0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Въпроси и отговори по храненето 9
« Отговор #40 -: Август 29, 2013, 20:40:26 pm »
За 12 месечно бебе не знам, но за 6 мес. мога да кажа, че като стисне устни, започне да плюе и да реве, повярвай ми, много ясно се разбира, че не му харесва.

Съотношението на твърдата храна и млякото при бебета на 6 месеца и деца на година-две е коренно различно. На 6 месеца захранваш - предлагаш, дали яде много или не, е без значение, защото млякото дава поне 90% от калориите. Останалото е да свиква с вкуса, миризмата, текстурата, цвета...
На година-две млякото е малка част от храната, затова значението на зърнените, месото, яйцата, плодовете и зеленчуците е голямо.

Но ако не предлагаш редовно и разнообразна храна от 6-месечна възраст, малко вероятно е на година или две да яде разнообразно.
Когато бебето е с 1 кг. под нормата, количеството има значение. А и да не забравяме, че това ми е второ дете и имам известна идея за какво става дума. А и факта, че се събужда да яде по 3-4 пъти вече на нощ, означава, че само мляко не му е достатъчно. Когато му беше достатъчно  -на месец и половина, спеше по цяла нощ  и качи 1 кг. за месец...
<br />[link=http:
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 9
« Отговор #41 -: Август 29, 2013, 22:35:18 pm »
Мешко, твоето дете не може да се определи като "злоядо". То сега се запознава с вкусовете различни от кърма. Като не иска пюре, хич не се притеснявай. Има цял живот пред себе си да яде  :D

Аз съм на мнение, че злоядо дете не се ражда. Това си е мое мнение и не ангажирам никой.
Моето го захраних на 5 месеца в условия на люта зима, живеехме на чуждо място. А и през лятото, когато родих хич не ми мина през главата да замразя домашни продукти, а не е като да няма. Но, това си е моя грешка. Захраних с бурканчета. Диването ядеше каквото му дам, не е отказвала храна. Когато стана на 10 месеца записах на кухня. Времето се беше оправило и бяхме по цял ден навън. Лапаше манджите от кухнята като не виждала. В събота и неделя готвех в къщи и хоп, изненада, детето не искаше  8O Беше си свикнала на кухнята и моите, а и на баба си манджите не искаше да пипне. А смея да твърдя, че майка ми готви превъзходно.
Спрях кухнята и бавно, но славно я научих да яде нашата храна. Не беше лесно, лягала си е само с мляко, но не се отказах. Е, хапва си вече домашна храна и си свирка  :D
С плодовете също имах проблем, но пак не се отказах. Резултата е на лице.
Малък е още Явор, не се притеснявай, че не иска зеленчуци. Предлагай си, все някога ще прояде :wink:

*
Re: Въпроси и отговори по храненето 9
« Отговор #42 -: Август 29, 2013, 22:47:43 pm »
Това с яденето вечер също не е показател, че не му стига твърдата храна. Моите деца докато ги кърмих,  а това продължи например с елена 1.2г. се будеше всяка божа вечер по 2-3-4 пъти да суче, а не като да не ядеше и твърда храна по 4 пъти на ден. Деси си лягаше вечер след като е вечеряла стабилно до 3.8г. с шишето АМ и по часовник се будеше в 5-6 и крещеше дайте ми млякотооооо и след 2 часа закусваше, така че тук няма панацея.
Елена например все си вървеше на горна граница и с килограми и на ръст, каша не е помирисала, следобед закусваше само плодове, е не отслабна милата, така че и това с килограмите е много относително.
Аз непоискани съвети от години не давам, ако споделя нещо то това ще е с цел само да се види, че все пак нещо е изпробвано и работи, пък може и при друг да се получи.
Има неща които не мога да приема, като сухите пасти на силванчето (нищо лично, само пример давам) на едногодишно дете, щото видиш ли поне нещо да хапне. Ами съжалявам, но има неща които колкото и усилия да положа никога няма да разбера, така смятам, че и 90% от формирането на вкусовете при децата се дължи на родителите.
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 9
« Отговор #43 -: Август 29, 2013, 23:43:25 pm »
е то кой е казал, че има връзка и е закон. аз имах предвид че не трябва да се спира да се предлага определена храна дори при многократни откази.
Точно днес гледах документален филм за правилно хранене и известен Американски лекар точно това каза, че средно на едно дете му трябват 15 пъти да пробва определена храна, за да започне да му харесва :)
Аз вчера сготвих леща и дадох на малката за първи път и хич не се хареса. Ама с малко мъка хапна, днес пак плюеше, най-накрая сложих малко сухар от ориз и буглур вътре и всичко изяде :) Забелязам, че с малко въображение стават нещата. Ще дам някло примера, може да са от полза на някой :)

