0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #320 -: Януари 26, 2013, 11:57:03 am »
Дидомира, защо държиш да даваш каша? Спокойно можеш да я изключиш за малко от менюто на детето, докато овладееш положението.
Теди, описваш приказка :) Можеш и круши да даваш, ако има там. В тази тема: http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=34267.0;all можеш да поразгледаш какви плодове са давали други майки на вашата възраст.
« Последна редакция: Януари 27, 2013, 13:00:20 pm от mimi26 »
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #321 -: Януари 26, 2013, 13:13:54 pm »
теди, всички тези плодове ади си ги хапва от началото, включително и цитрусите - аз ядох с мандарини на кг като бях бременна, а тя само като усети мириса й светна погледа и нямаше начин да не й дам. не е имало проблем. аз не бих обработвало термично плод, нека си вземе витамините детето

дидомира сок от портокал? с парченцата вътре. не е нужно да даваш много, мисля от захарта в него помага на изхожданията. също  така и круша. ние също имахме едни периоди на запек, малко след годинката.
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #322 -: Януари 26, 2013, 13:37:25 pm »
Оризовата безмлечна каша по принцип не запича.
Когато моят син е бил запечен към кашата съм настъргвала мека круша. Веднага имаше ефект. И пюре от сливи.
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #323 -: Януари 26, 2013, 13:40:16 pm »
Елена, това че твоето дете не е имало проблем, не означава, че другите няма да имат. Не бих препоръчвала с лека ръка нещо, което се води алерген, само защото при нас не е такъв.
Теди, аз пък ти препоръчвам в началото да печеш ябълката. Така се неутрализира ябълковата киселина.
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #324 -: Януари 26, 2013, 13:52:20 pm »
мими, аз не препоръчвам, аз споделям, за пореден път казвам, че всеки си има глава на раменете да решава. ако цитирам препоръки те са на едни хора, дето това им е работата и тогава винаги казвам кого цитирам. хайде да не влизаме в спорове за това дали има смисъл забавянето на потенциални алергени, щото според "експертите" няма. повечето хора тук правят друго, ок, аз единствено споделям собственият си опит това все още е разрешено, нали?
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #325 -: Януари 26, 2013, 14:03:06 pm »
дидомира сок от портокал? с парченцата вътре.
Това според теб не е ли препоръчване?
Да, всеки си има глава на раменете, но когато всеки втори пост е твой и набива едно и също се получава натрапване на мнение ;)
Нямам намерение да влизам в спорове за алергените, защото повярвай ми имам богат опит за съжаление.
Един прост пример с  най-използвания плод - ябълката: на 7 месеца от парченце сурова ябълка се обринаха и двамата (от ябълковата киселина), преди това захранени с печена - бяз проблем. Отложих даването на сурова до годинката, след това проблеми нямаше. Така, че няма как да не си направя извод дали има или няма полза от забавяне ;)
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #326 -: Януари 26, 2013, 15:11:17 pm »
Сори , че възникна спор относно въпроса ми , но относно портокал не бързам и няма да ядем скоро .
Каша давам през два дни и мисля,че не е от нея .По скоро от зел.пюрета ,дето се чудя вече какво да й давам от тях , че всяко е с картоф .
Взех и за днес оризова каша с ябълка и круша и ще дам и тиква , пък дано се оправи .
Благодаря иначе за съветите .
Мими , ти ме уби с тая ябълка .Мислех тия дни да й дам пасирана сурова , ама като те прочетох и се страхувам вече .
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #327 -: Януари 26, 2013, 15:46:58 pm »
Кашата с ябълка и круша ме съмнява да свърши работа. По-добре добави прясна и мека пасирана или настъргана круша. Ако се притесняваш от пресния плод дай пюре от круша.
От ДМ съм купувала пюре смес от круша и сливи.
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #328 -: Януари 26, 2013, 16:44:26 pm »
Мими,благодаря за линка,прочетох темата,беше ми полезна.Засега ще спра със захранването,че Жаки е с разстройство,или е от изстинката или е от банана :ask: Отивам в другата тема да питам за кашлицата
АКО ИМАШ ЛЮБОВ,НЕ СЕ НУЖДАЕШ ОТ НИЩО ДРУГО.АКО ЛИ НЯМАШ,НЕ Е ОТ ОСОБЕНО ЗНАЧЕНИЕ КАКВО ДРУГО ИМАШ.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #329 -: Януари 27, 2013, 08:48:05 am »
Да, всеки си има глава на раменете, но когато всеки втори пост е твой и набива едно и също се получава натрапване на мнение ;)
Като се има предвид че почти всяко твое мнение за захранването е в разрез с препоръките на всяка една педиатрична асоциация, бих казала, че твоето е натрапване на мнение, а не нейното.

