0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #80 -: Декември 01, 2012, 13:55:39 pm »
Теди, чудесно е, че приятелката ти е избрала да кърми и че ти си допринесла за това ;)

Според мен, проблема изобщо не е в "количеството" или "качеството" на кърмата!
1) Честото желание за сукане и дългото прекарване на гърдата на мама за толкова малко бебе е напълно нормално поведение. Севи месец и половина буквално не слезе от гърдите ми.
2) Беба била качила 180гр за 20 дни - от рожденото тегло или от най-ниското? А и е теглена на друг кантар, което също може да даде разлика. Но все пак смятам, че разликата няма да е кой знае колко голяма. (а педиатъра какво е казал?)
3) Ако бебка не качва добре, може проблема да е в засукването:
  • неправилно поставяне на гърда - бебето засмуква само зърното, а не и част от ареолата и така не може да суче ефективно;
  • къса юздичка - езикът на бебето не може да изсуче млякото;
  • бебето е сънливо и на гърдата повече спи отколкото суче?;
  • зърната на майката са плоски или хлътнали и бебето не може да засуче правилно

Най-добре е приятелката ти да се свърже с консултант по кърмене, който да я посети и да види какво е положението и какъв точно е проблема.
Тегленето преди и след кърмене само ще натовари излишно приятелката ти! Помпата също няма да й даде реална представа за количеството кърма - може само да я обърка и обезкуражи. Дохранването с биберон е най-бързия и сигурен начин за отбиване на толкова малко бебе. Може да дохранва с лъжичка, но е по-добре възможно най-скоро да се обади на консултант (ако може още днес, за да е спокойна довечера :) )
Предполагам, че знаеш как да се свържете с консултант, но все пак http://lalechebg.com/contacts/

Успех на приятелката ти!
Дръж ни в течение!

п.п. Чудесно е, че имаш такова желание да й помогнеш да кърми!!!


 
[/list]
[/url]
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #81 -: Декември 01, 2012, 15:53:04 pm »
180гр за 20 дни си е малко, на мен ми казаха, че нормално е около 30гр на ден, като не се мери вс. ден, а сумарно. Може да е малко количеството кърма, но за 20 дни кърмене през час щом не се е увеличило, нека не сме фанатици вероятно няма да стане. Аз бих си дохранвала детето след кърмене с АМ. За увеличаване на кърмата-добра храна и редовно ядене, прием на достатъчно течности 1.5-2л дневно, не 4-5л. Много е лесно от страни да настояваш, че кърмата се увеличава с често кърмене, а реално майката да си гледа гладното бебе.
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #82 -: Декември 01, 2012, 22:51:54 pm »
теди, напълно съм съгласна с написаното от краси. най-добре е да се срещне с човек лично. единственото, което ние тук можем да кажем (или поне аз и краси), е че е съвсем нормално да седи постоянно на гърдите й.

аз имам скайп на консултантка по кърмене, мога да го дам ако тя иска.
особено толкова рано да са даде ам само ще намали продукцията на кърмата. нека се види с човек. ако е притеснено може да дохранва с изцедена кърма, както краси е казала. нека няколко дни си записва часовете на кърмене (висене по гърдата) много е възможно да се окаже, че прави и паузи, но те не се забелязват. зная, че звучи ужасно отхвърлящо, но съвсем в началото човек не знае на кой свят е.

