0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #200 -: Октомври 13, 2012, 22:17:11 pm »
Благодаря Ви , д-р Даскалова. Тъй като бях много притеснена , посетихме д-р Даскалов в Пловдив.Тогава бях в 27г.с. и 4дни. Много сме доволни от прегледа , всичко излезе в норма като показателя HC отговаря на 27г.с. и 0 дни , но все пак в норма. Единствено показателя BOD (4,11см) е под долната граница и д-ра го мери 3 пъти , отговаря на 25г.с. и 4 дни при първото мерене , и на 26г.с. и 4дни при второто мерене , на 26 г.с. при третото мерене. IOD е 1,48см. Искам да попитам за какво е показателно това измерване , на какво може да се дължи изоставането и след колко време е добре да се проследи пак?

Ния, междуочното разстояние /BOD е binocular distance, т.е. външен междуорбитален размер/ е един от показателите, които се следят при феталната биометрия, ако той изостава от нормата, се търсят други краниофациални дефекти /т.е. по главата и лицето/. Ако ги има, могат да бъдат свързани с хромозомни аномалии, с инфекции /цитомегаловирус, токсоплазма, рубеола, парвовирус, херпес и т.н./. И отново понякога може да не е израз на проблем, а само на генетична предиспозиции /т.е. при родители с краниофациални размери на долната граница на нормата е по-вероятно и децата да са с такива размери/. С други думи, възможно и да е само антропометричен маркер и нищо повече. Но въпреки това е добре да се видят показателите по отношение на съответните инфекции. И да се следят по-внимателно другите лицеви и черепни индекси при следваща биометрия.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #201 -: Октомври 13, 2012, 22:21:44 pm »
Здравейте д-р Даскалова ,извинявам се за въпроса ,който може би  е твърде елементарен,но
аз наистина се притеснявам.Бременна в 9 г.с ,т.е в началото на щастливия път към майчинството ако дай боже всичко е наред.От всичко изчетено в нета разбирам,че е нормално неразположението като цяло, гадене ,повръщане и т.н но аз като цяло нищо съществено не успявам да консумирам освен плодове и обикновени бисквити от  всичко др.ми се гади и ако хапна то след няма и 5 мин.всичко е изкарано обратно.
Знам,че няма готова формула за подобрение на този етап,но въпроса ми е как бебчето ще оцелее с това ,което аз ям поне за сега ?И да искам да подобря храната просто не зависи от мен всички миризми всички храни ме отвращават в момента.
Дали бебчо  не страда от липса на необходимите хранителни вещества за развитието му?
Не ми дава мира притеснението ако му причиня нещо без да искам ?Как да си наложа да ям повечко неща  без стомаха ми да протестира ?


Беки, това е често срещан проблем на началната бременност. По принцип детето на страда, по-скоро проблемът е да не страда майката. Помоли твоя лекар да ти препоръча някакъв препарат против повръщане. Обща препоръка е да се храниш на малки порции, по-често, в полулегнало положение, като сутрин приемаш повече твърди, но немазни храни, а течностите оставяш за следобедните часове. Сащо така витамини за бременни помагат на бебето да не страда от лошото хранене на майката.

Поздрави!


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #202 -: Октомври 13, 2012, 22:41:23 pm »
Здравейте, д-р Даскалова! Бременна съм с близнаци в края на 29 г.с. Шийката е 2.6 см, но в петък направихме тест за фетален фибронектин, който за съжаление е положителен. Наблюдаващият ме лекар ми предписа медикаментозна терапия и аз вярвам, че ни назначил най-правилното лечение. Това, което бих искала да попитам Вас е в колко случая след такъв резултат настъпва спукване на околоплодния мехур и започва преждевременно раждане. Доколкото знам прилагате този тест и предполагам, че разполагате със статистически данни от практиката. Благодаря предварително!