Аз не мога да разбера какво мислиш, че ще стане, ако дадеш по-рано на децата се обринат? Ще се алергизират повече ли какво ли? Като се обринаха от ябълка и отложи какво стана? Нищо - отложи и им нямаше нищо после нали? Каква причина има да съветваш отлагане тогава, като 99.9% от децата няма да се обринат, а останалият 0,1% просто могат и те да отложат. И при нас стана така с жълтъка. Но няма да седна да говоря на хората да не дават жълтък, като знам колко е полезен. А той все пак е в списъка с 10те най-чести алергени, в който ябълката не е. Портокалът също не е в този списък.  
И още нещо - не са се обрнали от киселината, от киселина не може да имаш алергия,биологично е невъзможно да направиш антитела към киселина! Алергиите са към протеини. Печенето променя вида на протеините и вероятно затова не са се обривали от печена ябълка. От киселина им се обирват дупетата, но това не е алергия. Стига с това насаждане на страх.
« Последна редакция: Януари 27, 2013, 08:59:35 am от Bobbie »


  
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #330 -: Януари 27, 2013, 12:09:59 pm »
Боби, ако мнението ми, че захранването не е състезание и няма къде да се бърза е в разрез с педиатричните асоциации - О.К. Можеш да кажеш, че е такова, ако съветвам да дават сок на 2 месеца или да ядат от кофата за боклук ;)
И понеже си буквалист, прочети ми пак поста за ябълката - писах, че се обринаха, а не че направиха алергия. И след като не си видяла къде са се обринали, не ми развивай теория.
Предпазливостта никога не е излишна!
П.П.Ако се помъчиш като четеш и да схващаш смисъла на написаното, ще е много добре, вместо да се хващаш за отделните думи ;)
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #331 -: Януари 27, 2013, 19:01:14 pm »
Ох мими, няма нужда да ми казваш повече от това, че 1.се обринали от киселина и 2. че не се обринали от печена ябълка. Това значи, че мислиш, че киселината изчезва при печене и затова с печенето не е имало проблем .  Понеже това не е така, а  киселинноста по принцип се повишава с повишаване на температурата, затова ти обяснявам кое е което се променя при печенето и защо при него може да няма обрив, когато при другото е имало.
  Никоя асоциация не съветва даване на храна на 2 месеца, не го извъртай. Ако си се интересувала какви са становищата на експертите , щеше да го знаеш и съм почти сигурна, че си, така че не се прави на незапозната.
Аз нямам проблем с изчакването ти, но ти си тази, която натрапваш мнение. Ти натискаш вече години наред в този форум за неща, които са абсолютно невярни и най-лошото е,не че си казваш само мнението и казваш как е било при твоите, а че имаш навика да обясняваш кое и как било и да казваш причини и да слагаш невярни обяснения, които  нямат стойност да помогнат реално, а само внасят никому ненужен страх. Има си начин да се захранва, има си правила какво да се прави в редките случаи, когато наистина има проблем, не е нищо толкова страшно, че 99,9% от хората да изчакват с неща, които иначе биха били полезни за децата им, понеже 0,1% имали проблем, който се решава за един ден и няма никакви последици. достаътъчно са им страховете на новите майки,които са реални, че и измислени да им прибавяме.


  
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #332 -: Януари 28, 2013, 00:25:21 am »
По повод това, ето таблица за киселинността на различните плодове и зеленчуци.Както е видно, от всички видове ябълка, най-киселинни  са печените ябълки( с най-ниско pH). Така че не вярвайте, че с печене ще избегне киселинността, точно обратното ще стане. Печенето при деца с алергии си има предимства, но това няма общо с киселинността и няма причина да се прехвърля логиката върху всички киселинни зеленцуци и плодове.  Сините сливи  имат по-голяма киселинност от ябълката, почти като на оцета, но са от първите храни.

http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=ph%20of%20baked%20apple&source=web&cd=1&ved=0CC8QFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.foodsafety.wisc.edu%2Fbusiness_food%2Ffiles%2FApproximate_pH.pdf&ei=KqEFUa_hAeKU2QXd2YHwAw&usg=AFQjCNG2LJetg2I8PzVdVGWBTZjsmoA-rw&bvm=bv.41524429,d.b2U



