Много съм доволна. Вчера попаднах случайно на събирането на контейнерите със стъкло. Събираха се само зелените контейнери в един камион с ремарке. Камионът беше порядъчно пълен.
*
Re: Зелена тема - да опазим природата около нас
« Отговор #85 -: Септември 26, 2014, 09:14:50 am »
Това стъкло едно време го изкупуваха. В някой държави има в магазините автомати, където вкарваш бутилките и получаваш монети срещу тях. Чудно ми е защо тук нямаме, сигурна съм, че ще стимулира.
Re: Зелена тема - да опазим природата около нас
« Отговор #86 -: Септември 26, 2014, 10:59:11 am »
Това стъкло едно време го изкупуваха. В някой държави има в магазините автомати, където вкарваш бутилките и получаваш монети срещу тях. Чудно ми е защо тук нямаме, сигурна съм, че ще стимулира.
М-и и сега депозитният амбалаж се изкупува. В Кауфланд има отделно гише например. Получаваш за бутилка 10 ст. (цената е малко несправедлива, но туй е положението).
Повечето малки квартални магазинчета продават бира срещу амбалаж. Плащаш само съдържанието.
*
Re: Зелена тема - да опазим природата около нас
« Отговор #87 -: Септември 26, 2014, 17:24:21 pm »
Изкупуват бирените бутилки, ок, ми тези от сокове, ами бурканите?! Реално всички могат да се ползват повторно или да се преработят.
Re: Зелена тема - да опазим природата около нас
« Отговор #88 -: Септември 26, 2014, 20:20:38 pm »
Изкупуват бирените бутилки, ок, ми тези от сокове, ами бурканите?!

М-и, стъклените бутилки са 2 вида - едните, които могат да се използват многократно (RGB бутилки) и другите, които са за еднократна употреба (one-way бутилки). Качеството на стъклото е тотално различно. Първите, самите производители си ги търсят да си ги вземат обратно от пазара, за да ги използват отново. Вторите са отпадък.
Повечето бири (без например тези по 0.33 л.) са в RGB бутилки. Малките бутилки Кока Кола, Фанта и т.н. също.
Соковете и виното напр. обаче са в one-way бутилки. Т.е. единственият вариант е да ги изхвърлиш в зелените контейнери. Няма кой да ги изкупува.
За бурканите, идея си нямам, но доколкото на пазара вече има n на брой разновидности, вероятно и тях никой не ги търси обратно.
Стъклото в зелените контейнери се сортира и измива, натрошава се и се влага в производството на нови бутилки (до 30% трошки от старо стъкло могат да се вложат в производството на една нова бутилка).

Реално всички могат да се ползват повторно или да се преработят.
Всички могат да се преработят. Не всички могат да се ползват повторно.
*
Re: Зелена тема - да опазим природата около нас
« Отговор #89 -: Септември 26, 2014, 21:47:06 pm »
Кока кола си събират амбалажа също.
 Аз като цяло имах предвид, че стъклото си е стъкло и като е платено гаранция ще  се събере.
*
Re: Зелена тема - да опазим природата около нас
« Отговор #90 -: Септември 26, 2014, 22:12:06 pm »
М-и, и в Германия се изкупува от стъклото само бирените бутилки (може би и Кока-кола, но не помня дали съм виждала стъклени или само пластмасови, не купувам и не пия). Всичкото друго стъкло заминава в контейнера.
Немците са шампиони по амбалаж. Какво значи това ли?! Ами, плащат се пластмасовите бутилки за вода, някои за сок, метални кутийки от бира, ред бул и прочие. И нарочно ги направиха платени преди няколко години, за да ги връщат после, разбира се. Има и хора, които след някой концерт, футболен мач или дори в кофите търсят такива "платени" шишета, които връщат.

А аз съм при майка ми и се опитвам да обуча двама пенсионери поне малко да намалят употребата на торбички и как да събират разделно боклука. Знам, че не става веднага, но по малко ще се научат.

