0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #80 -: Септември 10, 2009, 10:41:22 am »
Аз лично, като чета резултатите от анкетата, оставам  позитивно изненадана! :) Процента на отговорилите с: "не, работодателят ме подкрепя" (над 42%) според мене е доста висок за нашата държава. Предполагам, че в другите европейски държави резултата няма да е много по-различен, което говори добре за нас, като се има в предвид действащото ни законодателство  :wink:... (на Запад все пак имат повече респект от законите...) Това означава, че в България действително има много човечни работодатели, което за мене е страхотна новина! Вярно е, че много са отговорили и със: "страхувам се да споделя, че планирам бременност", но това (по мое мнение!) не е обусловено от държавата (много хора от различни места по света биха отговорили по същия начин... Проблема с половата дискриминация (даже и на определени места да е завоалиран) си е световен...)

Споделям нещо положително за България, което си помислих, но то няма отношение към инициативата, с която сте се захванали (да се подсигури законова сигурност за жените с репродуктивни проблеми) и затова отново бих обърнала внимание на предишен мой пост, който остана некоментиран.

В ЕС има Директива за равноправно отношение: EC Equal Treatment Directive 76/207/EEC (the "Equal Treatment Directive").

Чл. 2 (1) от тази директив защитава срещу уволнение в напреднал стадий на ин-витро лечение: "…the Equal Treatment Directive prohibits the dismissal of a woman who is at an advanced stage in her IVF Treatment if the decision to dismiss her is based on the fact that she has undergone such treatment."
(цитат от следната Интернет-страница)

В последствие научихме, че директива означава:
...документ на ЕС, който [най-напред] трябва да се имплементира в нашето законодателство и да се прилагат разпоредбите посочени в него.

И затова,... интересно ми беше, какво е направило българското законодателство в тази посока...

...

Хубав ден от мен!  :D
« Последна редакция: Септември 10, 2009, 10:56:48 am от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #81 -: Септември 10, 2009, 10:50:29 am »
резултатите от нашата анкета не са представителни, според мен не могат дори да бъдат ориентировъчни...
Ето превода на онова нещо

През 90-те години Съдът на Европейските общности постанови, че дискриминацията, основана на бременност/отпуск по майчинство, нарушава Директивата за равно третиране, а загубата на обезщетения нарушава Директивата за равно заплащане. Директива 92/85/ЕИО за бременните служителки изисква държавите-членки да гарантират здравето на бременните служителки и майките и да осигурят поне 14 седмици платен отпуск по майчинство за служителките с 12 месеца трудов стаж Бременните, родилките или майките кърмачки получават специална защита съгласно Директива 92/85/ЕИО, която разглежда също и въпроса за отпуска по майчинство и дискриминацията на работното място. Допълнителна защита против дискриминацията, основана на бременност, се предоставя от законодателството за равно третиране в областта на заетостта и професиите.

Решение на Европейския съд по дело C 506/06 (Sabine Mayr / Bäckerei und Konditorei Gerhard Flöckner OHG)
27/02/2008
Съдът приема, че уволнение, което по същество е основано на факта, че работничка се намира в напреднал етап на лечение за оплождане ин витро, противоречи на принципа на равното третиране на мъжете и жените. Препращащата юрисдикция трябва да провери дали уволнението е основано по същество на факта, че работничката се подлага на това лечение.

Г-жа Mayr е наета на работа като сервитьорка от Bäckerei und Konditorei Gerhard Flöckner в Залцбург, считано от 3 януари 2005 г. Във връзка с опит за оплождане ин витро и след хормонално лечение, продължило около месец и половина, на 8 март 2005 г. на г-жа Mayr е извършена фоликулна пункция. Лекуващият лекар предписва отпуск по болест от 8 до 13 март 2005 г.