Боги, копирам ти една справка, която бях правила в началото на годината, за да не ти я преразказвам:

Оценката на риска не е и не трябва да бъде само с един тест, напротив, тестовете се допълват и при всяка индивидуална бременност се прилагат в различни комбинации. Вярно е, че измерването на дължината на маточната шийка е сериозен прогностичен маркер, но понякога не е достатъчен. Напр. ако маточната шийка е компрометирана поради манипулации върху нея - конизация, предходно раждане с травма на шийката, предишна неуспешна бременност поради цервикален проблем и т.н. или ако е наложен серклаж, оценката на маточната шийка не е толкова информативен метод. В литературата е описано, а и ние сме го наблюдавали на практика – дължината на маточната шийка не е константа, понякога скъсяването е временно и се влияе от терапия. В отчетния период сме направили 52 теста, като нямаме нито един компрометиран негативен тест, т.е. всички, при които тестът е бил негативен, не са родили в рамките на 2 седмици. От друга страна спазването на определените условия за правилно провеждане на теста е нещо, което се неглижира, но е абсолютно задължително условие, за да не се сведе до санитарния минимум броя на фалшиво положителни и фалшиво отрицателни тестове.

В момента проследяваме 4 жени, при които маточната шийка се скъсява. При едната е поставен серклаж, шийката е 1,7 см, тестът е негативен, тя е в 27 г.с., бременността е двуплодна след стимулация, инсеминация и ембриоредукция на 2 ембриона. Втората бременност е в 24 г.с., изгладена шийка, има сладж, тестът е негативен, многоплодна бременност след ин витро оплождане. Третата е едноплодна бременност без приложена асистирана репродукция, шийката е 1,3 см, 22 г.с., тестът е отрицателен. Четвъртата жена е с поставен песар на Arabin, пета бременност, едно раждане преди 19 години, един късен аборт в 19 г.с., отказа серклаж, в момента е 27 г.с., ще направим теста след 2 дни. И при четирите прилагаме терапия.

Като проблеми при работата с теста отчитаме следните трудности:

    цена – относително скъп е за нашия стандарт

    достъпност – предлага се в кутия, а би трябвало да може да се купува на брой

    практика – няма го стандартно у нас, трудно се обяснява на пациента какво представлява, още по-трудно се обяснява на колегите какво означава, когато е положителен и че може да бъде самостоятелен критерий за прием в болница, за прилагане на токолитична терапия, кортикостероидна профилактика и т.н., това може би е най-сериозния проблем

    условия – понякога логиката на приложението му е след вагинален преглед, а тогава във влагалището има гел

    категоричност – контролната лента е доста бледа /това, разбира се, не е проблем, но понякога пациентите се съмняват заради не добре изразената линия/

    информация – липсва информация на български език,  фирмата не го популяризира достатъчно /никак всъщност/.


Боги, за мивалата година ние не сме имали досега нито един фалшиво положителен тест, т.е. всички бременни, на които тестът се е позитивирал, са отключили родова дейност в следващите две седмици. За тази година не съм правила справка, но за да не те плаша излишно, искам да ти кажа две неща. Първо, ние правим теста при много стриктни показания, а не като скрининг, т.е. често имаме повече от една причина да предложим теста, обикновено сме изключили основните инфекциозни причинители, всичките ни бременни приемат суплементи, в огромната маст са направили скрининг за проблеми с обмяната и за предразположения към тромбофилия, почти всичките ни рискови бременности откъм цервикален проблем са с наложен серклаж и т.н. С други думи ние проследяваме бременностите много стриктно и изкъсо и почти не допускаме неясноти. Което в известен смисъл прави нашия опит неприложим или приложим с условности към общата популация от бременни. И второ, което всъщност е много важно за тебе, ти правиш всичко известно на българската медицина, за да запазиш и износиш бременността си до възможно най-благоприятен за бебетата период.

Дано ме разбираш правилно, провеждай си терапията, опитвай се да мислиш позитивно и да се надяваме, че дори и да се случи бременност в следващите седмици, бебетата ще са достатъчно зрели, за да нямат сериозни проблеми след раждане.

Стискам ти палци!