Когато не иска други супи, слагам малко сметана вътре и всичко изяжда. Супата топчета например си бърка вътре и избира само топчетата и после нищо не яде. За това вече или я пасирам да не си избира или давам първо твърдата част с лъжица, а бульона го сипвам в чашка. Като е в чаша го изпива целия, много е горда че сама пие ли незнам, ама от лъжицата не го близва.

Сурови зеленчуци определено е проблем, тук още идеи нямам :) Понякога минава номера като и нарежа на ленти тиквички, краставици, чушки и като дотича в кухнята за нещо и давам да си избере от нарязаните лентички и си взима, хапне малко и после ги хвърля, но като се върне крещейки пак това предлагам. Понякога се тръшка и сочи шкафа с хляба и бисквитите, но пак давам от лентичките :) понякога става, понякога се изпада в дива истерия чак ме бие :D

С плодовете пак е избирателна система, за това правя плодова салата с всякакви видове и давам първо тези които харесва и после пробутвам по няколко дето не харесва :) Ама ако се занимава с нещо, яде и не обръща много внимание :) Ако съвсем не става - на фреш и изпива всичко.

Сори за дългия пост.
« Последна редакция: Август 29, 2013, 23:45:22 pm от Krisi08 »


*
Re: Въпроси и отговори по храненето 9
« Отговор #44 -: Август 30, 2013, 05:05:06 am »
Това с яденето вечер също не е показател, че не му стига твърдата храна. Моите деца докато ги кърмих,  а това продължи например с елена 1.2г. се будеше всяка божа вечер по 2-3-4 пъти да суче, а не като да не ядеше и твърда храна по 4 пъти на ден. Деси си лягаше вечер след като е вечеряла стабилно до 3.8г. с шишето АМ и по часовник се будеше в 5-6 и крещеше дайте ми млякотооооо и след 2 часа закусваше, така че тук няма панацея.

meshko, и Марко беше така - сучеше по два-три пъти нощем поне до десет-единайсет месеца, а последното нощно кърмене го спрях със зор на 14 месеца. Иначе винаги е ял охотно от всичко и по много.
Това го казвам в подкрепа на довода на Стефка да не се водиш само по нощното хранене. При проблеми с наддаването няма как да не се тревожиш. Дано намериш разрешение на проблема скоро.
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Въпроси и отговори по храненето 9
« Отговор #45 -: Август 30, 2013, 09:17:49 am »
Точно днес гледах документален филм за правилно хранене и известен Американски лекар точно това каза, че средно на едно дете му трябват 15 пъти да пробва определена храна, за да започне да му харесва :)

На няколко пъти е споменавана из форума  книгата на Н.Лата -"Прочети това , преди децата ти да  те побъркат"- препоръчвам я за пореден път.
http://colibri.bg/knigi/682/
Ясно че не всички съвети  в нея биха сработили  при всеки , но е много полезна според мен.