На 10 март 2005 г. Flöckner съобщава по телефона на г-жа Mayr, че е уволнена, считано от 26 март 2005 г. С писмо от същия ден г-жа Mayr уведомява Flöckner, че във връзка с лечение за изкуствено оплождане, на 13 март 2005 г. е предвидено поставяне на оплодени яйцеклетки в маточната кухина. Към датата на връчване на заповедта за уволнение на г-жа Mayr нейни яйцеклетки са вече оплодени със сперматозоиди на партньора и следователно вече съществуват оплодени яйцеклетки ин витро.

На 13 март 2005 г. или три дни след като г-жа Mayr е уведомена, че е уволнена, в маточната кухина са поставени две оплодени яйцеклетки.

Г-жа Mayr иска от Flöckner да плати заплатата и съответната част от годишното възнаграждение, като изтъква, че от момента на оплождане ин витро на яйцеклетките тя се ползва от предвидената в австрийското законодателство закрила срещу уволнение1.[1]

Тъй като по същество спорът се отнася до въпроса дали към датата на уволнението г-жа Mayr се ползва от предвидената за бременните работнички закрила срещу уволнение, Oberster Gerichtshof иска да установи дали съгласно директивата за безопасността и здравето на бременните работнички2 една жена е бременна преди поставянето в маточната кухина на нейни оплодени яйцеклетки.

В решението си Съдът приема, че по съображения, свързани със спазване принципа на правната сигурност, закрилата срещу уволнение, предоставена от директивата за безопасността и здравето на бременните работнички, не се отнася за работничка, когато към датата на връчване на заповедта за нейното уволнение все още не е извършено поставяне на оплодени ин витро яйцеклетки в маточната кухина. Всъщност ако подобна хипотеза бъде приета, би могло да се предоставя закрила дори когато независимо по какви причини поставянето на оплодените яйцеклетки в маточната кухина се отлага в течение на няколко години или дори при окончателен отказ от такова поставяне.

Все пак работничка, която се подлага на лечение за оплождане ин витро, може да се позове на предоставената от директивата за равното третиране на мъжете и жените3[3]защита срещу дискриминация, основана на пола.

В тази връзка Съдът посочва, че интервенции като понесените от г-жа Mayr засягат пряко само жените. Уволнението на работничка основно поради факта, че се подлага на фоликулна пункция и поставяне в маточната кухина на оплодени яйцеклетки, представлява пряка дискриминация, основана на пола. Уволнението на работничка в положение като това на г-жа Mayr би противоречало впрочем на целта за закрила, която преследва директивата за равното третиране на мъжете и жените.

Oberster Gerichtshof следва да провери дали уволнението на г-жа Mayr е основано по същество на факта, че тя се подлага на лечение за оплождане ин витро.

Пълният текст на решението е достъпен на интернет страницата на Съда: http://curia.europa.eu/jurisp/cgi-bin/form.pl?lang=BG&Submit=rechercher&numaff=C-506/06


« Последна редакция: Септември 10, 2009, 10:52:15 am от Fussii »
В очакване ....
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #82 -: Септември 10, 2009, 11:02:35 am »
Фуси, благодатя за превода!  :)

резултатите от нашата анкета не са представителни, според мен не могат дори да бъдат ориентировъчни...

...Тогава какъв е смисъла от тази анкета?  :?

(чудех се, ако резултатите показваха, че 40% от анкетираните са били уволнени заради тези си проблеми, и тогава ли нямаше да илюстрират тенденция?  :wink:... )
« Последна редакция: Септември 10, 2009, 11:06:51 am от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #83 -: Септември 10, 2009, 15:59:17 pm »
Фуси, благодатя за превода!  :)

резултатите от нашата анкета не са представителни, според мен не могат дори да бъдат ориентировъчни...

...Тогава какъв е смисъла от тази анкета?  :?