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #203 -: Октомври 13, 2012, 23:44:16 pm »
Благодаря Ви за бързия отговор, д-р Даскалова! Наистина правя всичко известно на медицината ни, а и не само на нашата, защото бременността ми се проследява изключително добре. Бебета са добре оглеждани, измервани и следим кръвотока на всеки преглед, а прегледите са поне три пъти в месеца. Както казах вече, вярвам в назначената ми терапия и опитът, който имам при обработка и анализ на емпирични данни, пък и вярата ми в Господ и в това, че ще закриля тези две постоянно разхождащи се из мен и подритващи фундуса ми мъничета, ме кара да да се надявам, че ще останат там толкова дълго, колкото им е необходимо. Е, аз съм само доктор, а не лекар, но това не пречи да съм позитивна, вярваща и търпелива. Пак благодаря за бързия отговор!
« Последна редакция: Октомври 13, 2012, 23:49:27 pm от Bogi »
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #204 -: Октомври 15, 2012, 17:59:46 pm »
Здравейте д-р Даскалова ,

бременна съм в 30г.с. От самото начало на бременността пускам изследване за Токсоплазмоза , тъй като нямам имунитет (резултат Токсоплазмоза IgG- ECLIA   0.156 ОТРИЦАТЕЛЕН   IU/ml   ( < 1 - Отр.); (1 - 3- Сива зона ); ( > 3 - Пол.) ) Започнах да пускам само за свежа инфекция и резултатите са:

Токсоплазмоза IgM- ELISA   2,1   NTU   (0-9-Отр.);(9-11-Сива зона);(над 11 Пол.) - това е на месец Май

Токсоплазмоза IgM- ELISA   1,5   NTU   (0-9-Отр.);(9-11-Сива зона);(над 11 Пол.) - това е от 01. Август

Токсоплазмоза IgM- ELISA   2.0   NTU   (0-9-Отр.);(9-11-Сива зона);(над 11 Пол.) - това е от 07. Септември

Токсоплазмоза IgM- ELISA   3.6   NTU   (0-9-Отр.);(9-11-Сива зона);(над 11 Пол.) - това е от 11 Октомври

Токсоплазмоза IgM- ELISA   3,8   NTU   (0-9-Отр.);(9-11-Сива зона);(над 11 Пол.) - това е от днес 15 Октомври

Забелязах , че има  покачване на антителата. Каква е причината за това ? Да се тревожа ли ?
Още повече , че последните две изследвания са през четири дни. Всички изследвания са правени в една и съща лаборатория.

Също ако може да коментирате резултатите ми от ЦМВ , пуснах ги за пръв път в 29г.с., т.е. не са изследвани в начална бременност:
Цитомегаловирус IgM   0.259 ОТРИЦАТЕЛЕН   COI   (<0.7-Oтр.);(0.7-1.0- Сива зона);(>1.0-Пол.)
Цитомегаловирус IgG - Eclia   2334 ПОЛОЖИТЕЛЕН   U/ml   (<0.5- Отр.);(0.5-1.0-Сива зона);(>1.0-Пол.)
 
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #205 -: Октомври 18, 2012, 07:55:22 am »
Здравейте д-р Даскалова имам следния въпрос към вас и моля за помощ:бременна съм в 27г.с с второто си дете.От около две седмици вече имам коластра.В началото беше малко сега започна повече.Въпросът ми е следния:мога ли да започна ежедневно или както по време на кърмене през 3часа да започна да се изчеждам за да стимулирам производството на по-голямо количество кърма,и когато бебчо се роди да мога да го кърмя,защото с първото си дете нямах почти никаква кърма и още от родилното беше на адаптирано мляко.Ако започна да се изчеждам примерно месец преди да се роди бебчо и стимулирам кърмата това би ли попречило с нещо за нормалното и достатъчно изхранване и развитие на нероденото бебе?Възможно ли е той да не качи необходимото тегло защото стимулирам организма да произвежда кърма и всички необходми вещества преминават в кърмата вместо да отидат към бебето?малко ми е объркано но моля дайте ми някаква яснота по въпроса.Благодаря предварително!
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #206 -: Октомври 23, 2012, 20:24:49 pm »
Здравейте д-р Даскалова,бих искала да Ви попитам следното: Поради ниски стойности на ТСХ 0,055 и ФТ4 9,09, лекарят се усъмни за аденом на хипофизата и ме изпрати на ядрено магнитен резонанс, но мен ме е страх много да не би това да навреди на бебето, понеже ще ми вкарват и някакъв контраст вав вината доколкото разбрах. Благодаря предварително.
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #207 -: Октомври 23, 2012, 22:31:15 pm »
Здравейте д-р Даскалова ,

