0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Мишле82, :good_post:
Това, което прави живота интересен, е възможността да осъществиш мечтата си.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Aдът, който се нарича ин-витро забременяваl
« Отговор #41 -: Април 17, 2011, 09:58:52 am »
Боби,не знам  къде се осигуряваш,но аз лично тук в САЩ съм чакала най много по 10 минути за преглед ,дори и и тогава когато ми се е налагало да си вземам час по спешност и да правя appointment 15 мин преди да отида в болницата...Но мога да кажа че много зависи къде и при кого си.Имам един опит ин витро в Бг -бях очарована и от клиниката и от отношението на целият екип,имам и опит тук в Щатите-същото положение-добро отношение и никакво напрежение,единствената разлика тук беше че имах много повече изследвания на хормони и какво ли още не ,който в Бг не ми ги изискваше лекаря,но ако трябва да говоря за ниво и професионализъм мисля че и на двете места е по равно.Стига сме делили нещата на Бг и на чужбина-зависи просто къде ще попаднеш и какъв е екипа,и на двете места има страхотни професионалисти!
Не  знам къде се намираш, но преполагам, че не е голям град или си имала късмет или говориш само и единствено за ин-витро клиника, а не за медицината по принцип.   Аз съм в най-големият медицински център в света ( Хюстън) и тук е така навсякъде, независимо къде отиваш на лекар. Не знам каква връзка има къде се осигурявам, но ако те засяга имам много добра застраховка и до сега не съм попадала на място, на което да не се приема. Единствено съм имала един гинеколог и един гастроентеролог, при които не се чакаше дълго. И понеже почти 10 години съм била медицинка сестра, просто ме разби с това, че не си чакала никъде. На теб  в болница налагало ли ти се е да ходиш примерно в спешното отделение? Не съществува такава болница, в която ще минеш бързо. В България направо ме разбица като отидох със счупен крак в Пирогов и си излезнах със шина след не повече от 30-40 минути. Това тук никога не може да се случи. 
В ин-витро клиниките положението с чакането е много по-добре, защото си плащаш сама доста големи сумички, макар че при моят лекар, който е много добър, пак си се чакаше, в зависимост от деня.
« Последна редакция: Април 17, 2011, 10:07:07 am от Bobbie »


  
Re: Aдът, който се нарича ин-витро забременяваl
« Отговор #42 -: Април 17, 2011, 10:22:36 am »
Не знам какво разбирате под цветя и рози , но тук в чужбина

 :lol: :lol: :lol:

"тук в чужбина" звучи точно като "тук на планетата Земя". къде "тук", по-точно? в Пакистан, в Нова Зеландия, в Китай, в Холандия..... ?  :lol:
jam тук в чужбина е Холандия но ми се е налагало и в Германия абсолютно еднакво .Разликата от България ,че тук минаваш през асистент първо който определя кой е по спешен случаи  и доктора може да те прегледа както след 10 мин така и след 2 дни, като асистента ти предписва нещо временно ако се наложи да чакаш няколко дни .В България здравната система е страшно сбъркана което води до корупция .
Красиfile:///
*
До zarina:
За авторката не знам дали е била стресирана, но ти определено си била разконцентрирана. Не си права, че лекарите ни не ходят по конгреси и симпозиуми. За справка влез в седмичната тема на жените от клиника Малинов, там се споделя, че лекарите всяка година ходят на конгрес, като остава лекар, който да поеме текущите манипулации. В клиника Щерев аз съм виждала снимки на таблата от такива конгреси. Така, аз знам за две клиники. А аз съм сравнително нов потребител. Когато някой не е информиран, но твърди конкретни неща, ми идва наум следното: "Това, че на теб не са ти откраднали портмонето, не значи че няма крадци." Малко сравнението не е по темата, но помисли дали всяка жена, колкото и да е разочарована, би реагирала по подобен начин като авторката на темата. На никого не е лесно, но пътят към успеха може да бъде И труден. Аз също работя. Ползвала съм един път финансиране от ФАР, а в момента имам заповед, по която се надявам да започна своя следващ опит. За да стигна до финансиране от ФАР, е ясно че имам проблем, който не може да се реши по друг начин, освен с инвитро. Но почна ли да анализирам текста от началния постинг, съм в състояние да стигна до конспирация срещу нашия народ. Повярвай ми, мога да бъда пропагандатор, но кому е нужно всичко това? Все пак и аз мисля, че сме тук за помощ и подкрепа, а не за грозни инсинуации.
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
Спорът ви е абсолютно излишен и безсмислен, защото съпоставяте несравними категории.

