0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Zarina, ако бях седяла и се надявала на обещанията на БГ лекарите все още щях да имам животозастрашаващ проблем, а репродуктивния нямаше дори да е на дневен ред. Имаме щастието да живеем във време, в което "всичко" е възможно, но както се казва: "Господ дава, но в кошара не вкарва!" - трябва малко и да се потрудим.

Стига сме обвинявали, бъдете по-обективни и вземете съдбата в ръцете си!

ПП. Нас българите ни бива най-много в това да търси вината в другите, а не в себе си. Извинявам се предварително за обобщението!




"What other people think of you is none of your business" - Paulo Coelho
Всички говорят за клиниките ,никой не говори за задълженията на държавата към гражданите .Сигурна съм че всички или почти всички си плащате застраховките а държавата не поема и малка част от неоходимото. Както чета из форума пациенти те си плащат голямя чяст от изследванията хормони спермограми и  инсеминаций и още много др неща. Здравната система в БГ е пълен абсурд добри лекари лоша апаратура почти на всякаде с изключение на големите градове  и много много курупция.
Красиfile:///
*
ОФФФФФФФФ,е не мога да се сдържа вече -стига сте ревали бе момичета!!!!!!!!!Който не му харесва в Бг да ходи да си прави опитите в чужбина,границите са отворени,не е като едно време да не може да се мръдне.Стига сте и упреквали държавата-то все чакаме държавата да ни оправи проблемите,да ни обучи лекарите ,да ни построй клиниките,да ни излекува ,ами няма как да стане докато здравните осигуровки са по толкова малка мизерна сума и докато все ревем че е много скъпо здравеопазването-получаваме толкова колкото си плащаме-това е истината.Тези които гледат на запад нека 1-во се запознаят с цялата система как е там и не само да виждат това което е хубаво там-истината е че няма нищо безплатно и за да получиш трябва да дадеш и истината е че държавата сме ние,от нас зависи !Аман от хленчене и празни приказки,без никакво конструктивно предложение,без никаква активност и действия!Стига сме чакали наготово някой да дойде и да ни оправи бакийте!Ако нещо не ви харесва се опитайте да го промените а не само да го плюете!
Това, което прави живота интересен, е възможността да осъществиш мечтата си.
Направих си труда да прочета цялото писание на авторката на темата.
Няма да си кривя душата - заприлича ми на чернова на материал на г-ца Бенатова.
*
Zarina, ако бях седяла и се надявала на обещанията на БГ лекарите все още щях да имам животозастрашаващ проблем, а репродуктивния нямаше дори да е на дневен ред. Имаме щастието да живеем във време, в което "всичко" е възможно, но както се казва: "Господ дава, но в кошара не вкарва!" - трябва малко и да се потрудим.

Стига сме обвинявали, бъдете по-обективни и вземете съдбата в ръцете си!

ПП. Нас българите ни бива най-много в това да търси вината в другите, а не в себе си. Извинявам се предварително за обобщението!
Аз мисля че всеки е направил това. И тук се споделя всякакво мнение.
Аз само немога да си мисля че всичко е наред при положение че съм била и тук и навън ,Ако някой има такива сравнения нека ги сподели .аз нямам нищо против че част от жените са пристрастени поради надеждата която ги крепи при всеки опит и дай Боже следващият да е успешен и проявяват резистентност към мнението което се различава от тяхното. Това съм го срещала в много други постове.
Порицават тези които използват епитети а самите те го правят просто трябва само да се прочетат още веднъж. Е който не иска да го разбере . Всеки си знае.  