  
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #333 -: Януари 28, 2013, 00:39:41 am »
мими, сока от портокал ми го препоръчаха няколко педиатъра като лекарство срещу запек. споменах го в отговор на конкретен въпрос за запек, вероятно трябваше да поясня.
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #334 -: Януари 28, 2013, 08:21:17 am »
Боби, не ми казвай, че аз се обяснявам безмислено, като ти си тази с безкрайните обяснения във всички теми (неслучайно взе и приз ;) )... И пак стигаме до това, което казах по-горе, че като този 1% не е твоето дете, не ти пука особено, но няма гаранция, че няма да е детето на следващата захранила. Никой не знае как би реагирало детето му към определена храна, затова се прави и захранване, иначе щеше да има детето на тази и тази мама ще имат реакции те да внимават, а другите да дават каквото им падне, щото всичко ще е наред.
И да толкова години в този форум повтарям за предпазливост и внимателно захранване, защото не вярвам някой да иска да черпи 5-6 месечно бебе с Ериус през ден. Това е лекарство и както всички лекарства няма безобидно такова.
Предлагам да спреш да ми тълкуваш постовете, аз си споделям моя опит, споделяй и ти твоя - кажи си за жълтъка, ако искаш, нека да се знае. Просто при теб се наблюдава тенденциозно желание да си винаги с последната дума при мненията си, независимо за какво става въпрос и от това се раждат безмислени спорове...
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #335 -: Януари 28, 2013, 08:29:26 am »
Мими26 аз сигурно съм питала, но дали обрива е бил защото е прясна ябълката или от самата ябълка? Моят син се изрина от картофи месеци след като го бях захранила с такива, но просто тия бяха купени и може би недоизчистени от препаратите. Иначе и аз смятам, че си е до дете и трябва да се внимава. Това все пак са нашите деца и ние се шашкаме, но те страдат. Няма за къде да се бърза, никой не е останал незахранен  :wink:
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #336 -: Януари 28, 2013, 08:34:46 am »
М-и, домашни бяха. Купени давам едва сега... Първата година гледах да набавям колкото се може по-чисти и естествени продукти. Имам късмета, че сестра ми живее на село и общо взето цяло село беше впрегнато да набавя продукти за малките. А ябълките са от тяхната градина, не се пръскат, не се третират. Дори сега като купувам, купувам пак от хора, които си ги гледат на вилата и знам, че са чисти.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #337 -: Януари 28, 2013, 10:08:51 am »
Мими, не ти казвам, че се обясняваш безсмилено, казвам ти че пишеш неверни неща, понеже не разбираш това, което се опитваш да обясняваш. Може много да си чела, но няма разбиране. Постовете ми за за тези, които заблуждаваш с незнанието си,не за теб. За теб съм наясно, че си убедена, че го разбираш. Не виждам причина да си мълча, когато видя да пишеш безумия пак от сорта как печенето помагало срещу  ябълковата киселина, щото някой може да ти се върже и ако за него е важно нещо да не е киселинно, да му направиш проблем.  Пишеш  и други безумия от сорта на как да си  мерим рибите по лакътя и ако били по-къси значи не било опасно да имат живак. Това са твои хитове, не си ги измислям аз тези неща. Или хитовете,които изписа за желатина или за пигмента на червените чушки.. въобше не ми се връща назад.

 Никой не дава каквото му падне, че всичко ще е наред, не го казвай все едно не знаеш какво сме си повтаряли хиляда пъти. Аз повтарям непрекъснато за предпазливост, хиляда пъти съм писала правилата за захранване. Това са реални и безопасни начини за захранване, не съм застрашила никого с нищо. Разликата е, че ти си  убедена, че захранването е някаква мистерия, чиито тънкости ти познаваш из дълбоко, а другите сме някакви лаици, дето дават на децата си неща, с които им застрашават живота, и бъдешето.  Ми мога да те уверя, че това не е така. Не е толкова сложно да се спазва правилото да се захранва с едно нещо, да се наблюдава и да се спира, ако има някакъв симптом. Не го изкарвай сега, все едо е ядрена физика моля те.  Няма храни, които са забранени след 6м възрат с изключение на меда и млякото, а списъка с 10те най-чести алергена е известен.
 Мен лично твоето мнение не ме интересува и както казах ще пиша когато заблуждаваш, а не за да убеждавам теб в каквото и да е, защото не виждам смисъл. Ако напиша нещо, което според теб е невярно поправи ме и ще имаме дискусия, ако не, моля не се занимавай с мен. Въобще нямаше и да се меся, ако не стига че чета какви неверни неща пишеш и си мълча, ами и на всичкото отгоре след това каза на друг, че си натрапвал мнението.
« Последна редакция: Януари 28, 2013, 10:20:20 am от Bobbie »


  
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #338 -: Януари 28, 2013, 16:17:12 pm »
Ето тук пише по нещичко за цитираните вече червени чушки и риба:
http://shtastlivi.dir.bg/_wm/library/item.php?did=403147&df=544325&dflid=3
http://po-zdravidnes.com/novini/3756-morskata_riba_opasna_zaradi_metilzivak.html
http://novinar.bg/news/riba-i-morski-darove-interesni-fakti_NDE1NjsyMQ==.html
Има още много инфо, ако Боби не е съгласна да пише опровержение на статиите.
П.С. Още веднъж ще те помоля, Боби, да спреш да ме квалифицираш и да спреш да извърташ нещата - да ми приписваш думи и действия, които не съм писала/направила, а са по-характерни за теб - точно ти се имаш за специалист по всички въпроси, а всички останали освен теб са неразбиращи и лаици.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #339 -: Януари 28, 2013, 17:08:38 pm »
Страхотно, прекрасни изрточници, халал да са ти. Аз ще продължавам да слагам истинската информация, че да не си мислят хората, че всичко, което е на интернета е факт.