нека се мерят веднъж в седмицата (в един и същи ден, горе-долу едно и също време) така ще може да се държи под око как наддава бебето.
освен това как са памперсите? има ли достатъчно напишкани и наакани?
пиши пак как са
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #83 -: Декември 01, 2012, 23:32:13 pm »
Момичета,благодаря за съпричастността!Свързахме се консултант по кърмене.Получихме съвети,които мисля че ще окажат положително влияние.Говорихме и с консултантката от клиниката,в която раждахме и двете.Успяха да я"надъхат"да премине през тази криза,едно е аз да споделя опита си ,съвесем друго да се коментира ситуацията от специалист.Теглене утре и пак след 7 дни на един и същ кантар,спиране на всякакви чайчета  и водички(свекърва и ме намрази во веки,че оспорвах акълите,дето дава,ама сега като го чу и от други,по-компетентни миряса:)))Водене на записки за хранене и акане,то и досега не е имало проблем с памперсите,пълни ги по няколко пъти на ден.Важното е,че и обясниха,че няма такова понятие като рядка и нехранителна кърма.Ще слага често на гърда и ще видим какво ще покаже кантара след седмица.Ще ви държа в течение:)
АКО ИМАШ ЛЮБОВ,НЕ СЕ НУЖДАЕШ ОТ НИЩО ДРУГО.АКО ЛИ НЯМАШ,НЕ Е ОТ ОСОБЕНО ЗНАЧЕНИЕ КАКВО ДРУГО ИМАШ.
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #84 -: Декември 02, 2012, 14:31:42 pm »
Здравейте и от мен! Записвам се в темата и се надявам да получа от вас ценни съвети. Вчера ни изписаха от болницата и аз бях със запушени канали. Такъв стрес беше! Добре, че беше една акушерка, която ми слагаше топли компреси и ме сложи на помпа, но за съжаление нищо не се получи. Шока нарастна на макс. На връщане от болницата купихме АМ, защото бях убедено, че бебето е супер гладно и нямам каво да й дам. Родих секцио Никол - 2,960кг. След АМ бебенцето заспа, а аз започнах да слагам горещи компреси и да я слагам на гърда когато отвори очи. През нощта прави паузи от по 3 часа и си я кърмих. Гърдите поомекнаха като след кърмене ги поизцеждах на ръка. Имам ръчна помпа на Авент, но тя ми се струва много агресивна и мнооого ме болят зърната от нея. Днес сутринта й дадох пак около 20гр АМ, защото почна да плаче и да търси гърда, а аз от там я свалям. Ужасно съм объркана. Притеснява ме и че усещам, че гърдите ми горят малко след хранене и след това изцеждане. Поста излезе доста дълъг, но съм толкова объркана.

Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #85 -: Декември 02, 2012, 17:06:54 pm »
И аз имам нужда от съвет - кърмим се на поискване, НО тя 6-дневната госпожица иска постоянно, има веднъж-два пъти на ден съм по 3-4 часа, а през другото време е на гърдата, после повръща, после халцука, после рев 1 час и пак я слагам на гърдата, че не издържам да я гледам такава нещастна...глас не й остава :(

Reevs с теб наистина се засякохме на 7-мия етаж  :wink:
А ти колко време я кърми, когато казваш, че е изревала и си я дохранвала? Мисля си, че може просто да се е стреснала или пък да е искала да си постои на топло до сърцето на мама :)
Благодарим Ви д-р Александров, д-р Кисьов, д-р Ковачев, Малена и Ани - МЦАР Варна.


*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #86 -: Декември 02, 2012, 22:57:01 pm »
Момичета, чела съм, че след раждане стомахчето на бебето събира едва 10мл и е нормално бебенцата да искат да ядат по-често.
Reevs ако цедиш след кърмене, значи бебето надали е гладно при махане от гърдата, вероятно наистина иска да е близо до теб. Ако се притесняваш, че е гладно дохранвай с кърма не с АМ.
Dragony :) повръщането след всяко хранене ли е? Възможно е от неправилно засукване да поглъща доста въздух, който да причинява и повръщането и дискомфорта. Повдигни матрака с около 30 градуса, дръж бебето изправено 15-тина минути след хранене, хубаво да се оригне. Това хълцукане понякога означава, че бебето е върнало, но не е излязло до вън мляко.
Хубаво е да се свържете с консултант по кърмене или някоя мама с по-голямо бебе ако имате притеснения или проблеми те могат да ви помогнат. Не давайте вода и чай, а каките за колики много не помагат. За разранени зърна има кремчета. Доста често кърменето в началото не потръгва както ни се иска, но нещата се оправят :)
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #87 -: Декември 02, 2012, 23:38:17 pm »
Аз не обичам да давам съвети за кърменето, но.... Драгони наблюдавай повръщането.
И винаги съм следвала съвета на д-р Бърди "избягвайте кърмене под 2 часа като дявол от тамян", това особено важи за бебета, които повръщат/имат рефлукс. Не знам колко пъти четох писаното от него на тема повръщане и това е едно от нещата, които са ми се набили в главата.
Отделно аз никога не съм държала Рая повече от 30минути на гърда, като малко бебе, обикновено след това време просто заспиваше и на моменти сучеше, което си е жив сън - затова внимателно откачам от гърдата и слагам да спи. Детето ми никога не е искало да стои с часове на гърдите ми, но е имало моменти в които е искала да суче и много често. След като къде ли не се оплаках преди време за кърменето, не стигащата кърма, нощното будене и т.н. сега мога да се похваля, че си спи сладко цяла вечер след шишето с АМ  :wink:
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #88 -: Декември 03, 2012, 02:01:43 am »
да, чайчетата до това водят - бебето не наддава, майката полудява от тревога, после ам, после, няма кърма. добре, че поне е чула свекървата какво са й казали експертите.