OliviaАбсолютно си права.Точно това се опитвам да кажа и аз.
« Последна редакция: Април 19, 2011, 01:18:32 am от zarina »
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Тъкмо щях да пиша, но гледам, че Джам ме е изпреварила. Напълно подкрепям казаното от нея. Зарина, ти имаш ли представа колко струва само апаратурата за тия клиники? А консумативите, средите? Какво предпочиташ - да дават парите за луксозна сграда с лъскаво фоайенце, където да чакаш или за качествени консумативи, добра апаратура и кадърен персонал? Защото както е ясно на всички, кадърни лекари в тази област има твърде малко. Обучението им струва скъпо, а за да привлечеш един добре обучен и добър лекар, трябва нещо да му предложиш. За да събереш такъв капитал си иска доста време. Трябва ли да ти обяснявам какво значи реинвестиция и кога се прави? Изобщо, много лесно ги правиш тия сметки, но са малко бакалски...
Казваш на Запад нови методи използвали...Ами не можеш да сравняваш БГ със Запада, то просто няма база за сравнение. За какво ниво на здравеопазване говорим там, за какво ниво тук? За всичко трябват пари, много пари, разбери го това. Много съм съгласна с Микона. Ние плащаме смешни суми за осигуровки, като абсолютна стойност говоря, не като съотношение спрямо заплатите ни. Обаче искаме много насреща. Ами няма как да стане, откъде да дойдат тези пари?
Говориш за някакъв опит от чужбина. Ако имаш предвид Гърция, спести ни го. Видяхме как се спука розовия балон на стандарта им на живот. Сега си плащат всичко онова, което не плащаха толкова години. Иди питай колко струват процедурите в Западна Европа, в САЩ, питай и живущите там какви зверски осигуровки/застраховки плащат и ела пак да кажеш за чужбината и у нас...
Не приемай изказването ми лично, не е такова. Просто виждам, че очевидно нямаш реална представа как стоят нещата, а си мислиш, че имаш. Това, че се бориш от много години и си минала през много клиники, далеч не означава, че всичко ти е ясно. Все пак надали си им виждала счетоводните документи на хората :lol:
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Aдът, който се нарича ин-витро забременяваl
« Отговор #66 -: Април 19, 2011, 05:51:30 am »
Точно така ,ти сама го каза без да искаш. Ако сега ти кажа че в някой клиники навън има специфични методики ,които се практикуват там от годин се  а тук все още и идея си нямат. Ти как ще се почувстваш че всъщност си имала начин по-бързо да си решиш проблемите без да се налага  да преминаваш   през твоя 6годишен ад.
Ако е така е кофти. Какви специфични методики имаш предвид, които се правят на други места, но не в България? Аз знам стандартната процедура на моята клиника в САЩ и като гледам какво се прави в България, по никакъв начин не съм видяла да се различава. Виждам,че има разлика след това в поддържането на бременността, но самата ин-витро процедура не виждам да е с нещо различна.

Б.

П.П. Трябва да добавя, че е абсурдно твърдението, че дадена клиника нарочно седи на кофти място, за да не дава пари за по-хубаво. По мое мнение отдавна не са толкова малко клиниките, че да не желаят да се конкурират.
« Последна редакция: Април 19, 2011, 05:53:49 am от Bobbie »


  
*
Разбрах че знаете всичко,имам един въпрос и ако можете да си отговорите а и на мен ще съм много благодарна.

Защо Българи ходят да се лекуват в европейски клиники не само за инвитро а Европейци и Американци не идват у нас???????
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Защо Българи ходят да се лекуват в европейски клиники не само за инвитро а Европейци и Американци не идват у нас???????

ти имаш ли информация колко българи се лекуват в европейски клиники за инвитро и колко европейци/американци се лекуват в български клиники за инвитро?
аз мисля, че нямаш информация, а отново спекулираш. ясна ми е постановката ти - ние ходим навън, щото тука е ниско нивото, чужденците не идват тук по същата причина.

истината е по-друга.
много малко българи, които живеят и работят постоянно в България, ходят в чужбина да
се лекуват - и то най-често в Гърция, Турция, Испания. не съм чула някой българин да се е дигнал от тук да ходи в Германия или Дания. причината е най-вече финансова. по същата причина няма тук потоци от европейци - те си получават финансиране по каса в родните си страни, защо да идват тук?

а иначе, чужденци тук идват - даже преди няколко години имаше статии по медиите за ин-витро туризма в България. англичаните, например, практикуват доста инвитро туризъм в търсене на донорски програми.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Да аз знам за хора от Малта идвали в БГ за ин-витро.Но не мисля, че това е въпроса.Защо се сравняваме въобще?Това е някаква наша ужасна черта да сравняваме и да гледаме в на другия паничката.Всяка система има плюсове и минуси.Всеки уважаващ себе си лекар иска да вдига нивото, да има нова техника, нови доктори и т.н. Говориш за нещо преди години погледни какво е сега.Има еволюция нали, а тя е най-важната.Няма как нещата да станат с магическа пръчка, но стават и всичко в Бг се оправя.
Форума не е, за да се конфронтираме, а за да си помагаме.

Според мен, ние като пациенти сами трябва да изискваме от своите доктори. Зная че това е много трудно, че е възможно да си навлече човек гневът или подигравката от страна на лекарите или просто да те отсвирят с култовата фраза "на психологическа основа е", но все пак ние като пациенти трябва да изискваме.

Не трябва да премълчаваме това, което не ни харесва. Аз например предадох на д-р Ковачев изрично да каже на д-р Александров да не говори пред мъжът на жена с репродуктивни проблеми, че тя не можела да забременее, защотото се била "зомбирала" и защото било "на психологическа основа". Ако един доктор не вижда проблем в неговата област, нека да каже: "въз основа на изследванията, които ми представяш, аз не виждам генерален проблем", "виждам, че си много притеснена, опитай се да се успокоиш" и т.н. Д-р Александров от къде да знае, че съм с хронична инфекция с епщайн бар вирус, който ме удря на много места. Еми като не е специалист в това, няма как да се сети човека, но поне да не ме прави на "зомбирана" или "на луда".

На Анито от АГ-Варна - също й дадох "feedback", но лично й го казах да не се кара на пациенти, които си пускат много изследвания. Защото в крайна сметка при заплетени случаи изследванията изобщо не са излишни.

И така, аз лично ако имам път към същите доктори, които съм посетила и които не са можели да се ориентират в моя случай им показвам сега изследванията си, епикризите си и им обяснявам за какво иде реч. Защото следващият път като се появи една такава "зомбирана" пациентка, поне да не ми се бъркат във взаимоотношенията с мъжът ми. Че той като латерна повтаряше това за "психологическата основа".

Дано все пак да е имало смисъл от моите усилия - не зная.
« Последна редакция: Април 19, 2011, 12:23:47 pm от Magdalena78 »
Не съм пушила от 10/02/2014 (отказвам ги на сила)
*
JamТочно така .Причината е финансова.Но ако нея я нямаше като пречка съм убедена че щяха да са повече. А тези които могат не са останали и ден повече тук.
И това ли ше кажеш че не е вярно.

magi-st.Абсолютно си права .Аз съм от поколението което инвестира в построяването на днешните модерни клиники а вие сте от поколението което ще инвестира в построяването на още по-модерни клиники самоче след 10г.

Да скъпа е да се направи клиника за това ама и на нас ние скъпо.Особенно когато има няколко поредни провалени опита.
Лекар без апаратура особенно за АРТ процедури е като самолет без пилот.Защото процедурата се извършва под прекия контрол на ехографа и ако той не е последен писък вероятноста да не ти се получат нещата е пъти по-голяма от това да е успешно.
« Последна редакция: Април 19, 2011, 12:26:54 pm от zarina »
*
JamТочно така .Причината е финансова.Но ако нея я нямаше като пречка съм убедена че щяха да са повече. А тези които могат не са останали и ден повече тук.
И това ли ше кажеш че не е вярно.
Зарина, не съм съгласна с твоето твърдение - че нивото на репродуктивната медицина в БГ е ниска и при финансова възможност - трябва да търчим в чужбина.
Прочети темите за инвитро в различните държави и ще видиш, че и там нещата не са никак розови..
*
Царе сме да мрънкаме, да плюем и да се оплакваме, все някой ни е виновен, все ни е крив, а когато трябва да направим нещо за себе си - всички се крият в миша дупка. Ако ни назначат скъпи изследвания - чарджат ни финансново, ако не - не ни обръщат внимание на проблема. А всъщност лекарите са тези, които преценят всеки индивидуален случай. Нашата репродуктивна медицина в една бедна страна като България с малко обществен ресурс в тази посока (цъфнала и вързала отвсякъде) е на достатъчно високо ниво и успеваемост от професионална гледна точка именно заради труда на една шепа лекари, посветили се от всякъде на професията си, без личен живот, без сън, които на моменти са на ръба на силите си и здравето си, но ние сме царе да плюем точно тях. Защо ли? И посещават всички европейски и световни конгреси, повечето новости идват почти веднага и тук. И непрекъснато инвестират в квалификацията си. За справка много практики само от 5 години насам за се развили много - и резултатите са налице. Отделно понеже стана дума и за пациентските организации, които естествено са в кюпа на оплюваните, просто няма как да работиш и да не те оцапат с кал - именно поради тях и най-вече заради техните усилия България е страна, вкоято се поемат 3 пълни опита ин витро от държавата ( не повече от 5 са европейските страни, които могат да се похвалят с това), в която вече повече от 10 общини са заложили в бюджета си сериозни суми за подпомагане на хора с репродуктивни проблеми и още ще се включват, всичко това с подкрепата на същите тези организации и същите тези лекари. Разбира се, има какво да се желае да се подобри във всяко едно отношение, всички в темата имат право до известна степен, но не трябва да бъдем само черногледи. Няма градивна критика в тази тема, за съжаление. А точно такава е нужна и на лекари и на общественици.
Аз лично свалям шапка на всички, които въпреки ежедневната кал, която се изсипва върху имената им не губят силите, волята и желанието си да работят и да сбъдват мечтите на хората като нас.
« Последна редакция: Април 19, 2011, 12:45:21 pm от cygnus »
cygnus:good_post:

*
Tanita [/b]не говоря за различни държави а за конкретни които са доказали все пак пред света че наистина са водещи .
Знаели някой какво значи "Сертификат"-гаранция за качество. А качеството повишава успеха на нашите начинания .А какво влиза в качеството.Има предписания които тябва ода отговарят на определени усковия за това.

Не казвам за всички лекари че е така .Тоз който е добър е добър.И аз не съм си спестила суперлатива за него .Но там където се тъпче само на едно място и някой каза тук че проблема бил "Психологически" е прав поради липса на възможност за поставяне на диагноза. А най-вече лекарите спекулират с това и то точно в инвитрото. Това съм го чувала и аз и то не един път.И аз да продължавам да правя безуспешни опити тук само поради това че лекаря се оправдава с психологическия проблем . Естествено че епсихологически този проблем след като неможе да се намери физиологичната причина-която междувпрочем се оказва че е често срещана.

МИналата година за информация ,понеже твърдите че аз не съм се интересувала от развитието на АРТ тук отидох в една от така наречените Водещи клиники за да направя процедурата в БГ ,Освен че лекаря ми говореше че едва ли не нямало смисъл защото вече съм към 40 и нямало нищо да стане .Това норамално ли е според вас.Ама дай да опитаме. Какво значи това. Че евентуалния успех ще е на принципа на случайноста което az ne немога да приема когато става въпрос за контролиран метод .Това ми се каза за да си измие човека ръцете че аз ще си дам парите ама да си знам че нишо няма да стане е ,да нестана.
А много странно как навън стана и то не един или два пъти.
 Та видях докъде е сигнало развитието
Магдаледа много си права. Да забременяват и тук жени но доста по-млади .Това го може всеки.Въпросът е как да помогнеш на жени които имат вече комплексен проблем.Е това им куша много. Затова написах че се бяга навън .Където ти предлагат конкретни решения .
да, cygnus, съгласна съм с това което казваш, но все пак хайде докторите малко да си попреглътнат егото, че знаят всичко и могат всичко и все пак да се въздържат от надменно и подигравателно отношение (което аз лично съм изтърпявала на свой гръб многократно и то не само от доктори в клиники по стерилитет, но и от доктори в други области).

И хайде ако може да си спазват докторите процедурите повече, защото на мен лично цветна снимка ми се направи без дори да съм имала микробиология някога през живота си, (въпреки, че съм посещавала АГ-та и дори съм ги питала за това) и без изобщо нищо да ми беше обяснено, че след това ще прокървя.

Благодарна съм на зачатие, за всичките усилия, които полага, за фонда и за огромната база данни от случаи, която се е събрала.

Хайде да не издигаме докторите в култ, нека връзката пациент-доктор да е равнопоставена и нека просто да си им казваме какво на нас не ни харесва и толкова. Тези, които са съвестни и наистина желаят да помогнат ще обърнат внимание на това. Тези, които гледат само парите ще отпаднат полека-лека сами.
« Последна редакция: Април 19, 2011, 13:27:25 pm от Magdalena78 »
Не съм пушила от 10/02/2014 (отказвам ги на сила)
*
Gynus,Ще мрънкаме ,защото моите пари не са фалшиви.
*
Gynus,Ще мрънкаме ,защото моите пари не са фалшиви.
И какво се постига с мрънкане по форумите?
точно за това говоря. Не става въпрос да мрънкаме по форумите, а съвсем добронамерено да даваме своето мнение на докторите, какво и как се е случило с нас, как се е развила при мен лично ситуацията, защото така аз споделяйки моят опит с тези доктори, които наистина желаят да помогнат, мога аз чрез моят опит (независимо, че се оказах хипер нетипичен за медицината случай) в крайна сметка да помогна на някоя следваща пациентка, която тепърва тръгва по моят път.
Така че според мен трябва да споделяме на докторите нашето собствено мнение по един културен и ненатрапчив начин.
« Последна редакция: Април 19, 2011, 13:24:36 pm от Magdalena78 »
Не съм пушила от 10/02/2014 (отказвам ги на сила)