бременна съм в 30г.с. От самото начало на бременността пускам изследване за Токсоплазмоза , тъй като нямам имунитет (резултат Токсоплазмоза IgG- ECLIA   0.156 ОТРИЦАТЕЛЕН   IU/ml   ( < 1 - Отр.); (1 - 3- Сива зона ); ( > 3 - Пол.) ) Започнах да пускам само за свежа инфекция и резултатите са:

Токсоплазмоза IgM- ELISA   2,1   NTU   (0-9-Отр.);(9-11-Сива зона);(над 11 Пол.) - това е на месец Май

Токсоплазмоза IgM- ELISA   1,5   NTU   (0-9-Отр.);(9-11-Сива зона);(над 11 Пол.) - това е от 01. Август

Токсоплазмоза IgM- ELISA   2.0   NTU   (0-9-Отр.);(9-11-Сива зона);(над 11 Пол.) - това е от 07. Септември

Токсоплазмоза IgM- ELISA   3.6   NTU   (0-9-Отр.);(9-11-Сива зона);(над 11 Пол.) - това е от 11 Октомври

Токсоплазмоза IgM- ELISA   3,8   NTU   (0-9-Отр.);(9-11-Сива зона);(над 11 Пол.) - това е от днес 15 Октомври

Забелязах , че има  покачване на антителата. Каква е причината за това ? Да се тревожа ли ?
Още повече , че последните две изследвания са през четири дни. Всички изследвания са правени в една и съща лаборатория.

Също ако може да коментирате резултатите ми от ЦМВ , пуснах ги за пръв път в 29г.с., т.е. не са изследвани в начална бременност:
Цитомегаловирус IgM   0.259 ОТРИЦАТЕЛЕН   COI   (<0.7-Oтр.);(0.7-1.0- Сива зона);(>1.0-Пол.)
Цитомегаловирус IgG - Eclia   2334 ПОЛОЖИТЕЛЕН   U/ml   (<0.5- Отр.);(0.5-1.0-Сива зона);(>1.0-Пол.)

Аз бих направила една консултация в ВЦЗПБ - http://www.ncipd.org/.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #208 -: Октомври 23, 2012, 22:32:53 pm »
Здравейте д-р Даскалова имам следния въпрос към вас и моля за помощ:бременна съм в 27г.с с второто си дете.От около две седмици вече имам коластра.В началото беше малко сега започна повече.Въпросът ми е следния:мога ли да започна ежедневно или както по време на кърмене през 3часа да започна да се изчеждам за да стимулирам производството на по-голямо количество кърма,и когато бебчо се роди да мога да го кърмя,защото с първото си дете нямах почти никаква кърма и още от родилното беше на адаптирано мляко.Ако започна да се изчеждам примерно месец преди да се роди бебчо и стимулирам кърмата това би ли попречило с нещо за нормалното и достатъчно изхранване и развитие на нероденото бебе?Възможно ли е той да не качи необходимото тегло защото стимулирам организма да произвежда кърма и всички необходми вещества преминават в кърмата вместо да отидат към бебето?малко ми е объркано но моля дайте ми някаква яснота по въпроса.Благодаря предварително!

Идеята не е добра, стимулирането на лактацията по време на бременност може да доведе до преждевременно раждане. Има много успешни начини да се стимулира кърменето, но след раждане.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #209 -: Октомври 23, 2012, 22:34:36 pm »
Здравейте д-р Даскалова,бих искала да Ви попитам следното: Поради ниски стойности на ТСХ 0,055 и ФТ4 9,09, лекарят се усъмни за аденом на хипофизата и ме изпрати на ядрено магнитен резонанс, но мен ме е страх много да не би това да навреди на бебето, понеже ще ми вкарват и някакъв контраст вав вината доколкото разбрах. Благодаря предварително.

