0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #80 -: Октомври 24, 2012, 23:10:22 pm »
Теди, имаше няколко схеми на захранване в темата "Коя беше първата храна, с която захранихте?". За снимките - давам ти мейл, прати ми ги, аз ще ги кача.

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #81 -: Октомври 24, 2012, 23:32:33 pm »
моето все още си яде нощем, искаш ли ти да ми кажеш една логична причина да се напъвам да променям това?
Сериозно ли ти ми го задаваш на мен този въпрос? Кога аз казах, че това е вредно за детето? Кога скочих срещу това и ти казах, че не трбява така да правиш. Ти си тази, която непрекъснато спори обратното, така че моля ти ми кажи причината някой да не опита. Нямаш такава. Така че не, аз не виждам никаква причина ти лично да го правиш, понеже на теб не ти пречи. Обаче повечето майки тук биха предпочели ако могат да избират да не е такава ситуацията. Затова не ми обръщай въпроса към мен моля, защото аз отдавна съм изяснила, че си е твоя работа. Ти обаче не изглежда да смяташ, че е нечия работа да се опита да не храни през ноща, и се чувстваш задължена на всеки да обясниш, че нехраненето през нощта е едва ли не вредно, което е напълно невярно.
« Последна редакция: Октомври 24, 2012, 23:39:50 pm от Bobbie »


  
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #82 -: Октомври 24, 2012, 23:55:51 pm »
боби, тук става въпрос за това, че педиатърката казала, че "трябвало да се махне" нощното хранене и за целта да се дава каша в млякото вечер. тоест не майката иска, педиатърката казва. а специално при кърмените бебета има огромно значение нощното хранене, ако се поразровя сигурна съм ще намеря и инфо, че при малките, хранени с ам, на които отвън им е спряно нощното хранене се наблюдава спад в растежа, но ти си права, че това всеки си го проверява и си решава. на криси, както и на теди, това са неща вменени от докторката, които на всичко отгоре се разминават с препоръките на лекарските асоциации.

теди, по принцип хич не е късно и на 7 и половина да започнете захранването, но ти ще си прецениш. 6 месеца е най-рано когато е добре да се започне, тоест да не се започва преди това е идеята. има деца до годинката са само на кърма или защото не искат да ядат друго или поради друга причина и пак нямат проблеми никакви (анемия или нещо такова).

съжалявам, че не съм качила линковете ето за сокчета
http://kellymom.com/nutrition/starting-solids/baby-juice/

ето и за захранването по принцип при кърмени бебета
http://kellymom.com/nutrition/starting-solids/solids-how/

ето и аз какво правя и съм много доволна
http://www.babyledweaning.com/, ако ти е интересно ще ти пиша на лични, че казаха, че съм им дотегнала с това.
 
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #83 -: Октомври 25, 2012, 00:41:27 am »
Елена, във втория линк, който си дала, пише, че е препоръчително да се започне захранването между 4 и 6 м. Когато захранвах, педиатърката ме попита дали има някой с алергия от нас. Ако да, да изчакаме да навърши 5 м. Е, захраних на 5 м. и 11 дена. Не казвам, че моето е правилно. Просто го навързвам с информацията, която си предоставила. Аз не мисля, че трябва да се чака точно до шестия месец, но и не бих започнала в четвъртия.