драгони, две 3-4 часови паузи в денонощието беше и ритъмът на мойта дъщеря. през другото време си ми беше на гърдите. аз не споделям мнението, че кърменето на поискване може да навреди на бебето. много е възможно, както м-и ти е писала хълцането да е от неправилно  захапване на гърдата и поглъщане на въздух. аз лично не съм оставяла дъщеря ми да плаче, защото "ей сега е яла", както беше писано тук и преди бебетата могат да сучат за успокоение и без да поемат мляко, когато са се нахранили. така че няма опасност "да преядат".

рийвс, на мен помпата също ми беше твърде агресивна и ми разраняваше зърната. ако можеш да се изцеждаш на ръка е по-добре.  ако искаш да дохранваш, макар да няма причина да го правиш, опитай се да не използваш биберон, а капкомер или лъжичка. добре е до 6-8 седмица да не се дава биберон (шише или залъгалка), за да не се обърква детето в техниките на сучене. след като сученето е установено, можеш да дохранваш с шише. ако искаш можеш да се цедиш за собствено облекчение и да замразяваш кърмата. ясно е, обаче, че колкото повече се цедиш, толкова повече мляко ще произвеждаш (а изглежда имаш добър "добив" :)) затова може би да цедиш само до облекчение би било по-добрият вариант.

радостинка, да знаеш, бебето ти спи, щото си е такова или е в такъв период, не е от ам-то. но дано да си остане така, щото моята също спеше, но до време. само по себе си ам-то не предотврятява събужданията. :)

 
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #89 -: Декември 03, 2012, 08:51:36 am »
Елена, моля те, не шашкай Драгони, че ако дава биберон детето ще се обърка. Ако на 1-2 деца това се е случило, не означава, че всички останали ще са така. Според мен прецедент е, ако детето откаже кърмене, защото му е давано шише, а не обратното.
Колко от майките тук са се сблъсквали с това? Любопитно ми е като статистика? И колко са съжалявали, че не са предложили биберон по-рано, защото после детето отказва шише?
Доста години съм тук - за първото един случай не знам, а за второто няколко вече.
Драгони, Радостинка доста си е изпатила, от нея можеш много да научиш. Няма смисъл да повтарям това, което е написала, подкрепям с 2 ръце.
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #90 -: Декември 03, 2012, 09:10:56 am »
Елена много правилно е писала. Кърменето не е само акт за хранене, а и за успокоение. И аз отначало много се бях притеснила, че Севи ми е постоянно на гърдите, макар да надаваше много добре. След като се свързах с консултант се успокоих и оставих детето намира и да суче колкото и когато иска.

Драгони, повръщането може да е и от поемане на повече предно мляко. И двете гърди ли предлагаш на едно кърмене? Ако е така, пробвай едно кърмене да е от едната гърда, другото кърмене да е от другата гърда.
Пиши пак как сте.

рийвс, и на мен помпата ми разраняваше зърната, за това съм се пробвала само 3 пъти да я пробвам. После реших, че и без това нямам нужда от цедене - само да си усложнявам живота, вместо да почивам когато бебка спи ;)

За не спането - еми Севи като по-малка повече спеше вечер. Макар сега да набляга вечер на твърдата храна и да си похапва много добре, нощем се събужда безброй пъти, ама не защото е гладна, а просто е неспокойна нещо (предполагам, че я мъчат зъбките).