(чудех се, ако резултатите показваха, че 40% от анкетираните са били уволнени заради тези си проблеми, и тогава ли нямаше да илюстрират тенденция?  :wink:... )

Ами може би, защото 42%, които са гласували с опцията - "не, работодателя ме подкрепя", не са съвсем реални, поради причините, които описах по-горе. Просто се размиват нещата и резултата се изкривява. Ще се повторя, но отново ще подчертая, че факта че някой е успял да се възползва от законно полагащите му се болнични и отпуск, без да разаснява подробности, съвсем не означава подкрепа от работодателя!!! Така че, да смятаме, че голяма част работодатели са "влизащи в положението добряци" си е направо утопия....
А относно мотива на жените да се страхуват да споделят за плановете си - ами "страх лозе пази"! Разбира се, че на никого не му е приятно да си разказва житието и битието пред всеки. Но ако човек е спокоен, че споделянето на подобен проблем няма да му коства работата или да промени отношението към него, то той би бил склонен да каже на работодателя си, тъй като това доста ще улесни нещата и няма всеки път да се чуди какви причини да си измисля за болничните и отпуските......или греша?
Но мисля, че малко започнахме да измества темата. Все пак, тук става въпрос за законодателни мерки. И не мисля, че трябва да се стига до сериозен процент отговорили с първа опция, за да се вземат такива, нали? И без това в нашата държава всякакви мерки се взимат post factum, или както се казва - "след дъжд качулка".
« Последна редакция: Септември 10, 2009, 16:19:58 pm от sixsens »
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #84 -: Септември 10, 2009, 16:15:14 pm »
смисълът е ние да си сверим часовника
В очакване ....
*

    Щица

  • *
  • 1
  • Воден обитател!
Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #85 -: Септември 10, 2009, 17:32:43 pm »
Гласувах със "страхувам се да споделя..." Но истината е малко по-особена.
В края на март месец напуснах старата си работа. Не защото шефовете и колегите не ме подкрепяха... всъщност шефът ми така и не знаеше, че имам проблем, колегите обаче знаеха. В някакъв период добронамерено са ме питали - "тоя месец дойде ли ти?" или "кога трябва да ти идва?". Но честно казано точно тази добронамереност не ми е помагала особено.
Колкото до началството и все още, дори и като съм напуснала и се чуя с него, първото което ми казва е "да не чакате бебе?". Както и да е, не съм напуснала заради това. Макар че преди около година и нещо имаше момент, когато ми обясняваха, че не е момента да забременявам, че там дисертацията... глупости, нямало как да прекъсна... не съм обръщала внимание тогава.
Сега обаче, когато започнах да си търся нова работа срещнах доста трудности. Най-малкото, защото на интервюто ме предупреждаваха как ако вложат време и пари да ме обучават очакват да не ми се налага да излизам по майчинство в близките 3 години (такъв срок казаха на едното място). След това се научих на интервюта да лъжа по този въпрос... да ме вземат на работа пък ще кажа, когато ми проличи...
Още не знам как ще се справя с нова работа и отсъствията за процедури... ще го мисля, като стигна до там... 
Aut Viam Inveniam Aut Faciam!
Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #86 -: Септември 10, 2009, 17:59:25 pm »
Отговорих с опцията - работодателят ме подкрепя, но това не е в най-точния смисъл. Подкрепя ме прекият ми началник-жена, който знае положението ми. Никога не ми е създавала проблеми, за това че ползвам отпуск в неподходящо време, че представям често болнични, за това че отсъствам често дори и без болничен. Но основният ми работодател не знае за проблемите ми или поне така беше докато не представих първия болничен след пункция с диагноза Безплодие при жената. Пункция на фоликули. Работя в държавна институция и никога не съм имала страховете дали ще приемат болничния ми.
  Подкрепям идеята да не се вписва точната диагноза в болничния. Не е приятно 200 служители да те разглеждат под лупа след всяко отсъствие и да коментират зад гърба ти, защото макар да трябва да е тайна диагнозата ти, бързо се разнася мълвата.
Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #87 -: Септември 10, 2009, 18:44:25 pm »
Гласувах с "Подкрепя ме...". В началото първите две години криех от всички в работата. Страхувах се, че ще ме поканят да напусна :). После като се стигна до ин-витро и отсъствие седмици наред вече казах на пряката си началничка. И шефа разбра и доста други колеги (клюките вървят бързо, шефката разказала, че си правя бебе - била е сигурна че ще стане от раз  8O). Когато всички шефове вече знаеха нямах проблем да отсъствам и без болничен, и без отпуск. Пускаха ме от работа когато и колкото е нужно. Разбира се изхабих и доста от отпуската си и болнични взимах. Но мисля, че такова благосклонно отношение е рядкост.
*
Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #88 -: Септември 10, 2009, 21:55:11 pm »
Освен всички трудности, с които се сблъскват двойките със стерилитет по диагностика, лечение и свързаните с тях емоционални и финансови проблеми, пред тях се изправя и сериозната заплаха да останат без работа в процеса на лечението си, когато работодателите им разберат за тяхното положение. От една страна поради налагащата се необходимост да отсъстват от работа за прегледи и лечение и от друга - неперспективността на една жена, която планира да забременее и излезе в майчинство.