*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #84 -: Октомври 25, 2012, 01:45:42 am »
блу-скай, 6 месеца е препоръката на СЗО, доколкото зная е свързано с готовността на стомашно-чревния тракт на бебетата. ясно е, че хора го правят по различно време, има хора, които започват доста по-късно. доколкото зная има и такива, които казват, че е добре да не се чака много след 6тия месец с предлагането на храна (не с яденето й), тъй като тогава бебетата са най-любопитни и слагат всичко в устата си. моята все още го прави, обаче  :wink: ади не беше навършила 6 месеца, но си взе коричка хляб от масата и си я сложи в устата. на мен не ми даде сърце да й я взема. та така започнахме ние.
важното е, че сме съгласни, че тази препоръка е грешна.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #85 -: Октомври 25, 2012, 06:02:59 am »
blue_sky, правилно е. В поледните години се доказа, че даването на храна по-рано вместо по-късно всъщност намалява риска от алергии, а не ги увеличава. Сега препоръките са не по-рано от 4 месеца и не по-късно от 6 месеца. На СЗО обикновено им отнема малко повече време да реагират, но и те ще си променят препоръките, в това съмнение нямам.
Ето малко инфо: „The advice to begin solids before 6 months is based on several recent population studies, mostly from Europe.3 These have suggested that introduction and frequent exposure to food allergens from 4-6 months reduce the risk of allergies rather than increase it. This is opposite to what the old guidelines assumed. No study has shown that delaying allergenic foods beyond 6 months results is a lower risk of allergy - rather the opposite. However, there have been no studies where babies were exclusively breastfed for 6 months and then introduced to solids.“
Австралийски асоциация по кърмене https://www.breastfeeding.asn.au/bfinfo/solids.html


On the basis of present knowledge, the Panel concludes that the introduction of complementary food into the diet of healthy term infants in the EU between the age of 4 and 6 months is safe and does not pose a risk for adverse health effects (both in the short-term, including infections and retarded or excessive weight gain, and possible long-term effects such as allergy and obesity). Consistent with these conclusions, presently available data on the risk of celiac disease and type 1 diabetes mellitus support also the timing of the introduction of gluten containing food (preferably while still breast-feeding) not later than 6 months of age.
Scientific Opinion on the appropriate age for introduction of complementary feeding of infants
http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=european%20stuy%20fin%20intro%20soli%20foo&source=web&cd=1&ved=0CCEQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.efsa.europa.eu%2Ffr%2Fscdocs%2Fdoc%2F1423.pdf&ei=aKyIUNmaJKHq2QX3yoGIBg&usg=AFQjCNGsOZKVrnnJNL51WzhKRAeDFKWwbw
« Последна редакция: Октомври 25, 2012, 06:13:40 am от Bobbie »


  
*

    Misty

  • ***
  • 273
  • "Най-хубавото предстои!"
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #86 -: Октомври 25, 2012, 11:00:09 am »
Misty, хубаво ме успокои ти!  :D Ако се оплача от Благовест значи да се оплача от ангелче. Да вярно не спи непробудно и ме буди, но си заспива почти веднага. Цялата работа е за не повече от 4-5 мин., и до преди 2-3 дни даже си заспиваше сам. Не плаче, не се тръшка, каквото му бутна в устата(дори мойте гадни манджи) яде. На който съм го оставила, не се е оплакал.
Та второто ако е обратното............... не ми се мисли  :crazy: :jump12:
Леле верно те успокоих... :D :D :D!Ама то изключения от правилото бол.Мойте първото диво и ревливо и второто сега пак така!Нейсе да са здрави...пък при теб може и двете да са кротки... :lol:
Мъжо вика: "Пък ти кво, да не искаш аз да побелея и да остарея, пък ти все млада и красива да седиш...." :D :D :D
Теди за колко време ще сте на ваканция,ако те тревожи захранването може да изчакаш да се върнете и тогава, не мисля, че ще е голям проблем.А иначе аз четох доста в темата:" Каква беше първата храна, с която захранихте?!" - там има ценни неща .На мен ми се изясни всичко.
ето тук : http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=34267.0
Там може да си избереш начин на захранването  близък до твоето виждане за нещата.Важно е ти да си спокойна  и постепенно да въвеждаш.
Ако искаш аз имам табличка за  захранването на Борис, бих ти я пратила на лична.
« Последна редакция: Октомври 25, 2012, 11:05:46 am от Misty »


Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #87 -: Октомври 25, 2012, 11:11:15 am »
Мисти,прати ми твоята табличка,приемам идеи:)Няма да чакам до 7 месеца и половина,след 5 ще започна да предлагам,без да замествам кърмения.Докато сме там ще давам готови пюрета,а после ще си готвим домашно.Купих уреда на Бебеа за готвене на пара и нямам търпение да го ползваме:)Сега ще се опитам да кача снимка на Жаклин голичка,за да видите на какво викат у наше село бебе ,дето не наддава достатъчно!Ако не успея ,Деси ще ми окаже помощ от приятел:)
АКО ИМАШ ЛЮБОВ,НЕ СЕ НУЖДАЕШ ОТ НИЩО ДРУГО.АКО ЛИ НЯМАШ,НЕ Е ОТ ОСОБЕНО ЗНАЧЕНИЕ КАКВО ДРУГО ИМАШ.
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #88 -: Октомври 25, 2012, 11:13:58 am »
цццц не стана,нали кликам на снимката втората по ред иконка и поставям копирания адрес на снимката?Уж правилно го правя а не става :?
АКО ИМАШ ЛЮБОВ,НЕ СЕ НУЖДАЕШ ОТ НИЩО ДРУГО.АКО ЛИ НЯМАШ,НЕ Е ОТ ОСОБЕНО ЗНАЧЕНИЕ КАКВО ДРУГО ИМАШ.
*

    Misty

  • ***
  • 273
  • "Най-хубавото предстои!"
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #89 -: Октомври 25, 2012, 11:32:20 am »
цццц не стана,нали кликам на снимката втората по ред иконка и поставям копирания адрес на снимката?Уж правилно го правя а не става :?
Пращам ти табличката на лична, ако искаш питай пак там за табличката !
За снимката:щракни в/у допълнителни опции-прикачи-преглед и така...
Чакам да видя Жаки! :)
« Последна редакция: Октомври 25, 2012, 11:57:45 am от Misty »


Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #90 -: Октомври 25, 2012, 23:03:36 pm »
Честно, като видя "Kellymom" и "СЗО" вече изобщо не ви чета - то до гуша ми дойде и от двете цитирани :).
Изобщо цялата тази истерия около това кърмене във всеки един форум, вече ми идва в повече.
Приемам съвети и как да спи детето ми цяла вечер, и как да махна нощното хранене, и как да приуча да пие от шише, да пие и АМ и изобщо не ме е срам :)

И за да не е само спам - моето дете отказва да яде млечна бананова каша изобщо всичко, което е приготвено с АМ. Взех на Хумана, и аз четох етикета, не пишеше да е приготвена с АМ.
Домата още го отлагам, и аз ще чакам да минат 8 месеца, за глутена също - след навършени 8 мисля вече да дам.
Жълтък дадох 2 пъти, веднъж 1/8 и веднъж 1/4, но Рая се оказа с разстройство и го спрях, както и други разни неща, караме на морков, картоф и ориз, няколко дни вече.

В същия ред на мисли, кога мога да дам кисело мляко? Ако Рая не пропие АМ, това ще е алтернативата за нас.
« Последна редакция: Октомври 25, 2012, 23:08:29 pm от radosttinka »
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #91 -: Октомври 26, 2012, 01:25:26 am »
само къде видя истерия не разбрах? няма как в тема за хранене на бебета и деца да не се спомене кърменето. а дали харесваш цитираните от мен и боби източници е въпрос на лично мнение, мисля.

а по повод на киселото мляко - щом ще даваш кравешки протеин (ам, сирене) няма причина да не можеш да даваш кисело мляко.
« Последна редакция: Октомври 26, 2012, 01:34:11 am от Elena B »
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #92 -: Октомври 26, 2012, 10:25:20 am »
Честно, като видя "Kellymom" и "СЗО" вече изобщо не ви чета - то до гуша ми дойде и от двете цитирани :).
Изобщо цялата тази истерия около това кърмене във всеки един форум, вече ми идва в повече.
Приемам съвети и как да спи детето ми цяла вечер, и как да махна нощното хранене, и как да приуча да пие от шише, да пие и АМ и изобщо не ме е срам :)