Шише на бебе се дава след 6-тата седмица, когато кърменето е установено. Сукането от гърда и от шише изискват различни техники. Даването на шише е най-сигурния начин за отбиване на бебето.
А какъв е проблема, че бебето не иска шише? Севи шишета не е ползвала и това само ме облекчава финансово. Вода и сокове примерно, в по-късен етап спокойно се приемат от чаша. Бебка беше на 6м, когато й купих преходно шише и нямаше никакви проблеми. Пък и все си мисля, че ако бебето отказва шише означава, че си приема необходимите течности от гърдата на мама. Севи все още не "уважава" водата - шишетата и чашите се ползват за игра или да си чеше венците, а с водата й е интересно да се мокри, но не и да я пие.
[/url]
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #91 -: Декември 03, 2012, 09:21:48 am »
В началото давах и от двете гърди на едно хранене, после прочетох че така не е правилно и вече ги редувам. И аз съм на мнение, че май не можем да я оригнем добре...но след хранене я вдигам и потупвам леко гръбчето - това продължава дълго, тя заспива, после пробвам на другото рамо и в крайна сметка или спи така до следващото сукане или на мен ми омръзва и я слагам в леглото. Тя се събужда, повръща малко и започва да хълца...после рев и истерия, успокояване на ръце и пак сукане...и всичко се върти и повтаря. Някъде бъркам, но не знам къде точно. Отделно от постоянното сукане зърната ми са разранени - мажа ги с лансинох, кърма, оставям да изсъхнат на въздух (без да ги покривам)...засега удържам сякаш положението да не стане много зле. Гледам различни пози за кърмене, сменям ги, мисля си че хубаво засуква, ама кой знае :( Мислех си и че може да не е достатъчно кърмата, но все пак я храня по-често (на час, два), дори да е малко все трябва да я засища за известно време  :?
Благодарим Ви д-р Александров, д-р Кисьов, д-р Ковачев, Малена и Ани - МЦАР Варна.


*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #92 -: Декември 03, 2012, 10:19:24 am »
Това дали е достатъчно кърмата се вижда на тегленето след седмица-две на един и същ кантар.
Аз съм дала залъгалка още на първи ден след раждането. Хранен е с шише АМ от първия ден. Не е имало проблем с кърменето и засукването. Рефлукса беше проблем и аз съм съгласна с Радостинка за хранене на интервал под 2ч. Важно е бебето като е на гърдата да не заспива, а да се следи дали преглъща.
За оригване-моят син не оригваше с часове, може би и това е част от рефлукса не знам.
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #93 -: Декември 03, 2012, 10:27:29 am »
Драгони, пробвай като се уригвате да погалваш гръбчето от долу на горе - все едно изкарваш въздуха, а не да потупваш. При моите това беше варианта, иначе трудно се уригваха и ставаше точно като при теб. Но аз също не съм давала да сучат на по-малко от 2 часа, предлагах си биберон-залъгалка и се овладяваше положението. Иначе не си представям, ако на всяко реване давам да сучат как щях да събера кърма за следващо хранене, а и въобще как щях да се оправя да ми висят на гърдите постоянно.
И за да не се започне сега, че после трудно се отказвали от залъгалките - дадох в родилното още и двамата на 8 месеца спряха да ги използват. Чак ме беше яд, че толква рано ги отказаха  :lol:
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #94 -: Декември 03, 2012, 12:22:13 pm »
За шишета, да не се започват пак старите спорове- много е важно майката до каква възраст е решила да кърми, ако ще кърми няколко месеца и после ще минава на АМ или ще се наложи да отсъства от вкъщи нека да почне по отрано с шишетата, защото е истина това, че после приучаването е по трудно, но ако сте решили да кърмите дълго не давайте шишета, няма никакъв смисъл, после ще минат на чаши или със сламки ще пият.

За оригването съм писала и преди- гушнете бебето с гръб към вас и седнете, като и бебето трябва да е седнало, после леко го наведете напред, друг вариант е- гушнете бебето като брадичката е опряна на рамото ви, като придържате главичката се наведете напред все едно се покланяте.

За бибероните и аз съм против в началото да се дават, но това си е преценка на майката.
« Последна редакция: Декември 03, 2012, 12:24:20 pm от Йоанна (speranza sempre) »


0888 555 385 - национален телефон на Ла Лече Лига
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #95 -: Декември 03, 2012, 14:18:29 pm »
драгони, щом имаш проблем със зърната, вероятно бебето не захапва добре. ние бяхме така в началото. голяма мъка е. докато суче изпитваш ли болка? ако е така, махни бебето (леко пъхаш пръстче в устата и дръпваш бебето) и опитай отново. не би трябвало да боли.