За разлика от бременните жени и майките на деца до 3 годишна възраст, които се ползват със закрила по Кодекса на труда, жените планиращи бременност, но сблъскващи се с репродуктивни неуспехи нямат никаква трудово-правна защита. Стресът от перспективата да останеш без работа принуждава много жени да прекратят или отложат лечението си за неопределено време, а знаем, че времето не работи в тяхна полза. Наблюдава се дискриминация на работнотно място на база фертилност - неравностойно третиране по закон на жени, които забременяват без проблем, спрямо такива, които се нуждаят от време за лечение докато достигнат до желаната бременност.
В САЩ от миналата година законът, който защитава бременните от дискриминация на работното място вече разглежда бременността заедно с отнасящите се към нея медицински състояния - като стерилитет, спонтанни аборти и т.н. "Pregnancy and pregnancy related medical conditions".
Европейската директива за равно третиране на мъжете и жените забранява уволнението на жени в напреднал стадий на ин витро лечение, ако решението е базирано на факта, че тя се подлага на това лечение.
 Тhe Equal Treatment Directive prohibits the dismissal of a woman who is at an advanced stage in her IVF Treatment if the decision to dismiss her is based on the fact that she has undergone such treatment.
Работодателите трябва да са внимателни в тези случаи, защото в противен случай уволнението може да се счете за дискриминативно.

Още при обсъждането за създаване на Национална програма за борба със стерилитета миналата година Сдружение "Зачатие" има предложение за създаване на национален регистър на двойките с репродуктивни проблеми. Този регистър ще даде точна оценка за репродуктивното здраве на нацията, за разпространението на стерилитета и като причини и географски. Включването на двойките в този регистър би могло да улесни създаването на регламент за трудово-правна защита на жените в инфертилната двойка за известен регламентиран период от време - примерно за 1, 2 или 3 години.

В периода 5-10 септември във форумите на Зачатие и БГ-Мама се проведе анкета сред двойки с репродуктивни проблеми. Общите резултати от отговорите на въпросите в двата форума се илюстрират със следната графика:



Пълен анализ и обобщения на анкетата и някои основни моменти в коментарите към нея - вж. прикачения файл - anketa_rabota.doc.
Благодарности за little_rabbit за анализа, обобщенията и графиките на анкетата!

Утре тази информация ще бъде представена на Кръглата маса организирана от Сдружение "Зачатие и Фондация "Искам бебе" на тема „Фондът „ин витро” – предизвикателствата
« Последна редакция: Септември 10, 2009, 22:48:34 pm от cygnus »
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #89 -: Септември 10, 2009, 22:45:52 pm »
Момичета, вижте прикачения файл, заслужава си да се прочете!