Естествено, че всяко обобщение е погрешно, както и е естествено, че здравеопазването и медицината "в чужбина" са на по-високо ниво. Кое ни е наред, та това... В същото време не можете да сравнявате една луксозна клиника в Индия с болница за негри в Бронкс.

Най-скандалното в България е, че изцяло частните лечебни заведения се все едно извадени от епохата на зрелия социализъм. Чакането е признак единствено на липса на организация и на неспазване на елементарни правила. Пациентките ги хокат като непослушни ученички, а диагнозите и прозгнозите се крещят по коридорите.

От всичките ми обиколки по доктори само в клиниката на Щерев и в Плевен съм получила касова бележка, при това без да я искам. За сведение, дотук съм инвестирала колкото за една нелоша кола.
*
Навремето, липсата на адекватен специалист по мой здравословен проблем наклони везните в полза на "чужбината". Но тогава аз нямах избор, защото въпросният тесен специалист беше само един за цяла България.
А пред вас сега има повече от достатъчен избор - направете си проучванията, сравнете клиниките, процедурите, цените, всичко, което по вашите критерии е важно и вземете правилното решение. Информация има навсякъде, както за България, така и за чужбина.
И не се оплаквайте след това от собствения си избор!
« Последна редакция: Април 17, 2011, 13:48:08 pm от ollivia »




"What other people think of you is none of your business" - Paulo Coelho
*
Ами, Енигма, обади се в съответното данъчно поделение, вдигни шум до бога и не ходи повече в съответните клиники! Това е начина за борба, не сипенето на общозвучащи дивотии по форумите.
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
в последния брой на един "вестник", пропагандиращ алтернативна медицина, е публикувана на две страници жлъчна статия против инвитрото като метод (родените от инвитро деца били 80% увредени), против изсипването на "милиарди левове" от държавата за инвитро, против пациентските организации, които защитавали интересите на докторите, като целият този неграмотен пасквил завършваше с призив пациентите да не се лъжат лесно, а да си купят от прекрасните природни продукти, предлагани от вестника, с чиято помощ бързо и лесно ще се сдобият с детенце.

имам сериозни предположения, че появата на тези публикации тук и в бг-мамма са тясно свързани с въпросната статия и "вестник".

разбира се, потребителите на нашия сайт са достатъчно образовани, грамотни, интелигентни и мислещи хора и са си направили добре преценката за подобни изказвания.
jam, попадна ми въпросния весатник и бях много афектирана  и разстроена от писанията ...Даже мислех да пусна тема тук дали си струва да им се обръща внимание  , а  и  пациентските организации знаеш как бяха квалифицирани там...
Та още като прочетох първия пост  тук , преди да стигна до твоя , аз също подсъзнателно направих асоциация с въпросната статия...



Иначе по въпроса за останалите емоционални спорове- не ми се  коментира ...
Ако авторката е изпаднала в черната дупка на отчаянието от неуспеха , има друг начин  да потърси  и получи подкрепа.Да сподели историята си , вместо да прави общи заключения и т.н...

За касовите бележки-пациент съм била на две клиники и на двете места винаги ми е издавана кас. бел.- при д-р Владимиров и Клиника Малинов!

Честит Празник и от мен -много слънце и цветя в сърцата  ни да има !
« Последна редакция: Април 17, 2011, 14:04:49 pm от nimika »


*

    Lisko

  • *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)

А пред вас сега има повече от достатъчен избор - направете си проучванията, сравнете клиниките, процедурите, цените, всичко, което по вашите критерии е важно и вземете правилното решение. Информация има навсякъде, както за България, така и за чужбина.
И не се оплаквайте след това от собствения си избор!