опитай с повдигане на леглото, но доста бебета се събуждат като ги оставиш да спят, просто защото им е по-добре да са при теб. слинговете много помагат - бебето си спи ти си правиш каквото си си решила.

м-и ти си с две и със сигурност храненето на поискване би било изключително трудно, но особено в началото не се препоръчва даването на залъгалки, най-малкото защото по този начин не наддават толкова добре. а това за объркването на техниките за сукане не съм си го измислила аз, но ти на нещата, които аз чета по дефиниция не вярваш, така че за останалите само го поствам:
http://www.lalecheleague.org/nb/nbnovdec07p279.html
*

    z22

  • *
  • 3293
  • мама на слънцa
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #96 -: Декември 03, 2012, 14:30:45 pm »
при нас положението с повръщането е много зле.Понякога не успявам да го оригна,друг път се оригва и с оригването прави фонтан.Но дори при редовно оригване връща.Гледам да го храня по-полегнала,за да не му се стича твърде лесно кърмата,но така пък явно коремчето му се притиска,защото се случва да се оригне и върне докато яде.Той спи изцяло върху мен,а го сложа в леглото му или до мен в нашето и реве.Та за това няма как да повдигам матрак,но не спя легнала,а полуседнала заради него.Като цяло през нощта е по-спокоен и повръща по-малко.През деня обаче се напъва при акане,при колики и т.н. и само сменяме лигавници и дрехи.
Притеснявах се,че нищо не му остава,защото повръща наистина обилно(баткото повръщаше също след всяко ядене,но не в такива количества).Оказа се обаче,че преяжда явно,защото за 28 дни е качил 1400.

Храня го на поискване ,като горе долу е на 2 часа.Понякога по-често иска,друг път прави по-дълга пауза.През деня гърдите ми са пълни ,даже на моменти стават като камък преди кърмене.Вечер обаче не са така и се налага да давам и от двете ,като ги редувам по няколко пъти,защото започва да пуска и да търси пак и да беснее,че не се е наял.Не знам,как да увелича вечерната лактация.Знам,че кърма се произвежда непрекъснато,за това и нямам намерение да давам АМ,просто вечер се храним с часове,за да се наяде.

То голямо писане писах и въпрос не съм задала ,ама просто исках да опиша как са нещата при нас .Пък вие ще кажете дали греша някъде и какво да направя или са ок нещата.
Баткото не можах да кърмя от не достатъчно познания за кърменето,от страх дали се наяжда и т.н.За бебо обаче бях твърдо решена и за сега поне се спряваме и сме изцяло на кърма,дано е така още дълго. :D
<br />
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #97 -: Декември 03, 2012, 15:01:02 pm »
Зори, аз имах подобен на твоя проблем, първо да те попитам: през деня пробвала ли си след хранене да се изцедиш, питам защото това което описваш е , че имаш повече кърма през деня и бебето цока повече от така нареченото предно мляко, което при повечето бебета води точно до повръщане или по обилно връщане. Ако е такъв проблема те съветвам да изцеждаш по малко преди кърмене и да не даваш гърдата, ако е много твърда, така според мен, ако изпразва добре и двете гърди, ще имаш повече мляко и за вечерното кърмене, също нали знаеш, че вечерно време се засилват коликите и това, че иска да стои на гърда да не е от глад , а да е от болка. Също и да те питам и двете гърди ли предлагаш или едната?


0888 555 385 - национален телефон на Ла Лече Лига
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #98 -: Декември 03, 2012, 15:30:08 pm »
м-и ти си с две и със сигурност храненето на поискване би било изключително трудно, но особено в началото не се препоръчва даването на залъгалки, най-малкото защото по този начин не наддават толкова добре.
Елена, наддаваха си повече от добре - първия месец по 850гр, втория по 1450гр.
Но явно ние сме изключение от тези правила  :lol:
*

    z22

  • *
  • 3293
  • мама на слънцa
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #99 -: Декември 03, 2012, 15:46:00 pm »
редувам ги.Само вечер се налага и двете .Не съм цедила до сега преди кърмене.В началото цедих след кърмене ,гърдата от която е ял.Това беше кратко,защото той все върху мен лежи,а го оставя и реве,та нямаше и как да цедя.Той и от коликите повръща.Явно не са много силни,защото не плаче,но се свива да пръцка и тогава и връща.
 Пия българси лактогонен чай на Билек и хомеопатия - рицинус 5 СН .
<br />