*
Re: Зелена тема - да опазим природата около нас
« Отговор #91 -: Септември 26, 2014, 23:08:50 pm »
Немците са шампиони по амбалаж. Има и хора, които след някой концерт, футболен мач или дори в кофите търсят такива "платени" шишета, които връщат.

Значи това била причината спретнати хора в привидно добро психично здраве да ровят в кошчетата за боклук из пешеходната зона на Мюнхен... Чудех се аз това лято за какво ровичкат.
*
Re: Зелена тема - да опазим природата около нас
« Отговор #92 -: Април 24, 2015, 07:53:53 am »
Тази неделя в Парка Заимов ще има представление за деца:
http://www.az-jenata.bg/a/8-svobodno-vreme/28511-bezplatno-kukleno-shou-na-kolela-tragva-v-parkove-v-sofiia-pleven-i-vraca/

След това геройчетата на Екопак ще посетят Плевен – на 9 май, Враца – на 24 май и ще се завърнат отново в София на 6 юни.


"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
Re: Зелена тема - да опазим природата около нас
« Отговор #93 -: Април 24, 2015, 09:31:48 am »
стъклените бутилки са 2 вида - едните, които могат да се използват многократно (RGB бутилки) и другите, които са за еднократна употреба (one-way бутилки). Качеството на стъклото е тотално различно. Първите, самите производители си ги търсят да си ги вземат обратно от пазара, за да ги използват отново. Вторите са отпадък.

Смайли, би ли дала повече информация? Какво е различно в качеството? На нас, лаиците, ни изглежда все стъкло. И още: проблем ли е, опасно ли е, ако се използват въпросните one-way бутилки многократно в домакинството, например?
Re: Зелена тема - да опазим природата около нас
« Отговор #94 -: Април 24, 2015, 10:49:02 am »
Зайче, не съм съвсем навътре в темата, но това, което знам е, че еднократните се чупят по-лесно. Освен това стават на сол като се счупят. В домакинството не виждам причина да не може да ги използваш повече от един път. За опасно не е, но просто могат да ти се счупят по-лесно. Например, ако решиш да вариш доматен сок вътре.

Rtfrtf, има много добри отзиви за филмчето с тези три героя. Излъчваха го в 3D автобус на дечицата от училищата. Автобусът обикаляше различни училища в цяла България.
Дано и постановката да е така успешна... Ако ходите с Иво, сподели как е било.
*
Re: Зелена тема - да опазим природата около нас
« Отговор #95 -: Април 24, 2015, 13:12:42 pm »
стъклените бутилки са 2 вида - едните, които могат да се използват многократно (RGB бутилки) и другите, които са за еднократна употреба (one-way бутилки). Качеството на стъклото е тотално различно. Първите, самите производители си ги търсят да си ги вземат обратно от пазара, за да ги използват отново. Вторите са отпадък.

Смайли, би ли дала повече информация? Какво е различно в качеството? На нас, лаиците, ни изглежда все стъкло. И още: проблем ли е, опасно ли е, ако се използват въпросните one-way бутилки многократно в домакинството, например?
Самото стъкло е по-тънко. Не са вредни за употреба, по-скоро един вид "негодни".
Re: Зелена тема - да опазим природата около нас
« Отговор #96 -: Април 24, 2015, 16:59:57 pm »
 :?
« Последна редакция: Април 24, 2015, 17:35:12 pm от bonbolini »
Re: Зелена тема - да опазим природата около нас
« Отговор #97 -: Април 24, 2015, 17:33:36 pm »
Оххх, сега ще се оплача : преди 2 дни времето беше нещо нестабилно и аз реших да обикалям с количката около блока ни... Пред нас има нещо като поляна, абе незастроена още площ, по която основно се разхождат кучета. Въпросната поляна беше засипана с боклуци  и най-вече такива, измъкнати от коша за боклук, който е сложен там. И така, както си кръжах около блока,  ми хрумна да посъбера поне най -големите боклуци ... Оставих детето да    по средата и се хвърлих с ентусиазъм  :) Отне ми около 3 часа и 4 чифта ръкавици и препълнен казан ... И никой не ми помогна! А в блока има неработещи хора, които гледаха през терасите как аз търча до казана и до количката (че и    детето искаше внимание) .Та се замислих имаше големи торби и чували - е, не можаха ли хората с кучетата, докато ги разхождат, поне тях да изхвърлят.Не ме разбирайте погрешно, аз имах куче  и винаги носех с мен торбички за акото му. А катосъм била в парковете, да,  хвърляла съм от поляните чужди боклуци, слагам си торбичката на ръката и така... А тук са едни и същи хора, толкова ли пък е трудно :( Това едно, вчера изхвърлих разни дрехи,  които няма да нося,  отделени в торба, сгънати,  а днес какво виждам - изхвърлени около коша за боклук, на поляната :( повече нищо няма да им оставям на циганите, не заслужават нищо.  И да, знам р че са цигани, защото гледах как ровеха и хвърляха :(  Ни ми се чисти, ни ми се замимава повечес околната среда,  но естествено  поне продължавам с разделното  изхвърляне  на отпадъците. Друг е въпросът, че нямаме отделни контейнери и си нося боклука до други улици... И смятам да подам сигнал в общината ли,  къде ли, да ни сложат такива, чеми писна всеки ден да разнасям пластмаси и хартии... за стъклото няма да коментирам, че като вървим с количката, голямо дрънчене пада ... Ето, оплаках се. Извинявайте за грешките, ама пиша от телефона
*
Re: Зелена тема - да опазим природата около нас
« Отговор #98 -: Април 25, 2015, 07:44:57 am »
Айде и аз да се запиша тука. :lol: Темата ми е интересна.Някъде мярнах из постовете,че старите лекарства се дават в определени пунктове? Нали уж имаше идея да се предават във всяка аптека,но нещо май не се доразви.. Аз миналата седмица поразчистих аптечката на майка ми доста умувах какво да правя със старите лекарства и накрая ги метнах в контейнера ,с пълното съзнание,че не е редно :( Ама като нищо не ми влезе в главата по въпроса??
Вчера, в предаването на Деси и Сашо по БТВ .забравих му името,че сутришните блокове с еднакви имена  :lol:, последен ден на гости като седмични коментатори бяха Гергана Паси и Христо Мутафчиев. Стана въпрос за разделното хвърляне на отпадъците и Гергана спомена ,че по някаква директива на ЕС,колкото по -добре е организирано това,толкова по-ниски ще са таксите смет в населеното място. не гледах цялото изказване и ако някоя от вас го е гледала,може да сподели, Това е важно и интересни ,и както винаги,неясно за нашите граждани :wink:.
/www.mamaibebe.com][/url]
*
Re: Зелена тема - да опазим природата около нас
« Отговор #99 -: Април 25, 2015, 08:54:10 am »
Айде и аз да се запиша тука. :lol: Темата ми е интересна.Някъде мярнах из постовете,че старите лекарства се дават в определени пунктове? Нали уж имаше идея да се предават във всяка аптека,но нещо май не се доразви.. Аз миналата седмица поразчистих аптечката на майка ми доста умувах какво да правя със старите лекарства и накрая ги метнах в контейнера ,с пълното съзнание,че не е редно :( Ама като нищо не ми влезе в главата по въпроса??
Рачо, аз миналата година бях питала в близка до нас аптека дали бих могла да им върна стари лекарства и те ми казаха, че няма проблем. Не съм се интересувала обаче дали са определени местата, които приемат или не. В началото дори имаше някаква абсурдна идея откъдето си го купил, там да го връщаш, ама явно им дойде мисъл в главата, че едва ли някой пази касови бележки за 5 години назад; да не говорим, ако си ги купил от друг град, държава...или ако въпросната аптека вече не съществува.
Сега като се замисля и аз имам вкъщи стари лекарства. Ще мина през аптеката да питам пак и ще пиша :)
"Не ми казвай, че небето е лимитът, след като има стъпки на Луната."
"И все пак, докато имам дъх, топя ледените цветя по прозорците си, защото имам душа, която не може да не се надява.”
“Sad birds still sing.”