  :lol: :lol: :lol:  има нещо такова
Елена, Радостинка имаше предвид, че през пост два се споменават тези две думи. Като че ли само те са меродавни. А пък това, че вие двете с Боби трябва си отворите отделна темичка да си "говорите" е ясно на всички  :balk_83:  (без да се обиждате и двете ;-) )

Аз не си спомням вече, но за нощното хранене мисля, че направих следното: На едното нощно хранене постепенно му намалях количеството изпито АМ. Например ако съм давала 150 мл. 3-4 нощи давам 130, после 100, 90. И май след това той спря да се буди или му давах вода и ако мине номера. В интерес на истината мина, но пък още си се буди чат пат за вода :) Но заспива веднага след това. Вие обаче май се кърмите и не знам как ще стане.


*

    gergana :-)

  • *****
  • 1357
  • Сърцето има доводи, които разумът нe познава!
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #93 -: Октомври 26, 2012, 11:27:06 am »
Да оспамя и аз малко ама, не и е втръснало само на Радосттинка да ги чете тези работи във всяка тема.
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #94 -: Октомври 26, 2012, 14:29:43 pm »
кърмим се, ще докладвам как ще стане  :). засега при нормални обстоятелства се храни няколко пъти на нощ. ако е болна или нещо я боли е постоянно залепена, но това са кратки периоди.
но пак в интерес на докладването - вече втора вечер преди да си легнем, ходи да си полегне в нейното легло и да си сложи заека да спи там. така че върви по посока да се отдели, но не смятам, че ще стане скоро.
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #95 -: Октомври 26, 2012, 16:43:08 pm »
gergana:-),Misty, вчера ходих до магазина и проверих какво пише на етикета на млечната каша на Humana - наистина е с обезмаслено мляко(ние не живеем в Бзлгария и затова реших да проверя съдържанието). На времето като я купувах гледах много да е безглутенова, че не бяхме въвели глутенови и явно съм пропуснала да гледам с какво мляко е. :oops: Но тази на Aptamil е наистина с АМ, вие писахте че такива не сте виждали в България. Тези на Hipp  не съм гледала с какво мляко са. Аз по принцип обичам да купувам безлечните, от тях имаме голямо разнообразие, и си прибавям АМ.


*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #96 -: Октомври 26, 2012, 20:08:02 pm »
Приемам съвети и как да спи детето ми цяла вечер, и как да махна нощното хранене, и как да приуча да пие от шише, да пие и АМ и изобщо не ме е срам :)

......
......

В същия ред на мисли, кога мога да дам кисело мляко? Ако Рая не пропие АМ, това ще е алтернативата за нас.
За мен първото е да научите да пиете от шише, понеже не виждам иначе как ще махаш храненето, понеже няма как да дадеш друго от гърда :-). Според мен ако настояваш евентуално ще пропие и кърма от шише. Обаче трябва някой друг да храни с шишето в началото. Примерно таткото, понеже от него бебето не очаква да се кърми. Няма бебе ненаучило се да пие от шише, но когато ти си там няма как да се примири лесно. Веднъж като се научи от шише, после можеш да пробвваш и ти, а евентуално и да махнеш ношното хранене. Аз го махнах като през известно време пробвах с вода. Ивана от първият път пи 10мл и заспа и приключи, а Андрея няколко пъти. Ако изпие повече от 15-20мл значи трбява да храниш и опитваш пак след седмица да речем.

Защо да не пропие АМ?
Аз кисело мляко дадох на 6м, но не се замества с него цялото млечно хранене, а може да се дава в допълнение. Аз давах по малко. Иначе млечното хранене до годинка трябва да си е или кърма или АМ. Вероятно може да се смеси, ако проблема е с вкуса. Аз много неща съм давала с кисело мляко, включително и месо :-).



  
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #97 -: Октомври 26, 2012, 20:46:22 pm »
Това сигурно и друг път съм го споделяла. На мен си ми беше зор детето да пие от шише, защото нямаше как да пробутам малко антирефлуксно мляко по друг начин. Давах първо гърдата и като се понаяде бутвах шишето. Не мога да кажа, че е бил оччарован, но пиеше. После като спря повръщането аз спрях шишетата и като дадох отново шише имаше проблем, но с настояване и още повече като наистина е бил гладен не ми го е отказвал. Дори и сега като иска често да е на гърдата правя едно шише, ако пие е гладен, ако откаже значи проблема е друг и започвам да ограничавам. Аз не съм биберон, а и това ме изнервя(не съм от кърмачките, които ще се превъзнасят колко е приятно и успокояващо кърменето).
Кисело мляко аз със сигурност след 8м съм дала, дали не и след 10м.
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #98 -: Октомври 26, 2012, 20:48:27 pm »
Боби, тя от шише пие, ама едва едва/да не казвам дъвче биберона - говоря за вода, ама като казвам пие по 5мл. Пробвала съм вечер като се събуди да дам вода, но още докато сложа шишето в устата й и почва един луд рев. Отделно кърма трудно изцеждам, ама за 30мл стоя повече от половин час на помпата. Кърма пробвахме от шише, баба й да я храни, е не ще.

Относно АМ, не иска нито да го пие, нито да яде примерно каша/пюре ако в нея има АМ. Правя същата каша/пюре с вода, е няма проблеми яде си детето. Както и по-горе споменах и купена млечна каша не иска да яде. Затова се чудех за киселото мляко. Отделно за шишето вече си мисля да купя едно бебешко сокче и да пробвам дали така ще пие от него, просто да е нещо, което да й хареса на вкус, защото от АМ-а прави такава физиономия на погнуса, че :lol: Ама виж като види лъжицата и паницата и очите й грейват :lol: Остава и киселото мляко да не и хареса на вкус и вече :BangHead:

Може би трябва в другата тема да питам, дали има и други кърмачета, така трудно пропили АМ (май М-и беше споменала, че и при тях трудно се е получило - а тя писала докато и аз :wink:)


Аз не съм биберон, а и това ме изнервя(не съм от кърмачките, които ще се превъзнасят колко е приятно и успокояващо кърменето).
Това все едно аз съм го писала.
« Последна редакция: Октомври 26, 2012, 20:50:17 pm от radosttinka »
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #99 -: Октомври 27, 2012, 00:20:09 am »
Боби, тя от шише пие, ама едва едва/да не казвам дъвче биберона - говоря за вода, ама като казвам пие по 5мл. Пробвала съм вечер като се събуди да дам вода, но още докато сложа шишето в устата й и почва един луд рев. Отделно кърма трудно изцеждам, ама за 30мл стоя повече от половин час на помпата. Кърма пробвахме от шише, баба й да я храни, е не ще.
Те вода не обичат, ако не им се дава рутинно, моите също не пиеха вода.
Ти казваш, че и кърма не иска, ама ако е гладна ще се примири. дай я на баба и и ги остави 15 минути сами с шишето и кърмата и излез от апартамента.  Какво мислиш щеше да прави, ако като мен няма накъде и трбяваше да я оставиш с друг човек, за да си на работа. Та затова казвам, че няма ненаучило се бебе. А между другото след 8мия месец аз моите и двете ги научих с чаша с накрайник. до преди това не ставаше, но към 8.5м вече и двете пиеха. Ако до тогава не стане, можеш направо с чашата да опиташ, ако не иска пък въобще от биберон. Аз АМ си им давах от нея.

друго ми мина през акъла - да не е гладна през нощта понеже не и стига вечерната кърма?  Аз така помпах по половин час по 30мл, четях в Келимом, че нямало значение колко съм изпомпвала, като съм кърмела било повече и нам какво си още един куп неверни(според мен) неща и си мислех, че аз нещо не съм наред. Е оказа се че детето ми ядяло често, понеже е гладно. Мерила съм я преди и след ядене в продължение на няколко дни, никога не беше изяла повече от 50мл. Както започнах да и додавам и стана друго дете. Пък и вечер кърмата е по-малко ( пример как природата хич не е идеална :-) ) може да има връзка.