0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    mira_mimi

  • *****
  • 1375
  • И третото столче се запълни! Ще довавяме и 4-то!
Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #20 -: Септември 05, 2009, 22:54:38 pm »
Преди да си намеря настоящата работа  още на интервюто ме предупредиха, че бременност не е желана Факт! Нежелани бяха и майки с малки деца! Интересно, кой ще плаща пенсийте на тези работодатели след 20-30 години  :?
*
Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #21 -: Септември 05, 2009, 23:10:06 pm »
Breiv е изразила много добре моето становище. Не гласувам, защото живея в САЩ, а темата, струва ми се, е конкретно за България. Не допринасям нищо съществено към дискусията, само емоционален коментар, но дано инициативата се увенчае с успех и помогне на много хора.
Привърженик съм на социалния модел държава като в ЕС и намесата и регулирането на отношенията работник-работодател при лечение на стерилитет. В САЩ наемането, уволняването и болничните покрай забременяване уж са добре регулирани в големите компании, но не бих споделила нищо с шефове и колеги докато не забременея и не си проличи. Дотогава, "работя" от къщи някой ден, друг ходя на лекар под различен предлог, а трети път пък ползвам "отпуск". Във фирмата ми текат съкращения и мисля, че ако се разбере, че ще отсъствам редовно и непредвидимо в продължителен период, несъмнено само ще загубя. Харесвам си работата, но гледам малко цинично на работодателите по принцип - тук уволняват брутално без предизвестие - вече съм го преживяла. Семейството и личният живот за мен са преди всичко. Докато мога да задържа работата си, добре; ако ли не, ще му мисля. И без това от толкова мерак и бъхтане за уж хубава работа съм на тоя хал - отлагах майчинството преклено дълго.
*
Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #22 -: Септември 05, 2009, 23:26:01 pm »
Чандра, в моята клиника в Германия няма прегледи събота и неделя. Аз взимах винаги първия час в 7,30 и в 9 бях на работа. Не мога да се оплача от лошо отношение, но все пак не съм в частния сектор.
Когато в далечната 2000 година постъпвах на работа в частна фирма в България (бях на 21 г. тогава), интервюиращият ме попита дали планирам бременност. Аз не планирах за момента. Една колежка забременя след известно време и вдигнаха й скандал, че била нелоялна към фирмата.  :x  Така и не разбрах в какво се изразява точно нелоялността.

*
Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #23 -: Септември 06, 2009, 01:47:59 am »
Аз глсувах с точка втора,но малко остана да не попадна в графа-освободени,тъй като слава Богу тази ми  бременност до сега се развива добре.Работодателите ми знаят за проблема,а пряката ми шефка е особено информирана и ужким съпричастна.Получавах привидна подкрепа,за процедурите проблем не са ми правили,защото сме на график с възможност за промяна.НО!!!Когато забременея,пряката ми шефка първия път спря да ми говори,защото й казах,че ще изляза в болнични,за да не рискувам бебето.Тази бременност приключи с миссед и аз попитах най-възпитано,дали Мога да се върна на работа.Главната мениджърка ме привика на разговор и "някак си" се наложи да кажа ,че близката 1 година няма да правя опити(така си запазих работата).Тази година отново се получи бременност и 1 седмица след теста уведомих пряката си шефка (като не съм искала болнични),която уж се зарадва.Появиха се проблеми ,даже съм ревала и съм работила кървейки,още на следващия ден бях приета в болница.От тогава не съм особено желана там,едната не ми говори и ми се сърди,а другата мениджърка 2 дни след изписването ми ми се обади да пита какво смятам да правя и как можело отново да постъпя с тях така?!Ясно ми даде да разбера,че каквото и да стане ,мястото ми няма да свободно.От тогава съм  в болнични.Само се моля бебето ми да се роди живо и здраво,а за работа скоро не ми се мисли!

*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #24 -: Септември 06, 2009, 02:11:32 am »
Извинете, че малко ще поспамя, но просто не проумявам как нормален човек може да сметне една бременност за нещо лошо 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O
Що за хора са това - "как можа да постъпиш така с нас", защото си забременяла 8O Абе тия хора жени и дъщери нямат ли бе? Диваци...направо побеснявам. Сякаш да създадеш живот е нещо престъпно и лошо. Умът ми не го събира това - да ти се сърдят за такова нещо. За съжаление, подобни хора нямат никакви проблеми в създаването на деца. :x :x :x :x
По принцип не съм лош човек и никому зло не желая, но при сблъсък с такива изроди ставам зла. Господ бави, но не забравя...тези хора ще си получат заслуженото...
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #25 -: Септември 06, 2009, 07:01:34 am »
Но в частта от болничния, която се представя на работодателя, никога не се отбелязва диагноза...