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #90 -: Септември 10, 2009, 22:51:47 pm »
Момичета, вижте прикачения файл, заслужава си да се прочете!
Страхотна работа, little_rabbit!
*
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #92 -: Септември 10, 2009, 23:01:26 pm »
Ох, много кратко, а толкова време говорих...
Добре, че са ми изрязали лапсусите :lol:


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #93 -: Септември 10, 2009, 23:04:54 pm »
Ох, много кратко, а толкова време говорих...
Добре, че са ми изрязали лапсусите :lol:
Екстра беше :)
*

    Iffi.13

  • ****
  • 641
  • НАПРЕД И НАГОРЕ !!!
Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #94 -: Септември 11, 2009, 09:27:27 am »
Вчера бях на интервю за работа. На два пъти ми беше зададен въпросът - "..кога планирате дечица..." На първият въпрос, отговорих, че това е лукс който за сега не можем да си позволим /това е истината, за съжаление/, на вторият побеснях  :oops: И с укор и болка казах, че това не е нещо което може да се планира.Този въпрос, трябва да се забрани  :x :x :x
*
Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #95 -: Септември 11, 2009, 09:49:59 am »
След дъжд качулка, ама понеже слушах радиото... Току що и Ани и Радина говориха по Хоризонт по темата!
Довечера сигурно ще има още репортажи след срещата на обяд.
Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #96 -: Септември 11, 2009, 10:02:28 am »
Ще се повторя, но отново ще подчертая, че факта че някой е успял да се възползва от законно полагащите му се болнични и отпуск, без да разаснява подробности, съвсем не означава подкрепа от работодателя!!! Така че, да смятаме, че голяма част работодатели са "влизащи в положението добряци" си е направо утопия....

Да, права си, затова искам да кажа нещо - гласувах с "Да, работодателя ме подкрепя" напълно съзнателно и в пълния смисъл на думата. При първия ми опит фирмата ми отпусна кредит (безлихвен) + определена сума невъзвращаема точно за процедурата. За втория опит не съм и искала финансова помощ, някак си ми беше неудобно, но! Нито при първата, нито при втората процедура са ми правили проблеми с излизане от офиса, закъснения и т.н. Даже преди има няма две седмици, когато споделих, че смятаме да правим още една процедура ми обясниха в прав текст, че не искат да ме виждат в офиса по време на процедурата!

От това по-голяма подкрепа - какво да ви кажа...

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #97 -: Септември 11, 2009, 11:47:58 am »
Рали, благодаря! Аз точно това имах предвид, това е реален случай на разбиране и подкрепа!
Чудесно е, че има такива работодатели. Доста момичета имат късмет с такива, наистина. Това може само да ме радва, но за жалост, те далеч не са мнозинство. Мога само да си пожелая, занапред нещата да се развият в положителна посока.

П.С. Между другото, cygnus на няколко пъти много точно описа ситуацията и необходимите мерки, които могат да се вземат. Но постовете й не се коментират и не се заформя дискусия по тях. Като че ли се обръща повече внимание на това кой взел болничен, кой не взел, ама искали сме специално отношение и т.н..... Както вече няколко пъти се спомена, проблема е много дълбок и се корени именно в половата дискриминация по принцип, не само конкретно по отношение на стерилитета.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #98 -: Септември 11, 2009, 12:08:27 pm »
Браво Рали, страхотно е че имаш такива шефаве - дано този път да е на късмет!

Аз искам да предложа тази анкета да бъде продължена дори и след конференцията,  osi_17  защото съм сигурна , че ще е доста показателна и ако се съберат повече мнения също може да покаже и още възникващи проблеми около тази тема. Мисля , че е добре да се продължи и темата е интересна и поражда доста дискусии. Ще помоля модераторите да помислят по въпроса.  :D 


Когато искаш, намираш начин, когато не искаш, намираш оправдание
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #99 -: Септември 11, 2009, 16:11:27 pm »
Много съм обнадеждена след срещата, обещано ни е съдействие от няколко места. Надежда Михайлова ще проучи механизмите за прилагането на европейската директива при нас, помощ обещаха и депутати и от соц. министерството.
Преди малко ми звъннаха от Фондация "Български център за джендър изследвания". Ще ни помогнат в борбата с дискриминационното отношение на работодателите.
http://bgrf.org/bg/?page&article=32

Пускам отново анкетата като активна.


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde