0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Aдът, който се нарича ин-витро забременяваl
« Отговор #80 -: Април 19, 2011, 13:43:27 pm »
Лекар без апаратура особенно за АРТ процедури е като самолет без пилот.Защото процедурата се извършва под прекия контрол на ехографа и ако той не е последен писък вероятноста да не ти се получат нещата е пъти по-голяма от това да е успешно.
Аз пък не знам до сега момичета с неизвадени яйцеклетки заради лош ехограф. Напротив, като чета из форума за ин-витро по колко емприанчета стават, съвсем нормални са цифрите.

Проблеми моеж да има, ама хайде сега да не търсиш под вола теле и да се хващаш за всикчо. Така и не отговори какви конкретно методики имаше пред вид като казваше, че се позлвали само в чужбина.
Това, че лекар ти е казвал, че са ниски шансовете ти , само му прави чест. Вместо да ти вземе парите и да прави каквото искаш, той ти е казал каква е статистиката, за да не кажеш после, че са те подвели.


Аз пък ще си кажа какво аз мисля, че е проблема на българската медицина в тази област, а и не само в нея. Основен проблем е, че лекари предписват неща, които не се базират на твърди изследвания и губят времето и парите ( да не говорим за нервите)на пациентите. Например тази доцентка ( не и помня името), кояот лекува НК клетки. Ами това за мен е чиста измама на пациентите. И съм убедена, че тя си вярва, а както личи по форумите и много хора и вярват. Аз съм се отказала да им обяснявам, но следя темите и ми е жал, че си губят времето.
Други пък лекари правят коментари като този, който Магдалена е описала. За мен това е абсолятно непрофесионално. Че не е Епщайн Бар съм сигурна ( извини ме Магадлена), но това не значи, че той може да прави подобни коментари и да се държи по този начин пред мъжа и.


Б.


  
*
Царе сме да мрънкаме, да плюем и да се оплакваме, все някой ни е виновен, все ни е крив, а когато трябва да направим нещо за себе си - всички се крият в миша дупка. Ако ни назначат скъпи изследвания - чарджат ни финансново, ако не - не ни обръщат внимание на проблема. А всъщност лекарите са тези, които преценят всеки индивидуален случай. Нашата репродуктивна медицина в една бедна страна като България с малко обществен ресурс в тази посока (цъфнала и вързала отвсякъде) е на достатъчно високо ниво и успеваемост от професионална гледна точка именно заради труда на една шепа лекари, посветили се от всякъде на професията си, без личен живот, без сън, които на моменти са на ръба на силите си и здравето си, но ние сме царе да плюем точно тях. Защо ли? И посещават всички европейски и световни конгреси, повечето новости идват почти веднага и тук. И непрекъснато инвестират в квалификацията си. За справка много практики само от 5 години насам за се развили много - и резултатите са налице. Отделно понеже стана дума и за пациентските организации, които естествено са в кюпа на оплюваните, просто няма как да работиш и да не те оцапат с кал - именно поради тях и най-вече заради техните усилия България е страна, вкоято се поемат 3 пълни опита ин витро от държавата ( не повече от 5 са европейските страни, които могат да се похвалят с това), в която вече повече от 10 общини са заложили в бюджета си сериозни суми за подпомагане на хора с репродуктивни проблеми и още ще се включват, всичко това с подкрепата на същите тези организации и същите тези лекари. Разбира се, има какво да се желае да се подобри във всяко едно отношение, всички в темата имат право до известна степен, но не трябва да бъдем само черногледи. Няма градивна критика в тази тема, за съжаление. А точно такава е нужна и на лекари и на общественици.
Аз лично свалям шапка на всички, които въпреки ежедневната кал, която се изсипва върху имената им не губят силите, волята и желанието си да работят и да сбъдват мечтите на хората като нас.
:good_post: :good_post: :good_post:

Цитат
Gynus,Ще мрънкаме ,защото моите пари не са фалшиви.
На никой парите не са фалшиви, не само твойте!
Цитат
МИналата година за информация ,понеже твърдите че аз не съм се интересувала от развитието на АРТ тук отидох в една от така наречените Водещи клиники за да направя процедурата в БГ ,Освен че лекаря ми говореше че едва ли не нямало смисъл защото вече съм към 40 и нямало нищо да стане
Това е безспорен факт и ако доктора не ти го каже, означава, че те заблуждава!
Цитат
А много странно как навън стана и то не един или два пъти
Явно не е станало съвсем, щом все още си тук...
Пък и зависи на каква възраст си била.
Цитат
Да забременяват и тук жени но доста по-млади .Това го може всеки.Въпросът е как да помогнеш на жени които имат вече комплексен проблем.Е това им куша много. Затова написах че се бяга навън .Където ти предлагат конкретни решения .
Има няколко теми - и за 35+ годишните, че и за 40+ годишните, в които се вижда, че не само младите тук забренемяват с помощта на репродуктивната медицина!
Момичета, бъдете по градивни в критиката си, в противен случай от обобщения, които нищо не значат няма никакъв смисъл.

Re: Aдът, който се нарича ин-витро забременяваl
« Отговор #82 -: Април 19, 2011, 13:58:35 pm »
Други пък лекари правят коментари като този, който Магдалена е описала. За мен това е абсолятно непрофесионално. Че не е Епщайн Бар съм сигурна ( извини ме Магадлена), но това не значи, че той може да прави подобни коментари и да се държи по този начин пред мъжа и.
Б.

Малко оф-топик: Да, Боби, за съжаление не е само епщайн бар висура и на друго съм носител, но за съжаление не мога още да го хвана от изследванията. Още изследвания трябва да правя. Отключила съм безумно автоимунно заболяване, за което и ревматолозите дори не успяха да се ориентират. Но за сега съм здрава.
« Последна редакция: Април 19, 2011, 15:37:01 pm от Magdalena78 »
Не съм пушила от 10/02/2014 (отказвам ги на сила)
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
отидох в една от така наречените Водещи клиники за да направя процедурата в БГ ,Освен че лекаря ми говореше че едва ли не нямало смисъл защото вече съм към 40 и нямало нищо да стане .Това норамално ли е според вас.Ама дай да опитаме. Какво значи това. Че евентуалния успех ще е на принципа на случайноста което az ne немога да приема когато става въпрос за контролиран метод .Това ми се каза за да си измие човека ръцете че аз ще си дам парите ама да си знам че нишо няма да стане е ,да нестана.
А много странно как навън стана и то не един или два пъти.
 Та видях докъде е сигнало развитието

цитираното е поредно доказателство за това, как хората превратно анализират и тълкуват фактите.

1. над 40 години успеваемостта спада драстично. и това не зависи от географското положение на клиниката. в цял свят, процентите успеваемост от инвитро (раждане на живо дете) след 43 години са между 1 и 5%. след 45 години - още по-малки. това ти е казал лекарят. затова ти е казал "дай да опитаме". ти какво си мислиш, че щом е "контролиран метод", то успехът е гарантиран???

2. напълно е възможно да не стане един път, а следващия път да стане и това да няма никаква връзка с клиниката и начина на лечение. това е основна истина, която много жени някак не разбират и казват "ами аз правих 5 опита при д-р А, д-р Б и д-р В, нищо не стана, а на 6-тия път отидох при д-р Г и то взе че стана от първия път!" ами не - всъщност е станало от 6-тия път, просто д-р Г е обрал лаврите на успеха поради едната случайност. инвитрото е до огромна степен случайност и решение на природата. сто процентов успех от един опит просто никой не може да ти гарантира.

нищо общо нямат тия неща с развитието. но нищо не ти пречи да вярваш в това и да си даваш парите в която чужбина решиш. аз лично мога да си позволя финансово да отида в Турция или Гърция, но предпочитам да си стоя при моя лекар тук.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Танита  Аз се доверих за пореден път в БГ и съжалявам.Такива думи от чуждестранните лекари не съм чувала. Пропусна да прочетеш че са ми предложени конкретни действия.
А това че също не си се поинтересувала дали съм имала успешни опити навън или не.

А се пробвах тук защото лятото немога да си взема отпуса.
Освен това ми докараха дисбактериоза от една идиотска промивка на влагалището преди трансфера,нещо което ме втрщи защото такова нещо там кудето съм била няма.
Дезинфекцията на влагалицето се прави по съвсем друг начин .Убедена съм че това го знаят нашите лекари щом ходят по конгреси ,обаче не го практикуват тук ,незнам защ

Относно ехографския контрол нестава въпрос тук само за вадене на чйцеклетки а за най-тънката част .Трансферът-който също става под ехографски контрол.Защото има точно място където трябва да застане катетърът и ако няма добър уред не е много ясно къде ще ги транферират. А ти после чакай БР
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Д-р Александров от къде да знае, че съм с хронична инфекция с епщайн бар вирус, който ме удря на много места.

това ме подсеща как в във форума за проблемно забременяване към бг-мамма пациентки плюеха по д-р Даскалов, че им предписвал куп ненужни изследвания за различни инфекции, дето хич не ги засягали, само и само да им вземал парите, видите ли...

"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

jam, тук наистина въпросът за изследванията е малко спорен. НО при положение, че има ясна симптоматика (както при мен апендицита ме е болял от лятото на 2006 г, после дясна сакроилиачна става и т.н.), според мен трябва да се назначават изследвания. Тук вече наистина докторът преценява. Някои доктори се презастраховат изисквайки много изследвания (жалко, че не попаднах на такъв лекар). Други доктори пък преценяват, че няма смисъл.
Много, много индивидуално е всичко.
« Последна редакция: Април 19, 2011, 15:23:53 pm от Magdalena78 »
Не съм пушила от 10/02/2014 (отказвам ги на сила)
*
Танита  Аз се доверих за пореден път в БГ и съжалявам.Такива думи от чуждестранните лекари не съм чувала.
Не е толкова важно кой какво ще каже, а кой какво ще свърши, като те слушам, не оставям с впечатление, че работата е свършена до край!
Цитат
Освен това ми докараха дисбактериоза от една идиотска промивка на влагалището преди трансфера,нещо което ме втрщи защото такова нещо там кудето съм била няма.
Дезинфекцията на влагалицето се прави по съвсем друг начин .Убедена съм че това го знаят нашите лекари щом ходят по конгреси ,обаче не го практикуват тук ,незнам защ
Не знам къде си била, но в клиниката в която аз ходя дезинфекцията на влагалището се прави по всички правила и аз никога не съм получавала дисбактериоза!
И въобще - изобщо без конкретика тук можем да си говорим всичко, но то няма никаква стойност, най-малкото защото не носи никаква конкретна информация!
Нещо от сорта...една жена от една страна посетила една клиника, е която направила нещо като една процедура и  по някое си време забременяла...дайте да дадем...и да отидем в която и да е страна, извън БГ, защото там сме чули, че забременяват... :lol: :x
Не, благодаря!
Толкова несериозна става тази тема, че май е крайно време да бъде заключена!

Заключете я наистина, защото тази прослава за българската медицина вече започва да намирисва. Все едно не ги виждаме всеки месец, всяка седмица, всеки ден...

Но не!

Българските лекари са най-сърцатите, трудолюбивите, издръжливите, самоотвержените, компетентните, амбициозните, разбиращите...

O, sancta simplisitas!
*
Заключете я наистина, защото тази прослава за българската медицина вече започва да намирисва. Все едно не ги виждаме всеки месец, всяка седмица, всеки ден...

Но не!

Българските лекари са най-сърцатите, трудолюбивите, издръжливите, самоотвержените, компетентните, амбициозните, разбиращите...

O, sancta simplisitas!
А на мен пък започва да ми омръзва до смърт непрестанната прослава на всичко що е извън БГ и оплюването на всичко що е вътре в БГ!
И не виждам някой в темата да слави БГ медицината по принцип, тук конкретно става въпрос за репродуктивна медицина и то само за определени клиники!
То даже и за това не става въпрос, точно защото няма никаква конкретика, за пореден път го пиша - дано някой да си направи труда все пак и да го прочете!
В този форум има достатъчно информация и за позитивните и за негативните страни на репродуктивната медицина в БГ и някой просто да твърди, че тук тя само се прослявя е невярно!
Напротив, тук критиката е повече, но тя е конкретна и за определени неща - а не хвърлени думи по принцип, които не носят никаква информация.
Далеч по-продуктивна и полезна щеше да бъде темата, ако примерно зарина беше описала всички опити във всички клиники, които е била - за да сподели както положителния си опит извън БГ, така и отрицателния вътре в БГ.
Но така - някакви обобщени хвърлени обвинения по принцип не носят никаква информация на никого!
Да, и аз отдавна се каня да напиша книга.

Първо шеше да е за провалените ми любови.
Сега ще е за провалените ми опити.
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Мда, види се, че някои имат особен талант в романистиката.......
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
enigmata, прекаляваш.

първо започна с обиди към потребителките на форума, които са твои сестри по съдба. след това премина към лекарите, на които разчиташ да ти помогнат да се сдобиеш с дете, като повторно обиди аудиторията на форумите.

аз имам много лошо отношение като цяло към българските лекари и нивото на българското здравеопазване и медицина. но на бялото не мога да кажа черно. асистираната репродукция е една от малкото области на българската медицина, където виждам светлина в тунела.

разбирам защо някои тук са така озлобени към българските лекари, но ми се струва, че скоро може да се озлобят и към чуждестранните такива - просто защото ситуациите им са доста комплицирани и с изключително нисък процент на успеваемост в цял свят.

"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

От името на темата "Адът, който се нарича ин витро..."
Колкото и да е луксозна клиниката, колкото и нови среди и любезен и квалифициран да е персонала, едва ли някой е мечтал за себе си да зачене чрез ин витро. Аз да, след като разбрах за естеството на проблемите ни, но да те бодат през ден, да следиш показатели, хормони, неща които не зависят пряко от волята ти за нещо толкова скъпоценно, мисля няма как да е приятно.
Моята икси процедура беше много натоварваща емоционално, всичко вървеше наопаки и чакалнята и коридорите в клиниката са последното нещо, което съм гледала. Донякъде може да се увеличи комфорта на пациентите при процедурата, но при положение че се спазват добри професионални практики, изходът винаги е по волята на Бог и никой лекар не може да гарантира безпроблемна процедура и успешен финал, колкото и да се усмихва.
Джам, извинявам се много, но ще си позволя да не се съглася с този твой текст със ситните буквички: "разбирам защо някои тук са така озлобени към българските лекари, но ми се струва, че скоро може да се озлобят и към чуждестранните такива - просто защото ситуациите им са доста комплицирани и с изключително нисък процент на успеваемост в цял свят."

Не става въпрос за злоба, става въпрос за малко от малко човешко отношение към здравословните ни проблеми, става въпрос за спазване на медицинските практики и процедури (а не претупване дори на изследвания като цветна снимка), става въпрос за това лекарите да имат смелостта в определени случаи да си признават, че не е от тяхната компетенция и са безсилни в някои случаи, а не да слушам простотии, които допълнително да ме объркват, става въпрос за това, че много често се прибързва с ин витро процедурите без да се огледат нещата добре.
И съм съгласна с Боби, че това с НК клетките пък е такава простотия. Трябва да се разбере дали наистина има някаква хронична инфекция с нещо или не.
« Последна редакция: Април 19, 2011, 17:45:26 pm от Magdalena78 »
Не съм пушила от 10/02/2014 (отказвам ги на сила)
*

    Zai

  • ****
  • 955
  • Вкъщи сме вече 4 заека!
enigmata, наистина прекаляваш!!!

Не само по отношение на репродуктивната медицина прекаляваш. Много от потребителите тук имат майки, бащи, съпрузи и съпруги, които работят в здравеопазването!

Аз лично се чувствам обидена от постовете ти!

Като не искаш, не се лекувай в България. Не ни е цъфнало и вързало здравеопазването, но да ми се раздават квалификации на килограм, просто не мога да търпя!
« Последна редакция: Април 19, 2011, 17:55:41 pm от Zai »

 
Спермограма - задължително с морфология по Крюгер и САМО в клиника по репродуктивна медицина!
*
Цитат
че много често се прибързва с ин витро процедурите без да се огледат нещата добре
Е, добре де - това е при теб, но тъй като съм ти чела дневника, мисля че и ти малко прекаляваш диагностицирайки се.
Освен това къде? В коя клиника?
Момичета, конкретно го раздавайте бе, не по принцип.. лекар, клиника...
Когато отидеш в три от всички водещи клиники и те всички ти кажат - започвай ин витро, а ти имаш някакво си собствено твое мнение, това не означава, че репродуктивните клиники в БГ не обръщат внимание на твоя случай.

*
 Ами ето малко конкретизация. Може ли да влезеш за първоначален преглед в клиника Малинов декември месец, да се добереш до инвитро септември следващата година (пациентките знаят как може да се получи това безумие), защото все има какво да се дооглежда и да ти прекъснат инвитрото, защото ТСХ хормона ти е бил висок миналият септември, а никой не се е сетил да те предупреди да отидеш на ендокринолог!!!! Длъжна ли съм аз да знам, че хормона трябва да е под 2,5 и лекарят е професионалист или е обратното!!! Преценете сами... имам още много подобни примери...
 Ходила съм и в други клиники. Професионализмът като отношение към пациента и поета отговорност за лечение на проблема куца много в България! В една от известните други клиники ме нарекоха "клиентка" :-)....
 Това не може да се реши като се отиде в чужбина, а по скоро когато се научим МАСОВО да реагираме на безочието на някои лекари!!!!!!
 Поздрави на всички и успех в процедурите! Четете форума, да не ви объркат като мене!
 И мисля, че е наложително вече да се обединим момичета, а не да се караме! Нека в тази тема да оповестяваме лекарски грешки и недопустими практики.
*

    Zai

  • ****
  • 955
  • Вкъщи сме вече 4 заека!
Еми така кажете - не сме доволни от Малинов, от Владимиров, от Щерев, от Плевен и който там остана... Не пускайте теми за "адът на инвитро процедурите" с някакви неясни генерализации!

 
Спермограма - задължително с морфология по Крюгер и САМО в клиника по репродуктивна медицина!
*

    Eille

  • *
  • 916
  • Понякога мечтите се сбъдват двойно!
Нека в тази тема да оповестяваме лекарски грешки и недопустими практики.
А в качеството си на какви да сигнализираме за лекарски грешки и практики? Ти на нивото на репродуктивния специалист ли си? Ако за теб едно е грешка, за мен пък може да е обичайна практика.