0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Зелена тема - да опазим природата около нас
« Отговор #40 -: Юни 28, 2014, 00:01:58 am »
последната придобивка в нашата еко къщичка е миялна, която ползва 6 литра вода на цикъл! 8O Аз немога да измия чиниите с толкова малко вода  :lol:




"What other people think of you is none of your business" - Paulo Coelho
Re: Зелена тема - да опазим природата около нас
« Отговор #41 -: Юни 28, 2014, 09:19:45 am »
Олив, това е чудесна покупка. Аз като взема да мия тенджери и тигани, които не слагам в миялната и хабя доста вода.

От вече почти месец хвърлям боклука разделно и се чудя защо до сега не съм го правила. Не ми представлява никаква трудност. Много ме е яд, че чак сега се организирах.

*
Re: Зелена тема - да опазим природата около нас
« Отговор #42 -: Юни 29, 2014, 14:41:44 pm »
Е много се радвам, че най накрая се разбра, че миялните всъщност спестяват вода :wink:
аз се опитвах на времето да го обяснявам, но хората ме гледаха странно. Нашата не е най еко, защото е на 9г., но все пак такова количество чинии с 12 л. вода и аз не мога да измия, така че пак съм доволна :)
« Последна редакция: Юни 29, 2014, 20:26:51 pm от StefiZ »
*
Re: Зелена тема - да опазим природата около нас
« Отговор #43 -: Юни 29, 2014, 14:58:19 pm »
Стеф, същия проблем имам от години с обясненията за съдомиялната  :lol: Като кажа, че има разход около 5-7 литра (зависи от програмата) и ме гледат ей така:  8O 8O 8O Не можело да бъде. Моята е от по-малките, за 6 комплекта. Но за това, което мия с нея на едно пускане - на ръка ще бастардисам поне 30 литра вода. И няма да го измия по-добре, защото не мога да пусна вода с температура 70 градуса върху ръцете си. Освен по-екологично, по-евтино ми е така, защото в Стара Загора водата е доста скъпа. За 8 кубика на месец - плащам около 30 лв. Ако миех на ръка - щеше да ми е двойна сметката.

И понеже съм мързел, мия и тенджери и тигани вътре. Ако има нещо запечено и загоряло, накисвам, тръквам с малко гланц да падне и хайде в машината и те. Излизат си перфектно чисти ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Зелена тема - да опазим природата около нас
« Отговор #44 -: Юли 13, 2014, 15:35:40 pm »
Бях обещала снимка на контейнера за непотребна техника в Метро. В това на Цариградско шосе. Намира се в дясно от входа (ако човек е с лице към магазина). Пликчето вътре е с моите крушки от автомобил.
« Последна редакция: Юли 13, 2014, 15:38:40 pm от little_rabbit »
Re: Зелена тема - да опазим природата около нас
« Отговор #45 -: Юли 13, 2014, 19:42:42 pm »
mgstra, Jbrul, преместих мненията ви тук: http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=42224.msg980210#msg980210  :D
*
Re: Зелена тема - да опазим природата около нас
« Отговор #46 -: Юли 13, 2014, 19:45:40 pm »
Благодаря, Врабчо  :)


*
Re: Зелена тема - да опазим природата около нас
« Отговор #47 -: Септември 15, 2014, 17:12:07 pm »
http://cowspiracy.com/ ...ей това филмче, показва точно колко е права Донка за промиването на мозъци по темата. Апропо - това промиване ПРОДАВА доста стоки, вкл. и спряганите в една друга тема многократни пелени. ;) Изложените във филма факти са отдавна известни апропо, не са тайна някаква - няма някаква мстерия и конспирация в самия филм. Таман напротив.
Казва се ясно и точно кое аджеба, колко и защо съсипва околната среда, има пряка отговорност за обезлесяването и изчезването на животински видове и... "ой не моЕ да бъде", не били колите и самолетите, АЕЦ и найлоновите торбички, ами "световното плюскане" и свързаният с него бизнес за неназовими и трудни за изписване суми. Някой тук да не го знаеше това? Съмнявам се. Демек - говеда, прасета и пр. животни развъждани (във все по-големи количества), за да може човечеството да плюска и да нараства с неестествени и опасни темпове - нанасят такива щети на природата, разходват такъв ресурс, генерират толкова парникови газове, че ако в този момент спе целият световен трафик - няма да има файда. Не съм се объркала с последното - няма да има, замърсяването ще е пак стотици пъти над приемливата норма.

Не намирам филма преведен, ако го намеря все пак - ще дам линк. Подробно резюме в 3 части гледах пo Bulgaria on air (може и да го повторят). Освен изложените факти и любопитни данни, още по-интересно е как "зелените миячи на мозъци" т.е. шефове на големи и влиятелни еко организации - до един отказват интервю по "кравешката тема". ;) Разбирам ги де - не малко пари лапат за да ни разправят за торбички, памперси и как да си мием тоалетните с чашки за кафе, как ако си купуваме нереално скъпите (засега) хибридни автомобили - ще спасим света и пр.

"Кравешката мор" - няма да секне разбира се, става дума за пари. Безумно много пари и само по-голям ще става този проблем в бъдеще. Става въпрос и за плюскане, а хомо сапиенс обича да плюска и оттам насетне - не му дреме особено за нищо. Всъщност - решението не е в това да опитваме да компенсираме такъв гигантски проблем, с някакви нелепи, единични "еко-действия". Просто трябва масово да спрем да плюскаме мръвки с нужда и без нужда и да разхищаваме невероятни количества от тези мръвки същите. Както и да решаваме "проблемът със световния глад" като изнасяме храни в страни, в които населението няма поминък, а ние ги храним баш като прасета на копаня, поради което пък те се размножават и раждат още и още гладни, също без поминък и трябва и за тях да правим храна после и пр. Та въпросът има и финансов и политически и демографски и морален аспект, ако щете, но той е обикновено смитан под килима. Заради това го има и този филм де.

Та що се отнася до мен лично - аз просто гледам да не ДОзамърсявам, когато това не ми коства някакви сериозни неудобства в битов аспект, разходи, или снижаване качеството ми на живот, че било "по-еко" така. Тцъ. Това са баш "упражнения за луди" (извинявам се, ако обиждам неволно някой пишещ и четящ в темата с това), целта ми е да ви замисля просто какво и защо правите. Има ли смисъл, струва ли си неудобството за вас, не е ли просто "приспана бдителност" и самозалъгване колко точно сме "зелени"? За мен е второто, затова и не го правя. Не казвам И вие да не си усложнявате живота с глупости и излишни хамалогии за едно-друго, ако така пък се чувствате по-добре. Не вредите така на никого, освен на себе си самите, ядете своето време, създавате си излишна играчка за разни неща и това е. Не помагате обаче да се реши истинският проблем. Демек - преливане от пусто в празно и обороти за всяко компания която си лепне зелено стикерче с надпис "еко" на изделията (все тая какви са). Друго от "диванно-магазинната екология", която практикува 99% от населението твърдящо, че е "зелено" - не следва.

Нищо друго да не направим "еко", само няколкото милиарда дето купуваме месо - да спрем да го купуваме и...ей го решението на голяяяяма част от дертовете ни по тази тема. Но това разбра се - няма да се случи. Трябва милиардно население да си промени тотално хранителните навици, да фалират световни корпорации, да се избълват милиони безработни, да бъдат оставени други млиони  хора да умират от глад, че тогава евентуално - ще отпочнат да се решават (мнооого бавно при това) някои от най-наболелите проблеми на планетата ни. И ще се решават, ако устискаме да не захванем свинстването си наново. Пък ние дори нямаме намерение да го понамалим, да спираме пък хич.

Та така с екологията и "зелените почини"...от моята си гледна точка де.  :D

НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Зелена тема - да опазим природата около нас
« Отговор #48 -: Септември 23, 2014, 10:46:56 am »
Бях обещала снимка на контейнера за непотребна техника в Метро. В това на Цариградско шосе. Намира се в дясно от входа (ако човек е с лице към магазина). Пликчето вътре е с моите крушки от автомобил.

Закачам се за това мнение.
Имате ли идея къде да оставя старите си телефони? Събрала съм един куп стари, стари, стари Нокии (едно време не давах и дума да се издума друг телефон да се купи) и сега се чудя какво да ги правя. Няма да ги хвърля в кофата, но не знам какво да ги правя. Някакви идеи?
Re: Зелена тема - да опазим природата около нас
« Отговор #49 -: Септември 23, 2014, 10:54:13 am »
Badeshtamama,
Самите мобилни оператори ги събират и предават за рециклиране.
Принципът е, че който продава, той и събира отпадъка после.
Глобул, дори преди време имаха някаква промоция "върни стария си телефон и вземи нов с 50 лв. отстъпка", но вече я няма.
Ето каква информация имат обаче на сайта:
http://globulgreen.bg/bg/mobiles-recycling/

Аз например старата техника я нося или в Техномаркет или в Технополис. Някои служители не са запознати, но обичайно управителят е информиран и винаги взимат това, което нося като отпадък. Последно занесах един неработещ рутер.
*
Re: Зелена тема - да опазим природата около нас
« Отговор #50 -: Септември 23, 2014, 15:53:21 pm »
Аз пък откакто се заговорихме - позагледах по-внимателно някои реклами от "зелените". В момента, на база "бъди зелен" - една компания иска да ми продава тоалетна хартия, в биоразградима опаковка, друга ми предлага минерална вода в "еко-пластмасово" шУше... Обаче одеве вече ми висна чейнето, когато една банка ми предлага кредит, защото била "зелена банка".  8O ЪЪЪЪЪ? КО РечИ?  :lol: (Българо-американска кредитна банка). Това не е "миене на мозъци" просто, амиии...не знам как да го определя даже.

П.П. Смайли, сега друга компания има подобна кампания. ОбачИ да те питам, кое точно е "зеленото" в такава кампания и политика? Връщам един, но взимам ДРУГ на негово място. Даже още повече пластмаса има в него, че новите са доста по-големи. Зелено е да си занеса стария за рециклиране, БЕЗ да съм длъжна да си купя нов и да ми дадат 50лв. Това дето го правят е просто търговия ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Зелена тема - да опазим природата около нас
« Отговор #51 -: Септември 23, 2014, 16:10:51 pm »
ОбачИ да те питам, кое точно е "зеленото" в такава кампания и политика? Връщам един, но взимам ДРУГ на негово място. Даже още повече пластмаса има в него, че новите са доста по-големи. Зелено е да си занеса стария за рециклиране, БЕЗ да съм длъжна да си купя нов и да ми дадат 50лв. Това дето го правят е просто търговия ;)
Не съм съгласна. Ти, за да си хвърляш телефона, значи си го счупила и ти трябва нов. Едва ли ще останеш без телефон. Малко, ще са тези дето просто ще добавят още един в колекцията.
На тях им трябват старите телефони, защото имат да изпълняват "квоти" за рециклиране. Малко опростено го казвам. Иначе системата е доста сложна и няма да навлизам в подробности.
Те естествено, че имат далавера в цялата работа (да си изпълнят задълженията, свързани с рециклирането по закон, иначе има санкции). Но не мога да се съглася, че инициативата не е "зелена".

Аз си нося старите уреди и батерии за рециклиране, без да очаквам някой да ме възнагради за това. Чувствам си го като мое задължение.
« Последна редакция: Септември 23, 2014, 16:12:57 pm от 47 Smiles »
*
Re: Зелена тема - да опазим природата около нас
« Отговор #52 -: Септември 23, 2014, 16:46:59 pm »
Аз имам поне 5 стари апарата, работещи Смайли. Сменила съм ги с по-нови, защото са ми трябвали функции, които старите ми нямат. И к'во, като ми седят в едно чекмедже нещо замърсявам ли? Ако ми дадат 20-50 лв. на телефон обаче, ще ги занеса за рециклиране и тях, нищо че си работят все още. Но да занеса тези 5 и да си купя на тяхно място други 5 за безумни суми...ми нито ми е нужно, нито ми е изгодно.

Батериите - и аз ги събирам и нося. Стари уреди - подарявам на някой, дето му трябва такъв уред, щото моите не се скапват просто, а ги сменям с по-нови. Май последната ми съдомиялна само ще попадне в контейнерите на Метро.  :lol:

Не очаквам да ме възнаградят, а да бъда стимулирана след като уж "имат зелена кампания" - да си дам 5 работещи телефона за рециклиране бе. Те имат квоти и сметка да им ги дам - като са зелени - що пък аз да нямам сметка от тяхната далавера? ;) Ако нямам стимул - значи не е зелена кампания, т.е. изобщо не е никаква кампания. Просто е "зелен номер" (пореден) , да ми продадат нов телефон за 1000лв., който на тях им излиза не повече от 500, а от тия 1000 ми приспадат 50лв. от стария ми апарат и ми го прибират, уж за рециклиране. Аре холан.  :lol:  Пък ако работи - не го и рециклират, маи отива в магазин секънд хенд. Мои приятели в С.З държат от време оно един от най-вървежните магазини за мобилни апарати. Ти сигурно ги знаеш де, близнаци са (Станимир и Красимир), малко по-големи са от нас, до МГ точно им беше блока. Е, при тях повечето употребявани телефони, оставени за продажба - ги мъкнат управителите на магазините на мобилните оператори, дето някой ги е дал уж за рециклиране. ;) На ей такива промоции - "дайте стария и вземете нов 50лв. по-евтинко". Пардон, "зелени кампании"  :lol:  Дори и развалени да ги дадат, ако не е много леш - поправя се и пак се продава. Бизнес е това, проумей го. Ти какви мотиви имаш - ясно, ама онези - нямат ниииищо общо с твоите мотиви.

Нещо за "зелената банка" можеш ли да ми обясниш? Те какви квоти покриват и какво "зелено" има в една банка? Освен някои зелени банкноти разбира се...

НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Зелена тема - да опазим природата около нас
« Отговор #53 -: Септември 23, 2014, 17:24:52 pm »
Jbrul, аз не съм против това, търговците да печелят от подобни иницативи.
Търговските дружества не са създадени с "идеална цел", както е напр. Зачатие.
Аз, ако съм търговец, и аз ще искам да печеля.
Ако това е съчетано и с нещо "зелено", защо да го осъждаме, а да не го приветстваме.

Факт е, че много хора, които така или иначе са щели да си купят смартфон, са извадили стария телефон от килера и те са спечелили от "зеления номер".
Не мисля, че някой би си купил смартфон само, защото има стар телефон за предаване и иска да се възползва от това намаление.

Ти с твоите 5 телефона в шкафа, явно не си им в таргет групата  :lol:
Най-добре или да ги подариш/продадеш на старо, ако работят или да ги дадеш безвъзмездно за рециклиране, ако не работят.
Докато не отидат в коша нищо не замърсяваш, но все ще им дойде времето   :lol:

Като си носиш миялната в коша на Метро ще очакваш ли някой да ти плати?

Дай някой линк към "зелената банка", моля  :lol:

p.s. Писането с една ръка е мъка голяма  :lol: Иде ми да изоставя препинателните знаци и главните букви  :lol:
Re: Зелена тема - да опазим природата около нас
« Отговор #54 -: Септември 23, 2014, 20:27:18 pm »
Да, в случая на БАКБ, зеленото им банкиране е малко "смешно".
Доколкото разбирам състои се в това, че дават кредити за реализиране на проекти, свързани с енергоспестяване и др.подобни. Освен това имали виртуална банка (не че останалите банки нямат).
https://www.bacb.bg/page/default.aspx?user_id=&session_id=&xml_id=/bg-BG/04greenbank/01philosophy/

По принцип за "зелени" се водят дружесвата, които инвестират в опазващи околната среда технологии, т.е. тяхната зелена политика не е насочена пряко към клиентите и те няма как да го почувстват. Това е свързано обичайно с голяма инвестиция в началото, която обаче се възвръща и изплаща с времето. Най-разпространено е при производствените предприятия, защото те са големи консуматори на енергия и замърсители. Среща се и при търговците. Например осветлението в сградата се включва автоматично при влизане и се изключва само при излизане на човек в стаята. Светлината се регулира сама според това дали навън е малко тъмно или много тъмно. Тези "удоволствия" струват много скъпо, но се изплащат според зависи чрез по-ниския разход на енергия.
Дружествата "рекламират" тази си политика, за да добият като бонус и положителен образ сред обществото.
*
Re: Зелена тема - да опазим природата около нас
« Отговор #55 -: Септември 23, 2014, 20:50:36 pm »
Демек Смайли - реално нищо зелено не правят, а е просто още един начин да си продават продуктите на хора залитащи по тези идеи. Т.е. чиста проба маркетинг, според доминираща вълна в обществото в даден момент.

Светлината се регулира, посредством евтини и елементарни датчици "по левче - килото". И такива осветителни тела има във всеки квартален магазин. Няма нищо скъпо, като инвестиция в тях ;) Има само спадане на сметките ти с малко и ник'ва екология на фона на сериозните замърсители. Не са лоши практики - да, но файда от тях особена няма за природата, това първо. Второ, че същите "зелени джаджи" се произвеждат в едни толкова енергоемки и замърсяващи заводи, от едни толкова НЕзелени материали, че да си говорим к'ва полза и "зеленина" имало от цялата работа е просто нелепо. Трето - никога битовите абонати не правят яката консумация на ток, а индустриалните потребители. Та ти, аз и милион други колко и какви крушки ползваме у дома си, ако ще да не ги гасим 24/7 - все тая.

Та както казах - "маркетинг за шарани". Но и аз да виждам, че това продава и моята фирма ще "позеленее", ако ще да е за производство на обеднен уран същата - ще кажа, че баш моя е по-еко от оня на колегата и готоУ . :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Зелена тема - да опазим природата около нас
« Отговор #56 -: Септември 23, 2014, 21:44:49 pm »
Jbrul, примерът ми е точно за индустриални, а не за битови потребители.
Имам вземане даване с едно дружество, което с подобни инвестиции успя да си намали разхода за енергия за 1 г. от 1.2 млн. лв. на 0.8 млн. лв. (това е пряко свързано със замърсяването разбира се). Осветлението е само една от многото инвестиции, които направи. Дадох го за пример, защото е лесно за обяснение. Системата е доста по-сложна и включва и интелигентно управление и на отоплението в помещенията. Другите инвестиции са специфични и са свързани с процеса на производство. Вложи може би около 1 млн.лв. Ще му се възвърнат доста бързо, а освен това получи и награда за "зелено дружество".
*
Re: Зелена тема - да опазим природата около нас
« Отговор #57 -: Септември 23, 2014, 22:01:35 pm »
Смайли, не съм естествено руса все пак.  :lol: Примерът ти е за промишлен потребител, който инвестира с цел да си сваля разходите, не щото му дреме за екологията. Както и ние сме строили и оборудвали по този начин, с цел да ни е по-нисък разхода, не щото да сме "зелени". Не е драстично по-нисък, ама...колкото падне - все файда.

Само, че моята дума е за съвсем друго. А именно, че нито такива производители са реално зелени. Нито пък редовите граждани, прилагайки подобни пинизи са "зелени". Това, че и двете категории са убедени в обратното си е тяхно право. Но реалността е такава, че и нищо от посоченото да не направят (и двете категории) - екологията ще си е все така зле, но сметките им по-височки, заради по-голямата загуба на ресурс. Т.е. няма никаква екология в тия неща, има правене на сметки само.

Няколко поста по-напред - бях изчерпателна по темата кое е наистина екологичен проблем, при това с жестоки, многопосочни проявления. Крушки, капачки, шишета...вятър работа - с тях и без тях. Но понеже истинският проблем е нерешим всъщност, типично се почва с : "Ма дайте сега торбичките, лампичките, батерийките...". Ми хубаво, нЕма лошо и с тях да се справяме по-добре, разбира се. Но да си въобразявам, че така нещо решавам като проблем и съм егати еколога - ами не мога, честно Аз, за себе си лично. Това е просто нелепо от моя гледна точка, предвид какво представлява този проблем, какви са главните причини за него... Де да бяха торбички и батерийки и кой колко точец харчи за осветление и отопление. То ако беше това - с мед да го намажеш както се казва.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Зелена тема - да опазим природата около нас
« Отговор #58 -: Септември 23, 2014, 22:16:28 pm »
Ами, ако е така, тогава защо е тази тема?
За да казваме колко е безмислено да се опитваш да си "зелен".
Re: Зелена тема - да опазим природата около нас
« Отговор #59 -: Септември 24, 2014, 09:13:15 am »
Оспамихте темата. Идеята беше тук да споделяме дребни ежедневни неща, които правим, за да опазваме природата. Както всяко голямо нещо започва с една малка стъпка, образно казано, нали не очаквате, че примерно на протест срещу фракинга в Добруджаили или срещу парниковите газове ще отидат хора, които не са чували за разделно събиране на боклук, хора, които масово изсичат горите и т.н.

Промиването на мозъци не само с думата "зелен", ами с всичко останало по рекламите е съвсем различна тема и ако искате да я продължите, отворете моля ви нова тема, за да не продължава спама тук. Ако искате даже дайте идея за име и ще преместя всички мнения, които не са за тук.

И, за да върна темата, нека да питам има ли някой тук, който е правил компост в двора си? Да разкаже повече, че ми е много интересно.
« Последна редакция: Септември 24, 2014, 09:24:54 am от Врабчо »