В темата за злоядите деца  и храната  има няколко много точни изказвания:
-двадесет гнусно  , правят едно вкусно  - т.е. - може десетки пъти да предложим една храна и детето да я откаже , и изведнъж да я прояде
-гладните деца ядат  - да не  с е подаваме на слабостта  да им дадем каквото й да е  , само й само да хапнат.

Неща , които StefiZ  не веднъж споделя от личен опит.


Re: Въпроси и отговори по храненето 9
« Отговор #46 -: Август 30, 2013, 10:02:07 am »
Моята тревога е по-скоро в бъдеще време. Живот и здраве как ще го отбия след няколко месеца, а и като го отбия какво ще яде? Ето това ме тревожи повече от всичко, защото ще трябва да се връщам на работа. Той не изглежда слаб, супер подвижен е. Но е факт, че допреди 2 седмици му ставаха бодитата с размер от 0 до 3 месеца. Иначе приемам всякакви съвети и ще изпробвам всичко възможно. Вчера пробвах да дам кашата от шише. Захапа шишето с голямо настървение, но като усети съдържанието изплю биберона и ревна. като въвеждах тиквички, пробвах и с домашно приготвени, ами не хареса нито готовото пюре, нито домашното. Другата седмица ще въведа месо, може пък месото да му хареса.
<br />[link=http:
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 9
« Отговор #47 -: Август 30, 2013, 10:32:39 am »
мешко, и аз имах същите терзания с елена, защото бяхме като скачени съдове, но предвид проблема й и това че уж кърмата е по-лека от АМ и се усвоява по добре и преработва, изобщо не ми минаваше през ум да предложа АМ от шише. Е отбиването стана лесно, но пък АМ от шише не пропи изобщо.
Направих го постепенно, първо махнах сутрешното кърмене и през деня се опитвах да не кърмя, т.е. оставих само преди обедния и нощния сън и така постепенно за около 2-3 седмици и детето спря да си търси. Така че не се притеснявай от сега, и ще прояде и всичко ще е наред :)
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 9
« Отговор #48 -: Август 30, 2013, 13:27:48 pm »
Мешко, и аз да споделя малко опит (дано да е от полза на някой), но и потвърждавам думите на Стефи. Това, че яде през нощта, не означава че не му стига храната през деня. Какви ли не гимнастики не правих, едва на 2год. отказаха нощното хранене, давала съм и вода, но е имало викове:"Нечем вода, давай пакото  :lol: ", а си бяха на твърда вечеря вечер + мляко при лягане.
Имало е и периоди в началото не искат пюре, оставях ги за 2-3 дни на мляко и после пак предлагам по схемата, не съм ходила хаотично от храна на храна само, за да хапнат нещо. Като пият мляко няма проблеми.
Не се терзай отсега за бъдещето, защото не знаеш как ще реагира детето, може пък и да нямаш проблем с отбиването. Бебетата и децата се менят предпочитанията  всяка седмица, това че сега не иска шише примерно, не значи че след месец ще е пак така.
А за сухите пасти мисля няма смисъл да коментирам, моите още не са яли ;)
Начина на хранене на децата зависи изцяло от нас.
Re: Въпроси и отговори по храненето 9
« Отговор #49 -: Септември 01, 2013, 15:41:27 pm »

А за сухите пасти мисля няма смисъл да коментирам, моите още не са яли ;)
Начина на хранене на децата зависи изцяло от нас.
Тези дни това са ми терзанията,докато избирам ясла за Бузана.Дали ще има ФаФла или суха паста за закуска...и как да процедирам,ако все пак предлагат в менюто  8O .
Дали пък няма да ме вземат за луда,ако кажа,че шоколадови неща не яде и не искам да и дават...а и какво -ще гледа другите ли?

Да споделя най голямото прегрешение на Бузана))).Лаллет  :D разбирайте сладолед

Аз си го приготвям в къщи-без консерванти и оцветители,още не знае граджето,че идва от фризерите на супермаркета или кафетата :lol:

Нямам машина за сладолед,не е и необходима.Трябват само желание и 2-3часа време да постои във фризера.

Продукти;

1КУТИЯ  КРЕМА СИРЕНЕ
1КУТИЯ ПОДСЛАДЕНО КОНДЕНЗИРАНО МЛЯКО
200МЛ.ЖИВОТИНСКА СМЕТАНА(ЗАКВАСЕНА)

за сиропа:
250гр.малини(ягоди,боровинки)
2-3с.л. захар
50мл.вода


Използвам крем сирене на Hochland, може и Филаделфия или други сирена от този клас, с много ниско съдържание на сол. Солта се използва като съставка за засилване на вкусовете, така че няма драма да има мъничко, но в българските солта надделява и затова не препоръчвам да се използват.

За да си направите малиновия сироп, използвайте пресни или замразени малини. Кипнете ги с водата и захарта и оставете да поврят, докато самите малини се стопят. След това прецедете от семките и оставете да се охлади.

За да си направите сладоледа - разбийте крем сиренето и подсладеното кондензирано мляко - подчертавам подсладено, защото с другото не става. Разбийте ги докато се смесят идеално, без никакви бучки(в робот,или на миксер). След това направо в сместа изсипете добре охладената животинска сметана и продължете разбиването, докато сместа се сгъсти.

Аз използвам силиконови формички за кексчета, но можете спокойно да направите цялото количество в един съд. Изсипвате част от сместа в съда, отгоре заливате с малиновия сироп и най-отгоре отново заливате с останалата смес. Прибирате във фризера за 2-3 часа.

Още по-хубаво става, ако на дъното на формата изсипете първо част от сиропа, а след това започнете да редувате пластовете - крем-сироп-крем. Когато се вади от формичката, сиропът се разтопява и като я обърнете, той се стича много вкусно по страните на сладоледа :)
« Последна редакция: Септември 01, 2013, 16:02:49 pm от kisela_2000 »


Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 9
« Отговор #50 -: Септември 01, 2013, 16:20:12 pm »
кисела крема сиренето ти 250гр ли е?
Re: Въпроси и отговори по храненето 9
« Отговор #51 -: Септември 01, 2013, 16:22:21 pm »
да .и кондензираното мляко е малка разфасофка,ама не знам колко)))) :D


Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
Re: Въпроси и отговори по храненето 9
« Отговор #52 -: Септември 01, 2013, 21:31:37 pm »
Като ви чета, явно съм гледана по всички правила да НЕ съм злояда, но въпреки всичко бях, съм и оставам ужасно злояда :lol:
Баба ми всеки ден готвеше домашно, без мазнина, вкусно наистина, но яко изядях някое месце веднъж месечно (да се разбира около 100гр. месо) нашите се радваха.
Сирене и кашкавал не проядох докато не станах на 17 години.
Салати, домати, зеленчуци проядох след като станах на 13 г.
Плодове малко по-рано. Яйца и до днес не обичам. Та аз си живеех на кисело мляко, плодове, хляб и бабини мекици. Храна ми  се предлагаше в точно определни часове, четири пъти дневно, не съм яла между храненията, сухи пасти и тем подобни не съм яла, но...си бях злояда.
И все още съм. И детето ми е такова - супер злоядо. въпреки всичките ми опити и гледанията по съвети и книги за злояди деца. Жив и здрав да е, има енергия за 5 деца, наддава бавно на килограми, но е жизнен. И само да вметна - това с гладно дете да откаже храна го има. 8-9 часа без храна, само и само да яде вечеря (пилешко месо май беше), само на вода и..познайте, не яде, легна си гладен и яде на следващата сутрин закуската.
Сега като тръгне на градина ще видим дали ще се повтори моята драма (че аз и там не ядях, ама никак и всички бяха в шок и ужас) или ще прояде.

И за успокоение - и въпреки злоядостта си, съм жива и здрава, висока 1,78см., 56кг. и все още имам енергия за петима. Та злояди, не злояди, децата ви ще порастнат и после ще се чудите що сте си причинявали всичките терзания.
[/url][/url]
Re: Въпроси и отговори по храненето 9
« Отговор #53 -: Септември 11, 2013, 10:05:54 am »
Цитат на: jasmin_veni link=topic=49814.msg1020319#msg10д20319 date=1378060297
. Та аз си живеех на кисело мляко, плодове, хляб ...

Всъщност като се замисля,това е била храната на първобитните хора :D ПЛОДОВЕ,КОРЕНОПЛОДНИ(РАСТЕНИЯ),МЕД,МЛЯКО(сурово),зърнени(в суров вид)семена и ядки(сурови).Не е месоядно човекът...месо е започнал да консумира едва след като открива огъня.Дори и зъбите ни са много различни от тези на хищниците.Това е и мнението,което споделям,макар,че ям месо,но рядко.
С удоволствие бих станала суровояд,ако не ми се налагаше да готвя.... :wink:
Децата някак инстинктивно усещат кое как...
« Последна редакция: Септември 11, 2013, 10:07:40 am от kisela_2000 »


Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 9
« Отговор #54 -: Септември 12, 2013, 11:57:16 am »
Момичета, извинявам се ако някъде е коментирано и не съм успяла да прочета - от каква възраст можем да даваме смокини?
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 9
« Отговор #55 -: Септември 12, 2013, 15:06:17 pm »
Предполагам белени, след годинката. Моят син още не яде такива неща - ягоди и смокини, просто не ги приема.
*

    silvanchence

  • *****
  • 1971
  • Най-стимулиращият дар – надеждата.
Re: Въпроси и отговори по храненето 9
« Отговор #56 -: Септември 13, 2013, 17:04:30 pm »
Дайте ми, моля ви идеи за закуска, че на злоядчо все не му харесва  :) !
[/url[url=http://bg-mamma.com]


Да имаш кураж не значи да не се страхуваш,а да си господар на страха си - Марк Твен
09.04.2009 г.
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 9
« Отговор #57 -: Септември 13, 2013, 21:54:22 pm »
Силванче, дано не се повтарям, мисля бях писала тук но ето няколко идеи за закуска, които при нас се харесват:
- овесени ядки /фини/ с плод - обикновено банан и ябълка - може с вода, може и с мляко. Слагам и канела малко.
- качамак /много го харесват/ приготвен с консистенция като на каша, със сирене и малко масло
- макарони със сирене и масло
- мляко с ориз /може със сирене, може и с плод/
- грис с мляко
понякога и филийка с кашкавал или с масло и сирене
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 9
« Отговор #58 -: Септември 13, 2013, 21:57:22 pm »
Качамак със сирене и масло, грис със сирене и масло, попара със сирене и масло, макарони със сирене и масло, елда със сирене и масло  :D кус кус, палачинки, филийки запечени с кашкавал и яйце/сирене и яйце, баница, пица, солен кекс, овесени ядки, може с плод.
*

    silvanchence

  • *****
  • 1971
  • Най-стимулиращият дар – надеждата.
Re: Въпроси и отговори по храненето 9
« Отговор #59 -: Септември 14, 2013, 08:32:28 am »
Ох, единствено май не съм опитала да дам овесени ядки, но като го знам капризчо какъв е  :) , но ще опитам, може да ме изненада.

За закуска любимо му е мляко, понякога се излъгва да хапне някоя лъжица попара и пържена филия с яйце от нашите, въпреки че не е добър вариант това, и дозакусва пак мляко.Не иска други неща, гладен ще седи, но няма да хапне  :P .
[/url[url=http://bg-mamma.com]


Да имаш кураж не значи да не се страхуваш,а да си господар на страха си - Марк Твен
09.04.2009 г.