Редно е и в България да стане така. Според Закона за здравето, диагнозата е лична здравна информация.
Цитат
Чл. 27. (1) Здравна информация са личните данни, свързани със
здравословното състояние, физическото и психическото развитие на лицата, както и
всяка друга информация, съдържаща се в медицинските рецепти, предписания,
протоколи, удостоверения и в друга медицинска документация

Чл. 28. (1) Здравна информация може да бъде предоставяна на трети лица,
когато:
1. лечението на лицето продължава в друго лечебно заведение;
2. съществува заплаха за здравето или живота на други лица;
3. е необходима при идентификация на труп на починало лице или за
установяване на причините за смъртта;
4. е необходима за нуждите на държавния здравен контрол за
предотвратяване на епидемии и разпространение на заразни заболявания;
5. е необходима за нуждите на медицинската експертиза и общественото
осигуряване;
6. е необходима за нуждите на медицинската статистика или за медицински
научни изследвания, след като данните, идентифициращи пациента, са заличени;
7. е необходима за нуждите на Министерството на здравеопазването,
Националния център по здравна информация, НЗОК и регионалните центрове по
здравеопазване, регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве
и Националния статистически институт.
(2)
Предоставянето на информация в случаите по ал. 1,
т. 2 се извършва след уведомяване на съответното лице.
(3) Лицата по чл. 27, ал. 2 са длъжни да осигурят защита на съхраняваната от
тях здравна информация от неправомерен достъп.

Никъде не видях споменат работодател, касиер, счетоводител, ТРЗ, началник, колеги... Общественото осигуряване означава само едно - НОИ, но не и работодател  и останалите по веригата.

Иначе по темата: не съм имала големи проблеми нито с предишния работодател, нито със сегашния. Но не съм получавала разбиране.
*
Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #26 -: Септември 06, 2009, 10:14:02 am »
Гласувах с т.5.
Ползвам отпуск, платен или неплатен, и болничен без обяснения за какво. Условието е да съм на разположение ако има много спешна работа.
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #27 -: Септември 06, 2009, 10:40:05 am »
сега се сещам, на интервюто за последната ми работа интервюиращата ме попита имам ли планове за деца в следващите 2 години, на което аз отговорих, че имам планове, но има физически пречки за осъществяването им /след което тя не продължи по темата, замълча сконфузено/, за щастие 7 месеца след това забременях
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #28 -: Септември 06, 2009, 11:18:19 am »
Аз гласувах с - не, работодателят ме подкрепя.
Резултата е категоричен в лентичката.Ако не ме подкрепяха и нямах тази работа нямаше да можем да си платим процудурата.Съобразиха се хората,пускаха ме по-рано да ходя за поставянето на инжекциите,радваха се на резултата,купиха ни първата количка за близнаците.
« Последна редакция: Септември 06, 2009, 11:20:55 am от asi73 »
Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #29 -: Септември 06, 2009, 12:05:46 pm »
И мен работодателите по принцип ме подкрепят /може би защото са жени/, но въпреки това не споделям какво планирам, защото е абсолютно невъзможно да ме освобождават от работа. А с болничните всички знаем как стои въпросът, така че проблемът с лекуване и отстраняване на стерилитета при нас започва и от работното място. Много е трудно.
По отношение на диагнозата в болничния лист, по време на ин витрото специално помолих да не се описва процедурата, не че се срамувам, а за да избегна излишни въпроси и съжаления от доброжелателните си колежки. Какво бе учудването ми когато си взех болничния - отсъствала съм от работа заради "Изкуствено осеменяване" - така пишеше... И като нямаше положителен резултат огорчението ми бе неописиуемо...
И понеже пак ми предстои нова процедура, мира не ми дава проблемът как да отсъствам от работа, защо пак ще се чувствам виновна, че искам да стана майка?!...
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #30 -: Септември 06, 2009, 15:03:22 pm »
Момичета, извинете ако греша, но мисля, че не е много точно да гласувате с т.5, при положение, че криете защо отсъствате. Това че успявате да ползвате болнични и отпуски, но реално работодателя ви не знае защо ги ползвате, не значи, че ви подкрепя. Моля, не ми се сърдете, не искам никого да обидя, просто си мисля, че така няма да е реална анкетата. За тези от вас, чиито работодатели са наясно и не правят проблем - естествено, че т.5 е удачна. Но останалите случаи са по-скоро - не смея да кажа, че планирам бременност.

Отново се извинявам, ако някой се е почувствал засегнат :oops:
Успех на всички!
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #31 -: Септември 06, 2009, 15:14:48 pm »
Същото важи и за тези, които не смеят да започнат лечение, защото не знаят как ще реагира работодателя. Не мисля, че и в такъв случай трябва да се гласува - с "нямам проблеми с работодателя". Естествено, че няма да има.
*
Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #32 -: Септември 06, 2009, 15:40:59 pm »
Така е. Работодателите, принципно, уж разбират проблема. Обаче на тях им трябват работещи служители, а не непрекъснато отсъстващи. Пък не дай си боже да забременее жената - две години няма да и видят очите докато изтече полагащия се отпуск. Пък после ще почне да боледува детето като тръгне на детска градина и ето ти нова беля. Служителят пак ще отсъства, а работата ще трябва да почака.
Аз, например, всичките прегледи, които са ми били в работно време съм ги крила от прекия ми началник, въпреки че тя знаеше за проблема и че се боря с него. Но работата ми беше такава, че беше свързана почти с ежедневно излизане. А и естествено, колегите ме покриваха. И работата ми не страдаше от това.

На теория КТ защитава работника или служителя. Но в реалния живот нещата стоят по друг начин. За съжаление. Дано да има разумен изход от ситуацията.
« Последна редакция: Септември 06, 2009, 15:43:29 pm от sia »
*

    Lisko

  • *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #33 -: Септември 06, 2009, 15:45:37 pm »
Момичета, извинете ако греша, но мисля, че не е много точно да гласувате с т.5, при положение, че криете защо отсъствате. Това че успявате да ползвате болнични и отпуски, но реално работодателя ви не знае защо ги ползвате, не значи, че ви подкрепя. Моля, не ми се сърдете, не искам никого да обидя, просто си мисля, че така няма да е реална анкетата. За тези от вас, чиито работодатели са наясно и не правят проблем - естествено, че т.5 е удачна. Но останалите случаи са по-скоро - не смея да кажа, че планирам бременност.

Съгласна съм с това.
Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #34 -: Септември 06, 2009, 16:48:55 pm »
Гласувах с т.5.
Още в началото бях открита и казах защо ми е необходимо да изляза отпуска. Оказа се,че работодателите ми имат репродуктивен проблем и няколко инсеминации зад гърба си.Случайност. Всичките си 5 опита съм правила докато бях на работа в тази фирма. Шефката ми се обаждаше през ден да ме пита как вървят нещата,да ме подкрепи. Получих и предложение за донорство...Така че, има и работодатели от "другия вид".
Да имаш кураж не значи да не се страхуваш, а да си господар на страха си!
*

    rez

  • *
  • 29
  • вече сме трима
Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #35 -: Септември 06, 2009, 20:54:00 pm »
Здравейте на всички. Аз гласувах за варианта, че работодателят ме подкрепя. Шефът ми не знаеше, когато правех опитите (няколко инвитро), бях му казала, че имам "женски" проблеми и той не мисля, че разбра за какво точно става въпрос. Но нямаше как и колежката, с която сме в една стая разбра, защото разчитах на нея да ме покрива и да пази това в тайна от останалите колежки.Тя вече ми е една от най-добрите приятелки. В момента очаквам да проведа сериозно интервю със собственици на чуждестранна фирма за много добра позиция. Те са разговаряли подробно със служителя си, който ми прие документите и на който трябваше да кажа как стоят нещата, защото ме попита. Все пак искам да съм открита и коректна.Той им е предал, че имам проблеми със забременяването и няколко неуспешни опита, и те са казали, че това не е проблем и дори, че ще ме подкрепят финансово за следващ опит. Не е за вярване. Дано и да се окаже истина.  :D
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #36 -: Септември 06, 2009, 23:08:14 pm »
Чандра, в моята клиника в Германия няма прегледи събота и неделя. Аз взимах винаги първия час в 7,30 и в 9 бях на работа.

Блу Скай, знам, че не навсякъде е така и затова много се радвам, че нашата клиника улеснява ситуацията на такива като нас, живеещи в друг град, предоставяйки ни възможност за прегледи и през събота и неделя… (доколкото знам, това не се отнася за пациенти от града и за нови пациенти…) ...Това би била една добра идея и за нашите клиники, да облекчат положението по някакъв начин…

...Това че успявате да ползвате болнични и отпуски, но реално работодателя ви не знае защо ги ползвате, не значи, че ви подкрепя. ...

Според мене щом няма проблем с болничните и отпуските, значи няма проблеми с работодателя… повече от това не е и необходимо, или?… Мисля, че не всеки с репродуктивни проблеми иска да разказва за тях на работното си място и причината за това често не е страха от загуба на работата…

Факт е, че работодателите не обичат често отсъстващите работници (и това не само в България), независимо от причините – независимо, дали става дума за хора с репродуктивни проблеми… или за такива с хронични заболявания… или за пациенти на хемодиализа, например…  или за родители на болни деца… (И всеки един подобен потърпевш се надява, да го разберат предимно хора, които не са в тази ситуация)…

Независимо от това, как е уредено законодателството (КТ и прочее), съм била свидетел на нечовешки отношения работодател – служител… Все още беснея, като прочета истории като тази на Iffi.13… или на Марина… и изобщо, всички подобни… И смятам, че трябва да се даде възможност на хората с репродуктивни проблеми, да могат да защитават правата си…
...Е, слава Богу, има и много положителен опит!…  :)

С две думи мога да обобщя казаното до тук с въпроса: дали при този проблем става въпрос общо за стерилитет-дискриминация в България? (не казвам, че няма такава ужасни, фрапиращи случаи в частност!!!)…

Надявам се, да не съм обидила никого! И ако съм го сторила неволно, се извинявам най-сърдечно!

« Последна редакция: Септември 06, 2009, 23:36:53 pm от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #37 -: Септември 06, 2009, 23:36:28 pm »
Гласувах с т.5. Засега срещам разбиране и подкрепа от работадятеля си. След последната операция всички са наясно с проблема ми. 
На предишната ми работа, ако някой забременееше(което се случваше доста често за техен ужас :mrgreen:) се правеше събрание, на което управителя на въпросната фирма, обяснявяше как е напълно забранено някой занапред да забременява. Ако вземе да забременее или да си напуска сам, или щял да го изгони! Много забавен беше! Така че, ако беше позволено двойното гласуване и имаше т." Да го ....  .....!!!!! щях и с нея да гласувам.
Препятствията са тези ужасни неща, които виждаш, когато не гледаш към целта си


Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #38 -: Септември 06, 2009, 23:54:01 pm »
Бъди спокойна Чандра, нали знаеш има една поговорка в която се казва, че човек като губи не знае какво печели и обратното, интелигентни и можещи сме и ще се справим - пак ще станем ще се изтупаме и ще продължим още по-силни напред...

Иначе всъщност да напомня на момичетата :P,  че споделяме опит и гласуваме в една анкета. Аз например не желая споделеното от мен да звучи като оплакване-в никой случей и някой да ме съжалява-достатъчно силна съм и такива неща не ме сломяват, дори ме абицират повече. Работодателите пък, те са ясни-гонят си интереса, разбира се единственото което им остава е чрез къде явно, къде по-прикрито дискриминиращо отношение да налагат своите ограничения, очаквания и желания... Също така нормално е както може ние да не ги разбираме, така и те не е задължително да ни разбират, камо ли да са съпричастни. Но мисля, че отчасти се получава един вид генцид към българсото население, което май  нараства само с цигани, българчета се раждат доста малко и както писа някой по-долу - как я мислят изобщо в переспектива, та нали ако не се раждат днес достатъчно деца, утре няма кой да работи и да се плащат пенсиите на хората... абсолютно безхаберие и липса на всякаква национална политика в тази насока...
И затова искам да кажа, още че:
същото това отношение от страна на много бг-работодатели създава един голям СТРАХ, заради който, докото са млади и здрави жените не искат или ги е страх да раждат деца за голямо съжаление...
« Последна редакция: Септември 06, 2009, 23:57:36 pm от marina15 »


Когато искаш, намираш начин, когато не искаш, намираш оправдание
*

    Iffi.13

  • ****
  • 641
  • НАПРЕД И НАГОРЕ !!!
Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #39 -: Септември 07, 2009, 09:47:05 am »
Благодаря на Зачатие, за инициативата за анкетата и благодаря на всички момичета за развитието на тази тема! Усмихнах се на няколкото пъти, в които бяха разказани историите на момичета, които са били наистина подкрепени - и съответно са гласувли с петата опция - "не .....". Значи в този свят има и добри хора  :) Това е чудесно.
Ще се присъединя, към посланието на Марина, за съжалението, защото моят гняв не търси съжаление, а само и единствено правда. И тук ще се възползвам, отново да благодаря на Зачатие, че са поели поредното предизвикателство в наша защита - закон, който да ни пази от аналогични ситуации.
Направи ми впечатление също, че има дами които не са казали на работодателят си, но са гласували с петата опция. Разбира се,че всеки има право сам да тълкува ситуацията, но според мен това изкривява резултата.
По въпросът - дали е дискриминация или не, само ще направя следният коментар: Когато това се случи, се попчувствах второ качество. Ако това не е дискриминация, то кое е тогава?
Знам, че има хора с много сериозни заболявания и диагнози /брат ме сред тези хора/, и знам, че те са подлагани на същото всеки ден, почти навсякъде /за работното място няма да коментирам, защото е почти невъзможно да се сдобият с такова  :( /  И наистина е факт, че не са обичани, Чандра.
Но този сайт, това сдружение са в унисон с нашите  интереси и на хилядите двойки с репродуктивен проблем. Та в тоя ред на мисли, не смятам, че аналози с други заболявания са коректни, тъй като има съответните организации и закони за тяхната защита.
За нас, все още няма закон, който да ни пази гърба.