Моля те да ми изпратиш изследванията и препоръките на електронната поща, посочена в профила ми, за да мога да съм по-конкретна в отговора си.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #210 -: Октомври 24, 2012, 00:08:21 am »
Здравейте д-р Даскалова ,

бременна съм в 30г.с. От самото начало на бременността пускам изследване за Токсоплазмоза , тъй като нямам имунитет (резултат Токсоплазмоза IgG- ECLIA   0.156 ОТРИЦАТЕЛЕН   IU/ml   ( < 1 - Отр.); (1 - 3- Сива зона ); ( > 3 - Пол.) ) Започнах да пускам само за свежа инфекция и резултатите са:

Токсоплазмоза IgM- ELISA   2,1   NTU   (0-9-Отр.);(9-11-Сива зона);(над 11 Пол.) - това е на месец Май

Токсоплазмоза IgM- ELISA   1,5   NTU   (0-9-Отр.);(9-11-Сива зона);(над 11 Пол.) - това е от 01. Август

Токсоплазмоза IgM- ELISA   2.0   NTU   (0-9-Отр.);(9-11-Сива зона);(над 11 Пол.) - това е от 07. Септември

Токсоплазмоза IgM- ELISA   3.6   NTU   (0-9-Отр.);(9-11-Сива зона);(над 11 Пол.) - това е от 11 Октомври

Токсоплазмоза IgM- ELISA   3,8   NTU   (0-9-Отр.);(9-11-Сива зона);(над 11 Пол.) - това е от днес 15 Октомври

Забелязах , че има  покачване на антителата. Каква е причината за това ? Да се тревожа ли ?
Още повече , че последните две изследвания са през четири дни. Всички изследвания са правени в една и съща лаборатория.

Също ако може да коментирате резултатите ми от ЦМВ , пуснах ги за пръв път в 29г.с., т.е. не са изследвани в начална бременност:
Цитомегаловирус IgM   0.259 ОТРИЦАТЕЛЕН   COI   (<0.7-Oтр.);(0.7-1.0- Сива зона);(>1.0-Пол.)
Цитомегаловирус IgG - Eclia   2334 ПОЛОЖИТЕЛЕН   U/ml   (<0.5- Отр.);(0.5-1.0-Сива зона);(>1.0-Пол.)

Аз бих направила една консултация в ВЦЗПБ - http://www.ncipd.org/.

Кое от двете изследвания да повторя там ? И двете изследвания ли показват заболяване в момента ? Специално токсоплазмозата я повторих 1 седмица след като излезе 3,6 и новия резултат е 3,5 т.е. за една седмица не показва покачване на IgM. За сметка на това IgG на 01. Август ми е било 3,4 , а на 18. Октомври излиза 6,4 , което ми се видя доста странно. Може ли да ми кажете Вашето мнение за тези изследания , както и за Цитомегаловирус ? Ще правя още една контрола в същата лаборатория , една седмица след последното изследване за Токсоплазмоза.
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #211 -: Октомври 24, 2012, 00:17:17 am »
Нарастването на антителата спрямо токсоплазма не е добър показател и изисква внимание и уточняване, вероятно с допълнителни тестове. Контролното изследване в динамика на антителата спрямо цитомегаловирус също ще бъде показателно.

Моята препоръка е да направиш отново и четирите класа антитела, т.е. Токсоплазмоза IgG и Токсоплазмоза IgM, както и Цитомегаловирус IgG и Цитомегаловирус IgМ и с новите и старите стойности да потърсиш съветите на специалистите в НЦЗПБ.



"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #212 -: Октомври 24, 2012, 00:38:39 am »
Нарастването на антителата спрямо токсоплазма не е добър показател и изисква внимание и уточняване, вероятно с допълнителни тестове. Контролното изследване в динамика на антителата спрямо цитомегаловирус също ще бъде показателно.

Моята препоръка е да направиш отново и четирите класа антитела, т.е. Токсоплазмоза IgG и Токсоплазмоза IgM, както и Цитомегаловирус IgG и Цитомегаловирус IgМ и с новите и старите стойности да потърсиш съветите на специалистите в НЦЗПБ.