Ей това е истината:)
*
Rtfrtf-Извини ме ,разб ирам че не си нагазила в мътните води на репрод.проблеми,което е много добре .Дано не ти се налага. Когато някой не е преживял лично нещата ,неможе да повярва че монетата има и втора страна. Аз обаче съм за мое съжаление.
Др.Щерев го познавам от зората на създаването на инвитро центрове в БГ от близката 1997г.Нищо лично нямам към лекаря само разказвам .Когато ИЦ беще едно апартаментче в центъра на София.Процедурата струваще 2500-3000долара.ИКСИ. Образуваха се групи от 15 20 жени за да се стартира процедурата.Това е случка от преди 14 г.
Направиха по-хубави клиники.Най-после. Чакането си остана. Начинът на работа е групов с „Декапептил” или някакъв друг блокаж от който на някои жени после не им идва с месеци. Парите си останаха пари те тогава са били много и сега са много. Как нищо не се промени в организацията на клиниките за тези години.
Нещо много странно ,как всички инвитро клиники в БГ са все водещи и те всички са на 1-во място и взимат еднакви пари било то от фондове или лично финансиране.Възможно ли е една водеща клиника да кара пациентите и да чакат по стълбища и входове докато им дойде редът. Да няма нормална тоалетна за пациентите. В не много приятни условия да се извършват някои по-специални процедури и това е сега в момента .Няма да споменавам имената на тези клиники за да не засегна пациентите им в момента.Но ако някой ,много държи .....
„Графиците им били претрупани”-Ами защо са им претрутани графиците. Да има много желаещи жени да се запишат в дадена клиника гласуват и 100% доверие . А тази същата клиника ги вкарва в претрупаните си графици.Това ми звучи по-следния начин.250 пътника тътуват в една и съща дата обаче самолета или автобуса има само 180 места.Всички искат да пътуват при еднакви условия и всички са платили за това,обаче 70 от тях остават правостоящи,е аз не искам да съм от тези 70. След като имат голямото доверие на пациентите защо не си разшират базата например и да увеличът персонала.Не им се връзва със сметките.Имаме пазарна икономика Минимум разходи –Максимум печалба.Да обаче ако един самолет има 180места няма да напъха останалите 70вътре в кюпа а ще пусне 180местен само за тези 70.
Да сетиха се да ходят и по конгреси  от 5,6 години.

*
Минали сме през три клиники КИРМ Плевен, тази на д-р Владимиров и "Малинов", навсякъде са ни издавали касова бележка.Чакала съм и на трите места, различно време, но се чака.Но аз чакам и като си запиша час при редовия гинеколог, даже там повече съм чакала отколкото в клиника.А няма да ви казвам, че тук в Плевен, за да се докопам до някакъв ендокринолог съм висяла по 3-4 часа пред кабинета.
Клиниките само определят цените си, точно защото сме в пазарна икономика.Всяка клиника преценява.За да се сключи договор с Фонда, доколкото знам трябва да отговаряш на разни изисквания.При кой лекар ще отидете си е лично ваш избор.Колко време можете да чакате също.Факт е, че репродуктивните специалисти в България са малко, но това е спочти всички добри специалисти, не само в тази сфера.Факт е че е скъпо, но къде не е.На частно при не добър ендокринолог в Плевен ти взимат по 20 лв за преглед ей така, за да ти пипне жлезата и пак чакаш.
Не виждам смисъл да делим и да казвме къде, какво и що.Всеки е достатъчно голям, има глава на раменете си и избира какво и къде да го прави.Всички имаме проблем след като пишем тук, нека не се конфронтираме, а да си помагаме.

*
Дами ,днес е хубав празник,пожелавам на всички прекрасна вечер и особенно на тези които носят име на Цвете,да им носи много здраве и късмет.
*
Чакала съм с часове в две клиники-Майчин дом Варна и Клиниката на Давидков при доктор Козовски.В първата за близо 5 години не съм видяла касов бон.При доктор Козовски всеки път си тръгвам с касова бележка.
Кой и къде ще си прави процедурите е въпрос на личен избор.Никой доктор не дърпа пациентите си ръцете и не ми казва-Елате при нас.
*
ин витрото  навсякъде по света има подобни белези - залогът е висок, успехът не е сигурен, а цените са високи. това е.

но то е шанс - за всички онези, които са достатъчно интелигентни да разберат, че с  "успокояване" не се забременява

Дори нямах търпение  да изчета всичко ,  преди да добавя ,че и аз съм съгласна с това...И бих добавила дори,че по мое лично мнение ,извън БГ е много по-успешен бизнес ,отколкото е тук.Първо, че хората са по-богати и второ ,че държавата дава повече пари за инвитро ... твърде често до инвитро се пристъпва и поради това,че двойката вече е планирала да има дете,след като си е изградила живота и иска да стане по-бързо това...
 Смея да твърдя, че в България има доктори , които наистина осъзнават проблема и със сърце и душа искат да помогнат...
Аз също съм дала пари за една кола (например)по центрове, клиники и кабинети.

Да, моето мнение е, че има много какво да се желае от ин витро клиниките у нас.

Но, според мен асистираната репродукция е едно от малкото неща в България, които се развиват бързо в последните години. Има огромен напредък, повярвайте ми.

И, нека погледнем нещата от друг ъгъл, кое в България е на нивото на същото нещо в САЩ, Германия или Холандия(за тези държави стана дума в темата)? Кажете ми - нашите дупки по пътищата ли, сивата икономика и политическото безочие ли, средната работна заплата ли или брутния вътрешен продукт? За съпоставките с чужбина, толкова.

За чакането - ами как няма да има чакане, като има толкова много хора със стерилитет-явно клиниките са доста малко за нуждите от тях.

За касовите бележки - почти винаги са ми издавани касови бележки.Особено за процедурите ин витро.

И още нещо, за тези които говорят за работа на конвейр и т.н.
Попадала съм на сайтове на американски клиники, където има директно начертана схема по дни на месеца с лекарствата, изследванията и процедурите. Нормално е.
Не е, чак толкова различно при всяка жена. Все пак има няколко стандартни протокола, които се използват. Те затова са стандартни, защото са типични. Могат да варират дозите, донякъде.
*
Rtfrtf-Извини ме ,разб ирам че не си нагазила в мътните води на репрод.проблеми,което е много добре .Дано не ти се налага. Когато някой не е преживял лично нещата ,неможе да повярва че монетата има и втора страна. Аз обаче съм за мое съжаление.
Др.Щерев го познавам от зората на създаването на инвитро центрове в БГ от близката 1997г.Нищо лично нямам към лекаря само разказвам .Когато ИЦ беще едно апартаментче в центъра на София.Процедурата струваще 2500-3000долара.ИКСИ. Образуваха се групи от 15 20 жени за да се стартира процедурата.Това е случка от преди 14 г.
Направиха по-хубави клиники.Най-после. Чакането си остана. Начинът на работа е групов с „Декапептил” или някакъв друг блокаж от който на някои жени после не им идва с месеци. Парите си останаха пари те тогава са били много и сега са много. Как нищо не се промени в организацията на клиниките за тези години.
Нещо много странно ,как всички инвитро клиники в БГ са все водещи и те всички са на 1-во място и взимат еднакви пари било то от фондове или лично финансиране.Възможно ли е една водеща клиника да кара пациентите и да чакат по стълбища и входове докато им дойде редът. Да няма нормална тоалетна за пациентите. В не много приятни условия да се извършват някои по-специални процедури и това е сега в момента .Няма да споменавам имената на тези клиники за да не засегна пациентите им в момента.Но ако някой ,много държи .....
„Графиците им били претрупани”-Ами защо са им претрутани графиците. Да има много желаещи жени да се запишат в дадена клиника гласуват и 100% доверие . А тази същата клиника ги вкарва в претрупаните си графици.Това ми звучи по-следния начин.250 пътника тътуват в една и съща дата обаче самолета или автобуса има само 180 места.Всички искат да пътуват при еднакви условия и всички са платили за това,обаче 70 от тях остават правостоящи,е аз не искам да съм от тези 70. След като имат голямото доверие на пациентите защо не си разшират базата например и да увеличът персонала.Не им се връзва със сметките.Имаме пазарна икономика Минимум разходи –Максимум печалба.Да обаче ако един самолет има 180места няма да напъха останалите 70вътре в кюпа а ще пусне 180местен само за тези 70.
Да сетиха се да ходят и по конгреси  от 5,6 години.
Zarina, това не е вярно.
Някои от клиниките непрекъснато се разширяват - примерно от началото на месеца д-р Владимиров се премести в чисто нова и много по-голяма клиника с напълно обновена техника и несравнимо по-комфортни условия за пациентите си.
*
Tanitaслед колко години направи това. ????Защото аз и там съм била .Пак казвам нищо лично към лекаря. Незнам от кога си с този проблем но иаскам да ти кажа че познавам почти всички и не само в София и в още един град още от времето на Др.Щерев и Табакова. Появиха се по-новитв имена като Владимиров и Стаменов .Да не ти споменавам дългия списък от лекари които познавам и знам какви клиники са имали .И хайде в началото иди дойди ама чак след 10 12 год подобриха базата .На това му се казва първоначално натрупване на капитал.
А статистиката за 250 000хил бездетни я има още от тогава -преди 14 год тя не се е променила много много .Което значи че приходите им не са намалели .

Не обвинявам никой еднолично .Просто такава е ситуацията .

« Последна редакция: Април 18, 2011, 19:19:59 pm от zarina »
Изконно българско качество, да гледаш в чуждата паница и да броиш на другия капиталите.... osi_13

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Tanitaслед колко години направи това. ????

след 6 години. това как е, според теб - бързо или бавно?

абе, zarina, аз сериозно почвам да се съмнявам в адекватността на оценките ти и начина ти на мислене. извинявам се, ама егати въпроса и егати обвинението пък сега - за колко години бил направил клиника?!!  8O аз съм честно казано, втрещена.

да построиш сериозна клиника, да я напълниш отдолу догоре с най-съвременна апаратура и обучен персонал, това май ти се струва като да щракнеш с пръсти и магията да стане, а? според теб, явно един доктор по инвитро в България за една година трябва да е надиплил достатъчно пачки, че да си построи клиника, и ако не го направи - значи е просто алчен печалбар, който нарочно държи пациентите си в мазето на тъмно...

по-безумно изказване тук рядко съм чела.

явно изобщо нямаш представа за колко време се строи една голяма сграда, за какви инвестиции и какви мащаби на дейност става дума... колко на брой и какви бюрокрации се минават... идея си нямаш и колко трудно се намира читав персонал, читави лекари... идея си нямаш и какви квалификации имат най-добрите наши лекари по репродуктивна медицина, как непрекъснато четат, образоват се, посещават постоянно чужди клиники, обменят опит, ходят по конгреси, конференции и обучения...  а ти, извинявай, просто си дрънкаш... имаш си някакви наблюдения от преди 15 години и на тях си лежиш в анализите.

не казвам, че зад гърба на добрите не се крият и черни овчици, които злоупотребяват с доверието на пациентите, но пак казвам - ние тук трева не пасем. става дума за сериозни суми и човек внимателно преценява и се информира, за да реши при кого да отиде.
« Последна редакция: Април 18, 2011, 21:47:13 pm от jam »
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
да построиш сериозна клиника, да я напълниш отдолу догоре с най-съвременна апаратура и обучен персонал, това май ти се струва като да щракнеш с пръсти и магията да стане, а? според теб, явно един доктор по инвитро в България за една година трябва да е надиплил достатъчно пачки, че да си построи клиника, и ако не го направи - значи е просто алчен печалбар, който нарочно държи пациентите си в мазето на тъмно...

Точно така ,ти сама го каза без да искаш. Ако сега ти кажа че в някой клиники навън има специфични методики ,които се практикуват там от годин се  а тук все още и идея си нямат. Ти как ще се почувстваш че всъщност си имала начин по-бързо да си решиш проблемите без да се налага  да преминаваш   през твоя 6годишен ад.