Благодаря Ви !
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #213 -: Ноември 13, 2012, 09:18:17 am »
Здравей Мели. Отново имам нужда от съвета ти. В разстояние на 2 дни ми направиха 2 изследвания на влагалищен секрет в 2 различни лаборатории. (лекарят, който ме следи имал доверие само на лабораторията в тяхната болница и настоя да го направя и при него). И двете лаборатории са в големи болници, т.е. няма нищо случайно. Онова, което ме озадачава, са коренно различните резултати. На първото изследване всичко е наред, няма нито бактерии, нито гъбички. На второто, правено само 2 дни след първото откриват масово бета хемолитичен стрептокок. Имам огромни съмнения дали е вярно. Нямам никакви оплаквания, абсолютно никакви и не ми се иска просто ей така да пия антибиотици. От друга страна пък ако я има тази бактерия, тя е опасна, доколкото прочетох. Има ли друг вид изследване, с което може да се потвърди или отрече наличието на такава бактерия -кръв, урина или нещо подобно? Или просто да повторя излседване на секрет, но на някакво друго място. Направо не знам какво да правя. Разбирам да има разлика в степента на наличие на бактерията, а в случая двата резултата са абсолютно противоположни.
Благодаря предварително.
<br />[link=http:
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #214 -: Ноември 14, 2012, 13:03:49 pm »
Трябва да попиташ твоя гинеколог дали ще иска да провежда лечение, предполагам няма да го прави сега, а близо до раждането. Този микроорганизъм е опасен при раждане. За разликите в двете лаборатории нищо не мога да кажа, има много особености в изследването на микроорганизмите, които и да ги напиша, няма да ти помогнат. Аз не бих се тревожила много, просто си питай гинеколога какво смята да предприеме.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #215 -: Ноември 21, 2012, 16:26:12 pm »
Д-р Даскалова, бих искала да Ви попитам какво мислите за синьо-зелените водорасли на Аквасорс. Според Вас дали е удачно да се пият капсули с тях по време на бременност и кърмене? Питам, защото прочетох както хубави отзиви, така и няколко притеснителни коментара.
Предварително благодаря!

Само да споделя с Вас, че след проведената терапия, вторият тест за фетален фибронектин бе отрицателен, шийката продължава да е около 2.6 см и засега задържаме фронта  :lol:
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #216 -: Ноември 22, 2012, 11:12:56 am »
Боги, радвам се за добрите новини.  :)
Не мога да съм ти от полза за водораслите, аз по принцип харесвам хранителните добавки, но изписвам тези, които се продават в аптека заради по-добрия контрол върху тяхното качество, съдържание, проведени тестове за безопасност, наличието им в базата данни за употреба при бременност и кърмене и т.н.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #217 -: Ноември 22, 2012, 20:47:26 pm »
Благодаря за отговора!
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #218 -: Ноември 24, 2012, 12:17:44 pm »
Здравейте д-р Даскалова, отново бих искала да Ви попитам нещо.
Аз съм с леко Завишени НК клетки-13%/норма до 12%/ и С3-2,42г/1/норма 1,80г/1/. Бременна съм в 20 г.с. досега всеки месец съм вливала Октагам и сега пак трябва да вливам. Въпроса ми е знаете ли до коя седмица оказват влияние НК клетките и С3, и какво всъщност е С3. Благодаря Ви предварително.
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #219 -: Ноември 24, 2012, 19:01:18 pm »
Здравейте д-р Даскалова, отново бих искала да Ви попитам нещо.
Аз съм с леко Завишени НК клетки-13%/норма до 12%/ и С3-2,42г/1/норма 1,80г/1/. Бременна съм в 20 г.с. досега всеки месец съм вливала Октагам и сега пак трябва да вливам. Въпроса ми е знаете ли до коя седмица оказват влияние НК клетките и С3, и какво всъщност е С3. Благодаря Ви предварително.

По тези въпроси аз се доверявам на имунолозите. С3 е серумен гликопротеин, който взема участие в системата на активиране на комплемента, а тази система ни пази от инфекции, проблем ще е ако C3 е ниско, но пак казвам - довери се на имунолозите.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу